Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1953) #76500480


#76500480
törölt tag

Közben utánanéztem a zerge-n. Sajnos csak nyomógombos a Forerunner. Gyarlóságból is, ezért nálam kiesik az esélyesekből. Suunto 9 maradt még bennt, adatlap szerint finn gyártmány de a pontatlan pulzusmérő+ szoftvertámogatás gondolkodóba ejt.

(#1954) lugosi válasza #76500480 (#1953) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Gondold azért meg. Nekem eleinte nagyon furcsa volt, hogy az óra nyomógombos vezérlésű, azóta csomó előnyét látom, működik víz alatt is a menü, kesztyűben télen, és precíz is nagyon, hogy fizikailag meg kell nyomni egy gombot.

(#1955) csanyo


csanyo
friss újonc

[Garmin Vivosport, Vivoactive, Instinct]

Szervusztok,

Szeretnék vásárolni egy aktivitásmérőt vagy okosórát.

Kinéztem a Garmin Vivosport aktivitás mérőt, van benne gps is, ami nekem azért lehet hasznos, mert sokat túrázom és nem a telóm merűlne a gps miatt, hanem az óra (és elvileg bír kb. 8 órát gps-szel).
https://buy.garmin.com/en-US/US/p/574602

Viszont, ha jól néztem, csak néhány mozgástípus választható ki, illetve other opció. Tudtok olyanról, hogy esetleg lehet hozzá adni más tevékenységet is, pl.: squash, falmászás, stb.?
https://www8.garmin.com/manuals/webhelp/vivosport/EN-US/GUID-E54F3F88-3C57-480D-94A6-578ABC962600.html

Néztem továbbá a Garmin Vivoactive 3-mat, ebben elvileg már 15 mozgástípust lehet választani, lehet vészjelzést leadni ha baj van, stb. Ez azért már drágább kategória...:
https://buy.garmin.com/en-US/US/p/571520

És van egy elég spéci cuccok is, véletlenül botlottam bele, túrázáshoz frankó lenne ez is:
Garmin Instinct: https://buy.garmin.com/en-US/US/p/621802

GPS-es nézetben mutatja az "útvonalat" is. Azt tudjátok esetleg, hogy honnan szedheti a térképet? Tehát most ha pl. én azt mondom, hogy a Bükkben vagy a Tátrában xy helyre szeretnék eljutni, akkor honnan nézi a túra (vagy épp jelöletlen) útvonalat?

Egyébként első körben egy egyszerű aktivitás mérő a cél, akár más márka is (Fitbit pl.), iOS-el kapcsolnám össze.

Ezek 2017 körüli termékek, fejlődhettek azóta a szenzorok sokat?

Bármilyen észrevételt, segítséget előre is köszönök szépen!
Tibor

(#1956) Jorus válasza csanyo (#1955) üzenetére


Jorus
nagyúr

Instincttel nem tudsz útvonalat tervezni, nem tölthető rá térkép, csak nyomvonal. Vaktérképes módban tudod követni a mozgásod nyomvonalát. Itt látod hogyan, elég fapados.

''És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow

(#1957) csanyo válasza Jorus (#1956) üzenetére


csanyo
friss újonc

@Jorus. Ahhham, nos arra kíváncsi lennék, hogy pl egy Magas Tárában vagy stb hogy működne, meg hogy mennyire hasznos így ez a funkció. Neked van tapasztalatod? Vagy mire lehet így igazából használni? (Elég kezdő vagyok a témában).

Nézegettem még a Fitbit charge 3-mat, jó funkciói vannak, sajnos GPS nélkül... még most a Polar órákat meglesem.

(#1958) Jorus válasza csanyo (#1957) üzenetére


Jorus
nagyúr

Nem próbáltam ilyen típust, de a videót elnézve szerintem nem igazán használható. Elvileg, ha feltöltesz rá nyomvonalat, akkor az attól számított eltérést jelzi neked (letérsz az útvonalról pl.), de azon a részletességen, ahogy az óra megjeleníti, nem tudom, mit tud meg belőle a user. Aki használt már vaktérképes órát talán leírja a tapasztalatait.
Nekem Fénix 6x Pro van, azzal szoktam navigálni, gpx útvonalat rátölteni, TopoActive Európa térkép van rajta többek között, mondjuk a hazai túraútvonalak nem feltétlen találhatók meg, de gpx-ként feltölthetők az órára.

''És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow

(#1959) goldnarmz válasza csanyo (#1957) üzenetére


goldnarmz
aktív tag

Jópár éve bringázás közben (vaddisznók elől menekülve) eltévedtem az erdőben, ott hasznomra volt a nyomvonalas tájékozódás egy Suunto Ambit 3-mal.
Betöltöttem egy (szerencsére) korábban elmentett nyomvonalat, ő pedig visszavezetett rá. Mutatta, hol vagyok, és melyik irányban van a "menekülési útvonal". Mai szemmel nevetségesen néz, ahogy egy "hernyót" kergetsz" monokróm kijelzőn, de akkor nagyon örültem, hogy kihozott az óra az erdő mélyéről. :K

(#1960) csanyo válasza Jorus (#1958) üzenetére


csanyo
friss újonc

@Jorus, @ goldnamrz köszi mindkettőtöknek.

Egyébként ez a vaddisznós példa tök valid, sokat vagyok erdőben, túrázok külföldön, stb. Huhh, bazira nem egyszerű a döntés... Igazából az első ilyen cuccom lesz, így elsőként elgondolkodtam a Garmin Vivosport aktivitás mérőn is egyébként. Ebben van GPS. A Fitbit charge 3 szuper, de beépített GPS nincs, ami azért nem rossz dolog.

De ez a Vivosport is 2017-es. Változhattak azóta pl a szenzorok annyira, hogy ezek már nem számítanak olyan jónak és pontosnak?

Polar órákról tudtok esetleg valamit? :) és akkor ott a Suunto is. Ahh :D

(#1961) lugosi válasza Jorus (#1958) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Nekem Fenix 5x van, mi erdőben gombászás közben tévedtünk el kicsit egy csoporttal, jó volt hogy van benne a térkép mellett iránytű is, tehát nem kellett próbálkozni a haladási irányokkal, hanem egyből ki tudtunk jönni. Amúgy legtöbbször biciklizés közben használom a GPS részt, ránézek csak hogy ha ismeretlen helyen járok hogy az utak, utcák hogy jönnek, hogy nagyjából ne menjek be a csőbe.

(#1962) Viper26 válasza goldnarmz (#1959) üzenetére


Viper26
nagyúr

Na az durva azért, még jó, hogy nem lett bajod.

iPhone 14 | FR955

(#1963) szkink válasza csanyo (#1955) üzenetére


szkink
aktív tag

Esetleg nézz rá [ERRE] én már nagyon várom :K ;)

(#1964) csanyo válasza szkink (#1963) üzenetére


csanyo
friss újonc

Na hát ez tényleg bazi jónak tűnik. De úgy tényleg minden frankó benne... Ez már az én hülyeségem, hogy valamiért nincs akkora bizalmam a Huawei is Xiaomi felé.

Igazából mostmár nagyjából ott vagyok, hogy Garmin Vivosport vagy Fitbit Charge 3, de az bosszant, hogy a Garminban 5 aktivitás típus választható ki és hogy 2017-es modell.

Nem tudom, hogy számít-e az, hogy ha betudod állítani ténylegesen az adott tevékenység típust. Erről mit gondoltok úgy mindenki? :) Meg arról is, hogy 2017 óta sokat fejlődhettek ezek a szenzorok? A Fitbitben sok tevékenység típus van, de igazából 2018-as eszköz az is.

Meg... jó volna az a fránya GPS, de nem is igen találok más ilyen terméket, ami szóba jöhet ilyen árkategóriában...

Nem tudom, hogy miért nem hoznak ki újabb termékeket, bár akkor azok amúgy is drágák volnának...

(#1965) szkink válasza csanyo (#1964) üzenetére


szkink
aktív tag

Elfogadom a bizalmatlanságod,és oké a Garmin egy nagy név,de sajnos ott is vannak gondok,néha nem is kicsik,sok face csoportban kértem véleményt hogy mit vegyek,de végül arra jutottam hogy úgyis magamnak kell megtapasztalni egy termék megbízhatóságát, én a linkelt terméknél fogom kezdeni,és ha nem lesz jó legalább nem bukok több 10ezret, amúgy Amazfit-nek is elég nagy a rajongó tábora ;)

(#1966) lovace


lovace
aktív tag

Én egy Amazfit Stratost használok kb. 10 hónapja. Ez idő alatt elsősorban futásra használtam (~800km), valamint squash edzésekhez. Félmegoldásként utóbbit úgy oldom meg, hogy beltéri biciklizést indítok el és utólag nevezem át a tevékenységet a Strava-n. Futásnál el kell mondjam, hogy baromi pontos a GPS-e! Méterre pontosan annyit mér, mint egy Tomtom vagy Garmin óra (mindkettővel összehasonlítottuk).
Ami nekem nagyon nem tetszik az az asztali alkalmazás hiánya, valamint az appját sajnos nagyon elszúrták a nyáron, a korábbi verzió sokkal stabilabb volt. Ezen felül jó lenne, ha lehetne egyedi sportokat létrehozni vagy letölteni rá, mint a Garmin órák nagy részére. Rossz benne továbbá, hogy ha ilyen hűvös időben futok merül az akksi, mint a búvárszivattyú... Vasárnap 2,5 óra alatt 60%-ot esett, de pulzusmérő pánttal még többet fogyaszt, ott előfordult hideg időben, hogy 1,5 óra alatt merült több, mint 70%-ot. Ezen felül jó lenne, ha lenne benne edzésvezetés/edzéstervek feltölthetőek lennének rá.
Én ezek miatt tervezem a cseréjét egy Garmin-ra (245-öst néztem ki), de hozzá teszem, hogy kategóriájában tényleg nem rossz termék a Stratos (erről tudok nyilatkozni).

(#1967) csanyo válasza szkink (#1965) üzenetére


csanyo
friss újonc

@szkink, teljesen érthető amúgy.

@lovace, valójában Garmin Vivosportban is csak 5 tevékenységet lehet kiválasztani és "other" opciót. Én is squasholok, ott például az "other"-t kellene akkor kiválasztanom. Nem tudom mennyit számítana az, ha olyan óra van az emberen, ahol ténylegesen kitudod választani a tevékenységtípust... Kiváncsi lennék más mit gondol erről :)

(#1968) lovace válasza csanyo (#1967) üzenetére


lovace
aktív tag

Gondolom ami közös az az elégetett kalória, lépésszám, edzéshatékonyság. Ami pl. squash esetében specifikus lehet az az ütésszám, ezen belül mennyi tenyeres, fonák, szerva. Ezt mondjuk tudja az amazfit tenisz módban, csak azt meg nem lehet importálni stravaba (ez meg már az én hülyeséget :D).

(#1969) csanyo válasza lovace (#1968) üzenetére


csanyo
friss újonc

@lovace köszi. na pont ilyenre voltam kíváncsi, de valójában milyen infót ad hogy hány ütés, fonák, stb? az csak magadnak igazából egy feedback, de az alapmetrikák az ugyanúgy a kalória, stb. marad, nem?

Mostmár tényleg szeretnék dönteni, csak pont emiatt hezitálok a Vivosport és a Charge 3 között... Vivosport GPS, Charge 3 sok-sok aktivitás típus, de csak mobilon keresztüli GPS...

(#1970) lovace válasza csanyo (#1969) üzenetére


lovace
aktív tag


Így néz ki egy squash edzés, amit tenisz sportmóddal rögzítettem az amazfit stratos órával.
Szerintem ha megteheted ne köss kompromisszumot, mert később megbánod.

(#1971) csanyo válasza lovace (#1970) üzenetére


csanyo
friss újonc

na ez tényleg menő... ez így nincs a garmin vivosportnál. a fitbit charge 3 tud tennist és sok más aktivitás formát is, de pl azt nem tudom, hogy ilyeneket nézne-e.

(#1972) lugosi válasza lovace (#1970) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

"Szerintem ha megteheted ne köss kompromisszumot, mert később megbánod."

Ezzel teljesen egyetértek!

(#1973) csanyo válasza lugosi (#1972) üzenetére


csanyo
friss újonc

viszont akkor jóval magasabb árkategóriába kell menni azért :)

(#1974) lugosi válasza csanyo (#1973) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Lehet hogy megéri, persze neked kell eldönteni. Szerintem ezeket a cuccokat az ember elég sokáig használja, van ismerősöm aki még simán a Fenix 3-at használja mert bőven elég mindenre. Én ugyanúgy vagyok az 5-tel, ha jól emlékszem több mint 2 éve megvan.

(#1975) csanyo válasza lugosi (#1974) üzenetére


csanyo
friss újonc

Igen igen, teljesen igaz. Illetve egy fenix 5 már nagyon király, viszont annyit nem tudom, hogy ki szeretnék-e adni...

(#1976) squir


squir
aktív tag

Hölgy részére melyiket ajánlanátok?

- Garmin Vivomove HR
- Fitbit Versa (vagy Versa 2)
- Xiaomi Amazfit Bip (vagy GTS)
- Samsung Watch Active

GPS-re nincs szükség, ami kell az benti edzéshez, meg napközbeni aktivitásmérés, stressz, pulzus, stb és okosóraként funkcionáljon (értesítések, stb)

(#1977) squir válasza squir (#1976) üzenetére


squir
aktív tag

Illetve még a Suunto 3 Fitness jöhetne szóba (elsősorban ár alapján)

(#1978) zonusz


zonusz
tag

Sziasztok. Teljesen új, érdeklődő vagyok ezen a területen, mindig is hagyományos, illetve guartz óráim voltak, amiket ráadásul nem a divatnak megfelelően cserélgettem, átlag tíz évet futottak hibátlanul. Az általam viselt márkában ilyen jellegű óra nincs. Az érdekelne, hogy a nekem legjobban szimpatikus Fenix 6X Pro sapphyre mennyire strapa bíró. Persze tudom mindent kibír, de az érdekelne, hogy meddig marad gond nélkül mindenhol viselhető állapotban, nem kopnak le a bevonatok, nem lesz erősen használt munkaeszköz kinézetű. Az is érdekelne, hogy abszolút értelemben mennyi az élettartama egy ilyen fajta 260-280e Ft-os szerkezet. Bocs a hosszú, nem biztos ide illő kérdésekért. :)

(#1979) Jorus válasza zonusz (#1978) üzenetére


Jorus
nagyúr

Mivel kb. fél éve jelent meg a 6-os sorozat, így túlzottan hosszú távú tapasztalatok még nem lehetnek vele, de itt többeknek van az előd Fénix 5-ből, ők elmondhatják, hosszabb távon mennyire bírja a használatot.
Én decemberben vettem a Fénix 6X Sapphire Pro Carbon Grey DLC-t, így nincsenek hosszútávú tapasztalataim, de 24 órában hordom, túrázás, bringázás, normál napi tevékenységek közben, vertem már oda pár dologhoz, amihez napközben közel kerül az ember, illetve bringával borultam már vele épp múlt héten a Nagy-Kevélyen, a lünettája csattant is a köveken, de nem lett rajta karc.

''És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow

(#1980) zonusz válasza Jorus (#1979) üzenetére


zonusz
tag

Köszönöm!

(#1981) zharkanyi válasza zonusz (#1978) üzenetére


zharkanyi
tag

Fenix 5 Sapphire-om van lassan 3 éve és nem volt rajta semmi nyoma a kopásnak. Szíjat mondjuk már cserélni kellett, mert az tönkrement, de maga az óratest a közelmúltig karc és sérülésmentes volt. Pedig aztán tőlem is kap rendesen, főleg tájfutás közben és én is 24h-ban hordom.

Ehhez képest pár hónapja az utcán sétálva a szembejövők elől félrehúzódva egy kerítésoszlophoz durván odavertem (épp lendítve a karom) és a peremen olyan fél méterről látható sérülések lettek. Kezdetben nagyon zavart, főleg mert érdes lett, "karcolt". Azóta kicsit megkopott, már nem érezni ha végighúzom rajta az ujjam. Én meg rájöttem, hogy ha a kezemen ránézve is csak akkor látom, ha keresem a sérülést, akkor ez egész addig semmit nem von le az értékéből, míg el nem akarom adni.

Azt nem tudom mi lett volna ha a kijelzőt verem így oda, de az a kialakításából adódóan elég nehezen kivitelezhető lenne.

Szóval szerintem normál (tehát erdőt túrva, futva, bringázva, síelve, esve-kelve) szerintem számíthatsz rá, hogy 5-10 év múlva is simán felveszed bárhova ahova újkorában.
Ha viszont összehozol valami "reszelővel/vésővel találkozás" jellegű esetet, akkor azért bármi megtörténhet.
Egyébiránt nem hiszem, hogy lenne a piacon olyan "hagyományos/sport" óra, ami ennél jobban bírná a strapát.

[ Szerkesztve ]

(#1982) lugosi válasza zonusz (#1978) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Én csak 5x-ről tudok beszámolni, az nagyon strapabíró. Ütődött már neki korlátlan biciklizés közben, illetve itthon bútornak, de nincs nyoma semmilyen sérülésnek, nagyon jól bírja.
A szíjat lecseréltem, egyrészt mert kicsit megkopott, másrészt mert az a gumi jellegű szíj nekem nem is volt annyira kényelmes, így szövetszíjat vettem rá és az sokkal komfortosabb.

(#1983) zonusz válasza lugosi (#1982) üzenetére


zonusz
tag

Köszönöm neked és zharkanyinak, bíztató kilátások🙂

[ Szerkesztve ]

(#1984) icecave


icecave
nagyúr

Sziasztok!

Pulzusmérős órát keresek, főleg azért, mert sport alatt érdekelnének az értékek (ez a szobabicajt és a súlyzós edzést takarja). Tisztában vagyok vele, hogy a súlyzós edzés alatt egyik sem az igazi, ez annyira nem szempont, mint az aerob/cardio alatti pulzustartomány csekkolása.

Ami egészen lényeges lenne:

1. Ki lehessen kapcsolni a pulzus mérést, mert elég,ha csak az edzések alatt méri (ezt azért írom, mert pl. a Fitbit Versa/Versa 2 esetében hiába kapcsolom ki, ugyanúgy méri, csak nem mutatja az appban). Ez elég para, ha én nem akarom, ne villogjon már a csuklómon zölden 0-24-ben.
2. Inkább sportórát keresek, mint okosórát. Ha lehet, ki is kapcsolnám a kapcsolatot a telefon és az óra között, aztán max edzés alatt/után 1-1 bekapcsoláskor syncelje le az új adatokat az óra appjába, hogy nézegetni tudjam. Nekem ez elég.
3. Fontos a pontos alvás monitorozás (tényleg, nem csak "divatból").

A keret legyen mondjuk 80-100k.

Amiket próbáltam:

1. Huawei watch GT (A sima, nem a 2). Ez egészen jó, a bajom az volt vele, hogy sima szibabicajos edzés alatt is gondot okozott neki a pontos mérés, többször volt 160+ a pulzusom szerinte, mikor igazából 125 körül volt.
2. Fitbit Versa/Versa 2: Az előbb ecseteltem, nem tudtam kikapcsolni a pulzusmérést "ledszinten", mért mindig tovább.
3. Polar ignite: jó kis óra, jó funkciókkal, de a kijelző irtó gagyi, az anyaga és az összeszerelés minősége mint egy céllövöldés 1 pálcás játék, és a rezgése olyan volt, hogy arra az asszony is felébredt, olyan hülye és éles hangyja volt. A touchscreen szörnyű volt, vagyis inkább az érintés érzékenység. Ebből kifolyólag nem tudom, egy Vantage M mennyire jó, de lehet simán jó lenne a V helyett, ha annak is ilyen az értintőképernyője.
4. Apple Watch 4: Eddigi legjobb órám, de mivel Note 10+-om van egy ideje, ezt buktam. Csak az óra miatt nem megyek vissza. Minden téren elégedett voltam.
5. Galaxy watch: Ez is egészen jó volt, de sokkal inkább okosóra, mint sportóra. A kijelzője álom, az tény. Az üzemidő kevésbé. Nyilván nem akarok extrém időket, de azon ne kelljen görcsölni, hogy 2 teljes napot kibír-e.

[ Szerkesztve ]

(#1985) zharkanyi válasza icecave (#1984) üzenetére


zharkanyi
tag

Ezek egyike sem pulzusmérő óra. (Polar ignite igen, ha veszel hozzá pántot.) A pulzusmérő óra ott kezdődnek, hogy van hozzájuk mellkaspánt.

Csuklón mért pulzus egy játék sport közben. Napközbeni pulzusfigyelésre és egyéb adatok leszűrésére ok, de sport közben ezt használni csak marketingfogás. Aki 1 évig sportol mellkaspánttal jobban megtippeli a pulzusát "érzésre", mint bármelyik csuklón mértő óra.

Ha tényleg a pulzus érdekel, akkor felejts el a fentieket és Polar, vagy Garmin pulzuspántos órát keress. (Suunto azért nem jó, mert az pont a pulzuspántban gyenge)

(#1986) icecave válasza zharkanyi (#1985) üzenetére


icecave
nagyúr

Ezzel tisztában vagyok, pont azért írtam, hogy szobabicaj alatt úgy vettem észre ezek is jók, mivel a kezed nem mozog, elég jól tippelt eddig majdnem mindegyik. Ez megy az optikainak, más már nem nagyon (súlyzós edzés), érthető okokból.
Viszont ha már mellkaspánt, elég volna egy Polar H10, amit edzéshez felveszek, aztán a Polar appjával csekkolom a dolgokat, telefonon nem?

(#1987) Jorus válasza icecave (#1986) üzenetére


Jorus
nagyúr

Általában az órák gond nélkül párosodnak az ANT+-os, BT Smartos kiegészítőkkel, én is H10-est használok a Garminhoz, nem kell Polar app külön, a Garmin mérés közben a pánt adatait használja, nem a saját szenzoraiét.

''És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow

(#1988) lugosi válasza icecave (#1984) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Nekem hosszabb tapasztalataim csak a Garmin termékekkel vannak, abból bátran ajánlom a Fenix sorozatot. Pont az, amit te keresel, inkább sportóra mint okosóra. Amire te használnád, egy Fenix 3 HR pont jó lenne, de úgy látom már nem lehet kapni.

Árban ebben a sávban van most az Instinct, vagy a Vivoactive 4. Lehet inkább ez utóbbit ajánlanám.

Nekem Fenix van, annak a beállításai között kikapcsolható a csuklón mért pulzus, ha nem kell.

Másokkal ellentétben, nálam és szerintem pontos a Fenix csuklón mért pulzusa, orvosi műszerrel lett összemérve és hibahatáron belüli volt az eltérés, félre ne érts nem leszólni akarom a többieket, én elhiszem hogy van aki érzésre mondja meg hogy neki nem annyi a pulzusa, de mi meg összemértük rendes orvosi műszerrel, én hiszek a saját tapasztalatomnak. Olyan esetekben, amikor az aktivitás az alkar izmainak az igénybevételével jár (a szobabicaj nem, de a súlyzós edzés igen), ott válhat pontatlanná a csuklón mért pulzus, és főleg akkor, amikor a gyorsabb pulzusváltozások vannak.

A többi gyártó termékeit sajnos nem ismerem, biztos ott is vannak jók, én évek óta Garmint használok, bevált és megszoktam.

Még annyi, hogy alváskövetés a Fenixben biztosan van, a többit nem tudom, de szerencsére a kb 1 hetes üzemidő miatt éjjel nem kell töltőre tenni, így erre is nagyon jól működik.

[ Szerkesztve ]

(#1989) zharkanyi válasza lugosi (#1988) üzenetére


zharkanyi
tag

Félre ne érts. Elhiszem, hogy amikor összemérted, akkor pontos volt. Nekem is pontos a Fenix 5-öm és egy Samsung okosóra is az volt. Egészen addig, amíg nem csinálok benne semmit. Ennek a határa kb. a séta. Ott többnyire jó, de néha már ott se. Lépcsőzés, fölfelé, lefelé gyaloglás, bringa, bármi egyéb már nem.

Te nézted úgy, hogy ha izzadsz akkor is jó?
A baj az a csuklón mért pulzussal, hogy nagyon laborkörülmények közt kell legyél, hogy jól működjön.
Nem mindegy a csukló alakja, a bőröd színe, szőrösség... Mindenkinek más a tapasztalata, mikor jó és mikor nem. Ha meg elkezd az ember keze rázkódni akkor jön a teljes káosz. Ezen még van akinél segít a kényelmesnél egyel szorosabbra húzott szíj, de van akinek nem. No és akkor jön az izzadság, ami az optikai szenzort szintén befolyásolja.

Szóval persze. Jól mér az optikai szenzor is, nálam is és nálad is. Csak épp lesz az a pont, amitől már nem. Pl. első 20 percben még ok, aztán az izzadság miatt már nem. (sokan vannak, akiknek edzés közben válik rosszá a pulzusmérés)

Kísérleteztem vele én és még sokan mások is eleget. Én odáig tudtam max. jutni vele, hogy egy +-5 pulzusos tartományban bent tud lenni, ha minden klappol (jól meghúzva, nem rázkódva, nem izzadva) Persze késleltetéssel, tehát a pulzuspánttal mért pulzusemelkedést mondjuk 5 másodperccel később követi le.

Kolléga felesége nagy konditerem, fitnesz őrült. Mikor divatba jött náluk a pulzus alapú edzés, akkor sokat beszélgettünk milyen órát vegyenek. Próbáltam lebeszélni őket a csuklós pulzusmérésről. Megvették végül az egyik Polar-t, ami elvileg ebben a legjobb a csuklón mért pulzusban és 3 hónap után már a kollégám hordta az órát, a feleségének meg vettek egy pulzuspántosat.

A szobabiciklin egyébként ha szerencséje van tényleg mérhet egész jól (nincs rázkódás), de ez egyénfüggő. Sok más szempont ronthatja még el, de ezt még egy 10 perces próba során sem biztos, hogy kiderül.

(#1990) lugosi válasza zharkanyi (#1989) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Terheléses teszten lett összemérve (szobabicikli és futógép - ez volt kéznél). Nálam, az én csuklómon jól működött, igazából nem akartam többet beletenni ebbe, nem teszt akart lenni, hanem csak arra voltam kiváncsi, hogy nekem jól mér-e.
De egyébként biztos van olyan is (nálam is) amikor rosszul mér. Sőt most ugrott be, volt is egy olyan firmware verzió, amikor rosszul mért, egyértelműen. Futás (inkább erőltetett sétának nevezném a konkrét esetet) esetén gyanúsan irreálisan magas volt a mért érték, igaz pánttal meg túl alacsony (igaz hogy egy legolcsóbb árkategóriás decathlon pántom van). Szóval biztos, hogy nem 100%-ig pontosak ezek, de szerintem (nálam legalábbis) elfogadható volt a pontossága.

[ Szerkesztve ]

(#1991) zharkanyi válasza lugosi (#1990) üzenetére


zharkanyi
tag

Ok. Nyilván mindenkinek a saját élménye a leginkább befolyásoló.

Nekem ezek szerint pont ellentétes, mint neked.
Szombaton lemerült a pántban az elem, így az órám csuklóról mért. Fölfelé futásban (szinte mászás) kiköptem a tüdőm az óra meg 130-as pulzust írt. Lefelé (nagy rázkódás) meg örültem a szusszanásnyi lazaságnak és 170-180 között mozgott a pulzusom.
Pedig mikor észleltem az anomáliát direkt húztam a szíjon egyet, hátha segít. Nem segített.

Nehéz úgy venni órát, hogy biztos lehess a sikerben. Valószínű mindenkinél csak használat közben (és nem egy 5 perces próbára gondolok) derül ki a dolog.

(#1992) Jorus válasza zharkanyi (#1989) üzenetére


Jorus
nagyúr

Nekem a Garmin pulzusmérése túrázáshoz nagyon jól bevált, bringázáshoz viszont mellkaspánttal használom épp az általad is említett fokozottabb verejtékezés okozta pontatlanság miatt.

''És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow

(#1993) lugosi válasza zharkanyi (#1991) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Érdekes, pedig úgy látom mind a ketten ugyanazt a márkát használjuk. De akkor is elfogadom, hogy lehetnek ilyen eltérések. Egyébként nem lehet, hogy ez az említett anomália nálad is akkor volt, amikor ez - úgy látszik - egy rossz firmware verzió miatt nem volt jó? Mert egy időben nekem is furcsa értékeket mért a csuklón, aztán megoldódott.

Úgy lenne igazán jó összemérni, hogy mondjuk rajtad van az én órám is, és a te óráddal mellkaspánttal mérjük, az enyémmel meg csuklón, és akkor "lebukna" lehet az órám, hogy mégse pontos.

(#1994) zharkanyi válasza lugosi (#1993) üzenetére


zharkanyi
tag

Összesen kb. 10x sportoltam csuklón mért pulzussal az elmúlt 2,5 évben. Mindig rosszul mért. Többnyire teljesen rosszul, de volt 1-2 alkalom, mikor az edzés első felében még csak gyanús volt, hogy valami nem stimmel. Egyiknél pl. azt hittem beteg leszek, mert a szokásos pulzusom plusz 10-et mért kb. és ismerem magam annyira, hogy tudjam: ha az valós lett volna, az egy betegséggel küzdő szervezetre utal.

Amúgy, hogy pozitívat is mondjak a csuklón mért pulzusról. Remekül jelzi azokat az időszakokat, mikor valami nem stimmel. Egyszerűen a szokásos pulzusom megemelkedik és ezt a nap bármely időszakában, nyugalomban mért időszakban is látni lehet.
Mondjuk valami riasztás lehet nem ártana erre, lehet is van rá ConnectIQ megoldás, mert magamtól többnyire csak utólag, hosszabb időszakot nézve állapítottam meg, hogy pl. a stressz szint már előre látta, hogy beteg leszek. Az persze nem derül ki, hogy épp kicsit túlfeszítettem a húrt és simán 1-2 napot pihennem kellene, vagy betegség miatt van. Többnyire azért kiderül, mert előre is tudja az ember, hogy ha a terhelés épp a határait feszegeti, vagy sem.

(#1995) icecave


icecave
nagyúr

Közben két versenyzőre szűkítettem a kört, az egyik a Garmin FR 245 a másik a Polar Vantage M.
Futni nem futok, de mint írtam is, jó sok szobabiciklis edzést csinálok (ebben van HIIT is és sima aerob is, nyilván emiatt fontos a pulzus mérés, tudjam, milyen tartományben vagyok).
A másik a súlyzós edzés, az ezalatti pulzusmérést csuklón hagyjuk, tudom, hogy ehhez,ha pontos adatokat akarok, akkor mellkaspánt kell.
Amit nem tudtam még "kigoglizni", hogy melyik óra estén lehet beállítani, hogy pl. ne állandóan,hanem időközönként (pl. 10 perc) mérjen rá a pulzusomra (Fitbit versa-ban csak 2 opcsió volt, vagy állandóan mér, vagy nem).
Ahogy néztem, Garmin esetén Vo2max mellett ban Pulseox érték mérés is.
Még nézem, melyik lenne megfelelő, azt tudom, hogy ha csak az optikai szenzort nézzük, Garminé jóval jobb, mint a polar-é.

(#1996) zharkanyi válasza icecave (#1995) üzenetére


zharkanyi
tag

Nekem Polar optikai még nem volt, de pont úgy tudom, hogy mind közül még az övék a legjobb.
Ha a Garminé a legjobb, akkor kár is beszélni az egészről. 😀

(#1997) icecave válasza zharkanyi (#1996) üzenetére


icecave
nagyúr

Tesztek alapján nagyon nem... Ignite-m volt, ugyanaz a szenzor van benne, mint a Vantage szériában és én is azt tapasztaltam, hogy sz*rul mér, még akkor is, ha nem igen mozog a kezed (vagy eldobálja a pulzust, vagy félremér). Csak azt hittem, meggyőz valaki az ellenkezőjéről itt, akinek ilyenje van :D
Nyilván marad a 245-ös, valahogy úgy érzem, nem fogok csalódni, maximum egyszer ejtek könnyeket, mikor ki kel lfizetni.

(#1998) lugosi válasza icecave (#1997) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Nekem csak garminjaim voltak eddig, nem csalódtam a márkában, ha a mostanit le kellene cserélni, akkor újra garmin lenne. Én azt választanám (persze attól másik márka is lehet teljesen ugyanolyan jó, csak ezt ismerem). Szóval nekem bevált.

(#1999) icecave


icecave
nagyúr

Köszönöm a segítségeket. Végül egy FR 245-ös lesz. Ma megyek érte, este már be is vetem egy szobabicajos intervallum edzés keretében.

(#2000) lugosi válasza icecave (#1999) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Majd írd meg hogy bevált-e.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.