Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Fire/SOUL/CD

félisten

válasz martonx #20509 üzenetére

Ezek nem csak szép dolgok, hanem igaz dolgok is. Sokan nem ismerik (nem is ismerték), elfeledték, vagy csak a Pascal szó hallatán összerezdülnek(Builder az C++) és azt gondolják, hogy egy elavult fejlesztőkörnyezetről van szó, ami kb. "ablakos" meg parancssoros progik írására alkalmas és kampeca. Na ez nem igaz. Reggelig lehetne sorolni mennyi modern technológiát támogat, mi mindennel működik együtt (Python library, PHP, WEB App development stb stb) akit érdekel nézzen utána.
    Én senkire nem akarom ráerőltetni, de -és ezzel a hozzászólásod végén feltett kérdésre is válaszolva- számomra a mai napig a legjobb dolog.
    Mai napig számos igen ismert és népszerű alkalmazáést fejlesztenek Delphi-ben, a korábban említett Hard Disk Sentinel mellett pl. a Total Commander-t is (32 bites verzióját, x64-t Lazarus-ban)

"Fordítsuk meg a dolgot. Te vajon tudod-e, hogy az elmúlt 35 évben merre haladt a világ, most így 2024-ben milyen Java-ban vagy C# vagy Python vagy NodeJs vagy Go, vagy Ruby vagy akármilyen modern nyelvben, modern IDE-ben fejleszteni?"
    Pontosan tudom (gondolom Te is, hogy az általad felsorolt nyelvek nem léteztek 35 éve, Borland Turbo Assembler és Turbo Pascal igen).
    1995-ben a JAVA-val egy évben jelent meg a Delphi 1.0, de akkor még a Java háttérben maradt, a Delphi az adatbáziskezelés területén egyeduralkodó volt, hozzáértő kezekben napok alatt lehetett komplett/komplex nyilvántartó rendszereket készíteni, amit meg is tettünk, számos helyen használták a szoftvereinket. Aztán -köszönhetően a Borland fiaskónak- vesztett a népszerűségéből ill. a Java is elindult hódító útjára, de ez talán a 2000-s évek eleje körül lehetett...

Gondolom felmerült benned a kérdés, hogy miért nem váltottam akkor...
    Több oka van. Párhuzamosan hardverekkel és más IT specifikus dolgokkal is foglalkoztam, a korábbi adatbáziskezelők sem futottak ki, karban kellet tartani őket még egy ideig (pl. mert megváltozott a törvényi szabályzás, hogy mi és hogyan jelenjen meg egy nyomtatott számlán, stb stb) ill. azt nem láttam, hogy mi lesz 20 év múlva.
    Aztán 2013-tól (akkor még lett volna lehetőség más nyelvre áttérnem) önhibámon kívül az élet mélyrepülésre tett, amiből kijönni az volt szükséges, hogy a korábbi IT pályámat fel kellett adnom, a legkisebb problémám volt az, hogy másik programnyelvet megtanuljak.
    Tizenévesen ha kitartó az ember és szán rá időt (akkoriban könyvekből tanultam meg visszafejtett kódokból, mert nem volt még vezetékes teló sem, nemhogy internet), akkor el lehet érni az adott programozási nyelven magas szintre, de aztán ahogy múlnak az évek (évtizedek), más lesz a prioritás és az időből lesz a legkevesebb, és örülhet az ember, ha a korábbi tudását szintem tudja tartani. Nem hiszem, hogy így 50+ os fejjel, egy pl. c# (vagy egyéb) nyelvet el tudnék sajátítani olyan szinten, ahogy azt kellene, ahhoz nagyon sok idő kellene, hiába más programnyelv(ek) magasabb szintű ismerete...
    Sajnos a bevételeim kisebb hányadát teszik ki a IT-s melók, nem hinném hogy el tudnék helyezkedni fejlesztés területen a hátralévő életemben (legalábbis MO-n nem, mert itt az az elv, hogy ha nincs valamiről papírod, akkor hülye vagy hozzá, ha van papírod, akkor meg tutira te vagy Steve Jobs...(persze gyakran az helyzet (tisztelet a kivételnek), hogy papírja van róla hogy hülye hozzá...)

• nyunyu

félisten

válasz martonx #20509 üzenetére

DB fejlesztőként én is azt vettem észre, hogy az Oracle tudásom kezd nagyon elavulni, mert mostanában már mindenhonnan vezetik kifele az irtózatos licenszköltségek miatt, ingyenes/olcsóbb alternatívákra állnak át, vagy eleve felhőre.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés