- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- bambano: Bambanő háza tája
- Tomasz72: Ventilátor upgrade
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Mr. Y: Motoros sztorik #06
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
martonx #20509 üzenetére
Ezek nem csak szép dolgok, hanem igaz dolgok is. Sokan nem ismerik (nem is ismerték), elfeledték, vagy csak a Pascal szó hallatán összerezdülnek(Builder az C++) és azt gondolják, hogy egy elavult fejlesztőkörnyezetről van szó, ami kb. "ablakos" meg parancssoros progik írására alkalmas és kampeca. Na ez nem igaz. Reggelig lehetne sorolni mennyi modern technológiát támogat, mi mindennel működik együtt (Python library, PHP, WEB App development stb stb) akit érdekel nézzen utána.
Én senkire nem akarom ráerőltetni, de -és ezzel a hozzászólásod végén feltett kérdésre is válaszolva- számomra a mai napig a legjobb dolog.
Mai napig számos igen ismert és népszerű alkalmazáést fejlesztenek Delphi-ben, a korábban említett Hard Disk Sentinel mellett pl. a Total Commander-t is (32 bites verzióját, x64-t Lazarus-ban)"Fordítsuk meg a dolgot. Te vajon tudod-e, hogy az elmúlt 35 évben merre haladt a világ, most így 2024-ben milyen Java-ban vagy C# vagy Python vagy NodeJs vagy Go, vagy Ruby vagy akármilyen modern nyelvben, modern IDE-ben fejleszteni?"
Pontosan tudom (gondolom Te is, hogy az általad felsorolt nyelvek nem léteztek 35 éve, Borland Turbo Assembler és Turbo Pascal igen).
1995-ben a JAVA-val egy évben jelent meg a Delphi 1.0, de akkor még a Java háttérben maradt, a Delphi az adatbáziskezelés területén egyeduralkodó volt, hozzáértő kezekben napok alatt lehetett komplett/komplex nyilvántartó rendszereket készíteni, amit meg is tettünk, számos helyen használták a szoftvereinket. Aztán -köszönhetően a Borland fiaskónak- vesztett a népszerűségéből ill. a Java is elindult hódító útjára, de ez talán a 2000-s évek eleje körül lehetett...Gondolom felmerült benned a kérdés, hogy miért nem váltottam akkor...
Több oka van. Párhuzamosan hardverekkel és más IT specifikus dolgokkal is foglalkoztam, a korábbi adatbáziskezelők sem futottak ki, karban kellet tartani őket még egy ideig (pl. mert megváltozott a törvényi szabályzás, hogy mi és hogyan jelenjen meg egy nyomtatott számlán, stb stb) ill. azt nem láttam, hogy mi lesz 20 év múlva.
Aztán 2013-tól (akkor még lett volna lehetőség más nyelvre áttérnem) önhibámon kívül az élet mélyrepülésre tett, amiből kijönni az volt szükséges, hogy a korábbi IT pályámat fel kellett adnom, a legkisebb problémám volt az, hogy másik programnyelvet megtanuljak.
Tizenévesen ha kitartó az ember és szán rá időt (akkoriban könyvekből tanultam meg visszafejtett kódokból, mert nem volt még vezetékes teló sem, nemhogy internet), akkor el lehet érni az adott programozási nyelven magas szintre, de aztán ahogy múlnak az évek (évtizedek), más lesz a prioritás és az időből lesz a legkevesebb, és örülhet az ember, ha a korábbi tudását szintem tudja tartani. Nem hiszem, hogy így 50+ os fejjel, egy pl. c# (vagy egyéb) nyelvet el tudnék sajátítani olyan szinten, ahogy azt kellene, ahhoz nagyon sok idő kellene, hiába más programnyelv(ek) magasabb szintű ismerete...
Sajnos a bevételeim kisebb hányadát teszik ki a IT-s melók, nem hinném hogy el tudnék helyezkedni fejlesztés területen a hátralévő életemben (legalábbis MO-n nem, mert itt az az elv, hogy ha nincs valamiről papírod, akkor hülye vagy hozzá, ha van papírod, akkor meg tutira te vagy Steve Jobs...(persze gyakran az helyzet (tisztelet a kivételnek), hogy papírja van róla hogy hülye hozzá...)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a téma összefoglalót!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Anime filmek és sorozatok
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Milyen autót vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Autós topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Milyen egeret válasszak?
- További aktív témák...
- ÚJ BONTATLAN iPad Air 6 13 méretben iPad Air 13 512GB Wi-Fi+Cellular Azonnal Átvehető DEÁK Térnél.
- MSI Thin A15 B7VF 15.6" FHD IPS Ryzen 7 7735HS RTX 4060 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- TUF A17 FA706IU 17.3" FHD IPS Ryzen 7 4800H GTX 1660 Ti 16GB 512GB NVMe gar
- Lenovo Thinkpad X13 Gen4 - AMD R5 7450U/32GB/1TB
- ELADÓ - LENOVO LEGION SLIM 7i 16IAHV - 40GB RAM, 1.5 TB SSD
- BESZÁMÍTÁS! HP ZBook 15 G6 munkaállomás - i7 9850H 16GB DDR4 RAM 512GB SSD Quadro T2000 4GB WIN10
- Lenovo S10-2 Intel Atom retró csajszis netbook eladó
- BESZÁMÍTÁS! MSI MAG321QR 32 165Hz WQHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel - használt
- Eredeti Lenovo USB-C 65W töltő
- BESZÁMÍTÁS! 6TB Seagate SkyHawk SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest