Hirdetés
- Samus: Oldschool játékos konfig a memóriaválság idején
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Rap, Hip-hop 90'
- joghurt: Megtarthatod a jogsid?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- nézzbe: AM3 hűtés s478-ra
- Tomasz72: Jimi home multiméter
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Samsung Galaxy A56 5G
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dezsi82
tag
válasz
crucified
üzenetére
A fejlesztő cégnek - hangsúlyozom, csak szerintem - nincs igaza, Akkor sérti valaki a szerzői jogot, ha azt a szellemi terméket máshol is felhasználja a szerző engedélye nélkül. Addig én bármit csinálhatok a szoftverrel, ha akarom módosítom, letörlöm, stb., persze onnantól nem él a garancia, de ez már az én felelősségem.
Ez elvben jól hangzik, de a gyakorlatban ez úgy szokott zajlani, hogy nem megy a gép, mert hozzáértő kolléga mókolt valamit, nem igazán sikerült, valamennyire összekaparja a gépet, hazamegy. Este megy a gyártástól a karbantartáshoz a telefon, hogy nem megy a gép, ők meg mivel garis a gép nem nyúlnak hozzá, érkezik az értesítés a fejlesztő céghez.
Ott értetlenül állnak a helyzet előtt, hiszen ezerszer le volt tesztelve, de hát mindenki hibázhat. Azért rákérdeznek, nem nyúltak-e hozzá, ők meg "Á, dehogy, a közelébe se mentünk". Leállítják az éppen másik projekten dolgozó fejlesztőt, elküldik a pár száz kilométerre lévő géphez, javítsa ki a hibáját. Ő meg szépen odaér pár óra alatt, lehet éppen hajnalban, csinál egy összehasonlítást (a legtöbb PLCnél ez viszonylag egyszerű, robotoknál már nehézkesebb) látja hogy nem egyezik, visszacsinálja a módosítást, és megy a gép. (Legalábbis nekem ez a tapasztalatom). Így aztán az "én felelősségem" nem teljesen állja meg a helyét, mert ezt mindig bizonyítani kell.
Jómagam sosem védem le jelszóval a programot, mert több problémát megelőz mint létrehoz, de meg tudom érteni azokat a cégeket, akik megteszik.
Továbbá miért nem hallok senkit panaszkodni, hogy miért nem kapja meg a telefonján futó app, az autója vezérlőjében lévő program, a frekvenciaváltóban lévő program, a CNC gépe vezérlőjében futó program, a TIA portál, CX programmer, stb forráskódját.
Valószínűleg azért nem, mert az illetőnek nincs meg hozzá a tudása, szoftvere, eszköze, stb. De mivel a PLChez, robothoz megvan a tudás, az eszköz ezért azt muszáj módosítani.
Szerintem alapvetően egy berendezést használatért vesz meg egy cég. Az, hogy a használó úgy dönt, hogy ő más célra akarja használni, vagy ugyanarra a célra más módon, ahhoz joga van. Ha a fejlesztő cég úgy dönt, hogy módosítás ellen védi a programot, ahhoz is joga van. Ezért ha a felhasználó úgy dönt hogy módosítja a programot, de a fejlesztő ágál ez ellen, akkor csak annyi a teendő, hogy nem az eredeti programot módosítja a felhasználó, hanem egy teljesen újat készít, ugyanazokkal a funkciókkal. Nem lehetetlen, csak idő, mint ahogy a fejlesztő cégnek is idő volt annak idején.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Az elmúlt 30 év legjobb processzorai
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Elektromos autók - motorok
- Asustor NAS
- Háztartási gépek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Okos Otthon / Smart Home
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- További aktív témák...
- Corsair MP600 PRO XT 2TB Heatsink NVMe PCIe Gen. 4
- Samsung 27" 2K 2560x1440 monitor S27A850D PLS panel, kis hibákkal, DP porton kell használni!
- NEC 27" 2K 2560x1440 IPS monitor pici hibával PIVOT mód, HDMI, DP port
- Epson WorkForce Pro WF-C579RDWF (C11CG77401) A4-es, színes üzleti tintasugaras MFP nyomtató eladó
- iPhone 15 Pro Max Natúr Titán 256 GB
- AKCIÓ! Apple Watch SE 2024 44mm Cellular okosóra garanciával hibátlan működéssel
- Corsair VENGEANCE Pro 32GB (4x8GB) DDR4 2800MHz
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD ROG RTX 3070 Ti 8GB Asus A31 PLUS TG ARGB 750W
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3133, 95% Akkumulátor
- Apple iPhone 15 / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku: 88%
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs