Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  PLC programozás

Hozzászólások

(#1851) #95092224 válasza Szirty (#1850) üzenetére


#95092224
törölt tag

Szerintem (a válaszodból ítélve) félreértetted a lényeget
Hát tényleg nem értem. Pedig én már sok dolgot nem értettem.

Más. Még egy ModBus kérdésem lenne. Az Application Protocol nem köti le szabványban, hogy egy CPU üzenetre mennyi időn belül kell kötelezően nyugta üzenetet küldenie a megcímzett perifériának, csak az van kikötve, hogy kell rá küldeni nyugta üzenetet. Figyelmeztetésként is csak annyi van, hogy:

Note: It is desirable to manage a time out in order not to indefinitely wait for an answer which will perhaps never arrive.

A jelek szerint ezt a késleltetési idő dolgot program szintről szokás lekezelni. Olyan doksikba még nem ástam bele magamat, szóval nem vagyok képben, mennyire kényelmes / kényelmetlen dolog egy elhúzódó nyugta üzenetre várni? Gondolok itt arra, hogy a független folyamatoknak zavartalanul mennie kell tovább, csak azt az egy folyamat ágat le kell stoppolni. Meg lehet tenni ezt különösebb megizzadás nélkül akár az idők végtelenségéig?

(#1852) Szirty válasza #95092224 (#1851) üzenetére


Szirty
őstag

Hali topsli!

Nekem úgy tűnik, hogy a felhasználóra bízza, hogy a türelmi idő mekkorára van szabva.
Mivel a ModBus egy ipari kommunikációs eljárás, gondolom az lenne a jó, ha determinisztikus lenne.

Gondolok itt arra, hogy a független folyamatoknak zavartalanul mennie kell tovább, csak azt az egy folyamat ágat le kell stoppolni.

Ez általában nem így működik. Csináljon bármit is a kommunikáció, a program zavartalanul fut tovább (már ha a "folyamat" szót a programra és nem a program által vezérelt folyamatra értetted).
Persze a kommunikáció késésének vagy hiányának nyilvánvalóan lesz valamilyen következménye, de nem a program szintjén. Tehát a program nem fogja azt "várni" hogy addig ott ácsorogjon.

(#1853) sörösló válasza Szirty (#1850) üzenetére


sörösló
aktív tag

Van nálunk egy 1980-ban gyártott AEG Modicon 864-es. Sihederkorában még javában Cocom listás katonai cucc volt. Azóta bejárta Belgiumot, Franciaországot, Romániát, végül kikötött Magyarországon. Szótlanul teszi a dolgát, legfeljebb azt sérelmezi ha néhány napig kaja nélkül marad. Nem is kapcsoljuk ki soha, így lehetséges hogy még engem is túlél. :K

(#1854) Szirty válasza sörösló (#1853) üzenetére


Szirty
őstag

Hali sörösló!

Nálunk is van pár kövület a régi gyárban. Több S5 is pl.
De van két Omron C120 is pl. (az egyik maximális kiépítésben) meg egy Omron C1000H.
Jól elvannak azok is. A relés kimenetek cseréjén és néhányszori tápegység cserén kívül semmi bajuk. (Van pár relés kimenet, ami naponta 10000 kapcsolást művel). Kb fél évente a relét cserélni kell, de amúgy jól elvannak.

(#1855) #95092224


#95092224
törölt tag

Amennyire elnézem én ezt a modbus témát, tényleg nagyon rosszul álltam hozzá. Akkor megközelítem másik oldalról. Egyenlőre csak tegyük fel eset.

Tegyük fel vásárolnék egy PLC CPU-t egy kifejlesztendő elektronika tesztelésére. Kicsit bele kellene rázódnom a programnyelvekbe is (részemről az utasítás listás feküdne jobban, asm / c-s vagyok). A CPU-ra csak egy olyan egyszerű programot kellene megírnom, ami egy hozzá kötött modbus-os elektronika egyik állapot regiszteréből adatot olvas, és ír oda vissza. Igazából semmi mást nem is kell tudnia, csak ezt ciklusban. Van hozzá laptop, winXP, a többiről gőzöm sincs. Azt vennem kell. Utolsó tápegység és csatlakozó kábelig mindent a nulláról. Ami példát láttam utasítás listás garázsajtó vezérlésre pld, annak a szerkezete nem hasonlít sem egy C programra, de még egy VHDL kódra sem. Szóval az elején kellene kezdenem, mert valami nagyon zöld ebben az egészben.

Ha mindezen tényleg keresztül akarom rágni magam, cirka mennyi pénzembe fog kerülni, és durván hány oldalnyi doksit kellene megemésztenem?

[ Szerkesztve ]

(#1856) Szirty válasza #95092224 (#1855) üzenetére


Szirty
őstag

Szevasz topsli!

"Ami példát láttam utasítás listás garázsajtó vezérlésre pld, annak a szerkezete nem hasonlít sem egy C programra, de még egy VHDL kódra sem. "

Mert egyik sem arra való, amire egy PLC STL nyelve. Ezért nem nagyon hasonlít rá. Pl. ha teljesen úgy nézne ki mint a C, akkor C lenne :)

(Ha valami úgy mozog mint egy kacsa, olyan tollas mint egy kacsa, úgy hápog mint egy kacsa, akkor az egy kacsa).

"Ha mindezen tényleg keresztül akarom rágni magam, cirka mennyi pénzembe fog kerülni, és durván hány oldalnyi doksit kellene megemésztenem?"

Ezt így elég nehéz megbecsülni.
Attól is függ, hogy milyen PLC-vel akarsz foglalkozni. Hogyan szerzel szoftvereket hozzá. Bizonyos PLC-hez "ingyenes" máshoz nem. Milyen HW elemeket akarsz venni stb.
Ha nincs vezérléstechnikai háttered, akkor kicsit lassabban fog menni. Többet kell olvasni és káromkodni. Egy PLC-t programozni eléggé (nagyon) más, mint PC-re C-ben windows alá megírni valamit. Máshogy kell gondolkozni.
Meg mennyire gondolod komolyan. Egyetlen feladatért, általában nem érdemes megtanulni, kivéve ha:
- Elképzelhető, hogy több ilyen feladat is lesz
- Elképesztően sokat fizet
- Fanatikus vagy és nagyon érdekel a téma

Mennyi doksit kellene megemészteni? Attól függ hova akarsz eljutni és mivel.
Olyan biztos nem lesz, hogy elkezded megtanulni, és egyszercsak egy szép napsütéses szerda délelőtt eljön a pillanat, amikor azt mondod, hogy na megtanultam.
Én pl. a mai napig sok-sok doksit olvasok és sokat tanulok a témában, mert mindig van valami olyan, amivel azelőtt nem foglalkoztam (ez egyébként igen változatossá tudja tenni ezt a munkát).

(#1857) #95092224 válasza Szirty (#1856) üzenetére


#95092224
törölt tag

Konkrétan ilyen feladatom még nincs, de perpillanat a küszöbön van, és elképzelhető, hogy rámkopog.

Kezdésnek az elsődleges cél az lenne, hogy lássam a saját szememmel, ahogy egy elképzelésből program lesz, és az a program valami úton módon a cpu-ba kerül, elindul, és működik. Amúgy igazából nem pont a PLC vezérlés a szakterületem, és nem is számítok semmiféle komoly megmérettetésre ezen a téren, de olyan helyzet állt elő, hogy nem lesz elválasztható az egyik a másiktól, és legalább alapokkal képben kell legyek.

Ejnye lássunk már valami kézzelfoghatóbbat. Mondjuk egy fejlesztői környezet összepakolást. Ez most csak egy példa lesz. Schneider árlista. Itt pld: [link] az BMXP341000 L1-es processzor 92khuf+áfa. Az adatlapja szerint 24V-ról megy, kell hozzá egy tápegység. Találtam itt [link] BMXCPS2010 46+áfa. Aztán ezt a valamit programozni kell. Találtam olyat, hogy programozó kábel [link] BMXXCAUSBH018. Mondjuk azt nem vágom, hogy egy 1.8m usb-s kábelben mi kerül 21 ezerbe, de nyilván van valami oka, hogy nem használhatok pld egy sima PC-s usb kábelt. Ahogy a cpu-t elnéztem, a modbus kimenete rj45-ös. Ha több elektronikát kell rákötni, kellene hozzá valami elosztóféle is. Ilyet egyáltalán nem találtam. Másik problémám, hogy nekem db9-es csatlakozóra kellene a modbus rtu, nem rj45-re. A felkötendő elektronikának db9-es csatlakozója lesz. A kábelek között találtam egy TCSMCN3M4M3S2 -t, de ez is kicsit gyanús, hogy egy sima kábel 15 rugóba kerül - és persze nem vagyok biztos benne, hogy ezt kell használni egy külső elektronika cpu-ra felkötéséhez. Ennek az egész hóbelebancnak a szoftveres hátteréről egy deka szót sem találtam. A fejlesztői környezetet a csomagban adják a cpu-hoz dvd mellékleten? Kimaradt még valami fontos, amire nem is gondoltam?

Az STL nyelvnek most kezdek utánaolvasni. Köszönöm a tippet.

[ Szerkesztve ]

(#1858) levelko


levelko
csendes tag

Üdv!

Egy MP370-es SIMATIC multipanel problémájáról szeretnék kérdezni.
Egy S7 315 2DP plc-vel és 3db EUROTHERM hőfokszabályzóval van összekötve profibus-on. Az a gondja, hogy -mostmár egyre gyakrabban- spontán lefagy. Nem reagál semmi érintésre és hibaüzenetet sem ad. Egy táp ki-bekapcsolása után helyre áll, de hosszútávon nem ezt a megoldást várják tőlem. Az előző multipanelt elküldtük a gép gyártójának, pontosan ezzel a hibával. A hibájáról csak valami ködös hablaty volt a válasz.

A kérdés az lenne: Van-e valami módszer, annak kiderítésére hogy mi okozta a lefagyást. Visszakereshető-e, vagy van-e valami "teszt" funkció amiből kiderülne?
A PLC programból látható-e hogy milyen kommunikációt használ?
Sajnos porosfülű karbantartóként még nem volt dolgom Pro Tool-lal, WinCC-vel, meg egyéb ilyesmivel.

Köszönettel K.L.

levelko

(#1859) #95092224


#95092224
törölt tag

A "PLC STL"-ről nem találtam kb semmit. Max félig névben stimmel brossúrákat. Bármiféle szabványosított scriptes vagy akármilyen előredefiniált utasítás készlete is van a PLC-knek, az a jelek szerint egy kicsit sem publikus.

Akkor most lenne egy kérdésem, amit máshogyan vetek fel.

Nem tudom, lehet-e ilyet csinálni, de ha lehet, árajánlatot kérnék rá (egyszeri alkalmi munka / tanácsadás). Adva vannak Ge Fanuc 16i / 32i vezérlők. A gépen futó termelési program időnként leáll. Pld elfogy a bemeneti nyersanyag, vagy elkopott a kés és cserélni kell, vagy csak a gép kezelője állítja meg a mittudomén miért. Kellene egy olyat programozni, hogy ha megállt a termelési folyamat bármiért is, akkor ne lehessen simán csak folytatni, hanem kapjon a gép kezelője egy 5-6 soros listát kiírva (leállás lehetséges okai), és muszáj legyen megnyomnia legalább az egyik gombot pld F1..F6 (visszajelzés, hogy melyik eset is történt), mielőtt a programot tovább léptethetné / újraindíthatná a termelést. A Fanuc-ok mindegyikén ott egy soros port, arra rákötve egy karakteres printer (és amúgy tuti biztos működni fog). Arra kellene gombnyomás után kiküldeni egy nyomtatási sort, hogy gépidő / kiválasztott lista elem, esetleg még egykét PLC regiszter értéke, és sordobás. Ennyi. Szóval mint írtam, nem tudom, egyáltalán lehetséges-e ilyet csinálni. Ha igen, és valaki meg is tudja csinálni, várom a jelentkezését. Köszönöm.

(Kérdés, jelentkezés csak priviben)

[ Szerkesztve ]

(#1860) Szirty válasza #95092224 (#1859) üzenetére


Szirty
őstag

Hali topsli!

"Bármiféle szabványosított scriptes vagy akármilyen előredefiniált utasítás készlete is van a PLC-knek, az a jelek szerint egy kicsit sem publikus."

Ilyen nem létezik. Ezt nem szabványosították. Minden gyártó kitalált egyet és azt használja. Ezek olykor alapvetően eltérnek egymástól. Ráadásul nem is ugyanúgy hívják őket. (Statement list, Instruction list, Mnemonic list, stb).

Az én észrevételeim a kérdéshez amit vázoltál.
"ne lehessen simán csak folytatni" Ez az első probléma. A termelés (mennyiség) az esetek 99%-ában elsődleges. Minden gyárban jellemző, hogy komoly erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy lefaragják az állás időt (az alló gép a világ legdrágább gépe). Ezzel az intézkedéssel viszont növelnéd azt.

"adjon a gép kezelője egy 5-6 soros listát kiírva"
A másik probléma, hogy tapasztalatim szerint egy komplexebb gépen (tehát ahol nem egy motor van, amit két feltétel indít) egy leállás vagy hibaesemény oka hihetetlenül sokféle lehet. Nem hogy 5-6 sorban, de 5-6 oldalon sem lehetne felsorolni azokat. Persze redukálhatod ezeket, és általánosíthatsz az okok megfogalmazásánál, csakhogy ezzel pontatlanná teszed az eredményt. Ha viszont sok választási lehetőséget adsz a kezelőnek, akkor inkonzisztens lesz az eredmény és időigényes lesz a választás.

A harmadik probléma, hogy ezzel a megoldással emberi tényezőz vonsz bele a dologba, ami egy gyártási folyamatban soha nem jó (hacsak nem a káosz kialakítása a cél :)
Pl.: A kezelő egy idő után hiba miatti leállás esetén a listában várhatóan a következő szempontok szerint fog választani: "magasról leszarom", "qrvaanyját" stb, stb.

(#1861) sörösló válasza Szirty (#1860) üzenetére


sörösló
aktív tag

Zseniálisan foglaltad össze! Az a "leszarom" sor különösen tetszett. :))

(#1862) sörösló válasza #95092224 (#1857) üzenetére


sörösló
aktív tag

Ejnye lássunk már valami kézzelfoghatóbbat. Mondjuk egy fejlesztői környezet összepakolást.

Ha viszonylag egyszerű ismerkedést akarsz, ajánlanám figyelmedbe az Unitronics Vision sorának valamelyik tagját. Van benne HMI, CPU, IO. A programnyelv egyszerű,
a fejlesztőszoftvert és a kábelt ingyen adják. Részletes a Help (angol nyelven) és ha a Kwalix-tól veszed, szakmai kérdéseidre preciz válaszokat kaphatsz. Funkcióblokkban előprogramozva nagyon sokféle kommunikációt tud, többek között Modbus-t is. A Plc-k világával belépőszinten ismerkedni tök megfelelő. Mondjuk ez sem ingyé van, de a legegyszerűbbet 120-140 rugó körül megkapod. A szoftver letölthető a netről is, nem kell hozzá semmit venni. Az is igaz viszont, hogy bármit tesztelni csak online lehet, tehát mindenképpen kell egy szerkezet a gyakorlati munkához.
A többihez meg csak ennyi: Egy kábel miért kerül 21 rugóba? Miért kerül pénzbe a fejlesztőkörnyezet? Miért csak vásárlás után juthatsz többletinformációhoz? Hát mert csak!

(#1863) sörösló válasza #95092224 (#1859) üzenetére


sörösló
aktív tag

Szirty-nek tök igaza van. Nálunk működik hasonló rendszer, de függetlenül a géptől. Van telepítve külön a gépen egy adatgyűjtés, regisztrálja a bekapcsolást, a termelési sebességet, darabszámot, állásidőt, a kezelő kódját, meg amit akarsz. A megállás okait egy listán összefoglalva, vonalkóddal ellátva kiakasztják a gép oldalára, ahonnan a kezelő egy kézi eszközzel beolvastatja az állás okát. A gép nem áll meg, használható tovább, de a felügyeleti redszer megjegyzi, hogy nem lett az állásidő oka regisztrálva. Magyarul a gépvezető bevette a Leszarom tablettát. Az viszont a főnökség dolga, hogy ebben az esetben alkalmaz e valamilyen retorziót vagy sem.

(#1864) #95092224


#95092224
törölt tag

Köszönöm a vásárlási tippeket. Amikor legközelebb lesz egy nyugodt időszakom, akkor belefogok. Addig a mostani problémával már csak kerülőúton tudok megbirkózni, vagy segítséggel (éppen azért is írkálok ide).

Szirty:

"ne lehessen simán csak folytatni"
Oké, az én hibám. Marhaságot írtam. Bocsánat. Nem kell kényszer legyen. Megengedő jelleggel kell egy ilyen funkció. Szinkronizálni sem kell semmivel. Pld gombnyomásra az illető átvált egy másik képernyőre, és ott ha bök valamire, akkor a printer nyomtasson egy sort összetartozó adatokkal. Így is tökéletes.

"adjon a gép kezelője egy 5-6 soros listát kiírva"
Feltettem ezt a kérdést magam is. Mint kiderült, félreértettem a szándékot. Vannak bizonyos problémák, amikről tudnak, és már ellenintézkedések is vannak. Az igazi kérdés csak az ellenintézkedések hatékonysága, amiről kell a visszajelzés.

A harmadik probléma, hogy ezzel a megoldással emberi tényezőt
Hát ezzel bizony úgy vagyok, hogy nem szívesen vetek fel olyan problémát, amivel nem tudok mit kezdeni ;] Szóval van egy megbízás X gépre első körben, és ha nagyon nem jön be, akkor a második ütemet törölni fogják. Ez előfordulhat. De az elsőt akkor is kifizetik. Azért az is csak pénz.

Sörösló:

Köszönöm a tippet. A vonalkódolvasó nekem eszembe sem jutott. Én "hangpostán" filoztam, csak sajna túl nagy sávszélesség és túl sok tárolókapacitás kell hozzá, ha valaki esetleg unalmában elkezdene karaokizni. Saját human interface-t gyártani is sorozatgyártásban jó 40k huf, mire mindent összeszámolok. Tablet PC is van már ilyen áron, vagy legalábbis a kicsike fajta, csak azt meg széteszi az olaj ipari környezetben.

Részemről még mindig filozok rajta, hogy ha a PLC-t fel is lehet programozni erre, akkor egyáltalán semmiféle külön HW nem kellene, és hosszú távon tuti az a legüzembiztosabb. Még egy vonalkódolvasó is taccsra megy időnként, és akkor dobni kell, másikat venni helyette, amit majd vagy megtesznek, vagy nem. A PLC program nem amortizálódik.

Szóval a fanuc 16i-ben is már 64 bites proci van, és az alaprendszerében is van egy rakásnyi menü. Az nem valami buborékmemóriás kábelkorbács kukás szutyok, hanem kvázi egy számítógép. Tényleg a PLC gyártók lennének annyira szemetek, hogy a testreszabás legkisebb kezdeményét sem engedik? Vagy a PLC programozók lettek mind Stockholm-szindrómások és eltanulták tőlük a pénzéhséget? Csak lesek, mi a fenébe csöppentem már megint bele :(

(#1865) sörösló válasza #95092224 (#1864) üzenetére


sörösló
aktív tag

Nem tudom biztosan, hülyeségeket írni meg nem szeretek, de én a helyedben nem nagyon piszkálnám a Fanuc vezérlőket. Ha célirányosan szerszámgépvezérlő, akkor a programnyelve valszeg köszönőviszonyban sincs azzal a problémával, amire használni szeretnéd. Ok hogy 64 bit meg számítógép. Nálunk is mennek Pentium 4-es meg kétmagos procis gépek ipari vezérlő PC funkcióban. Nevetni fogsz ha elmondom, a P4-eseken DOS alapú a PLC program! Erre lett kifejlesztve, a hátteret adó hardwer meg tökmindegy. Gyorsabb gépen gyorsabban megy a DOS aztán annyi. Az XP-s gépeken meg a Siemens S7, Pro-Tool, Simodrive szervo és társaik. A futó program és a futtató hardver fügetlenek egymástól. Az S7-nek úgy látszik mindegy, hogy valódi PLC-n vagy IPC-n fut. A Fanuc meg nagyszerűen elboldogul egy marógép speciális vezérlőmatekjával, de egy egyszerű öntartó blokkra szerintem úgy nézne, mint boci az új kapura. Egyszerűen más a nyelve és a fogalomrendszere! Valszeg ezért független nálunk is a felügyeleti rendszer meg a gép vezérlése. A felügyeletet nem érdekli a gépvezérlő, legfeljebb néhány meglévő érzékelő jelét kéri kölcsön, ami meg nincs a gépen, azt a vezérléstől függetlenül fel kell szerelni. A felügyeleti infókat egy kis Beckhoff Plc gyűjti és továbbítja a központ szerverére.

(#1866) sörösló válasza #95092224 (#1864) üzenetére


sörösló
aktív tag

Ja és még egy:

Tablet PC is van már ilyen áron, vagy legalábbis a kicsike fajta, csak azt meg széteszi az olaj ipari környezetben.

Nem tudom hol dolgozol, de ettől nem kell félned. A tablet PC-t nem tudod odahegeszteni a géphez, következésképpen már az összekoszolódás előtt ellopja valaki. Persze csupa jóindulatból hogy tönkre ne menjen! :C

(#1867) #95092224 válasza sörösló (#1865) üzenetére


#95092224
törölt tag

A pic-es áramkör fejlesztéssel nem lesz gond, abban a világban otthon vagyok. A külön interface-t akartam lespórólni. Ezért nyafogtam. Simán csak mert plussz költség, amit rá kell áldozni. De ha muszáj beletörődni, akkor beletörődöm.

A DOS-ról meg csak annyit, hogy szerintem az egyik legjobb találmány volt. Amíg a gépeken DOS futott, addig időkritikus alkalmazásokat is futtatni lehetett rajta, és pld a printer porton keresztül vezérelni HW-ket. Anno még én is csináltam. Win alól minderre már külön HW kell, mert anélkül ilyet már nem lehet megcsinálni. Nem meglepő, ha ipari elektronikában még visszaköszön a puszta valóság.

[ Szerkesztve ]

(#1868) sörösló válasza sörösló (#1866) üzenetére


sörösló
aktív tag

Hát igen, a DOS-t még bitszinten írták. Egy komplett vállalati könyvelést elvitt a szintén bitszintű Commodore 64 program. Nem volt gigabájtos memória meg gigahertzes proci, hát spórolni kellett. Nemrég kapcsoltam be valamiért a régi 486-ost. Apám! 40 Mb merevlemez, 64 Kb memória, 66 MHz-es processzor, DOS és az erre épülő Win 3.1. Csúcsgép volt akkoriban, csak gondolkodni is kellett rajta néha, nem volt minden szarhoz varázsló!

(#1869) levelko válasza sörösló (#1868) üzenetére


levelko
csendes tag

Hát igen! A jó öreg DOS. Még hosszú parancssorokat kellet írni egy tömörített állomány kicsomagolásához is. Mostmeg kitt-katt és nem tudod mi folyik a háttérben. Néhány "számítógép összerakó" ember meg azt sem tudja hány bit egy byte, de hetetnte telepíti újra az XP-jét. :F

Bocs, de nem akartam elkanyarodni a PLC-től.

levelko

(#1870) bodnarg


bodnarg
csendes tag

Sziasztok!

Egy lehet hogy csak számomra különös jelenséggel találkoztam. Valamilyen oknál fogva S5 115-ös CPU val szerelt gépeknél nem tudom on-line monitorozni a programblokkot. Olyat sem ami biztosan meg fut pl. OB1. Próbáltam a Siemens saját S5 progijával, illetve megvan az IBH softech S5 for windowsa is. Ha ugyanezekkel a programozókkal illetve softverekkel egy S5 95 vagy egy S5 135-höz csatlakozok akkor gond nélkül lehet a blokokat online nyomon követni. A 115-nél ha csak egy operandus értékét/állapotát karom megnézni akkor az működik. Van valakinek ötlete mi lehet a fentinek az oka?

Előre is köszönöm a segítséget.

BG

(#1871) Szirty válasza #95092224 (#1864) üzenetére


Szirty
őstag

Hali topsli!

"Szóval a fanuc 16i-ben is már 64 bites proci van, és az alaprendszerében is van egy rakásnyi menü"

Itt miről is van szó? Én nem értem.

(#1872) sörösló válasza bodnarg (#1870) üzenetére


sörösló
aktív tag

Nem egészen érthető a problem az általad leírtak alapján. Esetleg nem lehet valami védelem letöltés ellen? Minden 115 esetén is megvan ez a jelenség, vagy csak egy bizonyos CPU-nál? Nyugodtan és részletesen nézd át a jelenséget, step by step... aztán majdcsak kiderül valami.

(#1873) #95092224 válasza Szirty (#1871) üzenetére


#95092224
törölt tag

Éppen csak hitetlenkedtem, hogy miért is nem lehet user custom menu-t gyártani a termelési programba. De mint felvilágosítottak, márpedig nem lehet.

(#1874) Szirty válasza #95092224 (#1873) üzenetére


Szirty
őstag

Hali topsli!

"Éppen csak hitetlenkedtem, hogy miért is nem lehet user custom menu-t gyártani a termelési programba."

Nem tudom pontosan milyen az a "termelési program" de pl. egy HMI-n SCADA-n az ember olyan menüt csinál, amilyenre csak képes...

(#1875) #95092224


#95092224
törölt tag

Egy link: http://www.ge-ip.com/products/family/90-30-cpus

Van ott egy olyan, hogy "Built-in Communication Ports" -> "One RS-485 port on power supply.Supports SNP ". Ezt az "on power supply" dolgot elektronikailag hogyan kell érteni?

(#1876) kip.kop


kip.kop
csendes tag

Szerintetek mit csinal a kovetkezo instrukcio?

SC BeautyCare SRL: www.supernail.ro, www.superunghii.ro, www.crystal-nails.ro, www.sensx.ro

(#1877) And válasza kip.kop (#1876) üzenetére


And
veterán

Az M70.0 minden futási ciklusban invertálódik?

(#1878) Szirty válasza kip.kop (#1876) üzenetére


Szirty
őstag

Hali kip.kop!

"Szerintetek mit csinal a kovetkezo instrukcio?"

Azt csinálja, amit And írt.
Ez egy "klasszikus" csengő kapcsolás.

A blokk hívási gyakoriságának megfelelő periódus idő kétszeresével ki/be kapcsolgat. Vagyis a blokk ciklus idejéből adódó frekvencia felével.

(#1879) sörösló válasza kip.kop (#1876) üzenetére


sörösló
aktív tag

Siemens, nem? Vagy valami német programozó. Arrafelé általánosan használt fogás. Többnyire a program indulásánál az alapraállításhoz használják. A mostani eszközökön ezt alapból kínálja a program mint olyan rendszerbitet, ami a bekapcsolás után egyszer van, elvégzi a dolgát, aztán nincs rá többé szükség. Ez egy S5 maradvány, akkor bevált és azóta sem bírnak leszakadni róla. Az S7-ben ha jól tudom megvan mint rendszerbit, de az átállás nehéz kicsit. Valszeg valami idősebb szaki írhatta, aki az S5-ön nőtt fel. Erre írtam valamikor nemrégen, hogy a régi dolgok még sokáig viszaköszönnek majd! Persze hogy Siemens. Mégpedig S7, most látom!

(#1880) Dezsi82 válasza sörösló (#1879) üzenetére


Dezsi82
tag

Szia!
Kicsit mellélőttél, mert arról van szó, amit az előtted szólók írtak.
Ez egy ciklusig igaz, utána egy ciklusig hamis.
Akkor működne úgy, ahogy Te írtad, ha a ciklus végén lenne, és setelve lenne, nem coilként.

(#1881) levelko válasza Dezsi82 (#1880) üzenetére


levelko
csendes tag

Akkor ez nem olyan mint OMRON-ban az A200.11: P_First_Cycle. :)

levelko

(#1882) oli83 válasza Dezsi82 (#1880) üzenetére


oli83
tag

Úgy van ahogy And és Szirty írta.
Dezsi82, ha meg Setelnénk a program elején, akkor akár egy mindig egy is kikerekedhetne belőle :))

(#1883) Szirty válasza sörösló (#1879) üzenetére


Szirty
őstag

Hali sörösló!

Igen Siemens. Nem, nincs ilyen "rendszerbit". Tulajdonképpen alapesetben semmilyen "rendszer bit" nincsen S7-ben. Legalábbis olyan, mint amilyenek vannak Omronban.
Tehát nincs olyan bit, ami adott időalappal billeg, nincs olyan, ami első ciklusban TRUE, nincs mindig kikapcsolt, bekapcsolt bit.
Ezeket meg kell csinálni ha szükség van rájuk, és akkor vannak.

Mint írtam az a sor teljesen megfelel annak a kapcsolásnak, amit "csengő kapcsolásnak" hívnak. Vagyis egy tekercs, ami behúz,de amikor behúz, akkor kikapcsolja magát, ettől viszont elejt, ha elejt, akkor ismét bekapcsolja magát, amitől behúz, stb.
Egy hagyományos csengő kalapácsa ettől mozog és veri a harangot (ezért hívják csengő kapcsolásnak).
Mágneskapcsolóval relével is meg lehet csinálni, egyszerűen sorba kötjük a tekercsét a saját nyitó (NC) érintkezőjével. Persze ott nem a ciklus idő fogja meghatározni az oszcilláció sebességét, hanem főleg a mechanikai tehetetlenség, az elektromágnes húzóereje, a megtett út, stb.

Hogy mire használnak ilyet a programban? Biztos volt oka. Én is láttam már ilyet programban, de én nagyon ritkán találkozok vele.
Az egyik ok lehet az, hogy pl. egy élvezérelt funkciót a lehető leggyakrabban végre akar hajtatni.

(#1884) sörösló válasza Szirty (#1883) üzenetére


sörösló
aktív tag

Nem tudtam, hogy az S7-ben sincs ilyesmi, de most már tudom. :))
Hirtelen összekaptam pár dolgot:

AN F 0.0 Ez az OB1 első sora. Az F0.0 egy ciklusidőre
= F 0.0 ki-be kapcsolgató bit.

AN F 0.1 Az F0.1 induláskor bebillen és ott is marad.
S F 0.1 Reset sehol nincs.

***
--------------------------------------------------
A I 2.3 Itt 2 nyomógombbal lehet értéket növelni,
A F 0.0 vagy csökkenteni. A számláló értéke minden
CU C 1 második ciklusban eggyel nő vagy csökken.
Egy frekiváltó sebességjelét növeli-csökkenti.
A I 2.2
A F 0.0
CD C 1
--------------------------------------------------

A F 24.2
A F 0.0
A(
L C 2
L KF +200
<F
)
CU C 2

AN F 24.2
R C 2

L C 2
T FW 96
***
-----------------------------------------------

A F 0.0 Ez egy hosszabb időalapú ki-be
CU C 3 kapcsolgatás. A C3 100 ciklusra bekapcsol,
majd százra ki. Ha jól emlékszem, valami
hibajelzést villogtat.

L C 3
L KF +50
>F
= F 2.6

L C 3
L KF +100
>F
R C 3
BE
--------------------------------------------

Használják rendszerindításkor is, mivel ez az első impulzus a programindulásnál.

(#1885) Szirty válasza sörösló (#1884) üzenetére


Szirty
őstag

Hali sörösló!

Igen. Mindez S7-ben (300/400) is megoldható így.
De pl. időalap bitek még ha nem is rendszer bitek, de vannak.
A HW config CPU beállításainál a Cycle/Clock Memory fülön megadható egy merker byte címe. Ennek minnen bitjét a rendszer kapcsolgatni fogja meghatározott időállandóval:

Bit 0 M255.0 Impulzus: 10Hz, 0.1s
Bit 1 M255.1 Impulzus: 5Hz, 0.2s
Bit 2 M255.2 Impulzus: 2.5Hz, 0.4s
Bit 3 M255.3 Impulzus: 2Hz, 0.5s
Bit 4 M255.4 Impulzus: 1.25Hz, 0.8s
Bit 5 M255.5 Impulzus: 1Hz, 1s
Bit 6 M255.6 Impulzus: 0.625Hz, 1.6s
Bit 7 M255.7 Impulzus: 0.5Hz, 2s

(Bővebben itt)

A First scan flag-et sem nagyon nehéz előállítani.
A restart OB-ba (OB100) rakni kell egy Set-et valamelyik merker bitre, az OB1 végén meg egy Reset-et. Mivel restart OB minden induláskor csak egyszer fut le, kész a first scan flag.

Egyébként OB-kban vannak előre deklarált lokális változók, amik tartalmaznak rendszer információkat. Pl. az OB1-ben kiolvasható ezekből az előző, a legkisebb és a legnagyobb ciklus idő (ms-ban) vagy a belső óra állása, stb.

(#1886) sörösló válasza Szirty (#1885) üzenetére


sörösló
aktív tag

Köszi a tájékoztatót, mindig jó ha tanulhat az ember valami újat. Azt elfelejtettem hozzátenni az előzőhöz hogy S5 programrészekről van szó. Az S7 már másképpen néz ki, azért is csodálkoztam rá az indító kérdésre: Jé, még mindig így csinálják?

(#1887) Szirty válasza sörösló (#1886) üzenetére


Szirty
őstag

Hali sörösló!

"Azt elfelejtettem hozzátenni az előzőhöz hogy S5 programrészekről van szó."

Ez egyértelműen kiderült anélkül is az F X.X-ből, FW-ből és KF +50-ból :)

(#1888) oli83 válasza Szirty (#1887) üzenetére


oli83
tag

Siemens-éknél S7-200-as PLC-nél is volt egy rakat előre definiált változó.
Sok közülük egész jól használható volt.

[ Szerkesztve ]

(#1889) levelko


levelko
csendes tag

Van valakinek ötlete a 1858 sz.bejegyzésemre?

levelko

(#1890) Szirty válasza levelko (#1889) üzenetére


Szirty
őstag

Hali levelko!

A windows útjai kifürkészhetetlenek. ha nincs más, én megpróbálnám frissíteni. Az vagy bejön, vagy nem (de az biztos).
Ezesetben azonban a projecttel rendelkezned kell, mivel egy frissítés után újra rá kell tölteni.

(#1891) oli83 válasza levelko (#1858) üzenetére


oli83
tag

Szia levelko!

"A PLC programból látható-e hogy milyen kommunikációt használ?"
Elvileg ha megvan a PLC progid NetPro-ból kilesheted, hogyan beszélget az MP370-es panelod.

Itt majd meglátod, hová van fűzve. Katt a vonalra, majd tulajdonságok fülre.

(példa lila: Profibusz 1-es cím, kis ablakban látható paraméterek).

Ha nincs meg a progid, esetleg csinálhatsz backup-ot SD kártyára, vagy akár laptopra is.

Esetleg megpróbálhatnál más IMG-t fölrakni a panelra. Hátha másik verzióval jobban muzsikál....

[ Szerkesztve ]

(#1892) Szirty válasza oli83 (#1891) üzenetére


Szirty
őstag

Hali!

"Ha nincs meg a progid, esetleg csinálhatsz backup-ot SD kártyára, vagy akár laptopra is."

"Esetleg megpróbálhatnál más IMG-t fölrakni a panelra. Hátha másik verzióval jobban muzsikál...."

Csakhogy ha prosave backup után frissíti, akkor a visszatöltés után már nem biztos hogy fog rajta menni az a runtime, ami le lett mentve :)

Ezért írtam, hogy jobb ha megvan a forrás project!

(#1893) oli83 válasza Szirty (#1892) üzenetére


oli83
tag

Hmm így bele gondolva igaz. Kösz Szirty. :U

Levelko mindenképpen szerezd be előtte a forrásprogit.

(#1894) levelko válasza oli83 (#1893) üzenetére


levelko
csendes tag

Köszönöm mindenkinek a javaslatokat!

Üdv Levelko.

levelko

(#1895) Dezsi82


Dezsi82
tag

Sziasztok!
Fel kellene töltenem egy általam módosított programot egy Siemens C7-633 OP-ra. Azt már megtaláltam, hogy ehhez egy Programming device cable (RS 232/TTY) kellene a dokumentáció szerint. Tudja esetleg valaki, hogy ennek milyen a bekötése? Vagy ez sima null-modem kábel lenne? Jó lenne biztosan tudnom, mert nincs közel a masina. Egyelőre sehol nem láttam bekötési rajzot róla.
Előre is köszi

[ Szerkesztve ]

(#1896) Szirty válasza Dezsi82 (#1895) üzenetére


Szirty
őstag

Helló Dezsi82!

"Fel kellene töltenem egy általam módosított programot egy Siemens C7-633 OP-ra. Azt már megtaláltam, hogy ehhez egy Programming device cable (RS 232/TTY) kellene a dokumentáció szerint. Tudja esetleg valaki, hogy ennek milyen a bekötése?"

Szerintem ilyen:

Csak a PC oldalon DB25-ös cati van a rajzon, ezt át kell forgatni DB9-re ha neked olyan kell.

Egyébként a C7-ben lévő OP-t MPI-n keresztül is lehet tölteni. Tehát ugyanazzal a kábellel és interfésszel, amelyikkel az S7 CPU-t is töltöd benne. Akkor nem kell két kábel.
Csak megadod a ProToolnál, hogy MPI-n akarod tölteni és beírod címét...

(#1897) Dezsi82 válasza Szirty (#1896) üzenetére


Dezsi82
tag

Szia Szirty!
Kösz az infót, megpróbálom.
Én is azt hittem, hogy meg tudom oldani MPI-n, de ehhez a panelhez a ProTool-ban nincs ilyen beállítás, csak soros. És a dokumentáció is ezt mondja

(#1898) Szirty válasza Dezsi82 (#1897) üzenetére


Szirty
őstag

Hali Dezsi82!

"Én is azt hittem, hogy meg tudom oldani MPI-n, de ehhez a panelhez a ProTool-ban nincs ilyen beállítás, csak soros. És a dokumentáció is ezt mondja"

Én két okból gondoltam, hogy lehet MPI-n is tölteni:
C7-624-et így programoztam. Persze ez nem 624, hanem 633, de azt feltételeztem, hogy a 624 alapján ez is tudja.
A szöveget én is olvastam, de az csak azt írja le, hogy MPI-n lehet a CPU-t, és RS232-n keresztül pedig lehet az OP-t tölteni. Arról nem ír, hogy az OP-t ne lehetne MPI-n keresztül (is) tölteni...

Nos akkor IJ van :(
Szerintem ugyanaz a soros kábel kell hozzá, ami a "közönséges" OP-khoz is (OP7, OP17, OP27, stb...).

(#1899) Dezsi82 válasza Szirty (#1898) üzenetére


Dezsi82
tag

Szia Szirty!
Én is töltöttem fel C7 sorozatú képernyőt MPI-n keresztül (nem tudom pontosan a típusát), nem tudom ennél miért nem lehet. Van egy olyan változata, aminek a típusszámában szerepel a "DP" a végén. És a rajz, amit adtál, az a "közönséges" OP-hoz való kábel bekötése?

[ Szerkesztve ]

(#1900) Szirty válasza Dezsi82 (#1899) üzenetére


Szirty
őstag

Helló Dezsi82!

"És a rajz, amit adtál, az a "közönséges" OP-hoz való kábel bekötése?"

Igen.
Ezzel is működik a töltögetés.
Bár én olyan kábelt használok, ahol a CTS/RTS is át van vezetve. Iderakom a rajzot, ezen 9 pontos csatlakozó van:

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  PLC programozás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.