Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  PLC programozás

Hozzászólások

(#1401) Szirty válasza -Tulip- (#1400) üzenetére


Szirty
őstag

Hali -Tulip-!

"Van egy Siemens S5, amit programozni kellene. Milyen szoftverre és hardverre lenne ehhez szükség"

S5-höz az eredeti Siemens szoftver neve STEP5. Ez egy DOS alatt futtatható program.
Windows (Win2k/XP) DOS ablakban is fut, de ha a gépen nincs valódi soros port, csak pl. USB-s, akkor egy patch kell hozzá, hogy képes legyen USB-n kommunikálni.

A másik az S5 for Windows. Az IBH Softec kreálmánya, S5WIN-nek is nevezik. Ez ahogy a nevében is benne van, Windows-os program.

Van még egy nagyon régi DOS-os cucc amiről tudok, de a neve nem jut eszembe.

Egy RS232 - TTY (AS511) adapterkábel kell hozzá és a PC-n kell hogy legyen egy RS232-es soros port. A kábel egy optocsatolós-áramhurkos leválasztást biztosít, vagyis egy egyszerű elektronika van benne, könnyen utánépíthető.
Kapni is lehet, sok cég utángyártja. Pl. Helmholz
De ha rákeresel sokat találsz.

(#1402) -Tulip- válasza Szirty (#1401) üzenetére


-Tulip-
csendes tag

Köszi, Szirty, tudtam, hogy Rád számíthatok! :K (Több fórumon is láttam, hogy PLC témában mindig az élen vagy, néztem a honlapod is a válaszért, de nem találtam)

Naszóval, így nem tűnik problémásnak a dolog... elsőre sokezer forintos költséget vízionáltam, de ezekszerint mégse. A kábelről találtam rajzot, az útmutatásod alapján, úgy néz ki az olcsón összehozható. Nem tudsz esetleg valakit, aki itt magyarországon árulna ilyent, akár használtat is? (Arra az esetre ha mégse lenne kedvünk barkácsolni... :) ) Vagy neked nincs esetleg felesleges darab?

A programokból létezik szerinted olyan, amit legálisan is be lehet szerezni elérhető áron?

(#1403) Szirty válasza -Tulip- (#1402) üzenetére


Szirty
őstag

Helló -Tulip-!

"néztem a honlapod is a válaszért, de nem találtam)"

Az oldal S7-300/400 PLC-vel foglalkozik.

"A programokból létezik szerinted olyan, amit legálisan is be lehet szerezni elérhető áron?"

Az S5 for win ára kb 166000 Ft
IBH-nál online shop-ban meg lehet venni.
A Step5 nem tudom mennyi, de nem hinném hogy olcsóbb.

Kábel vásárlással kapcsolatban küldtem ehyg helmholz-os linket, nézd meg. A Helmholz-nak van magyar képviselete is.
Egy gyári S5 programozó kábel kb. 20-30e Ft.

(#1404) plajos válasza -Tulip- (#1402) üzenetére


plajos
aktív tag

Ha nem akarsz barkácsolni akkor [itt] vehetsz s5 tty kábelt 21.970 Ft-ért.
Ha van soros port a laptopodon akkor bátran ajánlom. Én is itt vettem eddig többfajta s5-el tudtam kommunikálni. Használható a DOS-os Step5-el és az S5-S7 for Windows-al is. Az adatsebességre max. 19200 bps-t írnak, tapasztalatom szerint 9600-al használható csak üzembiztosan.

[ Szerkesztve ]

(#1405) dekorn


dekorn
csendes tag

Hali!

Tud nekem valaki segíteni , hogy esetleg valahonan le lehet-e tölteni vagy honnan lehet beszerezni a SIMATIC Microbox PC 427B - hoz való backup software-t , azt olvastam egy leírásban hogy ez a SIMATIC PC/PG Image Creator , vagy pedig mással is lehet mentést csinálni esetleg? Ja és nm tudjátok Hogy a Mitsubishi Fx3U-16M hez való programozókábelnek mi a száma ami alapján beszerezhetem? Előre is kösz mindenkinek :)

(#1406) Dezsi82 válasza dekorn (#1405) üzenetére


Dezsi82
tag

Szia!
A Mitsubishi kábelek:
- FX-USB-AW
- SC09

(#1407) willz


willz
csendes tag

Üdv az Uraknak!

Eladó RsView 4.0 szoftver
Supervisory Edition
Gyári lemezen,nem másolt!
6000 pénzike
outlaws@tvn.hu

(#1408) norcee


norcee
csendes tag

Heló!

WinCC Flexxible RT-vel szeretnék egy megírt programhoz valamilyen szemléltetést készíteni. Egy munkadarab a megérkezése után egy szállítószalag szerű behordón jön befelé. A folyamatos mozgásra azt a megoldást sikerült találni hogy egy 100ms-os négyszögjel felfutó éleikor hozzáadok egyet egy 0 kezdőértékű változóhoz aminek 0-200 értéke között teszi meg az utat és 100ms a lekérdezési idő. Egy kicsit így is darabos a mozgás, meglehet valahogyan oldani, hogy folyamatos legyen?
Ha a munkadarabot pl. felülről 45 fokos szögből nézem több megmunkáló eszköz mellett megy el. Ha megjött a munkadarab bebillen egy merker bit és a szalag elején megjelenik a munkadarab. Amíg mozog történik a megmunkálás és részek vesznek el belőle. Arra gondoltam, hogy megnézem mennyi idő alatt ér a megmunkáló eszközhöz, az eltűnő részt több kisebből rakom ki és azoknak a láthatósági idejét lineárisan növelném, de a láthatóság már hozzá volt rendelve hogy jelenjen meg. Arra van e valamilyen megoldás, hogy a következő screen magától jelenjen meg ha a változó értéke egy beállított értéket elért?
Sok kis téglalapot rakok egymás mellé aminak a függőleges méretét 1-re állítom és ezeket egymás pozícionálom majd a fent írt változó egy-el nagyobb értékénél jelennek meg. Erre esetleg tudnátok egy kevésbé szöszölős megoldást?

--norcee

(#1409) Dezsi82 válasza norcee (#1408) üzenetére


Dezsi82
tag

Szia!
Egy kicsit így is darabos a mozgás, meglehet valahogyan oldani, hogy folyamatos legyen?
Ha jól tudom a mozgókép legalább 50 Hz kell, hogy legyen, úgyhogy ha folyamatosabbat szeretnél, akkor legyen nagyobb a frekvenciája a frissítésnek.
Arra van e valamilyen megoldás, hogy a következő screen magától jelenjen meg ha a változó értéke egy beállított értéket elért?
Ha rákattintasz a tagre, akkor ha jól emlékszem van olyan esemény, hogy onchange, high limit, low limit. Beállítod, hogy mondjuk high limitre egy ActivateScreen-t a kívánt képernyővel
Az még fontos, hogy ha azt szeretnéd, hogy ez minden képernyőn megtörténjen,akkor a tag frissítését tedd át folyamatos figyelésre
Erre esetleg tudnátok egy kevésbé szöszölős megoldást?
Nekem nem világos teljesen, mit szeretnél, de ha értesz egy picit a VBA nyelvhez, akkor tudsz írni scriptet, és abban elég sok mindent meg lehet oldani, de sajna nem mindent.

[ Szerkesztve ]

(#1410) norcee válasza Dezsi82 (#1409) üzenetére


norcee
csendes tag

Szia Dezsi!

Köszi a segítséget!. Megtaláltam, hogy "magától" átváltsa a screent. Arra gondoltam az előbb, hogy pl egy munkahenger ahogyan tolja kifelé a munkadarabot és folyamatosan egy picit mozdul a munkadarab a henger hossza pedig ugyanannyival növekszik. Az 50Hz az 20 ms, az Acquistion cycle kellene ennyire beállítani? 100ms nem enged kevesebbet.

-norcee

(#1411) Dezsi82 válasza norcee (#1408) üzenetére


Dezsi82
tag

Sok kis téglalapot rakok egymás mellé aminak a függőleges méretét 1-re állítom és ezeket egymás pozícionálom majd a fent írt változó egy-el nagyobb értékénél jelennek meg. Erre esetleg tudnátok egy kevésbé szöszölős megoldást?
Ha sikerült megértenem, akkor az talán egyszerűbb lenne, ha vagy egy bar-t használnál, csak akkor ugye a bar üres része ott fog maradni, vagy egyszerűbb az is, ha rajzolsz egy téglalapot, aminek a magasságát a már említett VBA scriptből írod.
Én pl így módosítom egy téglalap magasságát:
HmiRuntime.Screens("Main").ScreenItems("Rectangle_1").Height=160+SmartTags("RectHeight")
A tag ami beállítja a magasságot az a RectHeight, a téglalap neve, pedig Rectangle_1, és a Main képernyőn van

[ Szerkesztve ]

(#1412) Dezsi82 válasza norcee (#1410) üzenetére


Dezsi82
tag

Szia!
Igazad van, tényleg nem lehet lejjebb venni. Akkor esetleg ezt a kódot javaslom, scriptbe:
While HmiRuntime.ActiveScreen.ScreenItems("Rectangle_1").Left < Celpoz do HmiRuntime.ActiveScreen.ScreenItems("Rectangle_1").Left=HmiRuntime.ActiveScreen.ScreenItems("Rectangle_1").Left+Lepeskoz
Wend
True helyett a mozgás feltétele kellene. A Celpoz a bal oldal kívánt értéke, a Lpeskoz, pedig az, hogy mennyi pixelt ugorjon egy lépésben.

[ Szerkesztve ]

(#1413) norcee válasza Dezsi82 (#1412) üzenetére


norcee
csendes tag

Ezt a Scriptet a Microsoft Visual Studio-ban kell elkészíteni? Még nem találkoztam vele, de ha ezt meglehetne vele csinálni szívesen kipróbálnám. A Microsoft honlapján van egy letölthető demo, ha erről a programról van szó az megfelelő?

-norcee

(#1414) Dezsi82 válasza norcee (#1413) üzenetére


Dezsi82
tag

Nem, nem az kell hozzá. Igazából nem kell semmi.
A screens alatt 5-tel van olyan, hogy scripts.
Ott létrehozol egy scriptet, amit aztán futtatsz. Ezek a sriptek VBA alapúak. Nem kell letölteni semmit.
Úgy van hogy
-Screens
-Communication
-Alarm management
-Recipes
-Historical Data
-Scripts
-Reports
-...

Mivel VBA alapú ilyen scriptet még notepadban is írhatsz a saját PC-dre. Megírod a scriptet, átírod a kiterjesztést VBS-re és már futtható is.

[ Szerkesztve ]

(#1415) Szirty válasza Dezsi82 (#1409) üzenetére


Szirty
őstag

hali Dezsi82!

"Ha jól tudom a mozgókép legalább 50 Hz kell, hogy legyen, úgyhogy ha folyamatosabbat szeretnél, akkor legyen nagyobb a frekvenciája a frissítésnek."

Teljes mértékben felejtős.
A WinCC Flexible nem erről szól. Minimális változó frissítési intervallum: 100ms.
Nem realtime grafikai monitorozásra találták ki.

(#1416) Szirty válasza norcee (#1410) üzenetére


Szirty
őstag

Hali norcee!

""rra gondoltam az előbb, hogy pl egy munkahenger ahogyan tolja kifelé a munkadarabot és folyamatosan egy picit mozdul a munkadarab a henger hossza pedig ugyanannyival növekszik."

Számtalan gyakorlati példa igazolja, hogy az ilyen megjelenítés nem praktikus és nagyon félrevezető. Ugyanakkor rendkívül látványos (úgy érzem a te eseteben ez a legfontosabb).
Amennyiben a mozgásról nincs pontos pozíció információ, akkor nem szabad olyan megjelenítést választani, ami ezt pótolni kívánja, mert nagyon félrevezető.

Bár ha vizsgára, diplomamunkához, szakdolgozathoz kell, akkor miért ne?
Ezeknél nem számítanak annyira a gyakorlati szempontok.

(#1417) Dezsi82 válasza Dezsi82 (#1414) üzenetére


Dezsi82
tag

Szia!
Eszembe jutott valami. A folyamatos mozgatásnál van egy olyan gond, hogy ugyebár 50 Hz kellene. Ezzel az a gond, hogy az 50 pixel/s.És hacsak nem hatalmas képernyőd van, és gyors pályád, akkor nem fogsz kiférni. :N
Úgyhogy lehet, hogy ezt a részt hagynod kellene ahogy van, hadd szaggasson.

(#1418) norcee válasza Szirty (#1416) üzenetére


norcee
csendes tag

Szia Szirty!

A szakdolgozattól még messze vagyok, a suliban majd csak jövőre kezdünk el PLC-vel foglalkozni, ez egy ilyen önfejlesztő project. Először arra gondoltam, hogy egy lebutított felülnézeti képet rajzolok, de tényleg az volt a baj, hogy nem tetszett, de ezzel most lehet átestem a ló túloldalára. Megpróbálok keresni egy köztes megoldást.

-norcee

(#1419) Szirty válasza Dezsi82 (#1417) üzenetére


Szirty
őstag

Dezsi82!

A legegyszerűbb megoldás a legjobb rendszerint :)
Kevés kivétellel. Már ami a kőkemény gyakorlatot illeti...
(szerintem)

(#1420) Dezsi82 válasza Szirty (#1419) üzenetére


Dezsi82
tag

Szia Szirty!
Az esetek túlnyomó részében tényleg az egyszerűbb a jobb (nem is tudnék példát mondani az ellentettjére :) ). De ez szerintem nézőpont kérdése, ráadásul személyfüggő.
Egyeseknek valami bonyolultabb, másoknak meg más.
A konkrét példánál maradva én sem csinálok ilyen esetben mozgó képmegjelenítést, inkább valahogy máshogy jelzem a köztes állapotot, mondjuk színnel.
Ugyanakkor egy ilyen feladatban szerzett tapasztalat hasznos lehet egy bonyolult feladat egyszerűbb megoldására.
Ráadásul ha a karbantartási szempontot nézzük, akkor egy ilyen programot nehezebb is másnak módosítani, mint aki megírta.
Viszont egy Simatic MP simán elvisel ennyi animációt, különben lenne az objektumoknak Movement animációja.
És ráadásul nincs mit tenni, ha a megrendelő azt mondja, hogy ő szeretne ilyen "parasztvakítás"-t :))
Persze minden mondat után egy "szerintem". :)

[ Szerkesztve ]

(#1421) Dezsi82 válasza Dezsi82 (#1420) üzenetére


Dezsi82
tag

Helyreigazítás:
Viszont egy Simatic MP simán elvisel ennyi animációt, különben nem lenne az objektumoknak Movement animációja.

Amennyiben a mozgásról nincs pontos pozíció információ, akkor nem szabad olyan megjelenítést választani, ami ezt pótolni kívánja, mert nagyon félrevezető.
És ez nagyon igaz

[ Szerkesztve ]

(#1422) Szirty válasza Dezsi82 (#1420) üzenetére


Szirty
őstag

Hali Dezsi82!

"Egyeseknek valami bonyolultabb, másoknak meg más."

Én nem arra gondoltam, hogy Pista nem érti és az neki bonyolult, akkor csináljuk egyszerűen, hogy értse. Hanem arra, hogy ha van egy feladat, amire több megoldás is kínálkozik, akkor egyértelműen eldönthető, hogy a több megoldás közül melyik az egyszerűbb. Teljesen függetlenül attól, hogy kinek mi a bonyolult.

"A konkrét példánál maradva én sem csinálok ilyen esetben mozgó képmegjelenítést, inkább valahogy máshogy jelzem a köztes állapotot, mondjuk színnel."

Amit írtam azt úgy értettem, hogy amikor a gép egy mozgó részének helyzetéről csak olyan információ áll rendelkezésre a rendszerben, hogy elöl van, hátul van vagy a két helyzet között van "valahol", (vagyis véghelyzet érzékelők vannak csak, pl. egy munkahengeren) akkor nem érdemes olyan megjelenítést készíteni, ami a két véghelyzet közötti helyzetet is igyekszik ábrázolni.
Teszem azt pl. egy számlálót időre növelni, amikor a munkahengernek bekapcsolja a program az előre irányát, hogy látsszon a folyamat ábrán hogy hol tart, mert a folyamat ábrán a munkahenger helyzetét hozzárendeljük a fiktív helyzethez, ami a számlálónk.
Na ez okozhat félreértést, mert a rendszer HAMIS információt jelenít meg a gép egy részének adott helyzetével kapcsolatban. Hiszen az csak puszta feltételezés, hogy amikor a munkahengert a program előre küldi, akkor az megy is előre, mivel arról konkrét információja nincsen a rendszernek. Mégis azt jelzi ki, mint ha lenne.

Más a helyzet egy szervóhajtással vagy egy olyan mozgással, amiről van megtett út információ (akár csak egy egyszerű induktív végállás és fogas tárcsa formájában). Ott lehet értelme a köztes pozíció megjelenítésének!

"Amennyiben a mozgásról nincs pontos pozíció információ, akkor nem szabad olyan megjelenítést választani, ami ezt pótolni kívánja, mert nagyon félrevezető.
És ez nagyon igaz"

Igen erre gondoltam! Amit írtam erről szól.

Az animation / movement lehetőséggel semmi bajom. Azt csak azért említettem, mert tökéletesen folyamatos mozgás megjelenítésére nem alkalmas. A Flexible nem arról szól, hogy full realisztikus 3D látványt adjon a rendszerről, de pozíció megjelenítésére tökéletesen alkalmas. Használom én is.
Ha valaki kívánja csinálok róla videót :) No ne azért hogy tényleg létezik, hanem hogy mire is jó...

(#1423) Dezsi82 válasza Szirty (#1422) üzenetére


Dezsi82
tag

Szia!
Igen erre gondoltam! Amit írtam erről szól.
Nem csoda, hogy egyetértesz, tőled idéztem. :D :D :D :D

(#1424) norcee válasza Szirty (#1422) üzenetére


norcee
csendes tag

Szia Szirty!

"Ha valaki kívánja csinálok róla videót :) No ne azért hogy tényleg létezik, hanem hogy mire is jó..."

Ha nem lenne nagy kérés raknál fel egyet? Sokat segítene eldönteni, hogy hol van a célszerűség határa.
Kielégítő megoldás lenne a szalagon szállítást úgy ábrázolni, hogyha megérkezett a munkadarab ott terem a szalag elején, a szalag alá teszek egy motort és amíg hozza befelé addig zöld a háttere, hiba esetén pirossal villog, ha elérte a végcélt a munkadarab átugrik a szalag végére?

-norcee

(#1425) Szirty válasza Dezsi82 (#1423) üzenetére


Szirty
őstag

Hali Dezsi82!

Azt tudom hogy én írtam az idézett szöveg elejét. De azért reméltem, hogy nem magammal értek egyet :)

(#1426) Szirty válasza norcee (#1424) üzenetére


Szirty
őstag

Hali norcee!

"Ha nem lenne nagy kérés raknál fel egyet?"

Pár napig itt lesz.

(#1427) Dezsi82 válasza Szirty (#1426) üzenetére


Dezsi82
tag

Nagyon komoly, Ilyen egy profi megjelenítés! :C

(#1428) Szirty válasza Dezsi82 (#1427) üzenetére


Szirty
őstag

Hali Dezsi82!

Ezt magamnak csináltam. Arra használom, hogy ha itthoról kell elérni a neten keresztül a rendszert, akkor legalább nagyjából lássam mit csinál éppen a gép.
Persze a gép többi részéről is van ilyesmi ábra, több képernyőn.
Így jobban lehet látni mi milyen helyzetben van, mint ha a programban tekeregnék.

A helyszínen nincs rá szükség, ott élőben látszik mi van :)

[ Szerkesztve ]

(#1429) norcee válasza Szirty (#1428) üzenetére


norcee
csendes tag

Szia Szirty!

Ez nagyon frappáns! Egyszerű és szemléletes, egy ilyet a legnehezebb kitalálni :)
Köszönöm, hogy feltetted!

-norcee

(#1430) Szirty válasza norcee (#1429) üzenetére


Szirty
őstag

Hali norcee!

"Köszönöm, hogy feltetted!"

Nm.
A témánál maradva ennél a "fogó" nyit zár állapot megjelenítése a két állapotú. Vagy nyitva van, vagy zárva, köztes állapotot nem jelenít meg.

(#1431) kip.kop


kip.kop
csendes tag

En nem ertem, hogyan mukodik a RS485 es Modbus komunikacio, ilyennel en nem foglalkoztam meg. Honnan lehetne hozzajutni hasznalhato dokumentaciohoz amibol meg tudnak ismerkedni tobbek kozt ezzekkel a protokolokkal es mukodesukkel.

Van egy Holzmeister Timber kiln dryer controller LG25 - digital measurement unit, ami Kiln Bus -on kuldi a digitalisan a mert jeleket a rendszer tobbi reszehez. Ez, nem tudom pontosan, de azt mondjak, hogy RS485-os vagy Modbus protokolon komunikal.

Ami a dolgom az, hogy kivalasszam melyik protokoll a legjobb nekunk ahoz hogy ez a digitalis meromuszer tudjon komunikalni egy majd kivalasztott PLC-vel (hogy milyen, gondolom most attol fog fuggni, hogy melyikkel lehet felallitani a rendszert). Es majd, amihez egyaltalan nem ertek, felallitani a beolvasast a PLC-be a meromuszerbol.

Elore is koszonom, surgosen varom a valaszt.

SC BeautyCare SRL: www.supernail.ro, www.superunghii.ro, www.crystal-nails.ro, www.sensx.ro

(#1432) And válasza kip.kop (#1431) üzenetére


And
veterán

A Modbus-ról itt olvashatsz bővebben: [link], de általában a Modbus-t támogató PLC-k dokumentációja is jól használható segédletnek, hisz utóbbiak a konkrét PLC-típusra jellemző paraméterezést is megadják.
RS485: Kicsit kevered a protokoll és az átviteli közeg fogalmát. Az RS-485 nem határoz meg protokollt, pusztán a busz fizikai jellemzőit definiálja. Egyes protokollok - a Modbus is ilyen - pedig nincsenek közeghez kötve, éppúgy működhetnek RS485-ön, mint RS232-n, etherneten (TCP-csomagban), vagy akár másfajta adatvonalakon.
Erről a bizonyos KilnBus protokollról pedig úgy látom, minimális elérhető információ van, eléggé 'háziszabványnak' tűnik. A rendszerelemekről szóló gyors adatlap alapján RS485 ill. -232 alapokon létezik, de bővebb leírást nem igazán adnak.

(#1433) dekorn


dekorn
csendes tag

Kérlek segítsetek nekem abban, hogy van egy Omron SYSmac CJ1M CPU11 kis plcénk és annak az RS232C csatijára egy RS422/485 átalakítóval rá van kötve egy Omron NS5-SQ10-V2 interactive display, nekem ennek a plc-nek és a kijelzőnek a programjáról kellene egy backup-ot csinálnom. sajnos a PLC-ben nincs az erre szolgáló CF kártya és ha jól láttam a kijelzőben se volt. Tulajdonképpen azt már kiderítettem , hogy a plc-hez való csatlakozáshoz kellene nekem egy CS1W-CN118 tipusú programozó kábel , de display az nem tudom hogy lejön-e egybe vele. Sajna inkább csak Siemenssel volt eddig dolgom , bár azzal se régen foglalkozom . :) Előre is köszönöm a segítséget

(#1434) natec válasza dekorn (#1433) üzenetére


natec
tag

Tisztelt dekorn!
Omron NS5-SQ10-V2 terminált, USB A-B kábelllel a terminál SLAVE csatlakozóján kersztül a számítógéphez lehet csatlakoztatni. Én CX-Designer 3.1 OMRON programmal igy le tudtam menteni és igy is lehet programozni. Feltételezzük, hogy a terminálba töltött program nincs jelszóval védve.
A CJ1M-CPU11 PLC -t én CS1W-CN226 kábellel szoktam csatlakoztatni a számítógéphez RS232 porton keresztül és CX-Programmert használok az OMRON PLC -k programozásához. (Itt sokmindent megtalálsz az OMRON eszközökkel kapcsolatba.)

ui. A használt windows oprendszer nem lehet 64 bites mert az OMRON programokhoz nincsenek 64 bites driverek.

NATEC

(#1435) natec válasza dekorn (#1433) üzenetére


natec
tag

Tisztelt dekorn!
kimaradt a link bocs.
(Itt sokmindent megtalálsz az OMRON eszközökkel kapcsolatba.)
[link]

[ Szerkesztve ]

NATEC

(#1436) Dezsi82 válasza dekorn (#1433) üzenetére


Dezsi82
tag

Szia!
Ez előzőekhez hozzátéve, le lehet tölteni a PLC-n keresztül is, de azt csak órabérben szabad csinálni. :D Én egyszer próbáltam, mert valami gond volt az USB interface-szel, de soha többet. :)

(#1437) kip.kop válasza And (#1432) üzenetére


kip.kop
csendes tag

And! Koszi szepen a valaszt, mar ennyivel is tisztabban latok :)

Azt szeretnem kerdezni, hogy van valami progi amivel tudom fogadni az adatokat szamitogegre (PCre). Most ezt nem latom tisztan, lehet hogy hulyeseget kerdek, de szeretnem latni, hogy mi erkezik meg a Modbus-on, ha lehet szeretnem tudni bit szitjen mi erkezik meg es hogyan, es csak ugy is, hogy csak a lenyeget (tobb analog szondatol kuldi digitalisra atalakitva az ertekeket) lassam .

Koszonom

SC BeautyCare SRL: www.supernail.ro, www.superunghii.ro, www.crystal-nails.ro, www.sensx.ro

(#1438) And válasza kip.kop (#1437) üzenetére


And
veterán

Le kellene tisztázni, hogy valójában milyen protokollal működik az a rendszer. Ha tényleg modbus-szal (vagy az a 'titokzatos' Kilnbus is valamilyen modbus-szerű képződmény), akkor is kellenek bővebb információk a részletekről: milyen formátumban olvasható az adat a mérőegység(ek)ről, az melyik belső regisztercímen érhető el, stb. Ha ez megvan, akkor lehet tovább lépni. Ráadásul első körben PLC-t említettél, utóbb meg már PC-t, mint lekérdező egységet / mastert (persze az egyik nem zárja ki a másikat). PLC esetén egyszerűbb a helyzet, rengeteg kisebb PLC (akár némelyik programozható relé is) támogatja a modbus-t, vagy olcsó kiegészítővel képes lehet erre. De léteznek pici megjelenítők, terminálok, amelyek szintén tudnak modbus-on adatokat kérdezni. Ha közvetlenül PC-n kell megjeleníteni / tárolni az adatokat, akkor vagy magadnak kell megírnod a szükséges alkalmazást, vagy használhatsz valamilyen fizetős modbus scanner programot, esetleg drágább SCADA-rendszert. Utóbbival már elég sok funkció megvalósítható, de ezek a programok nem feltétlenül olcsók.

(#1439) kip.kop válasza And (#1438) üzenetére


kip.kop
csendes tag

Idokozben kiderult, hogy letezik Modbusos valtozat. Kaptam errol a Modbusos valtozatrol valamilyen leirast pdf-ben. :C Meg nem tudom mit kezdjek vele, de remelhetoleg idovel megtudom. :W Ugy ertsem, hogy ha PLC-vel osszekotom, akkor lehet hogy nem is kellenek a bovebb informaciok a reszletekrol es olvasni tudja a me'rt ertekeket a PLC. PLC a cel, de arra gondoltunk, hogy egyszer PC-n konnyebb lesz, de ahogy te mondod, akkor sokkal nehezebb a PC-n. :R Akkor az lesz a kovetkezo kerdes, hogy mi szerint valasszuk ki a PLC-t. Ugy emlekszem valaki irta itt, hogy egyik PLC tipusnal a Modbus forditva csinalta vagy ertelmezte a CRC-t, vagy valami ilyensmi? Vagy a kutyuje volt ilyen amit akart csatlakoztatni? :F

[ Szerkesztve ]

SC BeautyCare SRL: www.supernail.ro, www.superunghii.ro, www.crystal-nails.ro, www.sensx.ro

(#1440) w3dzz


w3dzz
csendes tag

Sziasztok!

Sorrendi feladatok megoldására találtam egy megoldást [itt] , és azt szeretném tőletek megkérdezni, hogy ezt létradiagramban is meglehet e oldani? Hogyan lehet létradiagramban tömböt létrehozni?

Üdv.

(#1441) Szirty válasza w3dzz (#1440) üzenetére


Szirty
őstag

Hali w3dzz!

"Sorrendi feladatok megoldására találtam egy megoldást [itt] , és azt szeretném tőletek megkérdezni, hogy ezt létradiagramban is meglehet e oldani?"

Igen.
Elvileg minden megoldható létrában ami STL-ben, csak sokszor máshogy és nem is mindig érdemes...
Egyébként sok PLC-nek van eleve szekvenciális programozási módszere, amit erre találtak ki (S7 300/400-nál ez a Graph).

"Hogyan lehet létradiagramban tömböt létrehozni?"

És miért nem írtad le milyen PLC?
Ez olyan, mint ha azt kérdeznéd, hogy az autóban nyitható-e a vezető ülésből a csomagtartó.

(#1442) w3dzz válasza Szirty (#1441) üzenetére


w3dzz
csendes tag

Szia Szirty!

S7-300 PLC.

Üdv.

(#1443) Szirty válasza w3dzz (#1440) üzenetére


Szirty
őstag

Hali w3dzz!

"Hogyan lehet létradiagramban tömböt létrehozni?"

Létradiagramban sehogy. Ott nem tudod létrehozni.
Előre kell deklarálni.
Vagy a TEMP lokális változó területen hozod létre egy FC vagy FB blokkban, vagy DB-ben:
Vagy FB-ben a STAT lokális változóterületen.

Vagy egy DB-ben csinálsz tömböt:

Hivatkozni pedig így tudsz rá (létrában is):

(#1444) w3dzz válasza Szirty (#1443) üzenetére


w3dzz
csendes tag

Szia Szirty!

Ha az ütemváltást nem az időzítőre akarom bízni, hanem a bemeneti jelek megváltozásához, akkor pl a bemeneti szót össze kell hasonlítani 2 az n-iken bináris értékkel? Ha egy ütemben szükség van merker bitre vagy időzítőre az használható megoldás lenne, hogy miután kiderült melyik bemeneti kombináció az aktuális, egy ehhez a kombinációhoz rendelt programrésze ugrik, ahol a merkerek előállítása történik és csak aztán viszi a #Tabla megfelelő elemét a kimenetekre? Létradiagramban van rá lehetőség, hogy felsorolás szerüen meglehessen adni a tömb elemeinek értékét?

Üdv.

(#1445) Szirty válasza w3dzz (#1444) üzenetére


Szirty
őstag

Hali w3dzz!

"Létradiagramban van rá lehetőség, hogy felsorolás szerüen meglehessen adni a tömb elemeinek értékét?"

Nincs, egyenként kell MOVE-al az elemeket feltölteni.

(#1446) Szirty válasza w3dzz (#1444) üzenetére


Szirty
őstag

Hali w3dzz!

"Létradiagramban van rá lehetőség, hogy felsorolás szerüen meglehessen adni a tömb elemeinek értékét?"

Vagy ha azonos értékekkel kell feltölteni, akkor FILL, ha másik tömböt akarsz beletenni akkor esetleg BLKMOV...

(#1447) w3dzz válasza Szirty (#1446) üzenetére


w3dzz
csendes tag

Szia Szirty!

Mivel lenne másabb ez a megoldás mintha a bemeneti kombinációtól függően egy bináris értéket viszek egy merker szóba és nem tömbből, hanem közvetlenül egy MOVE utasítással a merker tartalmát viszem a kimenetekre?

Üdv.

(#1448) Csakénvagyok válasza Csakénvagyok (#1371) üzenetére


Csakénvagyok
őstag

Vegre megszuletett az eredmeny, gondoltam ide is beirom, hatha masnak is segit.

Ujra nulla poziciora kelett alitani, viszont mivel volt also es felso vegallas szenzor, ezt automata modon nem tette meg. A megoldas az volt hogy fizikailag kiszedtem ( ezt viszont meglehetett volna olnani parameterekbol is)a a vegallasszenzorokat.

(#1449) And válasza kip.kop (#1439) üzenetére


And
veterán

"Ugy ertsem, hogy ha PLC-vel osszekotom, akkor lehet hogy nem is kellenek a bovebb informaciok a reszletekrol es olvasni tudja a me'rt ertekeket a PLC."
Ha ez kérdés akart lenni, akkor a válasz: nem. A modbus alapvetően adott regiszterek (általános célú memóriacímek vagy I/O-k) írásáról és olvasásáról szól, így ha olvasni szeretnénk egy adatot egy slave-ből, akkor nem árt tudnunk, hogy mely címen érjük el a kívánt adatot, és azt milyen formátumban kapjuk. Ha van doksid, ezek az infók biztosan le vannak írva benne.

(#1450) Szirty válasza w3dzz (#1447) üzenetére


Szirty
őstag

Helló w3dzz!

"Mivel lenne másabb ez a megoldás mintha a bemeneti kombinációtól függően egy bináris értéket viszek egy merker szóba és nem tömbből"

Egy problémára rendszerint több megoldás is létezik. Meg kell találni azt, amelyik az adott körülmények között a legmegfelelőbb.
Az iskolában oktatnak különböző programozási módszereket, amik birtokában a fenti döntés könnyebb lehet.
Nekem úgy tűnik, hogy amit szeretnél az az egyik ilyen "iskolai módszer" alkalmazása. Én Jelenleg nem látom a feladatot, többet nem tudok mondani.

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  PLC programozás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.