Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  PLC programozás

Hozzászólások

(#1251) Szirty válasza dekorn (#1248) üzenetére


Szirty
őstag

Szevasz dekorn!

"Azaz érekes hogy a help utasításait betartva átálítottam a nyelvi és régiós beállításokat , de még így see indul el. "

Ha ez a probléma:

Akkor az oldalamon találsz megoldást rá.
Konkrétan itt: "Idegen nyelvű" Step7 projectek megnyitása

(#1252) Szirty válasza Dezsi82 (#1250) üzenetére


Szirty
őstag

Hali Dezsi82!

"Step7 Manager, projektre jobb klikk, object properties, és bepipálod, a Can be opened any windows language settings (language neutral) jelölőnégyzetet."

Ha jól értem, akkor nem erről van szó.
Ezek szerint nem futottál még bele, de van egy olyan probléma, hogy ha az általad fentebb említett kapcsolót nem kapcsolja be a project készítője, és nem magyar windows-on készíti a projectet, akkor azt magyar (ill. bármilyen más nyelvű) windows-on nem lehet megnyitni egyáltalán!
Tehát eleve elutasítja a betöltést, de sem lehet tölteni, így a project settings-hez sem lehet hozzáférni hogy bármit átállítsunk (mivel ahhoz be kéne tölteni).
Az üzenetben azt javasolja, hogy állítsuk be a területi beállításokat xy nyelvűre (amilyen winben a project készült).
Ennek senki ne dőljön be, akkor sem tölti be a projectet és pl. dán nyelvűre állítva a wint azt javasolja hogy állítsuk dán nyelvűre a wint. Ezt én szépen végigjártam anno, amikor a Danfoss-tól ingyen letölthető (és mellesleg súlyos hibát tartalmazó) step7 példaprogramokat próbáltam megnyitni.

Ha még nem futottál bele, akkor is érdemes (az egyébként egyszerű) megoldást megjegyezni, mert hihetetlenül bosszantó probléma lesz amikor majd beletenyerelsz :)

A megoldás alább, az előző üzenetben...

(#1253) dekorn válasza Szirty (#1251) üzenetére


dekorn
csendes tag

Köszönöm szirty a választ szerencsére megoldottam ezt az amatőr problémát . Egyébként az informatika biztonsági szoftver kavart be még pluszba hozzá.

Köszi

[ Szerkesztve ]

(#1254) Dezsi82 válasza Szirty (#1252) üzenetére


Dezsi82
tag

Hali!
Jah, persze, ha nem lehet megnyitni, akkor nem is lehet beállítani. :W
Különben futottam már bele, de nekem segített, ha minden beállítottam németre (nekem azzal volt baja)

[ Szerkesztve ]

(#1255) dekorn válasza Szirty (#1251) üzenetére


dekorn
csendes tag

Azért én is megérek egy misét most olvastam el mit is írtál és nagyontuti :R

(#1256) dekorn


dekorn
csendes tag

Üdv megint mindenkinek. Bár már több fórumon is olvastam egykét értekezést a problémámra, de azért remélem itt is tuttok valami tapasztalatot vagy választ adni nekem . A problémám egyszerü : Kit tudom-e nyerni a PLC ből a commenteket és/vagy a symbol list-át vagy ez ha nem lehetséges akkor hogy tudok a teljes működésre utaló nyomokat keresni (pl.: egyes helyeken a runmode által készítet progit ajánlgatják). Sajnos több nagyobb rendszerünk is van amit azért jó lenne ha valahogy vissza tudnék fejteni vagy leglább is következtetni tudnék egykét dologra, így esetleges hibák megoldása illetve hiányoságok feltárhatók lnnének számomra. Előre is kösz a segítségeteket.

(#1257) programozoo


programozoo
csendes tag

Sziasztok!

Szeretnék egy kis segítséget kérni. A Főiskolán, ahova járok, megleptek egy csodaszép PLC programozási feladattal, amit mindenképpen meg kellene csinálnom, hogy jegyet kapjak. Sajnos még nem találkoztam soha ezzel a programmal (Zelio soft), ezért kérnék segítséget valakitől. A feladatot mellékelve csatolom. Előre is köszönöm a segítséget!!!

(#1258) Szirty válasza dekorn (#1256) üzenetére


Szirty
őstag

Helló dekorn!

"A problémám egyszerü : Kit tudom-e nyerni a PLC ből a commenteket és/vagy a symbol list-át"

A rövid válasz: Nem!

"vagy ez ha nem lehetséges akkor hogy tudok a teljes működésre utaló nyomokat keresni (pl.: egyes helyeken a runmode által készítet progit ajánlgatják)."

A legtöbb PLC típus nem tárolja a szimbolum információkat és a megjegyzéseket.
Egyes (néhány) típusnál van lehetőség ezek tárolására a PLC-ben, de a dolog többnyire nem automatikus, hanem kifejezetten a fejlesztőnek kell külön feltöltenie rá, ami kb. annyit jelent a gyakorlatban, hogy a PLC tartalmazhatná ugyan ezeket, de a fejlesztők nem teszik rá.
A harmadik eset, amikor a PLC-re automatikusan felkerülnek ezek az információk, amikor a programot rátöltik (ilyen pl. a Siemens S7-1200).
Ennél nem lehet elfelejteni rátölteni, de az ilyen típusoknál sincs semmi garancia arra, hogy a fejlesztő nem üres szimbólumtáblát és üres kommenteket tölt rá (mivel ezt is megteheti).

A fentiekből az következik, hogy amennyiben a berendezéshez illetve a PLC-hez nem mellékelte a gyártó vagy a fejlesztő az eredeti projectet minden járulékos információval együtt és azt utólag sem lehet megszerezni valahonnan, akkor szinte biztos, hogy nem tudunk hozzájutni a szimbólumnevekhez és kommentekhez.

"hogy tudok a teljes működésre utaló nyomokat keresni "

Ilyenkor többnyire két lehetőség marad: 1. hagyni az egészet a p..ába. 2. nekiülni és visszafejteni a PLC-ből letöltött meztelen programot. A program elemzésével és a működés megfigyelésével (ha erre van mód) ki lehet találni hogy mi mit csinál benne, és lehet írni bele kommenteket és szimbólum neveket.
A berendezés kapcsolási rajzával (áramút terv) érdemes kezdeni, és annak alapján meghatározni a ki és bemenetek funkcióját. Ha rajz sincs, akkor először a huzalozás alapján kell kideríteni milyen be és kimenetre mi van rákötve és az mit csinál. Ha ez megvan, akkor jöhet a belső változók elnevezése.

Egy ilyen munka "jó móka" és szinte mindig igen időigényes.
Kell hozzá az adott PLC-vel szerzett sok-sok tapasztalat. Kevés tapasztalattal ugyanis valószínű, hogy egy összetettebb programban belefutunk olyan megoldásokba, amikkel még soha az életben nem találkoztunk. Persze így is meg lehet ezeket ismerni, de jelentősen lassíthatja az ilyen munkát.
Az ilyen munka befektetés-jellegű munka, hiszen nem látványos. Elhasználunk rá rengeteg munkaórát és a berendezés utána is pont ugyanúgy fog működni, mint ahogy előtte :)
Persze utána már sokkal könnyebb lesz belenyúlni.
Kell hozzá az adott berendezés működésének pontos ismerete, vagy valaki (pl. kezelő) segítsége aki ismeri a berendezést.

Az ilyen munka során szokott csúszni még pár nehezítés. Pl. ha a rendszerhez operátorpanel is tartozik, amihez szintén nincs meg a project (sőt legtöbbször szoftver se, amivel a nem létező projectet be lehetne tölteni és belenézni).
Sok operátorpanel ráadásul olyan, hogy nem is lehetséges róla visszaolvasni ami benne van. Így ha a szoftverével rendelkezünk is, akkor sem tudunk mit kezdeni vele...

Szép halál.. Kezdőknek nem ajánlom.

(#1259) liderces


liderces
csendes tag

sziasztok! Procon frekvenciaváltóhoz keresek illesztőt. Illetve lenne egy de nem konkrétan hozzá való és nem kommunikál a frekiváltóval kéne valami gyári illesztő vagy segitség.

http://www.gpnet.co.jp/English/Catalog/GPNET485.htm

Igy néz ki a cuc hátha ismeri valaki. Elvileg ez is frekiváltóhoz volt csak nem ismert a tipusa.
köszönettel az infókat

(#1260) #95904256 válasza programozoo (#1257) üzenetére


#95904256
törölt tag

Miféle segítség kellene? A ZelioSoft-ban van beépített szimulátor, szerintem könnyű dolgod lesz vele...

(#1261) WildBoarTeam válasza programozoo (#1257) üzenetére


WildBoarTeam
aktív tag

Amúgy, ha segítség kell, akkor találsz a schneider oldalán (itt nézd meg a leckéket). :K

blabla

(#1262) WildBoarTeam válasza liderces (#1259) üzenetére


WildBoarTeam
aktív tag

Szerintem érdeklődj a cégnél.
A honlapjukon találtam a kommunikációról pár dolgot: [link]

blabla

(#1263) Csakénvagyok válasza Csakénvagyok (#1249) üzenetére


Csakénvagyok
őstag

Szóval nincs senki aki ABvel foglalkozzon?

(#1264) w3dzz


w3dzz
csendes tag

Sziasztok!

A suliban kipróbáltunk egy s7-es programozó kábelt, működött. Itthon hibát ír ki amikor leakarom tölteni a programot: A kommunikációs vonal az adapter felé sérült. Esetleg tudna valaki segíteni, hogy mi lehet a baj?

Üdv!

(#1265) #95904256 válasza w3dzz (#1264) üzenetére


#95904256
törölt tag

Ellenőrizd a kommunikációs beállításokat ( soros port, PG interface, sebesség, ... ).

(#1266) w3dzz válasza #95904256 (#1265) üzenetére


w3dzz
csendes tag

PC Adapter (MPI), Address 2 Transmission Rate 187.5, COM1 19200.. ezekre gondoltál?

(#1267) #95904256 válasza w3dzz (#1266) üzenetére


#95904256
törölt tag

Persze.

(#1268) WildBoarTeam válasza Csakénvagyok (#1263) üzenetére


WildBoarTeam
aktív tag

Sajnos én még nem foglalkoztam Allan Bradley féle PLC-vel, de a linket pdf-ben nem írnak arról, hogy hogyan töltsd vissza, hogy működjön a PV600-ason.
Nem lehet amúgy, hogy valamelyik lépést nem jól csináltad? Elég összetett ahhoz a folyamat, hogy elronthasd akár véletlenül is...

blabla

(#1269) Szirty válasza w3dzz (#1264) üzenetére


Szirty
őstag

Helló w3dzz!

Miért nem írod le rendesen a kérdést?

"A suliban kipróbáltunk egy s7-es programozó kábelt,"

Milyen S7? S7-200, vagy S7-300/400?
Milyen programozó kábel? van vagy 10-15 fajta!!

"Esetleg tudna valaki segíteni, hogy mi lehet a baj?"

Sokminden.
Pl. hogy a PG/PC interface beállításoknál nem is az az adapterfajta van beállítva amit használni akarsz. Vagy az van beállítva, csak nem megfelelően.
vagy USB-soros átalakítót használsz egy soros PC adapterhez, vagy.... vagy... vagy...

[ Szerkesztve ]

(#1270) w3dzz válasza Szirty (#1269) üzenetére


w3dzz
csendes tag

Szia Szirty!

S7-300-as PLC, a kábel nem USB átalakítós. 6ES7 972-0CA23-0XA0. A telepítéssel volt baj egy SDB-t hiányolt, felraktam egy másik verziót de ennél nem tudom betölteni az interfész beállítást egyszerűen lefagy, illetve nem csinál semmit. A progot amikor először felraktam nem crackeltem, most hogy lejárt a licence kénytelen voltam újra rakni a windowst ez esetleg okozhatja a hibát?

Üdv!

[ Szerkesztve ]

(#1271) w3dzz válasza Szirty (#1269) üzenetére


w3dzz
csendes tag

Szia!

A telepítés utolsó szakaszában ezeket a hibaüzeneteket írja ki:

FILE_and_Printer 35
Simatic S7 Components 35
Simatic PC Diagmonitor 35

(#1272) Szirty válasza w3dzz (#1270) üzenetére


Szirty
őstag

Hali w3dzz!

"...az interfész beállítást egyszerűen lefagy"

Ez konkrétan mit jelent?
Hogy a control panelen, start menüben a Set PG/PC interface ikonra (vagy simatic managerben erre a menüpontra) kattintasz akkor...?

"kénytelen voltam újra rakni a windowst ez esetleg okozhatja a hibát?"

Milyen windows? Azt elárulod?
Mert ha 64 bites, akkor bakfitty...

[ Szerkesztve ]

(#1273) w3dzz válasza Szirty (#1272) üzenetére


w3dzz
csendes tag

A Simatic Managerben erre a fülre kattintva, a 32 bites xp, sp3.

(#1274) Szirty válasza w3dzz (#1273) üzenetére


Szirty
őstag

Hali w3dzz

"A Simatic Managerben erre a fülre kattintva, a 32 bites xp, sp3."

Akkor valószínűleg valami nem korrekt abban a rendszerben.
Nem valami hackelt XP-t használsz? Tiniy XP, Daytona, Black Sheep, Reborn, Win Xp 4ever.
Azokra jellemző az inkompatibilitás...

(#1275) w3dzz válasza Szirty (#1274) üzenetére


w3dzz
csendes tag

Szia!

Microsoft.Windows.XP.SP3.HUN.2009.March.MSDN.ISO-csiky a release név.

(#1276) w3dzz válasza Szirty (#1274) üzenetére


w3dzz
csendes tag

Szia!

Sikerült feltelepíteni, hogy ne kapjak közbe hibaüzenetet :) az eggyel régebbi verziót, de most ismét ott vagyok hogy nem tudom letölteni a programot. A Properties - PC Adapter(MPI) fülön a station parameter a pc-re vonatkozik? Ennek 0 a címe?

Üdv!

(#1277) Szirty válasza w3dzz (#1276) üzenetére


Szirty
őstag

Hali w3dzz!

"Properties - PC Adapter(MPI) fülön a station parameter a pc-re vonatkozik?"

A kérdést sem értem.
Simatic Step7-ben, simatic managerben az Options menüben PG/PC interface a kulcsa a kommunikáció beállításának.

(#1278) w3dzz válasza Szirty (#1277) üzenetére


w3dzz
csendes tag

(#1279) Szirty válasza w3dzz (#1276) üzenetére


Szirty
őstag

Hali w3dzz!

"PC Adapter(MPI) fülön a station parameter a pc-re vonatkozik? "

A PC adapterre vonatkozik.

(#1280) w3dzz válasza Szirty (#1279) üzenetére


w3dzz
csendes tag

Szia!

Ez nem akar menni, az adapter oldalán a kis pöcköt mindkét állásába fordítottam. A CPU 315-nél felhozott 3 lehetőséget, ha a projektet a File New Wizarddal indítom akkor csak egyet. A képen láthatóakon kívül a COM1 és 19200 beállításokat választottam. Esetleg van valamilyen ötleted, hogy mi lehet még a baj? Az számít, hogy milyen processzor van a PC-ben?

Üdv!

(#1281) Szirty válasza w3dzz (#1280) üzenetére


Szirty
őstag

Hali w3dzz!

Már nagyn régen használtam soros PC adaptert, nem nagyon emlékszem a beállításokra.
Az biztos, hogy az oldalán lévő kapcsoló állásának nagy jelentősége van!
Ahelyett hogy agy is-úgy is próbálgatod, szerintem nézd meg a leírásában hogy mit csinál és hogyan kell beállítani hozzá a soros kapcsolatot. (Elég részletes leírás van hozzá)
A soros port és az adapter közötti kapcsolat nincs meg nálad úgy vélem...
Vagy a PLC MPI címe nem 2!
Display accessible nodes-el próbálkoztál már?

Meg aztán van sok változata a PC adapternek. Pl. olyan is, ami csak PPI-t tud. Azzal az életben nem fogsz S7-300/400-at programozni.
Bár nyilván ha ugyanez az adapter máshol működött ezzel a PLC-vel, akkor nem ez a helyzet.

(#1282) w3dzz válasza Szirty (#1281) üzenetére


w3dzz
csendes tag

Szia!

A leírásban van egy kép ahol az adapteren lévő 2 led funkcióját mutatja. a PC felőli ha jól értelmezem a tápfeszültség a PLC felőli pedig az aktív. Nekem csak a PLC felőli világít, ez a rossz beállítás következménye lehet vagy ha ki van jelölve a COM1 akkor is megkellene kapnia a megfelelő feszültség szintet?

Üdv!

(#1283) #95904256 válasza w3dzz (#1282) üzenetére


#95904256
törölt tag

Szia!

Az adapter oldalán lévő kapcsoló a sebességet állítja ( 19200 / 38400 ). A PLC oldali LED akkor világít, ha él a PLC MPI busza. A PC oldali pedig akkor világít, ha épp komminikál a PC és a PLC.

Egyébként a probléma érdekes, ugyanis az én laptopomról sem működik már hónapok óta a soros PC adpter. Illetve van olyan, hogy 2-3 percig megy, aztán semmi. De Ethernet kábellel, PCMCIA adapterrel, USB adapterrel gond nélkül megy.

Minden ilyen kapcsolódási kísérletnél egy olyan hibakódot ad vissza a Step7-es amiről nincs infó a neten. ( Lementettem egy screenshot-ot, de azt most nem találom. )

Üdv,
Ákos

(#1284) kovacs87


kovacs87
csendes tag

Az én kérdésem az lenne, hogy van nekem egy PLC programom és szeretném átkonvertálni pdf-be Cx-Programmert használok, de gőzöm nincs, hogy hogy lehetne megoldani. Nagyon jól jönne a segítség.

(#1285) #95904256 válasza kovacs87 (#1284) üzenetére


#95904256
törölt tag

Szia!

Szerintem a legegyszerűbb módja az ha feltelepítesz egy PDF nyomtatót ( például a Bullzip-et ), majd a File menü Print parancsával kinyomtatod a programot egy PDF fájlba.

Üdv,
Ákos

(#1286) Szirty válasza kovacs87 (#1284) üzenetére


Szirty
őstag

Hali kovacs87!

"gy PLC programom és szeretném átkonvertálni pdf-be Cx-Programmert használok"

Vagy PDF creator (ingyenes).
Ez egy ugyanolyan célú program, mint amit akosf ajánlott, csak egy másik :)
Vagy ha elküldöd a projectet, megcsinálom neked...

(#1287) kovacs87


kovacs87
csendes tag

Köszönöm a segítségeteket! Működik

(#1288) Marty76


Marty76
csendes tag

Sziasztok!

Tudja valaki , hogy egy régebbi siemens OP397-es panelt, milyen programmal tudnék programozni?

Előre is köszönöm!

(#1289) Szirty válasza Marty76 (#1288) üzenetére


Szirty
őstag

Hali Marty76!

"Tudja valaki , hogy egy régebbi siemens OP397-es panelt, milyen programmal tudnék programozni?"

Nem ismerem, de az én tippem a COMTEXT nevű program. Talán ezzel...

Az OP397 OP15 alapú, így sokminden jó lehet hozzá, ami jó az OP15-höz.
Az OP397 elég régi. A gyári támogatása sajnos 1996 aug. 30.-án megszűnt.

(#1290) Marty76 válasza Szirty (#1289) üzenetére


Marty76
csendes tag

Köszönöm!

Már csak egy kábel kellene hozzá!?

Hol találhatok egy kábel leírást?

üdv.

(#1291) Directors066


Directors066
tag

Üdvözletem a szakikat! :)

Hatalmas segítséget szeretnék tőletek kérni.
Van egy ilyen feladatom.

Az üres konzervdobozok egy hajtott görgősoron érkeznek az 1.0 adagolóhenger elé, ami az emelőasztalra továbbítja őket. A 2.0 henger segítségével a dobozok a töltőfej alá jutnak. A töltőfej a doboz peremén tömít. A dugattyús töltőszivattyú a 3.0 töltőhenger egy kettőslöketére 3kg paradicsompürét juttat a dobozba
*A munkavégzés sorrendje:
1. Az adagolóhenger 1.0 előretolja a dobozsort.
2. A 2.0 henger az emelőasztalt megemelve a doboz töltési helyzetbe kerül.
3. A 3.0 töltőhenger mínusz mozgásával a töltőszivattyú szív, majd a henger plusz mozgásával megtöltjük a hengert.
4. Az emelőasztal és az adagolóhenger egyszerre áll vissza alaphelyzetbe.

Start-Stop,Vész-stop-nak is kellene lennie benne.Vész-Stop-nál minden hengernek alaphelyzetbe kellene állnia.

Út-idő diagramm.
1.0 henger + mozgás 4s
- 2s
2.0 henger + mozgás 5s
- 2s
3.0 henger + mozgás 7s
- 6s

Itt a kép amit megcsináltam.

Nos ehhez a feladathoz kellene nekem egy pneumatikus rajz.Nagyon fontos lenne ez nekem legkésőbb holnap estig.Rengeteget szórakoztam vele de sajnos sehogy nem tudtam rájönni,hogyan is lenne jó.Hogy milyen szabvány szerinti a rajz az mindegy,
:(
Kérlek segítsetek nekem.

[ Szerkesztve ]

(#1292) Csakénvagyok válasza Directors066 (#1291) üzenetére


Csakénvagyok
őstag

Szia!

Nekem nem világos hogy mit értesz te pneumatikus rajzon. Mert nekem ez (gugli képtalálat).

(#1293) Directors066 válasza Csakénvagyok (#1292) üzenetére


Directors066
tag

Szia!

Pneumatikus kapcsolási rajzot értek.
Mint ez : [link]

(#1294) #95904256


#95904256
törölt tag

Sziasztok!

Nem PLC programozással kapcsolatos a dolog, de hirtelen nem találtam más fórumot, ahol érdemes lenne feltenni a kérdésemet.

Ipari füst és gázérzékelő szenzort keresek. Olyat amelyet akár vészkörben is lehet használni, de legalább PLC bemenetre köthető legyen. Ismertek gyártót, típust amit érdemes megnézni?

Üdv,
Ákos

(#1295) Dezsi82 válasza Directors066 (#1293) üzenetére


Dezsi82
tag

Szia!
A vezérlésed milyen? PLC, vagy teljesen pneumatikus?

(#1296) Directors066 válasza Dezsi82 (#1295) üzenetére


Directors066
tag

Szia!

A rajznak teljesen pneumatikusnak kell lennie.

(#1297) And válasza #95904256 (#1294) üzenetére


And
veterán

Amik felénk mennek, éghető gázok és oxigén vonatkozásában: Sieger ([link]), Dräger ([link]), MA Kft ([link]). Főleg telepített érzékelőket használunk, de akad kézi is. A telepítettek mindegyike rendelkezik kimenetekkel, leginkább diszkrét jelzésekhez (éghető gázoknál ARH 20 és 40%, oxigénnél 18 és 17 tf%), ill. akad néhány mérgező anyagot mérő kör is (PPM). Füstérzékelők, ill egyéb kombinált (láng- és hősebességszenzorok) is vannak, de azokról nem tudok sokat, csak azt nagy vonalakban, hogy milyen rendszerhez csatlakoznak.

(#1298) #95904256 válasza And (#1297) üzenetére


#95904256
törölt tag

Szia!

Köszönöm a segítséget!

Esetleg van ötleted arra, hogy milyen szenzort érdemes használni olyan helyre ( egy nagyáramú tesztelő berendezés kabinján belül ) ahol a tesztelt darab belső elektronikája kigyulladhat és azt minél hamarabb szeretném észrevenni? Gondolom valamiféle kombinált szenzor kellene ami füstre, hőmérsékletváltozásra és gázokra is tud kapcsolni. Eddig olyanokat találtam ( pl. Honeywell ECO1002 ) amelyek csak kettő kombinációját tudják.

Üdv,
Ákos

[ Szerkesztve ]

(#1299) Szirty válasza #95904256 (#1298) üzenetére


Szirty
őstag

Hali akosf!

Nincs ilyenben tapasztalatom, én passzív infra alapú érzékelőt keresnék (ami infra sugárzást mér és nem hőmérsékletre riaszt).
Ilyesmi
Javasolt keresési kulcsszavak: industrial infra sensor fire detection flame

(#1300) #95904256 válasza Szirty (#1299) üzenetére


#95904256
törölt tag

Szia!
Köszönöm a tippet!

Bár már nézegettem az infrákat, nemigen értek hozzájuk. Ha jól sejtem ezeknek a szenzoroknak pontosan oda kell nézniük, ahol a tűz/füst várható. Ezen ok miatt én nem foglalkoztam velük sokat, mert ezt a feltételt nem tudom biztosítani. ( Az adott, kb. egy mázsás elektro-mechanikus alkatrész bármely pontján keletkezhet tűz pl. rossz forrasztás miatt. Ráadásul körbe lesz véve a munkadarab, úgyhogy nem lesz szabad rálátás. ) Vagy ezek infra eszközök képesek valami olyasmire amire nem gondoltam?

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  PLC programozás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.