Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  PLC programozás

Hozzászólások

(#1651) dekorn válasza Szirty (#1650) üzenetére


dekorn
csendes tag

Szia Szirty!

Én megértem , hogy teljesen különböző dolgok , de azt ne mondja nekem senki hogy egy keretprogramon belül nem lehet megoldani több eszköz kezelését a mai technológiai és programozási nyelvekkel. egyszerű így több szoftvert kell megvenni , ámbár így nem kell mindenért fizetni ez is igaz, ha az a hardver nincs az embernek. De azt nem értem hogy az Omron-nak miért van One program csomagja és a Siemensnek miért nincs és mondjuk az lehetne akár akciókkal is, mondjuk nagy multik részére ? No ez van dehát pénz beszél kutya ugat :) Amúgy eddig minden okés :)

(#1652) Directors válasza Dezsi82 (#1644) üzenetére


Directors
senior tag

Szia!

Szeretnék még egy kis segítséget kérni.

Hogyan tudom kiszámolni a levegő mennyiséget ehhez a rendszerhez amiben segítettél?
Vesztességekkel együtt.
Mert olyan kompresszort kell majd választani hozzá ami kielégíti ennek a levegőszükségletét.

Ha más is tud segíteni szívesen elfogadom a segítségét.

[ Szerkesztve ]

A hamis barátok olyanok, mint az árnyékunk: miközben sétálunk a napsütésben, szorosan velünk tartanak, de azonnal elhagynak, amikor árnyékba érünk.

(#1653) prodigma válasza dekorn (#1651) üzenetére


prodigma
csendes tag

Azt azért nem árt tudni, hogy a Siemens rendszerei elég széles spektrumot ölelnek fel. Továbbá a piacvezető pozíció is érezhető a hozzáállásukon. A lényeg support=NULLA. Ez sajnos nem vicc. Egy világcég bevásárolt Siemens szervohajtásokból. nem tíz, inkább százas nagyságrendben. Beüzemeléskor akadt egy kis probléma, semmi gond, hívjuk a Hotline-t.... Pár másodperc csevegés után a kedves vevő a lényegre tért, ekkor közölte vele a kedves ügyfélszolgálatos, hogy ez egy fizetős szolgáltatás lesz.... Se köpni, se nyelni nem tudtak a kedves vevők.
Az Audiban a Transline 2000 került bevetésre 2000-től. Hát az első gyártósor beüzemelése rémálom volt, félkész funkciók, állandó Siemens jelenlét :), napi minimum 2 frissítés telepítése. Az egyik gépen amit én üzemeltem be egyik napról a másikra nem működött a kézi üzemmód, mert a Transline frissítés átszámozta a Graph-ban a lépéseket...igen a HMI frissítés a PLC-ben levő lépésláncot....ez sem egyszer fordult elő, és persze nem a Siemens rakott maga után rendet.
A második sor is rémálom volt, és a harmadik is...
Később:
Tönkrement egy ET200X motorboxunk, állandóan lehullott a Profibus-ról, garanciális volt. A hiba úgy jelentkezett, hogy hosszabb üzemelés után 3-4 műszak egyre gyakrabban tűnt el a buszról a motorbox. Siemensnek jeleztük, küldtek csere alkatrészt, a hibásat küldjük be kivizsgálásra.... Két hét után visszaküldték a motorboxot "nem behatárolható hiba" magyarázattal, majd kifizettették velünk a cserealkatrészt... irány Európa, mi?
Mindeközben:
Omron. Budapesti képviselet, egy jó projekt reményében kölcsönadtak 3db lézeres mérőfejet kiértékelőelektronikával, hogy nyugodtan építsük be egy szutykos megmunkálógépbe kipróbálás céljából. A cucc kedvezményes áron verte a 3 Millát. 1 hónap próbaidő után kiderült, hogy a cucc mesés pontossággal mér (0,05mm) a fröcsögő hűtőfolyadékban, de a tartóoszlop, amire építkeztünk, nem elég stabil...
Ezekután visszaadtuk a cuccot szutykosan, leharcoltan, mentegetőzve, hogy a mi hibánkból ugyan, de sajna ez nem jó ide.
Azt mondták, hogy semmi gond, örülnek, hogy megismertethették velünk az eszközüket....
Egyéb Omronos problémák esetén Sárvári Tibor általában még aznap személyesen segített a helyszínen, mindegy, hogy Győrben, vagy Mezőkövesden voltam-e éppen.

Fentieken tessék elgondolkodni....

Ja, még valami. Nagyon jó barátom Németországban dolgozik a Siemensnél, nem használnak Field-PG-t, mert az túl drága.... Fujitsu-Siemens laptoppal nyomják...

Siemens S5, S7, PC programozás

(#1654) Szirty válasza dekorn (#1651) üzenetére


Szirty
őstag

Helló dekorn!

"egyszerű így több szoftvert kell megvenni , ámbár így nem kell mindenért fizetni ez is igaz, ha az a hardver nincs az embernek."

Meg is magyaráztad az okot, hogy miért nem úgy van :)

"De azt nem értem hogy az Omron-nak miért van One program csomagja és a Siemensnek miért nincs"

Miért ne lenne? Úgy hívják,hogy Premium Studio.
Benne van szinte minden.

(#1655) Szirty válasza prodigma (#1653) üzenetére


Szirty
őstag

Helló prodigma!

"Két hét után visszaküldték a motorboxot "nem behatárolható hiba" magyarázattal, majd kifizettették velünk a cserealkatrészt..."

Ha egy hiba nem reprodukálható, akkor ez történik nyilván.
Hiszen egy készüléket, ami kifogástalanul működik, nem lehet megjavítani. A "hol volt, hol nem volt" hibák gyakran ilyenek.
Mi is jártunk már így nem is egyszer (nem siemens eszközzel). A laborban mindannyiszor tökéletesen működött nekik, nálunk 2-3 készülék is rendszeresen produkálta a hibajelenséget.

"Egyéb Omronos problémák esetén Sárvári Tibor általában még aznap személyesen segített a helyszínen, mindegy, hogy Győrben, vagy Mezőkövesden voltam-e éppen."

Gondolom ha naponta 20 hívást kapna, ezt már nem tudná megcsinálni...

(#1656) prodigma válasza Szirty (#1655) üzenetére


prodigma
csendes tag

Szia Szirty,
a hiba reprodukálásához csak el kellett volna olvasni a mellékelt jegyzőkönyvet. Abból kiderült volna, hogyan kellene tesztelni. De a Siemens-es nagyuraknak ez nem rentábilis, fizessen inkább a "kedves" vevő.
Az Omronos kolléga valszeg azért nem kap napi 20 hívást, mert a support rendszer megfelelően van kiépítve.
Volt szerencsém hosszasan 318-as CPU-kat programozni. Egy bonyolultabb funkcót fejlesztettünk éppen (indirekt címzéssel egyszerre 2 DB megnyitva, majd indirekt címzéssel adatmásolás egyikből a másikba.) OK funkció letesztelve, mehet bele a többibe....
Egy óra múlva hív a kollégám, hogy az egyik 318-asban nem működik a kódunk....
Mondtam nek, hogy aránylag fontos dolgom van, meg amúgy sincs "erste vierte" (április 1. németajkúul).... De, nézzem meg, mert tényleg nem.

ÉS IGEN!!! 5 CPU-BAN HIBÁTLANUL MŰKÖDÖTT A FUNKCIÓ, 1-BEN NEM.

A második DB regiszterbe szánt DB-t egyszerűen nem nyitotta meg... akkor sem, ha minden mást kitöröltünk belőle, és csak ez az egy funkció futott benne.
Ebbe a CPU-ba módosított változatot kellett tölteni.
Minden CPU azonos rendelési számmal, verziószámmal, és firmware-val érkezett...

Ma robotinterfész teszteléshez beszereltek egy 319-es CPU-t, 2.8-as verziószámmal.
Emiatt a Step7 5.4-re fel kellett telepíteni az SP5-öt.
Az SP5 telepítése sikeresen összehányta a CP5512-es kártya driver-ét, lehetett újratelepíteni. Egész addig jónak is tűnt, míg a munka végeztével le nem állítottam a laptopomat, egy röpke "kékablak" bevillanása jelezte, hogy nem van minden rendben.
Innen minden indulás kékablakban végződött, mielőtt a Windows "balra lejt a vízmértéked" fázisig jutott volna. CP kártya ki, Windows indulj, CP kártya driverek kiirtása, töbször restart, kártya újratelepítés.... kb 4-6 óra ingyenmunka... Danke sehr, Siemens...

Siemens S5, S7, PC programozás

(#1657) Dezsi82


Dezsi82
tag

Sziasztok!
A következő gondom lenne. Egy Telemecaniqe PLC kellene programoznom, és meg is kaptam hozzá a PL7 V5.5 telepítőt. Csakhogy mikor beírom a hozzá kapott kódot, a kódot elfogadja (kipróbáltam, ha mást írok be, nem ez a hibaüzenet jön), akkor a képen látható hibaüzenetet kapom. Nem tudom mi lehet a gond, a dokumentációt átolvasva, minden a CD-n lévő programot telepítve sem jutok előbbre.
Lehet az OP rendszerrel van baja? (XP SP2)
Ha valaki már belefutott ilyesmibe, legyen szíves segítsen nekem.
Köszönöm

(#1658) dekorn


dekorn
csendes tag

Hali!

Hát én nem akartam itt felbojdulást okozni Siemens ügyben, de szerintem néha elég vicces amit csinálnak és van olyan amikor már nincs az embernek nevetni kedve. Na de ez van ezt kell szeretni , aki meg teheti válasszon mást. ez nálam sajnos nem nagyon jöhet szóba úgyhogy ez van. Ja megnéztem a Premium studio-t baró csak az S5-ös és a Protool cucok nincsenek bene meg a SIWAREX :) amúgy köszi. No jól van ne legyünk telhetetlenek, nem lehet minden tökéletes, lsd. Microsoft Windows :)

Üdv

(#1659) kip.kop válasza Dezsi82 (#1657) üzenetére


kip.kop
csendes tag

Telemecaniqe az Schneider. Nem? Mi a PLC tipusa?

SC BeautyCare SRL: www.supernail.ro, www.superunghii.ro, www.crystal-nails.ro, www.sensx.ro

(#1660) kip.kop válasza Dezsi82 (#1657) üzenetére


kip.kop
csendes tag

Telemecanique a Schneider. Telemecaniqe nem tudom milyen.

SC BeautyCare SRL: www.supernail.ro, www.superunghii.ro, www.crystal-nails.ro, www.sensx.ro

(#1661) dekorn


dekorn
csendes tag

Hali mindenki!

HELP! Alen Bradly SCL 500 SLC 5/03 PLc-hez milyen progi kell meg kábel? Találtam egy ilyen progit hogy Allen Bradley RsLogix 500 Pro V7.0. Ez jó lehet?

Üdv

(#1662) Szirty válasza dekorn (#1658) üzenetére


Szirty
őstag

Helló dekorn!

"Hát én nem akartam itt felbojdulást okozni Siemens ügyben, de szerintem néha elég vicces amit csinálnak és van olyan amikor már nincs az embernek nevetni kedve."

Én nem kívánok ebben hosszasan állást foglalni és cégeket minősíteni (egyet sem).
Nem kívánok hit vitába sem belemenni.
Ha nem tetszik egy cég terméke valamilyen negatív tulajdonsága miatt, használni kell másikat. Ha nem lehet, mert bizonyos körülmények erre kényszerítik az embert, akkor együtt kell élni vele. Én nem vagyok hajlandó úgy érezni, hogy annak én vagyok az oka. Remélem más sem.
Szívesen állást foglalok azonban szakmai témában ha az érdekel és vannak ismeretem vele kapcsolatban. Úgy gondolom ennek (és a többi ilyen fórumnak) ez a lényege és az értelme.

"a megnéztem a Premium studio-t baró csak az S5-ös és a Protool cucok nincsenek bene meg a SIWAREX :) amúgy köszi."

Nem is mondtam hogy minden benne van, hanem azt mondtam, hogy olyan mint a CX-One csomag, van. Ezt az állításomat jelenleg is fenntartom.
Vannak kifutó termékek és kifutó szoftverek. Ez sajnos ilyen.
Az Omron CX-One sem tartalmazza a SysWin vagy az LSS nevű programot ha jól tudom...

(#1663) BangoSkank


BangoSkank
tag

Sziasztok!

Lehet, hogy rossz helyen kérdezősködök, de hátha tudtok segíteni... Ismerősöm Dell Precison gépében egy ilyen PCI vezérlőkártya van, elvileg CNC gépet vezéreltek róla, de most csak áll a gépben. Esetleg meg tudjátok mondani, hogy pontosan milyen gépekhez használják?
Az egyik képen van hardverazonosító is, ha segít...
Előre is köszi a segítséget és bocsi, ha nagyon off voltam.

(#1664) Szirty válasza BangoSkank (#1663) üzenetére


Szirty
őstag

Hali BangoSkank!

"Esetleg meg tudjátok mondani, hogy pontosan milyen gépekhez használják?"

Miért nem kérdezed az ismerősödet, ha az ő gépével vezérelték azt a CNC gépet?

"Az egyik képen van hardverazonosító is, ha segít..."

Melyiken?
Miért nem írtad le a kártya gyártóját és típusazonosítóját? Nincs ráírva semmi?

(#1665) BangoSkank válasza Szirty (#1664) üzenetére


BangoSkank
tag

Heló!
Őt kérdeztem először, és ennyit tudott róla mondani. :)
Az album hetedik képén: [link], az eszközkezelőben kiolvasható hardverazonosítóra gondoltam. A kártyán sajnos nincs semmi felirat. Eddig annyit sikerült kiderítenem, hogy valószínűleg ez a cég gyártotta: [link].
A kártya típusát és a célját szerettem volna megtudni, de lehet, hogy rossz helyen kérdezősködök...

(#1666) Dezsi82 válasza kip.kop (#1660) üzenetére


Dezsi82
tag

Hali!
Igen, a Telemecanique az Schneider. És a hiba az volt, hogy véletlenül upgrade lemezt küldtek. :DD

(#1667) kip.kop válasza Dezsi82 (#1666) üzenetére


kip.kop
csendes tag

En Twido-t programoztam a TwidoSuite softtal.

SC BeautyCare SRL: www.supernail.ro, www.superunghii.ro, www.crystal-nails.ro, www.sensx.ro

(#1668) Directors


Directors
senior tag

Sziasztok!

A palettázógép az mit csinál?
Csak mert ennek a pneumatikus rajzát kell megcsinálnom de azt se tudom mi az a palettázó gép.

A hamis barátok olyanok, mint az árnyékunk: miközben sétálunk a napsütésben, szorosan velünk tartanak, de azonnal elhagynak, amikor árnyékba érünk.

(#1669) Szirty válasza Directors (#1668) üzenetére


Szirty
őstag

Hali Directors!

"A palettázógép az mit csinál?"

A csomagoló gépsor egyes elemeit szokták így hívni. Rendszerint egységrakatot képez raklapokra.
Ennyi és nem több.

Ha valaki neked azt a feladatot adta hogy csinálj palettázó gépet, de semmi többet nem közölt, azt nyugodtan fejeld le :)

(#1670) Directors válasza Szirty (#1669) üzenetére


Directors
senior tag

Köszi a segítséget.
Adott nekem útlépés diagramot.
Azt se tudom,hogy kezdjek neki.
Annyit tudok,hogy kettő henger lesz benne.Az első henger 4× megy ki majd vissza és ha a négy mozgás megvolt a 2. henger kimegy majd vissza. Ennyi.
Ebből azt nem tudom megoldani,hogy a 2. henger akkor menjen ki mikor ki kellene neki illetve mennyen is vissza.
Ebben esetleg tudsz nekem segíteni?

[ Szerkesztve ]

A hamis barátok olyanok, mint az árnyékunk: miközben sétálunk a napsütésben, szorosan velünk tartanak, de azonnal elhagynak, amikor árnyékba érünk.

(#1671) Szirty válasza Directors (#1670) üzenetére


Szirty
őstag

Hali!

Nem.

(#1672) tov válasza BangoSkank (#1665) üzenetére


tov
csendes tag

Szia!

Ha jól látom fénykép alapján nekem ez a kártya ismerős egyik gépünkben is mintha ilyen lenne, de nem sima CNC hanem egy 3D mérőgép vezérlését látja el nálunk szóval a három mérőlécről érkező jeleket dolgozza fel és vezérli a a három szervomotort is. Nálunk egy Mitutoyo mérőgép van amivel 0,0005mm pontosan lehet mérni szóval jó kis kártya, de úgymond más normál halandó emberi felhasználásra nem igazán lehet használni

Már elöző életemben sem hittem a reinkarnációban.

(#1673) 1972


1972
csendes tag

Üdv !
Szakdolgozatot írok és ahhoz kellene egy kis segítség!
Van egy relével működő berendezés, amit plc vezérlésűre szeretnék átalakítani.
A vészkörrel van a problémám, azt nem vihetem bele a plc-be. A vészkapcsoló jelzését viszont szeretném bele vinni,legalább a jelzést.Így könnyebb a javítás, hiba keresés.
A vészkör sorba kapcsolt végálláskapcsolókból és vész gombokból áll, ezeken keresztül kapja a működtető feszt a feszmentesítő kapcsoló. A gondom az, hogy nem tudom hogyan tudom jeleztetni azt hogy melyik kapcsoló működött.Ehhez kellene a segítségetek.
Előre is köszönöm!

[ Szerkesztve ]

(#1674) Szirty válasza 1972 (#1673) üzenetére


Szirty
őstag

Hali 1972!

Pl. felhasználod a vészleállítók záró érintkezőjét, hogy a PLC információt szerezzen melyik az aktív.

(#1675) 1972 válasza Szirty (#1674) üzenetére


1972
csendes tag

Ok,de ha csak pillanatra bontott ,de nem zárt?
Lehet hogy hülyeséget beszélek, mert ezek mikrokapcsolósak (ha jól emlékszem).
Ezeknek egy jó része ostoros kialakítású,néhány közülük fellazul és a rázkódástól bont.
Többször előfordult már ilyen.
Egyik haver most mondott egy olyan ötletet,hogy miért nem figyelem a feszültséget.
A fázis és a kapcsolók utáni pont közt.Komparátorral?Bemenet van bőven. A kérdés hogy ez biztonságtechnikailag megfelelő-e?
Köszi a válaszod!
1972

(#1676) 1972 válasza 1972 (#1675) üzenetére


1972
csendes tag

Üdv!
Morse érintkezője van a kapcsolónak és mikrokapcsoló, tehát ha bont akkor zár is.
230 V váltóról megy.
1972

[ Szerkesztve ]

(#1677) Farkas Gábor


Farkas Gábor
csendes tag

Helló mindenki.

A segítségeteket szeretném kérni. hozzájutottam egy Micrologix 1200 -as Allen Bradley PLC hez.Minden segítséget szívesen fogadnék Írásos dokumentumok, linkek s.t.b...
A programozó szoftverével kapcsolatban volna pár kérdésem. Hogyan működik a teszt üzemmód? Pontosan miket is tud ez a plc? Siemens , Omron , Moeller plc-k programozásában jártas vagyok

(I)(I)(I)(I)(I)Segítségeteket előre is köszönöm. (/I)(/I)(/I)(/I)(/I)

(#1678) sörösló válasza 1972 (#1676) üzenetére


sörösló
aktív tag

Itten egy nagy tévedés van, kérem! Biztonsági körökben NEM alkalmazható rugóműködtetésű, ún. mikrokapcsoló! Csak közvetlen nyomásra vagy húzásra működő eszközök használata megengedett. Ezért van, hogy ilyesmit csak minősített 'sárga' PLC-re vagy biztonsági modulra lehet programozni. A záró érintkezőpár felhasználható hibajelzésre, de CSAK arra. Ha itt hibázik, akkor legfeljebb a javító szakember nem kap kielégítő információt.

(#1679) 1972 válasza sörösló (#1678) üzenetére


1972
csendes tag

Köszi a választ!
1984-ben adták át a gépet, azóta vannak benne ezek az ostoros mikrokapcsolós végállások.
1972

(#1680) Szirty válasza 1972 (#1679) üzenetére


Szirty
őstag

Hali 1972!

Hát igen, akkor még nem voltak olyan szigorú előírások erre.
Mára viszont már rendesen átestünk a ló túlsó oldalára ezzel a biztonságtechnikával meg munkavédelemmel.

(#1681) oli83


oli83
tag

Sziasztok!

Azután szeretnék érdeklődni, hogy ti mivel programásztok S7-300/400-at?
Milyen tapasztalataitok vannak konverterekkel kapcsolatosan?
Mi az amit tutira nem, és mi az ami meggyőzőt titeket?

Nekem eddig CP5511, CP5512-vel, és egy Process-informatik-os USB (nem Siemenses) konverterrel volt dolgom. CP5511 sosem volt bajom. CP5512-nek talán annyi baja volt, hogy ComProfibus-nál nem tudtam használni. Mindkét kártya PCMCIA-s
A gáz ott van, hogy a laptop ipar kicsit beszűkült PCMCIA-s gépek szempontjából.
Lassacskán át kell térni más megoldásokra.
Az USB-s konverteremről annyit, hogy MPI-Profibuszon PLC-vel egész jól kommunikál, de a kijelző töltéseknél már csak néha, frissítésnél vagy bármilyen rutingolásnál pedig egyáltalán nem működik.

Nálatok mi a helyzet e téren?
Használtatok már nem Siemenses konverter?
Külön táp, vagy nem külön táp?

Üdv.: oli83 :U

(#1682) lacc42


lacc42
csendes tag

Sziasztok!
Én most találtam ezt a fórumot és nagyon örülök, mert érdekel a PLC, de sajnos elég drága egy tanfolyam. Én már elmúltam 40 és nincsenek támogatott tanfolyamok ilyen vén sz...-nak :(( . Ha tudnátok nekem segíteni hogy hogy kezdjek hozzá a tanuláshoz az jó lenne. Egy pár éve csinálok már fűtés vezérléseket de un. huzalprogramozással.Ez a része egész jól megy de szeretnék fejlődni a korral.Dolgoztam Németországban és ott már szinte mindent PLC-kel vezérelnek fűtés, világítás redőnymozgatás. Ha valaki tud segíteni azt megköszönöm!
:C

(#1683) Szirty válasza lacc42 (#1682) üzenetére


Szirty
őstag

Üdv lacc42!

"olgoztam Németországban és ott már szinte mindent PLC-kel vezérelnek fűtés, világítás redőnymozgatás."

Tehát épület automatizálásról beszélünk?

(#1684) Szirty válasza oli83 (#1681) üzenetére


Szirty
őstag

Hali oli83!

"Az USB-s konverteremről annyit, hogy MPI-Profibuszon PLC-vel egész jól kommunikál, de a kijelző töltéseknél már csak néha, frissítésnél vagy bármilyen rutingolásnál pedig egyáltalán nem működik."

Én USB-s PC adaptert használok. Semmi komoly probléma nem volt vele kijelzők töltésénél sem. Sem MPI buszon, sem profibuszon.
A "rutingolás" kifejezést nem ismerem.
Annyi baja van, hogy nem az USB-ről, hanem a csatlakoztatott eszköztől várja a tápfeszt (+24V DC). Addig nincs gond amíg a CPU-ra dugom rá, de ha egy távoli OP-ra, ET200M-re vagy akármilyen más buszos eszközre dugom, akkor kell neki egy külső táp, aminek a bevezetését a siemens nem nagyon könnyítette meg sajnos.
Továbbá nem tud 12 MBPS-t, tehát ha ilyen busz van valahol, akkor ezzel nem lehet rá csatlakozni.

A PCMCIA-s CP a legjobb, de olyan notebook már szinte csak használtan kapható amin van PCMCIA. A Siemens meg úgy néz ki nem kíván Express card-ot fejleszteni.
Szóval a PCMCIA jó volt, de voltak vele mechanikai/ergonómiai problémák.

"Használtatok már nem Siemenses konverter?"

Én Netlink Pro-t használok, nincs vele semmi gond, kiválóan működik.
Meg van egy hmm talán IBH softech-es (de nem biztos) ilyen zöld MPI/ethernet gateway, ami egy driverrel RS232 PC adapternek hazudja magát. Na az katasztrófa. Kínszenvedés vele dolgozni. Állandóan eldobálja a kapcsolatot és percekig kell küzdeni mire újra feléled.

Használok CP5611-es PCI-s MPI/DP kártyát is. Na azzal a világon semmi gond nincsen. Az mindig teszi a dolgát.

(#1685) oli83 válasza Szirty (#1684) üzenetére


oli83
tag

Helló Szirty!

Végre egy ember aki mást is használt…..
Ezt a Netlink Pro-t én is néztem már (mármint csak honlapon), két féle USB-s verzióját is láttam, egy comfortot (ahol csak közvetlenül USB-és MPI vége van), meg egy jelöletlent, ahol van még egy „közbülső doboz”. Neked melyik van?
Mivel tudhat az előző többet?
Az IBH-ról most lebeszéltél.
A gáz ott van, hogy ahol én vagyok, ott általában nem a PLC-re közvetlenül csatlakozok, és a külön táp nem nagyon van kividve a külső csatikra.
Az USB-s konvertereknek pont ez lenne az előnyük az Eternetessel ellentétben, hogy elvileg nem kell hozzá külön táp. (az én konverteremet nem is lehet kívülről megtápolni).

Routingolás alatt arra gondoltam, hogy pl. MPI-re vagy dugva, és PLC-n keresztül kimész Profibuszra, Eternetre….

A kijelző töltésnél a frissítések is mennek? Profibusson keresztül SimoComU-val történő kommunikáció megy?

Laptop gyártók már lassacskán Express foglalatot sem tesznek, szerintem Siemens-ék már ezért sem erőltetik a dolgot.

+ Találkozott már valaki siemens 5711-el?

(#1686) Szirty válasza oli83 (#1685) üzenetére


Szirty
őstag

Hali oli83!

"Ezt a Netlink Pro-t én is néztem már (mármint csak honlapon), két féle USB-s verzióját is láttam, egy comfortot (ahol csak közvetlenül USB-és MPI vége van), meg egy jelöletlent, ahol van még egy „közbülső doboz”. Neked melyik van?
Mivel tudhat az előző többet?"

Írtam hogy melyiket: NetLink Pro-t használok.

Ezen kívül van még Netlink Lite, meg Netlink Pro Compact gyártmány.

"(az én konverteremet nem is lehet kívülről megtápolni)."

A PC Adapter USB-t sem lehet, de egy közbenső csatlakozó beiktatásával megoldottam.

"Routingolás alatt arra gondoltam, hogy pl. MPI-re vagy dugva, és PLC-n keresztül kimész Profibuszra, Eternetre…."

Jah bocs! Csak rutingolást írtál és nem ismertem fel a szót... Sorry!
A routing igazából nem az interfészen múlik, hanem a PLC-n (mivel az végzi el ezt a feladatot).

"A kijelző töltésnél a frissítések is mennek? Profibusson keresztül SimoComU-val történő kommunikáció megy?"

OP paneleknél ezzel semmi gond nincs. oprendszer upgrade is megy. A SimoComU-ról fogalmam sincsen micsoda.

(#1687) oli83 válasza Szirty (#1686) üzenetére


oli83
tag

Szervusz Szirty!
Néztem a NetLink Pro, most már kicsit jobban otthon vagyok talán benne. Látom kétféle verziója is van USB-s vagy Eternetes. A képen, amit becsatoltál látszik egy külső tápfesz csati is. Eternetesnél talán a hálózatra füzhetőség, az USB-snél pedig a könnyebb kezelhetőség (talán nem mindenhová kell plussz táp) lehet előny.
Kijelzőknél mind Protool, mind WinCC Flexible-ben jó volt a frissítésnél?
SimoComU... 611U... hajtásvezérlés.
Routingolást valóban ismernie kell a PLC-nek. De jártam ugy, hogy CP5512 simán kitalált MPI-ről Profibuszra, USB-s kütyüm, meg eltévedt féluton.
Szirty le tudnád írni, hogy mik voltak azok a programok, amiknél tutira jól müködött az említett eszköz? :U
Többiek? Ti mit használtok?
Senki nem használt CP 5711-et?

(#1688) Szirty válasza oli83 (#1687) üzenetére


Szirty
őstag

Helló oli83!

Igen. Ethernetest használok. Kell neki 24V DC.
Fixen telepített, távoli elérésre használjuk. Több S7 és OP is van rajta (MPI buszon elfűzve).

"Szirty le tudnád írni, hogy mik voltak azok a programok, amiknél tutira jól müködött az említett eszköz? "

Step7 V5.4 SP4, WinCC Flexible 2007, 2008 SP1, RT és ES, ProTool Pro V6.0 SP2 ES és RT.

Van egy drivere, ami megjelenik a Set PG/PC interface listában. Ami ezeket tudja használni, az képes használni a Netlinket is. A Pro verzió alapvetően fixen telepített megoldáshoz való, a Lite (régen így hívták) meg inkább a hordozható, fejlesztő változat.

Sajnos a drivere nem települ minden oprendszerre, nekem pl. Win 2033 szerverre nme sikerült feltenni...
32 bites XP-vel nincs baja.

(#1689) oli83 válasza Szirty (#1688) üzenetére


oli83
tag

Hali Szirty!

Köszi a gyors válaszért. :R
Azért nézegettem még egy kicsit ezeket a kütyüket.
Ezeket találtam:

http://www.ibhsoftec-sps.de/german/Produktauswahl_Hardware_S7.htm
http://www.process-informatik.de/produkte/s7---interfacekabel
http://www.deltalogic.de/content/view/28/50/lang,en/

http://www.träger.de/industrial-ethernet/s7-lan-mpi-lan.html
(nem ez véletlenül a "Meg van egy hmm talán IBH softech-es (de nem biztos) ilyen zöld MPI/ethernet gateway, ami egy driverrel RS232 PC adapternek hazudja magát. Na az katasztrófa. Kínszenvedés vele dolgozni. Állandóan eldobálja a kapcsolatot és percekig kell küzdeni mire újra feléled."?)

Elég sok helyen árulják ugyanazokat...

(#1690) Szirty válasza oli83 (#1689) üzenetére


Szirty
őstag

Hali oli83!

Nagyon sokféle ilyen S7 programozó kábel megoldás létezik ezeken kívül is. nagyon sok.
Csak a siemens-nek is több tucatnyi. meg a több tucat gyártónak is több tucatnyi :)

(#1691) oli83 válasza Szirty (#1690) üzenetére


oli83
tag

Bizony-Bizony!

Találtam a siemens honlapján egy pdf-et.
Nézzétek csak meg....

https://a248.e.akamai.net/cache.automation.siemens.com/dnl/TI/TI2ODM1AAAA_22611503_FAQ/22611503_Compatibility_OperationSystem_and_CP_de.pdf

Oli83

(#1692) #95904256 válasza oli83 (#1681) üzenetére


#95904256
törölt tag

Mostanában kétféle eszközzel programozok S7-300 PLC-éket.
Az egyik a talán mindenki által ismert USB-és MPI/Profibus adapter.
A másikat jobban kedvelem... az egy sima patch kábel. :D
Ez utóbbi cucc rengeteg nem Siemens-es eszközhöz is jó, így mindig lapul belőle egy a táskámban...

(#1693) Szirty válasza #95904256 (#1692) üzenetére


Szirty
őstag

Hali!

"A másikat jobban kedvelem... az egy sima patch kábel. "

Jó cucc az is. Csak legyen hova bedugni...

(#1694) Szirty


Szirty
őstag

(#1695) dekorn


dekorn
csendes tag

Mindenkinek Boldog Újévet Kívánok! :))

Kérem ha valaki tud nekem segíteni Advantech ADAM-4500 modul programozásában az írjon a detkisaxingerkornel@gmail.com - ra nekem egy emailt :) vagy ide is írhat.

(#1696) oli83 válasza #95904256 (#1692) üzenetére


oli83
tag

Sziaztok!

BUÉK mindenkinek :DDD

akosf: és az USB-s MPI/Profibusz konvertered hogy viselkedik? Neked melyik verziód van?
6GK1571-1AA00,6GK1571-1AM00 esetleg valami más?
Sima patch az tényleg nem rossz, rakhattak volna minden plc-re kettőt :))

üdv: ol83

(#1697) #95904256 válasza oli83 (#1696) üzenetére


#95904256
törölt tag

Szia!

Remekül használható az USB portos cucc is. A cikkszámát most nem tudom megmondani, talán csak egy hónap múlva ( nincs nálam, valamint mostanában 400km-rel odébb melózom rexroth eszközökkel, amelyekhez szintén elég egy patch kanóc ).

(#1698) norcee


norcee
csendes tag

Sziasztok!

Tudnátok segíteni, hogy WinCC Flexible-ben mire jók a receptek és hogyan kell ezeket használni? Előre is köszönöm ha valaki tud segíteni!

--norcee

(#1699) Szirty válasza norcee (#1698) üzenetére


Szirty
őstag

Hali norcee!

"Tudnátok segíteni, hogy WinCC Flexible-ben mire jók a receptek és hogyan kell ezeket használni?"

Arra jó, amit a neve is elárul.
Ha olyan berendezésed van, amelyik többféle beállítás szerint kell hogy működjön, akkor ezeket tárolhatod receptekben.
Akkor hasznos ha pl. egy másik termékre való átálláskor rengeteg beállítást kell megváltoztatni. Hogy ne kellejen minden alkalommal spirálfüzetből bepötyögni sok adatot, ezeket tárolni kell és lehetővé kell tenni a gyors átváltást egyik készletről a másikra. Esetleg védeni kell őket, hogy illetéktelen ne tudja módosítani (csak kiválasztani és használatba venni lehessen, átírni csak jelszó ismeretében).

A WinccFlexible támogatja ezt a megoldást és ezt hívja recept kezelésnek. vagyis nem neked kell leprogramozni az adatok ide-oda másolását elmentését, betöltését és a módosításhoz szükséges dolgokat. Ezekre kész megoldást kínál a Flexible.
Ezeket a beállításokat (recepteket) el lehet menteni file-ba, vissza lehet tölteni, szerkeszteni lehet őket. Lehet újakat létrehozni, régieket törölni, stb.

A hogyanra nem válaszolnék most itt, pláne részletesen, mert meghaladja a fórum lehetőségeit.

(#1700) kako007


kako007
csendes tag

Hali!

Segítségre lenne szükségem! Jelenleg a Kandón tanulok villamosmérnök szakon, távoktatásos képzésben.
Számítógépes irányítórendszerek nevű tárgyon belül kaptam egy házi feladatot, amivel megakadtam.

Egy emelőmű berendezésről van szó. A berendezést két közvetlen indítású aszinkron motor mozgatja. Az M1-es motor az emelést és süllyesztést, az M2-es motor a vízszintes (előre-hátra) irányú mozgatást végzi.
Egy technológiai ciklus során az alkatrészeket különféle tartályokba meríti bele az emelőmű az S8 pozícióban. A ciklus S1, S9 pozícióban egy-egy alkatrész, vagy alkatrészek felakasztása után SBe nyomógomb működtetésével indul, és S6, S9 pozícióba kézzel történő leakasztás után SR nyomógombbal adott parancsra az S1, S9 alaphelyzetbe állítással fejeződik be. Az esetleges kikapcsolás után az adott pozícióját megjegyzi, és innen folytatja a technológiai ciklust.

Ehhez elkészítettem már a kapcsolási sorrendtervet, ütemezést, a PLC bekötési rajzát.
Az egyvonalas áramutas kapcsolási rajz, a létradiagram, illetve a program elkészítése nem megy. Szóval csak a lényeg... :(
Ebben tudna valaki érdemben segíteni? Mellékelve küldök egy ciklust szemléltető ábrát.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  PLC programozás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.