Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  PLC programozás

Hozzászólások

(#2851) Dezsi82 válasza Szirty (#2849) üzenetére


Dezsi82
tag

Szia!
Köszi a gondolatébresztőt, nekem is ezek jutottak még eszembe.
A Z impulzusos megoldás lenne talán az elérhető legjobb megoldás. De sajnos valamelyik jóeszű kitalálta, hogy a 10 gépükön ugyanott legyen a nulla pont a munkadarabhoz képest, így ez sajnos ugrott (azt még talán megoldanánk, hogy a szervó egy induktív érzékelő kapcsolása után keresse az alaphelyzetet).
Tehát ha az egyik gépen beírják, hogy 10 mm, akkor ha a másik gépen is ugyanazt írják be, akkor ugyanolyan munkadarab jön le a két gépen. :C
Na de aztán megnéztem azt a szakit, aki a 10 gépen 3 mikronon belül elhelyezi ugyanoda a szenzort. :) Vagy ha azt mondom, hogy na, felvettem a nullát 3 mikron pontossággal, leellenőrizhetitek, hogy tényleg 3 mikronon belül van-e, akkor mit csinálnak? Mivel mérik le? Honnan tudják, hogy ez most aztán 3 mikronon belül van? Hoznak egy érdességmérőt? :D
Amikkel én találkoztam CNC-k azok mikrokapcsolóval, vagy tükrös optikai résszenzorral működtek. Szerintem a jel+Z impulzussal oldják meg. De nekik talán nem is kell nagyon pontos refpont, hiszen a program a munkadarab nullától indul, az meg úgyis a munkadarabon van, azt meg úgyis be kell mérni. Bár sokat nem dolgoztam CNCkkel.

(#2852) Szirty válasza Dezsi82 (#2851) üzenetére


Szirty
őstag

Helló Dezsi82!

A szervó hajtásokra jellemző (már amiket ismerek) hogy a refpoontnak nem kell a nulla pontnak is lennie egyben (sőt a legtöbbször nem az).
Durván fogalmazva úgy fest, hogy elballag a refpont érzékelőhöz, ott valamilyen módszerrel (pl. a "hiszterézis kereséssel") felveszi a referencia pontot és a koordináta rendszer nulla pontját ehhez viszonyítva állítja be (többnyire egy előre megadott paraméter alapján.
Több egyforma gépen ennek a paraméternek a beállításával (ha volna ilyen) elvileg teljesen azonos helyre lehetne hozni a hajtás nulla pontja.

Sajnos igen a paraméter meghatározásához mérni kell. Mégpedig legalább olyan pontosan, amilyen pontosan be kell állítani egyformára.
A mérésről semmi elképzelésem nincs, nyilván kell egy bázis amihez képest mérünk. De hogy milyen mérési módszer adna ilyen pontosságot nem tudom, nem vagyok gépész.
De abból, hogy a szervó képes mérni a saját mozgását ekkora pontossággal, azt feltételezem, hogy ilyen pontos mérés lehetséges és kivitelezhető.
(Vannak pl. 1um pontosságú optikai távolságmérők)

(#2853) Tomika86 válasza byte-by (#2850) üzenetére


Tomika86
senior tag

Van a PLC-n egy kijelző ami a soros porton van, azt addig lehúzom és onnét letöltöm a programot. Azon le lehet vagy ilyen kábel kell? [link]

(#2854) Egorov


Egorov
aktív tag

Sziasztok

Szeretnék tanulni magamtól plc programozást, csak jól jöhet a jövőben. Teljesen kezdő vagyok. Van valami oldal nagyon kezdőknek? Meg valami jóféle ingyenes simulátor, mint pl.: a fluidsim a pneumatikához/hidraulikához?

Ihn nikho! Mahna nikho mha nahna e rei!__....Ͼʘ.ʘϿ....__Mha nahno mha nah rikho! Ihni Kohei!

(#2855) Szirty válasza Tomika86 (#2853) üzenetére


Szirty
őstag

Helló Tomika86!

Igen a kijelzőt lehúzod és onnan is programozható.
Ha nincsenek elállítva a soros port paraméterei, akkor mást nem is kell tenned csak rádugni.

Máskülönben szerintem inkább egy CPM1-CIF01kell...

Továbbá ha jól sejtem mindkét megoldáshoz egy ilyen kábel:

(#2856) Tomika86 válasza Szirty (#2855) üzenetére


Tomika86
senior tag

Helló!

Szeretnék jobban belemenni a PLC-kbe, nem programot szeretnék írni, hanem egyszer csak rácsatlakozni és kiolvasni. Vagy ha van másik program akkor azt rátölteni.

A munkahelyemen a magyar gyártmányú gépekben OMRON PLC-k vannak, az olaszokban Siemens S7 -- Step 7 már nagyjából megvan. Itthon van is egy amihez kábelem is van, ezzel tudtam már gyakorolni. Most pedig PLC tanfolyamon is részt veszek, de még nagyon az elején vagyunk.

Köszi a segítséget!

[ Szerkesztve ]

(#2857) Dezsi82 válasza Szirty (#2852) üzenetére


Dezsi82
tag

Hali!
Teljesen igazad van, ha felveszek egy offset értéket, amely gépenként egyedi, valóban megoldható hogy a termékhez rendelt paraméter ugyanaz legyen az összes cellára.
De ezt meghatározni már tényleg nem egyszerű. (Én különben gépész vagyok :))

(#2858) sörösló válasza Dezsi82 (#2857) üzenetére


sörösló
aktív tag

A nálunk működő rakatolóautomaták szervói resolveres jeladókkal működnek. Elmennek egy induktív érzékelőig, aztán tovább a resolver következő nullaátmenetéig. Ez a referenciapont. Ezt a módszert a német szerelő magyarázta el, de konkrét eljárást nem ismertetett. Az egyik gép lelke a jó öreg S5 hihetetlenül bonyolult szervovezérlője, amihez a csak a kizárólagosan használható programozókészülék töbszázezer, a használatához szükséges tanfolyam szintén. A másik egy S7 300 családba tartozó CPU, ami egyedi, technológiai CPU, felvértezve a háromtengelyes szevo vezérléséhez szükséges dolgokkal. A szoftveres hozzáféréshez a fullra töltött SIEMENS FiELD PG mellett még egy + párszázezres kiegészítő program kellene. de valszeg azzal sem mennénk semmire probléma esetén. Néhány kolléga szerint CNC gépeknél az abszolút útadó az egyetlen járható megoldás. Ez sem az ócsó kategória, úgyhogy az élet nem egyszerű

(#2859) Szirty válasza sörösló (#2858) üzenetére


Szirty
őstag

Hali sörösló!

"Néhány kolléga szerint CNC gépeknél az abszolút útadó az egyetlen járható megoldás"

Meg kell jegyeznem, hogy az abszolút jeladó valóban bír határozottan pozitív előnyökkel. Ugyanakkor a fentebb vázolt problémát az sem kerüli meg, de más jelleget ad neki :)

Nálunk sok szervó működik abszolút jeladóval (Nem CNC). Azoknak is mindenképpen kell referencia pont, legfeljebb ritkábban látogatják.
Ezért előfordul, hogy a refpont érzékelőjét leszerelik és elhasználják másik géphez, mert épp nincs induktív érzékelő a raktárban és az meg pont olyan. Természetesen ezután így is marad, a gép megy tovább, üzemszerű működése közben a refpont közelébe se szagol.
Míg nem aztán ahogy telik-múlik az idő és fluktuálódik a kezelő személyzet megtalálják a "referencia menet" funkciót, mert épp valami baj van és úgy vélek ez kell az üdvösséghez (vagy ennél prózaibb ok alakul ki: szervó drive csere történik).
Szerencsétlen keresi a refpontot bőszen, de az már régen messze jár...

(van olyan szervóhajtás, amit 3 éve nem állítottak refpontra)

(#2860) sörösló válasza Szirty (#2859) üzenetére


sörösló
aktív tag

"Szerencsétlen keresi a refpontot bőszen, de az már régen messze jár..."

Az jó ha csak keresi de más gond nem adódik. Láttam már csúnya géptörést a refpont hibás érzékelője miatt. Igaz, kínai volt a lelkem, és a hardveres végállást kifelejtették a projektből. Utána ráraktam, a kínai szervizes meg amikor arra járt, nem győzött csodálkozni hogy mi az istencsudája az a plusz végálláskapcsoló. Hülye német szokás, Kínában nem ismerik. Persze azóta... Ki tudja?

(#2861) Szirty válasza sörösló (#2860) üzenetére


Szirty
őstag

Hali sörösló!

"Láttam már csúnya géptörést a refpont hibás érzékelője miatt."

Ó hogyne! A keresés és nem találás ilyesmibe gyakran torkollik...
Jobb esetben tényleg elsettenkedik ütközésig aztán jön a szervó hiba (overload, tracking error, stb.).
Sajnos volt már, hogy az ütközést az energia lánc valósította meg. Az meg ugye nem erős, de okos volt, engedett.
No meg játszott már ütközősdit profibuszos abszolút encoder is...

(#2862) Csakénvagyok


Csakénvagyok
őstag

Sziasztok.

Windows 8 gazdarendszeren WinXp virtuális gépre telepítettem az S7et és egy MPI-USB convertert (6SE7-972-0CB20-0XA0). A gond az hogy Step7ből nem tudok S3xx procira csatlakozni. Csak driver telepítés után néztem meg hogy a HWconfiguration-ban van 3 ismeretlen eszköz. Azt szeretném kérdezni hogy valakinek sikerült már Virtuális XPről csatlakozni S7-300as procikhoz és van-e valahol egy részletesebb leírás ezt hogyan kéne megoldani. Mivel már telepítésnél belefutottam egy olyan problémába hogy nagyobb rezol
ciót kért volna az S7, de igazán nem a felbontással volt a gond. Ezt így oldottam meg

(#2863) sörösló válasza Szirty (#2861) üzenetére


sörösló
aktív tag

Jó kis enkóder...Jó drága! Mi is tele vagyunk ilyenekkel. Az igazi nagy élmény az, amikor a gyártó visszaír az ajánlatkérésre hogy forduljunk bizalommal a gépgyártóhoz (már ha még van), mert az általunk keresett tipust csak nekik gyártották. Eddig még nem volt ebből gond mert régi patinás német cégtől vannak a gépeink, de bele se merek gondolni hogy mi lenne ha egyszer csak nem lenne (akármilyen drágán is).

(#2864) Szirty válasza Csakénvagyok (#2862) üzenetére


Szirty
őstag

Helló Csakénvagyok!

"Azt szeretném kérdezni hogy valakinek sikerült már Virtuális XPről csatlakozni S7-300as procikhoz"

Igen. De etherneten keresztül (TCP/IP). Egy darabig mi is Win7+VM+XP+Step7 felállással próbálkoztunk.
Úgy-ahogy működik a dolog, de rettentő kényelmetlen és nyögve nyelős. Ekkor kialakult és azóta azt javaslom mindenkinek, hogy aki nem szopni akar, hanem hatékonyan dolgozni az nem hogy Win8-at, de Win7-et sem használ ilyen célra (egyelőre).
Aki meg akar, annak jó étvágyat...
Gyanítom,hogy az USB-s megoldás csak akkor fog menni, ha a virtuális gép hajlandó/képes korrekten átvenni a host rendszertől az USB kezelést.

"nagyobb rezolciót kért volna az S7, de igazán nem a felbontással volt a gond."

Még nem találkoztam olyannal, hogy a felbontással kapcsolatban bármi megjegyzése lett volna (Már ha "S7" alatt a Simatic Manager-t és a Step7-et érted, mert az S7 az maga a PLC).

(#2865) Csakénvagyok válasza Szirty (#2864) üzenetére


Csakénvagyok
őstag

Felbontási problémám nem csak nekem volt, íme itt egy példa, ahonnan a megoldást is vettem. És igen, a Step7re értem.

Arra gondoltam hogy a Win7+VirtualXP+USB-MPI átalakító combó csak bajokat szülhet, de kétlem hogy lehetséges-e azon a gépen rendszercsere, úgyszintén MPI adaptert is csak ezt tudom beszerezni. Ezért is keresnék valami leírást, esetleg valaki aki ezt így már próbálta és sikerült is. Lényegében ritkán használnám, és nem is sürgős dolgokra.

Szerk: Feljebb természetesen Win7et akartam írni, elírás volt a Win8

[ Szerkesztve ]

(#2866) Dezsi82 válasza Csakénvagyok (#2865) üzenetére


Dezsi82
tag

Szia!
Én használok virtuális gépen USB-MPI átalakatítot minden gond nélkül. Bedugod, feltelepíted a virtuális gépre és megy. Nincs vele semmi kunszt. Teljesen kényelmes, nem rosszabb mint ha sima gépre dugnád. Macerásabb lenne, ha a hostra lenne telepítve a driver, de elvileg még az is megoldható.

(#2867) Dezsi82 válasza Dezsi82 (#2866) üzenetére


Dezsi82
tag

Azt elfelejtettem, hogy mi VMWare-t használunk, a többivel nincs tapasztalatom

(#2868) Szirty válasza Csakénvagyok (#2865) üzenetére


Szirty
őstag

Helló Csakénvagyok!

Ahh. Szóval a telepítőnek kevés a felbontás, nem a Step7-nek (az megy akár 800x600-ban is).
A virtuális gépen használni akkor érdemes, ha nincs mód megszabadulni a Win7-től (pl. mert a géphez nincsenek már driverek XP alá). Valamilyen szinten használható, de összehasonlíthatatlanul kényelmetlenebb, lassabb, körülményesebb és nem ritkán szívás.
Ettől neked még megfelelhet, próba szerencse.

(#2869) Dezsi82 válasza Szirty (#2868) üzenetére


Dezsi82
tag

Hali!
Én azért tudok jópár érvet még a virtuális gép mellé:
- Több fejlesztő környezetet használsz és nem akarod hogy az összes környezet összes kis kommunikációs, sql, meg minden egyéb kis kütyüje fusson olyankor is, amikor nem is használod. De futottam bele olyanba is, hogy egyszerűen a két környezet ütötte egymást
- Ha van egy új verziójú szoftvered, de mondjuk ugyanattól a gyártótól van egy régi szoftvered, vele egy régi projekt, és az új már nem kompatibilis a régi projekttel (Sajnos tudok ilyet). És nem akarod a megrendelőnek azt mondani, hogy bocsi, azzal a géppel már nem tudok foglalkozni, mert már új szoftverem van.
- Van egy programcsomag, amit fel akarsz telepíteni, és nem tudod, hogy stabil-e, azt csinálja amit neked kell, és nem szeretnéd, hogy elrontsa a korábbi szoftvert és újra kelljen telepíteni, akkor csak csinálsz egy snapshotot, és bármikor vissza tudsz állni.
- Vagy új laptop. Feltelepíted a 20 szoftvercsomagot, vagy csak rámásolod a virtuális gépeket az új laptopra.

Tény ha rosszul vannak beállítva a gép paraméterek, vagy gyenge a host gép, akkor lassabb és szívás. De nekem mondjuk az én laptopomon fut egyszerre 3 virtuális gép, és nem mondanám lassabbnak. Az is igaz, hogy amíg elindul a virtuális gép, azt meg kell várni. Ha jól be van állítva, akkor nincs vele semmi gond.
És egyre kevésbé mondanám ritkaságnak, hogy az XP felmegy új laptopra.

[ Szerkesztve ]

(#2870) Szirty válasza Dezsi82 (#2869) üzenetére


Szirty
őstag

Helló Dezsi82!

Természetesen az összes ellenszenvem a virtuális géppel kapcsolatban a mindennapi "éles" használatra vonatkozik.
Kétségtelenül előny, hogy lehet gyentelni egy VM-et ritkán használt, más szoftverekkel együtt nem működő programokat havonta/évente egyszer-egyszer használni, vagy szoftvert kipróbálni. Arra tökéletes.

"- Több fejlesztő környezetet használsz és nem akarod hogy az összes környezet összes kis kommunikációs, sql, meg minden egyéb kis kütyüje fusson olyankor is, amikor nem is használod."

Ne viccelj ez meg milyen érv? Azt akarod,hogy a virtualizálás állandó jelleggel két pofára GByte számra zabálja a RAM, ot és felezze a a CPU teljesítményt, mert nem akarod, hogy néhány service elhasználjon 10% CPU időt meg pár-tíz MB memóriát?
Milliókat költünk pár forint megspórolására...
Persze akarhatod, magánügy, nem akarlak meggyőzni semmiről én csak azért írom le miét nem akarom. (Az ellentétek ütköztetése segíthet másoknak eldönteni ők mit vagy mit ne akarjanak)

Nyilván megvan az előnye és emiatt a létjogosultsága a VM-nek is. De azért azt merész lenne kijelenteni hogy ezzel együtt nincs hátránya és hogy mindig probléma mentes.
Számomra két alapvető hátránya teszi problémássá a a mindennapi használatát.
Az egyik a mértéktelen erőforrás igénye, és teljesen mindegy hány csillió teraHertzes a CPU (és ezen az erőforrás zabáló VM-en futtatunk erőforrás zabáló szoftvert (.NET-es alkalmazás rulez)). Persze a sebesség még ha mérhető is, van annyira szubjektív, hogy talán ami neked "nem lassú" azt én állni látom, benne van ez is.

Mindenesetre szarul nézett ki, amikor baj volt egy géppel és terepen bekapcsoltuk a gépet, a BIOS szokásos fél perces parádéja után feltápászkodott a Win 1-2 perc alatt, aztán az egész boot műveletet megismételtük további 2-3 perc alatt a virtuális gépen, majd további fél perc mire betöltődik a fejlesztői környzet, aztán egy 20-30 másodperc "kiböngészni" a projectet és annak betöltődésekor nézni a homok órát, miközben a fél műszak, a művezető, az üzemvezető meg a karbantartók kérdezgetik hogy na mi a baj, mit csinálsz...

Persze tudom jöhetnek az ellen érvek: Pl. hogy vegyünk gyorsabb gépet. Vagy a notebookban van akku, nem kell leállítani amikor kivisszük (akku van, csak épp egy percet sem bír már szegény).
Vagy hiberbnáljuk, ne bootoljunk, akkor gyorsabban lesz üzemkész. Sajnos van hogy a "sztázisból" bal lábbal ébred a windows és nem jut eszébe hogy hálózat is volt még mielőtt elaludt. Így lehet újra bootolni, ami a leállással együtt, meg a hibernációból való ébredéssel együtt a fenti folyamatra rádob még pár percet. Ezt persze nem mindig csinálja, de ilyenkor (amikor sietni kellene) valószínű :-/

Mivel a sok kicsi sokra megy a végén mit látnak? Azt, hogy áll a gépsor, én meg negyed óráig állok tétlenül a gép előtt...
Mióta natív XP megy és nincs VM a gyakran használt fejlesztői rendszer alatt, azóta sokkal hatékonyabb a munka. Ezért javaslom mindenkinek hogy ha teheti kerülje a VM használatát.

"...és nem szeretnéd, hogy elrontsa a korábbi szoftvert és újra kelljen telepíteni, akkor csak csinálsz egy snapshotot, és bármikor vissza tudsz állni."

A host gépen végrehajtott image mentéssel megoldható.

(#2871) Dezsi82 válasza Szirty (#2870) üzenetére


Dezsi82
tag

Hali!
Az előnyeit én is a mindennapi, éles használatban élvezem a VMnek.
Az hogy ne menjenek az általad apróságoknak titulált dolgok, nemcsak erőforrás kérdése, hanem kompatibilitásé is. Futottam bele olyanba, hogy egy feltelepített fejlesztőkörnyezet után a korábban feltelepített nem működött, mert mondjuk mindkettő felrakott egy sql szervert, és a kettő nem bírt egymással.
Persze, ha arról van szó, hogy karbantartásra kell egy gép, és gyorsan, azonnal rá kell nézni a vezérlésre, akkor azon ne legyen semmi más. Gyorsan bekapcsolod, fut rajta az a néhány cél szoftver, ami kell. De ha mondjuk egy napon mész 4 céghez, 4 különböző helyre, és mondjuk, PLChez, PChez, robothoz, nagyon jól jön, hogy amikor az erőforrásokat arra az egy szoftverre tudott összpontosítani. És nem mellékesen működik. Nekem meg éri az az 5 perc, amíg előkészülök. Nekem sincs ultrabutál gépem, egyedül a memóriára áldoztam, 8 GB van benne. Sosem hibernálok, mindig kikapcsolok.
Ezért javaslom, hogy valaki versenypályán megy, vezessen forma1-s autót. Ha valaki rallizik, vezessen ralli autót. Autópályán lemarad, de elmegy mindenhova.

(#2872) DP_Joci


DP_Joci
tag

Sziasztok,

Win7 alatt VM VirtualBoxot használok, az USB-s átalakítóval semmi probléma csak telepíteni kellett egy extension packot.
Ingyenes szoftver, ha segítség kell, akkor megpróbálok.

Kérdés: Próbált már valaki virtuális gépet átvinni másik gépre? Elméletileg menni kéne a dolognak.

üdv.
Józsi

(#2873) Szirty válasza DP_Joci (#2872) üzenetére


Szirty
őstag

Hali DP_Joci!

Igen próbáltam. Problémázik, de egy XML jól irányzott szerkesztésével és trükkökkel leküzdhető.

(#2874) DP_Joci


DP_Joci
tag

Sziasztok,

Ismertek Carel PC01 típusú vezérlőt vagy mit? Találkozott már ezzel valaki?

köszi
Józsi

(#2875) liderces


liderces
csendes tag

Sziasztok! Épített e már itt valaki PLC-vel kapunyitót? Omron Siemens Mitsubishi melyik jobb? Tudnátok e segíteni egy mitsubishi fx sorozatu PLC kapunyitó programjának megírásában vagy esetleg ha valaki megírná menyiért vállalná?
Rég óta érdekelt de most adott a feladat és szeretném megtanulni a programozását.
Keresek ehhez a géphez (Mitsubishi FX programozó kábelt szoftvert tanácsot stb. köszönettel üdv

(#2876) Szirty válasza liderces (#2875) üzenetére


Szirty
őstag

Helló liderces!

Nem való ilyen helyre PLC.
De ha már úgy döntöttél mert már megvan pl. akkor ne mással csináltasd meg, hanem te magad csináld ha már egyszer elhatároztad hogy meg akarod tanulni.
3 kimenet 4 bemenet kb, nem nehéz feladat.

(#2877) liderces válasza Szirty (#2876) üzenetére


liderces
csendes tag

Nem kötekednék de szeretném kivesézni miért nem való ilyen célra a PLC? Sajna a kapunyitó gyári agya nem megbizható ha most meg is javittatom jó ha egy évet kibir megint elromlik és megbizhatatlan!
Igen szeretném tanulni is, de még nem vettem meg csak felmérem a terepet. Viszont ipari és bármikor ujratölthetem bele a progit amit gépen szerkeszthetek kényem kedvem szerint.
mondjuk ha lenne egy Mitsubishi fx sorozato PLC esetleg akad hozzá kábel is de progit nem találok, ill egyet levadásztam de abban is kellene segítség hogy lehet elindulni a program megírásában.

(#2878) d3kk


d3kk
senior tag

Üdv, mindenkinek!

Nekem egy olyan helyzet áll fent hogy:

van egy PLC egység itthoni fűtésrendszer szabályozásra ( sr-22mrac )

namost: egy kétkörös fűtéskört (padlófűtéskör és egy radiátor fűtéskör) kellene szabályozni vele

szabályozandó eszközök:

- 2 db keringető szivattyú
- 2 db Siemens ssb31 el. szelepmozg.

szabályozó:
- 2db analóg hőmérséklet szenzor, amely méri a szelepmozgatómotor által mozgatott háromjáratu keverőszelep kimenő ágának hőmérsékletét

ezeknek kellene a hőmérséklet alapú vezérlését megoldani..

a plc-hez a supercad2005 nevezetű programot adják.

namármost :) az a helyzet hogy a hőmérsékletet (mostmégcsak :) ) analóg hőmérővel tudjuk megoldani.

minden nemű segítséget szívesen fogadok

(#2879) Szirty válasza liderces (#2877) üzenetére


Szirty
őstag

Helló liderces!

"Nem kötekednék de szeretném kivesézni miért nem való ilyen célra a PLC?"

Mert nem költség hatékony. Nincs értelme a legtöbb esetben ilyesminek, senkin nem akarja PC-n monitorozni vagy gyakran módosítani a kapunyitója vezérlő programját.
A kpaut nyitni akarja meg zárni, tovább a dolog nem érdekli.
Persze lehet kivétel, pl. Te :)

Ez egy minimál mikrovezérlőnek is nagyon egyszerű feladat. PLC-t használni ide olyan mint ágyúval lőni verébre. Nagy pazarlás. Tanulni persze lehet belőle valamennyit, de őszintén szólva a feladat olyan mértékben egyszerű, hogy nem túl sokat.

Én nem mondom hogy ne csináld, de vállalkozást ne építs ilyen projectre.

(#2880) Szirty válasza d3kk (#2878) üzenetére


Szirty
őstag

Helló d3kk!

Nem ismerem ezt a herkentyűt, de nem úgy tűnik mint aminek akár csak egy analóg bemenete is lenne.
(Az nem derült ki számomra hogy lehet-e bővítő modulokkal bővíteni)

(#2881) d3kk válasza Szirty (#2880) üzenetére


d3kk
senior tag

analog bemenet tenyleg nincs.. ez megoldható valahogy? bővitőmodul egyelore nem all rendelkezesre de van ra opcio. olyan homerseklet szenzort lehet szerezni ami digitalis jelet kepes alkotni az adott homersekleti ertekbol? vagy at lehet alakitani?

ui. van olyan egysegunk keznel ami analog jelet kepes digitalisra alakitani..

azzal megoldhato?

megnezem a tipusat az converternek

(#2882) d3kk válasza Szirty (#2880) üzenetére


d3kk
senior tag

most kaptam az infot hogy a digitalis homero dolog megoldva szoval vegyuk igy hogy van 2 digitalis kimenettel rendelkezo homersekleti sensorunk.

a rendszer amit ki szeretnenk alakitani aza Siemens Albatros 2.3 2 keveroszelepes futesikort helyettesitene, mert ezutobbi kb 160k-t kostal.. ennek a "replicajat" kellene kialakitani mert plchez kb minden megvan.. mar "csak" a beprogramozas van hatra :)

szoval a siemens rendszeret kellene supercad el megcsinalni a plcre.. vagy vmi nagyon hasonlot

adot homersekleteknel be ill ki kell kapcsolja a szivattyukat kulon kulon illetv szbalyoznia kell a keveroszelep allasat

(#2883) d3kk válasza Szirty (#2880) üzenetére


d3kk
senior tag

a lenyeg az hogy a programozas reszeben kellene a help

[ Szerkesztve ]

(#2884) Szirty válasza d3kk (#2882) üzenetére


Szirty
őstag

Helló d3kk!

Talán ha valaki ismeri ezt a rendszert, majd ír valami neked megfelelő tippet.

Ha egy másik rendszer működését akarod lemásolni, akkor két dolog elengedhetetlen ehhez:

- A másik rendszer működésének a pontos ismerete, mivel anélkül esélyed sincs olyat építeni ami ugyanúgy működik
- A te "másolat" rendszered tulajdonságainak meg kell egyeznie a másolandó rendszer tulajdonságaival lehetőleg pontosan (eltérés esetén a másolat is eltérhet).

Az üzeneteidből nem úgy tűnik, hogy ezek a feltételek teljesülnek.
Így ránézésre a "termosztát" ami egy bizonyos (beállított) hőmérsékletnél egy digitális jelet kapcsol ki vagy be nem biztos hogy elég lesz ahhoz amit leírtál...

"adot homersekleteknel be ill ki kell kapcsolja a szivattyukat kulon kulon illetv szbalyoznia kell a keveroszelep allasat"

(#2885) d3kk válasza Szirty (#2884) üzenetére


d3kk
senior tag

rendben.. csak azt hittem hogy foglalkozott a forumlatogatok egyike a koltsegcsokkentes miatt kialakitott masik rendszerhez hasonlo plc programozasaval, de ezek szerint itg nincs ilyen..

azert nagyon koszonom az instrukciokat, ha lesze mar elorelepes akkor meg visszatekintek ;) :DDD

(#2886) Szirty válasza d3kk (#2885) üzenetére


Szirty
őstag

Helló d3kk!

legyél türelmes, szerintem a többiek még észre sem vették,hogy fellendült itt a forgalom.
Eddig csak az derült ki, hogy én nem értek hozzá. Adj esélyt másoknak is.

(#2887) d3kk válasza Szirty (#2886) üzenetére


d3kk
senior tag

Rendben, köszönöm tényleg a segítséged, és ne haragudj hogy faragatlan voltam.. :R

(#2888) Dezsi82 válasza d3kk (#2885) üzenetére


Dezsi82
tag

Szia
csak azt hittem hogy foglalkozott a forumlatogatok egyike a koltsegcsokkentes miatt kialakitott masik rendszerhez hasonlo plc programozasaval, de ezek szerint itg nincs ilyen
Én foglalkoztam/foglalkozok, ilyesmivel, épp most cserélünk le egy UniOP rendszert egy Delta rendszerre.
Ettől függetlenül nem hiszem, hogy többlet információt tudnék adni mint amit Szirty adott. Ami szerintem a rendelkezésre álló infók alapján a maximum.
Az általad használt vezérlőt én sem ismerem, így azzal kapcsolatos infót nem tudok adni, de a PLC, az PLC. Nyílván vannak egyedi tulajdonságai, de ha a netről letöltött adatlapok. és szoftverek alapján elindulsz, és elakadsz, szerintem itt fognak tudni segítséget nyújtani. Ha nem is típusspecifikust, de egy általános segítséget biztosan.
Én sem ismertem korábban a Delta PLCt, mégis sikerült két nap alatt felprogramozni a rendszert. Tehát ha típusspecifikus kérdés van (címzés, ilyesmi) akkor azt Neked kell valószínű kiszenvedni, de ha PLC programozás a kérdés, akkor tuti van itt segítség.
Ha a feladat teljes kidolgozása a kérdés, akkor nekem írhatsz privit, és tudunk árajánlatot küldeni. Akár tanfolyamra is.

(#2889) liderces válasza Szirty (#2879) üzenetére


liderces
csendes tag

Hát izlések és pofonok. A gyári vezérlő nem megbizható még javítás után sem. Ujjat venni vagy akár helyetesítő tipust meg drágább mint egy plc-vel megoldani. Még lehetne PIC-et programozni de ahhoz panelt kiegészítőket építeni sem egyszerü. PLC-ben adott minden csak a progit kell egyszer megszenvedni.
Monitorozást bővitést ugy gondoltam hogy most elsőre csak nyitás zárás lenne a cél később ha tényleg ott lakunk ráérek beleprogramozni kiskapu funkciót és egyéb kiegészítőket.
PLC-nek tudni kell bemeneten fogadni számolni impulzusokat és ezeket megjegyezni majd a müködtető gombok hatására oda vissza számolva hajtani a reléket amik motorokat mozgatnak.

(#2890) Szirty


Szirty
őstag

Hali!

Más PLC fórumokon is kering a kérdés, elnézést ha valaki már belebotlott...

Kérdés lekérdezhető-e Simatic WinCC Flexible 2008 RT-ből futás közben (és ha igen miképpen) az az információ, amit a projectről WinCC Flexible ES-ben a project Properties ablakában a Compiler build number mutat?

(#2891) isvarga válasza d3kk (#2882) üzenetére


isvarga
csendes tag

Szia!
Lenne nekem megoldásom a feladatra. (1db tesztpéldányt tudok is adni ,ingyen )
itt meg tudod nézni:http://maxipack.x3.hu/oldalak/harmadik.html

(#2892) d3kk válasza isvarga (#2891) üzenetére


d3kk
senior tag

1000 Köszönet!! :R
Én nem vagyok otthon de már elküldtem az illetékesnek, és írok ha van fejelmény!

(#2893) d3kk válasza isvarga (#2891) üzenetére


d3kk
senior tag

A anpi időzitő leirásának lenkje nem működik (ill a programé sem)

mondjuk a lényeg a fűtésvezérlő :)

(#2894) isvarga válasza d3kk (#2893) üzenetére


isvarga
csendes tag

Köszi az észrevételt ,hamarosan pótlom.

(#2895) natec válasza liderces (#2875) üzenetére


natec
tag

Egyszer már volt dolgom ilyennel, én OMRON ZEN-10C3DR-D-V2 vezérlőmodult láttam benne.

NATEC

(#2896) byte-by válasza liderces (#2889) üzenetére


byte-by
tag

halo liderces !

a plc valóban erős túlzás egy ilyen művelethez, de ha nem gond az ár, vagy céges a dolog és azért gondolod mert így tudsz közelebb kerülni hozzá és esetleg gyakorolni, akkor mehet.

a Netec által említett ZEN programozható relé jó választás lehet és költséghatékony esetleg erre a feladatra, viszont a plc programozás konkrét folyamata ebből nem tanulható meg.

ha mindenképp erre apellálsz akkor az omron cp1(E) szériájának a legkisebb compact vezérlőjét ajánlom.
árban-tudásban még mindig sok az efféle projekthez, de , mint mondtam ha a majdani gyakorlás a cél és ezért gondolkodsz ebben , akkor jó lehet.

ugyanazzal az utasítás készlettel rendelkezik, mint a moduláris , vagy nagy teljesítményű plc-k.
persze ebben az esetben szükséged lesz a CX-programmer szoftverre.

byte-by

(#2897) Szirty válasza byte-by (#2896) üzenetére


Szirty
őstag

Hali!

Omron CP1E-t én is tudom ajánlani. Kapuhoz annyira nem, de tanulni kiváló, mert könnyen tanulható, az Omron doksik megfogalmazása angolul gyengén tudók számára is jól érthető, sok ábrával magyaráz.
A CX-Programmer pedig hatékony és könnyen használható.
Nem kell hozzá külön drága programozó kábel, egy közönséges A-B-s USB kábel megfelel:

[ Szerkesztve ]

(#2898) liderces válasza byte-by (#2896) üzenetére


liderces
csendes tag

Köszönöm mindenkinek az észrevételeket! Az a felállás hogy lakás felujjitásban is vagyok és kerülnöm kell a nagy kiadásokat. :) Hát ugy van hogy egy "igazi" gépet szerettem volna. Mint a nagyok csak a leg kisebbet. Nézegettem a kis reléket is de árban mindennel drágábbak mintha egy valahonnan lebontott rendes PLC-t nézek. Omront egyszer régen pár éve már ajánlották, akkor nem került megvételre, mert nem volt célom csak ugy programozgassam? Az nem kihivás pár lámpát villogtatni. :) Meg meló váltás miatt akkoriban feledésbe merült.Viszont most aktuális a feladat is és az elszántság is megint, lenne egy konkrét célom vele. Mit szólnátok a Mitsubishi gyártmányaihoz FX sorozat, van neki kisebb változata, 220V-ról üzemelő, 10-15 körül beszerezhető, kábelt rendelek hozzá EBAY-ről. Szoftverem megvan elvileg, pár lépést már tettem benne. :)

(#2899) moseras válasza liderces (#2898) üzenetére


moseras
tag

Üdv!

Az FX1N sorozat belső reléi helyett külső reléket javaslok használni, vagy induktív terheléshez le kell varisztorozni. Továbbá a 4xPT100 (azt hiszem FX2N-4AD-PT típus) modul használatát sem javaslom.

Az alpha2 sorozat viszont jó, a hozzá való AL2-2PT-ADP modullal együtt.

Imi.

(#2900) sörösló válasza liderces (#2898) üzenetére


sörösló
aktív tag

"Mit szólnátok a Mitsubishi gyártmányaihoz FX sorozat, van neki kisebb változata, 220V-ról üzemelő,"

Ettől kapok sikongató lábrázást! Plc, 230V, triacos kimenet. Volt egy TSX Quantum a cégnél, még most is csuromvizesen ébredek, ha álmodom róla. Érzékelők illesztése vagy 230V-os példányok beszerzése. Általános 24V DC vezérlések, aztán szórakozottságból belemarkolsz a vezérlésbe, elfeledve hogy ez nem 24V! Nem fehérembernek való ez!

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  PLC programozás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.