Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  PLC programozás

Hozzászólások

(#1951) Szirty válasza oli83 (#1950) üzenetére


Szirty
őstag

Hali oli83!

Ne haragudj, de nem értelek.
Kétszer is leírtam már, hogy WinCC Flex nem tud ilyet szerintem csak a ProSave tudja.
Az általad küldött képekből is ez derül ki: A WinCC Flex képeken nincs ilyen opció, a ProSave-nél van (amit bekarikáztál).

(#1952) oli83 válasza Szirty (#1951) üzenetére


oli83
tag

Szia Szirty!

Így van! A WinCC-nél nem lehet bepipálni, de a képek arról szóltak, hogy attól függően, hogy milyen kapcsolatot választottam a WinCC F.-ben annak függvényében változott a ProSave-es oldal. Próbáld ki, válassz egy szimpatikus HMI-t és kezd el állítgatni a WinCC F.es Transfer módot, és nézd meg, hogy mi történik a ProSave-ben, minden egyes beállítás után.
WinCC Flexen belül:
Project=>Transfer=>Transfer Settings (Transfer mód állítás)
Project=>Transfer=>OS Update (ProSave felhívás)
Ahogy mondtad is speckó kapcsolatlekezeléssel nincsenek ellátva a panelok Gyári beállítások visszatöltésének lekezelésére.
Amúgy ma visszakeveredtem az említett panelhoz, és .... a beteg sikeresen meggyógyult :DD, csak egy RS232/PPi Multimaster kábel kellett hozzá.

oli83

(#1953) Szirty válasza oli83 (#1952) üzenetére


Szirty
őstag

Hali oli83!

"...de a képek arról szóltak, hogy attól függően, hogy milyen kapcsolatot választottam a WinCC F.-ben annak függvényében változott a ProSave-es oldal."

Akkor ez lesz a félreértés oka.
A ProSave és a WinCC Flexible két külön program. Külön letölthető, külön telepíthető.
És külön (egymástól függetlenül) működik. Legalábbis nálam.

Ha mindkét programot futtatom, akkor sincs hatással a Flex a ProSave-re.
Az, hogy a Prosave-ben a Reset to factory settings opció látható lesz-e vagy sem, az valóban a beállított kapcsolat típusától függ, de azt a beállítást a ProSave-ben, a General fülnél, lehet megtenni a Connection beállításnál. A WinCC Flex Transfer settings beállítása semmilyen hatással nincsen a ProSave-re.

De hozzáteszem még, hogy nálam ProSave V7.4.6.0 van, a tied meg V7.4.0.0

(#1954) Szirty válasza oli83 (#1952) üzenetére


Szirty
őstag

Hali oli83!

Akkor most újra az üzenet, mivel módosítottam (volna) csak közben telefonálnom kellet, mialatt a módosítás küldésének türelmi ideje lejárt, így már nem volt lehetőségem módosítani).
Elkapkodtam az első üzenetet, elnézést!

"Próbáld ki, válassz egy szimpatikus HMI-t és kezd el állítgatni a WinCC F"

Igen, ha a Prosave-et wincc-ből indítom, akkor nincsenek fülek a WinCC transfer settingsből átveszi a beállított kapcsolat típusát és aszerint van vagy nincs pipa.
Mentségemre legyen mondva, én mindig külön indítom el a ProSave-et, még soha nem indítottam egyszer sem WinCC F-ből!

Te viszont egy szóval sem említetted, hogy WinCC F-ből indítottad és nem a start menüből önálló programként :D

[ Szerkesztve ]

(#1955) SODor


SODor
csendes tag

Sziasztok!

Egyetemen tanulok PLC programozást szakirányomból kifolyólag. Érdekel is a téma, a Festo PLC-vel egész jól elboldogulok, de egy másikkal már meggyűlik a bajom. A Siemens S7-300-asról van szó. (Azért nem a Festo-t használom, mert azt sajnos nem lehet elkérni...) Magát a PLC-t tudom kezelni, tehát létradiagramban megy is minden, a probléma az, hogy nekem egy VISION X9-ben elkészített vizualizációmat (egyszerű palackozó üzem) kellene a PLC-vel vezérelnem. Az a gond, hogy a Vision nem hajlandó kommunikálni a PLC-vel. A PLC biztos, hogy jó, mert a Step7-ben összehozott dolgokat át tudom rá küldeni (RS232-n). Elvileg a kommunikációnál kellene kiválasztanom Visionben a drivert és merkereket kellene használnom. A merker beállítások elvileg jók (egy csoporttársam mutatta meg, hogyan kellene kinéznie) egy egyszerű példán keresztül (bekapcsolom a bemenetet, set-eli a kimenetet és egy merkert). A Vision-ben elvileg 2 driver közül tudunk választani (ami elvileg jó lenne ehhez a PLC-hez) a MODRTU (Modbus Master Protocoll) és a NETLINK közül, (van még S7API, S7APIX, S7COM, S7COMX, de ezek egyáltalán nem is működnek) ez utóbbi (netlink) kezel merker word-öket, amire nekem is szükségem lenne.
Nem tudom, hogy mennyire érthető a probléma. Tehát kellene egy kis segítség a Vision és Siemens S7-300 kommunikáltatásához.
A válaszokat előre is köszönöm. Jah és Szirty-nek már most köszönetet mondanék, mert az oldalán rengeteg hasznos dolgot találtam az S7-300-hoz. :)
Jah még annyi segítség (ha segítség, de lehet inkább bonyolítás lesz), hogy az inputok azok I124.0-től mennek I125.7-ig, a kimenetek is ugyanígy csak ugye Q-val kezdődően.

[ Szerkesztve ]

(#1956) Szirty válasza SODor (#1955) üzenetére


Szirty
őstag

Helló SODor!

Sajnos nem ismerem a Visiont. Olyan valakit kellene keresni, ako használ S7-hez vision-t.

"Vision-ben elvileg 2 driver közül tudunk választani (ami elvileg jó lenne ehhez a PLC-hez) a MODRTU (Modbus Master Protocoll) és a NETLINK közül, (van még S7API, S7APIX, S7COM, S7COMX, de ezek egyáltalán nem is működnek)"

Halvány tippjeim:
A MODRTU biztosan nem lesz jó, az S7 alapból nem használ modbus protokolt. A Netlink nem tudom mi lehet (létezik olyan MPI eszköz, aminek ez a neve, de nme tudom van-e hozzá köze,d ealapból az sem az S7 sajátja).
S7COM-hoz valószínűleg OPC szerver kell. S7API tűnik a legközelebbi járható útnak, de ahhoz meg lehet hogy Simatic NET csomagot kéne telepíteni.

Szerintem a Vision ismeri az OPC-t, ha máshogy nem megy, akkor telepíteni kell egy OPC szervert, ami tud S7-el kommunikálni olyan interfészen keresztül, ami neked van.

(#1957) oli83 válasza Szirty (#1954) üzenetére


oli83
tag

Szervusz Szirty!

Hmm lehet hogy én sem utaltam rá egyértelműen...
Alapból mindig Protool-ból és WinCC Flex-ből szoktam kinyitni a ProSavet.
Ízlések és pofonok....

Lényeg, hogy kibogoztuk a dolgot :K

Ja igen.... Találtam express kártyás adaptert.
http://www.kollewin.com/uploads/101214/1_210500_2.jpg
Na de hogy ez milyen lehet, azt ne kérdezzétek.
Bátraké a szerencse :))

Üdv: oli83

[ Szerkesztve ]

(#1958) salexa1964 válasza salexa1964 (#1927) üzenetére


salexa1964
csendes tag

Jó napot,

Ujra én vagyok, a feladatom ugyan az, nem tudok kapcsolatot létesiteni az ESA VTWIN 525 TP és a Siemens 317 cpu-val., de már ott gondban vagyok, hogy hardweresen konfigurálnom kell-e a PLC-t, mert a Touch panellen a megfelelő drivert betöltöttem, de fogalmam sincs hogy kellene az egyik meghivja a másikat, ez egy MPI-s csatlakozás.
Ha tudsz segits nekem.

Előre is köszönöm

(#1959) pepe33


pepe33
tag

S7-300 on kellene nekem egy 16bites regiszter tartalmát SPI buszon kiadni.

Elvileg egyszerű lenne a dolog adott a az MW350 -es regiszter, és végignézem a minden egyes bitjét és ha 1 akkor kiadok egy 1-s a DATA kimenetre ha 0 pedig 0-t
És minden bit megnézése közt a CLOCK kimenetet 1be és 0-ba kapcsolom.

Csakhogy sehogy nem sikerül megoldanom hogy megnézzem az MW350 regiszter valamelyik bitjét.
Hogy lehetne ezt megoldani ??

Előre is köszönök minden segítséget!
Pepe

ASUS A8NSLI DELUXE * A64 X2 4200+ * Freezer 64 * 4x1GB A-DATA DDR500 RAM* GF 6800 GT *......300W Coolink táp

(#1960) Szirty válasza pepe33 (#1959) üzenetére


Szirty
őstag

Hali pepe33!

Csakhogy sehogy nem sikerül megoldanom hogy megnézzem az MW350 regiszter valamelyik bitjét.

Címezd bitenként:

Az MW 350

0. bitje: M351.0
1. bitje: M351.1
2. bitje: M351.2
3. bitje: M351.3
4. bitje: M351.4
5. bitje: M351.5
6. bitje: M351.6
7. bitje: M351.7

8. bitje: M350.0
9. bitje: M350.1
10. bitje: M350.2
11. bitje: M350.3
12. bitje: M350.4
13. bitje: M350.5
14. bitje: M350.6
15. bitje: M350.7

Ajánlom figyelmedbe ez az ábrát:

Valamint az S7-300/400 címzésmódjait és címtartományainak összefoglaló leírását

(#1961) Szirty válasza salexa1964 (#1958) üzenetére


Szirty
őstag

Hali salexa1964!

Nem simerem a VTWIN 525 panelt, ezért nem tudok segíteni.
De S7-nél a HW configba nem szükséges a panelt beletenni. A NetPro-ba be szoktam álítani (Siemens paneleket használok főleg) de azt is csak azért, mert a panel project integrálva van a Step7 projectbe.
"Idegen" panel esetén erre sincs szükség.

Véleményem szerint tehát nem kell beállítani semmit S7-nél, a penel majd lekérdezi a PLC-ből amit tudni szeretne és beírja amit írni akar. A panel programjában kell jól beállítanod a kommunikációt (címek, sebesség, protocol) és persze a buszt megfelelően kell bekötni (lezárások, címzés stb).

(#1962) Jimmy8 válasza Szirty (#1946) üzenetére


Jimmy8
senior tag

Szia Szirty!

Akkor elkezdeném az alapoktól. Elnézést, ha amatőrnek tűnnek a kérdéseim, de nem ebben dolgozom, így csak könyvekből van meg szegényes infóm.
A kiválasztott PLC : Omron CP1L-M40DR-A
Most állítom össze elméletben rendszert és a bekötési metódus nem teljesen tiszta számomra.
Itt látható a manual szerinti bekötési mód
bemenet:

kimenet:

Jól gondolom, hogy a bemenetet csak úgy tudom vezérleni, ha 24VDC tápot kacsolok rá, azaz a 24 volt egyenáram kapcsolásával lehet a beneteket kapcsolni? Tehát ha egy érzékelő csak egy kapcsolót bont és zár, akkor ezzel a kapcsolóval kell bontanom és zárnom a 24V-os áramkört a COM és az adott bement között?
És azt jól látom, hogy ehhez a PLC-hez nem kell külső táp, mert a kimenti oldal alsó és felső sorának első csatlakozópontja a 24VDC táp?
A kimeneti oldalon viszont külön relé nélkül egy ből a kimenetről kapcsolhatóak nyugodtan a 230V-os hálózati fogyasztók (persze figyelve kapcsolt áramerőssére)

[ Szerkesztve ]

(#1963) Szirty válasza Jimmy8 (#1962) üzenetére


Szirty
őstag

Hali Jimmy8!

"Jól gondolom, hogy a bemenetet csak úgy tudom vezérleni, ha 24VDC tápot kacsolok rá, azaz a 24 volt egyenáram kapcsolásával lehet a beneteket kapcsolni?"

Igen. A bemenetre 24V DC feszültséget kell kapcsolni a bemeneti csoport COM kivezetéséhez képest. A polaritásra nem érzékeny.

"És azt jól látom, hogy ehhez a PLC-hez nem kell külső táp, mert a kimenti oldal alsó és felső sorának első csatlakozópontja a 24VDC táp?"

Így van. Van egy 24V segéd táp kimenete. Írja is az ábra alatti szövegben, hogy a váltóáramú táplálású típusoknak van a +/- kivezetéseken 24V feszültség forrása, ami felhasználható a bemenetek táplálásához.

"A kimeneti oldalon viszont külön relé nélkül egy ből a kimenetről kapcsolhatóak nyugodtan a 230V-os hálózati fogyasztók (persze figyelve kapcsolt áramerőssére)"

Igen, ahogy mondod. A terhelést figyelembe kell venni.

(#1964) Jimmy8 válasza Szirty (#1963) üzenetére


Jimmy8
senior tag

:R
Holnap du. szerintem megint jelentkezem, mert a programozás következik :)

(#1965) levelko


levelko
csendes tag

Fene se érti ezt a számítástechnikát... :O

Megpróbáltam feltelepíteni a PCS7 programot. A DVD tartalma így néz ki:

Látszik, hogy tartalmazza a step7 v5.4 progit, meg egyebeket. Ezt minden gond nélkül fel tudtam telepíteni egy laptopra, ahol működik is a step7 és a plcsim is, de az asztali géppel már gondok voltak. A gépen Windows xp professional sp2 volt. A hibaüzenet: Az új programok installálása előtt indítsa újra a Windows-t. Mindezt 5 nyelven. Persze reboot után ugyanez. Telepítettem az sp3-at, mert a laptopon is az van. Eredmény: u.a. Megpróbáltam a fórumokon leírtakat: pl a /nooscheck kapcsolót és a setups.ini file módosítását /WinXPExclude=/ . Egyik sem járt eredménnyel. Ezek után megsirattam a DOS 6.22-t, imába foglaltam Mr Gates nevét és nem próbálkoztam többet, mert a hardware épsége forgott kockán.

Ha ezek után van valakinek ötlete a mókolási lehetőségekre, azt megköszönném.

levelko

(#1966) Dezsi82


Dezsi82
tag

Sziasztok!
Egy érdekes dologba futottam bele, és annak ellenére, hogy sikerült megoldanom a feladatot, nem értek valamit.

Adott egy Siemens S7-300 PLCvel vezérelt hegesztő cella. A cella 10 típust tud kezelni. Minden típushoz van egy "asztal", amin hegesztenek a robotok. Ha ezt az asztalt berakják a cellába, akkor egy DIP kapcsolósorral beállított számot olvas be a PLC 1-10 ig.

Az asztalon lévő rögzítőket 10 db FB vezérli, attól függően, hogy milyen számot olvasott be a bemeneteken. És itt jön az érdekes rész. Ha csinálok keresztreferenciát, akkor ezek az FB-k sehol sem szerepelnek. Egyszerűen nem találom, hogy hol hívja meg a függvényeket. Azt tudom, hogy van olyan, hogy a bemenetek közé be lehet rakni FB-t, és azt hiszem ilyenkor nem találja meg a keresztreferencia, de akkor hogy lehet ezt megtalálni?

Ha van valakinek ötlete, megköszönöm ha elmondja. Igazából csak érdekel a téma, mert a cella már termel, tehát működik, csak nem értem, hogyan. :)

(#1967) Dezsi82 válasza Szirty (#1900) üzenetére


Dezsi82
tag

Szia!
Köszi a rajzot, ez utóbbival elsőre sikerült!

(#1968) Jimmy8 válasza Szirty (#1963) üzenetére


Jimmy8
senior tag

A kimenet terhelhetőségéről csak ezt találtam:

Azt nem találtam sehol sem leírva: COM portonként, vagy kimenetenként értendő a 2A max. terhelhetőség?
A bekötésnél és a címkiosztásnál nagyon nem mindegy, mert valamelyik COM porthoz 4 kimenet is tartozik.
Az eszem azt súgja, hogy csak COM portonként, mert ha kimenetenként lenne, és mindet maxra terhelnénk (elméletben), akkor az 16×2 =32A jelentene. Ez már kicsit soknak tűnik...

(#1969) Szirty válasza levelko (#1965) üzenetére


Szirty
őstag

Helló levelko!

"Megpróbáltam a fórumokon leírtakat: pl a /nooscheck kapcsolót és a setups.ini file módosítását /WinXPExclude=/ . Egyik sem járt eredménnyel."

Azért, mert az nem erre a problémára nyújt megoldást, hanem erre:

Szerintem valamilyen más program telepítése korábban félbeszakadt vagy nem fejeződött be megfelelően. Telepítéskor "valahova" tesz egy jelzést, hogy telepítés van folyamatban (nyilván a reg. adatbázisba). Ezzel akadályozza meg azt, hogy esetleg újabb telepítő program fusson mialatt egy telepítés még folyamatban van.
Ebbe az irányba próbálj tapogatózni, nincs jobb tippem.

(#1970) Dezsi82 válasza Jimmy8 (#1968) üzenetére


Dezsi82
tag

Hali!
A 2A kimenetenként értendő, egy relétől ennyi simán elvárható.
A 32A-t pedig a tápegységnek kell bírnia, ha az bírja, akkor nincs semmi gond.

(#1971) Szirty válasza Jimmy8 (#1968) üzenetére


Szirty
őstag

Helló Jimmy8!

2A kimenetenként, de maximum 4A közös pontonként (COM).
(4A/Common)

Tehát ha egy COM-on 8 kimenet van, akkor azon a 8 kimeneten egyszerre maximum 4A áram folyhat úgy, hogy egyiken sem folyik 2A-nál több.

(#1972) Szirty válasza Dezsi82 (#1966) üzenetére


Szirty
őstag

Hello Dezsi82!

"És itt jön az érdekes rész. Ha csinálok keresztreferenciát, akkor ezek az FB-k sehol sem szerepelnek."

Gondolom az FB blokkokat indirekt módon hívja meg és nem direkt módon.

Pl. így:
UC FB [MW 2]

Így azt az FB blokkot fogja meghívni, amelyik címét az MW2 word tartalmazza.
A keresztreferenciában az indirekt címekkel kezelt dolgok nem szerepelnek egyszerűen azért, mert csak futás közben derül majd ki hogy valójában mit fog meghívni. A keresztreferencia pedig offline módon csak a forráskód által hivatkozott címeket tartalmazza.

(#1973) Jimmy8 válasza Dezsi82 (#1970) üzenetére


Jimmy8
senior tag

A "táp" jelen esetben a felhasználási helyen max 16A, mert az ebben az esetben a választott PLC hálózati AC betápot kap :)

Szirty:: köszi akkor ilyen módon osztom meg.

(#1974) sörösló válasza levelko (#1965) üzenetére


sörösló
aktív tag

Megoldás a Win újratelepítése. Jártam már így, a maradék hajamat is majd kitéptem.Mindenféle trükkel próbálkoztam, semmi eredmény. Más okból kellett újrainstall. Utána simán ment minden. Hogy miért, ne kérdezd (mert ez Windows). A többivel egyetértek.
Ne veszítsd el a csüggedést! Lesz ez még ígyse.

[ Szerkesztve ]

(#1975) levelko válasza sörösló (#1974) üzenetére


levelko
csendes tag

Köszi a bíztatást!
Éppen neki is álltam az újratelepítésnek. Szerintem az volt a gond, hogy az említett gépen a win és vele együtt a "program files" könyvtár nem a c, hanem a D meghajtóra volt installálva. Más programok eddig nem kínlódtak ezen, sőt némelyik felajánlja hogy hova lehet telepíteni. Tudván a SIEMENS finnyás mivoltát inkább újrarakom a rendszert.
Közben más probléma is akadt. Particionáltam a HDD-t, formáztam az XP telepítőjével és amikor installálni akartam a következő üzenet jött: "NTLDR missing". Ez ugye azt jelenti, hogy a rendszer fájlok hiányoznak a formázás után. Csak azt nem értem, hogyha rendszert akarok telepíteni, akkor miért nem teszi rá a rendszer fájlokat? Ha a DOS-nak azt mondtad, hogy "format c: /s" akkor az rendszer lett és kész. Az lesz a megoldás, hogy beleteszem a HDD-t egy olyan gépbe amin van normális XP és leformázom azzal. De ez egy másik fórum témája és nem szeretnék elkanyarodni a témától, csak dühít ez a Windows-os káosz. A PLC legalább azt csinálja amit 'mondok' neki és csak magamat okolhatom ha nem úgy működik ahogy gondolom.

Mégegyszer köszi!

levelko

(#1976) sörösló válasza levelko (#1975) üzenetére


sörösló
aktív tag

Nekem a C meghajtón van minden efféle, ennek ellenére is csinálta az említett hüleséget. Az IBH S5 szoftverem eleve úgy jelentkezik be, hogy "a rendszer nem találja a keresett file-t". Rákattintok hogy tudomásul vettem, innen simán megy. Hogy miért? A franc se tudja, nem is érdekel amíg működik. Mert ez Windows! :C

(#1977) levelko válasza sörösló (#1976) üzenetére


levelko
csendes tag

Üdv!

Az általad említett IBH-s S5 szoftvereddel lehet on-line programozni? Mert ami nálam volt szoftver, abban nem volt ilyen opció. Azóta a PG95-öt használom az S5 cpu-k hoz.

[ Szerkesztve ]

levelko

(#1978) Jimmy8 válasza Szirty (#1972) üzenetére


Jimmy8
senior tag

Hello!
Megint itt vagyok :)
Már szinte kész a program, de az alábbi problémával már elcsesztem egy fél napot:

Nem akar működni :W
A napos része frankón zöldül, de az idő összehasonlító rész nem. Szimuláció közben csak kisárgul a felső része a téglalapnak.
A D változó táblát megfelelően kitöltöttem és elmentettem a projectbe, mégis azt látom szimuláció közben, hogy a belső óra értéket szépen olvassa (pörögnek a számok), de a az alján a szám, amihez hasonlítania kellene, az mindig 0000. Mintha nem olvasná be a D táblából..
A progi hibás, vagy én vagyok a béna?

(#1979) Szirty válasza Jimmy8 (#1978) üzenetére


Szirty
őstag

Hali Jimmy8!

Ez így kevés infó.
Az ER flag mit csinál a nem működő összehasonlítás után? =1?
Mi van a D0 és mi a D10-el kezdődő címeken?

Ettől függ minden.
Vélkeményem szerint az a baj, hogy a D0 és D10 címeken nem BCD adat van, vagy az ott lévő BCD adat nem felel meg az időt leíró számok definíciójának (Pl. 87 óra 98 perc, stb).

(#1980) Jimmy8 válasza Szirty (#1979) üzenetére


Jimmy8
senior tag

Üdv!

Talán ez beszédesebb:

A 3026 Hex szám szépen változik (éppen 16ó 30p 26mp volt), de az alól lévő szám sajnos nem a beállított értéket mutatja :F . Gondolom ott annak kellene futás közben megjelennie...

[ Szerkesztve ]

(#1981) Szirty válasza Jimmy8 (#1980) üzenetére


Szirty
őstag

Hali Jimmy8!

A 3026 Hex szám szépen változik (éppen 16ó 30p 26mp volt), de az alól lévő szám sajnos nem a beállított értéket mutatja . Gondolom ott annak kellene futás közben megjelennie...

Kipróbáltam, nekem működik, az utasítás alsó sorában a D100 és D110 DM memória pillanatnyi tartalmát mutatja.
Neked ott 0000 van!
Azt látom, hogy a vélt memóriatartalmat jobb oldalon mutatod a képen, de szerintem az nem az online adat. Betöltötted a PLC-be?
Használd ilyenkor inkább a a watch ablakot az online adatok átírására és kijelzésére.

(#1982) Jimmy8 válasza Szirty (#1981) üzenetére


Jimmy8
senior tag

Szia!
Csak szimulátor módban tudok tesztelni. Nincs valós PLC :(
De ha azt mondod, hogy így jó a beállítás, azazha 7.30kor akarom bekapcsolni, és 21.30-kor kikapcsolni a motort, akkor hagyom így...

[ Szerkesztve ]

(#1983) sörösló válasza levelko (#1977) üzenetére


sörösló
aktív tag

Az enyémmel lehet. Igaz, hivatalosan megvásárolt szoftver, 5.08 verzió. Lényeg, hogy ne a PC, hanem a PLC blokk listában dolgozz. Bezáráskor rákérdez, hogy a változásokat mentse e a PC-re.

(#1984) Szirty válasza Jimmy8 (#1982) üzenetére


Szirty
őstag

Hali Jimmy8!

Én is szimulátorral próbáltam, és szimulátorban működött, úgyhogy ne add fel még! :)

(#1985) Jimmy8 válasza Szirty (#1984) üzenetére


Jimmy8
senior tag

Köszi :)

Akkor azt kérdezném, hogy te melyik ablakon állítottad be a D100 és D110 területeket?
Én a képen a jobbról látható ablakban töltöttem ki.... Majd a "save in Project"-et választva elmentettem. Mit kellene még csinálnom?

Azt hiszem, lehet, hogy USER error van.... :W

(#1986) softclose


softclose
csendes tag

Sziasztok,
segítséget szeretnék kérni S5-95U PLC hez. Sajna nem nagyon vagyok jártas az ügyben.
A problémám, hogy egy emelőszerkezetbe egy ilyen plc van szerelve és a kijelzön a Steuerungs Fehler (vezérlési hiba) szöveg van. A gép gyártója szerint, a hiba egyik lehetséges megoldása, hogy : "SPS urlöschen und Programm vom eprom laeden" ,magyarul: a plc-t törölni és a programot az epromból betölteni. (Más lehetséges megoldsról nem írnak :))
Igazából gőzöm sincs, hogy ezt hogy kellene csinálni, tudna nekem valaki ebben segíteni?

(#1987) levelko válasza softclose (#1986) üzenetére


levelko
csendes tag

Hello!

S5 95 U memtörlés:
1. ON-OFF kapcsolót kikapcsod. (CPU-n)
2. EPROM-ot és az elemet kiveszed
3. A RUN/STOP/COPY kapcsolót "COPY"-ba teszed és ott tartod
4. ON-OFF kapcsolót bekapcsolod
5. A "STOP" led elkezd villogni, az 5-ik felvillanás után elengeded a kapcsolót, ami "STOP" állásban marad.
6. Ha jól csináltad, a CPU memóriája üres. (Ha bekapcsolod az ON-OFF kapcsolót a RUN led világít, de nem lesznek kimenetek)
7. ON-OFF kapcsoló kikapcs.
8. EPROM és elem betesz.
9. ON-OFF kapcsoló bekapcsol.
Ezek után a CPU betölti az eprom tartalmát az operatív tárába.
Ha még ezek után is hibát jelez, ismételd meg!

Üdv!

levelko

(#1988) levelko válasza levelko (#1987) üzenetére


levelko
csendes tag

A 6. pontnál azt írtam: (Ha bekapcsolod az ON-OFF kapcsolót a RUN led világít, de nem lesznek kimenetek)
De azt akartam írni: (Ha RUN- ba teszed a másik kapcsolót)

Sorry

levelko

(#1989) oli83


oli83
tag

Sziasztok!

Szeretnék Any-s módszerrel stringeket másolgatni.
Korábban ezzel a módszerrel már mindenfélét másoltam, és teljesen korrektül működött. Most azonban szeretném String másolásához is kipróbálni ezt. Azonban valami gatya, van nem igazán történik meg, amit szeretnék ezért becsatolom a progi részletet.
50karakterből álló Stringet szeretnék, szintén ugyanilyen hosszú Stringbe másolni.

LAR1 P##Start
L B#16#10
T LB [AR1,P#0.0]
L B#16#13
T LB [AR1,P#1.0]
L 52 // <=========== kérdéses hossz
T LW [AR1,P#2.0]
L DINO
T LW [AR1,P#4.0]
L #PG_Nr
L 52
*I
SLD 3
L P##PG
+D
L DW#16#85000000
OD
T LD [AR1,P#6.0]

LAR1 P##Ziel
L B#16#10
T LB [AR1,P#0.0]
L B#16#13
T LB [AR1,P#1.0]
L 52 // <=========== kérdéses hossz
T LW [AR1,P#2.0]
L DINO
T LW [AR1,P#4.0]
L P##Aktuelle
L DW#16#85000000
OD
T LD [AR1,P#6.0]

CALL "BLKMOV"
SRCBLK :=#Start
RET_VAL:=#Ret
DSTBLK :=#Ziel

Továbbá szeretném megkérdezni még, hogy nincs e véletlenül valami jó kis módszeretek arra, hogyan lehetne egybe Stringet monitorozni? Ha DB-t/iDB-t nyitok, akkor nem akarja, és VAT-táblába karakterenként nézve elég sok mindent kellene monitorozni...

oli83

(#1990) Szirty válasza Jimmy8 (#1985) üzenetére


Szirty
őstag

Szevasz Jimmy8!

"Akkor azt kérdezném, hogy te melyik ablakon állítottad be a D100 és D110 területeket?"

"Én a képen a jobbról látható ablakban töltöttem ki.... Majd a "save in Project"-et választva elmentettem. Mit kellene még csinálnom?"

Igen, ezzel lemented a projectbe, azaz file-ba.
Ha a PLC-be is le akarod tölteni, akkor az "online" menüben válaszd a "Transfer To PLC" pontot :)
Akko rmár a pLC-ben (ezesetben a szimulátorban) is az a tartalom lesz, amit a képernyőn látsz. De ilyenkor jobb a watch ablak (lásd fent) mert nem kell külön töltögetni, AMit beírsz, az azonnal megy a PLC-be és egyből azt látod ami a PLC-ben van. Pl. azonnal látszik ha megváltozik a tartalom.

(#1991) Jimmy8 válasza Szirty (#1990) üzenetére


Jimmy8
senior tag

Köszi :) Így már megy... :C

Annyi a probléma, hogy a második és a harmadik blokk nem akar bezöldülni. :F De a motor kimenet zöld lesz, tehát 1 az állapota...
A te képeden is látszik, hogy az első blokk sárga (nálam ez a második feltétel), nos nálam is ilyen marad, de ettől függetlenül működik.

[ Szerkesztve ]

(#1992) Szirty válasza Jimmy8 (#1991) üzenetére


Szirty
őstag

Helló Jimmy8!

Így jelzi online-ban, nem tudom miért.

(#1993) Jimmy8 válasza Szirty (#1992) üzenetére


Jimmy8
senior tag

Szia Szirty!

Ok!

Akkor háromszoros :R :R :R a segítségért.

Üdv:
J8

(#1994) Szirty válasza oli83 (#1989) üzenetére


Szirty
őstag

Szia oli83!

"Most azonban szeretném String másolásához is kipróbálni ezt. Azonban valami gatya, van nem igazán történik meg, amit szeretnék ezért becsatolom a progi részletet."

Szerintem ne STRING típust adj meg neki, hanem másold byte-onként. Az "ismétlési faktor legyen 52 (50 karakter, +2 byte hossz leíró).

Nézd meg a helpben a BLKMOV és a STRING viszonyát.

(#1995) sörösló válasza softclose (#1986) üzenetére


sörösló
aktív tag

Az S5 95 nek nem kell speciális törlési módszer. Elem kivesz, hálózat kikapcsol, vár 3-4 percet. Hálózat vissza, ha benne az Eeprom kártya, a Copy LED villog amíg betölti a programot. Persze ha van benne! Aztán ha a program ami az Eepromban van, működőképes, akkor elindul automatikusan.

(#1996) levelko válasza sörösló (#1995) üzenetére


levelko
csendes tag

Bocsi, én az általam bevált módszert közöltem.
Mellesleg egy 115-ös CPU 20 perc után sem volt hajlandó "elfelejteni" a programot.
Mondjuk ott EPROM volt, nem EEPROM. ;)

levelko

(#1997) sörösló válasza levelko (#1996) üzenetére


sörösló
aktív tag

Ja, kérem, a 115 CPU az egészen más tészta! Az tényleg nem felejt simán.

Az AG-k üzembevétele és a programteszt------------S5-115U kézikönyv

Önnek két lehetősége van a belső programtároló törlésére:
-offline az előbeállítás/őstörlés kapcsolóval
-online a „törlés” PG funkcióval

Őstörlés a CPU kezelőmezőjén lévő előbeállítás/őstörlés kapcsolóval:
-Az áramellátást bekapcsolni
-A CPU üzemmódkapcsolót a Stop (ST) állásba kapcsolni
-A Voreinstellung/Urlöschen ( előbeállítás/őstörlés ) kapcsolót az „OR” helyzetbe nyomni és lenyomva tartani. Ha a kapcsolót nem tartja lenyomva, automatikusan az „RE” állásba ugrik vissza.
-Mialatt az őstörlés/előbeállítás kapcsolót lenyomva tartja, a CPU üzemmód kapcsolót kétszer az „ST”-ről az „RN”-re kapcsolni. A Stop LED rövid időre kialszik.
-Az előbeállítás/őstörlés kapcsolót felengedni.

A belső programtároló és egy esetleg bedugott RAM- modul ( CPU941/CPU942 ) most törölve vannak. A törlés után a CPU teszteli a belső programtárolóját; hiba esetén a STOP-LED villog

RN- run
ST- stop
QVZ, ZYK- hibajelzések
BASP- parancskiadás zárlat ( az építőcsoportok kimenetei nem lesznek szabaddá téve )
NR- előbeállítás nem remanens
RE- előbeállítás remanens
OR- Ős-törlés ( overall reset )
Mindezt természetesen EPROM kártya nélkül kell csinálni. Kikapcsolt tápfesznél betenni az EPROM-ot, majd tápfesz be. Ekkor az üres CPU betölti az EPROM-ról a programot. A beolvasás alatt ha jól emlékszem valamelyik LED gyorsan villog. Majd RUN és ha minden OK akkor mehet a bringa.

Azért ez nem olyan egyszerű mint a 95-ös CPU törlése. :) Mert ez Siemens!

(#1998) levelko válasza sörösló (#1997) üzenetére


levelko
csendes tag

Ismét tanultam valamit. :R

levelko

(#1999) atMike


atMike
csendes tag

sziasztok!

örülök h találtam ilyen fórumot és remélem tudtok segíteni nekem.
Beadandó hf-lenne az alábbi képen látható történtet..
segítséget szeretnék kérni hozzá hogy mégis hogy álljak neki? :F vagy ebből a képből hogy jöjjek rá a lépésdiagramra, működési sorrendre? :W
3 szempont volt megadva indulási útvonalnak:

Készítse el a működési sorrendet.

Készítsen lépésdiagramot a működésről.

Lépésdiagram alapján készítsen PLC programot.

Remélem valaki tud segiteni..és elöre is köszönöm!!

Üdv:
M

[ Szerkesztve ]

(#2000) Szirty válasza atMike (#1999) üzenetére


Szirty
őstag

Szevasz atMike!

Én azt gondolom, hogy egy berendezés PLC-s vezérlésének megtervezéséhez és a programjának elkészítéséhez a berendezés működésének pontos leírása szükséges.

Én ilyet nem látok sem az ábrán, sem az üzenetedben.
Vagy tök mindegy mit csinál, csak mozogjon??

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  PLC programozás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.