Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  PLC programozás

Hozzászólások

(#1501) kip.kop válasza Szirty (#1499) üzenetére


kip.kop
csendes tag

Koszi Szirty !

Tehat ha szubrutin-t csinalok az olyan mitha egy nem letezo utasitast gyartok, mint amilyen a szimpla kondenzator jel (kapcsolo), vagy a timer, stb.
De gondolom ez lehet egy vegrahajtas is, mint a kerek zarojelek (rele).

[ Szerkesztve ]

SC BeautyCare SRL: www.supernail.ro, www.superunghii.ro, www.crystal-nails.ro, www.sensx.ro

(#1502) Szirty válasza kip.kop (#1501) üzenetére


Szirty
őstag

Hali kip.kop!

"Tehat ha szubrutin-t csinalok az olyan mitha egy nem letezo utasitast gyartok, mint amilyen a szimpla kondenzator jel (kapcsolo), vagy a timer"

Olyasmi, de inkább fekete doboz, amibe "drótok" mennek be és csinál "valamit"...

(#1503) oli83


oli83
tag

Sziasztok!¬

Ismét segítségetekre lenne szükségem…

Belefutottam egy törött kijelzőbe. Ami ki kellene cserélni.
Most már van hozzá eredeti projektem is, de mégis valami gáz van. Egyszerűen nem tudok sehogy se rácsatlakozni a panelra. Típus: TP177 Micro (ezek 200-as plc-re valók).
Az eredeti program WinCC flexible 2005 SP1 HF7 készült. Most én is ezt használom. A panelon OS-t kellene cserélni, mert az eredetiben 1.2-es van az új panel pedig 1.4-es lenne. Csak a kapcsolódás nem akar összejönni.
Ezt a hibát dobja:
Németül:
Das angeschlossene Gerät unterstützt bei der gewählten transferart Version "13". Die PC-Software unterstützt nur Geräte bis version "12".
Angolul:
The connected device supports version "13" for the selected transfer type. The PC software only supports devices up to version "12".
Kérdésem az lenne, hogy szerintettek merre felé kellene elindulni? Mi ez a 12, 13-mas áttöltési mód? Hogyan, és mit kellene frissítenem, hogy kompatibilis legyek?
Raktam már egy SP3-at (winXP-ből).
Csatlakozni egy RS232/PPI Multi-Master Cable- val próbálok (típusa: 6es7 901-3cb30-0xa0), ezt most szereztem, és elvileg működik.

Hű még egy kérdés:

Van egy CP5512-es kártyám, elvileg ezzel is tudok PPI kapcsolatot csinálni. Ezzel is lehet rátölteni a kijelzőre?

Vagy fölöslegesek ezek az átalakítók? Sima soros kábellel kellene áttölteni? És csak az USB/Soros port szívat?

A helyzet kicsit kezd reménytelennek tűnni…. :F

(#1504) oli83


oli83
tag

Sziasztok újra :-)!

A történet folytatódik:

szereztem egy gépet wincc flexible 2007-el, csináltam egy képet, amin semmi más nincs csak egy szürke kocka. Aztán megpróbáltam áttölteni.
És miután újra indítottam a TP-t, egyszercsak átmenet. (úgy néz ki, fagyogat)
Alig hittem a szememnek.
Sajnos az örömnek hamar vége lett :-(
A kijelző be van törve, és felfutáskor nem tudom megnyomni a transzfer üzemmódot....
Így nem tudom rátölteni a projektet....
Nincs valami jó kis ötletetek, hogyan lehetne mondjuk berezetelni ezt a panelt? Valahogyan meg kellene szabadulni ettől a szürke kockától...
Hogyan lehetne transzfer üzemmódba rakni?
Sajnos nincs a közelben ép hasonló érintős kijelző :W

(#1505) Szirty válasza oli83 (#1504) üzenetére


Szirty
őstag

Helló oli83!

Nézd át ezt!

(#1506) oli83 válasza Szirty (#1505) üzenetére


oli83
tag

Szervusz Szirty!

Hű ez nagyon szuper ötlet volt!!!
Már megint megmentettél :R
A projekt immáron a helyén.
Köszönöm

Ui.: megpróbáltam a Backup-ni ezzel a módszerrel, felfutásra, de úgy néz ki, ilyenkor nem tudja bevinni magát transferbe.

(#1507) prodigma válasza Marty76 (#1487) üzenetére


prodigma
csendes tag

Szia,
nem tudom kaptál-e már választ a kérdésedre. Most fedeztem fel ezt az oldalt.

Na, szóval ehhez a kommunikációhoz fel kell telepíteni a PC-re egy cxserver nevű programot, ami nem ingyenes, és a PLC-hez sem jár. Települ többek között egy TComms nevű Active-X vezérlő, ez működik Excelben is. Én egy Delphi programban használtam, ha a PLC-ben engedélyezett, akkor írhatsz-olvashatsz az Omron PLC bizonyos memóriaterületein, tehát tetszés szerinti jelcsere végrehajtható.
Települnek még azt hiszem tekerentyűk, kapcsolók és kijelzőelemek is, de azokat nem használtam.
A TComms-ra duplakattintva előjön a kommunikáció beállítását lehetővé tevő programocska, itt az aktuális CPU által biztosított kommunikációs csatornák közül lehet választani. Én a Toolbus-nak nevezett (semmi köze a buszokhoz, mármint Modbus, Profibus, stb.), sima soros kommunikációs protokollt használtam.
A teljes Toolbus kommunikáció le van írva az Omron doksikban, sajnos az ellenőrzőösszeg számítására adott példa a doksiban hibás.

Remélem hasznos voltam. ;)

Siemens S5, S7, PC programozás

(#1508) izriot


izriot
tag

Nem programozással kapcsolatos a kérdés, de hátha van valakinek tapasztalata ezügyben. Modbus fizikai rétege érdekelne, mert sehol nincs definiálva és gyakorlati példát se nagyon találni összeszerelt jól működő Modbus rendszerről. Modbus RTU érdekelne, hogy mennyire viseli a csillag topológiát, mert a PLC-től nagyon szétszórva kéne begyűjteni 3 tyúkbelet, pont a PLC van középtályt. RS485 1200m megengedett kábeltávot definiál, abban benne vagyok, mert 3 szegmensem van 150-200m-es távolsággal. Csak ugye ezt inkább láncfüzérbe szokták nyomni nem csillagba. Tapasztalatok?

(#1509) mykos válasza izriot (#1508) üzenetére


mykos
aktív tag

485-nél a csillagot felejtsd el. 6 méteren belül működhet, de teljesen hibás elképzelés(bus impedancia illesztetlenség, többszörös reflexiók). A leállásokat is olyan rövidre kell venni amennyire csak lehet.

AS8935G, TM G3 Custom, TM DE .50 AE HK, SGS2, SG Alpha ghfr77vvt76buzzu89v 6ztt

(#1510) izriot válasza mykos (#1509) üzenetére


izriot
tag

Ok, köszi. Akkor már csak azt kell mérlegelnem melyik megoldás éri meg jobban, venni 3 RS485 modult az S7 300hoz, hogy külön be tudjam gyűjteni az adatokat (meg a távoli paraméterezés is kényelmes volna), vagy a 3 terepi műszertől egyenként 4db 4...20mA-t begyűjteni (kábelezés, meg bemeneti modulok).

(#1511) izriot


izriot
tag

Na találtam egy jó kis gatewayt, lehet ez lesz a megoldás:
http://www.moxa.com/product/MGate_MB3180_3280_3480.htm#spec
De azért még ma meghallgatom mit mond a dologra a siemens.

(#1512) Szirty válasza izriot (#1508) üzenetére


Szirty
őstag

Hali izriot!

Megvalósíthatsz csillag-szerű topológiát, ha a PLC mellé minden elmenő ágra teszel egy RS485 repeatert.

[ Szerkesztve ]

(#1513) mykos válasza Szirty (#1512) üzenetére


mykos
aktív tag

Az ő esetében elég egy repeater is. A két vége a távvezetéknek a két távoli I/O, a PLC meg középtájt akad a buszra a repeaterrel együtt. Általában megengedett, hogy ne a master legyen az egyik végpont.

AS8935G, TM G3 Custom, TM DE .50 AE HK, SGS2, SG Alpha ghfr77vvt76buzzu89v 6ztt

(#1514) izriot


izriot
tag

Nos, kiderült, hogy egy ilyen CP 341 modul, ami tud RS485-öt és lehet venni hozzá Modbus drivert is, az aranyárban van, no meg közben 5x módosult a helyszínrajz is, amiről nem tudtam. A siemens az ár miatt csak a legvégső esetben javasolta a Modbus RTU-t, azt ajánlotta, hogy írjak ki egy RS232 képes CPU-t, amit majd az ügyes kivitelezők megmókolnak, hogy menjen rajta a Modbus, állítólag rutin feladtam, meg amúgyis mindenkinek van már talonban egy ilyen drivere. Én, mint tervező biztos ki nem írok semmi gányolást, hogy aztán majd rajtam hajtsák be, ha valami gáz van, úgyhogy az egész Modbus ötletet kidobtuk. A terepi eszközök tudnak M-bus-t is, ami állítólag megint csak RS485 fizikai rétegen alapszik, de ez már valamivel olcsóbb. Erről meg már nem csak én, hanem a siemens se nagyon tudott semmit, jelenleg az épületautomatikás részleggel egyeztetnek, hogyan oldható meg a feladat (mert állítólag az olyan bus, nem terepi).
A csillag topológia elvetődött, az egyik mérőhely a PLC-től 50 méterre van, a 2. az 1.-től 25m-re, a 3. a 2.-tól 195m-re. Ez megoldható úgy, hogy vonalban végighúzzák a kébölt és arról mennek a leágazások.
Amúgy ma találtam egész sok anyagot a Modbusról, kiderült, hogy a Schneider a nagy éllovas benne és külön Modbusos PLC rendszere is van, Modicon 340 asszem, rengeteg kiegészítővel. Neten van sok anyag róla, reprezentatív képekkel kiépített hálózatokról.
A siemens Industrial communication katalógusában meg még Modbus szekció sincs, tiszta gáz...

(#1515) #95092224 válasza izriot (#1514) üzenetére


#95092224
törölt tag

Egész biztos, hogy modbus-ra kell felcsatolni azokat a cuccokat ? Jellegében miféle eszközök ? Mert ha csak sima TTL vonalas vmik, egy vonali meghajtóval digit io-ra simán rákötheted őket. Alacsony intelligenciás kapcsolathoz pedig már ezernyi a távközlési lehetőség. Kezdve a legkülönfélébb wifi cumókkal (pld zigbee).

(#1516) izriot válasza #95092224 (#1515) üzenetére


izriot
tag

Ezek hőmennyiség számítóműk, amikre becsatlakozik 2db PT100/PT500 és egy áramlástávadó, amiből a hőcserélő primer ágából felvett gépészeti kWh adatot számít. A műszer összes része a szekunder ágban van. Erről távkapcsolaton jó volna a számítómű megkapott pillanatnyi értékeit és a számított értékek pillanatnyi és integrált értékét is kiolvasni, no meg ha lehet paraméterezni rajta valamit, akkor azt is jó volna tudni (bár elég behatároltan lehet csak sztem, mert elszámolásról van szó).
A legjobb a wifi/URH volna, de csak ezekkel a kimenetekkel lehet rendelni. Meg ugye a 4...20mA, ami tök jó, ha megunom a banánt, mert azzal a pillanatnyi számított értéket el tudom hozni, a PLC meg majd integrálja, de a 2 hőmérséklet távadó meg az áramlástávadó jelét is akkor külön kell behozni, ami megint hülyén néz ki.
Szóval a wifihez, meg amihez te mondasz, ahhoz is kellene megint egy külön átalakító, ami gondolom szintén csillióforintos tétel. Mert gányolást ugye nem akarok kiírni, csak komplett, azonnal megvehető műszert, ami egyből azt tudja, amit kell. Aztán ha a kivitelező meg tudja oldani olcsóbban, amit a megrendelő is elfogad, hát legyen, az már nem az én dolgom.

(#1517) aLávaló válasza izriot (#1514) üzenetére


aLávaló
csendes tag

Szia,
A Modbus kommunikáció a Telemecanique cég találmánya volt ami most a Schneider tulajdona. A Siemens nem támogatja natívan a Modbust mert hogy konkurencia. Bár egyes Siemens eszközöknél megoldották mivel ipari standarddá vált. Egyedileg meg lehet írni mivel RS485 van a Siemens PLC-n a többi csak szoftver meg ember kérdése.
Például S200-as PLC-hez van megírt Modbus kommunikáció. Meg egyes folyamatműszerekhez.

Ha nem kell ragaszkodni Siemens PLC-hez a Modicon 340-es jó megoldás a feladatra abban alapból meglesznek a szükséges rutinok.

De a Siemens-et meg sok helyen preferálják, ennek persze sok oka van amit nem részletezek.

A vonalban kihúzás jó ötlet, nem lesz gond esetleg lezáró ellenállások szükségesek lesznek. RS-485 sokat elbírt nekem már.

(#1518) Szirty válasza izriot (#1514) üzenetére


Szirty
őstag

Üdv izriot!

"A siemens Industrial communication katalógusában meg még Modbus szekció sincs, tiszta gáz..."

Pedig ezen nem kell csodálkozni, hiszen minden, magára valamit is adó cég, amelyik automatizálásban ott van és PLC-t is gyárt, kifejlesztett egy (némelyik többet is) terepi kommunikációs eljárást.
Hogy csak párat említsek:
ASI, PROFIBUS DP/PA, MPI, PPI, DeviceNet, HostLink, Modbus, Interbus, CAN-bus, Metasys, PNet, ControlNet, LonWorks, Toolbus, Controller link, SERCOS, stb.

Ahogy aLávaló is írta, a modbus a Telemecanique gyermeke. A Siemens nem támogatja, mert az nem áll érdekében, ez szerintem elég nyilvánvaló.
A felhasználók meg szívnak a sokféle házi szabvány miatt. Ezen próbálnak változtatni azzal,hogy egyes gyártók összefogásával nyíltabb fieldbus szabványokat próbálnak kidolgozni. Ilyen a Profibus és a Profinet. De ez hosszú folyamat.

Egyébként hogy került modbus siemens környezetbe (vagy siemens modbus környezetbe)?
Mert olyan öngólt szerintem senki nem rúg, hogy ezt nulláról így tervezi meg...

(#1519) izriot


izriot
tag

No szevasztok.
Márpedig úgymond nulláról indult a tervezés. Nem akarom magyarázni a bizonyítványom, de a cégnél egyedül én foglalkozom folyamatszabályozással, ezen a téren mástól nem tudok tanulni, képzésen meg csak Profibust, Foundation Fieldbust és ASI bust tanultam, ez a Modbus most váratlanul ért. Modbus úgy került a rendszerbe, hogy (mint ahogy fentebb is írtam) a hőmennyiségmérők csak Modbus és M-bus porttal rendelhetők. Ezek a mérők általában épületautomatikás rendszerekben használatosak, nem terepen, így Profibussal nem is gyárt senki ilyet. Egyébként se nagy a piac, három gyártónak van ilyen műszere, az Endressnek, a Siemensnek meg a Kamstrupnak.
PLC-ből siemenst meg én favorizálom, csupán azért mert jobb a katalógus ellátásuk.
Ma egyébként megint fogtam a fejem, kiderült, hogy kollega Modbussal írta ki az energiafelügyeleti műszereket, úgyhogy gyorsan kerestem azok helyett is Profibusost.
Köszi mindenkinek az eddigi segítséget.

(#1520) #95092224 válasza izriot (#1519) üzenetére


#95092224
törölt tag

Fene tudja, részemről a liberális elvek híve vagyok.

Az "azonnal tudja azt patentra, amit kell", valószínűleg az lesz a csillió forintos tétel. De cca 300 darab alatt igazából nincs más esélyetek.

Ha már mennyiség kell belőle, utána kerül csak láthatárra, hogy ugyanúgy, mint a "dicső nagyok", ki lehet fejleszteni egy X+n -edik kommunikációs szabványt is (a sajátotokat). Az sem lesz ugyan ingyen, de nem lesztek kiszolgáltatva a "nagyok" hegemóniájának. Hidd el nekem, az is valami, hogy nem lesz minden évben még eggyel több ránc a szemetek alatt :)

(#1521) aLávaló válasza izriot (#1519) üzenetére


aLávaló
csendes tag

Szia,
Szerintem épületautomatizálási feladatra nem feltétlen érdemes Profibuszos Siemens PLC-vel foglalkozni... nem kimondottan ez a cél terep a Siemensnek.

A Modbust inkább "kisebb" rendszereknél használják. Épületautomatizálás annak számít kivéve ha nem egy reptérnek csinálod. :)
Ha tudsz létrában programozni akkor bármelyik PLC-vel meg kell birkóznod az alap leírások alapján. De ahogy látom még nincs sok tapasztalatod.
Én nem Siemensben gondolkoznék bármelyik más gyártó terméke szóba jöhet.

Akár én is tudok ajánlani neked a cégemtől ahol dolgozok. De ez már reklámnak minősül és nem akarlak befolyásolni. :) Ha érdekel keress meg privátban.

Laci

(#1522) Kramp65


Kramp65
csendes tag

Sziasztok!

Apró gondom akadt.

- XP SP3,
- Step7 Micro/Win 4.0 SP5,
- PC/PPI kábel. 9600b 11bit DCE

Már mindent újratelepítettem.
Kommunikációs hibát ír ki folyamatosan.
Time-out pontosabban.

A PC sorosporti puffert minimumra állítottam, gugli nyomán.
S7-200 222-es CPU-val.

Ismer valaki valami trükköt?
Mit nem csinálhatok jól?

Köszönöm!

(#1523) Szirty válasza Kramp65 (#1522) üzenetére


Szirty
őstag

Hali Kramp65!

Mi az adapter pontos típusa?
Az S7-200 nem freeport módban van esetleg?

(#1524) Kramp65 válasza Szirty (#1523) üzenetére


Kramp65
csendes tag

Szia!

Siemens Simatic S7-200.

A gondom az, hogy Win98 alatt mentek eddig, a progi 3.0.2 verziójával.
Most 4.0.5 XP alatt.
Egy rövid próbálkozás idejéig ment a kommunikáció, egy "üres" programot letöltöttem, PLC-t RUN módba kapcsoltam, majd leállítottam.
Ekkor történhetett valami.

Igazából láma vagyok a PLC területen.
Hogyan derítem ki ezt a freeport dolgot?

Köszi!

(#1525) Szirty válasza Kramp65 (#1524) üzenetére


Szirty
őstag

Hali Kramp65!

"Siemens Simatic S7-200."

Hát ez nem az adapteré és nem is pontos.
A pontos meghatározás a rendelési kóddal (order number) lehetséges. Ez pl. egy S7-200 CPU 211: 6ES7 211-0AA23-0XB0

Engem az adapter érdekelt volna és nem a PLC (ami biztosítja a kapcsolatot a PC és a PLC közöt). De ha régebben ezzel működött, akkor már nem érdekel :)

(#1526) Kramp65 válasza Szirty (#1525) üzenetére


Kramp65
csendes tag

Szia Szirty!

Bocsásd meg tudatlanságomat! :)
Rendszergazda lennék, némi elektronikai előélettel, de semmi PLC.
Az iskolában, ahol ezt meg kellene oldanom, az sem tudja, aki tanítja. :(

Hétfőn tudok pontos adatokat.
Most már tudom, hogy mit jelent a freeport. :)
Tanulékony vagyok, bár öregszem.

Köszönöm a törekvésedet!

Szia!

(#1527) Kramp65 válasza Szirty (#1525) üzenetére


Kramp65
csendes tag

Jó reggelt!

Tehát, amit az adapteren látok:
1P6ES7
901-3BF20-0XA0
E-Stand:1.0

Kapcsolók állása:
01000

Egyéb programok használata miatt szeretnénk áttérni az XP-re.
Ugyanazon a hardveren telepítettem az XP-t, mint az előző W98-at.

Suszter a kaptafánál. Csak annyi lenne a feladatom, hogy működő rendszert adjak át a további munkához..

A PC sorosportja működik, mert más alkalmazással (VEEP) rendesen dolgozik. Csakhogy ott nincs PC/PPI adapterre szükség.

Köszönöm válaszodat!

Kramp65

(#1528) Kramp65 válasza Szirty (#1523) üzenetére


Kramp65
csendes tag

"Az S7-200 nem freeport módban van esetleg?"

Itt lehet az eb elhantolva!
Letöltöttem a PLC-re egy mintaprogramot, a SAMPLES mappából.
Figyelmetlen voltam, nem tudom melyik volt az.

Amit eddig kutakodtam:

"A Freeport üzemmód le van tiltva, és a normál üzemmód újra helyreáll (például, programozó eszköz hozzáférés), amikor az S7-200 STOP üzemmódban van."

Ennek ellenére megszűnt a kommunikáció ezzel a PLC-vel.
Másik "szűz" PLC azonnal reagált, tehát minden rendben van a telepítés és az eszközök körül.

Újabb kérdésem: Hogyan nyerhetem vissza az uralmat e kóbor lélek felett?

Köszönettel:
Kramp65

(#1529) dekorn


dekorn
csendes tag

Sziasztok!

Lenne egy egyszerű feladat ami azért nekem még nem annyira egyszerű . :F Van egy S7-300 315-2DP cpuval és ezt összehoztam egy Sartoriux X5 System Controler fej egységgel ezt beszimuláltam egy Winston híddal így már mér. Ez a két szerkezet egymással Profibus DP-n kommunikálgat. No most nekem csak annyit kellene megnéznem hogy ki kellene adnom egy tárázási parancsot pl. és az mennyi idő alat hajtódik végre illetve , ki kellene olvastatnom vele az aktuális mért súly netó vagy bruttó értékét. Ha valaki csinált már ilyesmit vagy hasonlót kérem segítsen nekem.

Üdv

(#1530) Szirty válasza dekorn (#1529) üzenetére


Szirty
őstag

Helló dekorn!

"Ha valaki csinált már ilyesmit vagy hasonlót kérem segítsen nekem."

Konkrétan Sartoriux X5-el nem foglalkoztam még, de mérleggel kellett már játszani.
Az egy Schenck Intecont szalagmérleg, profibus kártyával.

Hogy hogyan lehet tárázni, az teljesen gyártó specifikus.
Jellemzően a buszon keresztül írhatsz egy vagy több control word-öt, és olvashatsz status word-öt. Esetleg paramétereket is lehet írni vagy olvasni (a busz kommunikációs modelltől függően).
Ezeken keresztül valósítható meg a mérleg állapotának lekérdezése, üzemmódjának beállítása és egyes funkciók végrehajtása (meg persze nyilván a mért érték beolvasása is). De természetesen, hogy melyik word melyik bitjét konkrétan mire használja a te mérleged, az csak a hozzá való gyári busz kommunikációs leírásból derül ki egyértelműen (remélhetőleg).

(#1531) dekorn válasza Szirty (#1530) üzenetére


dekorn
csendes tag

Köszönöm a válaszod, közben az oldaladon olvastam az MPI-s adatcserédet , az nagyából használható az SFC 65 és 66 vagy inkább Fb20,21 vagy FC 1,2,3. Sajnos még csak most ismerkedek ezzel a profibusos témával. :) Ha van olyan hogy általánoságba mi kell hozá. :)

(#1532) Szirty válasza dekorn (#1531) üzenetére


Szirty
őstag

Helló dekorn!

"közben az oldaladon olvastam az MPI-s adatcserédet , az nagyából használható az SFC 65 és 66 vagy inkább Fb20,21 vagy FC 1,2,3. "

Jah így már értem a kérdésed.
Attól tartok az nem lesz jó neked! Tehát azt akarod tudni, hogyan megy a kommunikáció a CPU és a profibuszos eszköz (ami ebben az esetben a mérleg) között?

Be kell szerezned a mérleghez való gyári GSD file-t. Majd azt be kell importálnod a Step7 HW configjába. Ezzel bekerül a HW katalógusba, így le tudod rakni szépen a buszra a CPU mellé.
Kapni fog periféria címeket (PIW és PQW).

Ezeken keresztül tudod elérni a mérleget.
Ha nem kell paraméter írás-olvasás funkció, akkor nem kell meghívnod semmilyen funkciót az adatcseréhez. Amit a PQW címekre írsz, azt azonnal elküldi a mérlegnek. Amit a mérleg küld, azt azonnal kiolvashatod a PIW címekről.

(#1533) dekorn válasza Szirty (#1532) üzenetére


dekorn
csendes tag

Üdv Szirty!
Igen köszönöm valami ilyesmire gondoltam , meg meg is csináltam már ezt , csak azt írja ki hogy nem lehet monitorozni a perhiferia kimenetet. Ez mitől van nincs kimeneten jel vagy nem jó a beálítás? Pedig több modulból csak ezzel ált fel a Profibus addig mindig hibát jelzet. A másik kérdésem , hogy elviekben az egyik PQW-és addr.-re adhatok neki olyan értéket amire a brutó vagy netó mért értéket adja vissza? Köszönöm edigi segítséged remélem hamarosan még tovább tisztul a kép előttem. :)

(#1534) Szirty válasza dekorn (#1533) üzenetére


Szirty
őstag

Hali dekorn!

"Igen köszönöm valami ilyesmire gondoltam , meg meg is csináltam már ezt , csak azt írja ki hogy nem lehet monitorozni a perhiferia kimenetet. Ez mitől van nincs kimeneten jel vagy nem jó a beálítás?"

A PQ periféria kimeneti tartomány, ezért a PQW csak írható. Nem lehet olvasni!
Ha arra vagy kíváncsi mi van benne, azt onnan tudod, hogy mit írtál ki oda utoljára. Na az van benne :)

"A másik kérdésem , hogy elviekben az egyik PQW-és addr.-re adhatok neki olyan értéket amire a brutó vagy netó mért értéket adja vissza?"

Ebben csak a profibuszos kezelésének gyári leírása fog neked segíteni. Nem ismerem ezt a fajta eszközt.

(#1535) dekorn válasza Szirty (#1534) üzenetére


dekorn
csendes tag

Üdv Szirty!

Sajnos menetközben én is kibányáztam ezeket a dolgokat amit mondtál , a nagyobb probléma az hogy a hozá adott manual , hát nem valami részletezős magyarázós darab Profibus Siemens kapcsolat téren úgyhogy ezen a részen nehéz lesz átrágnom magam, pedén én csak egy brutó érték kiolvasást szerettem volna :) no én aszem tova :)) -ok azért köszönöm :R

(#1536) Szirty válasza dekorn (#1535) üzenetére


Szirty
őstag

Helló dekorn!

"a nagyobb probléma az hogy a hozá adott manual , hát nem valami részletezős magyarázós darab Profibus Siemens kapcsolat téren"

Na és ezek?
MAN-YDO01C-DP_YDO01C-EN-a.pdf
SO-GSD-files-a.zip

(#1537) dekorn válasza Szirty (#1536) üzenetére


dekorn
csendes tag

Nagyon szépen köszönöm a helpeket Szirty! Hát ennyi infó után már szerintem tuti velem van a baj. Na szóval összedugva a rendszer még egy Profibus tesztert (PBT3) is rádugtam hogy lássam az adatkomunikációt. De sajna semmi. Aztán kipróbáltam az SO-GSD-FILES-A.ZIP-ben található PROFI-BUS_Combics.doc-ban leírt :
L 8
T MB 24
CALL "DPWR_DAT"
LADDR := W'#16#100
RECORD := P#M 20.0 Byte 8
Ret_VAL : = MW 11
CALL "DPRD_DAT"
LADDR := W'#16#100
RET_VAL : = MW 10
RECORD := P#M 30.0 Byte 8

Programot. Ezt beillesztettem az OB1-be de az MW11 , MW10 ben az értékek nem változnak, pedig a mérlegfej kijelzőjén változik a mért érték. :F Huh . Pedig a másik pdf és az origy pdf.-ben is a 8 adr van a Gross weight, de a mért érték akkor se iratódik ki.. Hát asszem valami nagyon nem stimmel illetve nagyon nem értem én ezt a leírást. Sajna szerintem az utolsó.:) Csak az a furcsa hogy a HWconfigban a modul PQW256 -ost se tudom modifikálni. :(
Ha esetleg egy egyszerű bruttó súly kiiratásos STL-t tudna nekem valaki írni azt nagyon megköszönném :)
Addig meg :W elleszek.

[ Szerkesztve ]

(#1538) dekorn


dekorn
csendes tag

Fúúúú. Na szóval az előbbiek, módosítva hogy tényleg én vagyok a mesüge. :) Szóval az error kódokat kiolvastam ügyes vagyok. Ezek tényleg nem változnak , viszont nem is jelentenek jót mert az MW11= b1b1 és a MW=20 80b1 ehez a hiba kódhoz tartozik egy magyarázat ami nem teljesen tiszata. De a lényeg hogy var táblára kiraktam a megfelelő figyelni valókat MB20-27 meg a MB30-37 mert gondolom valahova ide jönnének a lényegek. Szóval alakul a molekula, de kérlek szóljatok ha rossz úton járok.

(#1539) Szirty válasza dekorn (#1538) üzenetére


Szirty
őstag

Helló dekorn!

Én nem tudok neked így ennél konkrétabban segíteni, mert nem tudom hogy:

- A linkelt GSD file ahhoz a profibus vezérlőhöz való-e, ami neked van?
- Beillesztetted-e a GSD-t a HW configba és leraktad-e ott az eszközt?
- Feltöltötted-e a HW configot a PLC-re és ha igen, akkor utána volt-e busz hiba a PLC-n, volt-e busz hiba a mérleg profibusz vezérlőkártyáján?
- Amikor az említett programrészletet kipróbáltad, ellenőrizted-e, hogy a mérleg a HW?configban valóban a 100-as periféria címen van-e (mert a példaprogramban ott van)?
- Megnézted-e, a mérleg profibusz kommunikációjáról szóló doksiban, hogy melyik kiolvasott és bele írt word mit csinál és mi a jelentése?

(#1540) dekorn válasza Szirty (#1539) üzenetére


dekorn
csendes tag

Nyugalom , minden oké :) Elővettem a nagykönyvet és frissítettem a tudásomon mert igen csak gyér volt ehez a problémám megoldásához. Utána vettem a manueleket és siker. :) Szóval működik minden most kereshetem az alapvető vizsgálnivalóm kérdéseire a válaszokat. Nagyon szépen köszönöm a Segítségedet Szirty nagyon sokat segített amit küldtél..:) Mostmáraztán húzok haza . :))

(#1541) JEEMBO


JEEMBO
aktív tag

Sziasztok!

Ha gyorsan (lehetőleg most, vagy 1-2 napon belül) kellene egy WinCC Flexible (legalább 2008-as) pl. 128 TAG-os runtime, akkor hol vásárolhatok hírtelen egyet. Adott Siemens beszállító 2-3 hetet mondott minimumnak, úgyhogy jó lenne egy reakcióképesebb partner...

Köszi!

"Jó pap is holtig butul"

(#1542) kip.kop


kip.kop
csendes tag

Sziasztok

Nem PLC téma, de bizonyára ti is vagy a környezetetekben használnak erősáramú tervező programot (mint pl. az Eplan). De nekem nem kellene ilyen összetett drága szoftver aminek 5-10%át hasznalnam ki. Amire kell az 3-5 oldalas tervrajz, opcionális az anyaglista és a relék alatt a kapcsolólista. Csak egy ennyit tudó program olcsó legyen (max kb. 800Euroig), legjobb ha ingyenes, lehet Linux (talán Ubuntu) alá is. Ha tudnátok ebben segíteni, tanácsot adni, megköszönöm.

[ Szerkesztve ]

SC BeautyCare SRL: www.supernail.ro, www.superunghii.ro, www.crystal-nails.ro, www.sensx.ro

(#1543) norcee válasza kip.kop (#1542) üzenetére


norcee
csendes tag

Szia kip.kop!

A PcSchematic egy ingyenes szoftver, bár eléggé fapados.

--norcee

(#1544) #95904256 válasza JEEMBO (#1541) üzenetére


#95904256
törölt tag

Szerintem a Siemens Magyarország Automtaizálási részlegét kellene keresned. Központi telefonszám: +36 (1) 471 1000. Többször rendeltem már direktben, tőlük. Néhány napon belül mindig megkaptam a cuccokat.

(#1545) Szirty válasza #95904256 (#1544) üzenetére


Szirty
őstag

Hali!

"Szerintem a Siemens Magyarország Automtaizálási részlegét kellene keresned. "

Én is ezt javasoltam neki. (Kettőnknek talán jobban hisz) :-]
Persze ez nem garantálja, hogy biztosan van nekik éppen a polcon, de próba-szerencse...

(#1546) dekorn


dekorn
csendes tag

Sziasztok! Olyan kérdésem lenne , hogy van egy S7200 összekötve Profibus on egy TP177A panel és Prosave-vel , akkartam csinálni róla egy mentést , be is állítottam hogy MPI meg az address ellenőrízve , stp. elindítottam (transfer mindkét helyen), de semmi. Most nem tudom ,hogy az a baj , hogy én egy 6ES7 972-0CB20-0AX0 -ás USB-és PC adapterrel csatlakoztam az S7-200-asnál a Profibus csatlakozó PG-részére . Sajna közvetlenül elég nehéz rácsatlakozni a TP177A-ra. Kell hozá valami spéci kábel vagy csak valamit nem állítottam be rendesen? Előre is köszi a segítséget.

(#1547) Szirty válasza dekorn (#1546) üzenetére


Szirty
őstag

Hali dekorn!

"Olyan kérdésem lenne , hogy van egy S7200 összekötve Profibus on egy TP177A panel és Prosave-vel , akkartam csinálni róla egy mentést , be is állítottam hogy MPI"

Szerintem itt kavarodás van.
Az S7-200-on nincs Profibus. Legalábbis alapból, legfeljebb csak külön bővítőn. Az S7-200-on nincs MPI sem, az csak S7-300/400-on van.
Az S7-200-on PPI van. Szerintem a panel PPI-n keresztül kommunikál.
Próbáld úgy, hogy PPI-t állítasz be neki, nem profibus-t és nem MPI-t.

(#1548) JEEMBO


JEEMBO
aktív tag

Köszi a válaszokat!

Felmerült már problémátok Win XPe-re való WinCC runtime telepítése során?
Az-az úgy tűnik, hiányol egy e w f a p i . d l l -t a a liszensz kezelője, s így nem látja a (kulcs forrás) meghajtókat a progi... Mindíg van új a nap alatt...

Üdv!

"Jó pap is holtig butul"

(#1549) Szirty válasza JEEMBO (#1548) üzenetére


Szirty
őstag

Hali JEEMBO!

"Az-az úgy tűnik, hiányol egy e w f a p i . d l l -t a a liszensz kezelője"

Próbálj telepíteni egy régebbi ALM-et!

"Mindíg van új a nap alatt..."

A windows útjai kifürkészhetetlenek...

(#1550) dekorn


dekorn
csendes tag

Helló Szirty!

Szóval tudom hogy furcsa ,de edy s7-200-as van össze Profibus DP-és kábelell , Ha gondolod küldök róla egy képet. A HMI_TP177A_TP177B_OP177B.pdf-ben egyébként az MPI-s komunikáció is benne van a listában a TP177A-nal meg magán a konzolon a control panel transfer menűjépe ki is választhatom meg minden, csak éppen nem találják meg egymást az tp177-es meg a laptopon a prosave-vel, pedig ott is azt állítottam be. Szóval ahogy írtam nekem egy USB-és PC Adapterem van és ezzel tulajdonképen én csak erről a TP177A-s panelről akkarok egy backup-ot csinálni a panelről. Ehhez kellene ötlet, bár ma megpróbálok direktbe rácsatlakozni max leszedem a tápot hozzá valahonnan. :)

Üdv

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  PLC programozás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.