Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- GoodSpeed: Ma a Samsung Galaxy S24 FE-re is megérkezett az Android 15-ön alapuló One UI 7.0
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
MC Pite
veterán
Nem, és igen.
Az E10 nem árt a motorolajnak, szíjnak; ezzel kalkuláltak.
Főleg ha az előírt 2312 vagy 2010-es (ami a karbantartásin szerepel, a 2010es 'jobb minőség' ha mindkettő szerepel) olaj van benne. A régebbi szíj kevésbé, az újak jobban bírják elvileg, 2016 ill 2018 magasságában változtattak a szíjon/motorokon.Viszont ha magasabban adalékolt, akár 95ös, akkor kevesebb lesz a lerakódás (a turbós változatok közvetlen tgdi, a szívók közvetett mpi befecskendezésesek), ami viszont mindennek, így az olajnak, közvetve a szíjnak is jó.
-
MC Pite
veterán
Annyi a tanulság, hogy az új technika kényesebb mint a régi.
De!
Erősebb, kényelmesebben vezethető, kevesebbet fogyaszt.Ennek az ára, hogy jobban oda kell figyelni. Sajna a márkakóklerek és általános szervizek nagyjában hentesek dolgoznak. És a tulajok megnézik milyen motorolaj kell bele? Miii, 5 évente megjegyezzenek egy gyártói számit, pl PSA B71.2312? Áh, hát a szerelő tudja mi kell bele! És a márkakóklereknél is, van 2 hordó (jobb esetben 2 féle motorolaj, és nem hajtómű a második).
Hogy itthon a márkaszervizek 70-80%ban nem a belevaló legjobbat, és 15-20%ban egyáltalán nem belevaló olajatbtöltenek bele? Baromi sok példát tudnék, családban is EB0 szíját sose mérték meg, rossz olajjal gyorsabban mállott és elkokszosodott, olajszivattyú kosár eltömődött, koksztól olajlehúzó elrakódott így kompresszió gyűrű eltört.Mindig márkakóklerekhez hordta a hugom, hibát hibára halmoztak mindkét helyen, az elvégzett dolgokatbmásfélszeres áron csinálták, és alkalmanként 50-100 ezer forinytnyi dologhal átbaszták, ami kiszámláztak, de nem csináltak meg.
Ha így nézzük, akkor veszélyes 30évnél frisebb konstrukciójú motorral autót venni itthon.
Vagy találunk rendes márkára specializálódott szervizt, és vagy elolvassuk a könyvet, karbantartási lapot, és ellenőrizzük a szervizt. A fenti példában 101%, hogy nem 2313-őt kapott végig az autó.
Sajna ha van is visszahívás (valószínűleg volt, még az én 2018asomra is), b..ak szólni! Nekem kell tudnom róla, és utánamenni!De 2 évente megmérik a szíjatbpár perc alatt(ingyen akár), belevaló legjobb olaj megy bele, és a Xsara Picassomnál nagyobb, biztonságosabb, erősebb (pedig volt azon is töltetcsere javítás és chip is) és még fél-egy literrel kevesebbet is eszik.
-
Thocy a ZAGY
tag
Nekem annyi jött le a cikkből, hogy egyrészt a gyártó állítása, miszerint 100.000 km-enként kell cserélni a szíjat, nem feltetlenül igaz átlagos használati körülmények között sem (nyilván a többmillió legyártott motor közül nem mindnél jön elő a probléma), másrészt hozzáértő szervizben nem hagyják ki a szíj ellenőrzését sem időszakos átvizsgáláskor.
Az első szakszerviz után olcsóbb, de kókler kezek közé vitte a család az autót, ami végül mégis jóval drágább lett, mint gondolták (nyilván így utólag már nem állapítható meg egyszerűen, hogy a szakszervizben kiszúrták-e volna a szíj állapotából fakadó előjeleket, viszont nagyobb esélye lenne egy garanciaidőn túli költségekbe beszállásnak).
Tanulság többféle lehet, de mindegyik végén az jön ki, hogy inkább életben tartom amíg gazdaságilag nem lesz teljesen irracionális a régi, EURO4, nem keveset fogyasztó, de alapvetően megbízható 1.6 NFU-s Picassot, mint belevágjak egy mai modern motors új (vagy legalábbis jóval újabb) autóba. Az a baj, hogy már a közepes méretű autókat is jórészt ilyen kis turbós motorokkal szerelik (nálunk három gyerek van, még elférünk ezekben is), amikről rengeteg szépet irnak, aztán menet közben kiderül, hogy hímes tojásként kell rájuk vigyázni és jelentősen drágább a fenntartásuk, mint a régebbieknek.
-
MC Pite
veterán
Ez nem ritka megállapítás, főleg Mo-n.
Nekem is töltés után egyre rövidebb ideig megy a Start Stop, majd lassan cserélni kéne (5 éves), nem akarok egyéb hubákat összeszedni. Simánn indít, hidegben is, de ez a mainautóknak nem elég (pontosabban insításnál jobban beszakad a fesz mint kellene, ez okoz anomáliákat). -
vzozo
senior tag
Jó két hónap és két márkaszerviz töketlenkedése után találtam egy helyi független szervizt, és meg is oldódott a probléma. Kopp-kopp, legalábbis 5 nap tapasztalata alapján eddig oké!
Ahogy sejtettem, aksicsere lett a vége. Hogy miért állította (a hazudja szót inkább nem használom, mert a németek szerelnek perelni hitelrontásért) mindkét márkaszerviz, hogy az aksinak semmi baja, azt nem tudom. Nincs elég marzsuk rajta, hogy eladjanak egyet?
Szóval ezen a harmadik helyen kaptam rendes hibalistát kinyomtatva, kerek-perec megmondták, hogy más probléma is lehet, de az aksicsere nem fog ártani így 7 év után.
Nos, azóta nemhogy a rejtélyes engine failure üzenetek tűntek el, de a start/stop rendszer is működik újra.
Tanulság? Nagy ívben elkerülni a márkaszervizt a jövőben.
-
MC Pite
veterán
Plusz egy, pár telefont megér, mi szakáltól vettük, igaz, csak tengelyt.
Ez a motor ET3 J4, (prince előd?) nem lesz jó a TU5JP4 (NFU) cucc hozzá. -
FeZ...
aktív tag
válasz
Derrick4211 #6186 üzenetére
Azt is szokták javítani vonalbafúrással, persze ha kiadja még az anyag a túlméretet. Ha nem, akkor hengerfej csere valóban. Az utángyártott hengerfejet is megkérdezhetnéd az általam felsorolt két cégnél vagy akár máshol is. Minap csináltam egy idősebb 2,5-ös XM hengerfej cserét és volt hozzá új, utángyártott hengerfej. Nem volt nagyon olcsó, de összességében tűrhető volt az ára, főleg ahhoz képest, ha nem lenne semmilyen hozzá.
-
FeZ...
aktív tag
válasz
Derrick4211 #6184 üzenetére
Nem.
Érdemes lenne utánajárni, hogy nincse-e még valahol ügyesebb gépműhely, aki vállalja a javítását. Nekem régen volt, hogy feljavítottak vezérműtengelyt fémporszórással és utána illesztették a hengerfejbe, tök jó lett. Olajnyomás problémája volt annak is, mint nálad is - gondolom, mert ez a KFU-k betegsége, azért se találsz nagyon bontva se jót hozzá.
Aztán ha esetleg az utángyártott újat se veted el, azt is érdemes lenne megkérdeni, hogy mennyi lenne. Pl. Szakál- Metálnál vagy a Fortuna Bt-nél, de biztosan van még több hasonló cég is.
-
Derrick4211
friss újonc
Sziasztok! A segítségeteket vagy legalább tanácsot szeretnék kérni. Van egy 2003- as kfu motorkódú, 1.4 benzines 16 szelepes Peugeot 307-esem. A vezérműtengely elkopott és vele eggyütt a ház is. Próbáltam bontotta venni de nincs még komplett hengerfej sem. Viszont 1.6- osba van. Nfu motorkóddal van. Szerintetek esetleg valamelyik jó lenne? Előre is köszönöm a válaszokat!
-
Tamás2310
tag
válasz
molnarpeter #6181 üzenetére
Manuális klíma van benne.
-
Tamás2310
tag
Sziasztok!
Sziasztok!
Egyik ismerősöm 2004-es 1.6-os Citroen Xsara-ba mindig csak MAX-on volt hajlandó elindulni a fűtés ha éppen elindult. Több helyen olvastam hogy a fűtőmotor előtét ellenállást kell cserélni és megoldódik a probléma. Vet is hozzá egy ABAKUS 133-009-001 -es típusú előtét ellenállást és kicseréltem neki. Valamiért most ezzel el se akar indulni a régivel legalább MAX-on néha beindult.
Nem tudom hogy most az alkatrész rossz vagy épen nem jó hozzá. Esetleg van szénkefe ebben a motorban? Szerintetek mi lehet a probléma?
Előre is köszönöm a segítséget? -
MC Pite
veterán
Legálisan nem.
De nagyon máshogy sem, ebben már a legerősebb rugó van.
Akkora gumi, ami nem okoz gondot, az nem is emel érdemit.
Kell egy 2CV, vagy legalább egy Xsara Picasso
.
De az AX is 150mm a 119 helyett.
Előrefelé pedig a 207SW Outdoor kb 180mm (elől 16, hátul 21mm emelés a 160as sima SW-hez képest). -
Dorien
veterán
Nekem mindig 185/70 R14 volt a Focuson, míg a tanksapkán 185/65 R14 volt az előírt. Nem tudom, hogy ezt egyáltalán ellenőrzik-e, vagy csak akkor, ha szembeötlő a különbség.
Nagyobb rugókkal is lehet kísérletezni, majd egy nálam hozzáértőbb szaki tájékoztat a lehetőségekről. Az, hogy mi legális - passz, gondolom mindenből a gyári méret az elfogadott. Pl. ha balesetnél a kárszakértő kiszúrja az utólagos módosításokat, akkor jó eséllyel nem fizet a biztosító.
-
Dorien
veterán
Rugók mikor voltak cserélve? Ha régen vagy sosem, akkor első körben kicserélném őket vadiújakra. Ez vélhetően több centit is emelne az autón.
Ha ez nem elég, vegyél rá nagyobb gumit.
Csak figyelj rá, hogy ne érjen bele a doblemezbe kitekerve sem, meg valamennyit csalni fog a km óra - lefelé.
-
Sziasztok!
Citroen Saxo 1.5D
Lehetséges pár centit legálisan megemelni, hogy horgászásnál előforduló földúton ritkábban akadjon fent?
Kössz!
-
fpatrik17
senior tag
Sziasztok!
Szembejött egy jó állapotú 2013-as Peugeot 508 Allure, 2.0 HDI 140 le, manual. Kiskunhalasi vagyok, erősen gondolkozom a megvételén. Forgalmi, így rendszám és alvázszám is rendelkezésre áll.
Kérdéseim:
1. Hova érdemes vinni komplett átvizsgálásra + diagra a vasat, ahol tutira értenek is hozzá? (lehetőleg a közelben, hogy a gazdája is belemenjen)
2. Online lekérdezésre érdemes pénzt költeni, a JSZP-n kívül? Amennyiben igen, melyik oldal javasolt?Köszönöm!
-
MC Pite
veterán
válasz
zeus_2k14 #6165 üzenetére
Hidegre állítva ha gyorsabban melegszik, illetve lakotton kívül nem megy lefelé a hűtővíz, termosztát ok. Feltéve ha állóhelyzetben/városban araszolva szépen felmegy és nyit ahol kell.
OBD olvasó segíthet, nekem a C3 termosztátja nem zárt teljesen, lakotton kívül kicist esett a hűtővíz. Hablátod hogy milyen kell bele, és pl 89° a teljes nyitás, de nem megy 75° fölé, akkor isnúj termosztát (Megane ezt csinálta, 6-8°al voltam a hivatalos vízhő alatt).
Ami gyári szintű vagy prémiumnak írnak azok mehetnek, a többire nem pazarolnék időt. Főleg ha ez is drágább, házas, szenzoros termosztát. -
MC Pite
veterán
-
zeus_2k14
senior tag
Üdv
Adott egy 2008-as Citroen Berlingo, kisteher, 1.6 HDI motorkód, 9HW motorkód.
Problémám a következő.. mikor felmelegszik a víz, akkor kis tempónál olyan 85-ig felmegy a víz kb, de ha 90-el megyek vele, akkor vissza esik olyan 70-75 fokra. Arra gondolok, hogy a termosztát nem nyit ki ,és az a probléma. Milyen termosztátot érdemes ebbe venni, márka alapján? ( VW-be otthon vagyok, ebbe még annyira nem sajnos. )
Amúgy ez termosztát hiba lehet? Más gond nincs, motor szépen jár, nem dadog, szép hang, erő is van, szóval ezért gondolok arra.
Köszönöm!
-
gyulaszu
senior tag
Sziasztok,
Egy 807-es Peugeot-n az első kettő lengéscsillapító csere jól elvégezve, időben/pénzben kifejezve mennyibe kerül?
Csak a munkadíj , nagyságrendileg?
Ajánlott lengéscsillapító típus hozzá?
Előre köszönöm -
MC Pite
veterán
Akkor is cserélik a csapágyat, csak 5x annyi munka van vele. Kinek a pap, kinek a papné
-
MC Pite
veterán
válasz
chopin42 #6158 üzenetére
Amíg jó, a hátsó híd csapágyát kell cserélni, nem fogja lerágni a csonkot. Én minden Picassomnál ezt csináltam meg preventíve, 10 évig le a gond.
Csak magyarhonban megvárjuk a bajt és valahogy felújított komplett hidat raknak fel a lustább/kevésbé éles szerelőkn(azaz a 95%). -
chopin42
őstag
Üdvözletem!
A peugeot 206 (cc) nfu 80kw-os motorral megtetszett a páromnak.
Hátsó hídról tudok, számítok rá. A motor elvileg jó.
A városunkban van egy, hozzám közel, 2004, 780 ezer, cabrio. PDP-026, ha valaki esetleg megnézné.
Mik lehetnek ennyi idősen a buktatók? A tetőmechanika és a hátsó híd mellett.
Nagyon köszönöm -
Benny89
csendes tag
válasz
Benny89 #6122 üzenetére
Na úgy tűnik csak a hátsó híd a probléma, hiába nem állnak ferdén a kerekek, legalábbis szemmel nem látszik, de az tény, hogy az egyik oldala annyira rugalmas, mint a gerincem lumbágó esetén. Felújítják, majd kiderül hogy jobb-e vele menni
Viszont jöttem két újabb kérdéssel, amiben nem igazán segített a gugli:
- Hátsó lámpában megjelent az áldott esővíz lecsapódás formájában. Gyanítom, hogy rossz a habszivacs tömítés, mert eléggé összenyomott, rugalmatlan állapotnak örvend. Mivel a lámpa nem repedt, stb, így nem akarok újat/másikat venni (ne legyen hátul különböző a fakultsági állapot), elég lenne nekem a tömítés is. Ennek megtaláltam a cikkszámát (6350FP), de sehol sem vélek találni itthon egyetlen boltban sem, aztán lehet én vagyok a béna. Kapható ez külön?
- Víz az utasoldali hátsó lábtérben. Konkrétan nem láttam a vízfolyást, de a nyomok arra utalnak, hogy az ajtó alján jut be valahogy, mert a tömítés árkában is ott a víz. (Előbb említett lámpától se látni nyomokat.) Sokan írják az ajtóbelső szigetelést, ezt megnéztem, valóban elengedte a ragasztó, ugyanakkor el nem tudom képzelni, hogy ott hogy folyik be a víz?! (És ázásnyomokat sem nagyon láttam.) Ha mégis ott folyik be, van erre panelparkolóban megvalósítható átmeneti megoldás? Nem volna jó ezzel megvárni a következő sivatagos évszakot, mert se nem egészséges a karosszériának, se nemvan olyan szag ettől a kocsiban, amit el lehetne viselni
-
MC Pite
veterán
válasz
Pingvin1985 #6155 üzenetére
Én ablak/láb egyes fokozatra szoktam rakni, és csak akkor engedem neki rendesen a levegőt, ha érzem, hogy márrendes meleget tol (ezt kb 70° felett szokták).
-
Pingvin1985
tag
válasz
MC Pite #6137 üzenetére
Sziasztok!
Kipróbáltam fűtés nélkül, és tényleg jóval hamarabb eléri az üzemi hőfokot. Szóval elvileg a termosztát jó.
Csak télen fűtés nélkül kocsikázni nem túl jó dolog. Mondjuk az ülésfűtés azért sokat javít a komfortérzeten. Lehet, hogy ezt a kartonos dolgot majd kipróbálom. -
MC Pite
veterán
válasz
Steve_Brown #6152 üzenetére
Igen. Az NFU-ról nincs előtte mérés, de a Meganeról van : [link]
1, olyan élénk lesz, mint mimor tempomattal gyorsítasz (pl 80ról negyedikben 100 feletti céllal) nem olyan lagymatag mint pedállal
2, ezressel hamarább eléri az ember a gyári nyomatékmaximumot
3, magasabb lesz a max teljesítmény, nyomaték
4, sok autónál (főleg hosszabb váltónál) még fogyasztáson is hozJó légszűrővel (pl Fram, vagy sportbetét szűrővel) és egy halk szolíd dobbal meg főleg érdemes (Picasso NFU motorján sokat fojtott erőben a hátsó dob, szűrő+Janó dob után mintha 5 ember helyett 1 ült volna már csak a kocsiban).
A csúcsteljesítmény nem sokkal nő 6000nél, de hogy 4000 helyett 3000nél megvan a 147Nm és vidámabban pörög még tovább. Az általában használt 2500-3000nél a plusz nyomaték az kellemes. (Meganet többen gondolták turbósnak utasként.) Nekem elevenebb lett az 1
6 16V mint előtte az 1.8 16V (szintén Picasso), miközben bő 1 literrel kevesebbet fogyasztott az NFU/TU5JP4 mint az EW8. -
thboxx
aktív tag
válasz
Steve_Brown #6152 üzenetére
Lehet. Teljesítményoldalról nem sok értelme van, fogyasztáson lehet vele inkább kicsit javítani. Inkább motoroptimalizálás, mint klasszikus értelemben vett"csippelés".
Új hozzászólás Aktív témák
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- iKing.Hu - Apple Watch Ultra 2 Titanium Szíjjal 49 mm Használt, újszerű
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C/A Universal Dock G2 docking station (5TW13AA) (DisplayLink)
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest