Hirdetés

2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  OLED TV topic

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-12-12 22:14:59

LOGOUT.hu

OLED Televíziók - témaösszefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#25987) janos666 válasza chros (#25985) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Árnyalási precizitás hiánya = gradiens banding (összefolynak a különböző árnyalatok)

Persze, hogy látni. Aki hülyének néz, amiért te látod, azt kerüld messziről. :P
-- Viszont ha egy filmet nézek (arra figyelek mi történik, nem a képminőséget figyelem), végképp amikor mozog is a kép (akár csak picikét is), akkor nekem már egyáltlán nem számít. Azért mégis csak arról beszélünk, hogy 4:2:0-ból csinál 4:4:4-et a GPU és abból 4:2:2-t a TV. Közel sem ideális, de igazán nagy veszteség nincs. Mikor 4:4:4 képes kijelzőn/módban nézed a filmet, csak a resample algoritmus "ízét érzed", nem tudja az eredeti 4:4:4-et visszahozni semmi, csak egy szubjektíven kellemesebb eredményt kreálni abból, ami a BD lemezen maradt a gyárból és még BFI.mellett is több a motion blur, mint ez az éles hatás és sokszor maga az anyag is lehet nagyon szemcsés/zajos/homályos.
-- Videójátékokban (ahol mindig kikapcsolok PC-n mindenféle maszatoló szűrőt/effektet, ami alapértelmezésben rá van tolva a képre, főleg a motion blur-t és FXAA-t utaláom) már más, mert ott megizzadt egyszer a GPU, hogy kitolja az RGB képet. Megvan az eredeti valódi 4:4:4, így nyilván sajnálom eldobni és annak is nagyobb az esélye, hogy akár játék közben is feltűhet a hiba (pl. színes élek mentén több lesz az aliasing, színes háttéren színes betűk nehezebben olvashatóak, stb). Ezért sem szeretem a DolbyVision-t játékhoz, mert az ráadásul 4:2:0, nem 4:2:2
--- De ahol igazán zavar, az csak a szövegolvasás és hasonló vonalas grafika (pl. ilyesmi ábráknál is "recések" lesznek a vékony színes vonalak, olyan mint ha nem natív felbontásban nézném -> mert ugye pont erről van szó... hogy kisebb a chroma felbontás, mint 4k...).

Az 1DLUT az 1024 pontos grayscale. :B
Nem úszod meg, hogy tejelj érte a Spectracal-nak (pedig igazából mocsok egy banda). De otthoni felhasználóként most viszonylag olcsón megúszod, mert van olyan kiadás, ami csak egy-egy TV típushoz jó, és csak otthonra szól, így nem ~1000, hanem ~100 dolcsi (a konkrét árat nézd meg náluk).

Én is meg voltam lepődve, mikor láttam, hogy a B8-on nem is tud semmit csinálni a HDR színekkel a CalMAN, ezért váltottam utána C8-ra. (Egy Spectracal-os magyarázta ezt el nekem, mikor kérdeztem "mi a f@sz van?") De azért nem olyan rossz a helyzet, igazából a B8-on is élvezhető a HDR, jobb mint az SDR, a C8-on pedig szerencsére szinte kiváló. Egyedül az zavar, hogy a BFI-vel feleződő csúcsfényhez nem alkalmazkodik emiatt (az is fixen előre van bevésve neki, hogy ~800nit, nem vesz tudomást róla, ha ~400 lesz a BFI-től, vagy akárcsak ha szimplán kevesebbet akarna valaki BFI nlékül is).

Nincs link, írtam már róla a topic-ba, AVS-re is, páran válaszoltak, hogy ők is látják. Nem tudjuk mi ez, de tippre vagy valami sunyi beégés-elodázó "védelem" a képminőség kárára, vagy egy bug, utóbbi esetben vélhetően az új Logó kifakító funkcióhoz köthető. Akkor is csinálja, ha kikapcsolod az SABL-t, akkor is ha nem. Akkor áll le, ha kikapcsolod az egész OLED Light csúszka funkciót ("kimerevíti" 100-ra és olyankor ez az "izé" sem piszkálja).

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  OLED TV topic
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.