Új hozzászólás Aktív témák

• kis.zsolt

aktív tag

Üdv Mindenkinek!
    Szeretném kikérni a véleményeteket:
    DDNS mögött voltam eddig. Nagyon szépen működött egészen 2012-óta.
    Most bekötöttem a Telekom Giganetet, ahol a router bridge üzemmódban ketyeg és úgy megy tovább az UDM-SE routerre.
    Első hónapban szuper volt minden, aztán egyszer csak a kütyüim java része elérhetetlenné vált. Rutinosan megnéztem a WAN és a Public IP címet: eltérőek voltak, ergo NAT-ra tettek.
    Hívtam a Trékomot. A Vanda nevű MI-nek csúfolt primitív géphangú műribi kb 50 szót ismert fel, mire nagy nehezen kapcsolt egy élő embert cseten. Ő sem tudott kivenni a NAT mögül. Majd 2 óra múlva újra megpróbáltam, de már ragaszkodtam a visszahíváshoz. Ekkor élőben kb. 2 perc alatt visszatették a publikus IP címet, és minden szépen ment újra DDNS címemről.
    Az ügyfeles tájékoztatott, hogy ne örüljek, mert annyira sok a kiosztott publikus IP, hogy bármikor megismétlődhet ez a szituáció. Tehát 11 évig semmi gond, és most hirtelen a Trékom szolgáltatásánál, ha nem tud a rendszer a telítődés miatt publikus IP-t adni, akkor önműködően betol a NAT mögé. Értem: sok az okosotthon, meg a kamerarendszer, és senki sem akar NAT-olt címet, ez rendben van. De azt sem hiszem el, hogy nem látja a rendszer az adatforgalom alapján, hogy ez az ember bizony rendszeresen használja a DDNS szolgáltatást, ezért nem rakjuk be őt a megkérdezése nélkül NAT mögé.

Na mindegy is, puffogás helyett inkább kérdezek:

Vegyek fix IP-t? Vagy milyen általatok használt jóárúsított megoldást javasoltok?

A rendszerről el kellene tudnom érni a Transmissiont (remote kliens), Jellyfin szervert, HA-t, VPN-t. Az Unifi, és a NAS felhőből is elérhető, ez pici könnyítés, de elég sokan használják külföldről a médiatáramat, és a NAT-olás miatt egyre több a panasz.

Tisztelettel várom a szakik véleményét és tanácsait.

Új hozzászólás Aktív témák