Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• bluemukk

csendes tag

Sziasztok!

Egy másik topicból másolom át két hozzászólásomat, ott sajnos nem kaptam választ... Lehet, hogy a mennyiség volt riasztó.. :)

Egy Acer Aspire 5742G-vel akadt problémám (i3-380M, GeForce GT540M 1gb, 4gb ram):

Egyes játékok alatt kb. 10 perc elteltével kikapcsol a gép, nyilvánvalóan túlmelegedés miatt. A kezemet nem tudom a kiáramló levegő előtt tartani, annyira forró. A BIOS elég buta volt, semmilyen hűtéssel kapcsolatos beállítási lehetőséget nem tartalmazott, szóval frissítettem. Ekkor láttam, hogy 100°C-nál kapcsol le a gép, ez már alapból nem túl biztató a tekintetben, hogy a még nincs egy éves, és a nyári melegekben már a nem túl durva gépigényű MW2 alatt is kikapcsolt. A problémát 5 behűtött energiaitallal orvosoltam, minden rendben is volt. Jött a Skyrim, na ott eldurrant az agyam, a telepítés után rendeltem egy Cooler Master hűtőállányt, két hűtővel, amiket oda rakok rajta ahol a gépnek szüksége van rá. Sajnos a grafikát rendesen vissza kellett vennem így is, csak úgy bírja.

Szóval kísérletezgettem most a BIOS-ban, és még akkor sem bírja ez a szutyok, ha a ventilátor 45°C-nál maxon pörög. (Metro 2033 az ominózus játék, és durván használja a Physx-et, ami gondolom nem kis terhelést ró a procira.)
    Szétszedtem a gépet, nem volt számottevő por a hűtőelemeken vagy a gépházban. A hűtőállvány alá bepakoltam egy rakás jégakkut, így sem bírta 30 percnél tovább...

Update:

Az előző kérdésemhez kapcsolódóan fölmerült még az, hogy ennél a gépnél miért nem jelzi ki az erre (is) alkalmas program a ventilátor aktuális fordulatszámát? (SpeedFan)

Ma teszteltem az MSI Afterburner nevű programmal a GPU viselkedését is. Alapjáraton 50-55°C között mozog a hőmérséklete, a Metro 2033 játékkal másfél perc leforgása alatt elérte a 72°C-ot, majd újabb másfél perc után 82°C volt ez az érték... (Ekkor a core clock, shader clock és memory clock is 100% kihasználtságot jelzett.)

Az eddigi tapasztalatok szerint még 5-6 percet pöröghetett volna a játék, aztán lekapcsol a gép, a proci eléri a 100°C körüli értéket, pedig a biosban lenyomtam 40°C-ra azt az határt, aminél maximumon kell pörgetnie a hűtést, és dolgozik alatta az előző hsz-ben említett hűtő is...

Röviden: mi a halál lehet a géppel? Essek neki kalapáccsal, vagy csak tegyem a sínekre?

Új hozzászólás Aktív témák