Hirdetés
- Építkezünk 6. rész (2024)
- Egy ház új téglaruhája
- Fűzzük össze a szavakat :)
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Szárítógép szösszenet (hogy Te ne járj pórul)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Segway-Ninebot Kickscooter Max G30E II elektromos roller
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Asszociációs játék. :)
- Szólánc.
-
LOGOUT.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Öregecske
lelkes újonc
Üdvözlök Mindenkit! Azt tapasztaltam, hogy a napelem rendszerem 2023.07.07.-e óta (12Kw Huawei inverter; 14 Kw. 35 db 400W napelem+optimalizáló minden napelem alatt) eddigi csúcstermelése 67,57KWh volt. A pillanatnyi csúcsterhelés csak 3-4 óra időtartamra haladta meg 8Kw csúcstermelést, és 2-3 másodpercre érte el a 9 Kw. csúcstermelést. Tudja -e valaki, hogy optimalizálóval hány Kw.-al növelhetem biztonságosan a napelem kapacitást? Mennyi + terhelést bír még el az inverter?
-
Öregecske
lelkes újonc
Üdvözlök mindenkit! Egy kérdéssel fordulok azokhoz akik ismerik a napelemekkel kapcsolatos problémákat. 2023 július 7.- én készült el a napelem rendszerem, amely egy 12 kW os Huawei invertert, 35 darab napelemet, (400 wattos napelemet), ez összesen 14 kW.-ot jelent. Az elmúlt 4 hónap alatt azt tapasztaltam, hogy a legnagyobb napi termelés 67,57 kW volt. Ez alatt a négy hónap alatt csak néhány órára érte el a pillanatnyi termelés a 8 Kw.-ot, néhány másodpercre pedig elérte impulzusszerűen a 9 kW.-ot. Így tehát azt látom hogy a 12 kW.-os inverter kényelmesen van terhelve. A kérdésem az hogy mennyivel bővíthető még a napelempark (optimalizálóval), hogy az inverter ezt még hatékonyan kezelje? Értelemszerűen invertert nem akarok bővíteni, mert ez most az éves szaldó elvesztésével járna. Előre is köszönöm a választ.
-
Öregecske
lelkes újonc
válasz szekera #54372 üzenetére
Kedves Szekera! Köszönöm a válaszod, és gratulálok a hatékony rendszeredhez! Mi egy három lakásos családi házban lakunk Nejemmel+ lányom + fiam lakása és megcéloztuk a gázfűtés kiváltását. E miatt 35 panelt 14 Kw.-ot raktunk fel. 18 panel a fő irányban (dél-kelet, kb. 160 fok), 17 panel az ellenkező irányba lett felrakva. A fő irányban kedvező időben 2,5-2,7 Kwh óra volt az átlag panelenként, a másik irányban kb. ennek fele. Van árnyék is ezért kell optimalizáló (meg a szabadabb bővíthetőségért). A bővítést 20024 júniusra halasztottuk (ha bővítünk egyáltalán). Azt szeretném tisztázni, hogy hány + Kw.-ot bír még el az inverterem. Köszönöm a segítségedet!
-
Öregecske
lelkes újonc
Mindenkinek! Korábban láttam még egy hozzászólást előző kérdésemhez. Hova lett? Nem találom sehol! Ki tud segíteni? Köszönöm!
-
Öregecske
lelkes újonc
válasz jones965 #54403 üzenetére
Kedves Jones965! Én úgy tudom, hogy optimalizáló felrakásával lehet segíteni a problémán. Minden optimalizáló egy külön munkapontnak számít, ami akár végtelen számú is lehet, csak az inverter Kw. kapacitása szab határt. A telepítő ebben tud segíteni! Egy ilyen panelenkénti optimalizáló max 30 ezer Ft. Lehetne a meglévő sztringekre egyet-egyet , és a többire panelenként. A telepitő tudja, hogy figyelni kell az inverter feszültségre és a Kw. kapacitásra is! Az interneten lévő szakirodalomból bőven található leírás ebben a témakörben. Sok sikert!
-
Öregecske
lelkes újonc
válasz senki68 #54415 üzenetére
senki 68! Igazad van, végtelen számú munkapont nem lehetséges. De minden optimalizáló egy munkapontot képez, így tág lehetőség van a bővítésekre a más, egyébként meglévő korlátok között. A napos oldalon (ha nincs árnyék) az optimalizáló nem javít semmit, kivéve ha egy hatalmas gólya-fröccs agy panelt beterít. Amikor a rendszerről döntöttem, alapvetően a hiány miatt választottuk a Huawei-t, akkor ez volt. A felháborító E-on időhúzás után (8 hónap) mindegy volt, hogy mit tesznek fel, csak tegyék már. Köszönöm a válaszod!
-
Öregecske
lelkes újonc
válasz zsolosz #54425 üzenetére
Üdv zsolosz! Nekem ilyen órám van de még nem olvasták le. Viszont javaslom, hogy kérj telefonon a távleolvasási portálhoz jogosultságot. Minden nap 0 órakor frissítik az adatokat 15 perces adatok is vannak, sajnos csak az előző napról (hálózat fogyasztási és HKe (napelem) termelési) Telefon: 06 20 (30 40 70)459 9722 Ez az ELMŰ technikai (műszaki) info vonal. Sok sikert!
-
Öregecske
lelkes újonc
Tisztelt asdf! Kétszer is megpróbáltam egy kis tanulmányt feltenni a helyzetről és a tapasztalatokról, de a rendszer (vagy az admin?) törölte. A lényeg: az inverter folyamatosan működik és zavartalanul tölt fel a hálózatra. Van vagy 8 panel amelyik gyengébben termel (ezt jól mutatja a Fusion Solar applikáció). Az É.-NY.-i irányban 17 db. 400 w.-os a D.-K.-i irányban 18db van. A rossz irányban lévők (É.-NY.) fele-harmad annyit termelnek mint a többiek. Mivel nem értek hozzá, inverter áramot, feszültséget stb. nem tudok mérni. Meg fogom kérdezni a telepítőket, hogy mi a teendő?
-
Öregecske
lelkes újonc
válasz edeleny #54442 üzenetére
Egy háromlakásos családi ház így épülhetett, tehát adottak a tájolási lehetőségek. Néhány órája töltöttem fel termelési görbét, lehet, hogy az írás hosszúsága miatt törölték. Most megpróbálom rövidebben feltölteni. Sajnos nem sikerült. Amit eddig többször feltöltöttem, most nem sikerült. Úgy néz ki, hogy az ide való másolásomat letiltották. Katona voltam, nekem azt tanították: "kis felderítő ne vonjon le nagy következtetéseket!" A friss újonc ne töltsön fel nagy fájlokat!
-
Öregecske
lelkes újonc
Egy ábrát szeretnék feltölteni! Eddig kétszer sikerült: rákattintás, Ctrl+C és Ctrl+v most ez nem megy ábrával, csak szöveggel. Küldöm a szöveget:
Többen kifogásolták hogy nem adtam meg elég mennyiségű adatot a napelem rendszerekről és így nem tudnak megalapozott tanácsot adni Ezért most összeállítottam egy vázlatot arról hogy milyen rendszerünk van és mi alapján gondolkodunk a bővítésről Először is fel telepítettek 2023 május 8 án 35 darab 400 wattos Tier típusú napelemet, hozzá egy 12 kW os Huawei invertert. Minden napelem alá tettünk Huawei optimalizálót. Az optimalizálók mellett azért döntöttem mert a szomszédunk fenyőfái árnyékot vetnek a tetőre, és nem kötelezhetem a szomszédot arra hogy vágja ki a fenyőfát. Így csak néhány néhány panelnek a termelése csökken az árnyék miatt, mert az optimalizálók kiküszöbölik azt hogy befolyásolja az egész rendszer teljesítményének visszaesését. Továbbá az optimalizálókat azért is választottam bár 30000 Ft darabja hogy a Fusion Solar applikációval nyomon követhessem a termelést napelemenként.
Ez jó szórakozás nekem mivel már nyugdíjas vagyok, állandóan figyelem hogy melyik mennyit termel. Azt tapasztalom hogy vannak olyan napelemek amelyek kevesebbet termelnek és vannak amelyek többet és ez rendszeresen így alakul ez nyilván annak a következménye hogy a gyártási technológia nem tökéletes nem lehet tökéletesen egyforma napelemeket gyártani, másrészt más a napsugár beesési szöge és így tovább sok minden befolyásolja. Most ezzel nem akarok foglalkozni. Az a tapasztalat, hogy a körülbelül 150 fokra (délkeleti irány) telepített napelemek jó napsütéses viszonyok között általában 2 és fél kW órát termelnek. A másik oldalon amely gyakorlatilag északnyugatra néz csak ennek a felét, amikor a nap alacsonyabban jár akkor jelentősen lecsökken a napelemek termelése különösen az északnyugati irányban, hiszen alig süt rá a nap.
Ez a ház amelyre telepítettük a napelemeket egy három lakásos családi ház. A napelemekkel megcéloztuk azt hogy a gázfűtést, meg minden más fosszilis energiával való fűtést, mert van egy komplex rendszerünk (vegyestüzelésű kazán is) helyettesíteni szeretnénk a napelemtől származó elektromos energiával való fűtéssel. Ehhez különféle számításokat is végeztem.
A legutolsó fűtési szezonban amikor tisztán csak gázzal fűtöttünk 2100 köbméter gázt használtunk fel. Egy köbméter gáz 34 Mjoule hőmennyiséget termel. Ez összesen ha összeszorozzuk 71400 Mjoule. Tehát a lakás fűtéséhez 71400 Mjoule hőmennyiség szükséges. Egy kwh áram hőtermelése 3,6 Mjoule. Ha 71400 elosztom 3,6-al akkor kijön hogy 19850 kwh szükséges a három lakás fűtéséhez (mert közös kazánrendszer van). Ha hőszivattyút alkalmazunk merész becsléssel 3,5 tized GOP-al számolok így ez a 19 1850 osztható 3,5 -el, kijön hogy 5700 kwh áram szükséges hőszivattyús fűtéshez. Ha a jóslatok beválnak, akkor a 14 kw napelemmel és a 12 kW os inverterrel megtermelhetek 13000 kilowattóra áramot. Az éves áramfogyasztásunk 5500 Kw óra volt, tehát így a előzetes számítások szerint a napelem rendszer megtudná termelni a hőszivattyúval való fűtést. Ebbe benne kell hogy legyen a melegvíz szolgáltatás.
A hőszivattyúnak nem egyedül kell megtermelni a 19850 Mjoule hőmennyiséget mert van még három darab 3,6 kW-os hűtő fűtő klímánk amelyek fűtésre optimalizáltak. Sőt most szerelünk be egy negyedik klímát amely 3,9 kw fűtési kapacitással rendelkezik. Ezen kívül a fürdőszobákban vannak infrapanelek elhelyezve, sajnos oda csak kicsiket raktunk (350 wattosakat). Minden lakásban van még 770 wattos lábon álló infrapanel.
Úgy gondolom a három család összefogása optimális lehetőségeket teremt. Előre számoltunk azzal hogy a rendszerünk nem lesz a leghatékonyabb, de kell a sok megtermelt áram, amit csak így érhettünk el.
Csatolom a 4 hónapja működő rendszerünk csúcs napi termelését. Ebből látható, hogy a 12Kw.-os inverterünk „kényelmesen” van terhelve.Sajnos az ábrákat nem tudom feltenni. Talán holnapra kijózanodok. Üdv. Legyetek jók!
-
Öregecske
lelkes újonc
válasz edeleny #54449 üzenetére
Kedves Edelény! Minden szavaddal egyetértek! A rossz oldalra azért került napelem, mert a főoldalra több nem fért. Viszont a rossz oldal is termel kb 5000 KWh.-t. évente erre szükség van. A háztetőre rakott napelemek tájolása nem választható ( bár tudok arról, hogy méregdrága forgató szerkezetekkel ezen lehet javítani). Összességében igazatok van a hatékonyságot érintő bírálataitokban. Hozzá nem értés, és több kényszerhelyzet okozta ezt az eredményt. De már kész van, és a három család kikoplalta az árát. Ez a fórum nagyon jó arra, hogy a telepítővel megvizsgáltassam, hogy nincs-e valami javítható hiba a rendszerben. Írd le légy szíves: az ábrákat hogyan raktad fel, mert én nem tudtam. Kétszer sikerült, de azt hiszem a második hozzászólás, vagy más miatt törölték (vagy törlődött). Köszönök mindent!
-
Öregecske
lelkes újonc
válasz gorbep #54454 üzenetére
Üdv Gordep! Éppen ez az, Ha bárki lezárja a Hormuz szorost (én inkább az USA.-ra tippelek) A szívtelen profit éhség az egekbe hajtja az energia árakat, és akkor nem az lesz a kérdés mi mennyibe kerül, hanem az, hogy hol lehet valamilyen tüzelőt kapni! Ezt a helyzetet kárörvendően nem kívánhatom, mert előfordulhat, hogy ez elviszi az éves szaldóelszámolást, és együtt fázhatok sok mindenkivel. De, most hogy már működik (még ha az átlagosnál kisebb hatékonysággal is), sokkal nyugodtabb vagyok mint előtte. Persze lehet hogy ez is csak érzéki csalódás! Jó egészséget!
-
Öregecske
lelkes újonc
válasz szekera #54473 üzenetére
Köszönöm a javaslatot! Mindennemű további döntést tavasszal fogok meghozni a család egyetértésével. (800 m2) nagy meredekségű udvar van, meredeken lejt a Duna felé. Ha szükséges a tetőre össze-vissza még fel tudunk rakni kb 6 panelt. Ez a legolcsóbb megoldás. A család allergiássá vált a további beruházásokra. A megtérülés most már számunkra nem kérdés, kiizzadtuk , kész, túl vagyunk rajta! Várjuk, hogy, hogy lesz! Ahogy lesz, úgy lesz! Bár még apró simításként pár száz ezret rákölthetünk. Jó egészséget!
-
Öregecske
lelkes újonc
válasz Mateosz #54478 üzenetére
Tisztelt Mindenki! Tisztelt Admin! Kedves Mateosz! Engem nagyon zavar Geresics topikgazda rögzített hozzászólása. Tiszteletlenség velem szemben, és több tucat társaimmal szemben, hogy "roppant udvariasan "eltanácsol a napelem témától. Ez nem egy napelem topik?? A másik panaszom az, hogy eddig legalább 3 második hozzászólásomat törölték azzal az udvarias felszólítással, hogy ne lelkesedjek túlságosan, várjam meg amíg valaki válaszol. Mateosz! Neked is írtam, hogy okos a javaslatod, de nem értek a gázkazán veszteségének megállapításához. De ez második hozzászólás volt és törölték. Számomra ez is sérelmes, mert azt a hamis képzetet sugározza rólam, hogy nem tisztelem meg társamat azzal, hogy válaszolok! Ha törlik akkor jelezzék az illetőnek hogy "Öregecske válaszát töröltük" . Lám milyen gonosz vagyok. Egy nagyon tetsző közösségbe kerültem, rengeteg okos észrevételt kaptam, én meg a nem tetsző dolgokat "fikázom". Minden hozzászólónak köszönöm az észrevételeit! Jó egészséget!
-
Öregecske
lelkes újonc
válasz H-Mano #54482 üzenetére
Szervusz H-manó! Neked tökéletesen igazad van! De ez csak az egyik szempont. A másik szempont a miénk. Tökéletesen begazoltunk a nagy árrobbanástól. Bennünket felkészületlenül ért, környékünkön nehezen lehetett tüzelőhöz jutni. Ahhoz, hogy átálljunk a hőszivattyús fűtésre, ennyi energia kell. Közös fűtési rendszerünk van, 3 család állta a költségeket. A gyakorlatban megtapasztaltuk, hogy ez a rendszer nem eléggé hatékony. Azt nem tudtam, hogy mennyivel lehet bővíteni a napelemrendszert azonos inverter mellett (mert az inverter bővítés az éves szaldóelszámolás megszüntetésével jár). Itt most tőletek megtudtam. Ez előtt rengeteget kutakodtam az interneten, de ilyen tapasztalati információkkal nem találkoztam. Ezt a költséget ki tudtuk gazdálkodni. Most egy kicsit bizakodó és nyugodt vagyok. Talán alaptalanul? Az egészen biztos, ha a bankba lenne ez a költség és nem lenne HKE, nem lennék nyugodtabb! A kaviár és a Bahamák helyett nekünk HKE. van. Reméljük az optimista várakozásunk beteljesül. Ha nem, akkor egy új helyzet adódik, amit újból kezelni kell. Jó a szlogen: "Majd akkor megyünk át a hídon ha odaértünk! Köszönöm a hozzászólásodat.
-
Öregecske
lelkes újonc
A hozzászólók többségében túlteng a megtérülési idő fétise. Aki nem létminimumon él, az más szempontokat is figyelembe vehet, hogy pl a ráfordítható létminimumon túli költségekért több kényelmet, nagyobb komfort érzetet, a jövő viszontagságaival szemben nagyobb biztonságérzetet szerez. A bruttó elszámolással létesített napelem rendszerrel főleg a nyári hőséggel szembeni védelmet lehet biztonságosan megteremteni. A téli fűtéshez más megoldás kell. Egyébként én igaznak tartom, hogy 2 db jó minőségű fűtésre optimalizált Klímával fel lehet fűteni egy 80 m2.-es lakást (persze a legnagyobb hidegben akár kettő alá is eshet a COP, és így horribilis villanyszámlával kell számolnia, majdnem úgy, mintha villanykályhával fűtene) . Ilyenkor más pótfűtéssel kell besegíteni. Az akkumulátor csak az önfogyasztást javíthatja , főleg a nyári hónapokban. Nálunk egy 3 lakásos családi házban (összesen 240 m2) a napelem rendszer mellett általában 10 KWh alatt történik hálózatból való fogyasztás. Ha lenne néhány 10 KW.-os akkumulátor, ez lenullázható lenne. Itt viszont nálam is erősen ketyeg a megtérülés kényszere. Ugyanis ciklikus akkumulátor kell, és csak 30%-os mélységig szabad kisütni, mert csak így marad hosszú élettartamú a meglehetősen drága akkumulátor. A komplett napelem akkumulátor rendszerek ára az elmúlt 2 évben közel ötszörösére emelkedtek, így számomra megfizethetetlenek. Az akkumulátor a téli fűtést csak minimálisan segíti Alig van eltárolni való termelés. . De aki "reszket" a megtérülésért, bruttó elszámolással hogyan gondolhat klímával való fűtésre? A háztartás időzítés alapú működtetésre való átállítása nem ördögtől való. A bruttó elszámolási rendszer optimális kihasználásának ez a fő módszere. Hajrá! Jó egészséget!
-
Öregecske
lelkes újonc
Lotr! Ez egy másfajta szemlélet. A magad szempontjai szerint igazad van! De leszel majd öreg is amikor roppant kellemetlen lesz fát vágni, salakolni. Ráadásul, ha az USA lezárja a Hormuz szorost, hogy üssön egy jó nagyot Kínán, akkor minden fűtőanyag drága lesz, (a fa is). A passzív ház pedig olyan drága, hogy még a másvilágon sem térül meg. Abban is igazad van, hogy a szolgáltatók pofátlanul nagy profitot vágnak zsebre. De nem szeretném, ha ez ellen forradalommal, vagy terrorizmussal válaszolnánk, mert az is nekünk lenne rosszabb! Igazságtalannak tartom, hogy nem lehet mindenkinek éves szaldóelszámolása. Az országunk vezetése jobban tenné, ha nem korlátozná a HKE létesítését. Olyan beruházásokat kellene szorgalmazni, amelyek elősegítik a lakosság (és a vállalkozók) által megtermelt zöld energia elfogyasztását és a tárolását. Technológiailag olyan majdnem lehetetlen változások kellenének, amelyek csúcs áram fogyasztás időben otientált működtetést érnek el. A tárolás nemzetgazdasági méretekben döntően abból állna, hogy csúcs időben vizet szivattyúzunk a hegyi tározókba szükség esetén pedig ezzel a víz mennyiséggel áramot termelnénk (állítólag kb 40 %-os veszteséggel). Az akkumulátoros tárolás jelenleg csak háztartási méretekben érhető el. A villamos hálózat korszerűsítése is sokat segít, de döntő dolog a megtermelt áram hasznos elfogyasztása. Szóval ilyen bonyolult a helyzet! De azért ne keseredjünk el!
-
Öregecske
lelkes újonc
Kedves Pig! Lehet, hogy téves elképzeléseim vannak a passzív ház épitési költségeiről, hiszen 10 évvel ez előtt építkeztem, és akkor nem volt pénzem "lélegző" szigetelésre, csak az olcsóbbra, így most nagyon oda kell figyelni a szellőztetésre, meg a penészedésre (rengeteg Szavó kell).
Ma már olcsóbb lenne? Lehetséges? Ami pedig a villamos energia-ellátást illeti, lehet, hogy nekünk (mármint az országnak) lesz. Jó egészséget! -
Öregecske
lelkes újonc
-
Öregecske
lelkes újonc
válasz nimfas #54571 üzenetére
Üdv nimfas! Kezdek gondolkodni az akkumulátor használatáról. Mostanában már volt olyan nap is amikor 29 Kwh volt a hálózatból való fogyasztásom, de nyáron is kb. 10 Kwh ! Hogy ez eltünjön, kellene vagy 30 Kw akkumulátor (30 %.-os kisütési mélység). Magam nem tudok barkácsolni, tehát ciklikus munkaakkumulátorok kellenének töltésvezérlővel, mert az inverterem nem tud akkumulátort tölteni. Meglepettem tapasztaltam. hogy szelidülnek a Huawei akkumulátor árak, bár még így is megfizethetetlenül drága (a megtérüléssel kapcsolatban ezzel kár okoskodni). Köszi a javaslatot.
-
Öregecske
lelkes újonc
süti5 Örülök, hogy barátságosan fogod fel a dolgot. Ez így helyes. Valóban nem jól érveltem. A 35% azt jelenti, hogy az inverter kapacitása 35 %.-al túlterhelhető. Ha az inverter 10 KW, akkor elvileg felrakhatsz 34 db 400 w.-os panelt (ez 13,6 Kw.). Ez biztonságos, így az inverter nem lesz túlterhelve, ugyanis a panelek csak ritka pillanatokban érik al a névleges teljesítményüket. De rakhatsz fel többet is a tájolás és a panelminőség függvényében. Pl. nálam a csúcstermelés napján (12Kw. inverter 14 Kw napelem, 35 db 400W) csak néhány óra időtartamban érte el a pillanatnyi terhelés a 8 Kw.-ot, és néhány másodpercre a 9 kW.-ot. Ez 228W panel-átlag teljesítményt jelent. Ha ezzel az átlag-teljesítménnyel dolgoznak a panelek, akkor felrakhatok még 17 db.ot. Ez összesen 52x400= 20 800 W. Tehát a 12KW.-os inverteremet 21 KW. napelemmel terhelhetem, ha vigyázok a szigorú átlagtermelés kikalkulálására. Mert ha az összes + elemet a jó oldalra teszem akkor elszáll az inverterem, mert akkor nem az átlag termelés jön be, hanem jóval több. Ez a 21 KW 75 %-os napelem kapacitás túlterhelést jelent. Vagyis a 35%, az inverterre ténylegesen jutó + KW. teljesítményt jeleni. Üdv.: Soha se légy boldogtalan!
-
Öregecske
lelkes újonc
válasz senki68 #54591 üzenetére
Senki68! Jogos az aggodalmad! Az "ilyen 75%.-os kalózkodás tág lehetőségeket biztosít a garanciális javítás megtagadására. Szerintem a garancia akkor biztos, ha a panel bővítést az eredeti telepítő végzi. Egyébként semmi sem biztos, sokan még a megtörténteket is hamisítják! Üdv!
-
Öregecske
lelkes újonc
válasz #94522368 #54637 üzenetére
Kedves iwd! Jól megizzasztottál, de megtaláltam. A You Tube.-n Ordasi Gábortól láttam ezt az előadást. Érdemes több videóját végig nézni. Olyan gyakorlati szakember, akinek az elmélet is a kisujjában van. A témakörben én mindent elhiszek, amit állít. Ime: (https://www.youtube.com/watch?v=Po5Px1Z-T78) Mennyi napelemet bír egy inverter? Rezsicsökkentés napelem bővítéssel. Sok sikert!
-
Öregecske
lelkes újonc
válasz Frankie50 #54678 üzenetére
Frankie50! Szerintem napelem, akkumulátor, és elektomos autó meg még egy sor vonatkozásban Kína a világ elsők között van. Minden hálózatra töltő inverter a névleges teljesítménynél vág. Egy 12 KW.os inverter nem táplálhat a hálózatba pillanatnyi érték szerint többet mint 12 KW. Nekem a 12Kw.-os inverter 14 KW. napelemmel csak 8 kw pillanatnyi teljesítményt produkált (az elmúlt 4 hónap alatt, amióta működik). Egy egész tömeg reklamált, hogy ez kevés (másoknak több lehet, tájolás és egyéb miatt). Bátran lehet túl-panelezni, ha a max. Ube és Ibe nem haladja meg az előírtat. Nálam Huawei 12KW. esetében ez 1080 V és 22 A. Ha a bővítő paneleket a stringbe sorba kötöd, a feszültség nő, ha párhuzamosan, akkor az áram. Ha olyan szerencsés vagy, hogy sokszor sikerül a pillanatnyi névleges teljesítmény fölé menni a termeléssel, akkor azt mindíg levágja (naponta1-2 óra), de más időben jelentős mértékben nő a termelésed a túl-panelezéssel. Remélem nem téves eszme ez amit elővezettem, (ha mégis kiderül, hogy igen, akkor egy rozsdás ollót vágok az alsó fertályomba)! De TI tévedés esetén ne kövessetek!
-
Öregecske
lelkes újonc
-
Öregecske
lelkes újonc
válasz edeleny #54690 üzenetére
edelény! Köszönöm a választ. Július 7 óta termel a rendszerem, ezt az értéket meg sem közelíti. Ha a család úgy dönt, hogy átállítunk mindent elektromos fogyasztásra, pl. indukciós tűzhely, hőszivattyús bojler stb. (mert megpróbálunk hinni az éves szaldó tartósságában), akkor komoly bővítési lehetőségeim vannak. A két sztring már 22 A bemenő áramot terhel, tehát párhuzamos kötésű bővítés nem jöhet számításba (azt hiszem négy bemenet van, ha ez igaz). Viszont a most kb.623 V bemenő feszültség még 1080 V.-ig növelhető. Hasonló panelekből még kb. 13 db.-ot (+5,2 Kw) ráköthetnék ( ennyi a tetőre biztosan nem fér), az épületünk mögött lévő meredek domb oldalt kellene horribilis költséggel beteríteni. Jó egészséget!
-
Öregecske
lelkes újonc
válasz axioma #54695 üzenetére
Köszönöm Axioma! Engem az is bánt, hogy néhány napelem rosszul termel, pedig ott nincs árnyék Fusion Solar alkalmazással ez az adott napon megfigyelhető: Ha kinagyítod a képet látható, hogy az 1.1.4 és az 1.1.5 számú napelem termel kevesebbet (ezek az árnyék miatt). De vegyes a felső sorban (DK.-i oldal) a panelban a felső fehér számok által mutatott KW. teljesítmény. Különösen bosszant az 1.1.13 panel 0,53 Kw. teljesítménye (az 1,27 Kw.-hoz képest). Az alsó sor (É-NY.-i oldal) gyakorlatilag egyöntetűen az egyharmadát adják a 9 db legjobbaknak. A jó oldalon 4 panel nem éri el a 0,9 Kw. termelést. Ez rendszeresen minden nap kísértetiesen megegyezik, tehát ez panelhiba. Kérdés, hogy igazam van-e? Üdv.
-
Öregecske
lelkes újonc
-
Öregecske
lelkes újonc
-
Öregecske
lelkes újonc
válasz senki68 #54722 üzenetére
senki68! Bocsánat, most jöttem rá, hogy nem értem. Mi ez az 1,2 szorzó? A napelemek maximális pillanatnyi termelése meghaladja a névleges kapacitást? Eddig úgy tudtam, hogy ez lehetetlen. Én nem látom a Fusion Solarral a fizikai elrendezést. Állítólag ezt meg kell kérnem a telepítőtől (hogy állítsa be). Vajon akkor láthatom én is a napelemek pillanatnyi termelését? Amit bemutattál, azt mivel látod? Előre is köszönöm, hogy ennyit bajlódsz velem!
-
Öregecske
lelkes újonc
válasz Ezekiell #54805 üzenetére
Ezekiell! Én úgy tudom a szaldót csak akkor bukod, ha invertert cserélsz. Inverter cserére meg nincs szükséged, mert a napelem kapacitás kb. 50 %.-al bővíthető (a szaldó marad). Az óracsere tudtommal nincs összefüggésbe a szaldóval. Én 3x50 A.-re bővítettem, sajnos pontosan nem tudom a költségét, de olyan 100 ezerbe került a munkadíjjal együtt (regisztrált villanyszerelő kell). Én át akartam helyeztetni az órát is, ez 445 ezer Ft.-ba került. Befizettem, de lemondtam, mert akkor választanom kellett, vagy napelemrendszer, vagy óra áthelyezés ( mert e kettőt nem csinálták párhuzamosan, és HKE engedélyeztetés pedig már a 8. hónapban tartott). Közben megtudtam, hogy az E-on Távleolvasási Portál ezt szükségtelenné teszi (minden nap éjfélkor egy sor adatot közöl az eltelt napról: óraállás, 15 perces fogyasztási adatok, termelés, grafikonok). Ez igényelhető: ELMŰ technika (műszaki): 06.(20. 30.70) 459 9722 (ha ide tartozol). Végül úgy félév múlva visszafizették az áthelyezési költséget. Üdv.
-
Öregecske
lelkes újonc
válasz zaqrack #54764 üzenetére
zaqrack! Amennyiben a munkamódszer változatlan, akkor nagyon tévedsz, ha azt hiszed hogy az ügyfélszolgálaton tudnál szerződést kötni! Én tavaly háromszor voltam az ügyfélszolgálatnál, besoroltak, majd mindannyiszor közölték, hogy a beadott kérelmem (HKE létesítésre) érvényes, nagyon leterheltek, majd értesítenek ha rám kerül a sor. Így kaptam meg 8 hónap múlva az engedélyt. Az októberben beadott kérvényemre július 7.-én készült el a rendszer (a kivitelezőre csak 2 hetet vártam). De lehet, hogy már javult a helyzet! Üdv!
-
Öregecske
lelkes újonc
válasz Andras6800 #54822 üzenetére
Andras6800! Igazad van félre értelmeztem Ezekiellt. Általában az engedély kiadását húzzák el, mert az engedélyezés után azonnal lehet telepíteni. Én a szerződésért nem ugráltam, mindent tudtam előre, hogy mi lesz a szerződésben.
Ismersz olyan személyt aki már dugott szüzességért? Szeplőtelen fogantatásról már hallottam, de szeplőtelen dugásról még nem. Nem lehet dugni is, meg szüzen maradni is! Látod? Feltaláltam a spanyol viaszt!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem