-
LOGOUT.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kovik1989
csendes tag
Sziasztok!
Párommal napelemet szeretnénk az új építésű házunkra. Egy ideje olvasgatok, tájékozódok, de most az árajánlat kérések után lassan nem tudom melyik cég, és leginkább melyik inverter-panel ajánlat lenne az igazi. Ezért egy kis segítséget kérnék abban, hogy a 3 kiválasztottak közül valamelyik jó lehet-e
A lényeg, hogy kb 9.000-10.000 Wp-nyi napelemet szeretnénk a tetőnkre, és a szükségesnél egyel nagyobb invertert akarunk, mert lehetséges, hogy kell bővíteni egy kicsit. Elektromos fűtőpaneljeink, elektromos bojler és elektromos gépészet van mindenhol. Na meg amúgy is használunk áramot. Mivel még nem látjuk mennyi lesz a pontos fogyasztásunk, csak egy számítás van energetikustól így nagyjából lőjük be, és bővítési lehetőséget hagyunk.Na de az ajánlatok amiket számításba vehetek (nem írok árat, azoktól függetlenül döntenék):
1. Growatt 10000 TL3-S inverter - Bluesun BSM320M-60 panel (Ezt kérhetem Huawei vagy Fronius inverterrel, de a Huawei kb 100.000-el több míg a Fronius kb 160.000-el.)2. HUAWEI-10KTL M0 inverter - AE Solar 330Wp vagy AE Solar 285Wp panel
3. SolaX X3-10.0-T-D inverter - CanadianSolar CS3K-300P panel (kérhetem Fronius inverterrel rendes felárral.)
3,5 Esetlegesen ez is lehet: SAJ suntrio plus 10K inverter - Seraphim Tier 1 Panel 340W 120M panel
Nekem a Huawei inverter szimpatikus, mert jó ár-érték arányúnak tűnik sok garanciaidővel, cseregaranciával. Growatt-tól valami miatt félek, a Fronius meg szerintem nagyon drága. SolaX és SAJ-t nem ismerem, nem tudom szabad-e választani. Ezért itt vacilálok.
A paneleknél A Blusun nekem teljesen noname, nem tudom szabad-e ilyet bevállalni, vagy gyakorlatilag a felsoroltak közül bármelyik jó.Ezen túl egyébként az optimalizált rendszer is fölösleges, így ezeket kilőttem, mivel nagy kb optimális tetőnk van, kiugrók árnyékok nélkül. A közelében nem lesz soha fa, és nem lesz tetőablak, kémény és semmi.
A segítségeteket előre is köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Tőzsde és gazdaság
- Garmin Forerunner 255 Music - nem csak futóknak
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Synology NAS
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Politika
- Milyen nyomtatót vegyek?
- Ingyen kellene, de tegnapra
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest