Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- MasterDeeJay: HDD működési idő rekord 29766 nap :)
- gerner1
- Luck Dragon: Utazásra tervezve – Anker Zolo gallium-nitrid töltő
- iRiver: Prehistorik 2 - Retró Játékpercek! 1. rész
- sziku69: Szólánc.
- joghurt: frenda dsttöytoi
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
axioma
veterán
Azert azt tegyuk mar hozza, hogy NEM mondhatja fel a kozszolgaltato a szerzodesunket [szerzodesszegest kiveve nyilvan], mert kotelezo szolgaltatnia, igy nem is valtoztathatna' [mert az felmondas, masik szerzodes]. Es nem kiegeszito szerzodes van a hmke-re, ami lehetne nem kotelezo [de az is az amugy], hanem egy masik alapszerzodes az ujfajtamuszaki tartalmu szolgaltatasra. Szoval mar itt bukik az elmelet.
-
asdf_
veterán
Arról semmi info nem volt, hogy a már meglévőeknek meddig lesz.
Pont emiatt értelmetlen számonkérni, hogy egyszercsak nem lett. A szaldó kvázi egy határozatlan idejű szerződés, amelyet bármelyik fél bármikor felmondhat. Itt most a másik fél felmondta tavaly év végén 0-10 éves határidővel. Akinek nem tetszik, az szerelje le a napelemet és az invertert és adja el, nem kötelező napelemezni, csak lehetőség.
Amit viszont számon lehet kérni, és k*rvára kéne is:
Miért nem volt tervezhető ez az egész? Miért nem mondták meg előre sok (5-10) évvel ezelőtt, hogy annak, aki most belép, annak minimum (hangsúlyozom, minimum, tehát később, ha úgy gondolja bárki odafenn, az ígért év legvégén plusz 1-2-3-4-5 évet rá lehet dobni, akár háromszor egy évet is, egyesével) eddig garantáljuk, hogy szaldós maradhat. Így mindenki el tudja dönteni, hogy vállal-e egy ilyen rizikót, és hogy mibe teszi a pénzét. Különösen fontos lett volna ez már az elsőknél, akik még messze nem ilyen vicc áron jutottak napelemhez, mint most mi idén, simán lehet, hogy valaki még el sem jutott a tényleges megtérüléshez. Vagy esetleg forintálisan igen, tehát a bedobott x millióval megspórolt pont ugyanannyi x milliónyi villanyszámlát, csak épp a 10 évvel ezelőtti x millió tényleges megtérüléséhez annak inflációt is követő kamatos kamatának kéne most a delikvens zsebében csörögni.
Azt is számon lehetne kérni, hogy mi ez az eszméletlen, egymással totálisan szembemenő rend, és az egyikről a másikra fordulás heteken belül. Hogy először betiltanánk a szaldót mindenkinek, utána meg segget csinálunk a szánkból és még a pályázatosnak is odaadjuk, és nyomjuk a rizsát, hogy mert hogy a zöldenergia fontossága meg a családok (és ezt ugyanazok mondják, akik egy évtizedre tiltották be a szélerőművet). Ez utóbbi kérdés persze költői, hiszen a hülyének is megvan, hogy egy ekkora és ilyen pálfordulás mögött semmi más nincs, mint 0% hozzáértés, 0% koncepció, 0% következetesség, és 100% politika. Simán csak mentek ezerrel az alagútban, kisodródtak, aztán hol jobbról egy pofon (háború okozta energiaválság) hol balról egy (akkora zsenik, hogy az energiaválság nyomán összehozzák a legnagyobb inflációt), utána megint egy jobbról (szaldó eltörlése miatti népharag), aztán próbálnak úgy lavírozni, hogy a lehető legkevesebb jelenlegi káros hatással tudjanak kimászni ebből, és ez, és csak ez a cél van. A jelenlegi helyzetbeni legkisebb kár (és sokszor annyira félretolják a kormányt, hogy ez nem csak cél, hanem egyetlen lehetőség, lásd még, hogy mennyit kell most 1-2 évig a PMÁP-ra kamatként kiszórni, mert ha tavaly nem viszik az egekbe a kamatot (az infláció nyomában), akkor csak leshettünk volna). Toronymagasról leszarják, hogy velünk 2-3-5 év múlva mi van, hogy mennyi fosszilist nem égettünk el (ha számítana, akkor nem lett volna limit nélküli rezsicsökkentés, és nem hőszivattyúra nyomnák értelmetlenül a pályázatos lóvét, hanem hőszigetelésre, ja, hogy akkor nem leszel a közműszámlák rabja, és így alig érint a rezsicsökkentés (sokszor csak hazugsága, hiszen ugye volt, amit jó ideig drágabban kaptunk rezsicsökkentve, mintha hozzá sem nyúltak volna), pont ebben ellenérdekeltek, nincs is hőszigetelős támogatás). Most nem ment ki senki az utcára és nem csökkent a támogatottság x%-nál többel. Ez a kettő fontos, és hogy ez így is maradjon, minden más lényegtelen. -
cdl
senior tag
válasz
edeleny #59431 üzenetére
'Szaldó, más nem is volt porondon"
Visszakerestem az első szaldós hsz-emet 2020.12.23-as :
A tegnapi Magyar közlönyben jelent meg ez:
'„u) a 6. § i) pontja szerinti esetben 2021. június 30-át követően megkötött villamosenergia-vásárlási szerződés,
valamint a villamosenergia-kereskedő arra vonatkozó nyilatkozata, hogy a szerződés olyan elszámolást alkalmaz,
amelyben az alkalmazott elszámolási időszaktól függetlenül szaldó nem képezhető és a hálózatba betáplált és
vételezett villamos energia mennyisége külön-külön kerül megállapításra.”Szóval volt szó róla.
-
asdf_
veterán
válasz
RicsiSuly #59440 üzenetére
Nem érted: az volt a kiindulóhelyzet, hogy a pályázatosnak soha (*2024. január 1. után) nem lesz szaldója, mert pályázati feltétel volt, hogy nem szaldós lesz, ebből adódóan a szaldó miatt nem volt miért iparkodjék a kivitelező a kérelem beadásával, mert minek, nem tud lemaradni semmiről. Ha jócsávó volt, akkor esetleg 2022 október vége előtt beadhatta, hogy ne legyen kitáplálási stopos. Ennek azonban semmi köze a szaldóhoz. A szaldó lehetőségét majdnem egy évvel később, 2023 szeptemberében, és akkor is utólag jelentették be. Az meg még mindig nem biztos, csak sejthető, hogy maradhatnak szaldósok a pályázatosok, mert a jelek arra mutatnak, hogy a kormány inkább szavazatot vásárol/a lebonyolítás kataszrofális színvonala miatti arcvesztést kompenzál azzal, hogy megadja a szaldót azoknak is, akiknek alapvetően nem járna (se nem illetné, mert ugye mire fel). B verzióként simán elengedte, hogy megkapjuk az erre szánt EU-s pénzt, így a pályázatos ne lehessen szaldós elvárást sem kell betartatni, esetleg simán csak kivár ezügyben, hogy hátha le tudja nyomni az EU torkán ezt.
-
Strezi
őstag
válasz
Borisz76 #59442 üzenetére
Mindenhol elhangzik, a "havi" számla a bruttóval kapcsolatba. Nálam erről szó sincs, ugyanúgy éves elszámolásom lesz jövő januárban mint eddig. Nem lényegi különbség, csak nekem pont nem kell havi számlázás, szóval "jó" hogy maradt az éves (EON).
Amúgy én fejben 65 forinttal számolom az áramot, az első 2560kWh 35ft-tal elég hamar elmegy egy napelemre, csak villamos energiára épített háztartásban.
Mondjuk most kezd úgy kinézni, hogy be fog férni az öt fős ház, medencével, kocsival bojlerekkel a rezsihatár alá
u.i: Nincs gáz vagy más energiahordozó mellette -
Borisz76
nagyúr
válasz
RicsiSuly #59439 üzenetére
Remélem jól írom le.....
ha nem majd kijavítanak mások.Szaldó :
Évente 1 alkalommal kerül leolvasásra a betáplált energia mennyisége és a vételezett energia mennyisége.
A kettő különbözetéből adódik, hogy összesen "pluszban" vagy "mínuszban" van e valaki.
- Ha a betáplálás több volt mint a vételezés,
akkor a szolgáltató fizet. ( 5 Ft )
Ha a vételezés volt több mint a betáplálás ,
akkor a jó ember fizet. ( 35 / 70 Ft )
Bruttó.
Havonta nézik, hogy mennyi volt a fogyasztás és mennyi a betermelés.
Mind a kettőt teljesen kiszámlázzák.
Vételezésnél a jó ember fizet. ( 35 / 70 Ft )
Betermelést a szolgáltató fizeti ki. ( 5 Ft ) -
asdf_
veterán
válasz
#33802016 #59420 üzenetére
Mennyi ideig érvényes egy ilyen igénybejelentés?
Ha jól tudom, szolgáltatónként változik, hogyan van, de elvileg -és ez sem biztos- az ember beadja a HMKE igényt, megkapja az MGT-t, ez 1 évig érvényes, de 3 hónap áll rendelkezésre elfogadni. Csak elfogadni, tervet nem kötelező még benyújtani mellé, csak lehetőség. Eztán ugye marad 3/4 év, ebben az időszakba beadatja az ember a csatlakozási dokumentációt, erre jön egy jóváhagyó levél, és ennek dátumától számított 1 éven belül kell készrecsinálni.
Azért csak elvileg, mert rám pl. nézett érdekesen a tervezőember (aki azért csinált már pár ilyet, tehát nem most kéne, hogy szembejöjjjön vele, gondolnám, persze nyilván napelemes cégeknek, azok meg pörgetik a dolgot), hogy mit akarok a bőven 4 hónapos MGT-mmel, de mondtam, hogy én ajánlott levélben elfogadtam, tehát okénak kéne lennie, hümmögött, majd mondta, jó, akkor beadja. Aztán elfogadták. -
RicsiSuly
aktív tag
válasz
Strezi #59436 üzenetére
Köszi ez megnyugtató, hogy ér 100ezret pluszba a deye.
Valamelyik videóban néztem most, hogy van ez a bruttó? nem csak azt nézik egy hónapba mennyi volt a kivétel betáplálás, hanem ha volt betáplálás akkor az 5 ft átveszi és a kivételt meg kiszámlázza az összes fogyasztást 35ft-tal? Azaz nemcsak a külömbségt kell kifizetni?
-
asdf_
veterán
válasz
#33802016 #59418 üzenetére
Ezt a kérelmet a cég beadhatta volna előbb is, nem? Erre nincs szabály, ez még nem kötelezvény, jól tudom?
Beadhatta volna ő maga is, ha ennyire fontos volt a szaldó.
Ja, hogy a kivitelezőhöz hasonlóan neki sem volt üveggömbje, ami megmondta előre, hogy be kéne adni... -
ma járt le a 15 munkanap, de újra hiánypótlásra köteleztek (ma).
-
Strezi
őstag
válasz
RicsiSuly #59429 üzenetére
Nem fogysz csalódni a Deye-ben! Marha jó látni, hogy szépen oda pakolja az energiát, ahova kell a három fázison. Szimmetrikus termelőkhöz képest ég-és föld lesz az onfogyasztási arány. "Csak" arra kell figyelni, hogy bojler, mosógép napközben menjen, fázisokkal nem kell játszani.
Persze, mindez csak akkor működik igazán jól, ha akku is van alatta. Egy 15kWh pakk most 800 házhozszállítva. -
Borisz76
nagyúr
válasz
HunChris #59408 üzenetére
Ahogy ígértem itt van a teljes február de emlékeztetőnek beillesztem megint a januári hónapot is.
- Huawei 5K inverter ( 3 fázis )
- 410 Watt * 13 panel
- 10K aksi
- Majdnem pont délre néző tető , kb 35 fokos dőléssel.
2024. Január :
2024. Február :
A havi fogyasztás 102,05 kWh-val kevesebb lett februárban.
A termelés viszont 38,47 kWh-val lett több.
Az önellátás kb 30%-ról felkúszott 40%-ra. -
Andras6800
senior tag
válasz
BB9000 #59430 üzenetére
Amúgy vetted is a fáradtságot és elolvastad amit írtam, vagy csak belém akartál kötni?
"A Kormány hivatalos csatornákon keresztül is 2022 végéig minimum hirdette, hogy aki 2023.12.31-ig telepít annak jár az örök szaldó. "
Kiemeltem a lényeget. Egy szóval sem mondtam, hogy a fórumon sose került elő, mint rémhír/ aggály a szaldó eltörlése mindenkinek. És igen, volt szó teoretikusan a szaldó eltörléséről. Elsőnek pont a topicgazda írt róla májusban [link] mint eshetőség. Úgy összességében 2021-ben többször előkerül a dolog mint kérdés új telepítőktől, de konzekvensen az a válasz rá, hogy:
"Nos,
a kWh szaldó szerzési határidő a jelenlegi ismeretek szerint.
MÁK 50%-os családivissza esetén 2021.06.30.
MFB 0%-os kamatmentes esetén 2023.12.31.
Zsebből fizetve 2023.12.31.
2024.01.01. UTÁN IS megmarad a kWh szaldója
annak,
AKI a fentiek szerint már megszerezte még időben!
Egészen addig AMÍG nem módosul a szerződés valamiért.
- nagyobb vagy további inverter berakása
- tulajdonos változás
- önkéntesen más elszámolásra áttérés"Az év második felében kerültek elő olyan postok, ahol többen előre vetítették a szaldó eltörlését, mivel 0 bizalmuk van a fideszben. Bejött.. Ezen kívül leginkább az OFT kapcsán volt forró téma, hogy ki mikor hogy esik ki a szaldóból, nem önerős esetén.
"Találgatások mentek, hogy ki mikor, hogyan, merre meddig maradhat benne. Aki már benne volt, az szerette volna úgy értelmezni, mint szerzett jog amit elvenni -csak úgy- sosem nem lehet. Aki még nem volt benne, az szeretett volna bekerülni. Ez egy motiváló erő volt a napelemtelepítési kedv fokozására. Hosszú időn keresztül folytatólagosan ment a "motiválás": - Most még lehetsz szaldós, de ha később telepítesz, akkor már nem! A határnap dátumát többször is "belengették", aztán későbbre tolták.
Ez az ösztönzés hatott az emberekre és a nagy számú telepítés felszínre hozta a kiegyenlítés problémáit! Mert nem elég, hogy napsütésben van termelés! Amikor nincs napsütés, akkor valahogy ki kell egyenlíteni a hálózatot! A termelés és a fogyasztás egyensúlyát kell elérni! Ment a megoldás keresése."Megértem a dolgot. Mi több egyet is értek vele. Erre céloztam avval, hogy: "Jah, hogy közben túlfűtötték a szegmenst támogatásokkal... hát ez nem vigasztalja azokat, akik vastagon bele fizettek zsebből és most ráfaragtak."
"Én a 10 év szaldót pozitívan értékelem. Nekem még majdnem 9 van belőle, és minden ésszerű számítás szerint a rendszerem telepítési költsége jóval előbb megtérül."
Jó, hát a történelemben mindig is voltak, akik még örültek is, hogy ki lett velük babrálva...
És értem, hogy neked megtérül.. de sokaknak nem. De akkor mondok más példát.
Elég hasonló íve van jelenleg: Állampapír.
Holnap veszel 1M Ft Állampapírt, mert az jó, meg ugye harsogva van a magas hozam. Csak egyre nehezebb a fenntartása az államadósságkezelőnek. Voltak is már kamatvágások. Annak is örülnél, ha 8. évben lehúzzák a realizált kamatok egy részét mert túl lett ígérve? -
edeleny
őstag
válasz
BB9000 #59430 üzenetére
Ne keverjük a dolgokat!
A hiszteriát a napelemes cégek terjesztették, hogy most szaldó, most gyorsan..., csinálni gyorsan. VELÜNK!
"Aki nem volt benne, az bekerülni szeretett volna. "
Rém egyszerű volt bekerülni. Feletted a napelemet és cső.
21 tavaszán csináltam. Március közepi szerződéskötés, április végi telepítés, május közepi üzembehelyezés!
Szaldó, más nem is volt porondon. Nem is hallottam arról, hogy valamikor ne lenne szaldó.Ugye a választások előtt akkor indult a 100%-os pályázat. Róluk volt szó, hogy nem kerulhetnek szaldóban.
Azóta itt vagyok a fórumon.
Ha beszéltünk arról, hogy nem lesz szaldó, nem igazán gondolta senki komolyan.2035? Ezt a dátumot most hallom először! Tőletek.
Kiegyenlitesi probléma!
Ez a problémát csak a HMKE termelés okozza.
Nyilván az ipari méretű naperőművekre éjjel és borult időben is süt a nap. A lassan minden szabad négyzetméteren telepulő ipari Solár parkok áramát nem kell kiegyenlíteni.
Az jó áram, a miénk rossz áram! -
BB9000
senior tag
válasz
Andras6800 #59427 üzenetére
Szelektíven emlékszel a dolgokra. Ez egyáltalán nem baj, mert vissza lehet olvasni, hogy miről ment a diskurzus ugyanezen a fórumon 2021-ben. Pl így
Akkor senki nem tudott semmi biztosat a jövőről, csak annyit, hogy a szaldó lehetősége záros határidőn belül meg fog szűnni. Ebben az egy dologban minden hozzászóló biztos volt már 2021-ben is !!!
Találgatások mentek, hogy ki mikor, hogyan, merre meddig maradhat benne. Aki már benne volt, az szerette volna úgy értelmezni, mint szerzett jog amit elvenni -csak úgy- sosem nem lehet. Aki még nem volt benne, az szeretett volna bekerülni. Ez egy motiváló erő volt a napelemtelepítési kedv fokozására. Hosszú időn keresztül folytatólagosan ment a "motiválás": - Most még lehetsz szaldós, de ha később telepítesz, akkor már nem! A határnap dátumát többször is "belengették", aztán későbbre tolták.
Ez az ösztönzés hatott az emberekre és a nagy számú telepítés felszínre hozta a kiegyenlítés problémáit! Mert nem elég, hogy napsütésben van termelés! Amikor nincs napsütés, akkor valahogy ki kell egyenlíteni a hálózatot! A termelés és a fogyasztás egyensúlyát kell elérni! Ment a megoldás keresése. Én a 10 év szaldót pozitívan értékelem. Nekem még majdnem 9 van belőle, és minden ésszerű számítás szerint a rendszerem telepítési költsége jóval előbb megtérül. -
RicsiSuly
aktív tag
válasz
#33802016 #59418 üzenetére
Igen mondtam adjuk be gyorsan még 2023 decemberébe a hmke hátha, erre látom 2024.januárba 7-én lett beadva...
Nemadták be arra vállrántás volt a válaszuk majd még odaböföfték kell nekik 600 önerő. Ekkor mondtam gyors jelszóváltás(még nemcsináltak semmit) a pályázati oldalon azt elköszöntem tölük.
Pár hszemmel feljebb azok az ajánlatok új cégtől vannak, mivel biztos bruttós leszek ezért rádobok egy 100ast és akkor Deye invertert rak ez asszimetrikus, a Huawei beleférne a 2.6-ba. 5kWp rendszer.
Most itt tartok az ügymenettel :D
#59428. Igen nekem is az rémlik 2035ig ki kell vezetnijük a szaldót.
-
Cyberbeni
addikt
válasz
Andras6800 #59427 üzenetére
Nekem még rémlik egy 2035 vége, hogy addig kell kivezetni a meglevő szaldósokat.
-
Andras6800
senior tag
válasz
#33802016 #59422 üzenetére
Szerintem abszolút nem nehéz ebben a helyzetben igazságot tenni.
Az EU azt mondta ki, hogy 2023.12.31. 23:59 után nem lehet befogadni új szaldós HMKE szerződést. Illetve azt, hogy a meglévő szerződések variálását kerülni kell, mert lakossági befektető bizalomvesztéssel jár ami kiemelten káros.A Kormány hivatalos csatornákon keresztül is 2022 végéig minimum hirdette, hogy aki 2023.12.31-ig telepít annak jár az örök szaldó. Lehet 2023-ban is volt nyomatva ez, de nem vagyok benne teljesen biztos. Ebben a tekintetben volt némi homály egyébként, de a közkeletű értelmezés az volt, hogy inverter csere és/ vagy szerződésmódosítás (Pl névváltoztatás ingatlan eladás miatt) okozhatja a szaldóból való kiesést. Az parázs vita volt, hogy teljesítmén bővítéssel kiesel-e.
Ezért kapásból szo**s a 10 év, mert többet fizettek extra pénzt, hogy tovább maradhassanak szaldóban. Van aki extra garit vett inverterre, de emlékszem itt nem 1x ment a diszkusszió, hogy mely inverter javítható.. mit kell venni aki 10+ évre tervez.
Ha a vezetés nem köpte volna szembe megint a választókat, akkor a szaldót meg kellett volna tartani így. Minden új belépőnek pedig bruttó. Jah, hogy közben túlfűtötték a szegmenst támogatásokkal... hát ez nem vigasztalja azokat, akik vastagon bele fizettek zsebből és most ráfaragtak.Számomra 2 tényezős a sztori. Van a gazdaságossági része. Lehet vitázni, hogy megétül-e 10 év alatt vagy sem. Tömegek lettek átba**va, és valósítottak meg kapcsolódó beruházásokat. Pl villanyfűtésbe fektették a megtakarítást, hogy a nyugdíjas évekre ne kelljen fagyoskodni télen... stb. Nekik most a káposzta is elfogyott meg a kecske is éhen döglött. Pláne, ha hagyták magukat rábeszélni ohmikus elektromos fűtésre. na az majd most halál lesz!
Továbbá ott van a műszaki része is. Létesült 250 000 napelemes rendszer az éves szaldóhoz tervezett műszaki tartalommal. Ez a műszaki tartalom komoly ráfizetés nélkül fix 20-30 évig. Persze, lehet inverter csere 10 év után, de maguk a paneleket nem fogja senki leszedni/ lecserélni. Az inverter csere javíthat valamennyit, de akkor megint pénzt kell bele tenni + kellene aksi is. Egy halovány remény van, hogy pár év múlva máshogy áll majd az akkumulátor buli.
A műszaki megfelelés az éves szaldónak eléggé más, mint a bruttónak. Míg éves szaldó esetén a cél az, hogy a legjobb napelemes cellafelületre eső éves hozamot érjük el, mely az egész éves fogyasztást fedezi. --> 35°-os dőlés, minél inkább déli tájolás, sima string inverter, addig bruttóbn a cél egy egészséges önfogyasztás kiépítése. Itt a fő motiváció az, hogy az év egy optimális részében megtermeld a saját fogyasztásod. Nyáron ne legyen sokkal több, mint a napi felhasználás. Leginkább K-i és Ny-i tájolású napelem a legjobb, nem a déli, hogy minél inkább legyen egész nap termelés. Mi több, egyes vad tesztek szerint akár 90°-os dőlés szög a jó. Így nyáron nem kiugró a termelés, cserébe télen több. Összességében gyengébb a felületarányos éves termelés, de laposabb az éves termelési görbe. Egyszerűen Bruttóban a hálózatba kitermelés minimalizálása és a helyben fogyasztás növelése a vágyálom.
Szóval látható, hogy ilyen jellegű időközi változtatás netto kiszúrás. Egy telepített rendszert nem tudsz hipp hopp átépíteni, hogy megfelelj az új elvárásoknak. Ezért is mondja ki az EU, hogy biztosítani kell a változatlan feltételeket a megvalósított rendszerekre.
Ha lenne gerinc a vezetésben, akkor beismernék, hogy elq**rták a sok támogatással, rezsicsökkentés szűkítésével, stb, és vagy kompenzálnának, vagy maradna amit ígértek. Ami most van, azt úgy kellett volna, hogy előre meg van mondva a 10 év, mert akkor a jelenleg telepített lakossági rendszerek min 70%-a más műszaki tartalommal bírna mint most. Pláne evvel a bruttóval... ami egy vicc kategória. Ezt még ők sem merték kihirdetni 2023 december végéig.. persze mindenki tudta/ sejtette, de hivatalos csak dec legvégén lett. -
Z_A_P
addikt
válasz
molnartibor #59384 üzenetére
Nincs vele semmi gond, inkabb nem nyulok akkor hozza. Egyszer sem vagott le semmit fel ev alatt.
-
válasz
jdeutsch #53981 üzenetére
Na hát most jutottunk odáig, hogy óra csere lesz...
emiatt kell fedlapot cserélni, de a csatári 3060 3FM ablak nélküli és az EON által elfogadott ablakos esetén máshova kell kerülnie a kismegszakítóknak...
így úgy néz ki nem elég fedlapot cserélnem hanem egész dobozt kell...
Ezesetben is megoldás lehet, ha rendelek valahol egy fedlapot a sima 3060-ashoz és szerelő ablakot? Mekkorát? És én összeépítem? Hogy derül ki, hogy pontosan hova kell az ablak? -
senki68
senior tag
-
törölt tag
válasz
edeleny #59417 üzenetére
Van egy ismerős, aki saját pénzen tisztán csinált nap elemet (eszembe jutott), pár éve, talán tavaly rakták fel neki. De ő azt mondta "sosem fog megtérülni, de ennyit nem fogok villanyra fizetni". Neki kedvezménye lehetett korábban.
közben Megtaláltam, itt mesél arról, hogy nálunk volt legtovább a szaldós rendszer. 41:26
https://millasreggeli.hu/podcast/millasreggeli-podcast-budapest-berlet-napelem-mesterseges-intelligencia/Én a legtöbb embertől, azt hallom, támogatásból sem éri meg. Bele sem kezd. Pedig van akinek olyan villanyszámlája van, hogy megérhette volna neki, önerőből is. De pályázni sem pályázott.
"Napelemről függetlenül, lett klimám, és csodálkoztam rá, hogy jé, ezzel fűteni lehet!
És, mivel az átmeneti időben kifűtöm a lakást, lett napelem. "Nálunk, 10/+ éve van klíma, már akkor mondták, hogy lehet vele fűteni is. Egyszer próbáltam, egy helységre, nem sok haszna volt. Csak hűtésre van használva, nyáron. (Ez nem splít klíma.).
Gazdasági okok miatt választottad ezt, akkor valószínűleg befogja hozni az árát
(#59417) edeleny
Kitudja mi lesz még akkor... -
kcsa
veterán
válasz
#33802016 #59415 üzenetére
"Ott a jövedelem, tulaj és háztartás számított. Ha pl valaki, nem oda volt jelentve, máris lehet ezzel operálni. Akkor is megfelelnek papíron. A vagyoni helyzetet, bevételt adott évre nézték, nem a pályázat lezárásig nem?"
Mivel a pályázat feltételei év közben lettek nyilvánosak, és korábbi év jövedelmét vette alapul, úgy minimum macerás volt csökkenteni az egy főre eső jövedelmet, de inkább lehetetlen. Amiket én láttam (ismerősi körben) az kétféle magyarázat a jelenségre: tényleg alacsony az egy főre eső jövedelem, na tőlük nem is sajnálok semmit. A másik a magát minimálbéren foglalkoztató vállalkozó szép drága házban, na tőlük úgy megvonnám mint a szél, de papíron ugye rendben voltak...
-
törölt tag
válasz
senki68 #59411 üzenetére
https://youtu.be/0NDaLRll9BA?t=564
9:32Ez igaz egyébként? Tényleg lehet H tarifára klímát kérni? (és ha igen, ennek mi az előnye hátránya?)
Azt mondja a srác, hogy 50% az ár erre a tarifára, egy időszakban. Ez az ár, a piaci árból vagy a rezsicsökkentősből értendő?Az a csavar, hogy a piaciból igaz? Tehát télen van kedvezmény, nyáron viszont teljes ár - itt jönne be a napelem.
RicsiSulynak akár vigaszdíj is lehetne.
#59413) asdf_
Mennyi ideig érvényes egy ilyen igénybejelentés? -
törölt tag
válasz
axioma #59407 üzenetére
Ezért mondtam, hogy ebben nehéz igazságot tenni, mert annyira nagy lehet a szórás, egyéni élethelyzet. Ha most az lenne, hogy vagy szaldó vagy támogatás. Akkor is szívnának elég sokan. pl ismerős is, akinek támogatással lett napeleme és szaldós marad még sokáig. Neki puff vége kéne legyen a szaldónak. És a többletet bruttó 5 ft-al betáplálni. (ott lenne valahol, hogy a rendszer megtérül, a nagy fogyasztás miatt elég jól, de közel sem teljesen. egy szimmetrikus inverterrel, nem biztos, hogy előbbre volna, még egy aksival sem.)
Egy másik példánál, ott nem tudom mennyi lehet a fogyasztás, de SE rendszer az is pályázat, részben önerős, mint a fenti. Ott feltételezem 2 év alatt rosszabb a megtérülés, ha most azonnal levágnák őket szaldóról. bruttóba átrakva.
Míg lehetnek olyanok, akik önerőből vettek nap elemet, fogyasztástól függően (önerőből gondolom inkább azért, mert megvolt a fogyasztás, megérte befektetni rá, nem spekulációs céllal). Itt is elég nagy szórás lehet. Van akinek pl 20 évig van szaldója és kitermelt sok mindent, egy rosszabb rendszer is.
Még lehetne sok példa, persze... de én nem látom, hogy lehetne "mindenkinek jót csinálni".
A visszavételre, szerintem ez egy átmeneti állapot kellene legyen. Mert szerintem sem reális.
-
edeleny
őstag
válasz
#33802016 #59414 üzenetére
Lehet ezt szépíteni. De szó sem volt, sehol a szaldó eltörléséről, vagy korlátozásáról!
Én, 2021-ben teljesen sajátpénzből csináltam meg.
Akkor indult az első 100%-os pályázat. Csak arról volt szó, hogy a pályázatosok nem lehetnek szaldóban.
Kb 2015-től kacérkodtam a napelemmel.
Nekem 8-15 év megtérülés jött ki. A köznyelv átlag 15 évvel számolt, igaz utána, a nyugdíjas évekre ingyen villannyal.Amiért nem csináltattam, az az, hogy 8-10 000 villanyszámlát fizettem, és ez a beruházáshoz képest nem tűnt soknak.
Napelemről függetlenül, lett klimám, és csodálkoztam rá, hogy jé, ezzel fűteni lehet!
És, mivel az átmeneti időben kifűtöm a lakást, lett napelem.A havi 10 000 villanyszámla megspórolása mellett olyan 6-7-800 köbméter gázt is megspórolok! Így már megéri.
Nos, bárki bármit mond, egészen tavaly év végéig nem volt szó a szaldó eltörléséről, vagy korlátozásáról.
A szaldó örök. Legalábbis kormányzati kommunikációban.Aki mást mond egyszerűen hazudik!
Mindenki megtérüléssel számol, pedig nekem nem ez motivált, hanem az, hogy évek múlva, majd nyugdíjba, amikor kevesebb lesz a bevétel, kevesebb kiadás legyen.
-
törölt tag
válasz
User_2 #59401 üzenetére
Nem olvastam. De elhiszem. Korábbi években tapasztaltam, hogy rengeteg pályázatot vagy önerőt megfinanszírozott előre az állam, tehát ki is fizették. (pl önkormányzatoknak, intézményeknek, és így tovább)
Annak ugye később vissza kell érkeznie az eutól. Ez még lehet az előző eus pénzügyi keret ciklusa volt. De most is eltudok képzelni hasonló gyakorlatot. A 100%ost nem ismerem, nem tudom miért, tart ott ahol. Leginkább csak olvasó, érdeklődő vagyok -
törölt tag
válasz
313313 #59400 üzenetére
Ott a jövedelem, tulaj és háztartás számított. Ha pl valaki, nem oda volt jelentve, máris lehet ezzel operálni. Akkor is megfelelnek papíron. A vagyoni helyzetet, bevételt adott évre nézték, nem a pályázat lezárásig nem?
Lehetett még másik pályázat is, nem csak 100%os futott.
Igen, ez a 8-10 hónap, az bőven elég idő arra, hogy el is felejtsd, hogy volna ilyen egyáltalán
Ezek a pályázat, egyébként sem szoktak gyorsan lefolyni annyi procedúra van nem? Mire eljut a gyakorlati megvalósulásig és azt látom sokszor évek telhetnek el.A mostaninál visszajelzés alapján, mindenkiben az ellenkezője várakozás.
"hogy neki 2023 év végétől van ilyen papírja (majd 2 év beadástól...)"
Ennyi idő alatt nagyon sok minden történik. pl jobban járt volna, ha már van rendszere (ha meg kicsúszott a szaldóból, az nagyon kellemetlen). Én is terveztem pályázni, de nem indultam, végül. Ennek a pályázatnak nincs túl jó visszhangja. Sok idegeskedéstől megkíméltem magam úgy látom.
"Menet közben folyamatosan változott a pályázat kiírása, nekm pl legutolsó számla alapján kellett kiszámolni a rendszer nagyságát,"
Ez egy nagy szívás, mert te szakember vagy, úgy vettem észre. Értesz hozzá, de egy átlag felhasználónak erről fogalma sem lehet. És ha olyan céggel csináltatja, aki nem rutinos ebben, vagy nem napra kész, ott gondot jelenthet. Nem tudom miért kellett változtatni a feltételeket, de hátrányosan, az nem jó, sem a pályázónak, sem a kiírónak, csak gondot okoz a rendszerben.
Számlás dolgot meg lehetett volna oldani, hogy amelyik nagyobb utolsó számla/éves fogyasztás. Jelenleginél mik a szempontok? van ilyen?
"Aztán elvártál volna a bruttóba áttérész. De egyenlőre úgy néz ki maradhat mindenki szaldóban, aki adott időpontokig intézte...."
Szerintem ez egy jó megoldás, hogy ők maradhattak. Aki meg bruttóban indul az meg már tiszta lap. (Én hallottam olyat is, hogy akár bruttóban jobban is lehet járni, ha változik az árazás, visszatáplálásnál, aksival). Ezt majd visszatekintve látjuk, ki járt jobban végül.
"Régen volt a tanyasi 95%- os pályázat, és nem kötnek bele semmibe sem"
Nem tudom, mikor volt ez a pályázat, mennyire régen, milyen forrásból. De a lebonyolítás, láthatóan jobban sikerült. Szerintem sem kellene utólag belekötni, olyanba, ami előre nem volt meghatározva. Viszont itt is látod, 4 misiből 10-es rendszert raktak, most ennyiből a fele jön ki "cirka". A mostani pályázat is ehhez hasonlóra van belőve.
-
törölt tag
https://youtu.be/0NDaLRll9BA?t=132
2:12nél arról beszél, hogy már kezdetektől várható volt, hogy nem marad a szaldó.
VaZso a mondatodra írtam, hogy ellentmondás, hogy az eu nem akarta, de közben, a második felével, meg leírod, hogy ugyan ez lett volna a végcél. Videóban is ezt említi meg.
"a napelemesek saját pénzt fektetnek be,"
Biztos vannak ilyenek is, akár nem kis számmal. Akit én tudok (és szóba került), azok támogatási rendszeren keresztül építették ki, nem a 100%-os, volt benne saját pénz is. Volt akit kérdeztem és azt mondta, ha sajátból kellett volna, nem csináltatja meg, pedig van akinek úgy is megérte volna. Nem tudom, mennyire voltak képben a leendő tulajok, hogy ez ideiglenes állapot, nem lesz így mindig, de aki pár évtizede telepítette annak már biztos megtérülhetett.
Pályázatok nélkül, sokkal kevesebb ilyen rendszer lenne telepítve. Aki régebben telepítette, ugyan ennyi pénzből egy jobb rendszert is kitudott hozni (nagyobbat vagy aksival, nekem ezt mondták.)Aki most csinálja pályázattal, az sincs sokkal előrébb, megtérülési időt nézve.
"cserében kapták a szaldót - emiatt jár(na) a korrekt megtérülési idő is."
10 év alatt meg kellene térülnie, akár új rendszer árát is kitermelnie, feljebb is írtam, ez több tényezőtől függ. Van akinek pár év után gyakorlatilag megtérült neki van 7-8 éve profitot termelni ami bőven kihozza jelenlegi számítás alapján egy új rendszer árát és még profitot is ezen felül. A szaldó megszünésével annak lesz igazán gondja, aki napelemmel fűti a házat és erre használja a többletet. Nem normál fogyasztásra. Erre egy normális átvételi ár, jelentene valamilyen kompenzációt."későbbi módosítás ezen nem változtat."
Akkor miért küldött a szolgáltató leveleket? Hogy mégis marad a szaldó jó néhány ügyfélnek? voltak erről cikkek, kell lennie egy kiskapunak. -
senki68
senior tag
-
asdf_
veterán
válasz
RicsiSuly #59402 üzenetére
de a szemét kivitelező nemadta be a csatlakozási kérelmemet ezért buktam a szaldót...,
Már bocs, de a "szemét" kivitelezőnek melyik ujjából kellett volna kiszopnia, hogy a kormány a seggéből előrántja, hogy szeptember 7-e után vége a szaldónak? Különösen miért kellett volna erre egyáltalán számítania (hiszen az EU-s elvárás dec. 31 volt) és foglalkozni a lehetőségével, amikor eleve kb. első oldal első sor volt, hogy az összes pályázatos megy át bruttósba (aminek lehetősége még most is fennáll)? Szerintem egy "picit" el vagy tévedve...
-
axioma
veterán
válasz
#33802016 #59398 üzenetére
Ne csak az utobbi 2-3 even telepitett rendszerekre gondolj, akiknek most jar le, a rezsicsoki hulyesege miatt (en is ugy szamoltam, hogy joval tobb lesz az aram aranak novekedese, mint az infla) azoknak nagyon nem jott me'g vissza, regebbi (hatekonytalanabb) rendszer akkor me'g irrealis aron. Az egy ertelmes hozzaallas volt, hogy vagy szaldo, vagy tamogatas. De gondolom az meg a sajat tyukszemukre lepes lett volna...
A 10 ev egyeseknel korrekt, masoknal nem. De abban megegyezhetunk, hogy a jelenlegi brutto (fazisonkent! es ki/be forint ara'nnyal) az irrealis szivatas. -
RicsiSuly
aktív tag
válasz
313313 #59400 üzenetére
Igen én 2023 decemberébe kaptam mef a TO-ot, de a szemét kivitelező nemadta be a csatlakozási kérelmemet ezért buktam a szaldót..., mert akkor nemvolt még elő TO-m
Felmerül egy kérdés, ha mégis engedték a szaldosnak a 100% pályázatosokat akkor ez cigányság felém, ha időbe kiadják a TO-t gond nélkül időbe megy a HMKE csatlakozás nekem is.Így felfog kerüli egy Deye inverter(itt a fórumon azt tanácsolták, inkább mint a Huawei) 5kw napelemmel.
Fogyasztásom havi ~400kWh vezérelten meg 160kWh
Remélem így nyáron termelni fog annyit, hogy ne keljen fizetnem télen meg buktam a fütést pedig akattam fel 3 klimát. -
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Azonnali készpénzes INTEL CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- www.LicencAruhaz.hu OLCSÓ & LEGÁLIS SZOFTVEREK 0-24 KÉZBESÍTÉSSEL - Windows - Office - ÖRÖK GARANCIA
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULL HD I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest