Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Eclips21
őstag
válasz #33802016 #58618 üzenetére
Nekem jelezték hogy előzetes ajánlatok, a véglegest a felmérés után adnak.
Amúgy előzetesen január elején kért ajánlatra rádobtak a cégek.... és még azt se lehet tudni az ajánlataikból hogy mennyi a valós önrész... persze a végösszegből kitudom számolni de az nem biztos hogy megfelel a pályázatban meghatározott arányoknak... szóval az általam számolt összegnél valószínűleg csak több lehet az önrész!
-
VaZso
senior tag
válasz #33802016 #59396 üzenetére
A megszűnéssel kapcsolatban az EU nem azt várta el, hogy a meglévő napelemeseknek szűnjön meg a szaldó, hanem azt, hogy ne legyenek új belépők.
Erre volt egy végső határidő, aminek hosszabbítása mostanság járt le.
A meglévő napelemesek kapcsán nem várták el a megszűnést, sőt, szándék volt ezeknek a rendszereknek a korrekt kifuttatása.
Erre kezdett a kormányunk magánakcióba az összes elkaszálását emlegetve, majd visszakozott a jelenleg érvényes, telepítést követő tízéves limittel.Az, hogy a tíz év mennyire pozitív, jó kérdés... volt, ahol 15 évet hagytak, nem tudom, ott is telepítéstől számolták-e.
-
VaZso
senior tag
válasz #33802016 #59398 üzenetére
"Ne haragudj, de ez ellent mondás. Mégis elvártak egy megszűnést, nem maradtak volna abban."
Alapvető célja volt ennek a jellegű ösztönzésnek, hogy növeljék a napelemes kapacitást úgy, hogy a napelemesek saját pénzt fektetnek be, cserében kapták a szaldót - emiatt jár(na) a korrekt megtérülési idő is.
A kivezetés ötlete azért merült fel, mert bizonyos szint fölé nőtt a beépítettség mértéke EU szinten.
Valahol le volt írva egy EU irányelv, ami tartalmazta a korrekt kivezetés javaslatát, most nem tudom, mi volt a konkrét szöveg.Alapjában nem azt akarták elérni, hogy a régi szaldósoknak szűnjön meg a lehetőség, hanem a további bővülés mértékét szerették volna visszaszabályozni - nincs ebben ellentmondás.
Itthon azért volt kapkodás, mert az oda-vissza táncolás során megugrottak a telepítési igények, és ezzel együtt az energiaárak is kilőttek.
A bruttó elszámolás kitalálása mindig is mumus volt itthon, nem is sült ki a végén sok jó belőle az itthoni sajátosságok miatt.
...de igen, elfogadható és nagy eséllyel sávos árazásra lesz szükség hosszútávon.A módosítás során újrainduló 10 év a szabályban szereplő tíz év indulása kapcsán merült fel, ez elvileg telepítéstől lennie... de bizonyos módosításokat is telepítésként kezelnek, azonban ez csak azt a dátumot határozza meg, hogy hány évvel ezelőtti dátumtól kell az éveket számolni... későbbi módosítás ezen nem változtat.
-
313313
addikt
válasz #33802016 #59394 üzenetére
Ttükközni nem tudtál, mert navos adóbevallásból dolgoztak... (mondoj lehet több 100%-os hmke-t vettem át "gazdagnál", mint tényleg rászorulóktól....)
Volt egy regisztráció, ami után elbírálták a jeletkezési feltételeket. 8-10 hónapig tartott a folyamat, ekkor kaptak az emberek egy papírt, hogy pályáztak és x összeget nyertek. Már ez az idő is horibilis, aztán írta itt valaki a fórumon, hogy neki 2023 év végétől van ilyan papírja (majd 2 év beadástól...)
Menet közben folyamatosan változott a pályázat kiírása, nekm pl legutolsó számla alapján kellett kiszámolni a rendszer nagyságát, de volt akinek éves fogyasztás alapján. Én az utolsóval jobban jártam, nagyobb rendszer mehetne fel....
A dolog érdekessége, hogy maga a pályázat is éves szaldó elszámoláshoz lett igazítva. Aztán elvártál volna a bruttóba áttérész. De egyenlőre úgy néz ki maradhat mindenki szaldóban, aki adott időpontokig intézte....
Régen volt a tanyasi 95%- os pályázat, 4 misi, abból rakta boldog boldogtalan a 10kw-os rendszereket. Ott pl folyamatos volt a kifizezés végig és most is az. 3-4 max 5 hétre fizetnek. És nem kötnek bele utólag semmibe se....
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
-
axioma
veterán
válasz #33802016 #59398 üzenetére
Ne csak az utobbi 2-3 even telepitett rendszerekre gondolj, akiknek most jar le, a rezsicsoki hulyesege miatt (en is ugy szamoltam, hogy joval tobb lesz az aram aranak novekedese, mint az infla) azoknak nagyon nem jott me'g vissza, regebbi (hatekonytalanabb) rendszer akkor me'g irrealis aron. Az egy ertelmes hozzaallas volt, hogy vagy szaldo, vagy tamogatas. De gondolom az meg a sajat tyukszemukre lepes lett volna...
A 10 ev egyeseknel korrekt, masoknal nem. De abban megegyezhetunk, hogy a jelenlegi brutto (fazisonkent! es ki/be forint ara'nnyal) az irrealis szivatas. -
edeleny
őstag
válasz #33802016 #59414 üzenetére
Lehet ezt szépíteni. De szó sem volt, sehol a szaldó eltörléséről, vagy korlátozásáról!
Én, 2021-ben teljesen sajátpénzből csináltam meg.
Akkor indult az első 100%-os pályázat. Csak arról volt szó, hogy a pályázatosok nem lehetnek szaldóban.
Kb 2015-től kacérkodtam a napelemmel.
Nekem 8-15 év megtérülés jött ki. A köznyelv átlag 15 évvel számolt, igaz utána, a nyugdíjas évekre ingyen villannyal.Amiért nem csináltattam, az az, hogy 8-10 000 villanyszámlát fizettem, és ez a beruházáshoz képest nem tűnt soknak.
Napelemről függetlenül, lett klimám, és csodálkoztam rá, hogy jé, ezzel fűteni lehet!
És, mivel az átmeneti időben kifűtöm a lakást, lett napelem.A havi 10 000 villanyszámla megspórolása mellett olyan 6-7-800 köbméter gázt is megspórolok! Így már megéri.
Nos, bárki bármit mond, egészen tavaly év végéig nem volt szó a szaldó eltörléséről, vagy korlátozásáról.
A szaldó örök. Legalábbis kormányzati kommunikációban.Aki mást mond egyszerűen hazudik!
Mindenki megtérüléssel számol, pedig nekem nem ez motivált, hanem az, hogy évek múlva, majd nyugdíjba, amikor kevesebb lesz a bevétel, kevesebb kiadás legyen.
Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.
-
kcsa
veterán
válasz #33802016 #59415 üzenetére
"Ott a jövedelem, tulaj és háztartás számított. Ha pl valaki, nem oda volt jelentve, máris lehet ezzel operálni. Akkor is megfelelnek papíron. A vagyoni helyzetet, bevételt adott évre nézték, nem a pályázat lezárásig nem?"
Mivel a pályázat feltételei év közben lettek nyilvánosak, és korábbi év jövedelmét vette alapul, úgy minimum macerás volt csökkenteni az egy főre eső jövedelmet, de inkább lehetetlen. Amiket én láttam (ismerősi körben) az kétféle magyarázat a jelenségre: tényleg alacsony az egy főre eső jövedelem, na tőlük nem is sajnálok semmit. A másik a magát minimálbéren foglalkoztató vállalkozó szép drága házban, na tőlük úgy megvonnám mint a szél, de papíron ugye rendben voltak...
Focus MK2/2.5 Haynes könyv eladó.
-
senki68
senior tag
-
Andras6800
senior tag
válasz #33802016 #59422 üzenetére
Szerintem abszolút nem nehéz ebben a helyzetben igazságot tenni.
Az EU azt mondta ki, hogy 2023.12.31. 23:59 után nem lehet befogadni új szaldós HMKE szerződést. Illetve azt, hogy a meglévő szerződések variálását kerülni kell, mert lakossági befektető bizalomvesztéssel jár ami kiemelten káros.A Kormány hivatalos csatornákon keresztül is 2022 végéig minimum hirdette, hogy aki 2023.12.31-ig telepít annak jár az örök szaldó. Lehet 2023-ban is volt nyomatva ez, de nem vagyok benne teljesen biztos. Ebben a tekintetben volt némi homály egyébként, de a közkeletű értelmezés az volt, hogy inverter csere és/ vagy szerződésmódosítás (Pl névváltoztatás ingatlan eladás miatt) okozhatja a szaldóból való kiesést. Az parázs vita volt, hogy teljesítmén bővítéssel kiesel-e.
Ezért kapásból szo**s a 10 év, mert többet fizettek extra pénzt, hogy tovább maradhassanak szaldóban. Van aki extra garit vett inverterre, de emlékszem itt nem 1x ment a diszkusszió, hogy mely inverter javítható.. mit kell venni aki 10+ évre tervez.
Ha a vezetés nem köpte volna szembe megint a választókat, akkor a szaldót meg kellett volna tartani így. Minden új belépőnek pedig bruttó. Jah, hogy közben túlfűtötték a szegmenst támogatásokkal... hát ez nem vigasztalja azokat, akik vastagon bele fizettek zsebből és most ráfaragtak.Számomra 2 tényezős a sztori. Van a gazdaságossági része. Lehet vitázni, hogy megétül-e 10 év alatt vagy sem. Tömegek lettek átba**va, és valósítottak meg kapcsolódó beruházásokat. Pl villanyfűtésbe fektették a megtakarítást, hogy a nyugdíjas évekre ne kelljen fagyoskodni télen... stb. Nekik most a káposzta is elfogyott meg a kecske is éhen döglött. Pláne, ha hagyták magukat rábeszélni ohmikus elektromos fűtésre. na az majd most halál lesz!
Továbbá ott van a műszaki része is. Létesült 250 000 napelemes rendszer az éves szaldóhoz tervezett műszaki tartalommal. Ez a műszaki tartalom komoly ráfizetés nélkül fix 20-30 évig. Persze, lehet inverter csere 10 év után, de maguk a paneleket nem fogja senki leszedni/ lecserélni. Az inverter csere javíthat valamennyit, de akkor megint pénzt kell bele tenni + kellene aksi is. Egy halovány remény van, hogy pár év múlva máshogy áll majd az akkumulátor buli.
A műszaki megfelelés az éves szaldónak eléggé más, mint a bruttónak. Míg éves szaldó esetén a cél az, hogy a legjobb napelemes cellafelületre eső éves hozamot érjük el, mely az egész éves fogyasztást fedezi. --> 35°-os dőlés, minél inkább déli tájolás, sima string inverter, addig bruttóbn a cél egy egészséges önfogyasztás kiépítése. Itt a fő motiváció az, hogy az év egy optimális részében megtermeld a saját fogyasztásod. Nyáron ne legyen sokkal több, mint a napi felhasználás. Leginkább K-i és Ny-i tájolású napelem a legjobb, nem a déli, hogy minél inkább legyen egész nap termelés. Mi több, egyes vad tesztek szerint akár 90°-os dőlés szög a jó. Így nyáron nem kiugró a termelés, cserébe télen több. Összességében gyengébb a felületarányos éves termelés, de laposabb az éves termelési görbe. Egyszerűen Bruttóban a hálózatba kitermelés minimalizálása és a helyben fogyasztás növelése a vágyálom.
Szóval látható, hogy ilyen jellegű időközi változtatás netto kiszúrás. Egy telepített rendszert nem tudsz hipp hopp átépíteni, hogy megfelelj az új elvárásoknak. Ezért is mondja ki az EU, hogy biztosítani kell a változatlan feltételeket a megvalósított rendszerekre.
Ha lenne gerinc a vezetésben, akkor beismernék, hogy elq**rták a sok támogatással, rezsicsökkentés szűkítésével, stb, és vagy kompenzálnának, vagy maradna amit ígértek. Ami most van, azt úgy kellett volna, hogy előre meg van mondva a 10 év, mert akkor a jelenleg telepített lakossági rendszerek min 70%-a más műszaki tartalommal bírna mint most. Pláne evvel a bruttóval... ami egy vicc kategória. Ezt még ők sem merték kihirdetni 2023 december végéig.. persze mindenki tudta/ sejtette, de hivatalos csak dec legvégén lett.A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!
-
RicsiSuly
aktív tag
válasz #33802016 #59418 üzenetére
Igen mondtam adjuk be gyorsan még 2023 decemberébe a hmke hátha, erre látom 2024.januárba 7-én lett beadva...
Nemadták be arra vállrántás volt a válaszuk majd még odaböföfték kell nekik 600 önerő. Ekkor mondtam gyors jelszóváltás(még nemcsináltak semmit) a pályázati oldalon azt elköszöntem tölük.
Pár hszemmel feljebb azok az ajánlatok új cégtől vannak, mivel biztos bruttós leszek ezért rádobok egy 100ast és akkor Deye invertert rak ez asszimetrikus, a Huawei beleférne a 2.6-ba. 5kWp rendszer.
Most itt tartok az ügymenettel :D
#59428. Igen nekem is az rémlik 2035ig ki kell vezetnijük a szaldót.
[ Szerkesztve ]
Üdv SRicsi
-
asdf_
veterán
válasz #33802016 #59418 üzenetére
Ezt a kérelmet a cég beadhatta volna előbb is, nem? Erre nincs szabály, ez még nem kötelezvény, jól tudom?
Beadhatta volna ő maga is, ha ennyire fontos volt a szaldó.
Ja, hogy a kivitelezőhöz hasonlóan neki sem volt üveggömbje, ami megmondta előre, hogy be kéne adni... -
asdf_
veterán
válasz #33802016 #59420 üzenetére
Mennyi ideig érvényes egy ilyen igénybejelentés?
Ha jól tudom, szolgáltatónként változik, hogyan van, de elvileg -és ez sem biztos- az ember beadja a HMKE igényt, megkapja az MGT-t, ez 1 évig érvényes, de 3 hónap áll rendelkezésre elfogadni. Csak elfogadni, tervet nem kötelező még benyújtani mellé, csak lehetőség. Eztán ugye marad 3/4 év, ebben az időszakba beadatja az ember a csatlakozási dokumentációt, erre jön egy jóváhagyó levél, és ennek dátumától számított 1 éven belül kell készrecsinálni.
Azért csak elvileg, mert rám pl. nézett érdekesen a tervezőember (aki azért csinált már pár ilyet, tehát nem most kéne, hogy szembejöjjjön vele, gondolnám, persze nyilván napelemes cégeknek, azok meg pörgetik a dolgot), hogy mit akarok a bőven 4 hónapos MGT-mmel, de mondtam, hogy én ajánlott levélben elfogadtam, tehát okénak kéne lennie, hümmögött, majd mondta, jó, akkor beadja. Aztán elfogadták. -
VaZso
senior tag
válasz #33802016 #59414 üzenetére
"Akkor miért küldött a szolgáltató leveleket? Hogy mégis marad a szaldó jó néhány ügyfélnek? voltak erről cikkek, kell lennie egy kiskapunak."
Jelenleg nincs kiskapu.
Az volt a kiskapu, hogy, ha bővítést végeztél a rendszeren a tízéves limit belengetésének környékén, akkor a szövegezés szerint újraindul a tíz év... és ezért kaptak "mégis marad a szaldó" levelet néhányan.
Most hiába bővítesz, nem indul újra semmi, sőt, ha inverterteljesítményt növelsz, bukod a szaldót.Megtérülést, ismerős úgy számolja, hogy van egy havi villanyszámlája, azt megszorozza 12 vel azt még 2-vel (2 év) és máris majdnem kijön a beruházás ára. Nem hétköznapi a villanyszámlája. Ő még bőven szaldóban van.
Ne gondold, hogy a többség is így van vele.
Az, hogy pl. cégek (üzemek) telepítenek napelemeket akár visszwatt védelemmel, mert megéri nekik, az egy külön dolog - ők rögtön el tudják fogyasztani a termelést, persze, hogy megéri.
Az átlagember nem akkor fogyaszt és nem annyit, hogy néhány év alatt megtermelje saját bekerülési költségét a rendszer, különösen, ha nem támogatásokkal lett telepítve... és sok helyen nem úgy lett.Az eu azt is mondta, hogy nem lesz óra állítás, azóta eltelt legalább 3 év, és még állítgatjuk. Pedig valami szavazgatást, vagy közvélemény kutatást is csinált. Meg mondtak már sok mindent mást is.
Tettek egy állásfoglalást, de az országok közötti konszenzus nélkül ez nem sokat ér, azt meg nehéz összehozni, hogy mindenkinek jó legyen.
Magyarországon belül sincs konszenzus, nemhogy más országokat is figyelembe véve.De utólag olvasgatva, hallgatva, pl azt a rádió beszélgetést is, az derült ki számomra, hogy egészen 2023 végéig nem volt tiszta, mi merre hány méter. Elém került egy 3 éves videó, már ott is beszéltek ezekről egyébként.,
Nem volt tiszta, mert hivatalos szinten nem kommunikálták a megszűnést, csak különféle szakértők jelezték, hogy ezzel gond lesz, ill. külföldi példák voltak láthatók, ill. az EU irányelve a jövőre nézve (nem a jelenlegi napelemesekre) - ez az egyetlen fix információ volt ismert.
Akkor is folyamatosan bizonytalanságban tartották a embereket, amikor belengették, hogy most aztán igazán megszűnik... vagy havi szaldó lesz... vagy talán éves... vagy bruttó... vagy...
A bruttó szabályozást már évekkel ezelőtt meg kellett volna alkotniuk, de valahogy nem merték vagy nem látták értelmét, és úgy közeledett az ismert határidő az új szaldós szerződések tilalmáról, hogy az utolsó pillanatig nem lehetett tudni, egyáltalán mit értenek majd bruttó elszámoláson.
Folyamatosan más információk keringtek, Tiktokon üzengettek "hivatlaos" információkat, teljesen hülyének néztek mindenkit. -
axioma
veterán
válasz #33802016 #59454 üzenetére
Pontosan: allampapirnal nem valtoztattak semmi olyat, ami a megkotott szerzodeseket (vasarolt allampapirt) erinti, en most 19.1%-on ketyego papirokban (is) ulok. De csak az uj jog megszerzeset szuntettek meg (pontosabban uj kondicioval de meg van pmap, bar azt se kotelezo, a pemap meg is szunt). Na ezt pont el lehetett volna varni napelem ugyben is.
-
Andras6800
senior tag
válasz #33802016 #59452 üzenetére
Keversz 2 dolgot. Az óraállítás egy tervezet volt. Igaz nem követem, de nem emlékszem, hogy lett belőle tagállamokra vonatkozó jogszabály. Napelemes téma kapcsán pedig létezik ilyen.
”Nem nagyon követtem a nap elemes témát mélyen. egy darabig igen, aztán abba maradt. De utólag olvasgatva, hallgatva, pl azt a rádió beszélgetést is, az derült ki számomra, hogy egészen 2023 végéig nem volt tiszta, mi merre hány méter. Elém került egy 3 éves videó, már ott is beszéltek ezekről egyébként., lehet már négy éves is lesz mert 2020-2021-es.”
Supermen-ről meg Batman-ről is van fent videó pl Youtube-on😉
Igen, volt róla szó itt meg ott. De hányszor emeljem ki, hogy hivatalos!!!! Egyetlen egy kormányzati, minisztériumi portálon, nyilatkozatban, stb nem volt erről szó. Végig konzekvensen azt kommunikálták, hogy 2023.12.31ig aki telepít annak marad. Persze homályosan megfogalmazva. És a kedves Fidesz megint különböző dolgokat mos össze. Mert igen, EU valóban rosszalja a HMKE-sek már egy szerződött részét. Azokat, akik támogatásból csináltak napelemet, mert ez így dupla támogatás. Nem véletlen volt az OFT kapcsán külön határidő. Csak aztán a határidő előtti este vagy hogy ezt is eltörölték. Tervezhetőség 0…A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!
-
edeleny
őstag
válasz #33802016 #59452 üzenetére
Az EU soha nem mondta ki konkrétan, hogy nem lesz óra állítás!
Azt mondta, hogy el lehet törölni, de a tagállamoknak kell megegyezni, hogy melyik maradjon. Egységesen az egész Unióban.
Erről meg olyan nagy egyeztetés nem volt. Nem is lehetett, mert más az érdeke Hollandiának, és más nekünk.
Egy - két idióta populista ült fel ennek idehaza.( a téli lenne a hivatalos, annak kellene maradni, de akkor hajnal háromkor kelne a nap, és nyolckor sötétedne, ezt úgy elfelejtették hozzá tenni.)
((egyébként olyan jókat tudok röhögni a sok idiótán, aki hetekig kinlódik, az óra átállítás miatt. 4 műszakban járok. Nekem hetente van kettő 😁))Megtérülés!
Montam hogy kb. '15-től szemeztem a napelemmel. Sok ajánlatot bekértem. Volt olyan cég aki azt kérdezte, mennyi a villanyszámla. Mondtam, hogy 10 000. Jó, intéz hitelt, és ezután nem villanyt hanem hitelt fizetek x ideig.Ők milyen jól jártak!
Egyébként nem tudom miért kellett elővenni megint ezt a Megafonos témát, hogy nem ígértek örök szaldót.
De, azt ígérték!
Akinek nincs is napeleme, vagy szerinte ez az eljárás korrekt, és jó volt (10 év szaldó), az keressen magának egy másik topicikot! Bosszantsa a többi juhot! Kicsit unalmas, hogy néhányan ide járnak osztani az észt, úgy hogy napelemük sincs!Akinek nem inge ne vegye magára!
[ Szerkesztve ]
Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.
-
axioma
veterán
válasz #33802016 #59473 üzenetére
A nekem cimzettre:
A kabeltv nem kotelezo szolgaltatas, mint a viz, villany, csatorna... azt felmondhatja, alternativa nelkul is, ahogy a bank is a bankszamlad, indoklas nelkul - de a kozszolgaltatok spec. helyzetuek, ott ezt nem lehet (van is cserebe nekik allami vallalas).
Visszwatt: nem megy ki a halozatba a felesleg, hanem leall az inverter igy nem termel a napelem, hiaba tudna (mondjuk 3f miatt ez lehet hogy csak haz 1f-ra konvertalva lehetseges, nekem 4 evem van kitalalni, beszerezni)
Nem a napelem kotelezo ujepitesnel, hanem a megujulo ara'ny, es ennek legertelmesebb modjanak a napelemet tartjak (hoszivattyu a masik alternativa). -
Andras6800
senior tag
válasz #33802016 #59470 üzenetére
"Ahőszigetelés, jó ötlet, csak azt megvalósitani, sokkal több idő, energia. És gyanítom annak is extrém módon felment az ára. Hőszivattyút ellenben, akinek már van szigetelése telepíthet, érdemben sokkal rövidebb idő alatt. (akinek nincs vagy folyamatban van az is). Nekem egyébként nincs, hőszivattyú, de szigetelés igen. Esetleg ablakot lehetne cserélni, legalább 1-et, mindig lehet min javítani."
Igazad van, de ezt azért tervezni kell ám. Nem úgy van, mint gázkazánnál, hogy felakasztod a 24 kW-osat a falra aztán had szóljon. A Hőszipkát méretezni kell, hogy megfelelően működjön. Túlméretezni sem szabad, nem csak alul. Így ha valaki hőszipkát vesz, utána szigetel, az hatékonyatlanabb, mint szigetelni, aztán hőszipka. De ez megint off.
A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!
-
Andras6800
senior tag
"59462) VaZso
"...és többen éppen ezért nem támogatással próbálkoztak, hanem kifizették saját zsebből a telepítést - csak legyen szaldó."
Erre most mit lehet mondani... bizonytalanra fogadni olyan, hogy vagy bejön vagy nem. Én 100%-ost néztem, anno... nincs szaldó, sebaj, ingyen van megéri úgyis. Egyébként bele sem kezdtem volna [helyükben, ha szaldó nélkül nem éri meg hosszútávon sem]. (szaldó bármikor törölhető, mind1 milyen kormány van). Ráadásképp nekik még szimmetrikus inverterük lehet, a többségnek, talán szoftveresen sem lehet bekapcsolni a funkciót. Nem hoztak túl jó döntést, bizonytalan dologra alapoztak. De ahogy látom a 100%-os pályázattal, is akadt elég probléma."Szóval a hivatalos minisztériumi állásfoglalás szerint eljárni szerinted is bizonytalanra fogadás
A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!
-
RicsiSuly
aktív tag
Igen alapból az volt a terv, hogy lesz H tarifám. Van vezérelt, nappali órám és ezek mellé 4 éve kertrendezés elött beástam 40m 5x10mm földkábelt. Majd felkerült a 3db klima amire lehet H tarifát igényelni. Majd jött a 100%-os napelem akkor abbamaradt az a projekt.
Most viszon kész vagyon beköttetni a H tarifát. Ampert kikell fizetni, gondolom nemjó nekik a régi csatári villanyóradoboz stb..
Régen volt kint a regisztrált szerelő mondta a többi mellé felhegeszt egy csatáris dobozt megigénylem a teljesítményigényemet amennyit kér a 3 klima felteszi és kész, most minden szarért is fizetsz.Bizonytalanság oké belleölök 3-4százat majd egy év múlva azt mondja a vezérkarunk vége H tarifának...
Üdv SRicsi
-
313313
addikt
válasz #33802016 #60076 üzenetére
Elvileg lesz majd 3 időszak, talán külön áram árral. És a felvett teljesítmény alapján akarnak valamit. Ezek mindenkinek, nem csak napelemeseknek, vagy azoknak nem is.
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
-
313313
addikt
válasz #33802016 #60090 üzenetére
Ezt döntse el mindenki maga.
Az a baj ebben a kiszámítható környezetben, amelyeket racionális döntésekkel csak fokozzák a kedvet, előre jósolni bármit is....HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
axioma
veterán
válasz #33802016 #60097 üzenetére
A fekete szo nem jo, de ha te tkp. csinalsz egy nagy szunetmentest ami csak a hazat latja el, es a napelem csak arra termel, csak szukseg eseten a halozat is tolti, akkor nincs koze a kozhalozathoz. A telken termett novenyzettel is futhetsz, nem csak adoval vasarolt faval.
-
-
senki68
senior tag
válasz #33802016 #60142 üzenetére
Ez nem backup port.
Azért PV point, mert ugye nincs leválasztás.
Normál esetben itt nincs feszültség. Áramszünet esetén jelenik meg 1 fázis 3kW / rövid ideig 4.2 kW/.Természetesen mágneskapcsolóval, kontaktorral megoldható, hogy ide átkapcsolja azokat a berendezéseket amik kellenek áramszünet esetén. De ezek a készülékek legyenek egy külön áramkörön.
-
asdf_
veterán
válasz #33802016 #60142 üzenetére
Nem egészen értem.
Ő sem.
PV point: csak áramszünetkor, csak napelemről, egyetlen dedikált kimeneten van áram, 1 fázison, max 3 kW. Semmit nem kell csinálni érte, pláne nem tiltott, jön magától, ha PV pointos az inverter.
Full Backup: áramszünet esetén az inverter leválik a hálózatról és 3 fázison azt hiszem csak kevés kW-okkal/fázis* (kevés= nem 3, mint PV point esetén) látja el akár(!) a teljes házat akkuról. Külön terveztetni szükséges, leválasztódobozt kell beépíteni hozzá. A jó isten se tudja, hogy hajlandóak-e végre engedni, olyan szinten szánalom, amit ezzel évek óta műveltek, hogy hajlandó sem vagyok követni, hogy a király urak végre méltóztatnak-e megengedni ezt.*egyelőre, aztán majd ha beleerőszakolják az aszimmetrikust, ez változhat
[ Szerkesztve ]
-
asdf_
veterán
válasz #33802016 #60153 üzenetére
Lehet, de a lánc elején attól még a #60130 -as post van, ahol Fronius-ról kérdezett a delikvens, utána én válaszoltam, aztán ő írt valamit, aztán te belekérdeztel, utána én írtam félig hülyeséget, ezt senki68 javította. Ez nálam végig Fronius-os történet. Aztán persze, hogy csak olvasva, nem részt véve a beszélgetésben is tudja-e követni az ember a hozzászólások láncát, azt nem tudom. Én írtam bele, így megvolt, hogy mi az eleje, mi a vége és hogy végig Fronius-ról beszélünk. Ahol A PV point kifejezés szerepel az már kijelöli, hogy Fronius-ról van szó és hogy ebbe a környezetbe kell helyezni a mondandók további részeit is.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Proxmox VE
- Hálózati / IP kamera
- Témázgatunk, témázgatunk!? ... avagy mutasd az Android homescreened!
- Vodafone mobilszolgáltatások
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Xiaomi Mi 11 Lite - 4G-vel vagy 5G-vel kéred?
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Tudományos Pandémia Klub
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest