- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Gyere el a 9. BRSZK-ra!
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
- WhrlpoolMind: Az eredeti lemez utánozhatatlan illata
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
szuper, köszönöm
-
a napelemes cég 15%-ra állította az akku maximális merülését (és 10%-ra a lekapcsolást) így nekem jellemzően 15-100% között mozog az akku
az elektromos autósoknál pedig a 20-80% terjed, mint optimális töltöttség
van értelme ezzel foglalkoznom, vagy nincs? Deye AI-W5.1 akku -
-
válasz
Strezi #65964 üzenetére
nálam nem is az a kérdés, hogy a teljesítmény 5kW fölé képes-e menni, hanem az, hogy minél jobban elnyújtsam a termelést, ezért tettek a nyugati tetőre is napelemet.
így elméletben a peak időszak termelése télen, vagy szűrt fény mellett elképzelhető, hogy nem éri el azt a maximumot amit akkor kapnék, ha az összes panel dél felé nézne, de cserébe nyáron amikor 16 óra után átbukik a déli tető peremén a nap nálam még lesz termelés, jól értelmezem? -
válasz
kleinguru #65957 üzenetére
a telepítő nem ugyan az a cég, akik a kivitelezők (Solar Hero) a projekt szerint.
na a kivitelező emiatt egy karton lapot hagyott a felhasznált anyagokkal (érvéghüvelytől alu sínig, mindennel) és kész, a papírmunka majd egyszer, soha napján kiskedden jön a Solar Hero-tól. -
válasz
Doki16 #65945 üzenetére
szerintem a mostani kialakítás két stringen van, azaz a 8 az egyiken és a 6 a másikon
a maximális DC bemeneti teljesítmény (6,5kw) a szűk keresztmetszet akkor, igaz? az viszont csak egy 430-as panelt engedélyezne (15*430 = 6450) vagy ha sokkal több van, akkor egyszerűen csak nem vesz le róla többet 6500 wattnál? -
ez jó, mert a kivitelező nekem is 3 évet mondott, én is bővíteném a panelek darabszámát.
ez az NPP-s Deye 5kW mennyire panelezhető túl? 14db 430-as van fenn a tetőn (6 nyugatra, 8 délkeletre) és meglátásom szerint a délkeletre néző oldalon még elférne pár darab, tetőfelület van bőven
-
válasz
eegerferenc #64238 üzenetére
mennyi lesz azt kitüni egy okos magyar vállalkozónak, szerinted?
-
kaptam egy generál levelet attól a cégtől, akivel leszerződtünk ebben az állami támogatott napelem+akku sztorira (Solar Hero Zrt)
állítólag a Deye akkuk beszerzése problémás, ezért elkezdenék akku nélkül a telepítéseket
1) fogadjam-e ezt el, és telepítsék akku nélkül, illetve
2) van itt valaki belsős, aki igazolni tudja, hogy a Deye akkuk beszerzése valóban problémás? -
válasz
Reggie0 #62362 üzenetére
nem biztos, hogy ez a stílus a megfelelő amit előadsz.
azért mert régebb óta van gáztűzhely, már elavult?
gondolom akkor szerinted az Audi is elavult egy Dacia-hoz képest. Tudod, hiszen Audi 1932 óta van, a románok meg 1967-ben kezdték.
vagy más indokod is van, miért "elavult" egy gáztűzhely?160 nm-en lakunk, van klíma meg villanytűzhely, meg szárítógép, meg airfryer, meg a fene tudja még mi, ami sokat fogyaszt. és meglepődsz, de elég az 1x 32A. egy 2008-as házban, amit 2019-ben újítottunk fel.
szerk: bár ez lehet nem elég modern a nézeteid szerint -
buta kérdésnek tűnhet, de van valahol nyilvános adatbázis az E-On regisztrált villanyszerelőiről?
-
válasz
Boost3er #59868 üzenetére
úgy érzem a 15 nap csak az első válaszra volt, azt megoldották azzal, hogy kitoltak egy hiánypótlást (ami feltételezem, hoyg eleve bele volt építve, hogy kelljen) és így megfelelnek a törvényi határidőknek, mégsem kell időre dolgozni.
Isten hozott a bürökrácia tengerében -
nem szaldós, hanem a 66%-os most februári támogatásos balhé
ezáltal akku is lesz, igenahogy néztem a nap állását, kb 15:00 után nagyon meredek szögben érné a déli oldalt a sugárzás, ezért gondoltam, hogy esetleg pár panel mehetne a nyugati oldalra, hogy a lemenő nap süsse
mivel abból az irányból semmi nincs, csak puszta (se épület, se fák) így a teraszról látom, hogy a nap eltűnik a horizonton -
válasz
Jolida #59793 üzenetére
az ott 3,5 méter széles (a tető beugrástól a sarokig, tehát a bal szélső függőleges piros vonal) amiből feltételezem, hogy 3 panel elfér, ha mind külön-külön van rögzítve ilyen lépcsőzetes módon
itt van még két kép, ami segíthet:
dél-keleti homlokzat
dél-nyugati homlokzat#59792 senki68 ne haragudj, nem látom, hogy segíteni szeretnél. rajtad kívül mindenki érti, miről van szó.
-
válasz
Jolida #59784 üzenetére
köszönöm. és 66% pályázatos, igen
a garázs elöl van, oda tervezem az invertert meg az akkut
nem probléma, hogy a hátrafelé (dél-nyugat) néző tető az viszonylag messze van?#59780 senki68
gyenge vagyok a témából, ezért segítségül hívtam a telefonom, abból vettem a szögeket és az irányokat. szerencsére van az iPhone-nak iránytű applikációja, ami remekül mutat mindent. -
laikus kérdés következik:
ilyen tető mellett van értelme a dél nyugati oldalra is tenni paneleket?
14db panel lenne, szerintem mind elférne a dél keleti oldalon is
az utcában a legtöbb házon is azon az oldalon van napelem
a tető dőlésszöge 35° a hosszanti oldalon -
ma járt le a 15 munkanap, de újra hiánypótlásra köteleztek (ma).
-
-
-
G7-et olvasgattam, és szembe jött ez az erkélynapelemes sztori
fel is merült bennem a hozzá-nem-értő-ember első kérdése: ha van egyébként egy, a rendszerbe visszatáplálást végző napelem rendszerem (hibrid üzemű) akkor honnan a répából fogja tudni az áramszolgáltató, hogy van-e erkélynapelemem, vagy nincs?
és ha nincs ilyen hibrid üzemű napelem rendszerem, akkor honnan a répából tudja az áramszolgáltató, hogy van ilyen erkélynapelemem? (tekintsünk el attól, hogy látszik fizikailag) -
válasz
HunChris #58606 üzenetére
az önfogyasztásra nincsenek adataim, ez majd akkor derül ki, amikor már meglesz a rendszer és üzemel
át kell állítanunk a szokásainkat is, eddig jellemzően éjszaka ment a mosógép/szárítógép meg a mosogatógép is (minden este megy 1x) ezeknek most reggel/délelőtt kell majd mennie, hogy csökkentsem a rendszerbe táplálás mennyiségét.
illetve átmeneti időben (amikor nem -10 van odakinn, hanem plusz 10) inkább klímával fűteni, mint gázzal.
vagy van egy elektromos fűtőszál már a HMV tárolóban, az abba menő vizet sem muszáj gázzal fűteni, át lehet azt is állítani elektromos fűtésre
#58607 Brandynew: igen, ezt is írtam, hogy át kell alakítanunk a fogyasztási szokásainkat, meg például lecserélhetjük az autót elektromosra, ami szintén növeli a fogyasztást, és mivel a feleségem otthon van, az autó tölthető napközben. villany kazánt nem tervezek venni -
válasz
Radnix #58581 üzenetére
úgy döntöttünk, bele vágunk, és nem (csak) ezek miatt
- a jelenlegi családi autónkat a feleségem használja nap közbeni ide-oda rohangálásra, alacsony futás mellett. ez havi 500km átlagban, 100-as benzint tankolva 15 ezer forint (most) egy elektromos vagy plug-in hibrid autóra cserélve ez az összeg példul szintén eltűnne
- jelenleg egy klímánk van, és gázzal fűtünk, a nyarakat meg igyekszünk kibírni. egy vagy két további klíma felszerelésével például nyáron akár 2 fokot is hűthetnénk a ház átlaghőmérsékletén, aminek gyakorlatilag csak a klíma és a felszerelés lenne az "ára"
- és a rezsicsökkentés sem tarthat örökké, meg az 5 forintos átvételi ár sem.
mondom, a 14 év a leg pesszimistább megtérülés
az önerő pedig 10 havi kamatmentes részletre jön. -
mi havi 330-360 kWh áramot fogyasztunk (feleségem pl. home office-ban szinte egész héten) ami éves kb 4000-4100 kWh fogyasztást eredményez. az utóbbi egy évben (2023.02.01-től 2024.02.01-ig) 260 ezer forintnyi villanyszámlát fizettem ki
egy szerintem menedzselhető 40% önfogyasztási arány mellett beférnénk a rezsicsökkentett limit alá, tehát 37 forintért vennék kb havi 200-210 kWh áramot, amivel nagyjából megfelelződne a villanyszámlánk, tehát havi 10-12 ezer forint megtakarítás érhető el vele.
mondom, mindez jelenlegi árak mellett. ez kb 14 év megtérülés a mi konkrét esetünkben
bármelyik szám eltolódása javít a megtérülésen, rontani nem látom mi rontana. -
válasz
Akos1980324 #58203 üzenetére
yes, igen
-
válasz
senki68 #57862 üzenetére
elég lenne, ha egyszer megjelenne, és hatályban maradna, lásd [link]
én meg azt látom, hogy a tény meg az, hogy pillanatnyilag nem az van, amit mondaszaz meg, hogy a Muth Gergely az MNNSZ képviseletében jár el, az számomra az MNNSZ weboldaláról nem derül ki. talán megzavarhatott az, hogy ő az egyetlen, aki belső infót kommunikál kifelé? a videóban mint "Fronius Műszaki Tanácsadó" van bemutatva, 0:16-nál megtekinthető.
ettől persze nem elképzelhetetlen, hogy a törvényalkotó és az MNNSZ egyeztetésén jelen volt, hiszen én nem voltam ott jelen, így nem tudhatom. De az MNNSz képviseletére véleményem szerint a linken felsorolt emberek hivatalosak.nekem egyébként nem szomorú hír az, hogy a Fronius tudni fog valamilyen asszimetriát, és az sem szomorú hír, hogy a Huawei inverterei lehet, hogy elérhetőek lesznek valamikor, amik majd tudják.
az a szomorú hír, hogy a pályázatnak azon szakaszában, amikor érdemi döntést kell hozni a törvényalkotó és a napelem szövetség még mindig alkudozik, és elképzelhető, hogy a törvényalkotó részéről csak akkor lesz már valamilyen érdemi lépés, amikor a pályázatok döntési határideje már lejárt. na EZ tényleg szomorú, mert úgy gondolom, hogy egy rendes államban az iparági szövetséggel való egyeztetés a pályázat kiírása ELŐTT történik meg, nem aközben. mondjuk nézhetjük úgy is, hogy félig tele van a pohár, mert legalább van érdemi párbeszéd, és az is elképzelhető, hogy olyan eredmény lesz, amire többen számítanak (energiamérleg szerinti elszámolás) de talán nem véletlen, hogy a Fronius és a Huawei sem hisz annyira a sikerben, és ezért kezdik el behozni az asszimetriára tervezett készülékeiket. de ez csak spekuláció a részemről.
-
válasz
senki68 #57856 üzenetére
ki döntött el és mit?
van egy értékesítő a Fronius-nál, aki azt kommunikálja, hogy a napelem szövetség lobbizik (nyilván a Huawei és a Fronius nyomására) a kormánynál, hogy legyen energiamérleg szerinti elszámolás, különben az inverterjeiket kevesebben fogják választani és/vagy az ő inverterjeiket választók rosszabbul járhatnak azon fogyasztóknál, akik asszimetrikus invertert választottak
ez az infó két helyen jelent meg, a facebook posztban, amit már többször linkeltél és a youtube videóban - mindkettőnek a forrása ugyan az az egy ember.
de ezek alapján az energiamérleg szerinti elszámolás egyelőre egy vágyálom és nem tény
tény majd akkor lesz, ha a közlönyben megjelenik. -
válasz
molnartibor #57123 üzenetére
csak páros számú panelt lehet feltenni?
szerk: bónusz kérdés, van érdemi különbség a Deye és a Pytes akkuk között?
-
válasz
molnartibor #57121 üzenetére
a két panel nem egyforma, az egyik 420 a másik 430
-
válasz
molnartibor #57112 üzenetére
ez akkor is agy működik, ha egyébként az akkuban van eltárolva valami?
tehát az egy dolog, hogy termelek x kW energiát a napelemről, de ha valamennyi el van tárolva az akkuban, akkor is kintről vételezi majd a szimmetrikus termelés esetén a "különbözetet"? -
válasz
molnartibor #57108 üzenetére
igen ez az asszimetrikus termelés dolog jött elő korábban is, kérdés, hogy ez nekem mekkora problémát okozhat a gyakorlatban?
nincs villanyautónk (egy ideig még nem is lesz) és a klímát is csak nagyon meleg napokon használjuk (1db van)
a legnagyobb fogyasztónk valószínűleg a villanytűzhely lehet -
sziasztok, elolvastam az utolsó pár oldalt, és talán szükségtelen is feltennem a kérdést, de hátha valamin átfutottam, vagy eddig nem lett leírva.
a kérdés a napelem programhoz kapcsolódik, a következő ajánlatok közül tudok választani:
- Huawei SUN2000-5KTL-M1 inverter, 12db Hero PV 430S2-Pro2 panel, 10 kWh Huawei LUNA2000-10-S0 akku (LiFePo4) készre telepítve 1.980.000 Ft önrésszel
- Deye SUN-5K-SG04LP3-EU inverter, 14db Hero PV 420S2-Pro2 panel, 2x 5,1 kWh Deye SE-G5.1 Pro akku (LiFePo4) készre telepítve 1.869.000 Ft önrésszel
- Deye SUN-5K-SG04LP3-EU inverter, 12db Hero PV 430S2-Pro2 panel, 2x 5,1 kWh Deye SE-G5.1 Pro akku (LiFePo4) készre telepítve 1.699.000 Ft önrésszel
melyiket, és miért?
köszi
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Xiaomi Vacuum S20 bontatlan új fekete
- Eladó AS-48A olajmentes kompresszor 4L tartállyal, dupla hengeres kivitelben!
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- Veemann V-FS8 20 felnim új nyári abroncs szettel.
- Új, bontatlan Tesla Smart Floodlight Battery Camera + Tesla 5W napelemmel - 1,5 év garival! -
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad L15 Gen2 Magyar - Ryzen 7 I 16GB I 512SSD I 15,6" FHD I HDMI I W11 I Gari!
- Lenovo ThinkStation P520 Workstation! W-2145, 64GB, 512 SSD /Quadro - Számla, garancia
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad E540 - i5-4GEN I 8GB I 128SSD I DVDRW I 15,6" FHD I CAM I W10 I Garancia
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest