Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
addikt
sziasztok, elolvastam az utolsó pár oldalt, és talán szükségtelen is feltennem a kérdést, de hátha valamin átfutottam, vagy eddig nem lett leírva.
a kérdés a napelem programhoz kapcsolódik, a következő ajánlatok közül tudok választani:
- Huawei SUN2000-5KTL-M1 inverter, 12db Hero PV 430S2-Pro2 panel, 10 kWh Huawei LUNA2000-10-S0 akku (LiFePo4) készre telepítve 1.980.000 Ft önrésszel
- Deye SUN-5K-SG04LP3-EU inverter, 14db Hero PV 420S2-Pro2 panel, 2x 5,1 kWh Deye SE-G5.1 Pro akku (LiFePo4) készre telepítve 1.869.000 Ft önrésszel
- Deye SUN-5K-SG04LP3-EU inverter, 12db Hero PV 430S2-Pro2 panel, 2x 5,1 kWh Deye SE-G5.1 Pro akku (LiFePo4) készre telepítve 1.699.000 Ft önrésszel
melyiket, és miért?
köszi[ Szerkesztve ]
“The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt.” - Bertrand Russell
-
addikt
válasz molnartibor #57108 üzenetére
igen ez az asszimetrikus termelés dolog jött elő korábban is, kérdés, hogy ez nekem mekkora problémát okozhat a gyakorlatban?
nincs villanyautónk (egy ideig még nem is lesz) és a klímát is csak nagyon meleg napokon használjuk (1db van)
a legnagyobb fogyasztónk valószínűleg a villanytűzhely lehet“The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt.” - Bertrand Russell
-
addikt
válasz molnartibor #57112 üzenetére
ez akkor is agy működik, ha egyébként az akkuban van eltárolva valami?
tehát az egy dolog, hogy termelek x kW energiát a napelemről, de ha valamennyi el van tárolva az akkuban, akkor is kintről vételezi majd a szimmetrikus termelés esetén a "különbözetet"?“The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt.” - Bertrand Russell
-
addikt
válasz molnartibor #57121 üzenetére
a két panel nem egyforma, az egyik 420 a másik 430
“The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt.” - Bertrand Russell
-
addikt
válasz molnartibor #57123 üzenetére
csak páros számú panelt lehet feltenni?
szerk: bónusz kérdés, van érdemi különbség a Deye és a Pytes akkuk között?
[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz senki68 #57517 üzenetére
nem erről volt szó pár oldallal korábban, hogy egy megkeseredett (ex) Deye telepítő hordott össze egy valag (fél)igazságot úgy alakítva a narratívát, hogy a Deye igazából sz*r?
-
addikt
-
addikt
válasz senki68 #57856 üzenetére
ki döntött el és mit?
van egy értékesítő a Fronius-nál, aki azt kommunikálja, hogy a napelem szövetség lobbizik (nyilván a Huawei és a Fronius nyomására) a kormánynál, hogy legyen energiamérleg szerinti elszámolás, különben az inverterjeiket kevesebben fogják választani és/vagy az ő inverterjeiket választók rosszabbul járhatnak azon fogyasztóknál, akik asszimetrikus invertert választottak
ez az infó két helyen jelent meg, a facebook posztban, amit már többször linkeltél és a youtube videóban - mindkettőnek a forrása ugyan az az egy ember.
de ezek alapján az energiamérleg szerinti elszámolás egyelőre egy vágyálom és nem tény
tény majd akkor lesz, ha a közlönyben megjelenik.“The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt.” - Bertrand Russell
-
addikt
válasz senki68 #57862 üzenetére
elég lenne, ha egyszer megjelenne, és hatályban maradna, lásd [link]
én meg azt látom, hogy a tény meg az, hogy pillanatnyilag nem az van, amit mondaszaz meg, hogy a Muth Gergely az MNNSZ képviseletében jár el, az számomra az MNNSZ weboldaláról nem derül ki. talán megzavarhatott az, hogy ő az egyetlen, aki belső infót kommunikál kifelé? a videóban mint "Fronius Műszaki Tanácsadó" van bemutatva, 0:16-nál megtekinthető.
ettől persze nem elképzelhetetlen, hogy a törvényalkotó és az MNNSZ egyeztetésén jelen volt, hiszen én nem voltam ott jelen, így nem tudhatom. De az MNNSz képviseletére véleményem szerint a linken felsorolt emberek hivatalosak.nekem egyébként nem szomorú hír az, hogy a Fronius tudni fog valamilyen asszimetriát, és az sem szomorú hír, hogy a Huawei inverterei lehet, hogy elérhetőek lesznek valamikor, amik majd tudják.
az a szomorú hír, hogy a pályázatnak azon szakaszában, amikor érdemi döntést kell hozni a törvényalkotó és a napelem szövetség még mindig alkudozik, és elképzelhető, hogy a törvényalkotó részéről csak akkor lesz már valamilyen érdemi lépés, amikor a pályázatok döntési határideje már lejárt. na EZ tényleg szomorú, mert úgy gondolom, hogy egy rendes államban az iparági szövetséggel való egyeztetés a pályázat kiírása ELŐTT történik meg, nem aközben. mondjuk nézhetjük úgy is, hogy félig tele van a pohár, mert legalább van érdemi párbeszéd, és az is elképzelhető, hogy olyan eredmény lesz, amire többen számítanak (energiamérleg szerinti elszámolás) de talán nem véletlen, hogy a Fronius és a Huawei sem hisz annyira a sikerben, és ezért kezdik el behozni az asszimetriára tervezett készülékeiket. de ez csak spekuláció a részemről.
-
addikt
válasz Akos1980324 #58203 üzenetére
yes, igen
-
addikt
mi havi 330-360 kWh áramot fogyasztunk (feleségem pl. home office-ban szinte egész héten) ami éves kb 4000-4100 kWh fogyasztást eredményez. az utóbbi egy évben (2023.02.01-től 2024.02.01-ig) 260 ezer forintnyi villanyszámlát fizettem ki
egy szerintem menedzselhető 40% önfogyasztási arány mellett beférnénk a rezsicsökkentett limit alá, tehát 37 forintért vennék kb havi 200-210 kWh áramot, amivel nagyjából megfelelződne a villanyszámlánk, tehát havi 10-12 ezer forint megtakarítás érhető el vele.
mondom, mindez jelenlegi árak mellett. ez kb 14 év megtérülés a mi konkrét esetünkben
bármelyik szám eltolódása javít a megtérülésen, rontani nem látom mi rontana.[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz Radnix #58581 üzenetére
úgy döntöttünk, bele vágunk, és nem (csak) ezek miatt
- a jelenlegi családi autónkat a feleségem használja nap közbeni ide-oda rohangálásra, alacsony futás mellett. ez havi 500km átlagban, 100-as benzint tankolva 15 ezer forint (most) egy elektromos vagy plug-in hibrid autóra cserélve ez az összeg példul szintén eltűnne
- jelenleg egy klímánk van, és gázzal fűtünk, a nyarakat meg igyekszünk kibírni. egy vagy két további klíma felszerelésével például nyáron akár 2 fokot is hűthetnénk a ház átlaghőmérsékletén, aminek gyakorlatilag csak a klíma és a felszerelés lenne az "ára"
- és a rezsicsökkentés sem tarthat örökké, meg az 5 forintos átvételi ár sem.
mondom, a 14 év a leg pesszimistább megtérülés
az önerő pedig 10 havi kamatmentes részletre jön.“The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt.” - Bertrand Russell
-
addikt
válasz HunChris #58606 üzenetére
az önfogyasztásra nincsenek adataim, ez majd akkor derül ki, amikor már meglesz a rendszer és üzemel
át kell állítanunk a szokásainkat is, eddig jellemzően éjszaka ment a mosógép/szárítógép meg a mosogatógép is (minden este megy 1x) ezeknek most reggel/délelőtt kell majd mennie, hogy csökkentsem a rendszerbe táplálás mennyiségét.
illetve átmeneti időben (amikor nem -10 van odakinn, hanem plusz 10) inkább klímával fűteni, mint gázzal.
vagy van egy elektromos fűtőszál már a HMV tárolóban, az abba menő vizet sem muszáj gázzal fűteni, át lehet azt is állítani elektromos fűtésre
#58607 Brandynew: igen, ezt is írtam, hogy át kell alakítanunk a fogyasztási szokásainkat, meg például lecserélhetjük az autót elektromosra, ami szintén növeli a fogyasztást, és mivel a feleségem otthon van, az autó tölthető napközben. villany kazánt nem tervezek venni[ Szerkesztve ]
-
addikt
G7-et olvasgattam, és szembe jött ez az erkélynapelemes sztori
fel is merült bennem a hozzá-nem-értő-ember első kérdése: ha van egyébként egy, a rendszerbe visszatáplálást végző napelem rendszerem (hibrid üzemű) akkor honnan a répából fogja tudni az áramszolgáltató, hogy van-e erkélynapelemem, vagy nincs?
és ha nincs ilyen hibrid üzemű napelem rendszerem, akkor honnan a répából tudja az áramszolgáltató, hogy van ilyen erkélynapelemem? (tekintsünk el attól, hogy látszik fizikailag)“The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt.” - Bertrand Russell
-
addikt
válasz senki68 #59069 üzenetére
nincs egyik sem, csak az elmélet érdekelt
józan paraszti ésszel én is úgy gondoltam, hogy amíg többet fogyasztok, mint amennyit egy ilyen termel, addig nem vehetik észre, akkor sem, ha sima órám van meg nincs semmilyen egyéb visszatáplálásra alkalmas rendszerem“The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt.” - Bertrand Russell
-
addikt
válasz tomi07 #59080 üzenetére
nem tudom, hogy megéri-e
nem tudom mennyi a bírság, nem tudom mennyi a termék beszerzési ára, és azt sem tudom mennyit lehet vele megtakarítani (ha egyáltalán) így nem is erre vonatkozott a kérdésem
hanem arra, hogy miből veszik észre a különböző esetekben“The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt.” - Bertrand Russell
-
addikt
válasz Brandynew #59299 üzenetére
"Aki 10. körül véglegesíteni tudta, az talán még belefért."
ez az infó honnan van?nekem 12-én lett beadva, még kértek hiánypótlást hozzá kedden, a 15 nap jövő hétfőn fog lejárni
-
addikt
ma járt le a 15 munkanap, de újra hiánypótlásra köteleztek (ma).
-
addikt
laikus kérdés következik:
ilyen tető mellett van értelme a dél nyugati oldalra is tenni paneleket?
14db panel lenne, szerintem mind elférne a dél keleti oldalon is
az utcában a legtöbb házon is azon az oldalon van napelem
a tető dőlésszöge 35° a hosszanti oldalon“The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt.” - Bertrand Russell
-
addikt
válasz Jolida #59784 üzenetére
köszönöm. és 66% pályázatos, igen
a garázs elöl van, oda tervezem az invertert meg az akkut
nem probléma, hogy a hátrafelé (dél-nyugat) néző tető az viszonylag messze van?#59780 senki68
gyenge vagyok a témából, ezért segítségül hívtam a telefonom, abból vettem a szögeket és az irányokat. szerencsére van az iPhone-nak iránytű applikációja, ami remekül mutat mindent.“The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt.” - Bertrand Russell
-
addikt
válasz Jolida #59793 üzenetére
az ott 3,5 méter széles (a tető beugrástól a sarokig, tehát a bal szélső függőleges piros vonal) amiből feltételezem, hogy 3 panel elfér, ha mind külön-külön van rögzítve ilyen lépcsőzetes módon
itt van még két kép, ami segíthet:
dél-keleti homlokzat
dél-nyugati homlokzat#59792 senki68 ne haragudj, nem látom, hogy segíteni szeretnél. rajtad kívül mindenki érti, miről van szó.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
nem szaldós, hanem a 66%-os most februári támogatásos balhé
ezáltal akku is lesz, igenahogy néztem a nap állását, kb 15:00 után nagyon meredek szögben érné a déli oldalt a sugárzás, ezért gondoltam, hogy esetleg pár panel mehetne a nyugati oldalra, hogy a lemenő nap süsse
mivel abból az irányból semmi nincs, csak puszta (se épület, se fák) így a teraszról látom, hogy a nap eltűnik a horizonton“The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt.” - Bertrand Russell
-
addikt
válasz tomi07 #59802 üzenetére
a mi házunk amúgy sem látszik Google térképen már régóta
de egyelőre nem akarom feszegetni a határokat, legyen kész a pályázatos cucc, működjön, aztán majd megvitatjuk a többi lehetőséget“The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt.” - Bertrand Russell
-
addikt
válasz Boost3er #59868 üzenetére
úgy érzem a 15 nap csak az első válaszra volt, azt megoldották azzal, hogy kitoltak egy hiánypótlást (ami feltételezem, hoyg eleve bele volt építve, hogy kelljen) és így megfelelnek a törvényi határidőknek, mégsem kell időre dolgozni.
Isten hozott a bürökrácia tengerében“The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt.” - Bertrand Russell
-
addikt
buta kérdésnek tűnhet, de van valahol nyilvános adatbázis az E-On regisztrált villanyszerelőiről?
-
addikt
válasz Reggie0 #62362 üzenetére
nem biztos, hogy ez a stílus a megfelelő amit előadsz.
azért mert régebb óta van gáztűzhely, már elavult?
gondolom akkor szerinted az Audi is elavult egy Dacia-hoz képest. Tudod, hiszen Audi 1932 óta van, a románok meg 1967-ben kezdték.
vagy más indokod is van, miért "elavult" egy gáztűzhely?160 nm-en lakunk, van klíma meg villanytűzhely, meg szárítógép, meg airfryer, meg a fene tudja még mi, ami sokat fogyaszt. és meglepődsz, de elég az 1x 32A. egy 2008-as házban, amit 2019-ben újítottunk fel.
szerk: bár ez lehet nem elég modern a nézeteid szerint[ Szerkesztve ]
-
addikt
no offense, de azt írta, hogy kivezetni, amire te úgy reagáltál, mintha azt írta volna, hogy megszüntetni.
a kivezetés az fokozatos/részleges, a megszüntetés meg azonnali/teljes“The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt.” - Bertrand Russell
-
addikt
igen, valóban úgy kellett volna kivezetni, hogy 01.01-től és nem visszamenőlegesen - ez nettó sz.patás volt az állam részéről, és az meg, hogy rákenik Brüsszelre...
-
addikt
kaptam egy generál levelet attól a cégtől, akivel leszerződtünk ebben az állami támogatott napelem+akku sztorira (Solar Hero Zrt)
állítólag a Deye akkuk beszerzése problémás, ezért elkezdenék akku nélkül a telepítéseket
1) fogadjam-e ezt el, és telepítsék akku nélkül, illetve
2) van itt valaki belsős, aki igazolni tudja, hogy a Deye akkuk beszerzése valóban problémás?“The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt.” - Bertrand Russell
-
addikt
válasz eegerferenc #64238 üzenetére
mennyi lesz azt kitüni egy okos magyar vállalkozónak, szerinted?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem