-
LOGOUT.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
evilskati
aktív tag
válasz -szabi- #65271 üzenetére
Valószínűleg a Growatt. Gyakorlatilag az integráció a Growatt saját felhős szolgáltatásából kérdezi le az adatokat, ezért kell megadnod azt a felhasználó nevet és jelszót, amivel a Growatt appjába, webes felületére is belépsz.
Nekem nem Growatt van, úgyhogy ebben nem tudok segíteni.
Virtualboxba vagy VMware Workstationbe telepítheted a Home Assistantot, ha ki akarod próbálni.
Biztos van olyan árammérő, amit az invertered kezel, akkor gondolom a mért adatok megjelennek majd a Growatt appban is, de van a Shellynek is, ha külön intéznéd. Van áramváltós vagy átfolyós verzió is, utóbbinak kevesebb hely kell a szekrényben. Én nem vagyok villanyszerelő, úgyhogy ebben a többi fórumtag biztos többet tud segíteni.
Alapvetően, ha az invertered mutatja a termelési adatokat, te pedig a villanyóránál gyűjtöd, hogy mennyit termelt vissza a hálózatra, akkor abból már ki tudod számítani a helyben fogyasztásod, úgyhogy árammérőre nincs feltétlen szükséged. Akksis rendszerek esetén szükséges, hogy az inverter pontosabban tudja vezérelni a visszatöltést a ház felé.Growatt mutat napi összegzett adatokat? Ha igen, akkor a pillanatnyi értékek sem érdekesek, mert a napi termelésből kivonod a villanyórán látható 2.8.0-ás regiszter értékét minden éjfélkor és meg is van a napi önfogyasztásod. Home Assistant alapból a már összesített adatokkal dolgozik, de egyéni számításokat is csinálhatsz benne. vagy értesítést küldhetsz Home Assistantból a telefonodra, ha nem működik az inverter valamiért, pedig süt a nap. Sok lehetőség van.
-
evilskati
aktív tag
válasz -szabi- #65257 üzenetére
Okos Otthon topikot érdemes követni a Home Assistanttal kapcsolatban. Nagyon segítőkészek.
-
evilskati
aktív tag
válasz -szabi- #65257 üzenetére
ESPHome-ra épül az eszköz, ha arra keresel több videót is fogsz találni. Az én esetemből tanulva, ne a külső antennásat rendeld, mert az áramszünet után nem indul újra a Sagemcom MA304 típusú mérőre kötve. Ki kell húznom és újra bedugnom.
Állítólag a belső antennással vagy a Homewizarddal nincs ilyen gond. Azt azért ellenőrizd, hogy van-e Wifi térerő a mérőóránál.
Kell hozzá a Home Assistant, hogy valahova mentődjenek az adatok, saját memóriában nem tárolja, csak pillanatnyi értékeket olvas ki, és adja tovább Home Assistantnak. Aztán ott az adatokkal már bármit kezdhetsz. Home Assistantban tudsz szép grafikonokat is csinálni belőle. A kiolvasott értékek alapján pedig vezérelhetsz más eszközöket.
Arra készülj fel, hogy ez egy új hobbi. Ha nem vagy szaldóban, akkor arra fogsz törekedni, hogy növeld a helyben fogyasztásod, a Home Assistant segít különböző kütyük vezérlésében, automatizációkat tudsz benne csinálni, aminek mondjuk a termelés a feltétele, például, ha süt nap, kapcsolódjon be a klíma. Ezzel tudsz javítani a rendszer megtérülésén. Mondjuk én ahogy számoltam 50% önfogyasztás alatt már kvázi sosem térül meg, mert valószínűleg előbb fog tönkremenni az inverter, mint hogy visszahozza az árát.
-
evilskati
aktív tag
válasz -szabi- #65253 üzenetére
Van rajta egy alapkonfig, de amit linkeltem azt érdemes használni, mert bővebb.
Mikor megérkezik, akkor áram alá kell helyezni, rácsatlakozni az SSID-jére, amit szór, belépni a webes felületére, majd felléptetni az otthoni hálózatodra. Leírás
Ha van Home Assistantod, akkor az automatikusan felismeri amint látja a hálózaton. Utána csak hozzá kell adnod, mint menedzselt eszköz, majd a Home Assistant alatt megadod a konfigot, amit korábban linkeltem. Install gomb és meg is vagy.
Home Assistant nélkül is meg tudod csinálni, csak szerintem nincs sok értelme HA nélkül használni.
-
evilskati
aktív tag
válasz axioma #65211 üzenetére
Szinte évente ortofotózzák az országot, szépen rá is illesztik a térképre, ez alapján helyrajzi számra pontosan meg lehet állapítani.
-
evilskati
aktív tag
válasz -szabi- #65176 üzenetére
SlimmeLezer+ az alternatívája. Ehhez nincs app, meg felhős loggyűjtő dashboard. Legtöbben Home Assistantba veszik fel, és oda gyűjtik az adatait.
HomeWizardhoz van app, cloud dashboard, meg van valami előfizetéses modelljük is. Sajnos nem tudok több részlettel szolgálni.
-
evilskati
aktív tag
Ezt a waitinget a kijelzőn nézitek? Nekem most Normal-t ír, de van 100 W termelés. Este megnézem.
Egyszer már láttam, hogy Waitinget ír és számol vissza, de az áramszünet után volt, és közben villogott az On-grid LED. A visszaszámolás letelte után világítani kezdett az On-grid LED és elindult újra a termelés.
Státusz jelző LED-ek közül nálam az On-grid szerintem akkor is világít, ha nincs termelés, de van hálózat. Off-grid-et és Alarm-ot eddig még nem láttam.
-
evilskati
aktív tag
válasz Jolida #64661 üzenetére
Ezzel az a baj, hogy a delejt nem POE-n kapja, hanem a P1 portról.
Többieknek írom:
Nekem külső antennás Wifi-s Slimmelezer+ van. A legnagyobb problémám vele, hogy áramszünet után nem indul újra, ki kell húznom a P1 portból és visszadugnom, akkor éled fel újra. A Slimmelezer+ oldala felől még nem próbáltam a kihúzás-visszadugást.
Ha már most nehezen elérhető helyen van, akkor ezzel számoljatok és ha megoldható akkor készüljetek oda külön Micro-USB-s táppal.Nem tudom, hogy a Homewizard stabilabb-e ilyen szempontból.
-
evilskati
aktív tag
Szia!
Esetleg betennél egy képet az Energia konfigurációs oldaláról is?
Köszi előre is!
#63517eegerferenc, #635194D4M:
Köszi, várok egy pár napot, mert nem az indulástól kezdve gyűjti a HA az adatokat és az akku töltését valamiért mínusz kWh-ban írja, de gondolom azért, mert ez az energia gyakorlatilag nem került még felhasználásra, és ha lesz merítés, akkor azt teszi majd a grafikon felső részére a felhasználáshoz.
Maga az inverter is méri Smart Meteren keresztül az hálózatba táplálást vagy vételezést, de nem azokat az entitásokat raktam be, hanem a Slimmelezer adatait.[ Szerkesztve ]
-
evilskati
aktív tag
válasz wik_406 #63263 üzenetére
Szia!
Látom neked szépen be van lőve ez az Energia dashboard. Én most próbálkozom vele.
Jól értem a Home Assistant logikáját és a paramétereket a következők szerint kell beállítani?
Vételezett energia: Hatásos vételezett energia (+A) - Slimmelezer 4D4M napelemes config.
Visszatáplált energia: Hatásos betáplált energia (-A) - Slimmelezer 4D4M napelemes config.
Napból termelt energia: Inverter Total PV Generation - LSW3 Solarman WiFi Logger lokál lekérdezés.
Akku rendszer: Total Battery Charge és Total Battery Discharge. - LSW3 Solarman WiFi Logger lokál lekérdezés.Az zavar meg, hogy a Home Assistant Total értékeket vár ezekhez, viszont a grafikonon órára bontva mutatja, és vannak olyan entitásaim is, amik mutatják a pillanatnyi termelést vagy a napi összegzést is.
Viszont ha Total kell neki, akkor gondolom a háttérben számolja az óránkénti eltérést, és ezt az értéket jeleníti meg végül az óránkénti grafikonon. Jól értem ezt? -
evilskati
aktív tag
válasz 313313 #63268 üzenetére
Különben szerintem ez nem méréstechnológia kérdés, hanem elszámolási. Nem tudom, hogy Démásznál ezek a mérők már küldik-e a mért adatokat egy központi helyre vagy csak lokálisan tárolják, de most az EON olyan órát adott, amihez csatlakoztatva van egy antenna, gondolom a küldött adatokat lehet megnézni a távleolvasási portálon.
Még ha ez is külön méri, akkor is, ha gyűjtik a mért adatokat, abból akár tudnának képezni mondjuk egy 15 perces energiamérleget, ami az elszámolás alapját képezhetné. Szerintem ez egy vállalható kompromisszum lenne, ami javítana a végfelhasználó helyzetén, persze ez nem érdeke senkinek.Ez így megfelelne a jogszabálynak az összegzés szempontjából. Annak nem néztem utána, hogy pontosan mi lenne a "nemzetközi üzemi és kereskedelmi szabályzatban rögzített elszámolási mérési intervallumokban"
-
evilskati
aktív tag
válasz evilskati #63266 üzenetére
Közben Facebookon látom, hogy az ~5 Forintos átvételi díj úgy jön ki, hogy abból már levonásra kerül az RHD, ijedtségemben azt hittem, hogy 5 Forintot adnak az áramért és még meg kell fizetni utána az RHD-t, aminek következtében még nekem kell azért fizetnem, hogy átvegyék.
-
evilskati
aktív tag
Közben ezt a választ kaptam Facebookon is, hogy a jelenlegi elszámolás fázis alapú, de változtatni kívánnak rajta, egységesíteni a szolgáltatók között, ami azonban még nem történt meg.
Jogszabály szerint: "9. § (2) Kétirányú mérés esetén az elszámolás alapját képező villamosenergia-mennyiségeket az adott mérési ponton a nemzetközi üzemi és kereskedelmi szabályzatban rögzített elszámolási mérési intervallumokban, irányonként kell megállapítani. A forgalomarányos rendszerhasználati díjakat az adott elszámolási időszakban az irányonként elkülönített és összegzett villamosenergia-mennyiségek alapján, irányonként kell megfizetni. "
Ebbe a definícióba egyébként szerintem beleférne az általam leírt összegzős metódus, hiszen az "irányonként"-et értelmezhetem fázisonkénti irányonként vagy összesített irányonként is. Ezért lenne jó látni a technikai megvalósítást.Látom már volt téma ez a fórumban, de konkrét választ nem találtam, hogy végül mi lett a vége. Ha jól értelmezem a jogszabályt, bruttó elszámolásban a szolgáltatónak átadott energia után is meg kell fizetni az RHD-t? Ez lett végül a gyakorlat is?
-
evilskati
aktív tag
Köszi, logikusnak tűnt, hogy ha fázisonkénti elszámolás van, akkor ezeket az adatokat külön regiszterben tárolja, ami kiolvasható...
A grafikon számok nélkül számomra kevésbé értelmezhető, de amit utána írtál az elég nagy bizonyíték. Neked ezek szerint szimmetrikus invertered van?
"és akkor is számol fogyasztást, ha az össztermelés nagyobb mint az összfogyasztás, de egy fázison pár száz W-tal nagyobb a fogyasztás mint a termelés harmada."
Nem értem miért nem lehet egyébként publikálni a hivatalos számítási metódust és ezzel pontot tenni az ügy végére. -
evilskati
aktív tag
Erre egyébként van valamilyen forrás, hogy a mérő külön számolja fázisonként a fogyasztást és a termelést?
Facebookon ebben a posztban azt írják, hogy nincs fázisonkénti elszámolás, ami ha jól értem úgy lehetséges, hogy az 1.8.0 és 2.8.0 nem simán összegzi a vételezett és termelt energiát, hanem még a regiszterbe kerülés előtt összegzi a fázisokat, majd "kivonja" egymásból ezeket és a kapott adat kerül a regiszterbe:Balansz: Termelés: 1 kW; Fogyasztás 1 kW (1F: 0,3 kW, 2F: 0,3 kW: 3F: 0,4 kW) -> 1.8.0=0 kW; 2.8.0= 0 kW
Többlet termelés Termelés: 2 kW; Fogyasztás 1 kW (1F: 0,3 kW, 2F: 0,3 kW: 3F: 0,4 kW) -> 1.8.0=0 kW; 2.8.0= 1 kW
Többlet fogyasztás: Termelés: 1 kW; Fogyasztás 2 kW (1F: 1,1 kW, 2F: 0,4 kW: 3F: 0,5 kW) -> 1.8.0=1 kW; 2.8.0= 0 kWHa ez így van, akkor nincs jelentősége, hogy aszimmetrikus vagy szimmetrikus-e az inverter, csak visszwattban.
Erre enged következtetni, hogy a ebben a hozzászólásban az órából nem olvasható ki fázisonkénti adat SlimmeLezerrel, nem tudom, hogy a Home Wizard ezt tudja-e, gondolom nem.
-
evilskati
aktív tag
Ez nem beállítás kérdése? Jó pár hónappal ezelőtt átolvastam a Deye és a Sofar felhasználói kézikönyvét, úgy emlékszem mindkettőben olvastam, hogy ki-be lehetne állítani a hálózatról töltést, sőt még időt is lehetett hozzárendelni, hogy mikor tegye ezt.
Gondoltam, ha tényleg bevezetik a dinamikus árazást, amiről itt a napokban szó volt, akkor arra is jó lesz egy ilyen inverter, hogy mondjuk, ha a szolgáltató olcsóbban adja délben, mikor kvázi ő fizetne azért, hogy valaki átvegye tőle az energiát, akkor megtölteni vele az akkukat, és mondjuk este elfogyasztani, mikor a szolgáltató drágábban adja.
-
evilskati
aktív tag
Az új közlemény szerint csúszás van a termékregisztrációs kérelmek feldolgozásával.
Elvileg az akkumulátorpakkokat kellett külön regisztrálni, mondjuk, hogy ez miért nem egy központi jóváhagyott listából jön, mint az inverterek, az érdekes.A csúszás miatt nem lehet befejezni a szerződéses folyamat, míg ez le nem zárul.
-
evilskati
aktív tag
válasz daninet #58190 üzenetére
Igazad van, gondoltam is megjegyezni a hozzászólásomban, hogy a megtérülés minden esetben a háztartás fogyasztásától és annak megfelelő időbeli kihasználásától függ, de neki 100%-os pályázatban ez nem hiszem, hogy tényező.
Viszont jövőbiztosság szempontjából érdemes az asszimetrikus inverter irányába elmenni.
-
evilskati
aktív tag
válasz Eclips21 #58180 üzenetére
Napenergia Plusz Program Árfigyelő 52-ből 16 ajánlat Deye jelenleg.
-
evilskati
aktív tag
válasz RicsiSuly #58176 üzenetére
Szia!
Ha bruttó elszámolásba fogsz kerülni, akkor az asszimetrikussal jobban jársz a jelenlegi jogszabályi környezetben.
A mostani pályázathoz a Napelem használók Facebook csoportjában gyűjtötték egy Google táblázatban a kivitelezői ajánlatokat, sok benne a Deye, Sofar ajánlat.Később ezeket tudod akksival bővíteni.
-
evilskati
aktív tag
válasz f4lcon #57861 üzenetére
Egyetértek.
Annyit fűznék hozzá, hogy az sem lehet véletlen, hogy a gyártók az asszimetrikus inverterek irányába lépnek el.
A Fronius GEN24-nél úgy tűnik egyszerűbb, a HW adott csak SW-t kell frissíteni a videó szerint.
Huawei-ről úgy tudom az új termékpalettával készül, ami már tudni fogja.A szöveg életútja:
2023. október 5-én jelent meg, ez tartalmazta az energiamérleget. 460/2023. (X. 5.) Korm.
2023. december 29-én jelent meg a módosítása, ebben már nincs bent az energiamérleg. Ennek szövegét tartalmazza a jelenleg is hatályos verzió. 680/2023. (XII. 29.) Korm. rendelet#57862 senki68: Az utolsó link mutat a közlönyre, hogy te is elhidd. 139. oldal, 18. paragrafus, b) pont:
18. § Hatályát veszti a Vet. vhr.
a) 1. § (1) bekezdés 17. alpontja,
b) 5. § (5c) bekezdésben az „ , az egyes fázisok szerinti terhelés és vételezés összesített energiamérlegével”
szövegrész,[ Szerkesztve ]
-
evilskati
aktív tag
Sziasztok! Akinek sikerült az előregisztráció az a Kérelmek menüpontban látja a leadott kérelmét vagy csak annyit, hogy "Új előregisztráció beadása"?
E-mail értesítés jött, hogy az előregisztrációs kérelem beérkezett és az adatkezelési tájékoztatót fogadjam el.
-
evilskati
aktív tag
válasz senki68 #57338 üzenetére
Köszi, hogy megosztottad. Nem illek bele a tagprofilba, úgyhogy nem jelentkezek.
Ilyen önköltség esetén viszont még mindig az asszimetrikus a jobb választás szerintem (továbbra is elméleti síkon).
Számomra azért szimpatikus az akksis rendszer, mert minden ilyen bizonytalansági tényezőt csökkent. Hosszú távon ilyenből pedig van elég, ezt már tapasztalhattuk. -
evilskati
aktív tag
válasz senki68 #57289 üzenetére
Ez melyik csoport?
Itt az a kérdés, hogy a saját napelemes rendszered mennyiért állítja elő azt az 1 kWh-t. Nem számoltam utána, de ha a szolgáltatói árnál drágábban, akkor "nyersz" a szimmetrikus inverterrel. Pl. 30 Forintért adja a szolgáltató, a saját rendszered 35 Forintért állítja elő, akkor minden egyes kWh-n nyersz 5 forintot energiamérleg szerinti számolásnál.
Azonban, ha olcsóbban állítod elő, akkor "buksz" rajta. Valamelyik csoportban, 2x Forintra számolták az 1 kWh-t a mostani pályázatos rendszerrel. (Egyszerűen nem találom a facebook keresőjével.)
Persze mindez csak elméleti síkon számít, pénzügyileg valójában mindegy, ha igaza van.
-
evilskati
aktív tag
válasz 313313 #57273 üzenetére
Neked esetleg van véleményed, preferenciád a 48V vs 400V rendszerrel kapcsolatban? [57230]-ban kérdeztem korábban.
-
evilskati
aktív tag
Sziasztok!
Napenergia Plusz 2024 program keretein belül szeretnék beruházni. Próbáltam az elmúlt pár napban utánaolvasni a dolgoknak, úgyhogy beismerem, fogalmam sincs a dolgokról.
Két lehetőség van, árban a Sofar rendszer kicsit drágább.
1. DAH Solar 410Wp 14 db, SOFAR HYD 5KT-3PH inverter, SOFAR BTS E5 5K Akku 2db.
2. DAH Solar 410Wp 14 db, Deye SUN-5K-SG04LP3-EU inverter, Deye Ai-W5.1 Akku 2db.Úgy látom, hogy mindkét típus kedvelt, technikai paraméterekben is hasonlóak.
Az érdemi különbség, hogy a Sofar 400V-os akkut használ, a Deye 48V-ost.
Abban tudtok esetleg segíteni, hogy melyik a jövőbiztosabb technológia?Mivel mindkét gyártó együtt tud működni más gyártók akksijaival is, én úgy látom, hogy a 48V-os rendszer előnyt jelenthet, mert nagyobb a választék.
Továbbá a gyári akkuk használata esetén a Sofar 40 kWh-ig bővíthető, a Deye Ai-W5.1 184 kWh-ig, nyilván nincs értelme ekkora kapacitásnak, de az elvi lehetőség megvan rá.Más ajánlatokban a Deye SE-G5.1 Pro akkut látom, ez 150.000 Ft-al drágább lenne az Ai-W5.1-hez képest. Nem annyira esztétikus, de akár 327 kWh-ig bővíthető.
Abban tudnátok segíteni, hogy milyen védelmi eszközöket kell beépíteni ebbe a rendszerbe? A kivitelezőnek tudnia kellene, de megbizonyosodnék róla.
Ti melyiket választanátok és miért?
Előre is köszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
evilskati
aktív tag
válasz HunChris #56633 üzenetére
Az összevetést értem, azt viszont nem, hogy a kamat összege miért csökken évről évre, elvileg az végig fix 82500 HUF kellene legyen. vagy nem?Például a 2. évi összeget ezzel számolod: 1.389.099 + 76.400 - 191.148 = 1.274.352Szerintem ez lenne helyes: 1.389.099 + 82.500 - 191.148 = 1.280.451A végig fix kamat összeg miatt, pedig tolódik a megtérülés, bár nem számoltam végig, hogy ez jelent-e plusz évet.Meg tudod esetleg osztani a táblázatot?
[ Szerkesztve ]
-
evilskati
aktív tag
válasz HunChris #56610 üzenetére
Lehet, hogy rosszul értelmezem, de ha jól látom, akkor a beruházás összegének csökkentésénél sorról sorra az adott sori kamat kerül hozzáadásra, de elvileg a kötvény fix kamatozású és a névérték nem csökken évről évre, ezért minden évben +82500 Ft-ot kellene ledolgozni, nem pedig +76400, +70089 és így tovább.
Kérlek világosíts fel, ha benéztem.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem