Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- oriic: A TOP 10 legtöbb hozzászólással rendelkező PH! felhasználó
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- GoodSpeed: ASUS TUF Gaming VG27AQ - finomhangolása
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
4D4M
senior tag
válasz
gorbep #44087 üzenetére
Ezt nem tartom valószínűnek(miért az L3?), de a kérdésem lényege az volt inkább, hogy hogyan kerül át a teljesítmény az egy terhelt fázisra, hogy a smart meter szerint nincs hálózatba táplálás.
Vagy a válasz az, hogy sehogy? És valójában nagyon is van a hálózat felé energiaforgalom, csak a hatásos teljesítmény eredője 0 és valójában teljesen normális ha a butább villanyórák ilyenkor is fogyasztást mérnek? -
wik_406
tag
Fura a matek.
Ha 40V a panel, akkor 16db eseten 640V korul kellene lennie a feszultsegnek.
Ha parhuzamositottak volna, akkor kb 320V korul kellene lennie.
A penelek feszultsege nagyjabol allando ha suti oket a nap.
En arra tippelnek, hogy par panelt forditva kotottek be.Wik
-
Danex
addikt
Üdv, kollégának próbáljuk debugolni az aránylag frissen felszerelt napelemét, azt panaszolja ,hogy gyanúsan 4kW a termelési plafonja, a cégnek jelezte aki azt mondta, hogy ránéztek online és ,hogy jól termel nincs vele semmi gond.
Nekem csak hobbiból van ismeretem napelemről, szeretnék, de panel patkány vagyok igy néhány youtube videó áll tudásban csak a rendelkezésemre, de valami gyanús lett.
A rendszer a következő:
16db 410Wp 40V-os panel van felszerelve, mindegyik egy irányba néz, árnyék nélkül 1 stringre kötve.
6kW-os inverter (Huawei SUN2000-6KTL-MO)
Először előjött kérdésnek, hogy rosszul kötötték-e be vagy valamit kihagytak, mondom paraszti ésszel szorozzuk vissza a panelek számával a feszültséget akkor azt megmutatja. 360-380V körül szokott neki lenni, mondom ez akkor ilyen 9-10 panel és akkor meg is lenne a hunyó, párhuzamosan minek kötnék, hiszen nincs árnyékos oldal se, inverter is bőven feszültségen belül lenne a 16 panellel is (ha jól értelmeztem a datasheetet).
Vagy esetleg rossz dőlésszög igy a téli hónapokra?
De aztán fura volt, hogy pl most is küldi, reggel fél9kor már kvázi eléri a 4kW-ot (370V - 10.88A), nekem nem rémlik, hogy reggel 9re már peaket ütnének általánosságban a panelek és ezt ki is tartanák a délutáni időszakig.
Szóval tovább bújva az inverter datasheetjét észrevettem, hogy 2 stringet támogat, viszont stringenként 11A a maximum (Max. input current per MPPT: 11 A) ez pedig akkor össze is passzolna azzal, hogy kb 370V és 11A az ~4kW.
Igy a paraszti eszem azt mondja, hogy a paneleket rosszul kötötték be, mert mindet sorba kellett volna, igy a feszültség 640V lenne, ahol az inverter kb még 0.75%-al hatékonyabban is működne, illetve akkor az 11A-be is simán bele kéne férnie a termelésnek.
Az adott információk alapján jól gondolkozhattam? Gondoltam megkérdezlek titeket is mielőtt a kollégával felkeresnénk a telepitő céget.
Előre is köszönöm!
-
törölt tag
#44086 Wik hozzászólásához
Azt írta, van akksi. A hiányzó kb. 130W valahol ott lehet elásva.
-
Blamazs
senior tag
Ma reggel 8 után 20 volt diferencia a fázisok közt. Borús időben. Eon hálózat. Tegnap nem sütött a nap délben mégis volt leállás. A "középső" fázis mindig kiugróan magas. Érdemes próbálkozni EON felé szerintetek?
-
-
Reggie0
félisten
válasz
gorbep #44080 üzenetére
De, ha eleri az inverter az aramkorlatjat, onnantol csak ugy tudja a meddotermelest novelni, ha a hatasost csokkenti, ugyanis az aram ekkor nem valtozik, csak a fazisszoge.
Termeszetesen az inverternek van teljesitmenykorlatja is, meg ha az az aramkorlatbol is van szarmaztatva.
-
gorbep
senior tag
válasz
HunChris #44066 üzenetére
Pontosan, mivel a meddő létrehozása nem a hatásos rovására megy, így ha meddőt is hozol létre, az áram effektív értéke nő. Az inverter pedig nem teljesítményben, hanem áramerősségben korlátozott... Azaz ha nem max hatásos teljesítményen megy, marad áram nagyság tartalékod a fázistoláshoz...
Ne kezdjünk már a villanytannal vitatkozni... makacs dolog... tudom, 28 éve tanítom....
-
313313
addikt
válasz
Reggie0 #44074 üzenetére
Villany óra 380-as Obis kódja induktív meddő,480-as Obis kódja a kapacitív meddő.
Idősoros mérés teljesen máshogy számol el mint a lakosság. Fizetsz egyszer rendeljezésre állást kW-ként kb 950ft(ezt akkor is fizeted ha van fogyasztás, akkor is ha nincs), fizeted a wattos fogyasztást, fizeted az induktív meddőt (wattos figyasztás 25%-a felett fizetős), fizeted a kapacitív meddőt ezt első kvarh után már -
gozi
tag
válasz
gorbep #44063 üzenetére
Köszönöm, hogy rávilágítottál a tévedésemre! Valamiért az ragadt meg bennem, hogy ha kiadok adott nagyságú meddőt, akkor az a hatásos rovására megy, de figyelmen kívül hagytam, hogy a forrás DC, ahogy írtad.
Érdekes lenne egy levezetés, hogy miként alakulnak a teljesítményviszonyok, veszteségek adott nagyságú DC teljesítmény mellett úgy, hogy a hálózat több meddőt igényel, mint amit az adott inverter adott termelni tud.
-
törölt tag
válasz
HunChris #44070 üzenetére
Igen, [link] a 16-17. oldalon ezt írja a szerző. Véleményem szerint a +10% inverter teljesítmény jelen esetben azt jelenti, hogy a panelek max. teljesítményéhez képest kell ennyivel többet tudnia. Pl, ha 2kWp napelemem van, 2,2kW-os inverterre van szükségem ahhoz, hogy a szerző által kívánatosnak tartott 0,9 teljesítménytényező mellett tartható legyen a 46% meddő termelés. ( a teljesítmény-háromszöget elképzelve a fenti egyszerű adatokkal kiszámolható, hogy a meddő teljesítmény valóban 46% a hatásoshoz képest
)
313313 Igazad van, szerencsére nekünk, mezei (profilos) felhasználóknak ezzel egyelőre nem kell foglalkoznunk, de a jövő a mindent IS mérő fogyasztásmérőké, majd megfizettetik velünk egyszer a meddőt is...
-
törölt tag
válasz
tothgabor73 #44068 üzenetére
Köszönöm a megerősítést!
-
HunChris
senior tag
válasz
gorbep #44063 üzenetére
Bár már nem tudom követni, de szerintem pont a cos(fi) eltolás miatt tud meddőt gyártani a látszólagosból, a hatásos rovására.
"Napjainkban egy modern napelemes rendszer invertere az idő több mint 95 százalékában a névleges teljesítménye alatt üzemel. A kihasználatlan kapacitást fel lehet használni meddő teljesítmény előállítására vagy fogyasztására, ezáltal az invertereket be lehet vonni a feszültségszabályzásba. A szabályzási szempontból aktív inverter kimenete egyidejűleg képes előállítani egyaránt hatásos és meddő teljesítményt is.
A szabályzási problémák megoldása érdekében a gyakorlatban elterjedt módszer szerint az invertert érdemes túlméretezni, ezzel biztosítva, hogy az inverter minden időjárási körülmény közepette képes legyen a szabályzáshoz szükséges meddő teljesítmény előállítására. A legújabb napelemes rendszereket már így tervezik. A leggyakrabban 10%-al méretezik túl az inverter névleges kapacitását, így minden esetben biztosítható a névleges kapacitáshoz
képest 46%-os meddő teljesítmény mennyiség, miközben 100%-os a leadott hatásos teljesítmény." -
törölt tag
Az általad végrehajtott reset ezzel a módszerrel [link]
történt? HUAWEI inverter reset után érdeklődöm, csak a hsz. nem kapcsolódott... -
-
gozi
tag
válasz
senki68 #44052 üzenetére
Korábban sem volt tiltva a meddő termelés/nyeletés HMKE esetén, a korábbi elosztói szabályzatok 6/b mellékletében pl. ez szerepelt:
"Kiserőművi 5 KVA-es névleges teljesítmény felett előnyös, ha az inverter alkalmas helyi feszültségszabályozásra cos fi kapacitív=0,8, cos fi induktív=0,8 fázistolás között."A meddő termelés/nyeletés alkalmazásával az a gond, hogy nálunk az elszámolás alapja a hatásos teljesítmény, így a meddő termelése/nyeletése csökkenteni fogja a hatásos termelést. Viszont előnye, hogy így az inverter részt tud venni a helyi feszültség szabályozásában, így a túlfeszültség miatti leállásokat csökkenteni tudja.
-
gorbep
senior tag
válasz
Vision #44054 üzenetére
A Grid Tie Inverterek gyakorlatilag AC áramforrások. Alapértelmezésben a feszültséggel szinkronban tolják be az áramot. A fázis tolásával tud akár induktív, akár kapacitív meddőt betolni a hálózatba. Ha ezzel az ott lévő meddőt tudja kompenzálni, azzal az utcai vezetékeken folyó áram effektív értéke csökken, csökken az Ohmos veszteség és a feszültség változás is csökken... pl 253 V alá eshet a feszültség hasonló termelési/fogyasztási szintek mellett... De semmi sincs ingyen, ezzel nő a híd vesztesége, azaz picit csökken az inverter hatásfoka...
-
Egy korszerű grid-tie inverter képes egyáltalán meddőt termeli? Hogyan? Ennyire nem vagyok pro a villamosságtanban (kegyelem 2-est kaptam belőle anno a fősulin).
-
asdf_
veterán
December elejétől hatályos a fenti.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?