- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
HoryThePooh #30757 üzenetére
Nézz szét jobban...
TUTI, hogy a szolgáltatói kismegszakítót TUDOD kezelni!!! -
"Zoli"
csendes újonc
Akkor, ha ez így marad( egy darabig, ki tudja meddig),nagyon sokan átállnak villanyfűtésre, mert látszólag olcsóbb a villany de meddig? Már most hiányzik Paks2!!!!
Biztosan megdől majd pár napon a villany fogyasztási rekord, már pedig a kintről vett áram sokkal drágább mint az itthon előállított! Azt a költségvetés vajon meddig fogja bírni? -
törölt tag
válasz
Vision #30752 üzenetére
HA figyelmesen értőn olvasod rájössz, hogy:
Nem kell megijedni...
Ez csak egy figyelmeztetés.
Ugyanis, NEM kötelező az előzetes regisztrált szerelői ellenőrzés.
Csak javasolt...
HA a mérőhely bizonyosan oké-s akkor >> eleve fölösleges is.
Necces esetben lehet ésszerú az előzetes átnézésnek.
Akkor, ha nem tud az ügyfél/villanyszerelője/napelemese
önállóan dönteni a megfelelőségről és kikívánja zárni a kockázatát
az esetleges utólagos mérőhely átépítésnek. -
HaGii
tag
válasz
Vision #30787 üzenetére
Mármint milyen irányba fikció? Nem lesz annyira olcsó?
Amúgy hétfőn rendeltem 5 erdei köbméter tölgyet. 200.000 pénz. Nyugat-Magyarország.
Igaz ez kályhakész, nem közvetlen erdészetből.
Az általad említett erdészetben remélem nem lesz ennyi, mert akkor a "készreszerelt" ár 60 körül lesz.
-
molnartibor
tag
válasz
molnartibor #30791 üzenetére
itt a példában van egy + U karakter ami az én POD-omban nincs benne lehet az a baj?
"HU000120-U-F11-HGFEDCBAHGFEDCBA321"wik_406: ah köszönöm akkor holnap ránézek reggel
-
wik_406
tag
válasz
molnartibor #30791 üzenetére
alapbol 12 orankent toltik le az adatokat, ha jol lattam, addig varni kell.
Wik
-
KilgoreTrout
senior tag
Ti hogy értelmezitek a közlönyt, a betápláláson felüli fogyasztásra is vonatkozik a 2500 kWh-ig 36 forintos ár vagy az egész 70 Ft/kWh áron kerül majd számlázásra?
-
KrAt
veterán
válasz
molnartibor #30788 üzenetére
Én is regisztráltam, és nekem se volt semmi hasznos adat, lehet azért, mert régi elmű-s terület?
-
molnartibor
tag
válasz
HoryThePooh #30776 üzenetére
Sikerült beregisztrálni és belépni, de a POD-oknál azt írja nem áll rendelkezésre mért érték. Vagy ez idő?
Mondjuk a jelentéshez sem tudom hozzáadni a POD-ot. -
axioma
veterán
válasz
kardkovacsi #30778 üzenetére
igen, nalunk a bojler (napkollektor de az trivi hogy a prio minden kombinacioban) + gaz + villany, na akkor most ugy is mege'ri atallni villanyra, hogy azt mar nem fedezi a napelem (akkor is ha azt full a teljes aron fizetjuk).
sajna infapanel-beruhazast eddig huztuk-halasztottuk (de ha van valahol akkor az me'g johet), de van par hosugarzo eredetileg vizes helyisegekben, lehet hogy azt kell majd mashova szerelni amikor tud felugyelet alatt lenni -
válasz
így van, klímát/hőszipkát mostantól nem lehet kapni sehol, annyiért sem. ami egyébként olyan szempontból helyes, hogy ne fűtsön senki direkt villannyal, akinek nem muszáj.
és igen, az érdekes lenne, ha évi 1700 m3 gáz után mindenki bedugná az olajradiátort... 744 ft kontra kb. 9x70=630 ft.
-
kardkovacsi
senior tag
Amúgy ezzel a gáz, villanyár aránnyal szerintem szépen meg fogják borítani a villany hálózatot. Mert nem fogja megérni gázzal fűteni.
-
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
cipofuzo87 #30780 üzenetére
50%-ot emelkedtek a panelek az elmúlt pár hónapban. Európában már rég napelem telepítési láz van. Azt meg senki se tudja, hogy mennyi lesz a jövőbeni ára.
-
cipofuzo87
tag
Sziasztok!
Napelemes rendszer építés előtt állok. Most beleugorva a közepébe, csak a paneleket szeretném most megvásárolni ad-hoc, tervezés nélkül, hogy elkerüljem a komolyabb áremelkedést (~a cél, hogy nyerjek 100-200eFt-t, cserébe vállalom a kockázatot). Vagy már túl vagyunk az áremelésen, és felesleges ezzel kockázatot vállalnom?A tető 45 fokos, déli fekvésű, nem fog rá árnyék vetülni. Tudnátok ajánlani jó ár/érték arányú monokristályos panelt, ami tegyük fel fél év múlva is elérhető lesz, ha esetleg kell még hozzá vásárolni?
-
válasz
Pláne hatósági áras benzinnel üzemelő aggregátorból.
-
kardkovacsi
senior tag
Akkor indul az újabb roham a hőszivattyúkért. Megoldották, gyorsan mindenki arra fog váltani. Ilyen gáz és áramár szorzók mellett még a sima villanyfűtés is olcsóbb mint a gázfűtés emelt tarifával. 3x árnak kéne lennie a kettő között. Most meg majdnem 11x van.
-
bekesizl
csendes tag
válasz
HoryThePooh #30763 üzenetére
Szerintem ez annyit tesz, hogy ha túltermelsz, akkor alig kapsz érte pénzt (az olcsóbb árat kapod, nem a piaci szerinti áramdíjat).
-
HoryThePooh
aktív tag
válasz
molnartibor #30770 üzenetére
"És egy kérdés a végére, EON okosóra távoli figyeléséhez kell a regisztrációnál valami cégnév. Akkor én magánszemélyként nem is regisztrálhatok hogy lássam a napi termelés/fogyasztási adatokat?"
hagyd ki vagy írd oda a neved, menni fog
-
bobace
addikt
válasz
Én is így gondolom, vagy inkább úgy mondom, hogy ezt is ki lehet belőle olvasni, most érzem, hogy kezdek már elbutulni
Írd be a rendes neved a távleolvasós regisztrációhoz, fog az menni.
Parci: Hát igen, a gáz az atomdurva lesz, egy szigeteletlen ház téli számlája simán van 50+ most is. Nálunk nagyszülők még így is visszaálltak fára, mert a gázt alig bírták kifizetni, és inkább szenvedtek azzal, de ott ahol nincs fatüzelésre lehetőség egy ilyen nagyobb házban, az kb a full nyugdíjat el is fogja vinni. Az ingatlanpiacra is szerintem rögtön hatása lesz, ezek a házak fillérekért fognak felkerülni (így is fele áron mentek/nm), sokakat kényszeríthet ez kisebbe költözésre pl, amiknek meg majd megy felfelé az ára.
-
molnartibor
tag
válasz
odipapa #30771 üzenetére
"(2) A háztartási méretű kiserőművet üzemeltető felhasználó esetén az éves szaldó elszámoláskor figyelembe kell
venni az időközi elszámolás alapján fennállt, az elosztó hálózatba történt villamos energia betáplálási többletet,
ha az időközi elszámolás és az éves szaldó elszámolás közötti időszakra vonatkozóan a vételezett villamos energia
mennyisége magasabb, mint a betáplálás"Én úgy értelmezem hogy a szaldó elszámolásakor az egész éves betáplálást kell figyelembe venni, de csak akkor ha az időközi leolvasás és a szaldó forduló között nem tudtál annyit betermelni mint amennyit fogyasztottál.
Szóval ha nagyon túl van méretezve a rendszered (és az időközi leolvasás és a szaldó forduló között IS nullázo.) akkor az esetleges többlet termelést ami a szaldó fordulód és az időközi leolvasás között termeltél akkor azt buktad.De mondom javítsatok ki ha nem jól értelmezem nem vagyok jogász csak egy szaros mérnök
.
Janusz001: csak akkor buknád ha így is nullásra jönnél ki ahogy én értelmezem
-
Janusz001
őstag
válasz
+1 leolvasás nem lenne túl faxa, egy nyár végi leolvasással buknánk a télre raktározott többletet.
-
odipapa
senior tag
válasz
"- ha az időközi leolvasás és az éves leolvasás között több áramot használtál akkor figyelembe kell venni az időközi leolvasás előtti betáplált mennyiséget is"
Ez nem teljesen tiszta nekem. Ti hogyan értelmezitek?
4. §(2) A háztartási méretű kiserőművet üzemeltető felhasználó esetén az éves szaldó elszámoláskor figyelembe kell
venni az időközi elszámolás alapján fennállt, az elosztó hálózatba történt villamos energia betáplálási többletet,
ha az időközi elszámolás és az éves szaldó elszámolás közötti időszakra vonatkozóan a vételezett villamos energia
mennyisége magasabb, mint a betáplálás. -
molnartibor
tag
válasz
Janusz001 #30759 üzenetére
Az én értelmezésemben, de javítsatok ki ha tévedek:
- marad a szaldó
- lesz egy időközi leolvasás
- ha többet termelsz a meghatározott áron vizetik vissza neked
- ha az időközi leolvasás és az éves leolvasás között több áramot használtál akkor figyelembe kell venni az időközi leolvasás előtti betáplált mennyiséget isÉs egy kérdés a végére, EON okosóra távoli figyeléséhez kell a regisztrációnál valami cégnév. Akkor én magánszemélyként nem is regisztrálhatok hogy lássam a napi termelés/fogyasztási adatokat?
-
edeleny
őstag
Dolgozom, nem nagyon van időm nézni, értelmezni a híreket.
Tehát marad a szaldó úgy ahogy volt.
Marad a H tarifa.És napelemnél is ha a termelten kívül fogyasztok havi 210 kw kell többet fizetnem ( H tarifástúl mindenestül)?
-
cdl
senior tag
Ugye az EU kijön elméletileg egy rendelettel, hogy a 15%-al csökkenteni kell a gázfogyasztást kötelezően mindenkinek.
Ezt a kormány egy laza mozdulattal megoldotta most. Vagy legalábbis a nagy részét. A kérdés még, hogy az ipar milyen áron kapta eddig a gázt, és mennyiért fogja ezután. Ha ott is többszörös lesz az emelés, az infláció valahol 35% lesz. De a gázfogyasztásunk meredeken csökkenni fog, az biztos. -
HoryThePooh
aktív tag
válasz
Janusz001 #30759 üzenetére
Köszi, ha értelmezi egy jogász ha van köztünk.. mert nekem ez egy kicsit "büdös"...
Nem pánikolva.. de van egy olyan olvasata számomra, hogy ha túltermelek akkor magasabb áron kapom a bejövő áramot.
"az elosztó hálózatba történő villamos energia betáplálás áll fenn, akkor a betáplált villamos energia a háztartási
méretű kiserőmű üzemeltetőjét ellátó egyetemes szolgáltató, a részére – mint lakossági fogyasztó részére – értékesített villamos energia a villamos energia egyetemes szolgáltatás árképzéséről szóló miniszteri rendeletben meghatározott áron kerül elszámolásra,
Vagy pont fordítva értendő és jól járunk mert magasabb áron veszik át... nem hiszem.. -
Samott
addikt
A villany az nem veszes, a gaz fog fajni nagyon azoknak, akik nem fernek bele.
-
asdf_
veterán
A1 és A2 árszabás esetén 70,104 Ft/kWh,
B (alap) árszabás esetén 62,884 Ft/kWh. -
Janusz001
őstag
Akkor marad a szaldó?
(1) Ha az elszámolási időszak során a vételezett és betáplált villamosenergia-mennyiségek szaldója alapján
az elosztó hálózatba történő villamos energia betáplálás áll fenn, akkor a betáplált villamos energia a háztartási
méretű kiserőmű üzemeltetőjét ellátó egyetemes szolgáltató, a részére – mint lakossági fogyasztó részére –
értékesített villamos energia a villamos energia egyetemes szolgáltatás árképzéséről szóló miniszteri rendeletben
meghatározott áron kerül elszámolásra, az alkalmazott árszabás egységárára figyelemmel.
(2) A háztartási méretű kiserőművet üzemeltető felhasználó esetén az éves szaldó elszámoláskor figyelembe kell
mennyisége magasabb, mint a betáplálásVagy nem?
(1) A lakossági fogyasztó az e rendelet szerinti kedvezményes mennyiségeket időarányosan jogosult igénybe venni.
Ennek érdekében az egyetemes szolgáltató naparányos elszámolást alkalmaz, amelynek alapján a felhasználó
számára kiállított számlában a kedvezményes mennyiség 1/365-öd részének és a számlázási időszak napjainak
szorzatát érvényesíti, és az e feletti rész számlázása történik lakossági piaci áron vagy versenypiaci költségeket
tükröző áron. -
törölt tag
Az ügyfél az ügy valódi ura!
Nem a telepítő cég.
Tehát az ügyfél nyilvánvalóan érdeklődhet is a saját ügyében.
---
MVM-DÉMÁSZ esetén 62/565--902
Az ügyfél azonosító alapján, ami a számlán van, 100xxxxxxx
(általában sokára veszik fel)
A többi esetén, lásd a honlapjukat.
(EON, EONpestmegye, stb.) -
HoryThePooh
aktív tag
A külső drót nincs leplombálva, az a szekrénnyel jött.
Ki lehet nyitni a kisajtót alul, sőt az egész fedelet le tudom kapni ha kell.
EON-os az órát plombálta le, azt mondta elvileg NEKEM kell a drót (azért ő befűzte, de nem biztosította), hogy ne férjenek hozzá az órához, ajánlotta kis lakattal összezárni...... mondjuk egy társasházban még megértem.. de egy magánházban furi?? -
Pörp
senior tag
Sziasztok!
Egy 4kW-os rendszerem van. 10db 400W-os panel, Huawei inverterrel. Láttam, hogy vannak kész akkumlátorai a Huawei-nek, 5kW-os sajna 1MFt körül mozog. Van-e értelme, megérülne-e? Napi átlag 10...12kw a fogyasztásunk. Napos időben a rendszer 20...30 kW körül termel.
Köszönöm! -
törölt tag
válasz
sakal83 #30744 üzenetére
google >> 3KTL-M1 noise
Cooling Natural convection
Azaz ventilátor nélküli.
Noise 29 dBA (typical working condition)
Azaz igencsak csendes tipikusan.
A gyakorlatban a legtöbb példány teljesen csendben üzemel.
De akadnak példányok amelyek, ha max körül üzemelnek akkor ciceregnek egy picit.
(jó füllel néhány méterről is halllható magas hangfekvésben a mocorgó tekercsek hangja) -
KrAt
veterán
válasz
HoryThePooh #30714 üzenetére
Lehet én vagyok a láma, de ha le van plombálva a kmsz, akkor hogy lehet áramtalanítani a házat?
(tudom, az utána lévővel, de ez olyan fura nekem...)
-
cdl
senior tag
Kijött a közlöny.
'1) Ha az elszámolási időszak során a vételezett és betáplált villamosenergia-mennyiségek szaldója alapján
az elosztó hálózatba történő villamos energia betáplálás áll fenn, akkor a betáplált villamos energia a háztartási
méretű kiserőmű üzemeltetőjét ellátó egyetemes szolgáltató, a részére – mint lakossági fogyasztó részére –
értékesített villamos energia a villamos energia egyetemes szolgáltatás árképzéséről szóló miniszteri rendeletben
meghatározott áron kerül elszámolásra, az alkalmazott árszabás egységárára figyelemmel.
(2) A háztartási méretű kiserőművet üzemeltető felhasználó esetén az éves szaldó elszámoláskor figyelembe kell
mennyisége magasabb, mint a betáplálás"Valaki lefordítaná?
-
törölt tag
válasz
Stynki #30737 üzenetére
A 6 kW-os (és nem kWh) inverternek bőven elég a meglévő 32+20+20 Amper.
Vagyis a napelemes HMKE rákötése miatt SEMMIHEZ!!! nem kell nyúlni.
-----
Tuti nem is piszkálnék semmit.
Beadnám a HMKE igényt így ahogy van a mérőhely.Mivel meglévő mérőhelynél alapértelmezésben
az érvényes, hogy: HA nem történik Amper/Fázis variálás.
Azaz minden marad úgy ahogy van, akkor
"Ami okés a vételezésre az nyilvánvalóan okés a betáplálásra is."Alighanem az igénylésre lesz is egy OKÉ-s MGT majd.
Az alapján elkészülhet a HMKE és mehet a készrejelentés.Azonban: fel kell készülni arra is, hogy netán kifogsz
az átvételkor egy túlbuzgó a témában félművelt, okoskodó
és a hatalmát fittogtatö szolgáltatói embert aki lehibázza.
Mert neki olyan hangulata van éppen...Ez esetben az is lehet a vége, hogy mégis átszerelésre kényszerülsz utólag.
---
Akad olyan HMKE is aminél bent a nappaliban a falon van a mérőhely.
Ráadául még dobozban sincs... a függyöny takarja.Mégis jó lett a HMKE-nek és át is vették, üzemel.
Mivel, mégiscsak az az érvényes az alapelv normáliséknál, hogy
"Ami okés a vételezésre az nyilvánvalóan okés a betáplálásra is."Ez volt az eredeti mérőhely, ami maradt is ugyanígy.
(csak a mérő lett cserélve a HMKE miatt az átvételkor)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Külpolitika
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- Akció! Windows 10 pro OEM licenc kulcs 64/32 bit activation key licensz, liszensz,kulcs
- LG 48C2 - 48" OLED EVO - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon G8, i7-10510U, 16GB, 1TB SSD, 4K kijelző + WWAN
- Samsung Galaxy A23 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest