Hirdetés
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- gerner1
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
agyarka
aktív tag
Kisebb kivitelező vállalkozás nem lehet tudni, hogy hol lesz pár év múlva. A nagyobbakra sincs biztosíték, de azoknál legalább nem személyfüggő a dolog.
A különböző inverterek hivatalosan nem cserélhetők, ugyanaz az engedélyezése, mintha új PV rendszer készülne.Ilyen nagyméretű rendszernél én nem azt tartom elsődlegesnek, hogy a vállalkozótól mire számíthatok (a jó munka alap elvárás, a határidőhöz kötött hibaelhárítás + pont), hanem az esetleges termelés kiesést. 50kW os rendszer egy részének kiesése néhány szép nyári napon már tetemes veszteség. Az üzemeltetési rendszer és az inverter szerelhetőségének függvényében megfontolandó hideg vagy meleg tartalék kiépítése.
Ekkora rendszer mellett feltételezhetően vannak szünetmentes ellátást igénylő eszközök. Új beruházás esetén a szünetmentes rendszer napelemes támogatására a hálózattól független üzemre is képes hibrid inverter is illeszthető a rendszerbe.
Ilyen szempontokból nekem a Fronius szimpatikus, de azt nem tudom, hogy abban a túltermelés korlátozása (a közcélú hálózatra) miként oldható meg.Elszámolás tekintetében úgy rémlik, mintha bizonyos Amper felett a szaldó nem éves, hanem havi elszámolású lenne. ?
-
EPD
újonc
válasz
agyarka #2379 üzenetére
Jogos szempont. De rá tudom-e terhelni az alkatrész/csere készülék felelősségét a kivitelezőre? Akkor legrosszabb esetben, mondjuk, ha Kína kap egy embargót, akkor még mindig mondhatom a kivitelezőnek, hogyha nem, tudja javítani, akkor adjon egy egyenértékű európai invertert cserébe?
-
agyarka
aktív tag
válasz
Geresics #2370 üzenetére
Az SE [full kiépítésben (akkupakk nélkül)] tudja korlátozni a túltermelést akár fázisonként is.
Jól sikerült az a PH frissítés. Nem tudok a mobilom böngészőjéből hozzászólást írni.
-
czegee
csendes tag
válasz
Geresics #2371 üzenetére
Köszi a linket de már változott az általad belinkelt dolog, mert már magánszemély is igényelhet vissza betáplálásból származó többletet, igazából csak a kíváncsiság hajtott hogy maga a folyamat hogy néz ki , nem tervezem minden évben visszaigényelni az összeget, az idei olyan 40000 Ft körüli összeg amiből ők 21e ft-ot utaltak vissza.
Az eon honlapján, sőt ügyfélszolgálatán sem tudtak mit mondani a magánszemélyekre vonatkozó adózási kötelezettségekről... Ezért fordultam "hozzátok" azt hittem ez nem ilyen ritka dolog -
GIJoe
addikt
Üdv, tanácsot kèrnèk tolletek.
Kicsit csúszik a napelem beruházás, olvasgattam ès beleszerettem a hibrid inverterbe. EON területén lakom, az engedélyezett listában 4 márka van, BBS,Fronius, Growatt, Solax.Úgy terveztem h az alap rendszert kiépíteni, ès később venni, akkukat mellè...
BBS csak sk akkut kezel, horror áron, Fronius dettó.
Growatt ot sehol sem kapni (pedig listában benne) Útolsórol semmi infó.Tetszene még a Huawei hibridje, de az nincs listában valamiért, pedig a sima invertere ua a kóddal benne van... Ha van vkinek tippje 5lete szívesen fogadom!
Az extra hosszútávú cèl vmi 48V LTO akkumulátor pakk lenne, de ha igy halad ez is...
-
törölt tag
válasz
curioustee #2373 üzenetére
Mondjuk mono vs poly-t összehasonlítani nem túl szerencsés.
Tudni kellene, hogy milyen a tető dőlésszöge, mennyire tagolt, árnyékolt stb.
Longi egy új panel, Sharp egy régi gyártó, van neki is mono panelje.
Nem tudni, hogy az ár mit takar pontosan, mit jelent a garancia idő hosszabb kifejezés, ismereteim szerint Longi 10 évet a panelre, Sharp is. -
curioustee
újonc
Sziasztok!
Sikerült leszűkítenem leendő napelem-rendszeremet két ajánlatra. Mindkettő jelenleg 5.5 kWp-s, és a jövőben még szeretném bővíteni 1-2 kWp-vel, ha szükség lesz rá. Szeretnék tanácsot kérni, hogy melyiket válasszam, ha az ár kb. azonos:
1. 17x LONGi Solar LR6-60HPH (320W, mono PERC) + Huawei SUN2000L-8KTL
2. 20x SHARP ND-AK275 (175W, poly) + SMA STP 8.0Az első nekem hosszabb távon bővíthetőbbnek tűnik (könnyebb lesz 320W-os panelt találni), a második viszont megbízhatóbb benyomást tesz (a garancia az elsőre hosszabb, de kérdés, hogy léteznek-e majd ezek a cégek a garancia végén). Láttok valami erős indokot, ami az egyik vagy a másik mellett szól, vagy dobjak fel egy érmét?
Előre is köszönök minden tanácsot!
-
EPD
újonc
válasz
Geresics #2370 üzenetére
Köszi! Ha jól értem végülis mindkettő jó, a Huawei kicsit jobban optimalizálható utólag?
A tervezett az 50kW, tehát kimaxoljuk a HMKE-t. Az ajánlatok között volt több 60+ is, amit nem bánunk, mert van folyamatos fogyasztásunk és éves szinten még kettő ilyen elférne, tehát nem valószínű, hogy túl fogunk termelni. Igaz a fő fogyasztásunk kb. november-május, tehát pont ellentétes a napelem hatékonyságával.
Nem olyan kapkodós a projekt, szóval, ha a Huawei-re is lőnénk, akkor biztos, hogy megvárnám az új modellt. Csak ritkán hallani/olvasni Huawei-es tapasztalatokról, ezért is kérdezek itt.
Középtávon tervezzük, hogy szomszédos hrsz,+órára is telepíteni, és átkötünk pár fogyasztót oda, és akkor talán jobban tudjuk optimalizálni a termelés/fogyasztást. Így az a kérdés is felmerül, hogy az inverterek (több projekt) mennyire tudnak okosak lenni egymással is, segíteni egymást? Nem tudom, van-e jelentősége/értelme egyáltalán ilyesminek?
Aztán az árfekvése a Huawei-nek milyen a Froniushoz képest? A két konkrét ajánlatot nehezen tudom összehasonlítani (még), mert az egyik poly, a másik mono, és nincsenek az ajánlatok megbontva (teljesítményük is más). Még, mert össze akarom hangolni az ajánlatokat, hogy összehasonlíthatóak legyenek. -
Geresics
Topikgazda
Pár éves EON álláspont:
Amennyiben az elszámolási időszakban a termelt és az elhasznált villamosenergia-szaldó eredménye betáplálási többletet mutat, a többletenergiát az adott csatlakozási ponton értékesítő villamosenergia-kereskedő vagy egyetemes szolgáltató – a számla ellenében – megtéríti.
A számlakiállításhoz a NAV-nál szükséges adószámot igényelni a 351101-es ÖVTJ kóddal. Ezt követően tud számlatömböt vásárolni. A számlával együtt az adóelőleg nyilatkozat (http://www.eon.hu/hmke/pdf/adoeloleg_nyilatkozat_koltsegekrol_2017.pdf) megküldése szükséges.A link azóta már nem is él, de tuti van minden szolgáltató honlapján valami leírás erre vonatkozóan. Én igyekeztem mindig úgy méretezni a rendszert, hogy ne keletkezzen akkora többlet, aminek a kiszámlázásával foglalkozni kelljen!
-
Geresics
Topikgazda
Fontos kérdés, hogy mekkora rendszerről beszélünk, és hogy mennyire kell figyelni a pillanatnyi maximálisan kitermelhető energiára? Utóbbi azért fontos, mert (állítólag) KÁT mérlegkörből ki fogják szórni akik többet termelnek egy adott időpillanatban (vagyis negyed órás integrálban), mint ami a szerződésükben áll! Értsd: van egy 499kVA-es KÁT kiserőmű, és pl. eső után tiszta a légkör, hűvösek a panelek, de süt a nap, mint a güzü, akkor a rendszer simán tud csinálni akár 510-520kW-ot is! A Huawei inverterek ha nincsenek jól beállítva, akkor ezt simán megteszik! A Fronius inverterek alapból korlátozzák ilyenkor a kimeneti teljesítményt.
A Huawei inverterek paraméterezhetősége amúgy hihetetlen jó, csak érteni kell hozzá! Mindent is be lehet rajta állítani, ráadásul nagyon jó a munkapont-tartománya is!
A Fronius ECO inverterek sokkal elterjedtebbek, azonban a gyári beállítástól eltérni macerásabban lehet csak, ráadásul a munkapont-tartományuk csapnivaló! Ha jól méretezel hozzá napelem-sztringet, akkor csodálatosan termel (korábban írtam saját példát is), de könnyű nem jól méretezni!Szerk.:
vak vagyok, HMKE-t írtál. Ott eddig nem nézték, bár ott sem szabad 50kW-nál többet visszatáplálni. Anno fejlesztettünk is olyan védelmet, ami ezt meggátolja. Értsd: állandó és változó fogyasztók mellé 90kWp rendszert HMKE paraméterekkel, és garantálni kellett, hogy 50kW-nál több sosem megy a hálózatra. Ez azért jó, mert ha van 30kW fogyasztás, és
a.) termel a napelem 75kW-ot, akkor 45kW mehet a hálózatra simán (normál üzem túltermeléssel)
b.) termel a napelem 80kW-ot, akkor 50kW mehet a hálózatra simán (megengedett max túltermeléssel)
c.) termel a napelem 85kW-ot, akkor 50kW mehet a hálózatra, 5kW-ot levág a rendszer (túl-túltermelés korlátozás)
Sajna a projektet a volt főnököm töketlensége miatt elkaszálták, pedig mára már egész szép igény mutatkozna rá... -
Geresics
Topikgazda
A munkapontállítás mikéntje gyártónként eltér. Jellemzően az aktuális munkaponttól lefelé és felfelé picit változtat, és amerre jobb, azt állítja be, de mindig csak kis lépésekkel operál. A Froniusnak pl. pont van egy olyan funkciója (Dynamic Peak Manager), hogy időnként csinál egy teljes munkapontállítást, és ezáltal a vándor-árnyékok által kiejtett teljesítmény-csökkenést minimalizálja.
-
FamulusSolar
kezdő
-
EPD
újonc
Sziasztok!
HMKE telepítését tervezzük. Sokat olvastam a fórumot és azt hiszem sokat tanultam is, ezt nagyon köszönöm. Bekértem több ajánlatot, de van, ahol egyszerűen nem elég a leírt szám.
Kérdésem, hogy milyen tapasztalatotok van Huawei inverterekkel. Állítólag most se rossz, de jön ki hamarosan új model, stb.
Fontos szempont, hogy megbízható legyen, és a kapcsolódó szolgáltatások felhasználóbarátok legyenek. Jelenleg a Fronius (Fronius ECO 25.0-3-S) nálam a befutó (a legtöbb ajánlattevő ezt tette az ajánlatába), de kaptam Huawei-t is (SUN2000-50KTL-M0) -
raygod
újonc
Sziasztok !
Arra volnék kiváncsi, hogy az inverterek mppt keresője milyen gyakorisággal keres ?
Az oké, hogy változtatja az áramot, probálja másképp terhelni a napelemeket, de milyen gyakran teszi ? Mert ha ritkán, akkor nem túl hatékony, ha túl gyakran, akkor meg állandóan össze vissza allitgatja a terhelést, és ezért ritkán lesz optimális állapotban. Hogy megy ez a gyakorlatban ? -
Geresics
Topikgazda
A személyes nézeteltérések tisztázására nem ez a megfelelő hely, ezért az utolsó 2 kommentet töröltem, megértésetek köszönöm!
-
Geresics
Topikgazda
válasz
FamulusSolar #2357 üzenetére
Megtisztelő, hogy már nem csak felhasználók, hanem telepítők is látogatják ezt a fórumot. Szívemből remélem, hogy azért jöttél, hogy a szolgáltatásaid tovább fejleszd, vagy legalábbis picit csiszold picit, mint egy ékkövet, és nem az értékesítés bármely formáját próbáld itt kiterjeszteni, utóbbit ugyanis a fórum szabályzata nem engedi, míg épp az előbbi okokból vagyunk itt.
Megtisztelnél, ha elolvasnád az összefoglalót, visszaolvasnál kommenteket, és ha bármilyen építő észrevételed volna, megosztanád velünk, elvégre több szem többet lát, és több szempont több megközelítést enged! Remélem sok jó kommentet olvashatunk majd Tőled!
Jó fórumozást!
Üdv,
Geresics -
törölt tag
válasz
FamulusSolar #2357 üzenetére
No.
Nem akartam ebbe belemenni nyilvánosan. Ez egy indexes fórumról indult. Felajánlottad, hogy megnézed, adsz egy ajánlatot. Rendben.
Adtál egy ajánlatot, ami igaz, hogy nem volt rossz, de közel sem volt a legjobb. Kb. a harmadik volt a sorban.
Amikor rám írtál, megírtam, hogy nem aktuális az üzlet. Aztán jött egy újabb email, amit itt bemásoltál és tetted mellé az itteni hozzászólásomat, képernyőmentéssel. Kb. köpni-nyelni nem tudtam. Aztán rájöttem, hogy az email címem alapján megkerestél, nem nehéz, mert ezt használom, sok helyen, bár ne tévesszen meg, van más ungawa nick is a neten.
Szerintem nem ígértem semmit, nem köteleztem el magam, nem volt ráutaló magatartásom sem. Az, hogy miért nem Téged választottalak több tényező is befolyásolta:
1: Ez van, ezt kapod (Longi panel vagy Longi panel)
2: Árban kb. harmadik voltál.
3: Kicsit sok voltál, mikor nálunk voltál.
---------------
Megkérlek, hogy fogadd el azt, hogy én, mint vásárló így döntöttem.
Nem szeretnék sem több emailt, sem ide választ kapni. -
FamulusSolar
kezdő
válasz
#32577792 #2346 üzenetére
Valami féreértés van.... nem számonkérés volt az.
Hanem érdekelt, hogy a szerintem elég jó ajánlatom vajon miért buktam el.
Nem is értettem, hogy miért nem érdemeltem meg a választ...
Most már értem.
-------- szerintem ez nem számonkérés volt -------
Szép Napot!
Úgy látom elkészült a tető és a napelemes rendszer...
Aminek örülök, mert egy újabb ember tett jót a világunknak.
Segítesz azzal, hogy elmondod milyen valódi okból nem lett végül a Famulus Solar a megvalósító nálad?
Köszönettel,
------------------------------------------------------------------------------- -
czegee
csendes tag
Sziasztok!
Friss (1 éves ) napelem tulajdonos vagyok. Meg volt az első éves elszámolásunk ami alapján volt túltermelésünk, aminek az összegét az EON Honlapján található nyilatkozattal vissza is igényeltem, meg is kaptam,
DE!
Nem tudom hogy magánszemélyként ezt az adóbevallásomban szerepeltetni kell majd? Mert semmilyen papírt nem küldött vissza az eon, és az ügyfélszolgálat szerint nem is fogok kapni, az adózásról meg nem tudtak érdemben nyilatkozni.Az én gondolkodásom alapján ez az összeg nem munkaviszonyból származó jövedelemnek számít, de akkor ezt be kellene vallanom , viszont ahhoz meg valami számla vagy papír csak kellene ami alapján ezt bevallom. Tud esetleg már valaki tapasztalatból tippet adni? Előre is köszi!
-
odipapa
senior tag
Sziasztok!
GINOP pályázatot csinált már valaki? Lassan 3 hónapja fogadta be a szutyok OTP a kérelmem és még semmi.
-
w.miki
veterán
Mobil garázs világítást szeretnénk napelemmel, LED-ekkel, 12V-os traktor akkumulátorral megoldani.
Van ehhez bevált/ajánlott napelem, szivargyújtós töltő, LED fényforrás?
Itthonról, vagy Ali, ebay külföldi rendelés legyen?
Esetleg kapcsolási rajz, vagy leírás, mire kell figyelni a bekötésnél? -
mzso
veterán
Van manapság valami támogatási program napelem/kollektorra/nyílászáróra?
Anyámat valamivel kapcsolatban keresték telefonon, de nem emlékszik a részletekre.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800XT 16GB Rampage SHIVA CM 750W
- Samsung Galaxy A5 2017 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- iKing.Hu - Apple Macbook Pro 13 Touchbar M2 -2022 - Használt, karcmentes
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Air 13" 2020 M1 8GB 256GB SSD notebook garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest