- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Fecogame: A csámcsogás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kiliti
csendes tag
Nekem egy A+++ fűtési osztályú, de nem fűtésre optimált 3,5 kW-os klíma lett, amivel október 1 óta fűtök. +3 fok alatt már olvasztgat. 8,7 x 9,1m , 3 szintes kockaház, pince fűtetlen, falon 4cm polisztirol, tetőn 15-30 cm szigetelés. A klíma a földszinten van. É-Ny Pest megye.
Nálunk 2020. okt1-dec16 átlaghőmérséklete 7,61 fok volt.
Ugyanez idén 6,24 fok.2020-ban elment gázból 265 m3
2021-ben elment 49 m3 gáz és 514 kWh áram klímás fűtésre.
Tehát 2020-ban 27800 Ft.
2021-ben 24200 FtKomfortban a csak gázos nekem jobban bejött (radiátor + nem kondenzációs, nyílt égésterű, ~15 éves kazán).
Összességében hasonló az összeg (13% difi), ha nem veszem figyelembe a napelem szaldót. Vajon CO2 szempontból melyik a jobb ma magyarországon?
-
Geresics
Topikgazda
(#22347) tothbe már mindent elmondott, maximálisan egyetértek Vele!
Az is fontos továbbá, hogy Neked egy tök jól kialakított gázfűtésed van!
- Ha egy picit is gazdaságtalanabb, de egyébként teljesen átlagos (pl. radiátoros) fűtésrendszered volna, amibe magasabb hőfokú vizet kell áramoltatni, akkor mérleg a napelem felé billenne.
- Ha a gázár nem volna államilag szabályozott, és drágább volna, akkor is!
- Ha pedig öreganyámnak áramszedője lett volna, akkor ő lett volna a villamos.Szerencsére (vagy inkább jól átgondolt építkezésnek köszönhetően) Nálad gazdaságosan működik a fűtés!
-
tothbe
addikt
Ez elég egyértelmű eredmény lett, ami kicsit várható is volt. Ahogy te is említetted nem fűtésre optimalizált klímáid vannak, azok pedig minél hidegebb van, annál többet fognak leolvasztani (magukat) a benti rész fűtése helyett. Ezzel együtt nő exponenciálisan a fogyasztás és csökken a megtérülés. Ergo van az a pont aminél minden klíma gazdaságtalanná válik pl. a gázfűtéshez képest. Ez télre optimalizált klímáknál kicsit alacsonyabban van, de 0 - -5 alatt már semmi ilyen nem lesz hatékony egy kondenzációs kazánnal szemben. Viszont ahogy írtad, ezzel (bár nem túl gazdaságos módon), de el tudod használni a termelt áramodat, és így mégsem lesz veszteséges. Bár az is igaz, hogy a meg nem termelt nyereség is veszteség. Ergo ha mégis eladtad volna azt az áramot és abból gázt veszel, lehet, hogy jobban vagy kb ugyanúgy jössz ki.
Épp ezért a klímás fűtés az átmeneti időszakokra mondható ideálisnak, amíg a fagyok be nem jönnek. Utána már csak működő alternatívának nevezhetjük, de semmiképp nem gazdaságosnak.
És még egy dolog a klímás fűtéshez amit sokan szeretnek elhallgatni. Az bizony erősebben mozgatja/forgatja a levegőt ami pedig nagyon sok embert zavar. Ilyen szempontból a padló, fal, stb fűtések komfortosabbak. -
tbc2
tag
Egyszeri napelem-tulajdonos esete a klímás fűtéssel:
Van egy 5 kWp-es rendszerem, van egy alacsony áramfogyasztásom, van egy kondenzációs kazánom padlófűtéssel, ami alacsony éves gázfogyasztással megoldotta eddig a 2010-ben épült, az akkori kornak megfelelő szigeteléssel (10 cm) ellátott házamat, és vannak klímáim, így hát adta magát, hogy akkor fűtsünk, amíg lehet klímával, inkább, minthogy 12 Ft-on "visszaadjam" a nyári túltermelést :)
Ennek a témakörnek a tanulságait osztanám meg most Veletek.
A klímák alatt 2 db 2.5 kW-os, nem fűtésre optimalizált olcsó, belépő szintű split klímát kell érteni. Többször olvastam már a fórumon, hogy a klímával való fűtés (a maga 400%-os hatásfokával) kb. egy árban van a gázzal kondenzációs kazánnal padlófűtéssel való fűtéssel. Na ezt árnyalnám egy picit most.
A klímákkal való fűtés TÖKÉLETESEN hozta azt, amire számítottam kb. november közepéig. A november 15-től december 1-ig időszakban már kevés volt a kb. 85 m2-es házikó kifűtéséhez, ott már többször éreztük picit alacsonynak a hőmérsékletet, de mit vót mit tenni, adatot kelletett gyűjteni :)
December 1-től kezdve van az, hogy a klímákat feltettem egy olyan magas hőmérsékletre (27 fok), amit képtelenek elérni, ezért folyamatosan dolgoznak (7x24), a gázkazánt pedig egy alacsonyabb hőmérsékletre, hogy a túl hideget azért kerüljük el, legyen ott "védőhálónak" a padlófűtés. Így jól is van beállítva a rendszer, sem hideg nincs, sem az a helyzet nem állt elő, hogy gázzal fűtök elsődlegesen, és a klímák meg nem nagyon mennek, amikor ott a sok maradék áram nyárról.
Október-novemberben kb. annyi áram ment el (Ft-ra átszámolva), mint amennyi gáz el szokott menni (vannak adataim a korábbi évekből), tehát ott megállta a helyét a gázzal fűtés = klímás fűtés egyenlet, azonban december 1-től változott a helyzet:
A gázfogyasztásom a dec. 1-dec. 15. időszakra az elmúlt évek átlagában kb. 10.200 Ft volt, idén (majd meglátjuk, hogy mennyivel volt hidegebb-melegebb az elmúlt éveknél az idei dec.1.-dec.15. időszak) 5.750 lett, de mellé lett kb. 11.250 Ft értékű áramfogyasztás is. Tehát összességében 17.000 Ft lett volna, ha nem lenne ingyen az áram. Azaz 66%-kal magasabb a gáz+klíma összege, mintha csak gázzal értem volna el ezt a hőmérsékletet. Amiatt viszont, hogy ingyen van az áram, összességében elégedett vagyok, mert csökkent a hard cash kiadásom (gázszámlám), csak meglepett, hogy ilyen hőmérsékletnél már ennyire szétválik a két megoldás hatékonysága... Erőteljesen úgy tűnik, hogy ebben a 0 fok alatti-környéki hőmérséklet-tartományban már 4 alá csökken a COP.
Nektek mi a tapasztalatotok?
-
HunChris
senior tag
PV Module Index Report 2021 Awardees
Our top five performers of the year: (In Alphabetical Order)
Hanwha Q CELLS • JA Solar • Jinko Solar • LONGi Solar • Trina SolarPdf letöltés
Pontos típusokat nem találtam. -
bekesizl
csendes tag
válasz
Geresics #22339 üzenetére
Van erre már konkrétabb ismeret, hogy ez mit jelent majd a gyakorlatban? A számítás módjára gondolok.
Az okosmérővel az SCFA arányt tudják számolni, ha akarják.
Ha jól értem, a HMKE korrekciós tényezőhöz még egy mérő kellene, ami földi halandóknak nyilván nincsen.
Ha tehát nekem van egy 7kW-os inverterem, akkor figyelembe vennék a díjnál, mennyit használok fel helyben a termelésből, vagy fixen 3kW után kellene fizetnem?
(Mert ha figyelembe veszik, akkor még biztosabb, hogy a hőszivattyú a nyáron ideiglenesen átkerül H-tarifáról a nappalira, vezeték átkötéssel másik biztosítékba.)
-
Ha már számlázás:
Az MVM-Nexttől kaptunk egy levelet, hogy küldjünk nekik nyilatkozatot-igénylőt a kiutaláshoz. Ugyanebben a levélben leírják, hogy még nem készültek el a szükséges fejlesztésekkel a termelésünk elszámolásához.
Üres nyilatkozatot "természetesen" nem küldtek. A weblapjukról letölthető űrlapon (ahol vicces módon még az elműs fejléces anyagok is elérhetők) ugyanakkor azt írják, hogy csak a teljesítésigazolás másolatával együtt tudják befogadni. Amit ugyebár még nem tudnak megszülni.
Ha valaki már végigfutotta ezeket a köröket, mi a megoldás?
(Az éves elszámolás nyár elején szokott volt lenni az Elműnél, most augusztusban rúgott ebbe egyet az MVM átvétel.) -
Geresics
Topikgazda
válasz
senki68 #22338 üzenetére
https://www.eon.hu/hu/hmke/tudnivalok.html
Mi az a HMKE elosztói teljesítménydíj?
A 10/2016. (XI. 14.) MEKH rendelet alapján a profil elszámolású felhasználó akkor köteles elosztói teljesítménydíjat fizetni, ha olyan háztartási méretű kiserőművet üzemeltet, amelynek igénybejelentését az illetékes elosztóhoz 2017. március 31. utáni időpontban nyújtották be, vagy a névleges teljesítményét ezután növelték.
HMKE teljesítménydíj alapja a 4 kW-nál nagyobb hatásos teljesítményű háztartási méretű kiserőműveknél a 4 kW feletti rész.
Saját célú felhasználási arány (SCFA):
(A-B)/A Két tizedesjegyre kerekítve, ahol:
A: az adott elszámolási időszakban (de legfeljebb 12 hónap alatt) a háztartási méretű kiserőmű megtermelt villamosenergia-mennyisége,B: adott évben a háztartási méretű kiserőmű által a közcélú hálózatba betáplált villamosenergia-mennyiség
HMKE korrekciós tényező: 1-SCFA. Ha az elszámolási időszak első napján a termelés mennyiségének hiteles mérése biztosított, a korrekciós tényezőt a havi elszámolások (havi részszámlák kiállítása) során 0,6 értéken kell figyelembe venni: (1-SCFA)x0,6 SCFA-t csak akkor lehet számolni, ha van egy második hiteles mérés, ami a háztartási méretű kiserőmű teljes termelését megméri. Ha nincs ilyen, akkor a korrekciós tényezőt 1-nek kell tekinteni.
HMKE teljesítménydíj: a 4 kW feletti teljesítmény és a korrekciós tényező szorzataként kW-ban kiszámított, egy tizedesjegyre kerekített teljesítményérték alapján kell megfizetni. Amennyiben SCFA-t nem lehet számolni, mert nincs második hiteles mérés, ami a háztartási méretű kiserőmű teljes termelését megméri, a 4 kW feletti rész után teljes egészében kell teljesítménydíjat fizetni.
Az elszámolás alapját az elszámolási időszak mérései szerinti SCFA alapján meghatározott korrekciós tényező adja. A felek ezzel a korrekciós tényezővel kiszámított éves teljesítménydíj-fizetési kötelezettség és a havi teljesítménydíj-fizetések különbségének megfelelően számolnak el egymással az elosztó által kiállított soron következő havi számla keretében.
Tehát a 4 kW feletti rész után teljes egészében fizetendő a teljesítmény díj. -
senki68
senior tag
Kaptam az E-on-tól egy "elszámolószámlát. "
Nem éves elszámolás, csak mivel bővítve lett a rendszer invertercserével, így 4 hónap elosztói alapdíjat kiszámláztak.
Viszont van 1 tétel amit nem értek."HMKE teljesítménydíj alapja 2021.06.05 - 2021.10.07 3,000 kW"
Ez vajon mi lehet? Oké, hogy jelenleg nulla, de mit kakar ez a tétel?
Hívtam az ügyfélszolgálatot, igazából érdemben nem tudták a kíváncsiságom kielégíteni.
4Kw felett számolnak vele, összeszorozzák a HMKE korrekciós tényezővel, de hogy pontosan a fogyasztott vagy a betermelt, vagy a HMKE max teljesítménye után kell fizetni és milyen díjjal, azt nem tudják.Valakinek van ötlete?
-
cdl
senior tag
Ha támogatással csináltatod, mindenképpen felrakatnám az egészet.
Bármikor bevezethetik a bruttó elszámolást, ezen ne aggódj. Minden nap ajándék.
Mostani állás szerint maradnál szaldóban 24 után is.
Ha ugyanolyan teljesítményű invertert cserélnek, nem változik semmi.
Nem jelenteném be, minden marad ugyanúgy.
De 10 év múlva, amikor jó esetben megáll az inverter, már Mindenki bruttós lesz. -
Blackmate
őstag
válasz
HunChris #22335 üzenetére
+1 és remélem, hogy majd valamit érdemben is tudok róla nyilatkozni pár hét múlva, ugyanis jövő héten jönnek órát cserélni
Így fog kinézni a rendszer:
MPPT1: 9x370 panel opti nélkül, 20 fokos tető hajlásszög
MPPT2: 13x370 panel, 7 optival, 6 opti nélkül, 30 fokos tető hajlásszögA két hajlásszög bele szól majd a korrekt összehasonlításba, de a tájolás nem, mert mindkettő -22 fok DK.
Viszont kíváncsi leszek a 7 optis panel által termelt panelenkénti energiára és azt össze tudom vetni az opti nélküli (MPPT1) sztringgel (9-el osztva), amennyiben a Huawei inverter mutatja a sztringenkénti termelést és nem csak a teljest.
-
HunChris
senior tag
válasz
leslieho2 #22333 üzenetére
+1 Én is ezt hiányolom a fórumból/netről (vagy csak én nem találok róla infókat)
Például ha valaki tud tesztekről, ahol van 2 rendszer összehasonlítva (ugyanolyan dőlésszög és panelekkel). Huawei, SE, Fronius. (tiszta nap. vs. felhős, vs. mesterséges árnyék)
Fel lehetne cserélni a stringeket minden másnap tiszta idő esetén.Teszt panelekről pl: SolarEdge pont erre lenne jó, külön monitorozva.
-
Hui91
csendes tag
Sziasztok! Egy pár napja bújom ezt a fórumot (is).
Újépítésű passzívház jellegű 100nm alapterületű, DK egy síkú, teljesen árnyék mentes, 30°-os bramac cseréptetőre szeretnék felrakni napelemet 5 és 8 kWp közötti méretben gondolkozom. 5 kWp lefedné biztosan a következő 5 évben az igényeinket. 8 kWp pedig várhatóan 15-20 évre, tehát "végleges" lenne.
1)
50%-os támogatással tervezem megvalósítani - szaldó elszámolással.
Van bármi infótok, hogy 50%-os támogatás esetén esetleg negatív csapás várható 2024-től és elkaszálják a szaldót hamarabb ott, mint azoknak akik kizárólag önerőből telepítették a rendszert?2) Inverter hiba esetére szaldo elvesztése??
Nagyon sok cégtől különböző információkat kaptam a szaldo "elvesztése" kérdésben... itt a fórumon is olvastam több embertől, hogy a szerződésben csak kW-ra szerződünk, de azt mondták nekem fényképet is készítenek a telepítésről.
Tudnátok ez ügyben tapasztalatot adni? Nem kockáztatnék egy "nem jelentem be az inverter cserét" - mert úgy tudom, hogyha bármilyen elektromos tűzeset lenne, akkor a biztosító már vizsgálni fogja ezt tényt is.
Szaldoban maradáshoz tényleg csak a Fronius snap-onban érdemes gondolkodnom? A huawei is tetszik, csak annál azt mondták, hogyha típus váltás lesz 5-10 év múlva, akkor cserenél elveszíthetem a szaldot...Froniusnál csak az nem tetszik, hogy az a kis ventilátora hogy fog zúgni, meg elkoszolódni.3)
50%-os támogatással Ti egyből 8kwp felraknátok, vagy inkább először tegyek fel 5-6 kwp és utána bővítsem majd 5 év múlva amikor már megnövekedtek az igények is (elektromos autó).Köszönöm a segítséget! (+1 kérdés, én nem jöttem rá, hogy lehetne ezt a fórumot hatékonyan olvasni, tehát úgy mint a facebook kommenteket, összefűzné a különböző válasz válaszokat...
)
-
leslieho2
csendes tag
válasz
Geresics #22328 üzenetére
Fantörpikus! Ez aztán az elhivatottság
Ezek után, mint napelem téma iránt egyre érdeklődőbb, ha lehetne kérni karácsonyra valamit, talán ez lenne:"Mi lenne ha néhány unalmasabb napon egy tesztet végezne ez a HMKE teszt rendszer..."
pl.: optimalizálás vagy diódázás a jobb, ha árnyék van?!%!'?azaz...
- egy irányba néző azonos dőlésszögű panelek, azonos számban külön stringekre kötve
- egyik string: optimalizáló nélkül
- másik string: optimalizálókkal
Esettanulmány, adott időszak (pl. 1 nap) termelés különbsége, ha
A) mindkét stringben egy panel 1/4-e árnyékos
B) mindkét stringben egy panel 2/4-e árnyékos
C) mindkét stringben a panelek fele 1/4 árnyékos (pl. álló táblák föld felőli része havas, árnyékolt...stb.)
D) mindkét stringben a panelek fele 2/4 árnyékosA motiváció a saját egyik tetőrészünk, melyen szomszéd tető miatt vándororló árnyék miatt lehet érdekes döntési pont, hogy mi lenne a termelési és költség optimum (zsindelyes panelek, felezett panelek, Maxim panelek, optival vagy anélkül...stb.) Lehet másoknak is okoz fejtörést. Pl. Maxim panelra a Tisztaenergiák adtak egy szuper összehasonlító tesztet LINK
Sokféle információ kering, nehéz megtalálni az utat:
a. Tigo, Solaredge: optimalizációval jobb...
b. egy másik cég szerint ne telepítsünk árnyékba, ha mégis lenne kitakarás ott a bypass dióda...Az egész fenti agymenésnek az alapja a sok marketing oldal után az egyik ausztrál telepítő cég, mely egy érdekes cikket adott ki a napokban, hogy (adott típusu, FW) optimalizálóval akár kevesebb is lehet a teljesítmény, mint nélküle...
https://www.mcelectrical.com.au/tigo-optimiser-recall/ -
Geresics
Topikgazda
válasz
kardkovacsi #22331 üzenetére
Akkor kellett volna még egy 5-ös sztring, hogy meglegyen a 20 panel. Eredetileg én 4-4-4-4-1-1-1-1 kiosztást akartam, hogy kisteljesítményű szimmetrikus 2 munkapontos kiosztást is csinálhassak, de már így is feleslegesen tagolt a dolog, annak már nem lett volna sok értelme. Szerintem így jó, ahogy van
-
-
Geresics
Topikgazda
Szóval, a nemrég elkészült új irodánkban épp kiépítés alatt van a HMKE rendszer. Mivel a szervizelést is komolyan gondoljuk, így a rendszert úgy alakítjuk ki, hogy a saját napelemeinket idegen inverterek teszteléséhez is könnyen tudjuk használni. Első körben Fronius inverterekre készülünk fel, mert a parkjainkban azok vannak, és az üzleti, valamint lakossági ügyfelelink 95%-ának is az van.
Az irodában 3x63A van, így a saját rendszerünk is ehhez méreteztük, napelemeket pedig természetesen az épp aktuális raktárkészletből nyúlunk, ami CanadianSolar CS3L-370MS. A tető K-NY tájolású, de csak pár fokos lejtésű, így kiemelőkeretes rendszert alkalmazunk.1. Inverter: Fronius Symo 20.0-3M
- MPPT 1.1: 15x370=5.550.Wp (K1)
- MPPT 1.2: 15x370=5.550.Wp (K2)
- MPPT 2.1: 15x370=5.550.Wp (NY1)
- MPPT 2.2: 15x370=5.550.Wp (NY2)
Összesen 4x15x370=22.200.Wp2. Inverter: Fronius Symo 12.5-3M
- MPPT 1.1: 18x370=6.660.Wp (K3)
- MPPT 2.1: 18x370=6.660.Wp (NY3)
Összesen 2x18x370=13.320.Wp3. Inverter: Fronius Symo Gen24 10.0-3M
- MPPT 1.1: 20x370=7.400.Wp (Teszt rendszer sztringei)
(itt a 2. munkapontra idővel egy CarPort lesz kötve. Egyszer... Talán...)Összesen:
116x370=42.920.WpEddig tök egyszerű a dolog, jöhet a bonyolítás!
A tesztrendszert úgy alakítottam ki, hogy minden létező napelemszámot létre tudjak hozni egy sztringbe:
T1: 8x370
T2: 4x370
T3: 4x370
T4: 2x370
T5: 1x370
T6: 1x370
Ha pl. 7 paneles sztringre van szükségem, akkor sorbakötöm a T2-T4-T5 sztringeket. Ahhoz, hogy ezt meg tudjam csinálni, egy egyedi gyártású DC dobozt kellett kialakítanunkA DC doboznak 2 kimenete van, egyik a fix HMKE rendszer felé megy, a másik pedig egy előre kiépített tesztfalhoz. Ezen a tesztfalon fixen van néhány hátlap, hogy amikor behozunk egy invertert tesztelésre, akkor csak rá kelljen akasztani (Snap-inverter előnye ugye). A fenti rajz természetesen egy elvi rajz a dobozról, a fizikai megvalósítása nem így néz ki, csupán ezt a sémát követi...
A HMKE és a tesztfal konkrétan 1 fal 2 oldalán vannak. A tesztfalon egy Fronius ECO, egy nagy Symo, egy kis Symo, és egy Primo hátfal van mindig, és természetesen mindegyik leválasztó kapcsolóval vannak ellátva, hogy ne legyenek áram alatt.
A későbbiek során persze nem csak a saját rendszereink szervizét, és nem is csak a hozzánk beérkező szervizigényeket szeretnénk itt kielégíteni, hanem képzések helyszínének is szánjuk a helyszínt, így extrém fontos volt mindent úgy kialakítani, hogy áramütést senki ne kaphasson, illetve vészkapcsolókat is kellett betennünk...Szóval, ilyen túlbonyolított dolgokon szoktam szabadidőmben játszani, amik még jópár évig tök feleslegesnek tűnhetnek, de idővel szerintem meghálálják magukat!
-
Geresics
Topikgazda
-
asdf_
veterán
válasz
leslieho2 #22321 üzenetére
Nem kell annak kommunikálnia az inverterrel, elég egy ampermérő hurok az autó töltőjéből, és van olyan töltő, amellyel így meg lehet etetni a felesleget. Ha megy az angol meg van negyed órád, akkior videó: Myenergi Zappi 7kW EV Charger Installation & Testing - EEVblog.
-
válasz
Geresics #22323 üzenetére
én gondolkodom egy körülbelül 50 kW-os erőműben
tudom más kategória
cél az lenne hogy cégként havi elszámolással tudjak áramot eladni amit termel... jól gondolom, hogy cégként ilyenkor 30 Ft körüli áron kötelesek megvenni az áramot?
Szerinted mennyivel lenne több a forgós rendszer? a simához képest? Elképzelésem szerint (ha összejönne) 3x15 kW-os inverter lenne 3x18 kWp körüli napelemmel. És 3 féle inverterrel szereltetném (SE, Huawei, Fronius) és akkor lehetne egy jó összehasonlító rendszer
is... de ezek még álmok... telek már lenne hozá, s nagyságrendileg 10m projekt pénz is van de az még nem fedi be a teljes projektet ahogy számolgatom...
-
Geresics
Topikgazda
válasz
kardkovacsi #22319 üzenetére
Ezek az erőművek mind vagy KÁT-osak, vagy METÁR-osak. Tökmindegy nekik, hogy mikor hány óra van!
A forgósak beruházása (CAPEX) és üzemeltetése is jóval drágább móka. Az elmúlt pár évben azonban (mint mindennek, leszámítva az utolsó 1 évet) jelentősen csökkent a beruházási költség, a termelés viszont nagyobb. Elvileg olyan 1650kWh/kWp a fix 1250kWh/kWp átlagosan figyelembevett értékéhez képest.
Úgy volt sikerül megcsinálnunk egy 50MW-os erőművet, és az már forgós lett volna, de sajna a covid ezt is keresztülhúzta, pedig igazán élveztem volna a projektet... -
313313
addikt
válasz
kardkovacsi #22319 üzenetére
Részleteket nem tudok, de a Kőrösi és Monori parkok még KÁTosak, lehet Szabadszállási is.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
313313 #22318 üzenetére
Valószínűleg most már inkább az éri meg telepíteni az árak miatt. délben már olcsó az áram, de a reggeli meg esti órákban még nem. Persze ahogy elterjednek ezek úgy tolják majd le a többi napsütéses órában az áram árát.
Amúgy ezzel a közel 3 GWp kapacitással, ami valszeg meg is lesz áprilisra, kíváncsi leszek az akkori áramárakra. Könnyen lehet, hogy betolják a napelemek közel nullába.
-
313313
addikt
válasz
kardkovacsi #22309 üzenetére
Nagykőrösön kapcsoktunk be (2019-ben) 14-16db parkot, soronkénti döntéssel.
Idén Szabadszálláson kapcsoltunk be 10-12db parkot, soronkénti döntéssel.
Monoron vagy Monorierdőn van pár forgós/döntős park is. -
leslieho2
csendes tag
válasz
nimfas #22313 üzenetére
suncalc.net
vagy mobilra: Sun Surveyor (Sun & Moon)Az utóbbi mobiltelefon élő kamera képére rakja a Nap trajektóriáját, természetesen kívánt naptári napon - órán láthatod a saját mobilodon, hol lesz a Nap. Jópár éve, mikor lakást kerestünk, s túl közel volt egymáshoz két ház, aggódtunk, hogy télen be fog-e sütni a nap a fő szobába, s ezzel az appal láthatóvá vált, hogy télen bizony kora délután már a szomszéd tető alá bukik a nap, nem kaptunk volna ott szinte semmi napfényt
-
nihill
őstag
válasz
nimfas #22313 üzenetére
A nap útvonalának megállapítására van APP is egyébként.
Kiterjesztett valóságban rárakja az élő kameraképre a nap útját reggeltől estig, beállíthatóan bármilyen év közbeni dátum alapján.
[link]
A napelemek tervezett helyétől az égre nézve meg tudod keresni azt a dátumot, amikor már nem látszik bele a fa pl. -
Balázzs
senior tag
2021 oktober 1 utan telepitett SMA inverterekre 5+5 ev a garancia!
Forras: [link]
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
#39851264 #22310 üzenetére
A PVGIS-t néztem ott az egy- meg kéttengelyes megoldás között már nagy különbség nem volt. Ezért talán az egytengelyes az optimális. A 33.3%-os plusz hozam meg azért durva és ha az árakat nézed akkor ez még nagyobb lehet, mert reggel is durván termel már amikor azért még drága az áram, meg ugyanez késő délután.
-
törölt tag
válasz
kardkovacsi #22309 üzenetére
Ezek egytengelyesek gondolom >> nem extrém műszaki kihívás és az ára is barátibb.
https://youtu.be/lRx7GYj_JRk?t=155A többlet termelés mellett lényeges szerintem.
A napon belüli egyenletesebb termelés menet is.
Illetve a reggeli-délutáni csúcsba való behúzódás amennyire lehet.
Sok pénz múlik ezeken a piaci árazáskor... -
kardkovacsi
senior tag
[link]
Még régebben volt, hogy a napkövetős technológia nem éri meg ezért nem is települnek. Azért a statisztika nem ezt mutatja"A nyertes pályázatok többsége napkövetős tartószerkezetű naperőművek építésére vonatkozik: a kis kategóriában darabszám és beépített teljesítmény szempontjából egyaránt 50-50 százalékos arányt képvisel a fix és napkövetős technológia, a nagy kategóriában azonban mindössze 1 darab 20 MW-os erőmű képviseli a fix tartószerkezetű technológiát. A napkövetős tartószerkezet azonban már az előző kiírás nyertes pályázataiban is közel hasonló túlsúlyt képviselt."
-
törölt tag
válasz
leslieho2 #22303 üzenetére
Ahogy én gondolom...
Egy akku előkészíettt olcsó inverter.
pl. a HUAWEI SUN2000 sorozat, mivel az alapárban tudja.
(a 6 kW-os pl. cirka 450 eFt-tól árazódik most)
Az akkus felár 2-3 millió >> állampapírba/másba rakva fedezet/fial/értékőriz/tartalék.
Illetve 2-3 millióból+kamataiból sokáig lehet fedezni a tarifa többletet...
Anélkül. hogy kismillió extra műszaki eszközt kéne üzemeltetni közben.
Aztán, majd 5-10 év múlva, ha úgy alakul...
Berakom az akkorra tuti jóval olcsóbbá váló akkori friss cucccot.
Akár az invertert is cserélve, ha úgy jobban járok.
Avagy
eszembe nem jutna most előre elkölteni a pénzt
egy még gyakorlatilag szükségtelen cuccra.
Ami kb. tönkremegy-elavul, mire valóban kellene használni.
Persze lehetnek más szempontok is
- a zöldtudat és a zöldebb éjszakai/felhős élet
- a gyakori és hosszú áramszünetek
- a "megtehetem...." és a menőzés faktor
Azonban a 70-100 Ft/kWh áron akkuba tárolt napáram ütős ellenérv ... -
törölt tag
válasz
nimfas #22299 üzenetére
Az attól függ, hogy milyen az az árnyék....
Mikor-meddig van jelen, hogyan mozog, mi a hatása.
- néhány kisebb napközbeni vonuló árnyék
és/vagy
- csak ősz közepétől tavasz elejéigig tartó kisebb árnyékok
és/vagy
- csak reggel/este rövid ideig tartó kisebb árnyékok
hatása jellemzően kicsi az éves összes termelésre.
Ezért pénzügyileg nem érdemes a teljes rendszert optimalizálni.
Mindig mérlegelni kell, hogy a gondot
1.
Megoldják a naplemekbe gyárilag!!! eleve beépített by-pass diódák
és az inverter "okos" munkapont vezérlése együtt.
A fronius és huawei igen ügyesen vezérli a munkapontot ehhez.
Ami marad veszteség azt pedig tudomásul venni...
2.
Szükség szerint rakni néhány napelemre optimalizálót ahová muszáj.
A TIGO minden sztring inverterhez jó, de nem monitorozható alapban.
A HUAWEI-nek van saját optija is, az monitorozható is.
3.
Muszáj optimalizálni a teljes rendszert, mert
- TÖBB tetősíkon is van és akadnak "túl rövid" sztringek
és/vagy
- olyanok az árnyék viszonyok
TIGO okés, de nem monitorozható alapban, felárért igen
HUAWEI okés, monitorozható
SOLAREDGE okés, kiválóan monitorozhatő és van más bonusz is
Ha muszáj optizni mindent, akkor már leginkább a SOLAREDGE.
Plána, ha igény a komoly monitoring.
----
Megj: piacon van még a MAXIM rendszere.
Aminél minden napelem gyárilag optimalizálós, nem monitorozható.
Azonban nem tűnik túl sikeresnek eddig... -
MrZed001
tag
Havi 318kWh-át, azaz napi 10kWh-át egy 5kWh-ás aksipakk ugye nem tud megspórolni.
De amúgy nem hiszem, hogy 10 év után aksit kellene cserélni. Ha őrülten 1C-vel tölti/meríti 0-100% között akkor is csak 80%-ra csökken a kapacitása.LFP árak szállnak el.
A 14,4 kWh-át én még $1800-ért vettem. Ma ugyanez $2540. -
leslieho2
csendes tag
Jelen állapot szerint teljesen egyetértek.
Számomra a kérdés,hogy mi lesz 5-10 év múlva, nem tudom, hogy mekkora a kockázat, de egy alábbi kombináció esetén a ma még elképzhetetlennek tûnô akkupakk lehet elképzelhetô lesz 2025-30-ra, ha
- már van meglévô nagyobbacska jól termelô rendszered
- nem veszik át a PV által termelt energiát vagy csak nagyon alacsony áron veszik át
- nô a hálózati áram díja
- bruttó elszámolásEddig még csak háztartási fogyasztás, e-autó és kazánt próbáltam "TCO-total cost of ownership" számítàsokkal kutatni, lehet érdemes a fentiekre is kalkulálni valamit, de így a faktorok és scenariok száma bôséges...
-
Borisz76
nagyúr
Ha a 100%-s támogatású pályázaton nyerek akkor nekem 2 db 5K-s aksit telepítenek. Így már megéri.....
Nálam ez van tervben :
- Huawei SUN2000-5KTL-M1 2 munkapontos inverter
- 2 db LUNA2000 5-EO 5kWh-s akkumulátor modul
Töltésvezérlő az akuhoz : LUNA2000 5kW-C0
- valamint a 3 fázisú DTSU666-H 250A 3 , smart meter.
- 13 db 375W-s Longi panel
( +3 db-t fogok kérni - zsebből fizetni - így 6000 W lesz összesen ,
gondolom ennyi túlpanelezést elvisel az inverter , remélem elegendő lesz a hely is a tetőn.....)Ezen felül nyílászáró csere és fűtés modernizálás is lesz.
Tehát a komplett csomagra pályázom. -
asdf_
veterán
4000*363/120=12 100 huf
10 évre számolva 12 100 forintot kell megtakarítania havonta, hogy nullán legyen a befektetés.A kamatos kamatról mindig el tetszenek feledkezni ilyen számításoknál. Havi 12 100 Ft 10 év alatt az úgy 1,8m Ft, nem 1,45m (és konzervatív 5% kamattal számoltam csak), tehát lesz még ott 2-3 év a végén a nulláig.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- Diablo IV
- Gumi és felni topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Horgász topik
- Nyomtató topik
- Redmi Watch 4 - olcsó hús, sűrű a leve
- Gmail
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest