- eBay-es kütyük kis pénzért
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- Vízügy: árvíz, belvíz, aszály, stb.
- Wiz Khalifa: Grand Theft Auto VI - Érdekességek, látványosságok, képek, infók egy helyen.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kiliti
csendes tag
válasz
7Heads Drago #16945 üzenetére
panel:
Open Circuit Voltage @ STC: 49,5 Volt
Temperature Coefficient of Voc : -0,27 %/°C
Ezekből -10 fokra számolva: 54,18 Volt a max, ami 10 darabbal 541,8 Volt
Voltage at Max Power: 41,7 Volt
inverter:
MPPT range: 90-560 Volt; Rated input: 360 Volt, Startup Voltage: 100 Volt, Max Input: 600 VoltTehát, ha sorba rakod mind a 10-et egy stringre, akkor még "megeszi" az inverter, mert 541,8 Volt < 600 Volt. Tehát lehet egybe is (1x10), és külön is (2x5) ebből a szempontból.
Az inverter legmagasabb hatásfokkal 360 Volton dolgozik. 41,7 x 5 = 208,5 V || 41,7 x 10 = 417 V. A görbe alapján jobb a hatásfoka, ha egyben van a 10 panel (417 Volt).
Valamint az induló fesz 100 Volt, tehát reggel hamarabb indul 10 panellal, este később áll le.Én arra jutottam, hogy 1 sztringre kötve a 10 darab panelt jobb lesz a termelésed (naponta több percig termel, magasabb hatásfokkal).
Ha viszont felteszel még 2 panelt, az már sok lenne az inverternek: 650,16V > 600 V. Ha ezt említetted a kivitelezőnek, lehet ezért csinálta így, 2 sztringre kötve... -
wonka
csendes tag
köszönöm szépen mindenkinek az adatokat
Ahogy nézegettem 5,5-6,0 Wh/Wp érték közötti értékek voltak a termelési adatok alapján, (átlagos 10%os dőlésszög/roszz tájolás miatt veszteség mellett)
persze ez azért nem egy nagy reprezentatív példa, de legalább az ország nagy részén most hasonló időjárási körülmények voltak. -
DUB Inc.
aktív tag
7-es inverter, 9,2 kWp napelemmel 55 kWh. Sok volt a felhő.
-
wonka
csendes tag
-
rejtő
tag
Huawei inverter SN-t beírom a warranty check oldalon, azt írja hogy nem korrekt. A Fusion solar-on már bejelentkeztem.
-
Zolee897
tag
"feldobtunk fiammal egy PC ventilátort, a hűtőbordák felett vízszintes irányban jobbról balra fújatva: semmit nem ér."
Én mondjuk alá raknám, közvetlenül a hűtőborda alá, hogy felfelé tolja a levegőt (még akkor is, ha fentebb nem sok hely van, akkor majd ott elmegy jobbra, balra).
-
wonka
csendes tag
Sziasztok!
este megtennétek, hogy megírjátok, mekkora rendszeretek van, tájolással és az mennyit termelt a mai napon?
köszönöm :-) -
balkoger
tag
Nekem UTC+2-őn nem a nyári időszámítás szerinti időt mutatta, ezért beállítottam UTC+1-et, amikor belépek nem engedem a telefon idejével szinkronizálni és jól mutatja az időt.
DE, ez csak a local belépésnél számít és az inverter saját logjában!!
Webes külső elérésnél (akár telefon app, akár web-böngésző) rendes időt mutatja. -
bb71
őstag
SUN2000: már ikszedszer állítom át a time zone-t, hétvégén volt egy időugrás a termelési görbén, beállítottam UTC+2-re.
Ma délelőtt - telefonos Fusionsolar app szerint még UTC+2 - időugrás történt megint előre és UTC+3-ban jeleníti meg a termelési görbét.
Miért? Már unom nagyon ezt a sz@rt. Két hibajegy is nyitva van Huaweinél, szerintem turkálnak benne, de még arra is képtelenek, hogy ezt ne változtassák meg... -
kiliti
csendes tag
Ezért van rajta a madzag
azzal 1 másodperc alatt kiveszem, nyomtalanul. Nincs fúrva, lukasztva semmi. Be van ékelve a gomb és az előlap közé.
Egyébként nem az előlap, de az alap ház (a nem átlátszó rész) az fúrható, tömszelencével kihozható a P1 vezetéke is, ezt fel is ajánlotta a szerelő (Elmű), mikor cserélte az órát. Minden más csatlakozás is azon a műanyagon át van megoldva. -
válasz
kiliti #16905 üzenetére
Nekem az elmű hálózat azt az állásfoglalást adta hivatalos levélben, hogy a szekrény semmilyen módon nem fúrható meg, nem lyukasztható ki, sem a nyomógomb miatt, sem a a P1 port miatt. Nyitható ajtós előlapot ajánlottak helyette, az szabványos ugyanis.
Szóval csak óvatosan ezzel, bár nem hinném hogy normális leolvasó/ellenőr beleköt, hiszen nyilvánvaló hogy miért csináltad (és ezen keresztül áramot lopni is nehézkes lenne), de sajnos innét a szerencsén múlik csak, hogy csesztetnek e érte vagy sem.
-
-
DUB Inc.
aktív tag
Fronius Symo 461-es hibakódot dobott hajnalban (RAM hiba, halmozott hiba). Mire számíthatok?
-
Blackmate
őstag
válasz
kiliti #16905 üzenetére
Ez most komoly?
Az ELMŰ-s csinálta, vagy Te? Látom a P1 port-ban is ott a kábel. Mik voltak a varázsszavak az ELMŰ-snek plombálás előtt, hogy bedugja?
Nálam teljesítmény bővítésre jöttek ki és megemlítettem, hogy tervezek napalemet, úgyhogy majd óracsere SX631-re, stb. Szabályosan hülyének nézett, hogy én a P1 portba saját kábelt akarok dugni. -
kiliti
csendes tag
válasz
7Heads Drago #16904 üzenetére
Linkeld be a panelod és az invertered adatlapját, és kiszámoljuk. 10 panelt 2 stringre tenni gondolom 5-5 darabbal csinálták. Ha van opti, azt is linkeld légyszi.
-
kor_kor
újonc
Nálam először lett 1f helyett 3 fázis, még napelem nélkül. Amikor az is felkerült, és jött az Eon órát cserélni, a szakik bekapcsoltatták az invertert, megnézték műxik-e, aztán próba: óránál biztosítékok le, hogy lássák inverter is lekapcsol, nincs a hálózatra feltáplálás. Aztán biztik újra fel és nézték, eltelik-e min. 1 perc amíg újra termelni kezd. Alaposak voltak, nem volt hiba.
-
cdl
senior tag
válasz
7Heads Drago #16901 üzenetére
Csak azért kérdeztem, mivel 2 stringre kötötték be.(Nekem is 10 panelem van, de csak 2 kábel jön le 4 helyett, mint Nálad)
Nem tudom, jobb e így. De biztos.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Nintendo Switch 2
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- Xbox Series X|S
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Futás, futópályák
- Samsung Galaxy S23 FE - nincsen sárkány
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Le Mans Ultimate
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...
- Eladó AS-48A olajmentes kompresszor 4L tartállyal, dupla hengeres kivitelben!
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- LG 6 Motion Inverteres DirectDrive mosógép (F2J5WN4W)
- Jó állapotú Kona Shred / Pike 454 dual-air 110mm-140mm / Shimano Deore felszereltség!
- Abus Viantor sisak
- Samsung Galaxy Tab S10 Ultra / 256 GB / 12GB RAM / 5G / Ezüst / Független / 2,5 év gyári garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 48C3 - 48" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- Új FULL HD webkamera + Számla
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 8xxx 9xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest