- eBay-es kütyük kis pénzért
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- Vízügy: árvíz, belvíz, aszály, stb.
- Wiz Khalifa: Grand Theft Auto VI - Érdekességek, látványosságok, képek, infók egy helyen.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Danecay
addikt
válasz
Geresics #1317 üzenetére
Mindenek előtt köszönöm a választ! Lehet értetlen vagyok de mindenképpen laikus de nem teljesen értem a felvetést. Persze azt értem, már ha jól értem, hogy a napelemek elvileg 6,6kW-t tudnak, az inverter pedig csak 6.0kW-t de nem lehet az, hogy ez abból adódik és hangsúlyozom mint laikus csak kérdezem, hogy ezeket a napelem táblákat szettben érdemesebb beszerezni, így a 4x6-os vagy 6x4-es készlet beszerzése gazdaságosabb mint a darabonkénti, hogy nekem pontosan az inverter teljesítményének megfelelő napelemtábla rendszert rakjanak össze? Persze attól még nem lesz 6,5kW mint ahogy írják de az ajánlatban jobban hangzik
Mondjuk ha nem hívod rá fel a figyelmemet észre sem veszem
A hatásfokot sem teljesen értem, az általad linkelt oldalon 98% felettit írnak (Max. efficiency up to 98.0%) ami gondolom nem rosszabb mint a 94,7%.
A fűtéssel kapcsolatosan pedig annyi, hogy erre 2 év múlva nem biztos, hogy lesz ilyen lehetőség na és hát akkor arra előre kellene méretezni az elektromos kapacitást ami vagy ki lesz használva vagy nem, és amennyiben nem az az elektromos rendszer kialakításának költségben sem mindegy.
Persze lehet rosszul gondolom, tényleg laikus vagyok mint fentebb is írtam, ez csak amolyan józan paraszti logika. -
Geresics
Topikgazda
válasz
Danecay #1316 üzenetére
Ez az ajánlat engem inkább elriasztana, de köztudott, hogy én fordítva vagyok bekötve...
Hogy lett ez neki 6,5kW-os rendszer? Nem tud számolni, vagy nem ismeri az inverterét? 24x275=6600Wp, azaz 6,6kWp. Az inverter 6000TL-3, azaz 6000VA, transzformátor mentes, és 3 fázisú. De az 6kVA, más néven 6kW, de nem 6,5!
Ha már inverter: mi az a "piacvezető 94,7%-os hatásfok"? A gyártói adatlap szerint is 97,1%-os!
Abba már bele sem merek gondolni, hogy akkor milyen tartószerkezetet használnak...Sajnos a fűtés részéhez nem konyítok, de azt szoktam javasolni, hogy az ember legyen inkább okos, mint mohó! Nem kell minden egyszerre! Szeretnétek hőszivattyút? Remek, jó ötlet! Csináljátok meg, használjátok minimum egy, vagy 2 évig! Akkor már pontos képet kaptok, hogy mennyit fogyaszt! Ahhoz már lehet jól méretezni rendszert! Szerintem.
-
Danecay
addikt
Sziasztok!
Minden bizonnyal én is a GINOP-8.4.1/A-17 pályázat keretein belül kezdeményeztem házam napelemes korszerűsítését. Azért nem tudom pontosan mert ismerőstől hallottam a lehetőségről és kaptam kivitelezőhöz elérhetőséget, innentől pedig úgy is ők intézik a dolgot hívják azt bárminek is, de nem is ez a lényeg. Véleményeteket szeretném kérni a kapott árajánlatról, pontosabban nem is az árról, hanem az előzetesen kalkulált készülékek teljesítményének elégségességéről. Na ezt jól megmondtam
Tehát úgy néz ki a dolog, hogy van egy értelmezésem szerint leginkább DÉLI fekvésű L alakú ~35°-s oromzatos kontytetővel felvértezett kertes ház, valahogy így:Az éves elszámolás szerint ~3500 kW (valamennyivel kevesebbet) áramot fogyasztottunk, a árajánlatban szereplő rendszer pedig valahogy így néz ki:
Ez ugye elméletben megközelítőleg dupla annyi teljesítményű mint amennyit éves szinten használok. Viszont az is hozzátartozik, hogy új fűtésrendszer is kiépülne ezzel együtt ugyanezen pályázat keretein belül,ami pedig így néz ki:
Kérdésem az lenne, hogy vajon fedezni tudja e az ajánlatban szereplő elektromos rendszer teljesítménye a korábbi áramfelhasználást + a kiépülő hőszivattyús rendszert + a 2db. 1500W-s fűtőtest energiafogyasztását?
Az ismerősöm aki még előttem belevágott a dologba azt mondja, hogy olyan 10% -al el lehet térni pozitív irányba az ajánlatban szereplő teljesítménytől amivel ő élt is, így ő egy 8kW-s rendszer kiépítése mellett döntött amit valamilyen Huawei inverterrel építenek ki és amit 10kW-ig bővíteni lehet. Nektek mi a véleményetek, melyik lenne a jobb választás? Nyilván utóbbi drágább lenne.Más.
Nektek mi a véleményetek, mennyire megalapozott vagy megalapozatlan estlegesen a szaldós elszámolás törlésétől, vagy annak havi szintre bontásától való aggály, félelem?
A válaszokat előre is köszönöm!
-
789
csendes tag
-
LOTR
addikt
válasz
#32577792 #1297 üzenetére
mivel nem sikerült megfelelően pontosan, egy hsz-ben leírni a dolgokat, és ahogy látom ez okozott is némi félreértést, ami jó pár hozzászólást generált, ez esetleg többeket csak még jobban összezavart
biztos van több olvasója is a témának, talán lesz akinek segíti a megértést, és mivel végre volt időm, ezért most megpróbálnám pontosabban és érthetőbben leírni azt ami a vitát generálta, eloszlatva a kételyeket talán
(ismét megjegyzem, hogy ez csak az én 'véleményem', amit átadok a fórumnak, mindenki nézzen utána és érdeklődjön szakemberektől is - ahogy én is megtettem)GINOP-8.4.1/A-17 pályázat keretein belül az energetikusnak meg kell határozni az épület jelenlegi és a tervezett állapotáról az energetikai besorolást
az egyik, talán a legfontosabb feltétel, hogy a fejlesztéseket követően az épületnél történjen energetikai minőség szerinti besorolásban előrelépés (mondhatni a kevesebb energiafogyasztás, alacsonyabb co értéket is jelent, de szerintem ez egyértelmű)
az energetikus ezt pontosan tudja, hogy kell meghatározni, de hogy tiszta legyen és a félreértéseket is szerintem ez okozta, leírnám kicsit bővebben, amit korábban nem tettem meg:
napelemes fejlesztésnél nyilván az épület villamos energia fogyasztása a kérdéses terület, ezt nem az alapján határozza meg az energetikus, hogy mit mutat a villanyóra, hanem az épületgépészet villamos energia szükséglete alapján, itt írtam azt, hogy ’átlag’ épület, ahol a "gépesítés" kimerül ilyenekben, hogy pl bojler, sütő, hűtő, mosógép… a szórakoztató elektronikai berendezésekből adódó magas fogyasztást ha beleírják, sajnos nem fogadja el a rendszer, így azokat többségében nem lehet belevenni (ha valaki tudja a megoldást, hogy lehet elfogadtatni az ilyeneket is tartalmazó tanúsítványokat a Lechner Tudásközponttal, azt továbbra is kérném, hogy írja le), mindez azt eredményezi, hogy az épület indokolt, hiteles tanúsítvány szerinti villamos energia fogyasztása, meglehetősen alacsony lesz, így egy napelemes fejlesztés valószínűleg nem javítaná az épület besorolását (persze akár előfordulhat olyan eset, amikor mégis)
megoldás, vagy kell fejleszteni mellette mást is, erre írtam pl a szigetelést, vagy kell valami ’nagy’, az épületgépészet részéhez tartozó fogyasztó, pl elektromos fűtésre alkalmas eszköz (hőszivattyú-klíma, elektromos radiátor/konvektor, …) és azt kell 'beleírni' a tanúsítványba, hogy a fűtés is ezekkel van megoldva, még ha az ’átlag’ épületben jellemzően gázzal, illetve vegyes tüzelésű kazánnal oldják meg a fűtést, így már sokkal nagyobb eséllyel fogja a napelemes fejlesztés megnövelni az épület energetikai besorolását, itt már lehet ’játszani’ kicsit a fogyasztással – az energetikus tudni fogja, hogy ezt hogy kell megoldani és ekkor már jobban tudja a villanyóra által mutatott valós értékekre tervezni a napelemes rendszert
egy megjegyzés
persze, ha valaki magának akar egy napelemes rendszert, mindenféle pályázat és támogatás nélkül, saját fedezetből, akkor egyértelmű, hogy egyből a valós fogyasztás alapján történik a tervezés is - de eddig ugye nem erről volt szó, hanem a pályázatról és annak feltételeirőla mi esetünk sajnos még csak itt tart, tehát nagyon az elején, úgyhogy még sok utánajárásra lesz szükség...
a bankos példát nem nagyon értem, neki semmi köze az energetikához, miért is kéne hozzá értenie, ő ért ahhoz mi van leírva a pályázatban, azt össze tudja vetni a leadott anyagokkal és hozzá meg tudja csinálni a megfelelő hitelkalkulációt - ennyi a dolga szerintem, de ez megint más téma -
biker
nagyúr
Egyébként olvasgass: Apollo Lunar Module Electrical Power System Overview
-
biker
nagyúr
ez a téma nem ide tartozik. De igen, már akkor is (sokkal régebb óta is) létezik ethanol és methanol alapú üzemanyag cella. meg hidrogén alapú is.
Teljesen más a munka tartománya, mint egy elektromos autó energia igénye, nem jól szabályozható, stb
arra lenne jó, hogy egy munkaakkut lassan töltsön, miközben nyúzod ezerrel. -
biker
nagyúr
válasz
Geresics #1303 üzenetére
A hozzánk felkerült Fronius inverter gyárilag 600V DC start feszre volt állítva. Ez igazolná a sztorit nálad.
Én levettem... És huss, repül.
260V körül indul el, hiába venném 80V-ra az indulót, nem tudja árammal beterhelni a táblát ilyen kevés fényben, és itt is áll le: [link] -
Geresics
Topikgazda
Szerencsére egy napelemes rendszer nem kerül annyiba, mint egy Holdra szállás. Meg ott a napelemek és az akkuk kicsit másképp is kell működjenek (gondolom) picit. Pl. nem melegszenek, nincs airmass (légköri) érték, ami miatt "kopna" a napfény, nem kell 25 éven keresztül megbízhatóan működni, az akkuknak nem kell több ezer ciklust kibírniuk, stb. Szerintem ez kb. olyan, mint anyúsom 1.6-os Astráját összehasonlítani Hamilton 1.6-os F1-es kocsijával...
-
789
csendes tag
válasz
Geresics #1305 üzenetére
50-ven évvel ezelött, a Holraszállt teknöcben olyan telep volt ami 72-órára hütést és fütést (és miegymást) biztositott a Hold hidegében. Ennyi idö alatt az Apollo elemböl kellett volna fejleszteni valamit amit ma a kamrába tehetnénk és a tetödiszekröl tölthetnénk hetente egyszer.
-
Geresics
Topikgazda
Ha nem haragszol, akkor az ügyfeleimnek értékesített rendszerek árát inkább bizalmasan kezelném
Amúgy manapság egy ekkora (5-6kWp) rendszer ára műszaki tartalom függvényében 320-350eFt/kWp+ÁFA áron reális. Ha ennél jelentősebb eltérés van az árban, és azt a műszaki, vagy egyéb tartalom nem indokolja, akkor a cég hátterére érdemes először ránézni (pl. nincs bejelentett alkalmazott, nincs megfelelő végzettségű ember, stb.)...A "mennyit termel" kérdésre sem lehet egzakt választ adni, de egy jól tájolt rendszer nagyjából 1100-1150kWh/kWp energiát képes előállítani. Ha ezt a rendszert elállítjuk az ideális tájolástól, akkor a hatásfok csökken. Erről van is egy kép az összefoglalóban, hogy kb. mennyit. De hangsúlyozom, ezek ökölszabályok...
Az akkumulátorméretezés egy külön sirám. Mekkora időt kell lefedni akksis üzemeléssel? És télen? Hány olyan nappal számoljunk, ahol a napelemeket befedi a hó, és nem lesz akkutöltés? Ráadásul az akkuk tönkre fognak menni! Ez nem kérdés, ez tény. Továbbá a döglött akku eléggé környezetszennyező dolog. Nem javaslom, kerülni kell, amennyire csak lehet...
Ha pedig ilyen noteszgépet szeretnél, keresgélj a kínai webshopokban, azok minden elvetemült dologra képesek!
-
789
csendes tag
válasz
Geresics #1303 üzenetére
Mennyibe került a képen látható napgyüjtö berendezés ? (beleértve az esetleges közadományt és adómentességet)
És mennyi villanyt termel ? (mármint: fütés, hütés, mosógép, hütöszekrény, világitás, kocsitöltés)
Mennyi telep (és mennyiért) kell hozzá, hogy a napelemböl éjszaka is legyen villany ?::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Én azt szeretném, ha noteszgépem külsö burkolata napelem lenne és arról müködne. -
Geresics
Topikgazda
Ehhez - mint mindig - csak a saját bőrömön tapasztaltakat tudom hozzáfűzni: nemrég érkezett hozzám panasz. A tető csendesítővel rendelkezik, ezért, és a délutáni árnyék miatt, 2 sztringben alakítottuk ki az elrendezést (lásd képen a cserépre szerelt rendszert).
A felső sorban 12, az alsóban 10db 270Wp napelem van, mindkettő külön munkapontra kötve egy Fronius Symo 5.0-3 inverteren. Nos, mióta beállt a tél, és a nap laposabban süt, a fénye pedig gyengébb, azóta baj van, és az alábbi hibaüzeneteket tudtuk nyakon csípni:
#523: The DC is low in string 2.
#306: The PV output is too low to feed.
Nekem nagyon fura, mert üresjárat feszültségben meg kellene lennie a fesz.nek, de az inverter mégis áll egész nap. A vicc az, hogy ha megszakítom a DC kört, és újraindítom, akkor hibátlanul megy minden.
A lapostetős rész egy ugyan ilyen inverterre van kötve, ezért kézenfekvő volt, hogy megcseréljük a kettőt, és a másik inverter is ugyan ezt produkálta, ergo nem inverterhibáról beszélünk.
Most egy olyan próbát csinálunk épp, hogy a két sztringet sorba kötöttük, és lám, hiba nélkül üzemel, de engem ez akkor is bosszant, mert kellene működnie...Hogy a Te kérdésedre is válaszoljak (bár a fentiekből már nyilván tudod a választ), a két munkapont feszültsége nem adódik össze, a 2 munkapont két DC-DC konvertert jelent.
A gyári szoftveres kalkulátoroktól meg jellemzően kiver a frász, mert néha jó nagy baromságokat tudnak kihozni (különösen a tartószerkezetesek). Az a baj, hogy ezek általános célokra vannak, de speciális helyzetekkel már nem boldogulnak... -
biker
nagyúr
válasz
Geresics #1301 üzenetére
"az 1., mert a 2. és a 3. invertere 1000V-os" helyett az 1., mert a 2. és a 3. invertere maximum 1000V-os
az optimális 710V, de 350V-tól max közeli a hatásfoka.
De nagy vonalakban igen. az 1-es jobb nekiEgyébként a Fronius megy legalacsonyabbra indulási feszültségben (80V), ha ez lényeg, a designer hoz 3 panelt is egy MPPT-re, pl nekem 20 panelre dobott olyan javasolt konfigot, hogy 16+4 és 17+3 panel
Tényleg, a két munkapont feszültsége vagy árama adódik össze belül? Ezt ki tudja? ha 10-10 panel van két stringen, és 350-350V 8-8A folyik, a kimeneten meg ennek megfelelő 11-12A (2800W közeli), akkor hogy oldja meg a két bemenet kötését? párhuzamosít és 350V-ból dolgozik, vagy sorosban 700V-on dolgozik?
Engem érdekelnének az ilyen részletek is.
Tervezek mellé tetetni még két-3 panelt, de akkor a két string ha összeadódik, akkor átlépem az 1000V-ot szumma összegben. -
Geresics
Topikgazda
-
peat
csendes tag
Sziasztok!
A korábban bekért ajánlatok közül 3 lehetőség között gondolkodom:
(családi ház, zsindely tető, kb. 40 fokos lejtés, déli tájolás, 3x16A)1.
2,9 KWp napelemes rendszer
Canadian Solar 290W napelem 10 db
Growatt 3000 S inverter 1 db
Túlfesz védelem (AC-DC) 1 db
Growatt wifi modul 1 db2.
3,08 KWp napelemes rendszer
Amerisolar 280W polikristályos napelem panel 11 db
Fronius Primo 3.0-1 light inverter 1 fázisú 2 munkapontos 1 db
Túlfeszültség védelmi AC/DC doboz 2 munkapontos 1 db3.
Bővíthető napelemes rendszer 5KW-os inverterrel:
3,08 KWp napelemes rendszer
Amerisolar 280W polikristályos napelem panel 11 db
Fronius Symo 5.0-3M light inverter 3 fázisú 2 munkapontos 1 db
Túlfeszültség védelmi AC/DC doboz 2 munkapontos 1 dbMelyik verzió ajánlott?
-
törölt tag
válasz
agyarka #1278 üzenetére
Az EON már válaszolt is. Elnézést kért, törölte az eddigi számlákat, és egyben megadta végre az éves elszámoló számla dátumát is, ami 07.31.-e lett. Hogy küld-e adatokat továbbra is a mérőóra, az nem derült ki a levélből. de ha küld is, az automatikus számla kiállítás megszűnt. Viszont felhívták a figyelmemet, hogy ha jelenős fizetési kötelezettségem keletkezik, akkor sem tudnak részletfizetési lehetőséget biztosítani, mert én kértem a részszámla leállítást. Nem valószínű, hogy az éves elszámoláskor nagy különbség lenne, mert megterveztem egész évre, havi bontásban a fogyasztásomat, ami figyelembe veszi termelés/fogyasztás változását. Jelzi, ha spórolnom kell, vagy ha a hónapra betervezett fogyasztásból maradt, akkor a következő havi betervezett elfogyasztható KW mennyiséget megnöveli. Így, szinte napi szinten, tudom követni az eseményeket.
Január-február, itt a nyár...pörögjenek a KW-ok. -
Geresics
Topikgazda
válasz
#32577792 #1297 üzenetére
Tökre igazad van. Be kell menni több helyre, kérdezni kell. Ez az Ő befektetése lesz, Ő szeretne jól járni, hát tenni kell érte valamit. Ez egy fórum, ahol akárhogy is próbálunk segíteni, nem leszünk MFB-s szakemberek.
(#1295) LOTR
Igen, ugyan arról a pályázatról beszélünk, és nem, nem fogom belinkelni. Nem azért, mert bunkó vagyok (amúgy tényleg), hanem, mert tessék picit kilépni a komfortzónából, és személyesen (telefonon, e-mailben, stb) utánajárni a dolgoknak! A Ti házatokról van szó. Nagyon jó tanácsokat kaptál korábban, és látom, hogy kezded is megfogadni, aminek nagyon örülök!
Arról nem is beszélve, hogy amikor majd elkészül az egész, büszkén jelentheted ki, hogy ezt Te intézted! -
törölt tag
Hát figyelj, nem akarom ezt tovább húzni, mert felesleges. Működik a dolog, ha az ismerős bankáraid nem tudják, akik ezzel foglalkoznak, az nagyon nagy gáz. Még akkor is ha náluk nem volt olyan, mert a terméket ettől még tudniuk kell(ene). 15 évig foglalkoztam hitelezéssel, elástam volna magam, ha az ügyfél megkérdez és hülyeséget válaszolok neki. Azzal nincs gond, ha nem tudsz valamit, de azt határozottan ne tudd és mond is meg, majd mond meg neki, hogy mikorra fogsz adni biztos információt! - mondtotta ezt kedven biztosítási trénerem.(nő).
Csak azért ne válassz tanácsadónak valakit, mert sikeres a ping-pong labda gyártásában, mikor neked íjászatban kell VB-t nyerni- nem, ez nem tőle van, hanem tőlem -
Kaposvár ha jól emlékszem ugye? Sok MFB pont van, jelentkezz be pár helyre, ugyanazokat kérdezd meg, és válassz aszerint, hogy hol állnak hozzád kedvesen és szakszerűen. Ez a Te célkitűzésed, a Te terved, és végső soron a Te hiteled lesz.
Még egy amit mondottam: mivel ez egy nulla thm-s hitel és állami, tehát nem kereskedelmi bankos, nyűg mindegyik számára, de ettől még kötelező csinálniuk, ahol ezt legkevésbé érzed rajtuk, az lesz a jó számodra.
Én sem voltam elégedett a saját ügyintézőmmel, ha nincs az erős hátszelem, bizony panaszt nyújtottam volna be ellene. De sajnos rutintalanok, én voltam az első nála, aki online nyújtotta be a kérelmet. ()
Egyébként érdemes pl. itt is megkérdezni, ami már telepített is ilyeneket, többet is. Talán, mint ajánlattevő és kivitelező is szóba jöhet, talán több tapasztalata van, talán van energetikus akivel "össze dolgoznak". Én örültem volna, ha a kivitelezőmnek nem nekem kellett egy feltételes szerződést elé tenni, vagy megcsinálni helyette pár dolgot. De sokaknak ez új és szokatlan. Nagyon sokan dolgoznak a NER rendszerben, ahol elé nyomják a szerződést, írd alá, csináld osztjónapot. -
LOTR
addikt
válasz
#32577792 #1293 üzenetére
szerencsére vannak ott olyan kapcsolatok, akik nagy segítséget tudnak jelenteni, ha szükség van rá, így én maradnék náluk, de nem azt állítottam, hogy nincs ilyen, hanem azt, hogy náluk még nem volt csak és kizárólag napelemes fejlesztésre beadott pályázat, mindig volt mellette fűtéskorszerűsítés vagy szigetelés is
de igazából ugyan arról beszélünk ám, most realizálódik bennem is - olvasva ezt a hsz-ed
röviden összefoglalva: ha van besorolásban előrelépés, akkor mindegy mi a fejlesztés, mert valószínűleg jó lesz a pályázat megnyeréséhez, én csak annyit tettem hozzá megjegyzésként, hogy arra lehet számítania talán mindenkinek, aki ebben gondolkodik, hogy egy 'átlag' épület besorolása nem fog emelkedni szimplán a napelemektől, de ezt az energetikus pontosan meg fogja tudni mondani, és a szigetelés nagyon sokat tud javítani a helyzeten, és viszonylag költséghatékony fejlesztés isazon lepődtem meg, hogy létezik kizárólag napelemes fejlesztésre vonatkozó hasonló pályázat, de akkor ha jól értem, ez is ugyan az, mint amiről eddig beszéltünk
igen, talán te is?
mod
geresics
ennek linkelnéd valami tájékoztatóját?
köszi -
törölt tag
Válts bankost.
Az, hogy ő nem tud róla és mfb hitelpontos, nem jelenti azt, hogy nincs olyan.
Hívd fel az MFB hitelvonalát. Vagy nem tudom
Az én lakásom HH jelenleg és EE lesz, ha minden elkészül. Ezzel növekszik a besorolása. Megvalósul a project szándéka.
Ugyanez van napelem esetében is.
Egy zsír új iskola amit 1 éve adtak át CC-s. Pedig napelemeket és hőszívattyút kivéve majdnem minden van. Km-es szigetelés, 3 rétegű üvegezés - ami már 4 megrepedt - van benne.
-----------------
Satu Sc? -
LOTR
addikt
válasz
#32577792 #1291 üzenetére
igen, régen játszottam, ma már csak regisztrált tag vagyok, néha belépek...
én továbbra sem tudok olyanról, hogy volt, aki kizárólag napelemes fejlesztésre megkapta a 0thm hitelt (persze ez egyáltalán nem mérvadó), ezt a bankostól is kérdeztem, náluk sem volt ilyen
nálunk is ez volt az alapeset, hogy csak napelem kell, de energetikusok mondták, hogy erre így nem lehet megnyerni a pályázatot, kell mellette mást is fejleszteni, hogy javuljon a besorolás
de ismétlem, szerintem a topik látogatók többsége is csak örülne neki, ha valaki végre leírná, hogy is működik ez pontosan, én már lassan össze sem tudom számolni mennyi emailt és telefonhívást küldtem ezzel az üggyel kapcsolatban
-
Geresics
Topikgazda
Napelemes projekt önállóan is támogatható. Beszélj egy energetikussal, és Ő megmondja a tutit a Ti ingatlanotokra!
(#1279) fudi2002
(#1280) tamast
Erre így nem igazán lehet válaszolni. Kérj be több ajánlatot, és járj utána a telepítő cégnek picit. Ha megvan a műszaki tartalom, abban szívesen segítünk akár! -
LOTR
addikt
válasz
#32577792 #1285 üzenetére
feltételezem ugyan arról a pályázatról beszélünk: GINOP-8.4.1/A-17
mert amit te írsz az 'csak' egy indikátor: Az üvegházhatású gázok becsült éves csökkenése
azt én egyértelműnek vettem, vagy mondhatni nyilvánvalónak, hogy a fejlesztés valóban korszerűsítést is jelent, tehát a napelemes rendszer minden tekintetben jobb, mint az erőmű által előállított energia, tehát ez teljesül mindenképpenviszont én, vagyis mi, többekkel konzultálva a legfontosabb indikátort tartjuk szem előtt, ami a pályázatban van leírva, hogy az épületnél történjen energetikai minőség szerinti besorolásban előrelépés
és itt talán a leginkább befolyásoló tényező a szigetelés, tehát a napelemet általában csak valami más fejlesztés mellett lehet belevonni a pályázatba - akinek biztos infoja van erről, azt továbbra is kérném, hogy ne tartsa magába, remélhetőleg 1-2 hónapon belül már én is tudok biztosabbakat írni
az én esetemben a fejlesztendő ingatlan kaposváron vanfhb-nél van ismerős, úgyhogy a pályázat a hitelhez a mi esetünkben valószínűleg ott lesz beadva (ami azt hiszem már takarékbank néven megy), de ez kb intézményfüggetlen, ha jól tudom (ennek pontosan nem néztem még utána) mindenhol ugyan azok a feltételek, hiszen állami pályázat
-
törölt tag
Nekem fűtéskorszerűsítés és padlás födém szigetelés van/lesz. Aláírt szerződés van, várom a kivitelezőket, hogy jöjjenek.
Mivel érdekelt a napelem is, ezért ránéztem a feltételekre, igaz, felületesen.
De úgy vagyok vele, hogy legyen kész az első fázis, aztán gondolkodunk a másodikon, ami lehet összejön, lehet bele sem vágunk. Tervek szerint fürdőszoba és festések jönnek a következő években.
Azt nézik, hogy Neked a benyújtáskor - vagy előtte x időn belül - mennyi az energia felhasználásod.
A program célja, hogy csökkentsük a CO2 kibocsájtást, ezt elérheted a pályázati célokkal külön és együtt is.
Nyilván megvan, hogy 1kW energia előállítása milyen formában történik (atom, szén, gázerőmű) százalékos arányok is, és az is gondolom statisztikai adat, hogy ez nálunk mennyi CO2 kibocsájtást jelent. Ezt szorozzák a te fogyasztásoddal és kijön egy szám. Ez alá kell menni, amire jó a napelem is, ahogyan a pályázat előírja. De korlátozzák a mennyiséget ahogy írtam is, mert nem a zsebek tömése a cél (kivéve ha LOVAG vagy).
Azt tudni kell, hogy ez kvázi utófinanszírozós, amit sok cég nem szeret.
Itt az a legjobb, ha sikerül olyat találnod, aki már csinált ilyet. Nekem 15 gázas cégből 5 jött el, 1 adott ajánlatot és vállalta be. Többi nem is válaszolt.
Az a gáz, hogy az MFB pontos ügyintézőknek kevés rutinjuk van, és ezek nem is saját termékük, nem kapnak érte semmit, csak a cseszegetést, jó hír, hogy minden banknál, akiknek kötelezően ajánlott ezekkel foglalkozni, területenként van egy profi emberük, akik MFB specialisták. Ők értik a dolgot, de szinte alig esély, hogy velük tárgyalj.
Országrész szerint merre élsz?én takarékban kezdtem az egészet, de olyan amatőrök voltak, hogy ott hagytam őket
-
LOTR
addikt
válasz
#32577792 #1283 üzenetére
a válaszodból arra következtetek, hogy te már túl vagy ezen a fejlesztésen
megkérhetlek, írnál róla kicsit bővebben is?
akár privátban, mert ezt a verziót, amit te leírtál (amennyiben jól is értettem) még senkitől nem hallottam, mert igazából a pályázat keretein belül a napelemes fejlesztés az épületgépészet villamos energiaigényét hivatott fedezni és az nagyjából senkit nem érdekel, hogy valakinél esetleg "10 tv" megy egyszerre éjjel nappal és emiatt olyan magas az áramszámlatehát az energetikus kiszámolja, hogy mekkora az épületgépészet villamos energiaigénye és azt írja bele a tanúsítványba, nyilván lehet kicsit játszani vele, de egy "átlagos" háznál ez a 3-4kw-os teljesítményű napelemes rendszert sem éri el
mod
természetesen javítsatok ki, ha tévedek
annyit még hozzáfűznék, hogy pályázattal foglalkozó banki alkalmazottal is beszéltem és monda, hogy aki beadta az igényét (a megfelelő tervek és energetikai tanúsítványok mellett) az mindenki meg is nyerte a pályázatot (0thm hitel) -
törölt tag
A lényeg, hogy legyen CO2 megtakarítás. Mivel az erőműveink nem éppen korszerűek, azoknak van CO2 kibocsájtása, a napelem értelemszerűen megtakarítást eredményez.
Arra kell figyelni, hogy pályázat keretében nem lehet extra hasznot elérni, nézik mennyi a fogyasztásod és ha jól tudom +10% (vagy 20%?) lehet az mennyiség, aminek az előállításához kaphatsz támogatott hitelt.
Ilyen esetben célszerű lehet olyan időszakot választani, amikor netán több villanyt használsz el, ezáltal lehet nagyobbat telepíteni.
Energetikus kell: elvégzi a jelen állapot számításait, és készít egy tervet, a várható megtakarításról. Ezek után kell letölteni a dokumentumokat, és kitölteni. Amikor én adtam be, akkor még kellett vállalkozói feltételes szerződés és egyéb nyalánkságok. Van egy igen jó ismerősöm az OTP-nél, aki ezzel foglalkozik, így lett 4 hónap. Lassú sajnos. Az ok? Egyszerű, kevesen veszik igénybe, kevesen foglalkoznak vele, kevés a tapasztalat, az MFB feszt módosít még menet közben is és ráadásul ez egy nyűg a bankoknak, de kötelező csinálniuk.
Egy jó tanács: NE online nyújtsd be az igénylést! Nagyon macerás lesz tőle. -
LOTR
addikt
én nem biztos, hogy pontosan értettem, amit írtál, mert az energetikai tanúsítvány azért kell, hogy meghatározzák az épület energetikai besorolását (megtudd az energiafogyasztását), tehát mindenképpen kap valamilyen értéket az épület (JJ-t még legrosszabb esetben is) - vagy én tudom rosszul???
a pályázatban (GINOP-8.4.1/A-17) van egy ilyen indikátor feltétel:A jobb energiafogyasztási osztályba sorolt háztartások száma
A jobb energiaosztály-besorolással (lásd a 2010/31/EU irányelvet) rendelkező lakossági ingatlanok száma. Az osztálybesorolás javulásának közvetlenül a projekt megvalósításának hatására kell bekövetkeznie.értelem szerűen, ha eddig pl FF volt az épület és a tervezés szerint EE lesz a fejlesztés megvalósulása végén, akkor teljesült
egy megjegyzés, ami nem biztos, hogy minden esetben igaz, de ezt az energetikus kb meg tudja mondani: egy szimpla napelemes fejlesztéstől egy átlagos ház nem fog energiaosztályt ugrani, szigetelés+ napelem már működhet
nálunk is folyamatban van egy fejlesztés, pályázattal egybekötve, elég bonyolultnak tűnik a dolog, mert nagyon lassan halad minden, de amint lesz érdemleges előrelépés be fogok számolni róla -
fila
senior tag
Ha nézem a tájolás táblát, kb 93 %-os teljesítményre számíthatnék a napelemektől.
Árnyékolás nincs, 24 napelem férne fel a tetőre 3 sorban 8-8 panel egymás alatt.kb 11 ezret fizetek havonta, de a későbbiekre gondolva bevállalnám a nagyobb telepített rendszert.
Mivel kp. nincs meg hozzá, a támogatott hitellel oldanám meg, ha az összejönne.
Hitelképességgel nincs gond, önerő rendelkezésre áll.Úgy tudom, hogy a támogatott hitelhez egy minimum épületenergetikai tanúsítvány besorolást össze kellene hozni. Ez viszont necces. Kétrétegű üveggel régi faablakok vannak, és nincs szigetelés. 80-as évek végén épült családi ház.
Így bukó a hitel ugye?
Van valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban? -
tamast
csendes tag
3kw-os napelemes rendszert szeretnék építtetni. Rengeteg cég foglalkozik napelemekkel. Melyikkel érdemes foglalkozni?
-
fudi2002
nagyúr
Elkészült a rendszer. Ezúton itt is szeretném megköszönni Geresics topikgazdának sok segítségét és legfőképpen türelmét! És ezúton bocsi is, mert mindenkit ide fogok irányítani szakszerű tanácsadásra és akár ajánlatra is...
-
agyarka
aktív tag
válasz
#09355392 #1276 üzenetére
Furának tűnik ez a havi egyszeri kommunikáció. Elvileg az EON is részt vesz a KOM projektben. A mérőra leolvasáson kívül ráadásul azért jó az ilyen készülékek használata a szolgáltatónak, mert rengeteg információt kap a hálózat különböző részeiről ( feszültség, betáplálás, betáplálási csúcsteljesítmény ... .)
-
törölt tag
válasz
agyarka #1268 üzenetére
Tegnap voltam bent eon-nál, és nagyon készségesek volta. A fő gond az volt, hogy az órámon valami miatt nem lett letiltva a hó végi adatküldés. Így amikor érzékelte a rendszerük az automatikus óraállás küldést, ennek hatására kiállításra került a számla. Az első két hónapban azért lett kiszámlázva 154 Ft-t, mert több volt a visszatáplálás, mint a fogyasztás, így a rendszer használati díjat küldte a rendszer, de azt se szabadott volna. 3 hónapig pedig azért nem kaptam számlát, mert a rendszeren zárolás volt, dolgoztak rajta. Január 11.-én lekerült a zárolás és már küldte is rendszer számlákat visszamenőleg. Felvettek egy jegyzőkönyvet az esetről, kértek két hét türelmet, hogy a nagy összevisszaságot, amit rendszerben látnak, kijavíthassák. Most várom a csodát, de le a kalappal az ügyfélbarát hozzáálláson.
-
agyarka
aktív tag
Az, hogy könnyen meghibásodhat túlzó és általánosító. Lehetségesnek tartom, hogy az optimalizálók minőségellenőrzéséhez nem tartozik hozzá az egyenkénti klímakamrázás, ezért közülük jópár ideiglenesen vagy véglegesen leáll. A csatlakoztatott panel termelése esik ki(a panelenkénti monitorozás miatt pár napra), a többi működik. A telepítőnek ez gond, mert rossz esetben néhány év is eltelhet amíg a hibás darabok kikerülnek a rendszerből, és garanciában kénytelenek cserélni.
Ára 15 kW os inverter alatt drágább mint a hagyományos rendszer, mert a panelenkénti optimalizáló növeli a költségeket. 15 kW felett a dupla optimalizálók miatt az olcsóbb invertere behozza az árkülönbözetet, különösen, ha az alap 12 év garanciát is beleszámoljuk.
A másik oldalon a nagyfokú flexibilitás van tájolás, panelkombinálás és bővíthetőség szempontjából, és a biztonságos szerelhetőség ( 1V / optimalizáló), valamint a tűz eseti automatikus DC leszabályozás sem lényegtelen. A rendszer tervezés szempontjából is bolondbiztos, nem lehet vele olyan tervezési hibákat elkövetni mint ami a témaösszefoglalóban van. A Maxim panelek cella soronként optimalizáltak, ami előnyösebb a termelés szempontjából. -
Nekem maxim optimizeres paneljeim vannak ami hasonló az itt a bypass diodasoknal leirtakhoz, bár a maximnal a marketing kicsit más...
Mert a maximnal a leírás szerint a dióda nem Ön-off módban kezel egy egy sort a napelemen, hanem ha az 80%at tudja csak termelni akkor azt adja rá a stringre...Azaz mig: 10 string = 100%
Normál napelemeknel az egész string menne 80%,
Vagy a Solar edgenel 1 panel menne 80%on azaz az egész strin 98%-on,
Addig a maximnal 1 tábla harmada megy 80%-on a többi 100on azaz a teljes rendszer 99,3 százalékon megy.Hogy igaze vagy sem azt nem tudom, de most mikor minden panel szinte hó alatt volt csak a felső 3 cella volt szabad pár napelemen, máris indult a termelés mondjuk csak pár wattal... Ja a minimális termelés 3watt
-
LOTR
addikt
sziasztok
felhívták a figyelmem, hogy a solar edge technológia nem biztos, hogy olyan jó, mert drága és egész 'könnyen' meghibásodhat, ellenben a diódás megoldással, ami ha nem is annyira hatékony, mint az SE, de legalább nagyon olcsó és a meghibásodási valószínűsége is jóval kisebbmit gondoltok, vagy mi az általános vélekedés erről?
köszönöm -
Geresics
Topikgazda
Teljesen mindegy. Csak az nem mindegy, hogy hány darabot akarsz sorba kötni, de az ehhez tartozó feszültség-értékeket mindig az adatlapról kell leolvasni. A jó telepítő ezt tudja, de azért az a tuti, ha ránézel Te is, mert sajna sokszor hibáznak ebben...
A méret meg a tartószerkezet, a tetőn való elhelyezés miatt nem mindegy. Én favorizálom a kisebb modulokat, mert nemcsak hogy dolgozni is könnyebb velük, de a kisebb felület miatt kisebb széltehernek vannak kitéve az évek során! Aztán, hogy van-e jelentősége, azt majd 30 év múlva megmondom... -
Geresics
Topikgazda
Hát, ettől nem lettünk okosabbak!
Pontos typus kellene: pl. Suntech STP275 - 20/Wfw, vagy épp Amerisolar AS-6P-330W
De lehetnek akár PERC technológiás modulok, vagy bármi más is.
Ha a példánál maradunk, akkor az előbbi hagyományos 60 cellás (ennyi napelem-cella van a modulon), míg az Amerisolar 72 cellás. Előbbi 1650x992, utóbbi 1956x992mm méretű, tehát a nagyobb teljesítményhez nagyobb felület társul. Fontos, hogy ezeknek eltérnek a feszültség-értékeik is, amik meghatározzák, hogy hány darab kerülhet egy sztringbe kötve! -
peat
csendes tag
Sziasztok!
Bekértem több ajánlatot napelem rendszerre. Egyesek 275W-os panelekkel számolnak mások pl. 330W-ossal.
Ez mitől függ? Érdemesebb a nagyobbat választani? -
törölt tag
válasz
agyarka #1261 üzenetére
Köszönöm a hozzászólásokat.
Ahol lakom, ott nem volt éves elszámolás. A hónap vége felé jött a leolvasó, és leolvasta az óraállást, aztán az alapján fizettünk. A rendszer telepítése előtt nem sokkal szerelték fel mindenkinek ezeket az okos órákat, ami a hónap utolsó napján automatikusan küldi az adatokat az e-onnak. Ezt az órát hagyták fent az e-onos szakemberek is, mert annyira okos, hogy ad/vesz is egyben.
3kwp Solaredge rendszerem van, mert reggel-este a szomszédok árnyékolnak. Eddigi éves fogyasztásom 2200kw volt, de az átmeneti időszakban, meg most is szeretnék sokat fűteni klímával. Egy garázstetőn kapott helyet a rendszer, enyhén D-DK fekvéssel. Semmilyen paramétere nem ideális, de nekem így is kellett. Mondhatni hobbiból kellett. (Nem iszom, nem dohányzom, a nőket sem hajtom már). 3200 KW a várható hozam. Az interneten található kalkulátorral számoltattam ki a fogyasztásomat, és ez alapján állítottam össze az éves fogyasztásomat havi szinten. Az elmúlt 5 hónapban hozta a rendszer az elvártat. A fogyasztásomat szinte napi szinten tudom kontrollálni egy általam készített programmal, ami éves szinten is rögtön számol. Mivel rögtön látom az éves kalkulációt, és viszonylag pontos adataim vannak az eddigi fogyasztásomról, így tudom, hogy mennyit fűthetek el klímával.
Szóval, hétfőn meló után keresek e-on irodát, és meglátom mi lesz. Csak az az érdekes, hogy mikor több volt a visszatáplálás, akkor nem voltam havi elszámolós, amikor pedig többet fogyasztottam a visszatápláltnál, rögtön számlázak. Eddig 862 KW-ot tápláltam vissza, 1295 KW-ot fogyasztottam, erre kaptam a 32500 Ft-os számlát. Valami keveredik nagyon… -
Geresics
Topikgazda
-
agyarka
aktív tag
válasz
#09355392 #1260 üzenetére
Eddig mikor volt az éves elszámolásod?
Mennyi volt korábban az éves fogyasztásod? Milyen rendszer lett telepítve ( várható hozam, rendszer méret, tájolás) ? Az első, tört évben normális, hogy + vagy - keletkezik, hiszen az éves fogyasztás figyelembevételével érdemes tervezni a rendszert. -
törölt tag
Valamit nagyon elszúrtam!?
2018.07.19.-én a telepített napelemes rendszeremet az e-on szakemberei üzembe helyezték. Megkaptam az addig az időszakig szóló elszámoló számlát, és ment minden a maga útján. Augusztus, szeptember, jött a 154 Ft-os számla a rendszerhasználati díjról, közben ment a többlet energia visszatáplálása. Aztán az e-on részéről semmi, majd ma megkaptam az elszámoló számlákat okt. -nov.-dec.-ről. Mivel többet fogyasztottam, mint amennyit visszatápláltam, ezért októberre 3500Ft, novemberre 11000 Ft-ot, decemberre 18000 Ft-ot kiszámláztak. Ezt január 31.-ig fizessem be. Írtam a rendszert telepítő cégnek, hogy hol lehet a hiba, mit rontottam el, hol mehetett félre a dolog. Valaki járt már így? Tudja valaki, hogy mit rontottam el? Kiadtam egy rakás pénzt, hogy spóroljak, aztán meg továbbra is fizetek az elhasznált áramért. Ha meglesz a hiba forrása, rögtön írom, hogy mások ne essenek bele ebbe a hibába.
-
biker
nagyúr
válasz
carlossanyi #1258 üzenetére
én már csak itt használom. hwsw volt még, de hamar leszoktam róluk.
-
biker
nagyúr
válasz
carlossanyi #1254 üzenetére
Meg van rendelve, talán március végére megérkezik. Hyundai Kona EV
-
válasz
carlossanyi #1253 üzenetére
Az viszont gond akkor kell vagy maxim vagy solaredge optimalizáló... Tisztaenergiák adta az ajánlatot? Ők elvileg a maxim panelek ás talán a saj inverterek forgalmazói - azért gondolom... Illetve nálam ők dolgoztak... Nem olcsók de nem volt velük gond korrektek voltak...
-
carlossanyi
csendes tag
Köszönöm!
Egybefüggő a tető de ami még bezavarhat, hogy van egy kandallóm aminek a kéménye a déli fal közepén kívül van ezért fentről nézve gyakorlatilag tető aljáról indul, így persze szépen körbemegy az árnyéka a tető elég nagy felületén. Nem tudom ez mennyiben befolyásolhatja a hatásfokot vagy hogy emiatt mennyire kellene az okos rendszer? A kínai cuccokkal alapvetően nincs bajom, úgyis az a hamis ami nem kínai.
Esetleg melyik cég ajánlott ár-érték arányban? -
válasz
carlossanyi #1251 üzenetére
nekem Maxim napelemem van de nem Suntech hanem Jinkotól, illetve Sununo Plus 4k-m inverter a sajtól (minden kínai
) ... Eddig nincs gond félvéente a wifit eldobja az inverter adaptere de akkor újra csatlakoztatom és ennyi.
Az elmúlt 1,5 évben sokat fejlődött az online site ahol a termeléseket lehet néni. Nincs vele különösebb bajom...
Terveim szerint ha lesz bővítés akkor mégy egy hasonló rendszer kerül fel a tetőre (tagolt a tető ezért jó a maxim napelem) 3 kWp körüli teljesítménnyel....
Viszont ha nem tagolt a tetőd és egy irányba néz akkor szinte felesleges a Maxim panel... Akkor annyi pénzből amibe az kerül már 290-300 kWp-s paneleket is tudsz venni... vagy olcsóbb lesz az össz rendszered.
-
carlossanyi
csendes tag
Sziasztok!
Tervezem a házam energetikai korszerűsítését és ennek keretében szeretnék napaelemes rendszert is telepíttetni. Az elmúlt években 15000 ft körül fizettem a fogyasztásért de február óta van egy elektromos autóm is ami további 10-12000 ft-ot tett hozzá az eddigiekhez. Mivel két helyiség fűtésére hőszivattyús klímát tervezek használni számításaim szerint minimum 8kWp-s de inkább nagyobb rendszerre lenne szükségem. Mivel nincs meg a kellő ismeretem szívesen fogadnék hasznos tanácsokat a témában. Árajánlatot kértem 8-as rendszerre. Ami eddig talán a legszimpatikusabb volt, ott SunTech Maxim 275W paneleket és Suntrio Plus 6K inverterrel szerelt rendszert ajánlottak. Megmondom őszintén ezekről még eddig nem halottam. A ház egyébkén D-DNY-i tájolású 35 fokos tetővel. Mindkét szomszédom háza árnyékol bizonyos időszakban egy kis felületet a tetőn ezért gondoltam az okos rendszerre. Előre is köszönöm a segítséget!
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Nintendo Switch 2
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- Xbox Series X|S
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Futás, futópályák
- Samsung Galaxy S23 FE - nincsen sárkány
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Le Mans Ultimate
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- iKing.Hu - Apple Macbook 14 M1 Pro - 2021 - Használt, újszerű
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad T14 Gen 3 üzleti notebook - i5 1245U 16GB RAM 512GB SSD Intel Iris XeW11
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest