Hirdetés
- oriic: A TOP 10 legtöbb hozzászólással rendelkező PH! felhasználó
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: ASUS TUF Gaming VG27AQ - finomhangolása
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
LOTR
addikt
válasz
#32577792 #1297 üzenetére
mivel nem sikerült megfelelően pontosan, egy hsz-ben leírni a dolgokat, és ahogy látom ez okozott is némi félreértést, ami jó pár hozzászólást generált, ez esetleg többeket csak még jobban összezavart
biztos van több olvasója is a témának, talán lesz akinek segíti a megértést, és mivel végre volt időm, ezért most megpróbálnám pontosabban és érthetőbben leírni azt ami a vitát generálta, eloszlatva a kételyeket talán
(ismét megjegyzem, hogy ez csak az én 'véleményem', amit átadok a fórumnak, mindenki nézzen utána és érdeklődjön szakemberektől is - ahogy én is megtettem)GINOP-8.4.1/A-17 pályázat keretein belül az energetikusnak meg kell határozni az épület jelenlegi és a tervezett állapotáról az energetikai besorolást
az egyik, talán a legfontosabb feltétel, hogy a fejlesztéseket követően az épületnél történjen energetikai minőség szerinti besorolásban előrelépés (mondhatni a kevesebb energiafogyasztás, alacsonyabb co értéket is jelent, de szerintem ez egyértelmű)
az energetikus ezt pontosan tudja, hogy kell meghatározni, de hogy tiszta legyen és a félreértéseket is szerintem ez okozta, leírnám kicsit bővebben, amit korábban nem tettem meg:
napelemes fejlesztésnél nyilván az épület villamos energia fogyasztása a kérdéses terület, ezt nem az alapján határozza meg az energetikus, hogy mit mutat a villanyóra, hanem az épületgépészet villamos energia szükséglete alapján, itt írtam azt, hogy ’átlag’ épület, ahol a "gépesítés" kimerül ilyenekben, hogy pl bojler, sütő, hűtő, mosógép… a szórakoztató elektronikai berendezésekből adódó magas fogyasztást ha beleírják, sajnos nem fogadja el a rendszer, így azokat többségében nem lehet belevenni (ha valaki tudja a megoldást, hogy lehet elfogadtatni az ilyeneket is tartalmazó tanúsítványokat a Lechner Tudásközponttal, azt továbbra is kérném, hogy írja le), mindez azt eredményezi, hogy az épület indokolt, hiteles tanúsítvány szerinti villamos energia fogyasztása, meglehetősen alacsony lesz, így egy napelemes fejlesztés valószínűleg nem javítaná az épület besorolását (persze akár előfordulhat olyan eset, amikor mégis)
megoldás, vagy kell fejleszteni mellette mást is, erre írtam pl a szigetelést, vagy kell valami ’nagy’, az épületgépészet részéhez tartozó fogyasztó, pl elektromos fűtésre alkalmas eszköz (hőszivattyú-klíma, elektromos radiátor/konvektor, …) és azt kell 'beleírni' a tanúsítványba, hogy a fűtés is ezekkel van megoldva, még ha az ’átlag’ épületben jellemzően gázzal, illetve vegyes tüzelésű kazánnal oldják meg a fűtést, így már sokkal nagyobb eséllyel fogja a napelemes fejlesztés megnövelni az épület energetikai besorolását, itt már lehet ’játszani’ kicsit a fogyasztással – az energetikus tudni fogja, hogy ezt hogy kell megoldani és ekkor már jobban tudja a villanyóra által mutatott valós értékekre tervezni a napelemes rendszert
egy megjegyzés
persze, ha valaki magának akar egy napelemes rendszert, mindenféle pályázat és támogatás nélkül, saját fedezetből, akkor egyértelmű, hogy egyből a valós fogyasztás alapján történik a tervezés is - de eddig ugye nem erről volt szó, hanem a pályázatról és annak feltételeirőla mi esetünk sajnos még csak itt tart, tehát nagyon az elején, úgyhogy még sok utánajárásra lesz szükség...
a bankos példát nem nagyon értem, neki semmi köze az energetikához, miért is kéne hozzá értenie, ő ért ahhoz mi van leírva a pályázatban, azt össze tudja vetni a leadott anyagokkal és hozzá meg tudja csinálni a megfelelő hitelkalkulációt - ennyi a dolga szerintem, de ez megint más téma
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Viccrovat
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Adatmentés - HDD - SSD - Flash
- Robot fűnyírók
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Autós topik
- Apple asztali gépek
- További aktív témák...
- Smart Fortwo - 600 Benzin - Kabrió - Klíma - Nagyon szép állapotban
- Xiaomi Scooter 4
- LG 6 Motion Inverteres DirectDrive mosógép (F2J5WN4W)
- Jó állapotú Kona Shred / Pike 454 dual-air 110mm-140mm / Shimano Deore felszereltség!
- Új, bontatlan Tesla Smart Floodlight Battery Camera + Tesla 5W napelemmel - 1,5 év garival! -
- ÁRGARANCIA! Beszámítás, 27% áfa, 5db Sapphire Nitro+ RX 9070XT 16GB készletről BOMBA ÁRON!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 64GB DDR4 1TB SSD RTX 3080 10GB CM CMP 510 Seasonic 750W
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Egyedi ékszerdobozka
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest