- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Tonnara di Scopello
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- crok: Android ADB, TWRP, ROM, GApps, MicroG, Shizuku, APK és egyéb segédeszközök
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
A topik mindazokhoz szól akik foglalkozni szeretnének, vagy már foglalkoznak vasútmodellezéssel. Nem csak szegecs számláló technikákról szól az oldal, elfér rajta minden ami modellvasút. Vagyis a legpontosabb, profin kivitelezett modelltől, a házilagosan, papírmasé-fűrészpor technikával készült terepasztalig bármi.
Új vagy régi, digitális vagy analóg, bárki bármilyen témával jelentkezhet, hogy a közösség okuljon, szórakozzon általa. Kiállításokon készült képekkel, vagy a saját alkotásokról készült fotókkal és persze megfelelő magyarázó szöveggel a képekhez.
Új hozzászólás Aktív témák
-
YanezTTrain
tag
válasz
Keeperv85
üzenetére
Kibírom, hogy ne szedjem szét, mert nagyon össze van rakva. A teher rakodó kivételével már teljesen felépült az asztal, a terep is. A túl sok váltó elméletet én is helyesnek tartom, ha értelmetlen a váltók elhelyezése. A felső (piros) vonalon ahhoz, hogy három szerelvényt tudjak járatni, ez a minimális vágánymennyiség amire szükség van. Alul a zöld vonalon jelenleg is hat szerelvény áll, a személypályaudvar valamennyi vágánya foglalt és az állomás 1. 2. vágányai szintén. Összesen Tíz szerelvény van a vágányrendszeren, illetve a felsővezetékről egy E44-es mozdony próbaüzemben. Ki van használva a vágányzat teljes mértékben. A hellyel pedig szűkösen vagyok, ennyi fér el, egy collal sem több.
Ha elkészül a teher rakodó, tényleg csinálok egy videót az asztal minden részének a működéséről. Megpróbálom 2-3 webkamerával bekamerázni az asztalt, hogy a kézi kam mellett azokkal is követni lehessen a vonatok útját egyik állomástól a másikig. Szóval vannak még lehetőségek, csak idő kérdése mit lehet ebből a pályából kihozni.
Az alapasztal és a személypályaudvar közötti asztalelem is készen van. A személypályaudvar íves csonkavágányára azért van szükség, mert az olyankor a köztes asztalelemen folytatódik. Minden vágánynak van funkciója, egy megszüntetése átalakítása komoly melót jelent-jelenthet a többi asztalrészen is. -
YanezTTrain
tag
Egy kis esti vonatozás kellemes zenével. Jó szórakozást.
-
Keeperv85
nagyúr
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Én kitartok a "túl sok váltó" elméletem mellett. Mondom is mit egyszerűsítenék!

Piros vonal: belső váltók ki, kivéve a felső csonka vágányt.
Zöld vonal: a lila ív melletti váltót erősen jobbra tolnám, az alatta lévő jobbra futó csonkát kivenném. ezen felül személy pu. jobb felső csonka íves végét is.A felszabaduló pályaelemeket a személy pu. elé besorolnám esetleg... A felső vezeték miatt biztos nem egyszerű, de úgysem bírod ki, hogy ne tervezd át még jó pár alkalommal...

@jákob13: ment a pü.!
-
YanezTTrain
tag
Ihol a vágányzat. Mivel a zöld pályarész az építés alatt lévő teher rakodó kivételével felsővezetékesítve van, ott már nemigen akarok változtatni a nyomvonalon, mert mint mondtam a vágányok áthelyezése komoly utómunkálatokat igényel. És ugye van még egy asztalrész, az a két méternyi nyílt vonal a személypályaudvar és az alap terepasztal között, amit be sem rajzoltam, mert az csak kiállításokon szerepel a pályában. Persze szintén felsővezetékesítve, komoly hegyvidéki tereppel ellátva.
-
YanezTTrain
tag
válasz
jákob13
üzenetére
Dolgozom a témán mindjárt megy pályaterv is csak éppen egy kis filmecske készül. Az egész dologban az a szépséghiba, hogy bárhol megbontanám a pályát, kész részeket kellene rombolnom. Másrészt a különböző íveknél a váltók beépítése sem lenne egyszerű, a lila szakasz 5200-as és 5120- as ívekből áll. Oda az 5117-es típus váltója megint csak nem jó a már fixen rögzített pályába, mert annak az íve megegyezik az 5100-as ívvel, olyan kicsi íves kiegészítője pedig nincs az M vágányrendszernek, mint ami kellene. Egy 5510-es méret de ívesben. íszóval jobb nem bolygatni a dolgot.
Az alsó tervrajz eleve nem nyert, mert ott a jobboldali vágány eléréséhez a teherrakodót kellene használnom. Ha ott foglalt minden vágány nem tudok ki-be járni a csonkán.
Plusz ne felejtsétek el, felsővezeték van a pálya felett. Nem egyszerűen odébb rakom a vágányt és kész. Egy nyomvonal változtatás komoly felsővezeték átépítést követel. Egy váltó áthelyezésénél kikötési feszítési pontokat kell megszüntetni új helyre tenni. -
jákob13
tag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Meg van a teljes pályaterv? Ha igen lögd már át.
-
Keeperv85
nagyúr
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Szerintem a fenti gondolat jobban megoldható ez alapján a kép alapján úgy, hogy a zöld pályarész bal váltóját kibontod, majd kirakod a lila ív végére, oda ahol a zöldbe csatlakozik, ezzel egy időben a piros szakaszt horizontális tengely mentén "megtükrözöd" és a jobb váltót kihagyod belőle. Ezen felül ha az enyém lenne én nem tűrném meg benne a rózsaszín szakasz középső dupla vágányát sem, mert túl aránytalanul kicsi az osztott rész ott...
-
YanezTTrain
tag
válasz
jákob13
üzenetére
Vágom a gondolat lényegét. Elég komoly átalakítást igényelne a dolog. A legfőbb probléma, hogy nincsen több 5121-es bal váltóm. Csak 5117-es. A kettőnek a hajlásszöge nem ugyan az, vagyis párhuzamos vágányoknál más-más a vágánytengely távolság, és nem biztos, hogy van olyan sínmezőm amivel ki tudom egyenlíteni a különbséget. A Marklin egyik apró hátránya az kétsínesekkel szemben, itt sajnos nem olyan egyszerű egy speciális vágánydarab elkészítése a töltéses sín miatt, mint a kétsínesnél. K-s vágányból esetleg meg lehet csinálni, vagy egy darab kétsínes flexiből és házilag beletenni a középsínt. De egyszerűbb így hagyni ahogy van. Nagyobb teherforgalom a felső és alsó pályák között lesz, az összekötő vágány végre igazából funkciója szerint fog működni.
Ez a dolog viszont újabb feladat elé állított.

A felső állomás csarnokának tetejét meg kell emelnem 2 centivel, hogy a villamosítást meg tudjam csinálni a felső pályán is.

Így az egyenáramú villanygép(ek) szabadon kóborolhatnak a teljes terepasztalon, függetlenül a háromsínes AC üzemtől. E44 lesz az első versenyző aki a két vonal közötti felsővezetékes üzemet fogja adni. Mert nem az asztal mérete számít,(bár nem kicsi a rendszer) hanem, hogy mit pakol fel rá az ember. -
jákob13
tag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Jah csonkára gondoltam. Arra amit a múltkor csináltál.
-
jákob13
tag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Roconak van ac nohabja.
-
YanezTTrain
tag
válasz
Firkaas
üzenetére
NOHAB! Yessss!!!
Sajnos Marklinék már nem gyártják. Használtban beszerezni elég nehéz, sőt lehetetlen, ha van egy mondjuk az ebay-on, az egekig megy az ára. Marad az, hogy valami egyenáramos gépet fogok átalakítani Marklin üzemre. Ezekben az újabb gépekben már van hely a digi paneleknek gondolom. Egy delta modul és két dióda tökéletesen megoldja az irányváltás és az AC\DC átváltás problémáját. -
YanezTTrain
tag
válasz
jákob13
üzenetére
Vak vágány nincsen. Csak csonka. Melyikre gondolsz? Ahol a BR86 álldogál? Az egy tároló vágány, egy rövidebb tehervonat minden további nélkül elfér rajta. Nem akarok mindent mindennel összekötni, nem egy átláthatatlan vágányzat a cél. Tolatni meg így is lehet akár a személypályaudvar és a leendő teher rakodó között is, mert a felsővezetéken táplált villanygép bárhová eljut fuggetlenül attól mi történik a vágányzatból táplált pályaszakaszokon. Így is elég bonyolult már a rendszer, három trafó adja a vezérlést, nincsen annyi kéz, hogy ezt egyszerre mind üzemeltesse az ember. Mindazonáltal van rá mód, hogy két vonat járjon a pályán és eközben tolatási menet is legyen.
Ki kell dolgozni a pálya üzemet is, hogy ne "ész nélkül" rohangáljanak a vonatok.
A meglévő szerelvényekkel tökéletesen tele van a pálya, mondhatnók épp, hogy elférnek egymás akadályozása nélkül. A személypályaudvart csúcsra tudom járatni és a teher rakodóra is folyamatosan lehet vinni a szerelvényeket, ha elkészül.
Ha minden a helyén lesz, akkor csinálok majd egy videot a berendezésről működés közben, addigra valamiféle menetrendet is összehozok, ami alapján folyamatos üzemet lehet bemutatni. -
jákob13
tag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Én a helyedben csináltam volna az állomásra még egy körüljáró vágányt abból a vak vágányból és oda csatlakoztattam volna be a teherpályaudvart. így az állomásra is több vonat be férne valamint lehetne tolatni míg a pályán köröz a vonat.
-
jákob13
tag
-
Szólista
senior tag
BÚÉK!

A kedvenc mozdonyom az életben és modellvasuton is.
-
YanezTTrain
tag
Üdv!
Nos hát, 2013 december 30-án itt tart a pályaépítés. Eljutottam a tehertároló bejárati váltójáig. Innen már a 2014-es év fejlesztése a tároló befejezése. Bár a hely szűkös, ahová építeni tudok, kb. fél négyzetméternyi, azért a lehető leg többet próbálom kihozni belőle. A Kastélyos elem gipszelése szépen szárad, avval és a tárolóval befejeződik a pálya, teljessé válik a rendszer. Onnan már tényleg csak a játszadozás és a csinosítgatás következik.
-
Batman2
addikt
válasz
Quasi_modo
üzenetére
Sajnios az is lehet, mint nekünk az egyik mozdonyunkkal, hogy a tengelyek végei már kikoptatták a zsámolyban levő lyukat és besülyednek a zsámolyba, így minden cuccban megakad, ami a sínszálak között kicsit is kiáll !

Üdv.
-
Quasi_modo
nagyúr
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Az igazság az, hogy asztal még nincs, nem is mostanában lesz. Ezért a felső vezeték majd később kerül eldöntésre. Mondjuk néhány oszlopom van itthon mintának ha készíteni akarok. De ha azt akarom, hogy szép legyen, akkor tényleg nagy meló.
-
YanezTTrain
tag
válasz
Quasi_modo
üzenetére
A felsővezetéket én is csak javasolni tudom. Én csináltam az asztalra, elmondhatom, hogy marha nagy meló. Főleg, ha nem veszed a felsővezeték oszlopokat, vezetéket, stb, mert eléggé drága mulatság, hanem magad csinálod. De megéri. Egyrészt egy villamos mozdony felső vezeték nélkül enyhén szólva hülyén néz ki, másrészt valóban a pályára tudja nyomni a mozdonyt, harmad részt egy különálló pályakört hozol létre, a villamos mozdonyt függetleníteni lehet a pályasín vezérlésétől. Nekem a Marklin asztal ugye váltóáramú három sínes rendszer, viszont felsővezetékről kétsínes egyenáramú mozdonyokat is tudok működtetni a pályán!
-
Keeperv85
nagyúr
válasz
Quasi_modo
üzenetére
Nekem sajnos nincs asztalom, mindig leragadok a megvalósítás előtt valahol, de szoktam segíteni egyik ismerősnek neten át. Neki volt egy AB motorkocsi modellje, ami pont ezt csinálta. Két dolog: a réz "szőröket", amik a mostani áramszedők egy erősebb ráhatással fel lehet "borzolni". Persze vigyázni kell, mert könnyen leszakadnak, illetve nem árt nem túlzásba vinni. A másik amire ő vetemedett: másik kerekek. Nem mindegyik modellt lehet szétszedni a kerekeknél tengelyig, arról viszont le lehetett feszegetni kis ráhatással. Több sem kellett, hogy a közeli CNC műhelyben új, nehezebb kerekek után nézzen...
-
Keeperv85
nagyúr
válasz
Quasi_modo
üzenetére
Hát pont ezért kötném át oda.
Nagy munka, de a vezeték már alapban is lenyomja valamennyire és az egész talpa felszabadulhat, így ott elfér dugiban pár súly...
-
Keeperv85
nagyúr
válasz
Quasi_modo
üzenetére
Én ahogy magam ismerem tuti bekötném azokat a felső vezetékes áramszedőket így ha az alja el is emelkedik, nem esik ki a kontakt (bár a képekről nem derült ki számomra, de feltételezem ez sín felől táplált alapesetben
).Ezen kívül az alváz alá lehetne valami nem agresszív ragasztóval súlyozást tenni.
-
jákob13
tag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
-
Quasi_modo
nagyúr
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Hmm. Még egyszer át fogom nézni. Az már biztos, hogy maga a forgóalváz akad, mert azt leszereltem és úgy tologattam a váltón, és akad. Mind a kettő. Valószínűleg igazad lehet, és az egész meg van ereszkedve. Amíg javítható, addig nem fogom nyugdíjba küldeni.
-
jákob13
tag
-
YanezTTrain
tag
válasz
Quasi_modo
üzenetére
Összes csavart, stb. finoman meghúzni a mozdonyban, hátha egy kilazult csavar, kilógó csavarfej a hunyó az akadásban.
Ha műanyag a kerékfészek, lehet, hogy túlságosan megkopott, a kerekek mélyebben ülnek a forgóvázban mint kéne. Olyankor esetleg egy fém betétet lehet tenni a tengely alá, nagyon vékony bronzból. De elég macera én egyszer egy TT E499-et javítottam meg ilyen módszerrel, de nem két percig szívtam vele mire sikerült. -
YanezTTrain
tag
válasz
Batman2
üzenetére
Üdv!
6mm az anyagvastagság, nem életveszélyes a cucc. Viszont olcsóért tudom beszerezni. A rétegelt lemeznek itt is elég komoly ára van. Minden látható felület burkolva lesz, eltűnik a nyers felület.
Már a domborzat is elkészült, jelenleg szárad a ragasztó. Holnap-holnap után jön a gipszelés, utána pár nap szünet, amíg a gipsz tökéletesen megköt.
Onnan már csak a csinosítgatás van hátra. Terepfű, homok, sziklák, kavicsok, növényzet, stb. Remélem jövő hét végére ez az elem a helyére kerül. Akkor Rácuppanok a teherállomásra, amit addig szeretnék szerkezetkészre gyártani, vagyis zéró terep, de a pálya már működőképes. -
Batman2
addikt
Most a pár nap szabadságom alatt annyira elővenném a vasútat, csak legalább pár napra, de mindíg más dolgom van.
Az autómat rendbe kellett tenni, csak két óra volt a mosása és pár rozsdás folt javítása, meg ablak pucolás, az elmúlt hetek taknyos időjárása alatt a többi autó által porlasztott sárban kellett sokat haladjak, így totál belepte a trutyi az egész járgányt.
Itthon is takarítani, rendezkedni kell, van bővern mit,
hónap óta felújítok a lakásban azzal is haladni kéne, közben még egy kis munkám is volt itthon.De azért mindíneképpen tervezem, hogy előszedem, legalább pár napra.
Üdv.
-
Batman2
addikt
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Szevasz
Az épület gyönyörű !!

Viszont az a műgyantás forgács lap oldalfal nem nqagyon súlyos ?

Én azért vetettem el ennek az anyagnak a hazsnálatát, mert nagyon súlyos egy tábla belőle.
Üdv.
-
Quasi_modo
nagyúr
Másik probléma. Van egy ilyenem (is): [link]. Pikó gyártmány, kb 40 éves. Menni már tud, de: az ívekben kissé lelassul, a Fleischmann váltókat meg utálja. A menetirány szerinti hátsó forgózsámoly a váltón való áthaladáskor kb minden ötödik esetben leugrik. Ha meghajtás nélkül kézzel próbálom áttolni a váltón, akkor érezhetően valami megakad, illetve súrlódik és a zsámoly picit megemelkedik. Mindig a hátsó. Alulról nézve látszólag minden rendben. Találkozott már valaki ilyesmivel?
-
Quasi_modo
nagyúr
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Nem igazán, mert felette kb 0 hely van. A belseje pont olyan mint az itt linkelt képen a H0-é.
Bár esetleg egy vékony de nehéz vaslemez beférhet. Akkor meg persze lehet, hogy magasra kerül a súlypontja és instabil lesz. De azt még lehet, hogy megpróbálom. -
YanezTTrain
tag
válasz
Quasi_modo
üzenetére
A nem hajtott forgóvázra egy kevés ólmot felhelyezni? Nincs rá lehetőség?
-
Quasi_modo
nagyúr
válasz
pirosvilamos
üzenetére
Hogy őszinte legyek kinézetre tetszik, de jelen állapotában használhatatlan. Súly nélkül meg sem nyekken, ha viszont benne van, akkor megindul a motor, de felemeli az orrát.
-
YanezTTrain
tag
válasz
hanzohattori
üzenetére
Thanks!
Ugyan ez a modul van a BR86-ban is, úgy hogy nagy valószínűséggel a vezetékek is ugyan oda kötődnek.
Közben gőzerővel készül a sarok elem, illetve a teher rakodó? állomás? minek is nevezzem faanyaga is megvan lassan összeáll az alap. Hamarosan a tehervonatoknak saját lakhelyük lesz, nem a személy pályaudvaron fognak csövezni.

-
pirosvilamos
tag
válasz
Quasi_modo
üzenetére
Sajnos az N-es Lima cuccok nem a kidolgozásukról, és a megbízhatóságukról híresek

Egyébként egy svájci RE4/4 a gép
-
Quasi_modo
nagyúr
-
Firkaas
csendes tag
válasz
Quasi_modo
üzenetére
Helló !
tudod a google a barátod

https://www.google.com/search?q=sbb+10047&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls={moz:distributionID}:{moz:locale}:{moz
fficial}itt van pár dolog a mozdonyodrol igaz H0 méretben.Általában a minden info rajta van az oldalán vagy az elején a mozdonynak.Szám sor és betük.
-
hanzohattori
csendes tag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
-
Quasi_modo
nagyúr
Sziasztok!
Eddig csak olvastam ezt a topikot, most már lehet hogy írni is fogok ide. Jómagam N méretben utazom. Egy terepasztalom volt már Piko anyagból, amit aztán szétszedtem költözés és helyhiány miatt. A járművek nagy részét eladtam, de pár kedvenc megmaradt. Az újabb terepasztal építéséről sem mondtam le. Azóta összeszedtem egy halom Fleischmann ágyazatos sínanyagot, meg Roco cuccot az alagutakba és a hidakra.
Az első kérdésem itt: Milyen típus ez a mozdonyom a képen: [link] Annak idején fillérekért vettem, és a belseje elég gyatra és romos, de megpróbálom feléleszteni. Leginkább egyensúly problémái vannak, a motor már megindult. Lima gyártmány. -
Keeperv85
nagyúr
válasz
YanezTTrain
üzenetére
-
YanezTTrain
tag
válasz
Keeperv85
üzenetére
Mi tart vissza egy H0 mérretarányú modell elkészítésétől? Nem olyan iszonyatosan bonyolult a mozdony, Némi mérés a fotózás mellett és egy kis számolgatás. Következő Temofeszten akár mint vitrinmodell, akár egy kicsi asztalkán szívesen megnéznénk a berendezést működés közben.

-
hanzohattori
csendes tag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Persze, holnap kattintok egy fotót,mert a műhelyben már záróra volt, bekapcsoltam a riasztót :-) .
-
Keeperv85
nagyúr
Megvan a mozdonyom!

Kicsit nagyobb mint az itteniek, de nagyon örülök neki, hogy nem az olvasztóban kötött ki, mint a II-es társa...
Még mielőtt felszívódna innen is, meg kell "őt" látogatnom....
-
YanezTTrain
tag
Találtam egy rövid videót, mikor a Temofeszt után levittem Tatabányára az asztalt. Ott már a középső asztalrész is üzemelt, sikeresen megszüntettem a zárlatot, ami egy 5200-as ív középsínjének törött szigetelése miatt keletkezett. A terepet is sikerült helyreállítani, eltűntek a bontás-rombolás nyomai. Van egy kis TT pálya, ami akkor csak kézi vezérléssel működött, nem tudtam egy nyamvadt relét szerezni ott hirtelenjében, hogy automatizáljam a dolgot. Ezért ott nincsen mozgás arrafelé.
A fenti linken megtekinthető a kis rövid videó.
-
YanezTTrain
tag
válasz
hanzohattori
üzenetére
A Deltamodult be tudnád ide fényképezni, milyen sorrendben mennek a vezetékek a forrasztási pontokra? Egyszer leírtam a sorrendet, mikor a BR86-ból kivettem és hagyományos reléset tettem a helyére, de elkallódott a papír. beépíteném egy kis mozdonyba és kísérleteznék vele.
-
hanzohattori
csendes tag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Hali, a 81-es deltás, de mostanság jobban kedvelem a hagyományos irányváltót, azt legalább hallani:-). Ezen is átlöktem a DIP kapcsolókat és analógban szalad néha. A hűtőkocsik sem mai darabok, de hibátlan darabok és szerintem még nem voltak sínen.
-
YanezTTrain
tag
válasz
hanzohattori
üzenetére
A BR81 Deltás? Az a két hűtőkocsigarnitúra k. jól néz ki!
-
hanzohattori
csendes tag
válasz
hanzohattori
üzenetére
-
hanzohattori
csendes tag
válasz
hanzohattori
üzenetére
-
hanzohattori
csendes tag
válasz
hanzohattori
üzenetére
-
hanzohattori
csendes tag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
-
Firkaas
csendes tag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Szia !
most végeztem a szakaszokkal.Talán délután lesz időm bekábelezni mindent,majd a sineket is rögziteni kellene a szines rajzszegek helyett.
Képekről már tettem korábban egy linket.Minden váltót beszámoztam. -
Firkaas
csendes tag
Sziasztok!
egy kis német problémamegoldás a kuplung variációkra.

http://www.fktt-module.de/de/nhk#Problem
-
YanezTTrain
tag
válasz
adotanacsado
üzenetére
Bizony, bizony...Méretarány váltás. No és azt is el kell ismerni, hogy bizony ezek a régi Marklin vasak azért nem akármik. Műszaki csemege, modelltörténelem. És sokkal megbízhatóbbak, mint a velük egyidős, vagy akár fiatalabb NDK-s modellek.
-
adotanacsado
csendes tag
válasz
YanezTTrain
üzenetére

egy ex-tt-s...
-
YanezTTrain
tag
válasz
Firkaas
üzenetére
Ö,ö... Konkrétan melyik váltókról is lenne szó? Egy rajz betűkkel számokkal jól jönne az elgondolásod értelmezéséhez.
A terepasztalon nem kötelező az épületeket rögzíteni, azaz felragasztani, stb. Az én asztalomon sincsen egyik sem leragasztva. Az ágy alatti megoldásnál ezt különösen javaslom, mert akkor akár két szintes is lehet a pálya, illetve nagyobb magasabb épületek is készíthetőek, vásárolhatóak, stb. Itt van rengeteg ócskapiac, de Magyarországon is akad rengeteg beszerzési lehetőség esetleg még normál árakkal is. Szóval nem kell lemondani a dolgokról, csak utánajárni.
Az első terepasztal felépítése meg amúgy is hatalmas élmény... -
Firkaas
csendes tag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Szia !
megtaláltam és müködik is frankón.Túl frankón.Azóta terveztem 3-4 pályát, de mindegyikhez tul sok cuccot kéne még beszerezni.Szóval marad ez amit elkezdtem.Már a szakaszolással is haladok a csonka vágányok ma este készen lesznek.Jut eszembe. a kapcsolo sint hogyan és hova kell kötni?Az lenne a feladata ,amikor kijár a vonat a kitérő vágányról-Az 1es 2 s váltó felöli szakaszról - állítsa vissza a váltókat egyenesbe.
Nagyon frankó az új kastélyod.

Sajnos helyhiányában nekem nem lesznek ilyenek.Különben nem fér be az ágy alá a gyerekszobában.üdv
-
YanezTTrain
tag
Kémfotók a készülő sarokelemről. Itt nem épül vasúti pálya. Itt csak természeti környezet lesz a vasút mellé és egy hatalmas kastély, vagy mifene. Nem H0 méretarány, sőt a fene tudja milyen méretarány. Nem is modellépület, mert bambuszból, meg fenetudja mi mindenből van csinálva. A bolhapiacon lőttem pár L-ért. Annyira marha jól néz ki, ahogy megláttam, mondtam, ennek ott a helye a sarokban a templom mellett az új elemen.
A kastély hátsó traktusa és oldala, előtte a leendő tó helye.
A kastély bejárata, alatta az alagút ahol az országút eltűnik a hegyben.
Ismét a hátsó front, de a másik oldalról fényképezve.
-
Batman2
addikt
Kívánok mindenkinek Boldog, Békés Karácsonyt és vasutazásban gazdag, Boldog Új Esztendőt !

-
YanezTTrain
tag
válasz
Firkaas
üzenetére
A nézet menüpontban van egy opcio, befoglaló méret és terület megjelenítése. Ha ez be van kapcsolva, a program folyamatosan mutatja a tervezés során az asztal méreteit, így be lehet lőni, hogy a rendelkezésre álló helyre mit lehet építeni. Ha angola menü akkor a view \ show size and area menüpontot kell bekapcsolni.
Van egy alaplap létrehozása menüpont is, de avval a kész pályát lehet körberajzolni talán. Ennyire nem másztam bele a programba, nekem elég a fentebb említett opció, az asztalméretek meghatározására. Jó kis program, rengeteg vágányrendszert ismer a régi PIKO, BTTB, MARKLIN cuccoktól a modern PECO rendszerekig. Érdemes foglalkozni a programmal, nagy segítség, a papír, cerka, kőrző, vonalzó, számológép korszak után.
-
Firkaas
csendes tag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
letöltöttem a programot,de nem tudom beállítani az asztal méretét.Légyszi segíts hol kell.
-
jákob13
tag
Boldog karácsonyt és modellekben gazdag újévet kívánok! Minden kedves modellező társamnak.
-
Eltomi
tag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
-
jákob13
tag
-
YanezTTrain
tag
válasz
Firkaas
üzenetére
Nem gondolkodsz inkább egy két pályakőrös megoldásban? Akkor egyszerre tudna két szerelvény menni az asztalon. És még mindíg bőségesen van hely a tároló vágányoknak.Az állomások átmenő vágányait is lehetne kicsit hosszabbra építeni, mert pl. a Nohab és három darab 4-tengelyes gyorsvonat kocsi nem biztos hogy elfér.
A Scram nevű tervező programot javaslom, az oldalamról elérhető a letöltése, avval lehet szabadon tervezni, ismeri a régi BTTB\Zeuke vágányrendszert is. Ha tisztában vagy az asztal méreteivel-miért ne lennél- akkor nagyon tutin be lehet lőni a pálya méreteit, 3D-ben is megnézhető az ötlet, stb...
-
Firkaas
csendes tag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Szia!
egyenlőre csak az a cél,hogy a szerelvényeket tudjam irányítani,ne legyen ütközés.A tereprendezés talán valamikor elkészül.
A dremmel beszerzésen rajta vagyok,mert sok mindenre használható az építgetés során.A szakaszoló sineket is házilag gyártom,mert a gyáriak általában kontaktosak lesznek-fel lazulnak a szoritó kapcsok- az aljukra pedig lehet vezetéket forraasztani. -
jákob13
tag
-
YanezTTrain
tag
válasz
Firkaas
üzenetére
Üdv!
Ha nagyon betegek a kézi váltók akkor el kell őket tenni, jók lesznek egy elhanyagolt, felhagyott gazos vágányszakasz építésénél ahol már nincs vasútforgalom. A sínek mellé egy platós barkasz és pár "fémgyűjtő szakmunkás" és máris kész a magyar valóság!

Én rendszeresen veszek lepattant Marklin M váltókat Ezeknek a javítása pofon egyszerű, az egész váltó lelke egy kb 20 mm hosszú, 3 mm vastag spirál húzórugó. Az más kérdés, mikor le van égve az állítómű és újra kell tekercselni.
Szakaszolásokat próbálgatni, meghatározni hova kell tenni. Egy Dremmer és a hozzá való vágókorong nagyban egyszerűsíti a szakaszolások készítését.

-
Firkaas
csendes tag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Szia !
elöször is köszi az infókat.

Elvileg ,ha minden elekrtomoság be lesz kötve,körbe teszek egy védőburkolatot kb 5 cm magasan fog a szint fölé lógni.
Ma volt egy félorám és gyártottam egy próba szakaszolást a maradék vágányzatból.A szakasz után állt le a Nohab min fél ,de inkább 1 mozdony hosszal.Elöször az 1,2 -es váltók közötti szakaszt próbálnám meg,hogy hol áll meg a Nohab.D e a próba szerint a váltótol kb 25-30cm re kell tennem.
A csonka vágányokat is szakaszolom és a szürke peronokat is rögziteni kell még.Elvileg ott lesz tárolva az a vagon mennyiség ,ami nem fér el az állomásokon.Valahol van egy startos Br 221 es is -de elég gyenge- ezt terveztem a csonka vágányokhoz.talán még pár IFA-t is beszerzek.
Van pár db sinkapcsolóm is, jók lennének váltó állításhoz.Pl: kijön a vonat a 2 es váltó felöl a 4 felé.A rövid oldalon a betáp sinnél vissza állítja a váltókat kitérőbe a teher vonatnak.....Vagy az általad emlitett automatizálást is meggondolom.Sajnos a kézi váltók elég ramaty állapotban vannak.Hiányosak és az érintkezésük se igazán jó.Párszor próbáltam meg buherálni mindkettőt de nem jutottam elöbre.
Van erre valami ötleted?Töltöttem fel pár képet.üdv F
-
atty_hor
tag
válasz
hanzohattori
üzenetére
Köszönöm, igazán rendesek vagytok.
Közben én is tanulmányozom az oldalt:
http://www.marklin.com/tech/digital1/delta.htmlMég egy kérdés:
az működhet, hogy ez a deltás mozdony, és egy analóg együtt fusson,
külön vezérelve?Vagy ilyenkor mi történik?
-
jákob13
tag
mk48:

-
-
atty_hor
tag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Köszönöm!
Bővebb leírást kerestem hozzá, de egyelőre nem találtam.
Ha valakinek van ilyen, kérem ossza meg!Nincsen szívem kinyitni, majd élesben mutatványozok. :-)
-
atty_hor
tag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T420 - i5-2GEN I 4GB I 320GB I DVDRW I 14" HD I Cam I Garancia!
- ÚJ Bontatlan Apple MacBook Neo 13 A18 Pro - 8GB/512GB SSD Touch ID (MHFG4MG/A) Indigo -3 év garancia
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 256GB Sierra Blue-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4662, 90% AKKSI
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- HIBÁTLAN iPhone 11 64GB Black-2 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4634
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Nagy munka, de a vezeték már alapban is lenyomja valamennyire és az egész talpa felszabadulhat, így ott elfér dugiban pár súly...

fficial}

Bizony, bizony...