- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ldave: New Game Blitz - 2026
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT
A topik mindazokhoz szól akik foglalkozni szeretnének, vagy már foglalkoznak vasútmodellezéssel. Nem csak szegecs számláló technikákról szól az oldal, elfér rajta minden ami modellvasút. Vagyis a legpontosabb, profin kivitelezett modelltől, a házilagosan, papírmasé-fűrészpor technikával készült terepasztalig bármi.
Új vagy régi, digitális vagy analóg, bárki bármilyen témával jelentkezhet, hogy a közösség okuljon, szórakozzon általa. Kiállításokon készült képekkel, vagy a saját alkotásokról készült fotókkal és persze megfelelő magyarázó szöveggel a képekhez.
Új hozzászólás Aktív témák
-
YanezTTrain
tag
válasz
atty_hor
üzenetére
Ha a vezérlődön amit kaptál hozzá, van digital ésetleg delta felirat akkor digitális. A mozdonyban valószínűleg benne van a dekóder ha máshogy nem analóg üzemre kapcsolva. Egy fénykép nem ártana a készletedről. Amiket képeket az internetes kereső kiadott ezen a katalógus számon, mind hagyományos analóg működésűeknek tűntek.
A régi Delta vezérlőkön volt 4 választási lehetőség, már, hogy négy mozdonyt lehetett vele külön külön vezérelni, meg talán a telex kuplungszerkezetet is. rakd össze valahol titokban a pályát és próba. Ha új a szett, akkor úgy kell beállítva lennie, hogy elinduljon a mozdony.
Egy Marklin szépség az 1950-es évekből. BR23(BR35) sorozatú szerkocsis gőzmozdony. Ő viszi az asztalon az Orient Expresszt... -
YanezTTrain
tag
válasz
Firkaas
üzenetére
Egy jó tanács!
A pályádat hosszirányban rövidítsd meg egy negyed egyenesnyivel. A rövid oldalakon életveszélyesen közel vannak a sínek az asztal széléhez. Egy siklás és megy a szerelvény a padlóra. 60-70 cm magasból a Nohab tuti ripityára megy, de a kocsik sem köszönik meg a törődést.
Az állomási átmenő vágányokat mindenképpen szakaszolni kell, ezt két féle képpen teheted meg vagy teljes hosszában szakaszolod a vágányt, ekkor előbb be kell járni a szerelvénnyel a vágányra, és csak utána kapcsolhatod ki az áramot, vagy egyirányúsítod az állomások vágányait ekkor elég csak a vágány elején ahol a mozdony megáll készíteni egy rövidebb szakaszolást. Ez esetben menetirányonként mindíg ugyan arra a vágányra kell érkeznök a vonatoknak, ez némi kötöttség, viszont így lehet automatikus üzemet is építeni.
A kereszt utáni csonkavágányokat mindenképpen szakaszolnám, mert ott leállíthatóak teljes szerelvények.
A csonkákhoz vezető félköröket megint csak érdemes szakaszolni, mert ott is leállítható egy-egy szerelvény. Mint mondtad jelenleg csak két mozdony van, de gondolom lesz majd több is, ezért érdemes már most felkészülni a nagyobb forgalomra. Jól jönnek még majd azok a kézikapcsolású váltók is, már most érdemes beépíteni őket, a kezelőpult közelébe és két csonkavágányt létesíteni tárolásra, mert előbb utóbb úgy is kicsi lesz a pálya a sok vonatnak.
Tapasztalatból mondom, az én asztalom a maga hat méterével nem kicsi, de tíz mozdonyt szerelvényestől mozgatni rajta úgy, hogy valamennyire élethű üzem menjen, nem kis godolkodást igényel. Jelen pillanatban a még rendelkezésre álló 47 cm-es kihasználatlan területre teherpályaudvart mókolok, hogy felszabadítsam a személypályaudvar vágányait a teherforgalomtól. Szóval előbb utóbb minden terepasztal kicsinek bizonyul.Ma megérkezett egy háló és egy étkező kocsi. Négy kocsival és a szerkocsis BR35-el összeállt a királyok vonata - a vonatok királya. Az Orient Express... Már csak Hercule Poirot és Hastings kapitány hiányzik a peronról, hogy tökéletes legyen a hangulat...
-
atty_hor
tag
Sziasztok!
Karácsonyra sikerült beszerezni a következő szettet:
Märklin 29540Utánanézve, mintha ez egy alap digitális szett lenne?
A neten talált PDF számomra nem sokat mond.
http://medienpdb.maerklin.de/product_files/1/pdf/29540_betrieb.pdf
Az irányítón 1-4-ig lehet kapcsolni.A fő kérdés, ha karácsonykor összeszerelem a gyerekeknek,
simán el fog indulni, vagy be kell állítani, hogy melyik címen kommunikáljanak?A segítséget előre is kösz!
Attila -
Firkaas
csendes tag
jobb minőségű képek itt:
http://indafoto.hu/firkaas/image/20218355-0aad15d4/597567
-
Firkaas
csendes tag

-
Firkaas
csendes tag
Üdvözlök mindenkit!
Segitségre lenne szükségem a képen látható TT pálya kezdemény szakaszolásához.Elképzelés szerint 2 Nohab körözne ellentétes irányban.A váltók elektromossan állíthatóak lesznek a bekötés után.Szóval azt szeretném elérni ,hogy egyszerre csak 1 Nohab tudjon menni a másik addig várakozzon.ill ha a nép kivánja a mellék vágányokra be tologatni a teher vagonokat ill vissza ki.Hova kellene a szakaszolásokat tennem ?
köszönettel Firkaas
-
YanezTTrain
tag
válasz
Keeperv85
üzenetére
Jákob barátunk tervez, ami nem baj, csakcsupán nem veszi figyelembe az alaptervet. A MArklin 5200-as ívei kb a Piko 880-as ívek megfelelői. Így az asztal alapból nem fér bele a meghatározott helykoordinátákba. A másik én abból terveztem meg a pályát ami rendelkezésre áll. 5200-as ív meg nincsen a dobozokban. Van 5100-as ami kb a piko 760-as ív megfelelője illetve 5120-asok ami egy speciális ív. A Marklin ezt csak "industrial curve" néven emlegeti ami nagyjából iparvágány ívet jelent. Ez az 5120-as ív kb 600 mm átmérőjű, vagyis egy TT kőrpályának megfelelő íven fordul a vonat. Ilyen íven négytengelyes gyorsvonatkocsikkal fordulni nagysebességgel tuti borul a szerelvény.
Ezért választottam külön részben a két pályát, mert a hegyvidéki pálya elbírja a kis íveket, a 3 tengelyes gőzmozdonyok prímán fordulnak rajtuk, a kéttengelyes vagonok szintén. De pl. a BR86, ami 1-D-1 tengelyelrendezésű, már kicsit küszködik ezekben az ívekben. Nem is járatom a felső pályán a már felépült asztalon sem.
Plusz másik kis hiba a Lala féle terven, két vonat egyidelyű ellentétes közlekedtetése lehetetlen. Ez egy kiállítási asztalnál elég nagy hiba, mert veszít az asztal a dinamikájából nagyon komoly százalékban.
Meg a látványelemek megtervezésével kell kezdeni egy ilyen demo asztalt. Vagyis kell bele állomás, alagút, híd. Ez a három elem kihagyhatatlan, mert ezeket reklamálja a közönség elsődlegesen, ha valamelyik nincs az asztalon.
Azután kell még a plusz dolgokra gondolni, mint esetleg egy keskeny nyomközű vasút, állomás-bánya, vagy állomás-fatelep viszonylat. Az esetlegesen beépülő közúti közlekedés élethű, és működőképes beleszervezése a terepasztalba.
Máris van három, sőt mivel a Marklin pálya dupla, négy önálló rendszer amit vezérelni kell, a működésüket összehangolni, stb, stb. És ezután még ott a terep, illetve a mozgó tereptárgyak, mint a működő szél és vízi malom, útátjárókban a sorompók, fénysorompók, szóval a tervezést az átgondolással kezdeném, mit mennyit akarok az asztalra tenni, működtetni? Legyen egy lista és annak figyelembevételével pofozgatni a pályatervet. -
jákob13
tag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
-
YanezTTrain
tag
Alaposabban tanulmányoztam az összerakott pályáról készült képeket. A pályán meg méregettem is nem keveset. Eléggé zsúfolt az asztal a sok vágánytól. Ha rendes terepet akarok építeni, akkor a csonkavágányokat mindenképpen hanyagolnom kell az asztalról. Ennél fogva kicsit átalakítottam a project tervezetét. Itt sem tud 4 szerelvénynél több elférni a pályán, illetve az asztal tényleges építésekor esetleg még lehet egy vagy két tárolóvágányt építeni.
Itt nincs összeköttetés a két pálya között, de nem is kell. A teljesen automatikus működésre itt is lehetőség van, vagy kapcsoló sínekkel, relékkel, jelzőkkel, stb. vagy megint csak egy relékártyával és egy PC-vel. Ez utóbbi a szimpatikusabb, részben mert megbízhatóbb, részben pedig, mert szabadabb a vonatok mozgási sorrendje, szemben a kapcsolósínes megoldás kötöttségével.Itt is van alagút nem kevés, egy szép nagy híd a mellékvonalon az állomás fölött. Az asztal mérete nem változtt, a 2db 90x125 sm-es elem marad. Egymásba fordítva és oldallapokkal körbevéve egy 90x12x70 cm-es faláda lesz a szállításnál. Utánfutóban, egy kombiban, vagy akár tetőcsomogtartón is hurcolható lesz a berendezés.
-
br120
csendes tag
válasz
prime_adam
üzenetére
[Itt] is érdemes olvasgatni.
-
YanezTTrain
tag
Összeállítottam -egyelőre még a szőnyegen- a vágányzatot. Az egyenes vágányanyag éppen hogy elég lett.
Az alábbi képen látható a project a tervezési fázis végén. A csonkák végéről még hiányzik a két ütközőbak. A két átkötést a pályák között még át fogom fordítani. egyébként ez a végleges terv, 2 db 125x90 cm-es asztalrész kell a megépítéshez, ezek készítése elkezdődik még a héten. Szállításnál a két asztalrészt egymással szembe fordítom és az oldalakat körben bezárom 6-os falemezzel, illetve a két asztalrész alja is kap fedést. Így egy tökéletes doboz alakul ki ami teljesen körbevédi az asztalt a szállítás idelye alatt.Viszonylag keskeny az asztal, így mindenképpen alagutak kellenek, ahová a hegyoldalba települ a falu, és a két hegyoldal közé egy völgyhíd a vasút feletti részen. A körbejárást biztosítandó az autók számára.
-
prime_adam
aktív tag
Köszi a válaszokat!

-
YanezTTrain
tag
Helyzetjelentés...
Megcsináltam a váltókat, pótoltam a hiányzó rugókat, rozsdátlanítottam, portalanítottam a vasakat. Mind a tíz darab szépen megtisztítva várja a beépítést. Most a vágányanyagon a sor, de ott előbb kis válogatást kell rendezni, mi az ami felkerül az asztalra, mert első körben azokat tezsem rendbe. Ehhez összeállítom a pálya teljes vágányzatát, egyelőre még csak a földön. Ha minden jól megy, jövő héten elkészül az asztal is, akkor mehet fel a sínanyag a helyére.
A már meglévő kettő darab kék Orient Expressz kocsihoz már útban van további kettő darab. Így egy négy kocsis szerelvény lesz összeállítva, amit egyelőre a BR35 fog vontatni, amíg nem tudok egy BR01 vagy BR03 gépet elétenni. Azt hiszem így is elég pofás látvány lesz a szerelvény, ha végigszáguld a pályán. Na jó. Nem száguld, csak megy.

-
jákob13
tag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
[Digitális rendszer áttekintés]
[Mi a DCC??]
Van olyan is, hogy Modellvasutak digitalizálása könyv. -
YanezTTrain
tag
válasz
prime_adam
üzenetére
Szerintem van a témáról szakkönyv magyar nyelven. Analógban ugye ott volt Linzbauer bácsi könyve, ami totálisan feldolgozta az akkori modellvasút világot. Gondolom ugyan ilyen alapos részletes könyvet írtak a digitális vasútmodellezésről is. Nagyobb könyvesboltokba érdemes bemenni érdeklődni. Budapesten volt műszaki könyvesbolt, nem tudom van e még. Ott érdemes érdeklődni, illetve könyvtárakban is, hátha nekik van valami a témában.
Meg a gyártók katalógusait beszerezni. -
jákob13
tag
válasz
prime_adam
üzenetére
Érdemes használat előtt alaposan ki tisztítani majd a meg felelő kenőanyaggal olajozni/zsírozni. Szilikon zsír nem jó! Műszer olaj.
-
prime_adam
aktív tag
Amúgy ha sokat áll a mozdony (fél, 1 évet) első használat előtt érdemes beolajozni vagy nyugodtan mehet egyből, nem nagyon árt neki?
Jah és valaki nem tud valami jó kis leírást a digitális rendszerhez való kütyükről? Mindig említik a központokat, vezérlőt, az ilyen alap dolgokat, de olyanokat szoktam látni, hogy csak állok felette. Pl. digitális visszajelentőmodul, fékgenerátor... nekem ezek nem mondanak így semmit

-
jákob13
tag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
http://www.youtube.com/watch?v=RL-vXgHWmf0
-
YanezTTrain
tag
Jelen pillanatban még nem tudom a keresztezési szöget. Elképzelhető, hogy nem fogja a vasutat keresztezni a faller pálya. Sokkal valószínűbb, hogy az asztal két hátsó sarkán lévő hegyekbe fog felmenni, ott fog megfordulni és visszajönni. Hely kérdése a dolog. Ezt viszont igazából csak a pálya rögzítése után fogom látni, mennyi hely marad az útnak az épületek között, a sínek mellett. A hét végén a két asztalrészt elkezdem csinálni, a keretanyag már megvan. Jövő héten meglesz az asztal lapja is és a karácsony - szilveszter közötti időszakban egy villámgyors vágányfektetés fog történni. Akkor már lehet majd látni mire is elég az asztal.
Több elrendezést is kigondoltam, meglátjuk melyik lesz életképes. Én a két hegyoldalban és a köztük lévő völgyben elfekvő falura tippelek, a hegyek magasabb részére pedig valami szerpentinen tud majd a busz felmenni. De meglátjuk mit mutat majd a valóságban a dolog.
-
jákob13
tag
-
jákob13
tag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
-
Eltomi
tag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
-
YanezTTrain
tag
Nem semmi! Emésztem az új infokat. Egy ilyen buszos alapszettet valszeg beszerzek jövő hónapban, ennyi belefér a dologba és ahogy a fentebb linkelt videon én is kísérletezni kezdek a végleges beépítés előtt. Netes oldalakon végig néztem pár dolgot falleréktól, igen látványos a dolog.
Tehát az említett reed relé benne van alapból a járművekben? Ha igen akkor a megállás a megállókban és mondjuk a vasúti átjáróban, ha jön a vonat, alapból megoldható.
A vasúti átjárónál kell valami speciális megoldást alkalmazni? Gondolok itt arra, hogy ugye a vágány is vasból van, nem e fordul rá a busz a sínre és kezd el azon vágtatni valamilyen irányban?
Újabb kérdés de ez már nálam, hogy mit fog szólni az M-es sínekhez egy átjárónál, mert az ugye teljesen fém. Ezt mondjuk még megugrom mert ott beépítek egy C elemet a műanyag ágyazatos fajtát. -
Eltomi
tag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Szia! A drót alapvetően egy nagyobb rugalmasságú acéldrót (kb. 0,5-1 mm átmérőjű), amit a busz első tengelyén elhelyezett mágnes követ és így kormányozza a buszt. Az egymás utáni megállás már digitálos technika (gondolom valami IR távolságmérés) része, ugyanúgy, ahogy az index-, a féklámpa, a villogó (pl. rendőrautón), stb. A megállításhoz, ahogy te is írtad, elektromágnes kell, illetve a buszokon van még egy (általában irídium) mágnes a busz reed csővel átellenes oldalán, ami arra szolgál, hogy a busz maga állít egy váltót és így ki tud menni a buszmegálló öbölbe. Erre van a fallernek egy külön kezdőkészlete. Mi, a Lagyeszben is építünk egy ilyet és nagyon jól tud kinézni, főleg, hogy a busz megvárja a megállóban, amíg tisztul a forgalom és ki tud "sorolni".
-
YanezTTrain
tag
Közben a Youtubeon néztem jó néhány videot erről az autós dologról. A megállításuk reed relé és elektromágnes, ez o.k. Láttam olyat, hogy egymás mögött mentek az autók és a hátul menő jármű amikor túl közel került az előtte levőhöz meg-meg állt, hogy ne ütközzenek. Ez alpból van a járművekben, vagy ez is valami külön kis "okosság" amit meg kell venni hozzá?
-
YanezTTrain
tag
válasz
hanzohattori
üzenetére
Gyerekkori velemszületett rendellenesség.
A jelenlegi asztalom már túl van azon a fázison, hogy kiállításra hordja az ember. Nem akármi volt elcipelni a kiállítások helyére, a nagy marha 2x1 méteres asztalt a kisebb elemekkel együtt. Mivel mind más méret volt a szállítás hajhullás volt!
Ez a terv a doboznyi maradék sínből épül. A viaduktra leszek kíváncsi, hogy sikerül összehoznom, egy szép egy méter hosszú darabról van szó. Ez lenne az asztal egyik látványossága. Komoly farigcsálás lesz hungarocellből.
Itt nem lesz felsővezeték, ezáltal is könnyebb biztonságosabb lesz szállítani. A két asztalfél egymásba fordításával pedig be lesz védve a terep. -
hanzohattori
csendes tag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Szia, csodállak a kitartásod és a türelmed miatt, remélem hamarosan megvalósul a formálódó új asztal.
Faller: A drótot követi az első tengelyre szerelt karon lévő mágnes (ez kormányoz). Elrejthető az úttest alatt persze. Csak itthon "kutya" drága a dolog. Megállítani az úttest alatti bivaly elektromágnessel lehet (kocsiban reed relé).
-
YanezTTrain
tag
Találtam egy szerintem megfelelő Faller Car System dolgot. Egy III. korszak beli Merci busz ez illene az asztalhoz.
[link]A fenti linken egy rövid Youtube video van a cuccról. Gondolom van itt a topicon aki ebben jobban benne van mint én, mert én még semennyire.

Az a drótszerűség, ami le van ragasztva a járólapra és a busz száguldozik fölötte, valami speciális dolog? Gondolom valamiféle mágneses nyomkövető van a járműben. Ezt a drótot el lehet rejteni az útburkolat alá? -
jákob13
tag
-
YanezTTrain
tag
Tovább fejlesztettem a dolgot. Az alapötlet mérete 90x125 cm volt, amit a minap ide feldobtam. Tegyünk egymás mellé kettő darab 125x90 cm-es darabot! A szállítás szempontjából nincsen jelentősége a dolognak, a két asztalfél egymással szembefordítva megfelelő rögzítőelemekkel összekötve együtt szállítható. Sőt! Így még egy dobozszerű valami is kialakul, ami körben mindent véd a szállításnál. Mindössze a lábak mennyiségét kell megduplázni és egy átkötő csatlakozást létesíteni a két asztalfél közé.
A váltók itt is kézi állításúak, mivel automata üzemre gondolok teljes mértékben. A Marklin váltók pedig a vonatok által felvághatóak. Itt a két pálya egymás mellett halad végig. Arra gondoltam, esetleg elválasztom őket szintben, a külső mint fővonal felmegy a hídra, a belső ami mellékvonalként funkcionál, pedig síkban fut, illetve a hosszú egyenes részen el is távolodhat ívekkel majd visszatérhet a fővonal mellé.
A másik variáció, hogy nem emelem meg a pályát, hanem az asztalt csinálom úgy hogy a hosszú egyenes szakaszon az asztallap jó 10 centivel lejjebbre kerül és azon a részen egy nagy hungarocellből faragott viadukton viszem át a két pályát, persze akkor egymás mellett.
A terepet pedig akkor meg tudom építeni oly módon, hogy az állomás a pályasíkban van a kisváros pedig lépcsőzetesen kialakítva a vasút szintje fölé kerül. A két sarokban az alagutak fölött pedig komolyabb hegycsúcsok készülnének, ahol már némi hó is játszik a terepen.

Az ötlet körben a sarkok felől. Persze ez csak heveny vázlat, de a fejemben már formálódik a terv...
Majd elfelejtettem a vezérlést!
Lehet mégsem régi Marklin jelzőkkel oldom meg a vonatok vezérlését, mert a beszerzés bizonytalan. Az 50-es években a németeknél már vidáman használtak fényjelzőket, így itt is ez a megoldás lesz. Az egész vezérlést pedig egy vagy több rellékártyával és egy számítógéppel el fogom tudni intézni. Mivel pillanatáram nem kell, de a relékártya azt is tudná így ez a dolog teljesen meg fog felelni. Lehetőség lesz a kézi vezérlésre is, illetve egy laptopról vezérelni a vonatokat időzített programmal. Így nem fognak folyamatosan száguldozni és nincsen kötve a sorrend, mikor melyik vonat indul, ami a kapcsolósínes megoldásnál sajnos bejátszik. -
YanezTTrain
tag
Itt Angliában ez nem életveszélyes összeg. Ki tudom gazdálkodni, a lényeg, hogy valami 50-es évek beli dolgot teyek az asztalra ami illik időben a vasúthoz és a környezethez. Még nem láttam ilyen autót szétcincálva, gondolom a kormányszerkezete hasonló lehet a régi versenypályák kisautóinak kormányszerkezetéhez. Már az igényesebb kivitelekre gondolok.
A 0e asztal tervezgetése során arra is gondoltam, hogy egy sima mezei autóversenypálya elemeit és járműveinek alapjait fel lehetne használni, ezek sok esetben 1:43 méretarányú dolgok.
Szóval szárnyal a képzelet, határ a csillagos ég. -
Eltomi
tag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
A Car Sytem-hez gyakorlatilag bármilyen H0-s busz/teherautó/autómodellt fel tudsz használni, csak a hajtást kell átrakni, meg jó sokat kell vele dolgozni. Viszont maga a cucc irdatlan drága (Egy busz kb 10 000 (£30), egy autó 25-30 000 Ft (£70-85)), úgyhogy így tervezzed meg

-
YanezTTrain
tag
Újabb terv fogant meg a fejemben, immár a sokadik a négyzeten. A Scrammal úgy nagyjából megterveződött a dolog. Ez egy igazi hurcolós asztal. Kicsi, egyszerű, de mozgalmas.
Na most joggal kérdezheti mindenki,hogy ez mi a szar? Mi ebben a kiállítás? A pálya maga egy nulla, gyakorlatilag egy kétvágányos vasútvonal megállóhelye és passz.
Viszont arra gondoltam, hogy egyrészt egy automatikus üzemet megvalósító kis pálya lesz, vagyis a két szerelvény egymást fogja vezérelni. Másrészt mindent eredeti Marklin cuccokból tenni rá, a jelzőktől a hidakig. És ha lehet, akkor jó régi cuccokat, amik passzolnak az M-es sínek korszakába.
A másik a terepkialakítás, egy kimondottan hegyi pályarészletet csinálnék, igazi Bajor stílusban.Állomás, felette egy kis hegyi falu, favázas házak, söröző, előtte asztalok meg a sok sörvitéz, stb. Gondolkodom a Faller féle Car-Systemen is, ha lehet megfelelő 50-es évek beli járgányt szerezni. Mondjuk egy régi Merci vagy Setra buszt, csőrös teherautót,hasonlót.
Persze ez is csak egy ötlet, ami kipattant a beteg agyamból. lehet holnapra már el is felejtődik.
-
jákob13
tag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Yanez szolgálati közlemény gyere fel skype-ra!!!!
-
Batman2
addikt
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Úgy legyen !

-
YanezTTrain
tag
válasz
Batman2
üzenetére
Üdv!
A pályaterv részletekre bontva egy pálya terve. A hat darab asztalrészből fog összeállni egy teljes pálya. Kb hat méteres hosszban.Ez még csak terv a fejemben illetve papíron. Eredetileg 0e pályának készült. De közben felmerült a gondolat, ha már hurcolós, kiállítós anyag lesz, célszerűbb volna normál H0 méretarányú pályának megépíteni, ebben az esetben viszont a hurkok helyett normálisan félkörös lezárás lenne, nem önmagába térne vissza a sín.
Viszont akkor jobb lenne elektromos váltókat használni, kellene két keresztváltó az állomásra, stb, stb. Szóval minden új gondolat ötlet újabb problémát, beszerzendő pályaelemeket jelent.Alaposan meg kell gondolni mi is legyen a dolog vége. A H0 javára tolja a mérleg nyelvét, hogy van rengeteg mozdony, kocsi, épület, vagyis csak a nyers terepet kell elkészíteni a berendezéséhez adva van sok minden.A jelenlegi asztalról ugyan is minden épület levehető, kiállítások idelyére átpakolható.
A 0e mellett csak a mérete szól, miszerint ugye egy jóval nagyobb méretarány, aprólékosabb látványosabb dolgokat lehet benne építeni sokkal könnyebben mint a H0 méretben. Rengeteg olcsó dolgot, kisautók, munkagépek, teherautók fel lehet használni a terephez szemben a H0-ás makettekkel, amik azért nem olcsóak. Viszont ehhez a mérethez a gőzösön kívül semmiféle gördülőállomány nincsen. VAgyis az asztal megépítése mellett ez egy újabb kocsigarnitúrát jelent, illetve méretarányos épületek elkészítését teszi szükségessé. Viszont tény, hogy nagyon látványos lenne. A vasúttörténetiben van egy nagy L.G.B. asztal, ahhoz hasonló lenne a dolog, persze akkora nem lenne. De minden esetre látványos dolog alakulna a 0e-ből is. Komolyan gondolkodom mi legyen a dolog végkifejlete.
A jelenlegi asztalon el lehet szórakozni a szerelvényekkel ez tény. tolatgatás ide oda, szerelvénycserék, stb... nem unja meg az ember egy darabig az biztos. Megfelelő mennyiségű mozdony és vagon áll rendelkezésre a forgalom lebonyolításához, változatos üzemet lehet végrehajtani. Persze, ha megépül a tervezett magasvasút, illetve a teher tároló, akkor még látványosabbá válik a dolog. A végső cél egy olyan asztal létrehozása, ahol az ember le tud ülni úgy játszani, hogy nem unja meg a dolgot órákig. Mondjuk én a jelenlegi rendszerrel is el tudtam szórakozni napokon keresztül, de ha van rá lehetőség, miért ne bővüljön a dolog? Egy kritériuma van, további helyet az asztal nem vehet igénybe a lakótérből. Vagyis most már okosan kell építkezni. Egy szint felfelé, és esetleg egy szint lefelé is. Majd meglátjuk, ötlet az van rengeteg. Hogy mi és hogyan valósul meg ez már a jövő zenéje. De bízom benne, hogy hamarosan látványos bővítésekkel jelentkezik szerény vasúttársaságom.

-
Batman2
addikt
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Nagyon jó a pálya, és a képek !

Nagy élvezet lehet vele játszani !!
Üdv.
-
Batman2
addikt
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Szevasz
Ezek egy pályának a részei, vagy mind önállóak lesznek ?

Üdv.
-
YanezTTrain
tag
válasz
prime_adam
üzenetére
Gépzsír még mindig jobb mint az étolaj. Az étolaj szabályosan belekövül egy idő után. Kaptam olyan Piko mozdonyt amit étolajjal javítottak, napokig áztattam petróleumban, meg minden más vacakban mire kijött belőle a trutyi. Én a kefékre tippelek így látatlanba, de egy nagygenerál semmiképpen nem lehet hátrány.
-
prime_adam
aktív tag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
1. Lökdösésre nem igazán reagál, néha egy pillanatra beindul a motor, de azonnal el is hallgat. Ha leveszem, vagy bármilyen módon áramtalanítok újra megy.
2. A pálya ilyen alkalmi darab roco geoline-ból.
3. Véletlenszerű helyeken áll le.Amúgy köszi a részletes választ, szerintem is a legjobb lenne belenézni. Kerekeit (és a síneket is) alkohollal és vattával szoktam tisztítani. Viszont az írásod alapján sikerült egy jó nagy hülyeséget csinálnom, mivel a kerekeknél levő fogaskerekekhez gépzsírt tettem (de a hiba előtte is volt, pont azért jött az ötlet, hátha azok akadnak). Hát mindig tanul az ember...
-
YanezTTrain
tag
válasz
prime_adam
üzenetére
Így egészen más a leányzó fekvése, ahogy mondani szokás.
Amikor megáll valamelyik gép, kocogtatás, kis lökdösés esetén nem történik semmi? A pálya terepasztalszerűen rögzített, vagy alkalmanként összeállított? Modellsín, vagy rég U profilos?(Piko, fuggerth, stb)?
Mindig azonos ponton áll meg, vagy véletlenszerű helyen?
Ha nem pályahiba, akkor valószínűleg egy nagytakarítás, tisztítás újraolajozás ráfér a gépekre. Sőt, lehet a hiba oka egyszerű elhasználódás is, a motorok bronz\szén keféi elkoptak és a rugók már nem tudják rendesen a kommutátorra nyomni őket.
Mindenképpen érdemes egy kicsit belenézni a mozdonyokba, mennyire koszolódtak el az áramszedők a kerekeknél, egy egy csepp műszerolaj a motor tengelyvégeire, és a hajtás többi tengelycsapágyazására, fogaskerekekre.NAGYON FONTOS! Csak műszerolajat használni, véletlenül sem étolajat! Eleve egy vastag olaj, hamar összeszedi a port, besűrüsödik és szépen hazavágja a mozdonyt, rossz esetben a motor is lefüstöl az erőlködéstől.
Kézzel átforgatni a hajtást és a kerekeket egy fültisztító pálcával letisztogatni a rákenődött kosztól amit felszedett a mozdony a sínekről. Ehhez lehet használni WD-40 et vagy valami kontakt tisztítót, csak motorba ne nagyon menjen.Én az öreg Marklineket, amikor szerzek valami "új" gépet, atomjaira szedem és tömény mosogatószerrel, meleg vízben egy fogkefével lecsutakolom az egész gépet, a hajtástól az irányváltóig. Utána összerakom, olajozás, stb. ami ahol kell és irány a terepasztal. Ez eddig mindig bevált, a romos működésképtelen gépek onnantól hibátlanul közlekednek. Szóval a nagytakarítást mindenképpen javaslom, ha nem új gépekről van szó.
-
alexnowan
aktív tag
válasz
pirosvilamos
üzenetére
Szia!
Biztos lehet, de az ára....
A boltban mondták hogy próbáljam inkább így.De ha Te tudsz olcsón, szólj!

-
prime_adam
aktív tag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Ezzel csak az a baj, hogyha 2 mozdony megy egy időben (2 kör összekapcsolva, nem valami nagyra kell gondolni), akkor a másik megy tovább független attól, hogy a másik kiakadt-e. Tehát valami "lokális" hiba lehet.
Amúgy digitálisak.
-
YanezTTrain
tag
válasz
prime_adam
üzenetére
Üdv! Nem biztos hogy a gépek hibásak. Miféle tápegységgel, trafóval hajtod a vasutat? Lehet annak a teljesítménye kevés és a beépített védelem lekapcsolja a tápfeszt.
-
alexnowan
aktív tag
Sziasztok!
A fiam - 10 éves - kezd érdeklődni a villanyvonatozás iránt, egyenlőre csak játék szinten. Tavaly kapott egy MÁV taurust, fuggert kocsikkal, digitálisan előkészítve.
Sajnos a digitális vezérlés nagyon sok nekem, és nem is biztos hogy ki lenne használva.Van arra esély hogy valakivel összeállva megvegyek egy start szettet, és nekem az irányítás kellene, a vágány meg a kocsik/mozdony pedig lehet a másik félé.
Tudtok esetleg valakit aki ilyenben "utazik"?
Előre is köszi a segítséget!

-
prime_adam
aktív tag
Helló!
Lenne itt egy kis problémám. Van 2 mozdony (egy taurus, meg egy tgv) amik sajnos időhiányában sokat álltak és azt hiszem ez megviselte őket. Konkrétan mindkettő megy egy ideig, majd hirtelen minden jel nélkül leállnak. Van hogy percenként, van mikor fél óra után. Ha leveszem őket a sínről és visszateszem megint működnek. Őszintén szólva gőzöm nincs, egyáltalán mivel lehet a baj
Motoruk kicsit zúg. A többivel nincs hasonló probléma.Jah és nem vagyok szakértője ezeknek a kis kütyüknek, szóval ha lehet számomra is érthetően magyarázzatok

-
YanezTTrain
tag
válasz
hanzohattori
üzenetére
Ha szerencséje van csak felületi rozsda. Én is vettem ilyen siralmas állapotú síneket. Folyékony szappan és egy erős sörtéjű fogkefe csodákat művelt, szinte új kinézete lett a vasaknak. Szárítás után tökéletes vágányanyag vált belőlük.
-
hanzohattori
csendes tag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Lesz dolga a leendő tulajnak, több mint fele iszonyat rozsdaette sajnos, én is néztem:-(.
-
jákob13
tag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
-
YanezTTrain
tag
Tegnap lőttem a cuccot egy használt modelleket is áruló boltban pár L-ért.
Az alant látható gép már régóta a dobozában pihen, hamarosan végre sínre kerül és elkezdi a vidám pöfögést.
Ez a kis háromcsatlós 0e gőzös lesz a vasút egyetlen mozdonya egyelőre. Indulhat a kocsipark készítés-beszerzés. 0e-s járgányokat szerezni nem lesz egyszerű, talán a Fleischmannak a Magic Train rendszeréből még lehet szerezni, eredeti Marklin Minexet már elég nehéz.
-
YanezTTrain
tag
Elkészültek a tervek a hurcolós pályához. 2db. 120x90 és 4db 90x45 centis darab fogja alkotni a pályát jelen állás szerint. Az alagutas és a hidas modulok a rajzokon keskenyebbek, de ez csak a tervezőprogram adta lehetőség és nem volt kedvem photoshoppal igazgatni. De a sínmennyiségtől függően még tovább épül. Csak kézikapcsolású váltók lesznek mindenhol. Ja! És a leg fontosabb! 0e méretarányú lesz!
-
jákob13
tag
-
Keeperv85
nagyúr
Kivéve hogyha terep rekonstrukciót tervez megvalósítani valaki, mert ott ugye nem nagyon kéne elrugaszkodni a valóságtól. Persze ha a valóság még rekonstruálható. Mert mikor az ember kimegy a helyszínre és ez helyett, már csak ez van, akkor lehet gondolkodni és előszedi a jatagánt, hátha ki tudom találni merre volt pl. a másik pályaudvar bemenő vágánya. Vagy egyáltalán merre van a bejárat, ugyanis minden igyekezetem és tér érzékem ellenére sem tudok rájönni hogy hozták össze a két szintet. (Kb. 4-6 méter van az alsó és a felső pu. között a valóságban, lásd az első képen a fenti vonal és alatta a másik pu., de létezett a mozdonyszínen elvileg egy vagy több közösítő vágány). A most beköszöntött hó viszont elvette a kedvem a "sétától"...

-
Keeperv85
nagyúr

Az igen! Nem semmi munka lehet benne. Micsoda hiányérzet lehet úrrá az emberen, mikor kész... "Nincs már mit építeni, pedig minden nap ezt csináltam...
"Amúgy találtam ma egy műanyag mozdonyt kihajítva a kuka mellé. Egy pici irányváltó gomb van az oldalán és elemes, de egész mutatós kis jószág. a tévé tetején pihen most megtisztítva.

-
jákob13
tag
[16 éven keresztül építette ezt a terepasztalt]
Ez már beteg.. -
Batman2
addikt
Apropo,
most volt Debrecenben, a hétvégén a szokásos év végi vasút modell kiállítás !
Ezennel nem csak a helyi klub és emberek anyagai, asztala volt ott, hanem a Nagyváradi kollágák is hozta járműparkot és asztalt is, és a két társaság vegyesen épített pályát a modul asztalaiból !
Volt Csaurusz és egyéb román modell is, román jelzőkkel felszerelt pályán.
Fantasztikus világítást valósítottak meg az összeépített modulokon, utcai lámpák garmada, külön narancs fényű nátrium lámpa, külön fémhalogén fehéres-rózsaszínes lámpa, külön lilás-piszkos-fehér fénycső világítás és megannyi utcai helyzet lemodellezve, kivilágítva, fatansztikus volt !!!

Üdv.
-
Batman2
addikt
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Szevasz
Nagyon jó volna, jó ötlet !

Előbb viszont stabilizálódnia kell a helyzetemnek, sajnos csak utána tudnék egy ilyenbe beszállni.
Üdv.
-
jákob13
tag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Hamarabb volt most.
-
YanezTTrain
tag
Markolászná? Fogná? A Temofeszten kölök simán kirángatta a vonatot az asztalomon az alagútból! Na az volt infarktus közeli állapot, mikor a vagonok csattogtak a padlón és a forgóvázak repkedtek szanaszét. A mozdony megúszta. Okos szülő meg meg is magyarázza, hogy magától siklott ki. Évekig soha, én meg vak vagyok mondom. Szóval tény és való, hogy egy-egy ilyen kiállítás komoly idegi erőpróbát jelent az embernek. Csütörtök reggel vidáman kezdesz építeni, vasárnap délután meg más sík ideg vagy, azt várod legyen már vége.
Hozzáteszem, huszon-harminc évvel ezelőtt is voltak kiállítások, eszünkbe nem jutott, hogy bármihez is hozzányúljunk, ha csak kimondottan meg nem engedték. Itt meg némelyik tapló még puposkodik is, hogy ő mennyit fizetett a belépőért, és hogy azért neki mindent lehet. Amikor ember meg felvilágosítja, hogy a saját magán tulajdonát hozta ki a kiállításra és a büdös kölkét takarítsa el a terepasztalról-alól, stb, akkor meg van sértődve. -
talpas
aktív tag
válasz
jákob13
üzenetére
Háát minden elismerésem Nektek, akik megmutatják a többieknek
. Bár az a kölök ott a kordont markolászva látszik, be van zsongva szegénykém mert menne már, fogná a kezébe a kis csodákat, Nektek infarktus állapotot okozva. Én azt mondom és vallom, amíg Ti ezt teszitek hobbi, játék, építés ki minek nevezi, addig jó ez a világ. 
-
jákob13
tag
-
Keeperv85
nagyúr
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Miután egyik létező darab ott pihen a 9-ből, nekem is az a következő célpontom, csak még nem találtam hivatalos elérhetőséget online.

-
jákob13
tag
-
Keeperv85
nagyúr
válasz
jákob13
üzenetére
Igen, ennyi kb. amit én is tudok. Köszi. Sajnos sem egy modellszám, sem egy pontosabb leírás, sem egy gépkönyv... sem semmi más nem maradt. Ahol a 3 pécsi mozdony teljesített, oda, legalábbis a mozdonyszínre lehetetlennel egyenlő bejutni. Mindkét pályaudvar szinte teljesen elpusztult, a hidakat felrobbantották, az épületek nagy részével együtt. Ami még megmaradt, azokat az épületeket egy olyan telep használja, akik finoman szólva sem közreműködőek. Nem küldtek a ..csába, de nem engedtek be, mondván ott már nincs semmi. A még ki nem sajátított részeket rég tönkretették, vagy mint írtam is lehetetlen őket megközelíteni, de már 10-15 éve sem volt egyszerű. Voltam a MÁV-nál is, de nem hozzájuk tartozott a rendező, így ott sincs semmi. Nemrég a bányászattörténeti múzeum is lehúzta a rolót, így ott sem találtam olyan illetékest, aki bővebb infót tudna mondani a maradék két mozdonyról. Egyiket elvileg használják fűtőmozdonynak, a másikat viszont kvázi "elnyelte a föld". Lehet szétszedték, de nem értem hová tűnt az összes jegyzőkönyv... Lehetetlen hogy egy ekkora telephelyről nincsenek tervek, sem dokumentáció, sem semmi más. Pár fénykép csak és a műemlékké nyilvánított (már csak részben védett) épület(ek), mindössze amiből el lehet indulni. Túl kevés...

-
jákob13
tag
válasz
Keeperv85
üzenetére
A Ganz által 1913-ban épített négytengelyes (AA)'(AA)' tengelyelrendezésű, 26 tonna szolgálati tömegű mozdonyok motorjai összesen 220 kW teljesítmény leadásával 40 km/h-ig tudták gyorsítani a vonatokat. A gépek közül kettő épült a POHÉV számára (Eg 5 és Eg 6) számon, de vásárolt hasonló mozdonyokat a Mecseki Szénbányák is, ezek egyike a Magyar Vasúttörténeti Parkban tengeti napjait.
-
Keeperv85
nagyúr
Erről a mozdonyról tud valaki bővebb infót mondani nekem?

Amit nekem sikerült kideríteni, az az, hogy a POHÉV és a mecseki szénbányák használták. Az előbbi egy 550V-os DC, míg az utóbbiak 850V-os revíziói. Pontosan 9 darab készül belőle, nem több sajnos. Ebből állítólag még kettő van itt Pécsett, de bővebb infót nem találtam róla hogy hogy hozták ki őket a telepükről. (Gondolom kivontatták, mert a felső vezeték jóval korábban elpusztult, mint ahogy a remiz, ahol szolgáltak). Az utolsó infóm róluk, hogy '98-ban még látták működni az egyiket....Azt sem tudom a harmadik hová lett vajon, mindenhol új munkaerő dolgozik már és hiába próbáltam kérdezősködni, minden felé falba ütközök...

Esetleg nem tudja valaki ennek a pontos típusát?
-
jákob13
tag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Hol mit mikor???
-
YanezTTrain
tag
Na, most lehet, sőt biztos, hogy nagyon le fogtok hülyézni!
Arra gondoltam, lehetne összehozni egy topic találkozót. És ha már lúd, legyen kövér, egy kiállítás keretein belül. Van pár ismerősöm akik ebben a dologban eléggé ott vannak, szerveznek ezt azt. Volna e kedv, hajlandóság egy ilyen bulihoz a topiclakók körében?
Aki tud hozhatna terepasztalt, vagy dilikört, vagy bár mit. Autó, repülő, léghajó, vagy birodalmi lépegető modellt, tök mindegy.
Vélemény?
-
YanezTTrain
tag
válasz
applause
üzenetére
Lalának igaza van a méterenkénti 4 cm emelkedéssel, sőt az ideális 3 cm lenne. Viszont az asztalok méretei miatt kénytelen az ember torzítani az emelkedőkön. Tapasztalat, hogy pl. egy Piko R440 cm-es félkörrel nyugodtan felmehetsz 6-7 cm magasba, ez még nem veszélyesen csúnya és egy jó mozdony 3 gyorsvonat kocsival kényelmesen felmegy rajta. Ha jól láttam neked ennél nagyobb sugarú ívek vannak az asztalodon. Tehát mondjuk a 6cm nem okoz problémát, ott már egy beépített hídnak is van értelme, át lehet vezetni alatta az autóutat, stb.
Nekem a Marklin asztalon R360-as ívekkel megy fel az összekötő vágány a fővonalról a mellékvonalra 8 cm magasságra. 5-6 kocsis tehervonatokat minden további nélkül felvisz a DHG500-as is, nagyobb gépek pl. a BR86 meg sem érzik az emelkedőt.
Azt javaslom, kísérletezz. Csináld meg az emelkedők alá a farost, rétegeltlemez stb alátétet és különböző emelkedésekkel próbáld ki a szerelvényeidet, mielőtt véglegesen rögzíted a pályát.
-
applause
aktív tag
Gyors segítség kellene a pályaemelkedésre, hogy jól gondolom-e?
1méteren 5cm emelkedés =5% vagy 50 ezrelék. -
Batman2
addikt
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Így már értem.
-
Keeperv85
nagyúr
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Köszönöm, megnézem közelebbről!

-
YanezTTrain
tag
De jó amikor felpörögnek a gondolatok!
A sárga színnel jelölt ovált nem tudom bekapcsolni a Marklin rendszerbe, mert az kétsínes egyenáramú vasútnak a pályálya lesz. A Marklin meg ugye 3 sínes váltóáramú rendszer. A kétsínes kimondottan a Hornby szerelvényeknek készül, mert jó lenne már azokat is futtatni, de nincsen hol, átalakítani Marklin rendszerre meg még sem nem nincsen hangulatom őket.
Pálya áttervezése?
Vágányzatot mindenképpen bontani kell az emelkedő miatt. Én a külső kört emelném meg, átvinném egy hídon és vissza alapszintbe a két emelkedő lehet alagútban is, illetve a belső kör egy-egy része is alagútban futhat. -
applause
aktív tag
Szeretném a pályámat átalakítani úgy, hogy megemelni egy sínpárt, alagutat készíteni. Ötleteket szeretnék kérni a jelenlegi átalakítására, esetleg egy újjab kör beépítésével. Nem tudok előrelépni, valami eredeti ötlet kellene.

-
jákob13
tag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Gyere csak fel skype ra. Lehetne az alsó állomást 3 vágányosítani. Küld már ezt ezt a tervet.
-
Batman2
addikt
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Ó, ez szép változatos pálya, nem amegszokott egyszerű krö, vagy ovál, téglap !!

És ráadásul több szintes !!
Jó lesz !!
De ahogy nézem, a felül levő legkülső ovál pálya nem csatlakozik semmihez ?

A helyett akkor már csigavonalban beszervezném a többi pályába.
Üdv.
-
applause
aktív tag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Sok sikert a bővítéshez.
-
YanezTTrain
tag
Újabb asztalrészek épülnek...
Megkaptam az engedélyt, a terepasztal mellett lévő 47 cm széles használaton kívüli terület beépítésére. Illetve a sarokban tátongó lyuk is eltűnik. Persze innentől az asztal mozgathatósága is szinte nullára csökken. Bár igyekszem úgy megoldani, hogy az új részek ugyan úgy leválaszthatóak legyenek, mint a fejállomás.
A terepasztal mögötti sarokban lévő luksi helyére egy egyszerű darab kerül, ami csak terepet fog tartalmazni, és egy darab nyílt vonalat, illetve arra fog támaszkodni az új pálya hídja.
A nagyobb terület az asztal melletti kihasználatlan tér, viszont egy kisebb három vágányos teherpályaudvar megépítését teszi lehetővé. Így a fejállomás kitölti igazi funkcióját, oda csak személyvonatok járnak majd be.
A teherpályaudvaron lesz hely az alsó pálya állandó teherszerelvényeinek, illetve használaton kívüli teherkocsikat is lehet tárolni. A terep kiképzése pedig ugye bármit megenged. Gondolok itt rakodókra, raktárépületre, konténer átrakóra, stb, stb... Persze nem marad el egy vagy több vágány villamosítása sem. A felsővezetékes üzemmel pl. tudok majd egy kis személyvonatot ingáztatni a fejállomás és a teherpályaudvar között. Lassan itt az idelye a menetrend készítésnek is, mert annyi mindent lehet majd csinálni a pályán, hogy csak na!Az új pálya tulajdonképpen egy jó nagy dilikör. Ezt Marklin sínekből szerkesztettem meg a rajzon, de valójában a szándék az egyenáramos Hornby cuccok beindítása. Ekkora helyen két szerelvény térközbiztosítással kergetheti egymást a végtelenségig. Az asztal hátsó részén az állomás szintjében fut az új pálya, az első oldalon viszont már egy 15 cm magas hídon fog futni a vonat. Így elválasztódik a lenti dolgoktól, nem zavarja a rálátást az alsóbb szintekre.
És evvel be is fejeződik a lehetőségek sora, mert az utolsó millimétert is beépítettem, amit beépíthetek. Innen már csak a terepre tudok érdekes kattogó villogó füttyögő dolgokat kitalálni az asztal dinamikáját növelendő.

a kép bal oldalán az új teherpályaudvar. A sárga pálya lesz az új dilikör az egyenáramos cuccoknak.
itt pedig egy körülbelüli 3D-s kép a projektről. Persze ennyi rengeteg hídláb nem lesz, az egyenes szakaszt valami jó nagy feszített híddal oldom meg, max két közbenső pillérrel. Az asztal egyik leg látványosabb eleme lesz azt hiszem. Alap a budapesti Erzsébet-híd és a londoni Albert-híd. A kettő hasonlít egymásra, ezekből leszen valami öszvér összehozva az asztalra. -
Batman2
addikt
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Szevasz
Akkor csak hasonló momentumok vannak a kettőben.

Üdv.
-
YanezTTrain
tag
Képek a ma esti száguldozásról...

BR86 gépmenetben jön lefelé a mellékvonalról, miután a felhúzott tehervonatot átadta egy másik mozdonynak.
Vicinális személyvonat BR89-es gőzössel továbbítva.
Ellenirányból tehervonat egy másik BR89-es géppel...
A fővonalról éppen a fejállomásra érkezik egy másik vicinális szerelvény, egy újabb BR89-es gőzössel. (Van pár darab...)

V200 tehervonati szolgálatban...
Az amerikai szerelvény is repesztett egy jót az F7-essel. Éppen visszaporoszkál pihenni.
BR23 személyvonatozik az I. vágányon.Vitán felül a pálya egyik ékessége.
DHG500 a BR86-os géptől átvett tehervonattal.
Vonatba nem sorolt tehervagonok az állomás III. vágányán.

-
YanezTTrain
tag
válasz
Batman2
üzenetére
Üdv!
Pár éve jártam, de akkor asztal nélkül. Ezt a templomot ki akarta dobni egy ismerősöm, mert erősen hiányos volt, meg romos, lelakott, ahogy egy 20-30 éve dobálódó makett ki szokott nézni. Már csak virtusból is elkunyeráltam és nekikezdtem rendbe hozni amennyire tudtam. Persze az eredeti csicsás templomtornyot nem tudtam rekonstruálni, így egy egyszerűbb változatot csináltam. No meg körbe zöldségeletem és egy kis tömeget is ragasztottam ide oda.
-
Batman2
addikt
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Szevasz
Annyira ismerős az asztalod, az a templom rajta, nem jártál az elmult években a szokásos december elejei, Debreceni modellvasút kiállításon ?
Üdv.
-
YanezTTrain
tag
Az asztal némileg kizöldült. pár mini üvegmosó felkerült az asztalra.

Az óriásfenyők ideiglenesen lekerültek az asztalról. A sarokban ahol egyelőre csak egy lyuk tátong keletkezik majd egy terepasztalrész azt befoltozandó. Oda mennek az óriás fák, meg kisebbek, meg bokrok, meg a Tigris tankok és még pár harci jármű, no meg katonák. Kisebb hadgyakorlat fog zajlani a sarokban.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen okostelefont vegyek?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Milyen légkondit a lakásba?
- Milyen egeret válasszak?
- Mesterséges intelligencia topik
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Győr és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- M1 iMac 2021 24" - 16GB RAM, 2TB, 1TB, 512GB SSD 27% ÁFÁS
- Apple iPhone 12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 Pro 64GB Silver -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3565
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 128GB Space Black-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4420, 100% Akksi
- Dell Precision 3581 i7-13700H / 32GB DDR5 / RTX A1000 6GB Workstation
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Logikátlannak tűnik úgy a pálya szerkezete...

. Bár az a kölök ott a kordont markolászva látszik, be van zsongva szegénykém mert menne már, fogná a kezébe a kis csodákat, Nektek infarktus állapotot okozva. Én azt mondom és vallom, amíg Ti ezt teszitek hobbi, játék, építés ki minek nevezi, addig jó ez a világ.