Hirdetés
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
- Android másképp: Lineage OS és társai
- Szólánc.
- Milyen mosógépet vegyek?
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- GPU-k mindörökké - a kezdetek?
- A legolcsóbb gamer laptop RTX 4060-al.
- Fűzzük össze a szavakat :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
ncc1701
veterán
válasz Csabroncka #17100 üzenetére
Csákány nagy haver ilyenkor.
-
totron
addikt
[link]
Urbanizáció-deurbanizáció. A film elején a nő még az igényeik által kinőtt házikóról mesél az igényeik által kinőtt házikóban. Tesznek egy kört a városban, de nem bírják a panelt. Földből élő embert nem sokszor lehet panelosítani, de még a nem földből élőt sem.[ Szerkesztve ]
-
-
csp01
tag
Cica sírját szeretném valami növénnyel szebbé tenni. Nem feltétel, hogy virágos legyen. Valami szerényet képzeltem, ami lehetőleg állandó és elterjed magától.
-
User_2
tag
válasz repvez #17083 üzenetére
kevés neki a föld, szar a talaj, a magonc nem annyira életképes mint szeretnéd.
szedj egy kis csalánlevelet és permetezd be 1 napos ázatának tízszeresre hígított oldatával hetente egyszer. nermcsak a levelét, szárát is.-------------
ez akár classic is lehet[ Szerkesztve ]
-
its_grandpa
tag
válasz ncc1701 #17098 üzenetére
>> Anya nem volt oda a ribizli ötletért, szerinte túl macerás
Az, viszont nagyon finom.
>> Bogyós gyümölcsök az irány..
Van rengeteg málnám, 3 egres, sok szeder ami most érik, 2 folyton termő epres magas ágyásban.
>> én szeretnék még vagy 2 ágyást a zöldségeknek is.
Emelt ágyás, 3*1 méter, égetett fa, DIY, én gyalulom, égetem, a 4 m-es 10-es deszkát megkapom 1.500.- ért.
Van benne 1 sor lila,1 sor fehér (snowball) hagyma, 1 sor paprika, 2 sor paradicsom.
Paradicsomot egy darabig nem veszünk ( 1 hetes kép ). -
ncc1701
veterán
válasz its_grandpa #17109 üzenetére
Nálam 4m*80cm egy ágyás, és 15cm magas, égetem, és lenolajozom. Telitöltöm komposzttal, amit idén, vagy tavasszal megint rendelni kell, nem tudok 3-4 köbmétert kitermelni addigra. VIszont belülre nem teszek műanyagot, inkább cserélem a fát 5 évente.
-
totron
addikt
-
Peetey91
senior tag
Sziasztok!
Az udvarunkon levő fűvel kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni, mielőtt esetleg kertészt/szakembert hívok.
Egy éve nyár végén, ősz elején füvesítettünk, egész szép is volt idáig fű, kissé foltos itt-ott, de vállalható. Aztán most ebben az elmúlt két-három hétben amikor ezek a borzasztó melegek voltak nem voltunk otthon és mire hazaértünk az egész udvaron a fű gyakorlatilag kiszáradt, kiégett. Naponta megy és ment is kora reggel locsolás, beállított locsolórendszerrel. A kertet gyakorlatilag egész nap telibe süti a tűző nap, ennyire kiszáríthatta volna? Vagy esetleg valami betegség mehetett végig az egész udvaron?
Ami még nagyon különös nekem, hogy van egy terület ahol teljesen szabályosan van kiszáradva a rész, ezalatt egy esővíztározó van, de nem a teljes hosszában, az kisebb ennél.
A fentiek alapján mire számítsak? Vajon újra tud-e éledni, érdemes lenne-e kezdenem vele valamit (plusz locsolást beállítani naponta többször, tápanyag, akármi), ősszel talán újraéled, vagy vajon újrafüvesítés várható, ha szeretnénk még zöldet a kertben? -
ncc1701
veterán
válasz Peetey91 #17117 üzenetére
50-50%, meglátod, mikor jönnek az esők. Addig ezt engedd el.
Ezért magyarázzuk, h erre a mediterrán éghajlatra felesleges fűvel foglalkozni, kb a kizsírozott szakadékba lefele hajtod csutkagázzal a szopórollert a f@szerdőbe befele tátott szájjal.
Idén széjjelszórok 3-5kg vörös herét. A cél nálam az, h heti 1x locsolással túlélje kb akármi, ami zöld. És nálunk 5-10m magas fák vannak körbe, ergo félidőben árnyákos az egész. -
PuffyDog
tag
Sziasztok! Adott egy FS 261 Fűkasza. A fejen jobb oldalt található egy zsírzó csavar, amihez gyárilag kulcsot nem adnak. Egy speciális kulcs kell hozzá (bitfej), amit lehet venni. Az a kérdésem hogy kell zsírozni vagy nem. Ha nem zsírzom a fejet nem jár garanciavesztéssel?
=>> Ha sokáig nem írok ne haragudj, biztos oka van! K&H vagy Gránit Bank számlát nyitsz? Mindkettőnél 50 000 Ft bónusz jár! Írj még ma, és segítek! <<=
-
H-Zol
senior tag
válasz PuffyDog #17119 üzenetére
Nekem 10+ éve egy Kawasaki fűkaszám van , azon egy sima csavar , 13 mm kulcsal kiveszem , a nagy zsirzómon van ilyen hegyes végű fej , és évi két három alkalommal nyomok bele egy kis zsírt ! Állítólag lehet hozzájuk kapni ilyen menetes , tubusos zsírt , amit bele tekersz a csavar helyére és nyomsz bele egy kis zsírt !!
Olyan kúp fogaskerék és fogaskerék van benne mint a sarokcsiszolóban , az is zsírban van , de akárhányszor szétszedtem a zsír kíván kenve a szélére és a fogaskerekek szinte szárazak , na amikor teszel bele zsírt akkor egy kicsit megkenődnek a fogaskerekek ! -
PuffyDog
tag
Köszönöm szépen a válaszokat. Nem az enyém, nekem életem sincs, nemhogy kertem, telkem, fűkaszám. Csak egy ismerősnek próbálok segíteni.
=>> Ha sokáig nem írok ne haragudj, biztos oka van! K&H vagy Gránit Bank számlát nyitsz? Mindkettőnél 50 000 Ft bónusz jár! Írj még ma, és segítek! <<=
-
addikt
válasz Peetey91 #17117 üzenetére
egyértelmű száradás
a locsolás mit jelent? mennyi mm esőnek megfelelő víz megy ki alkalmanként? este ne locsolj, az a gombásodás melegágyakezdésnek árasztás slaggal, kézből. addig ne állj arrébb, amíg elnyeli a vizet a föld. akkor lesz elég, ha egy nagyobb (10+ cm) csavarhúzót erőlködés nélkül le tudsz dugni a földbe a nyeléig.
ha ez megvan, akkor az öntözőt állítsd be hajnal ötre, és locsolj sok (7+ mm esőnek megfelelő) vizet naponta amíg ilyen 30+ fokok vannak
“The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt.” - Bertrand Russell
-
totron
addikt
válasz f4lcon #17124 üzenetére
Most még lehet az angolgyepmestert játszani, aztán
haamikor majd nálunk is bevezetik az érezhető korlátozásokat vízfelhasználásilag már nem lesz kérdés a kérdés többé. Egyre inkább irreális ráfordításokat igényel a gyepigény. Spanyóliában, a Dél-Olasz területeken is mi van, meg lehet nézni, hogy messzire ne menjünk, de számos a példa.A víztározó fölött egy gyengébb tápanyagtartalom került vissza, illetve vékonyabb rétegből tud gazdálkodni a növény ami nedvességügyileg is egy hátrány - ironikus azért.
Mindezek ellenére érdemes rámenni észszerűen a zöldre, anélkül cseppet meleg van. Mindig a legkisebb befektetés a nyerő, minimális rásegítést és irányvektort adva a természetnek, összefésülve igényeinkkel. Az nem megy, hogy mindent is beáldozunk/kizsigerelünk a konvenció miatt.
Íródtak már, de gyűjtsük csokorba a mostantól szóba jöhető zöldeket.
[ Szerkesztve ]
-
ncc1701
veterán
válasz totron #17125 üzenetére
Ősszel veszek 2-2kg vörös here/lóhere magot, arra próbálok átállni. Tavasszal is szerintem felülvetem az egész füves területem vele. Ezeknek sokkal mélyebbre megy a gyökere, mint a fűnek.
A célom az, h 2-3 éven belül olyan zöld felületem legyen, amit heti 1x locsolással fennt tudok tartani. A terület 50%-ban árnyékban van, úgyhogy talán esélyes. -
ncc1701
veterán
válasz f4lcon #17128 üzenetére
Már most sérült.
Egy rakat pest könyéki településen vízhiány van. Nem a kutakból, hanem a csapból sem jön a víz. Készülj erre inkább, jobban jársz. Nekem 1m3 vizem mindig van otthon tartalékban.Sziciliában olyan aszály van, h tengervíz jön vissza a kutakból, elhajtják a turistákat, mert a budit sem lehet lehúzni. Kicsit nyitott szemmel kell járni.
[ Szerkesztve ]
-
totron
addikt
válasz f4lcon #17126 üzenetére
Eleve fúrtra gondoltam. A vízkészletnek aztán édesmindegy, hogy urbánus formátum szerint van-e keretezve a kivétele, a felhasználása vagy sem, ezt felejtsük el.
Kapcsolódó, szuper, fészbukos emlék: külterületi létezés volt taglalva, annak lehetőségei-lehetetlenségei, hogyanjai, költségei. Egyszercsak felcsattan valaki, hogy és a szemétszállítás? Az, na azzal mi van, az kimaradt! Nem maradt ki, odakint nincs olyan, abban, az aszfaltról nézve jól megszokott és szervezett formájában. Nagyon kevesek látják a közszolgáltatás fonákját, a kiszolgáltatottságot. Ugyanígy a lépdelve az egyre elemibb igények, történetek felé is: nem a város adja a vizet a maga díjszabásában, hanem a vízadó réteg, alólunk. A nap végén persze pont hogy a vízmaffiával/háborúval nézünk farkasszemet, de hogy minél inkább kitoljuk ennek kezdetét, okosan kell azt a zöldet is akarni. Ez a napi bölcseletem, ugye milyen jó? -
Rive
veterán
válasz f4lcon #17128 üzenetére
...mennyire kell hosszú távon nézni...
A szivattyúk néhol már egy aszályos nyarat is meg tudnak érezni, de ha két-három is jön zsinórban, akkor már nehéz olyan helyet találni ahol ne csökkenne a vízhozam.
És igazából a múlt évek átlag alatti éves esői még mindig látszanak a talajvízszinteken.
Szóval egyáltalán nem valami beláthatatlan időtávokról beszélünk.
[ Szerkesztve ]
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
addikt
válasz ncc1701 #17130 üzenetére
a Szeged környéki ivóvíz nyerő kutak nagy része 440-460 méter mélyen van, a fúrt kutak meg 6-8-10 méterre lévő talajvíz készletből nyerik a vizet. ne mossuk már össze a szezont a fazonnal... a csapvizet adó mélységben a víz mennyisége elsősorban a klimatikus viszonyoktól, meg a csapadékként lehulló esőtől függ, míg a Duna mellett alacsony vízállásnál a folyó több talajvizet visz magával, mint amennyit ott a környéken ki lehet locsolni.
az, hogy a csapból nem jön víz, egyébként lehet infrastruktúrális probléma is, nem csak vízhiány - például többen vannak rákötve a kútra, mint kellene, mert egyes agglomerációs települések nem tudtak megálljt parancsolni az 500nm telekre 3-as ikerházat építő vállalkozóknak.“The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt.” - Bertrand Russell
-
ncc1701
veterán
válasz f4lcon #17134 üzenetére
Pécel körül konkrétan bsztak új kutat fúrni a régi, bedöglöttek helyett. Plusz lehet nézni az 50 éves vezetékeket, hogy erre miért nem költenek, de ez baromi nagy viktorozáshoz vezetne.
Mindegy, a víznek akkor is oda kell kerülnie valahogy a föld alá, és nem fogsz arról meggyőzni, h feltétlen értelmes dolog ivóvízzel locsolni a földet csak azért, h egy monokultúrát tartson fennt valaki, ami a mi jelenlegi éghajlatunkon is életképtelen. -
totron
addikt
válasz f4lcon #17134 üzenetére
Soha, ismétlem soha nem láttam még ilyen gyatra állapotban az ártézi kutakat. Van amelyik passzivizálta is magát, tehát már csak szivattyúval lehet kinyerni belőle, de a többit sem választja el sok ettől az állapottól, egyre elhalóbban pisálgatnak, egyre cingárabb sugárban. Félelmetes. A végállapotot meg nem kell ecsetelni, de nem túl sok fejbeni iterációval az is kilátásba kerül, tetszik-nem tetszik.
A vállalkozók/egyenlőtlen elosztás is egy probléma, de nem ezen áll vagy bukik a dolog ott lent már most sem.
A Duna vízhozama meg mindaddig ellenünk dolgozik amíg ugye valamiféle visszaállítás el nem kezdődik.
-
-
btraven
őstag
-
addikt
válasz btraven #17140 üzenetére
tuját én se javaslom, nagyon kényes
babérmeggy jó lehet, vagy kínai boróka, korallberkenye
de ha hasonló tömött, és gyorsan növő növényt akarsz, akkor leylandi ciprus“The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt.” - Bertrand Russell
-
totron
addikt
válasz btraven #17140 üzenetére
A szakirodalom szereti kiemelni vízigény-szempontból, itt gyk. a fenyőfákkal együtt száradt ki az a pár ami itt a ház körül volt, persze volt már bennük gomba általi gyengítettség is rendesen. Nem tudom hogyan, miként követi le a közmegegyezés/szabályozás az engedélyezett, ill. a tiltott fajokat, kell valamit kezdeni mindesetre a változások adta lehetőségekkel. Ugyanazt tudom tanácsolni én is, hogy ezzel a vonallal már nem érdemes tervezni. Nem divatszöveg, nagy kényszermészárlás volt itt is, ~26?, nálamnál átlagban 2x nagyobb növényt kellett a másvilágra eszközölni.
Ciprus, boróka is hasonló sors elé néz. Tűztövis bírja.
[ Szerkesztve ]
-
simico
tag
válasz f4lcon #17142 üzenetére
Leylandi ciprust inkább ne, ugyanaz vár rá mint a tujákra. Nem erre az éghajlatra való, gombás betegség is egyre gyakoribb. Másrészt a gyorsan növésnek csak az elején örül az ember, később már nem. Nekünk több mint 50 méternyi van, csak a gond van vele... néha legszívesebben kivágatnám a fenébe az egészet.
-
simico
tag
válasz Stylewars_kp #17146 üzenetére
Én nem merek ajánlani semmit, maximum rendes kerítést betekintésgátló hálóval vagy szomszédok nélküli tanyára költözést (utóbbi egyre vonzóbb számomra...). Ami nálunk nulla gondozás mellett is jól elvan az a tiszafa, miközben minden más kipusztul vagy csak nagy erőfeszítések árán tartható életben.
Más. Ha már nemrég szó volt a kiégett fűről meg heréről. A gyerekszoba előtti pár négyzetméteres előkerti rész alatt van egy nagy szikkasztó, itt eddig minden kipusztult nyáron. Anno javasolta valaki a fehér herét. Az egész jól elvolt minimális locsolással - eddig. A három hétnyi hőség megtette hatását... 4 napig nem voltunk itthon, úgy kiszáradt és kipusztult a here is, hogy már nyomát se látni. A hátsó udvarban egy részen a fű sem bírta a locsolás ellenére, a több locsolástól csak a gaz kezdett el terjedni, a fűnek nem sokat segített. Mondjuk én korábban sem akartam angol pázsitot, pár éve már nem érdekel mi van a fűben amíg zöld és nem szúrós...
ncc1701 örülnék ha a miénk is megállt volna 2 méter magasan, vagy legalább a korábbi tulajok nem engedték volna 3 méterig nőni...
[ Szerkesztve ]
-
Peetey91
senior tag
válasz f4lcon #17124 üzenetére
Köszönöm a javaslatot, rámegyek slaggal és feljebb emelem a locsolást, most 5 mm-en van.
@ncc1701
Ez nagyon jó tipp, megfogadom!
@Kalandor kolléga által javasolt magaságyás sem rossz, csak túl nagy terület és a kert közepére lógna,. Amúgy is tervezünk majd egy kiülős árnyékolós részt arra a környékre építeni, addig megpróbálkozom akkor levendulával. :R -
válasz Kalandor #17139 üzenetére
Pont a nagy hőség előtt vágtam le a füvet. Minden is így néz ki most nálunk.
[ Szerkesztve ]
A természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele, hagyom, hogy megmutassa önmagát.
-
soldi3r
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Ukrajnai háború
- PlayStation 5
- CADA, Polymobil, és más építőkockák
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- MIUI / HyperOS topik