Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Gurulunk, WAZE?!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Arhel
senior tag
Valaki plz írja meg, hogy nagy felbontású HD videókkal mi a helyzet? (akadozik vagy sem) Mert eddig csak erre nem kaptam választ a fórumot olvasgatva, THX

-
Vegha
senior tag
válasz
Stephen003
üzenetére
Ahogy Te is írtad, éppen utazásnál van nagy jelentősége. Attól még, hogy nincs országos lefedettségű HSDPA, általános használatra a GPRS is megfelelő tud lenni, a wifi/bluetooth pedig nem mindenhol ontja magából a zinternet.
Mivel itt egy ún. netbookról beszélünk, nekem ez fontos szempont. 1 éve használom az usb-s hsdpa modemet az asztaligépemhez (sajnos más szolgáltatás nem jöhet szóba) és ha végre veszek egy ilyen kis notebook-ot, sokat lendít a mobilitásán, hogy nem foglal le +1 USB-t a modem. -
Stephen003
tag
válasz
DarkByte
üzenetére
El tudja nekem valaki mondani miért olyan fontos ez a Hsdpa modem cucc?
A Windben van wifi + bluetooth.
Miért olyan fontos ezek mellé még a Hsdpa?
Hsdpa az nem a mobil netes megoldás? (gprs/edge/3g utáni új lépcsőfok?)
Mert ha az akkor annak tök fölösleges akinek van másmilyen netje otthon.Útközbej jó lehet de országban messze nincs még normális lefedettsége a nagysávszélességű mobil netnek.
-
adam182
csendes tag
válasz
Elements1
üzenetére
uhh bazz...ha nem mondod nem jövök rá, hogy ma filmnézés közben miért volt nekem gyanúsan fura a led a bekapcsolónal. zöld és nem kék...lol. pedig tudatosan vettem le "óvatos módra"
homokfúvásról jut eszembe...nektek még nem jutott eszetekben, hogy milyen jól mutatna fehéren egy ízléses airbrush?

3 napja nyúzom a cuccot...lassan írok pár dolgot amit megtapasztaltam
üdv
adam182 -
DarkByte
addikt
válasz
C.I.M.B.I
üzenetére
[link] Úgy látom nem nagyon honorálja ez a játék a széles képernyőt, de ha az Eee -n elfut, akkor szerintem a Wind -en is el fog menni. Persze ha ez neked fontos és biztosra akarsz menni akkor szerintem kérj meg valakit akinek már van hogy tesztelje le.

#992: A Wind -ben tudomásom szerint nem lesz HSDPA modem, de pl. az Acer Aspire One -nak lesz olyan típusa amiben lesz. A HWSW minitesztjében még a SIM kártya helye is látszik.
-
DarkByte
addikt
-
C.I.M.B.I
csendes tag
válasz
DarkByte
üzenetére
Nos én annyira (sőt egyáltalán nem) vagyok Warcraft fan, ezért nem is ismerem a gépigényét. Viszont annál nagyobb MOHAA fan meg COD fan vagyok.
Akkor azok is futnak rajta vígan?
Mert annak veszettül örülnék 
Mondjuk amint nézem HalfLife és FarCry is akadásmentesen fut! Hú de szimpatikus
-
DarkByte
addikt
Szinte biztos vagyok benne hogy amint nagyobb számban elérhetőek lesznek ezek a kisgépek - főleg amelyekben beépítve lesz HSDPA modem - a csapból is a mobilszolgáltatók netbook+mobilnet akciói fognak folyni.

Bocs ha már volt, de nekem ez újdonság: Game with the MSI Wind. Kellemesen elmegy rajta a war3, úgy tűnik DotA-zni lehetne rajta.

-
klaczi
aktív tag
Most, hogy elkezdenek ezek a kis vackok fogyni, a mobilszolgáltatók is kaszálnak majd. Eladnak hozzá jó sok mobilinternet hozzáférést
. -
Elements1
csendes tag
Közben ha valakit érdekel az FN+F10 bill. a gép teljesítményét veszi vissza (procit 800mhz-re, fényerőt kb. 60%ra). Ilyenkor a bekapcsológomb nem kéken, hanem zölden világít. De csak akkus üzemmódban működik!
Amúgy a bill. nagyon jó, simán lehet vele gépelni.

-
Elements1
csendes tag
szerintem nagyon jó rá a 2007 office. Nem tudom te hogy vagy vele, de pl én nagyon nagy excel táblákkal dolgozom. Mivel a 2007 teljesen új formátumban dolgozik (nem 5 mega egy excel fájl hanem csak 0,4) így sokkal kényelmesebben tudok vele dolgozni.
Amúgy a 2007 betöltődése semmivel sem lassabb mint az office xp-é csak éppenséggel 2x annyit tud, jóval kényelmesebben (mondjuk ez sok embert nem érint) -
klaczi
aktív tag
-
Awalon
csendes tag
Bocs hogy félreértettem. Akkor viszont tökéletesen egyetértünk, én is a mattra szavaztam volna...kár hogy senkinek sem jutott eszébe minket kérdezni...
Kezdek én is nagyon a fehér felé hajlani, bár ma egyik barátnőm megint ilyet szólt a wind képére, hogy ja, ez olyan mac, csak kisebb?
-
klaczi
aktív tag
Félreértettél! A miért arra vonatkozott, hogy mi a fenének kell ilyesmit fényesre csinálni. A matt sem lenne drágább. Csak nekem szebb elegánsabb, jobb megfogni stb. Mellesleg erről írok, mert progikat rakok rá. Persze hálózatról. Azért ez tényleg nemcsak cuki. Elindítottam egy Mpeg2 videót és csuklás nélkül elkezdte lejátszani. Most, hogy irogatok rajta a bill is kellemes.
-
foxi69
tag
MSI U100 WIND
Intel Atom processzor Z530 (1,6 GHz, 533 MHz FSB), 10"-os WSVGA (1024 x 600) LED kijelző, 1024 MB DDR2 memória, 80 GB SATA merevlemez, integrált videokártya, D-sub kimenet, 3 USB 2.0, LAN csatla- kozó, Wireless (vezeték nélküli) LAN, Bluetooth, memóriakártya olvasó (SD, MMC, MS, MS Pro), 6 cellás akkumulátor
, 1,2 kg súly, magyar nyelvű Windows XP Home operációs rendszerA "fukarnál"... Tudtok erről valamit???
-
reden87
tag
Amúgy mobilX-en rózsasínre és fehérre még most is azt írja hogy van raktáron.. Ott lehet meg lehet fogdosni

-
Awalon
csendes tag
Nekem is szerintem anyukám fogja örökölni pár év múlva
Vagy a kisöcsém, bár neki nem hiszem hogy kellene. De ki tudja. Max eladom majd pár ezerér valami tizenéves kiscsajnak, aki csak azt látja hogy ez cuki. Hm, lehet mégis rózsaszínt kéne vennem? 
klaczi: csak azéééé mer érdekel

Egyébként szerintem sincs még MMben. Én vagy notebook.hu-nál vagy edigitálnál szeretném megvenni, de egyikük sem írja még hogy lenne raktáron...
-
reden87
tag
Hát én feketét akartam, de most hogy kiderült h nem matt, fehér lesz :\ Amúgy az is fényes, csak nem látszik annyira rajta az ujjlenyomat.. A sárgulásról meg annyit, hogy sztem csak bill sárgulhat max, de engem nem zavar, mert használom 2-3 évig aztán már tudod ki venné meg ha sárgult ha nem.. Addigra már talán 2magos netbook-ok lesznek, ha nem jobbak

Imibácsi: Már lenne MM-ban? Akkor lehet holnap be is nézek Szegeden, hogy van-e már, de sztem még nincs..
-
klaczi
aktív tag
Mindig elfelejtem: ahol én vettem ott az összes fehér angol billel jött. Csak a pink volt magyar. Akinek ez fontos az figyeljen.
-
klaczi
aktív tag
Ilyesminek nyoma sincs. A fényerőt lehet szabélyozni, a hangerőt, webkamera be-ki, alvó uzemmód és wifi ki-be.
Fentebb nagyon szép fotók vannak róla. Csak a teteje pink a többi fehér. Soha nem raktam még webre fotót.
Az akkuidő meg rövidebb mint gondoltam, bár összevissza lett nyomkodva,meg újraindítva, webkamerát csodáltuk stb, most 60% körül jár. Wifit nem tudtam még próbálni, de nincs letiltva.
A szövegszerkesztő amit ajánlani próbálnak hozzá az Office 2007 60 napos verzió. Teljesen alkalmatlannak találom ilyen kis teljesítményhez. Az OfficeXP pont jó lesz hozzá. Amúgy kellemesen használható annak aki ilyesmire vágyik.
Nem arról írok, mert nem akarom összekoszolni
Awalon: ez fényes, szerintem mind az.(miééé?) -
Awalon
csendes tag
Én is épp azon agyalok hogy fehér vagy fekete... fehér mellett szól hogy elvileg előbb megvehetem, de félek hogy koszosodik, sárgul majd...mondjuk nem 10 év használatra tervezem úgyse, de akkoris. Akinek már van, milyennek tűnik ebből a szempontból a burkolat?
Le vagyok amúgy maradva, a fehér matt, a fekete fényes, vagy mind a kettő fényes, csak a feketénél azért emeltétek ki külön mert jobban látszik az ujjlenyomat?Szerintetek jövő héten már megtapizható lesz valahol élőben? Nem merem előrendelni míg nem láttam szemtől szemben
Szóval ha valaki lát bpn, sikítson hangosan 
-
reden87
tag
Én úgy vélem ha órán vagyok net úgyse megy tehát BT és wlan kilőve, szövegszerkesztés és hasonló dolgok mellett bízok a 2,5-3 órában ami szerintem elég is lenne..
-
C.I.M.B.I
csendes tag
Teljes mértékben osztom a véleményedet. 130k a wind-ért irreálisan sok lenne, de csak így tudja produkálni a 6-7 órás üzemidőt.
Tehát kompromisszumot vagyunk kötelesek kötni: ~95k de mellette 2 óránként konnektor-keresés. Viszont ahogy hallottam, akár 1 óra alatt is feltölthető az akku, ami számomra elég barátian hangzik- tulképp 1/3 előadás alatt felölt míg a másik 2/3-on használhatom. Itthon meg úgyis mindenhol van konnektor
Jó persze ez nem alternatíva egy mobil eszköznél. Mindenesetre én meg tudok barátkozni vele. Hát még akkor, ha az ára is kicsit lejjebbvánszorog

-
Polllen
félisten
Ezzel tudod mi a bajom...
Atom tényleg kevesebbet fogyaszt, mint mondjuk a celeron, viszont azt alapból 4 cellás aksival adják, így időre ugyanazt tudják. És azért most is egy 4 cellás aksi 23-25k. Ha külön utólag veszek hozzá egyet, akkor a windem már minimum 130K...az úgy nálam irdatlan drága...(150kért a múltkor láttam valahol akciós subnotit, dvd-íróval, 12" kijelzővel...) én meg csak azért várok még, hogy az atomos procival lényegesen több legyen az üzemidő, de egyelőre úgy tűnik teljesen felesleges... 
Szóval kár volt a népet vakítani a 6 cellás aksikkal...
-
róland
veterán
Páran nem olvashatták a korábbi hozzászólásokat, különben tudnák, hol lehet kapcsolni ezt a funkciót. Így én csak egy rövid leírást adtam. Amúgy szerintem se elérhető már a gyorsítás, pedig nem jönne rosszul. Talán jó kompromisszum lett volna a +10%-nyi túlhajtás, ami olyan 1800 MHz környékén állt volna meg.
Az általad linkelt videót nézve, a védőfólia csillog az MSI-n, s az ugyanúgy gyűjti az ujjlenyomatokat. - Visszavonom, tényleg ilyen a "lakkozása".
-
reden87
tag
Imibácsi: nem akarlak elszomorítani, de ha láttad ezt a videót akkor már az elején látszik hogy tiszta ujjlenyomat
Matt fekete jobb lett volna :\ Lehet még is fehér kell ide.. :SPolllen: A tesztesek természetesen 6 cellás aksit kaptak a teszthez, de boltban csak 3 cellással lehet kapni. 6-osat később vehetsz hozzá utólag :\
róland: tudjuk hogy eleve az volt a terv, de többen mondták hogy úgy tudják ez a funkció kikerült a gépből, és valószínűleg tényleg, én legalább is arra következtettem a korábbi hsz-emben hogy csak fényerőt kapcsol most már, de Neked legyen igazad

-
róland
veterán
válasz
Elements1
üzenetére
A sajtónak kiküldött első példányokon az Fn+F10 billentyűk szabályozták a gép teljesítményét, az alábbiak szerint:
- akkumulátorról működtetve csökkent a teljesítmény, növekedett az üzemidő
- hálózatról üzemeltetve megemelte a processzor sebességét, 1600-ról 1900 MHZ-re. -
Polllen
félisten
válasz
Elements1
üzenetére
Üdv!
Ez a 2-2,5 óra nem karcsú? Mindenhol 6 órákról beszélnek, mert hogy az atom oly keveset fogyaszt...Csak azért, mert a 900-s eee is elkocog ennyit...(vagy csak kisebb aksival árulják, mint tervezték? nem rég 901-re is 6 órát írtak, igaz nagyobb aksival, mint a standard 701 v 900)
-
reden87
tag
Hát most hogy már tutira a fekete fényes felületű, már nem tettszik annyira
Sok ujjlenyomat meg minden :S Fehéren mennyire látszik az ujjlenyomat? -
Elements1
csendes tag
válasz
Stephen003
üzenetére
vagy hétfő, vagy kedd, a dátumot még én sem tudom pontosan.
Átvétel Kecskeméten személyesen, vagy esetleg Pesten közvetítő útján.
Számomra jobb lenne a személyes Kecskeméten, így le tudnál ellenőrizni minden papírt, bontatlan dobozt... -
Elements1
csendes tag
Még egy pár info.
A HDD hőmérséklete megjegyzem csak 1 órás kemény másolással volt 49 fokos, amúgy alap használat mellett 34-36C.
A gyári előtelepített Windows: XP Home SP3
Gyorsítóbill.-t nem találok.
Szerintem a 6 cellás akksi a Linuxos verzióban lesz, amit ugyanilyen áron fognak adni.
A képernyő fényereje olyan erős, hogy sötét szobában a bill.-t teljesen megvilágítja, így látom mit gépelek. De lehet hogy ez a fehér színnek tudható be!

Ha valakit érdekel korlátozott darabszámban tudok szerezni fehéret jövőhétre 93.000 Ft-ért.
-
Vegha
senior tag
Engem az érdekelne igazán, hogy külső monitorra kapcsolva állítható-e a felbontás? Hallottam olyat, hogy csak ugyanazt a felbontású képet tudja kiküldeni a VGA kimenetre.
Kérném, hogy CSAK olyan reagáljon, akinek konkrétan ezzel a géppel van e téren tapasztalata! A 'szerintem', 'nem hiszem', 'úgy gondolom' megjegyzések nem érdekelnek! -
reden87
tag
Ahogy a cikkben és a videóban nézem az Fn+F10 csak a fényerőt variálja..
-
reden87
tag
kevés az atom :S Lehet megint hiány lesz egy ideig? :S
Amúgy csak lehet hozzá kapni utólag is töltőt..
-
jozf
tag
Az nem tudjátok, hogy tápkábelt lehet hozzá kapni majd külön is, vagy lehet használni vmi univezrális adapterrel is?
Csak azért kérdezem mert, nem akarnám hozzá hurcolászni a meló meg az otthon között a töltöjét is, s viszont egyszerübb lenne ha mind a két helyen tudnám tölteni. -
Quadkan
csendes tag
Ja, mi az a Kensington lock ? Mit csinál?
-
Quadkan
csendes tag
Hali!
Még sohasem volt laptopom,de a Wind nagyon bejön. Lenne pár "buta" kérdésem, de nézzétek ezt el nekem.
1. A Wind jobban megéri, mint az Eee PC 901?
2. A Wind is rendelkezik multitouch-hel? [link]
3. és a legbutább
: A laptopoknál hogy van ez az internet? Tudom, hogy van rajta Ethernet csati, most akkor abba a telefon kábel megy és van a gépben modem, vagy a modememet és a laptopot kell összekötni az UTP kábellel. A teló kábel meg a modembe? -
moniki
csendes tag
Az én gépemre már minden fel volt telepítve.Teljesen rendben,néhány dolog igaz hiányzott,de már meg van oldva.
Az world és az excel igaz még hiányzik,de azt is pótolni fogjuk.A barátom szerint,aki ért a gépekhez,az usb-s telepítés nem lesz gond.
A múlt héten volt Ausztriában is az aldiban,hogy otthon mikor lesz azt sajnos nem tudom.
Mi is az a BT? -
moniki
csendes tag
399 euro volt az ára.
-
klaczi
aktív tag
Hazahoztuk, kibontottuk, feltelepítettük. Nagyon jópofa, jól olvasható szép kijelző, gépeléshez még szokni sem kell.(én nem vagyok tízujjas). Meglepően fürge. Van egy csomó dolog telepítve (ikonok) amiről azt sem tudom micsoda. Majd rájövünk. A fiam ugyanezt vette a barátnőjének majd kideríti. Az akku egy órán belül feltöltődött, ha igaz. Most itt tartok a többit majd a gazdája. (ajándék). Asszem aki ezt kinézte megveheti nyugodtan. Az EEE701 mellette gagyinak tűnt.
-
moniki
csendes tag
Az Fn+F11 a Wlan ki és bekapcsolás.
Németországban ezt a típust MEDION akoya mini-ként árulják.Ugyanaz a gép csak itt az aldi saját márkanevével fut. -
C.I.M.B.I
csendes tag
Sziasztok!
Már olvasgatom jóideje ezt a topicot, és többször akartam is írni (hogy miket azt már elfelejtettem
), de megtréfált a loginnevem, mert már vagyok regelve más néven, de nemtom a jelszavam. Na de ez most mind1.
A lényeg, hogy sokat nézelődtem/nézelődök mostanság a neten, és én is arra a döntésre jutottam, hogy talán szeptemberben meglepem magam egy ilyen notebookal!
Górcső alá vettem az kis Acer-t is, de valamiért a Wind mellett több érv szól...
A kérdésem: Írtátok, hogy lehet pl.: Pendrive-ról is rendszert telepíteni, de kérdés, hogy hogyan? Képfájlt tolok rá, vagy egy-az egyben a CD tartalmát?
A másik hogy kb tudtok saccolni hogy mennyibe fog fájni nekem a 6 cellás akku, és mennyi lehet a legolcsóbb usb-s opt. meghajtó?
Egyedül az akkus üzemidő az ami kicsit karcsú...viel Dank

-
moniki
csendes tag
Sziasztok!
Én már kb egy hete vettem a gépemet Németországban,nagyon bevált.Az akku tényleg 2 órát bír.Már többször leteszteltem.Ha van vkinek kérdése szívesen válaszolok
! -
Alukard
senior tag
Én annyira nem aggódnék a "Turbo" hiánya miatt... A Windnek van akkora visszhangja mint az EEE-nek és sztem nem lesz hiány modokban itt se

-
jozf
tag
Nekem még sajna nincs meg a gépem igy teljesen biztosan nem tudom, de amiket találtam teszteket a már forgalomba hozott gépekröl azokban már downclock-volt csak, ugy nézki, hogy az atom proci nem viselte tul jól a tulhajtást (vagy nem hozott annyi többlet teljesitményt) a prototipusokban, hogy érdemess legyen eröltetni ezt a funkciót.
A megjelenet klónokba sincs már az overcolck, az biztos.
Amugy azt is olvastam valamelyik forumban, hogy a klónokban más márkáju vinyó, meg memória van, s ez meg is látszik a teljesitményen az egyik külfödi forumba majd másfélperc alatt bootol be az egyik klón (talán az advent), a wind 35-40 mp-ével szemben.
-
Imibácsi
aktív tag
Jól néz ki ez a kis mütyűr

-
Trava
tag
válasz
kleinguru
üzenetére
Szerintem nincs rajta, vagy én nem tudom melyik az, de nézd meg Te is.
billentyüzet -
Peat;)
veterán
válasz
Elements1
üzenetére
Akksi azért elég nevetséges, szerintem alapból is egy kicsit erősebbet illett volna. (min 3-4 óra). Persze ha a nagyobb akksi emberi árban lesz és elérhetősggel sem lesz probléma akkor nincs nagy baj, de általában elég drágák az akksik.
Nekem még a hdd szúrt szemet, 49 fokot én sokallom.Msi megoldása azért tetszik, de szerintem még ez sem tökéletes, de jelenleg tuti ilyet vennék ha nem lenne már egy viszonylag optimális gépem tőlük.
-
tothm
őstag
Akinek van az mennyiért vette?

-
Elements1
csendes tag
Sziasztok!
Nos nekem is megjött a Wind!

Egy pár órás nyúzás után leírom a tapasztalatokat!OP.rendszer
Előtelepített XP van rajta - amit nem igazán szeretek -, itt viszont kellemes csalódás volt, mivel nem tettek mellé minden féle szir-szar progit. Van rajta egy Image kiíró progi (semmi értelme, mivel a géphez amúgy is adják a rendszer-visszaállító dvd-t). Van még rajta egy NIS2008 és Cyberlink Powerdvd, amit nincsen előre telepítve, csak fel van másolva a vinyóra, így akinek kell felteszi, akinek meg letörli a telepítőt.
Jó szokáshoz híven a vinyó két részre van bontva (40-40GB), de legalább már NTFS nem FAT32!Akksi
2-2,5 óra átlag használat mellett!
Bekapcsolt Bluetooth + Wifi-vel 2 óra!Kijelző
Nagyon jó, éles és erős fényű a kijelző. A 10" netre, levelezésre, képnézegetésre, szövegszerkesztésre és excelre nekem bőven elég.Bill.
Elegendő, semmi bosszantóan negatív dolog.Melegedés és zaj.
Nincsen, legalábbis a bill. nem érzem. HDD 1 óra másolás után 49C.Teljesítmény
Egy alkalmazásnál elegendő, 3-4 progi futtatásához kevés.
Viszont +1GB ram megoldja ezt a problémát.Táska
Szó-szó. Dehát ez van.Vélemény
Nagyon-nagyon jó vétel annak, aki kicsi, netezős és átlag használatra szánt cipelős gépet keres.KB ennnyi

Új hozzászólás Aktív témák
- új bontatlan 13 hüvelykes MacBook Air M2 256GB SSD space gray asztroszürke Apple 1 év garancia
- MacBook Pro 13" 2019 i7 négymagos / 16GB / 256GB / 99% AKKSI
- DELL Inspiron 1525 (PP29L) Pentium T2370 1.73 GHz 4GB DDR2 ~300 GB HDD
- ASUS X540S Intel Celeron N3160 2.24GHz 4GB DDR3 128GB SSD
- LENOVO IdeaPad G50-30 Intel Celeron N2830 2.16GHz 4GB DDR3 128GB SSD
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Mini 128GB Blue- 1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4067,94% Akksi
- ÚJ Lenovo ThinkPad T16 Gen 4 - 16" WUXGA - Ultra 7 255U - 32GB - 1TB SSD - Win11 - 3 év garancia
- HP EliteBook 840 G9 i7-1265U 16GB 512GB 14" FHD+ 1 év teljeskörű garancia
- 35" ASUS ROG Swift PG35VQ curved GAMER monitor
- Honeywell DCR313N elemes kapucsengő
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

bár azt nem tudom bírja-e a műanyag 

Atom tényleg kevesebbet fogyaszt, mint mondjuk a celeron, viszont azt alapból 4 cellás aksival adják, így időre ugyanazt tudják. És azért most is egy 4 cellás aksi 23-25k. Ha külön utólag veszek hozzá egyet, akkor a windem már minimum 130K...az úgy nálam irdatlan drága...(150kért a múltkor láttam valahol akciós subnotit, dvd-íróval, 12" kijelzővel...) én meg csak azért várok még, hogy az atomos procival lényegesen több legyen az üzemidő, de egyelőre úgy tűnik teljesen felesleges...