- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- MasterDeeJay: Quadro NVS 450 videókártya teszt (4 Dp port, passzív)
- gerner1
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- petipetya: Nagy chili topic. :)
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
MC Pite
veterán
válasz
waveson #47412 üzenetére
Azoktól az adatoktól nem esek hasra, meg a Midea bénácska programjától, anyaghasználatától, megmunkálásától sem. Ha van csepptálcafűtés is ennél(nem egyértelmű a manuálból de úgy tűnik igen), akkor még egy pont inkább a japánoknak. 4,2kW elvileg a Nordic-om -15⁰ön, 3,4kW az NZ25VKE-nek.
Későn, több képcsőben jöttek infók, tapasztalat ezzel még nincs, nekem nem túl bizalomgerjesztő. Gondolom szintén nem tud fogyasztást az app (meg felhasználóbarátságot) szintén mem tud pozíciót a tereléskor, nagy a hiszterézis. A kezelési útmutatója egy vicc.ljk: Csak kiszámolták, és csak lesz levegő-levegős kisegítés mellé...
-
Ijk
nagyúr
Van itt szondás hőszivattyús rendszerekben jártas?
Most épül egy lakópark, amit talajszondás rendszerrel, padló-mennyezeti hűtés/fűtéssel látnak el. Bevallom laikusként elég szkeptikus vagyok hogy a terület ahova telepíteni tudják a szondákat arányaiban elég-e ekkora ingatlanhoz. Nyilván műszaki dokumentáció nélkül elég nehéz ezt megmondani, csak nekem az arányokkal van alapvető kétségem. -
Sisco2
tag
Samsung Wind-Free gépe van itt valakinek?
-
waveson
tag
válasz
Hauptmann #47413 üzenetére
Na ja. Egyébként az nem tudom mennyire számít. Nekem mondjuk igen, ezért veszek majd egy Gree Ambert meg egy Daikin Sensirát is tutira.
De figy, A+++-os klímának elvileg eléggé vissza kell tudnia szabályoznia, hiszen akkor nem tudhat 9-9,2-es SEER-t. Elvileg a nagyon magas SEER szám magával kell hordozzon egy alacsony visszaszabályozást, mivel mondjuk ha fogyaszt 200W-ot, de azzal 1800W hűtést bonyolít le, akkor az nagyon rendben van. De ha nem kell 1800W hűtés se, mert mondjuk éjjel van és kint nincs már meleg, akkor lekapcsol a kompresszor, nincs ezzel gond szerintem. Nézd nekem ON-OFF klímám van, és az itt olvasottak alapján, az nem azért fogyaszt sokat mert ki-be kapcsol a kompresszor, hanem azért mert képtelen részterhelésen üzemelni (ja és egyébként is 2-es EER értékkel rendelkezik. (nem 3,35 és társai, azért az sokat számítana, kb G energiahatékonysága van!).Lenne egy másik kérdésem: van egy kis bolt valahol, ahol egy Gree GWH18ACD-K6DNA1D Comfort X
klíma van. A bolt kb 24nm, 20 fokra van állítva a klíma, de 7 db hűtő van, a bolt belmagassága van vagy 5 méter. 2 dolgozó + a vásárlók fűtik még a helyet, meg ugye maga a kinti 30-40fok.
A boltban van vagy 25-27 fok, annak ellenére hogy a klíma 20 fokra van állítva, ennyire sok hőt termelnének a hűtők, vagy valami gáz lehet azzal az 5,2kW teljesítményű klímával? A tulaj azt mondta hogy nagyon elégedett a klímával, az előző amikor beszart azt mondta 60-70 fok lett a helyiségben, elolvadt minden élelmiszerCsokik stb. Ehhez képest amikor kint 38 fok volt, ott is volt vagy 30... :/
-
waveson
tag
válasz
MC Pite #47410 üzenetére
https://www.webklima.hu/midea-mop-12-sp.html
Megnéztem a webklima leírásánál ezt a midea oasis plus-t. Elég betyár klímának tűnik. Komoly SEER és SCOP értékek, -30ig fűt, nagyon pöpec.
De ami feltűnt, és nagyon tetszik nekem, hogy -25 fokig képes hűteni! Sokan kérdezték itt, hogy miért fontos ez, kit érdekel, 30 fokban kell hűteni. Aha. Ezt magyarázd meg egy szerver vagy hűtőszobának, ahol több kW hőterhelés van folyamatosan, és amikor -20 fok lesz kint, a faján szigetelt szobába (tehát sok hideg nem jön be kintről!) elkezd szép lassan leheletni hideget fújni a klíma. Nem buli. MeltdownJa és 50 fokig hűt, Vegasban is ellenne.
Úgyhogy ez egy nagyon atom klímának tűnik, 342e ft jelenleg, a duplája egy átlag kisebb mideának. -
MC Pite
veterán
válasz
mgoogyi #47392 üzenetére
Tamás9x, zeee: Ahogy előttem is írták, kb ezek az alternatívák.
Idéntől van egy új Midea Oasis Plus ami fűtésre optimalizált (mert a Mission az rohadtul nem az) állítólag, -15⁰ban tud 3,6kW-ot a 3,5-ös. Anyám Missionja alapján nem gondolkoznék és újra kifizetném a Panára a felárat (kb 60k).Nem raknék 3,5-nél nagyobbat, jóval hangosabbak általában az 5kW-osak, és annyit simán elhűt 25⁰ körül egy 3,5es is. Nekünk a 75m²el elvan az NZ35-VKE átlagos szigeteléssel (és naphálóval, bár egész nap otthon van nejem a kicsivel).
-
Veron
addikt
válasz
Strezi #47407 üzenetére
Az nem jó, mert akkor még nem tudom kihúzni a szekrényt, hiszem a furnérban lesz a cső. Csak a fal és a bútorlap között tudom elvágni.
Itt egy móricka vázlat, ezen a kéknél kell elvágni a cseppscövet. [kép]
Ha a bútorlap tövében elvágom, akkor a falból egy 1,5-2 cm csonk fog kiállni, arra kell ráillesztenem egy oldható kötést, úgy hogy a szekrény vissza van tolva és csak egy lyukon keresztül férek hozzá a csonkhoz. -
waveson
tag
válasz
elfelejtette #47402 üzenetére
Még én sem ismerem ezeket a klímákat, csak olvastam itt sokat, meg máshol is. Egyelőre egy 20 éves on-off multisplit klímám van (szóval 2 beltéri 1 kültéri), őrületes áramfogyasztással, és kis teljesítménnyel, rossz karbantartottsággal.
Csak mielőtt veszek 4 db klímát, gondoltam utána járok kicsit a dolgoknak, nem kívántam kivágni másfél misit az ablakon úgy hogy utána szívjak, így daikin sensirával kezdek majd egy gree amberrel. Aztán a következő kettőt meglátjuk, vagy az is 2 daikin lesz, vagy még 1 ilyen kombó. Whatever. Először Whirlpoolt akartam venni, olcsó erős jóleszaz, aztán ahogy elkezdtem belemerülni a témába, hamar rájöttem hogy az nem a legjobb ötlet hosszútávon, márpedig 50% támogatással nem biztos, hogy whirlpoolt kéne venni, ugyebár!!!Hanem..Whirlpool áron Daikint!
-
Veron
addikt
A csõ csak itt tud kibukkanni a falbòl. Hátul akartuk kivezetni valóban, de acélpillért találtunk, ezèrt elöl kellett átfúrni a szekrényt. A csô nem láthatò része a falban fut már tucatszor megbántam, hogy így alakult, de ebbōl kell fôzni sajnos.
@rmihaly: ez jó nekem, menetes, nem fog csöpögni?
-
elfelejtette
veterán
válasz
waveson #47401 üzenetére
Mikor vettem, még zöldfülű voltam a témában, meg hát örültem, hogy csak 50ezret kellett gyorsan keríteni a meglévő 150ezer mellé, mert 200-ból felrakták. Persze a szerelő is ezt a márkát tolta ezerrel. A mai eszemmel inkább megpróbáltam volna még 60ezret szerezni, és egy Fujitsu LLCC-t rakattam volna fel, az -15 fokban is 3kW-ot tud leadni.
-
waveson
tag
válasz
elfelejtette #47374 üzenetére
https://www.arukereso.hu/klima-c3172/c-h/ch-s12ftxla-ng-arctic-ng-p457705482/ < a CH-nak tudtommal ez a klímája való igazából fűtésre, amit te használsz az inkább komfort klíma, nem egy téliesített változat. (nincs plusz fűtés itt-ott, nincsenek akkora hőleadó felületek, talán még a kompresszor is más valamiben, nem vagyok szakértő, de úgy vettem észre, hogy a télen fűtésre stabilabban használható klímák -22-ig vannak "hirdetve", nem -15ig.). Szóval, ne csodálkozz túlságosan, hogy nem bírja, mert nem arra van kitalálva.
Ha meg nagyon fűteni szeretnél vele, akkor meg vannak a kimondottan fűtésre szánt klímák, a fentebb linkelt CH a "legolcsóbb" még talán, meg Gree Amber Royal, Panasonic Etherea Nordic, Mitsu és Fuji-nak is a sajájai. De a tied nagyon necc szerintem már -10 körül is mert a teljesítménye erősen visszaesik, te meg megfagysz! -
ggeleven
őstag
Hátul is volt egy lyukfúrási és csővezetési próbálkozás? Vagy ez más próbálkozás volt? Jobbra a cső többi része már egyenes vagy ott hogy van vezetve?
Ide is dobd be a kérdést.
Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek! -
Veron
addikt
Itt is megkérdezem, mert egyelőre nem találtam megoldást máshol.
Ilyen a cseppvízelvezetés megoldása nálunk a fürdőben. [kép]A gond, hogy át van fúrva a szekrény és emiatt képtelenség kihúzni a szekrényt, ha esetleg szükség lenne rá. A jobb oldali bútorlap és a fal között kb. 1,5 cm rés van, tehát ott nem lehet elvinni a csövet.
Ha mégis ki kell húzni a szekrényt -mint most-, akkor el kell vágnom a csövet. Ezt kb. egyszer tehetem meg, mert minden vágással rövidebb lesz és nem marad már csonk, amihez illeszteni tudok.Van valami ötlet a probléma ízléses megoldására, hogy igény esetén ki lehessen húzni a szekrényt? Esetleg oldható kötést lehet tenni rögtö na falsík mellé?
-
Tamás9x
őstag
válasz
mgoogyi #47390 üzenetére
Akkor nem gond emeljük egy kicsit az árat.
Fűteni nem kellene nagyon sokat, igazából csak rásegítés, a klima a nagyszobába kerül ami lassabban melegedik mint a kicsi szobák(ez össze van nyitva egy amerikai konyhával) ez 40nm. déli fekvésű. gázcirko rendszer. minden termosztátozva 24 fokra.Azért szeretnék 3,5KW felett mert akkor nonstop üzembe menne minden ajtó nyitva, és hűthetné az egész lakást, + páramentesíhetne. ~65nm
-
Strezi
őstag
válasz
a_tesz #47393 üzenetére
Nekem volt ilyen átkapcsolás, ha nem volt vezérelt, akkor nappaliról is mehettek(volna) fogyasztók. De, pár év és kihasználatlanság után kiszedettem. Sőt a H-t is idővel, mert ment minden a szaldós nappali rendszerre, napelemmel.
Mondjuk, a vliianyász szó és megütközés nélkül ajánlotta fel az építkezéskor, nem is gondoltam hogy ne lenne legális (EON+reg szerelő). De, nyugodtabb vagyok hogy már régóta nincs... -
a_tesz
Korrektor
Valóban az lenne a lopás, amit írsz. Én e.on területen lakom, ott sem kutattam fel részletesen az ÁSZF-et, de több szerelő is mondta, hogy sajnos ez nem legális út (bojlert akartam így megoldani, hogy ha véletlen nem megy a vezérelt tarifa, de szükség van rá, akkor is fűtsön), de ha nincs leírva sehol, lelketek rajta, én nem javaslom továbbra se senkinek ezt, se a GEO tarifát levegő-levegő klímához
-
zeee
senior tag
Sziasztok!
Az idén már nem jön össze a gázkazán, egyenlőre marad a vegyes tüzelésű kazán + klíma! Melyik klimában érdemes gondolkozni fűtésre? Érdekes a dolog, mert én nem ragaszkodnék egyébként a gázfűtéshez, ha a klímával fűtés beválna Jelenleg egy mide van, típust hirtelen nem tudok mondani, csak azt hogy -5 után kezd elvérezni. Gyakran leáll, olvasztani. Olyat szeretnék ami -20 foknál is állja a sarat!
A mostani klima helyére szeretnék rakni egy újat, illetve hogy a mostanit beteszem a hálóba, vagy jobb szélen a 2 kis helységbe, azt még nem tudom. kb 70 nm-t kellene fűteni.
-
mgoogyi
senior tag
válasz
Tamás9x #47378 üzenetére
Szerintem 300-ig bezárólag esetleg valamilyen kínaiból találhatsz olyat, ami fűtésre is elfogadható.
Gree, Fisher, Midea, stb.
Ha csak hűtésre kéne, akkor 250 körül van Daikin Sensira, Mitsu HR35.
350-től van kb. az eggyel fentebbi kategória japánból, pl. Daikin Comfora, Fuji KMCC, Pana Etherea
Fűtésre optimalizáltak meg 400 felett. -
a_tesz
Korrektor
Nem is mondta, hogy lopás, de a honlapjukon is fent van:
A szerződésnek megfelelő használatot az elosztó engedélyes jogosult ellenőrizni. Szerződésszegés esetén a kedvezményes tarifa alkalmazása megszűnik és a felhasznált villamos energia árát, valamint az elosztói díjakat a kereskedő jogosult a normál tarifának megfelelő díjakkal – visszamenőlegesen – kiszámlázni.
Szóval azért sokba is tud kerülni. Persze tudom, se igény se kapacitás ilyeneket ellenőrizni, de szerintem akkor is rossz az az irány, hogy ha más lop, én is lophatok...
-
tibibi
őstag
Geo tarifát klímához nem adnak, legalábbis démász területen biztos. Mágneskapcsolós megoldás szerződés szegésnek minősül.
-
elfelejtette
veterán
válasz
a_tesz #47381 üzenetére
Nálunk 2900kWh áram fogyott fűtésre, ebből 2800kWh abban az időszakban, mikor olcsóbb lett volna a H tarifával. Azóta 140kWh fogyott hűtésre, ami elhanyagolható.
Abban az esetben érné meg esetleg a GEO, ha úgy programozná napi szinten a klímát, hogy kikapcsoljon naponta kétszer magától addigra, mire a szolgáltató kirúgja alóla a létrát. -
Jenne
őstag
Sziasztok!
Van valakinek tapasztalata a Samsung Wind-Free típusú 3.5 KW klímákkal ?
Amikor az a nagy hőség volt a múltkor, akkor voltunk látogatóban rokonnál, négyemeletes panel, negyedik emeleti sajnos, külsőleg szigetelt és keleti/déli/nyugati ablakos falakkal, 74 nm.
Ilyen Samsung van beszerelve, egy éve már. Nagyon szuper szerintem, hangja nincs a beltérinek, még ha alatta állok akkor sem hallani, légáramot vagy inkább huzat hatást nem is érezni, de azt sem, hogy menne a ventilátor pedig ment, de kellemes hűvös, 24-25 fok volt a lakásban.
Azt mondta, hogy az előző Daikin klímájához képest ez még jobb és kevesebb is az áramszámla. Azt klímát átadták anyóséknak, ezért lett ez a Samu. -
a_tesz
Korrektor
válasz
PROTRON #47326 üzenetére
Én továbbra se javaslom a GEO tarifát, a napi kétszeri "áramszünet" nem tesz jót a klímának. Nekünk tavaly óta van H-tarifa, azzal azóta 3172 kWh-t használtunk el (90 négyzetméteres, közepesen szigetelt ház, 3 klíma, nincs más fűtés), számszerűsítve nagyjából 41 ezer forintot spóroltunk vele. Ha jól emlékszem, május végéig még fűtésben mentek, azóta hűtünk velük, azóta jár 21 ezer Ft-nál a fogyasztás (április 15 óta, 573 kWh). Ezzel az összeggel kb. számolhatunk a hátralévő három hónapra is, így összesen a hat hónapra spórolhatnék 16 ezer forintot, ha GEO tarifa lenne. Ez mondjuk 10 év alatt 160 ezer forint, ami nem kevés pénz.
Viszont ha elolvasod a véleményeket, nem javasolják, mert az áramszünet kárt tehet az elektronikában, és erre ugye nincs garancia gariidőn belül sem, plusz én úgy gondolom, hogy nagyobb gondot is okozhat, mert amikor a klímát kikapcsolod, attól nem hagy mindent azonnal abba, hanem kb. 5 percig még vesz fel áramot (nem tudom pontosan, mi történik ilyenkor, de gondolom hogy hasznos dolgok, különben simán elvenné az áramot és elmenne "aludni"). Egy-egy áramszünetet nyilván kibír így, nem olyan gyakori dolog szerencsére a legtöbb környéken, de rendszeresen biztos nem tesz neki jót. Ezért nem szokták javasolni az okoskonnektoros "vezérlést" sem hozzájuk, és 10 év alatt azért egy komplett klímacsere többe fog kerülni, mint amit megspóroltál a GEOval (ha megúszod annyival).
-
mrmft
senior tag
válasz
Angel2014 #47375 üzenetére
Van tipustabla az oldalan ott ra van irva mit hoz, a dobozon is rajta van. Ha elotted bontja ki es tiszta minden akkor uj. Ha volt kulteren uzembehelyezve egy kulteri, az mar soha nem lesz tiszta, latszik rajta.
Hiaba huzod szet a terelot szembe is kapni fogja a hideget, ennyire nem szamit ez a beallitas, raadasul keveredik is a levego... -
Met
nagyúr
válasz
Te megvennéd valahol a klímát és neki csak fel kellene szerelni?
A szerelési ár szerintem reális, ha nem tőlük veszed a készüléket akkor lehet drágábban szerelik fel.Továbbra is azt mondom hogy ne rakasd a kanapéval szembe.
Az a biztos huzat szempontjából.
Olcsóbb lesz a szerelés mert nem kell annyi cső.
Akkor elvileg a kondenzvíz elvezetést is megoldhatod így lakáson belül. -
Tamás9x
őstag
Jelenleg 3,5KW felett 5KW alatt mi a best(ár érték arány) hűtő fűtő rendszer?
~300K ig szerelés nélkül. -
Elektrosokk
veterán
válasz
Kérdésem itt az hogy honnan tudom meg hogy nem e használt volt esetleg. vagy egy moddolt hogy a C vagy a B verzió belseje lesz átrakva, Vagy esetleg nem egy 3,5 öst kapok csak egy 2,5 -ös belsőt stb stb. Ezt meg lehet tudni hogy azt kaptam e amit rendeltem?
Szóval van egy kis kételyem e felől habár fogok kapni számlát.ha ennyire nem bízol benne akkor keress egy másik kivitelezőt.
-
Angel2014
addikt
Sziasztok!
Tegnap voltak felmérni.
5m csövezéssel és az összes anyaggal 47 ezret mondtak csak az anyagra. És 60 ezret szereléssel. Azt mondja ez nagyon baráti.
Konzol, 4db tippli és csavarok, kábelcsatorna és 2db sarok idom, 5m Klíma cső , a hozzátartozó idomok elzárók, kondi víz elvezető, stb stb..
Ez létezik?
A másik ha 5 méter lesz akkor arra rá kell tölteni gázzal igaz?
És a harmadik azt mondja mondjam vissza az én rendelésem és ő megrendeli a daikin ftxf35a -át 225 ezerbe. Mivel a klímaszerelőknek van valami céges online lehetőség ahol olcsón tud rendelni.
Kérdésem itt az hogy honnan tudom meg hogy nem e használt volt esetleg. vagy egy moddolt hogy a C vagy a B verzió belseje lesz átrakva, Vagy esetleg nem egy 3,5 öst kapok csak egy 2,5 -ös belsőt stb stb. Ezt meg lehet tudni hogy azt kaptam e amit rendeltem?
Szóval van egy kis kételyem e felől habár fogok kapni számlát.
És utólag a beltéri felhelyezése.
Azt mondja nyugodtan menjen a szekrény fölé csak állítsam egy irányba egyenesen a terelőt és huzam szét jobbra és balra a terelő lapátokat így nem fog rámenni anyura a hideg levegő közvetlen. És a szekrényes azért lenne jó mert a bejárati ajtóval szembe lenne és így van esély lehűti a többi kisebb helységeket is.
A kanapés rész meg azért lenne praktikus mert a kondenz vízet el tudnám vezetni a konyha lefolyójába vagy a túlfolyó szelepre kötve. Mert pont vele szembe lenne és csak egy 3cm lyukat kell fúrni.
-
elfelejtette
veterán
válasz
#20584850 #47373 üzenetére
Egy C&H Veritas CH-S12FTXQ klímával próbálok 21 fokra fűteni egy külterületi 30m2-es kis házat. Eddig egy szigeteletlen bérházi biztonsági acélajtó volt berakva bejárati ajtónak, és a klíma nem tudott önerőből 18 foknál többet elérni, ha -5 foknál hidegebb volt kint. Tavaly egy rendes fa bejárati ajtóra lett cserélve, és a klíma így már éppen tudta tartani a 21 fokot, persze 30 fokra állítva max ventivel.
-
törölt tag
válasz
elfelejtette #47372 üzenetére
Mennyi darab klímával fűtesz és milyen hőmérsékletre?
-
törölt tag
válasz
elfelejtette #47369 üzenetére
2400/2800/2500/2900kWh
Ez csak a fűtésre vonatkozik igaz, és nem a lakás teljes áramfelhasználása? -
MC Pite
veterán
100k a fűtésem (radiátor+padló), egy klímám van, persze úgy, hogy vész esetén tudjon kb az egész házba meleget tolni. A folyosó (amin van a klíma) az pont padlófűtéses, a szobákba (halkan) sok meleg nem megy be...
Májusban próbáltam a kazán kapcsolási idői elé állítani a klímát, és sacc per kb hasonló összegből fűt. Igen, akartam H tarifát, de közel 300ért ezt most skippelem (főleg hogy reményeim szerint 7-9 év múlva kinőljük a házat). -
elfelejtette
veterán
válasz
PROTRON #47364 üzenetére
Én egész szezonokat számolok költséget. 4 éve, 2017 óta fűtök klímával, a fogyasztás 2400/2800/2500/2900kWh volt. Ha lett volna H tarifa, kb. 34/39/35/40eFt-tal kevesebbet kellett volna fizetnem. De viszont az ezt megelőző szezonban, pont 2017 januárjában olyan hideg volt, amilyen azóta sem, majdnem egy hónapra beállt a -15 fok januárban. Akkor tuti még nagyobb fogyasztásunk lett volna. Viszont a mérőhely nálunk is tuti nem szabványos, de viszont az ablakok is nagyon szarok, és mivel nagyjából egy árban lett volna, a nyílászáró cserét választottuk. Ezzel a komfort érzet biztosan javul, és esetleg a fogyasztás is csökken. Egy 200-250eFt-os H tarifa kiépítés 6-7 év alatt térült volna meg, de ha csökkenteni tudjuk a fogyasztást is, akkor ez a majdani kiépítéstől kitolódhat majd akár 10 évre is.
-
NGA
addikt
El is felejtettem a felszerelést lejelenteni, tegnap megtettem, mellékeltem egy fotót a kültériről
Tisztelt xxx (műszaki vezető) úr!
A klima felszerelése az önök által meghatározottak alapján megtörtént. Képet mellékelek róla:
A felszerelés során nem történt semmiféle fúrás, a rögzítés a korlátra történt kampós rögzítővel.
-------------------------------------------
A válasz:Tisztelt Nagy Gábor Attila!
Visszajelzését köszönöm, a munka elvégzését tudomásul vettem.
Használatához jó egészséget kívánok!
-Tisztelettel-
xxx
műszaki vezető -
PROTRON
addikt
válasz
Hauptmann #47362 üzenetére
Azért gondoltad így, mert nem figyeltél arra amit a kolléga beírt.
A szabványt teljesítő műanyag zárópecsételhető mérőhely tokozatot szerelték neki a korábban ott lévő fali fülkébe. A mérőhely tokozaton belül van maga a mérő óra.
Ezt fejezte ki azzal hogy "a Henselt"....nem az órát írta, a Hensel az egyik szabványos tokozatokat gyártó cég neve.#47350 borix
A számításod ott hibázik, hogy a jelenlegi, irgalmatlanul alacsony áramárakkal kalkulálsz, ennél csak nagyobb lesz forintban a különbség a következő években. Az egy dolog hogy egyelőre nem tudjuk mekkora mértékű lesz a növekedés, de figyelembe se venni az viszont egyértelműen hiba a gondolat menetben.
Jelenleg csak a legkeményebb 3 hónapokat számolva egy átlagosan rossz szenárió esetén kb 24k a megtérülés, DE ott van a másik 3 "enyhébb" hónap, amik tovább csökkentik a megtérülési időt. Így az általad vetített, átlagosan 10 éves megtérülés máris lecsökkenhet 5 év alá. Nem a 300k-s szabványosítások a jellemzőek, nagy átlagban ennél kevesebből kijön, csak mindig azok páran akiknek épp drágán jött ki a leghangosabb.Továbbá azt sem veszed figyelembe, hogy nem mindenkinek van előrehaladott állapotban az épületgépészete, sokaknak mint nálam is, egyelőre gázkonvektoros fűtés van, ami jóval pazarlóbb. Jelenleg az általad számolt 3 kemény hónapban akár 23k/hó-ra felmehet ugyanarra a helyiségre vonatkoztatott fűtés költségem az elmúlt 3 év alapján és ehhez hozzá jönnek az enyhébb hónapok is.
Így máris más a teljes rendszerre vonatkoztatott megtérülési idő. -
Nálunk (6 lépcsőházas, 10 emeletes panel) pár éve már gyűlnek a panaszok az igénytelen kiépítések miatt - van egy-két botrányos szerelés.
Így aztán tegnap ki is került az alábbi figyelmeztetés.
Már csak az a kérdés, hogy az eddig felkerült egységeket szankcionálni fogják e, kötelezik e a lakókat az átalakításra?Lakásban gyűjtött kondenzvízre milyen igényes megoldás lehetséges?
-
rmihaly
tag
válasz
kisbalazs83 #47354 üzenetére
Lehet és még fizetni se kell érte (ha mérőhelyre betehető, megvan a földelés, vezetékek jók). Simán kéred hogy cseréljék le Htarifás mérőre. Elvileg nyilatkozni kell a klíma típusáról hogy adható legyen. A lényeg hogy külön menjen a vezeték és csak hőszivattyús berendezés legyen rákötve. Konektor nem lehet a H-s áramkörön. Regszerelőnek kell nyilatkoznia.
-
kisbalazs83
aktív tag
Nem akarom tovább offolni a topicot, de ha már ennyire szóba került.
Nekem B tarifás külön mérőm van 20A-al, a 3X16A mellett. Lehet olyat, hogy a B helyett legyen H tarifás? A B-t nem használom. Bojler volt rákötve, de indirekt tároló lett helyette, amit gázkazán fűt fel.
-
-
MC Pite
veterán
Úgy tűnik hogy a Panasonic (NZ35VKE) két napig jegyzi meg net nélkül a fogyasztás, hőmérséklet logot (gondolom x óránként küldi a Comfort Cloudba, de lekapcsoltam a netet).
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen TV-t vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Synology NAS
- Vigneau interaktív lokálblogja
- MasterDeeJay: Quadro NVS 450 videókártya teszt (4 Dp port, passzív)
- Házimozi belépő szinten
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Kerékpárosok, bringások ide!
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Windows 10 pro Retail aktiváló kulcs!
- iKing.Hu - Samsung Galaxy S25 Ultra Titanium Black Használt, újszerű állapotban
- 124 - Lenovo Yoga Pro 7 (14IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060 (48 hónap garancia!)
- HyperX Cloud Alpha Wireless + HyperX Cloud Alpha 2 Olvasd el
- 16TB 0 nap Seagate Exos X16 Enterprise HDD több db.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest