Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-08-17 20:43:18

LOGOUT.hu

Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5125) janos666 válasza bacus (#5124) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Nemrég írták itt lentebb, hogy lassította nekik a WiFi sebességet a CAPsMAN. Ezért is írtam le, hogy miként sikerült véletlenül reprodukálnom a lassulást. Reméltem talán segít másnak a tipp, aki véletlenül belefutott, mert szerintem nem nehéz.

Első tippre azt hittem, hogy ha nem jelölök ki discovery interfészt, az azt jelenti, hogy minden interfészen keres, nem azt hogy egyiken se. Továbbá alap megközelítésem, hogy első körben minden mezőt üresen hagyok, amit nem muszáj kézzel kitölteni, aztán majd később finomítom ha, és amit kell, vagy épp akarok.

Másképp elmondva ez a rossz példa (így lelassul a wireless a távoli CAP-en):

set caps-man-addresses=192.168.1.12 enabled=yes interfaces=wlan_2g,wlan_5g

Ilyenkor IP címmel kerül be a CAPsMAN listájába a távoli CAP.
De megtévesztő lehet, hogy mikor azonos eszközön van a CAP és a CAPsMAN, akkor ez is jól működik (ezért ha valaki így próbálja ki először, akkor azt hiheti működni fog a többi CAP-el is ugyan ez, főleg hogy menni megy is, csak lassul, de csak a távoli... szóval nem triviális észrevenni sem, hogy mégsem jó).
Illetve a helyi CAP mindig IP címmel fog szerepelni a CAPsMAN listán, bárhogy van ez beállítva neki (ezért is gondoltam, jobb ha mindet IP-vel veszem fel, akkor csak IP címek lesznek a listán, nem vegyesen IP és MAC címek, ami kozmetikailag szebb, emberileg átláthatóbb lett volna --- persze nem fontos).

De így a jó (ilyenkor nincs lassulás wireless sebességben):

set discovery-interfaces=bridge1 enabled=yes interfaces=wlan_2g,wlan_5g

Ilyenkor MAC címmel kerül be a CAPsMAN listába a távoli CAP
(Persze ez lehet ether1, nem csak bridge1, nálam bridge-elve van minden eth*)

----------------------------------------------------------------------------------------

A másik javaslat: persze, hogyne, mindjárt legyalulok mindent netinstall-al, aztán kézzel egyesével visszaállítok mindent, akár többször is egymás után, míg tesztelgetek. :K ;] :U :P
Ha lehet, akkor mindig a lehető legrugalmasabb beállítást keresem, hogy minél több változtatást éljen túl, minél többféleképp ki lehessen próbálni X dolog paraméterezését úgy, hogy nem kell Z,K,L,M beállításokat kézzel hozzáigazítani egy X kapcsolgatáshoz.

Szóval ez az, ami működik önálló AP-ken, és akkor is, ha ugyan azon a gépen fut a CAPsMAN és a CAP (megint kanyar vissza a gondolathoz, hogy ha legelőször egy gépen teszteled a CAPsMAN-t, akkor azt hiszed jó lesz a többire is, mert egy gépen belül működött, de a többi, távoli CAP-en már nem fog):

add bridge=bridge1 interface=all

Ez azért (lenne) kényelmes, mert ha letiltod a CAP módot, azonnal sima AP-ként kezd üzemelni az eszköz, minden további konfigurálgatás nélkül (mielőtt kötekedés..: az meg azért jó, ha minimális erőbefektetéssel és emberi hibalehetőséggel szeretnéd tesztelgetni, jobb-e neked a CAP mód, mint több szóló AP, vagy sem).

Azért is zavaró, mert a távoli CAP-eken is így néz ki bridge a fenti beállítással:

Tehát mindkét wlan interfész, amit most a CAPsMAN kezel, disabled port-ként szerepel. Ennek ellenére mégis loop-ot okoz ez a beállítás.

Persze ha törlöm az all-t és berakom az ether*-eket a bridge-be a wlan*-ok nélkül, akkor minden OK, csak akkor kézzel hozzá kell adnom a wlan*-okat, ha kiveszem őket CAP módból (de ami miatt még kényelmetlenebb ez, hogy ilyenkor másik MAC-et választ magának a bridge1 interfész, ami miatt leszakad a Winbox és másik IP-t kap az eszköz DHCP-ről, szóval egy rakat beállítást kell kézzel módosítani).

----------------------------------------------------------------------------------------

Szerk.: Úgy tűnik mégis ugyan úgy ki kell venni a wlan* interfészeket a bridge-ből a CAPsMAN eszközön is. Kipróbáltam, és megszűnt a lassú kapcsolódási és DHCP címlekérési probléma a WiFi klienseken. Akkor ott is ugyan úgy gondot okoz, csak kevésbé látványosat és nem kapok a log-ban hibaüzit.

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.