Hirdetés
- Send to qBittorrent (with SavePaths): Egy apró Firefox kiegészítő qBittorrenthez
- Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája – egy Ikea-horror igaz története
- -TongFang- Medion Erazer Beast 16 X1 - induló teszt így kora délután..."CB R23"
- Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- A Magyar Néphadsereg emlékére
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája – egy Ikea-horror igaz története
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
-
LOGOUT
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
kammler
üzenetére
egy tápegységes, már szét is szedtem, de pontos típus és alkatrész azonosító nincs rajta
https://www.mysoft.hu/details.aspx?pn=CCR1016-12G#1-1
eddig jutottam:
PSUCCR1036: Replacement PSU for CCR1036 Models and CCR1016-12G - r1 model versions only! (single power supply models)
Part No: WT2400400-R6
MikroTik ID: 30414
Product Code: 24V4APOWSpare open frame power supply for all MikroTIk CCR1036 r1 models with single power supply and one power cord.
(24V 4A 96W) with 150mm figure 8 cable to 2 pin polarised female plug.
Also suits r1 models of CCR1036-12G (Does not suit CCR1016-12S-1S+ see PSUCCR1016B)
-------------------
ez esetleg jó lehet hozzá?
-
Cirbolya_sen
aktív tag
Sziasztok,
Elkerült hozzám egy Cloud Core CCR-1016-os router, ütemesen villognak a LAN portok ledjei, és a power led is. Szépen kattog és cicereg is, akkor amikor világítanak a ledek, érdemes küzdeni vele, van ilyen eszköz javításával valakinek tapasztalata?
-
Cirbolya_sen
aktív tag
Sikerült megoldanom velük, hogy csak a WAN oldalát csatlakoztassák vissza /volt még egy tartalék WAN IP címük, azt beírtam az átmeneti routerbe, így mosmár az internet felől elérem a Mikrotiket

a NAT beállításban, a sor végén találtam csak régi WAN IP bejegyzést, de az csak már nem működő szolgáltatásokra vonatkozott
-
Cirbolya_sen
aktív tag
Sziasztok
- a hibajelenség:
Szolgáltató válás miatt egy belakott MikroTik RB1100AHx4 routernél, ami VPN-t is kezel /site to site, és kliens mód/ statikus WAN IP címet kellett cserélni /új szolgáltató UPC/Vodafon/akármi, a csere megtörtén, ezek után a VPN kliensek csatlakoznak a routerhez, de a LAN oldali felhasználók nem kapnak internet elérést, ping csak a routerből megy ki, a kliens oldalon nem. Statikus routokkal van tele és olyan összetett beállításokkal, amikről nem tudunk, mert a beüzemeléséről még dokumentum sincs, mi is csak úgy bele estünk a jóba.
Ideiglenesen egy másik eszközzel van megoldva az internet, így viszont nincs VPN és a Mikrotikhez csak este kapunk hozzáférést, mert ki van kapcsolva.Mit kellene ellenőriznünk, merre kellene elindulnunk?
Nemzetközi cég, a Mikrotikhez viszont az anyacég sem nagyon ért, esetleges szakemberes kiszállási döntést még nem hoztak, ha lesz ilyen, akkor biztosan le kell papírozni, ha ilyen lehetőségről vannak információtok, ezt is megköszönném.
-
-
Cirbolya_sen
aktív tag
szükségmegoldás volt csak az ASA, csak erre a VPN-re, mert a két szaki, elvérzett a kapcsolat összeállításán, ekkor jött a mondás tőlük, hogy a Cisco-nak csak egy másik Cisco a barátja.
-
Cirbolya_sen
aktív tag
Információ és tapasztalat gyűjtés zajlik éppen Cisco és Mikrotik vegyes rendszerű VPN-re való áttérésben.
A jelenlegi felállás: ASA5505 Cisco és egy Cisco /nagytestvér router/ közötti VPN-t kellene áthelyezni egy meglévő MikroTik RB1100AHx4-re, hogy az ASA öregecske cuccot ki lehessen szedni a rendszerből. Az indulásnál, közel 10 éve, már próbálták a szakik ezt az összeállítást, de valamiért nem sikerült megtalálni a közös hangot a Mikrotikes és a Ciscos guruk/routerek között. Esetleg most már sikeresebb lehet ez az összehangolás? -
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
Cirbolya_sen
üzenetére
6.44.2 volt rajta néhány napig
(#7418) Beniii06
A táp jó, a tartalék RB433-as remekül muzsikál vele, igaz azon 6.43-as van. Minden portot végigpróbáltam, eth1 kell a netinstallhoz, a leírás szerint, vagy rossz portba dugtam?
/jav, kicsit elírtam a címzettet/
-
Cirbolya_sen
aktív tag
Sziasztok
Egy RB433GL adta meg magát, se MAC, se IP címmel nem elérhető, a netinstall sem kapcsolódik hozzá. A reset gomb és reset luk is kipróbálva, van még valami lehetőrség, vagy kuka a router? Ha tápot kap akkor csipog, és a portok visszajelző ledjei is működnek.
-
Cirbolya_sen
aktív tag
lehet 2 eszköz is, egy router és egy AP, árban kb. ugyan ott leszel.
router: https://mikrotik.com/product/rb450gx4
AP: https://mikrotik.com/product/cap_ac -
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
Core2duo6600
üzenetére
Ha fontos a sebesség, akkor hw támogatott IPsec
https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:IP/IPsec#Hardware_encryption
egy kis infó: https://hu.vpnmentor.com/blog/vpn-protokoll-oesszehasonlitas-pptp-vs-l2tp-vs-openvpn-vs-sstp-vs-ikev2/
-
Cirbolya_sen
aktív tag
Szia, ha nincs hálózati alapismereted akkor a Mikrotik beállítása nem neked való, megbízhatsz szakembert, de akkor minden új igénynél ugyan ezt kell tenned.
Egy ASUS vagy TP-Link könnyebben beállítható, de hogy mennyi erőforrást szánsz az eszközeid kezelésére az a te döntésed. Ha most kezdesz ilyen eszközökkel foglalkozni, olyat válassz, amihez könnyebben kapsz segítséget.
-
Cirbolya_sen
aktív tag
"Na most ezzel a nyomtató ip címe bejön ugyan a böngészőben"
Ha ez igaz, akkor a routing az egyik irányban már megy, és a vissza iránnyal lehetnek gondok.
De lehet rosszul gondolom? -
Cirbolya_sen
aktív tag
Egy szempont szerint egyszerűbb, viszont kevésbé hibatűrő. Ha gond van a DHCP-vel, akkor borul minden vele együtt. Persze vannak lehetőségek ennek a kivédésére, de így közelítünk megint a vegyes dhcp és fix ip címes rendszerekhez

Ezt is mint olyan sok mást, a kívánt szolgáltatások és a meglévő lehetőségek határozzák meg, nincs itt sem az "egyik jobb, mint a másik"
-
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
macimeister
üzenetére
Szia, szamit a Mikrotiknek a csatorna, a ROS verzio, es a titkositas modja. Az biztos, hogy be lehet allitani jora, es lehet jatszani eu es usa regias almaval is sokat

-
Cirbolya_sen
aktív tag
én innen használom a ROS 6.x-est /most nem vagyok a saját gépemnél, ezért csak a linket rakom be/
https://wiki.mikrotik.com/wiki/Dynamic_DNS_Update_Script_for_dynDNS
-
Cirbolya_sen
aktív tag
Az 1000Gbit nem biztos hogy menni fog vele, kérdés milyen tűzfalszabályok vannak benne.
2. ha ez megvan, akkor DHCP kliens letilt és már működik is ha mindent jól csináltál

-
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
macimeister
üzenetére
Szia, pont erre van a winbox, de figyelni kell a biztonsagi beallitasokra.
-
Cirbolya_sen
aktív tag
-
Cirbolya_sen
aktív tag
Szia,
Inviteles kábelnet, tehát DHCP klienként van beállítva a Mikrotik? Gondolom a varázslót futtattad, ha a logban tényleg nincs semmi, akkor varázsló nélkül kellene beállítani, és úgy megnézni, hogyan muzsikál.
Ha így nincs gondja, akkor a varázsló kavart be valamit, ha így sem megy, akkor jön a hardver hiba. Nekem is hibás volt az első, az újraindulgatott először 2-3 óránként, majd 4-5 naponként, csere után most tart a 10. napnál

-
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Nálam ilyenből van vagy húsz

ip: 77.234.xxx.xxx
-
Cirbolya_sen
aktív tag
Csak egy baj van velük, hogy 5000-7000 huf az alap szállítási díjuk, mert a raktár külföldön van.
Van olyan érzésem, hogy nem véletlenül tűnt el az RB450gx4 szinte minden honnan. Valami gyártó által eddig nem tapasztalt hibára hivatkoztak nekem is, és a csere is több hét volt.
-
-
Cirbolya_sen
aktív tag
-
Cirbolya_sen
aktív tag
Sziasztok, van egy szerelhető rj45/rs232_db9 adapterem, bekötéshez kérném a segítséget,.mikrotik konzol portra szeretnék csatlakozni vele, és egy usb-rj45 cisco konzol kábellel.
Sokféle leírást találtam, de nem tiszta mit és hogyan
-
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
kovyhun
üzenetére
Ez no-ip-s script, ami neked van

dyndns script:
#DynDns mikrotik config
:global ddnsuser "xxxxxxx"
:global ddnspass "xxxxx"
:global theinterface "pppoe-out1"
:global ddnshost xxxxx.dyndns.org
:global ipddns [:resolve $ddnshost];
:global ipfresh [ /ip address get [/ip address find interface=$theinterface ] address ]
:if ([ :typeof $ipfresh ] = nil ) do={
:log info ("DynDNS: No ip address on $theinterface .")
} else={
:for i from=( [:len $ipfresh] - 1) to=0 do={
:if ( [:pick $ipfresh $i] = "/") do={
:set ipfresh [:pick $ipfresh 0 $i];
}
}
:if ($ipddns != $ipfresh) do={
:log info ("DynDNS: IP-DynDNS = $ipddns")
:log info ("DynDNS: IP-Fresh = $ipfresh")
:log info "DynDNS: Update IP needed, Sending UPDATE...!"
:global str "/nic/update\?hostname=$ddnshost&myip=$ipfresh&wildcard=NOCHG&mx=NOCHG&backmx=NOCHG"
/tool fetch address=members.dyndns.org src-path=$str mode=http user=$ddnsuser \
password=$ddnspass dst-path=("/DynDNS.".$ddnshost)
:delay 1
:global str [/file find name="DynDNS.$ddnshost"];
/file remove $str
:global ipddns $ipfresh
:log info "DynDNS: IP updated to $ipfresh!"
} else={
:log info "DynDNS: dont need changes";
}
}mi van beállítva "time server"-nek?
Google, vagy time.kfki.hu szokott nálam a routerekben benne lenni -
Cirbolya_sen
aktív tag
Most kaptam hírlevélben:
http://www.intercrown.eu/mikrotik-4011-es-szeria-van-uj-a-nap-alatt
-
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Annak néz ki, de ezt meghagyom szívni másnak, nekem elég egy ideig az rb450gx4 gyerekbetegségei

-
Cirbolya_sen
aktív tag
Új szériát mutatott be a MikroTik a napokban a 4011-es számozással, egyfajta átmenet a 2011-es és 1100-as sorozat routerei között. A külsőt leginkább a 2011-es családból jól ismert asztali kivitelhez igazították, azonban kiegészítő rack fülekkel 19" rack szekrényekbe is rögzíthető (része a csomagnak), valamint szintén a 2011-es családból köszön vissza hogy wifis változat is készült. Hardver oldalról közelítve sem kell csalódnunk, az 1100-as sorozatban már bizonyított négymagos CortexA5 chiphez 1Gb RAM társul, előbbi természetesen a hardveres IPSec gyorsítást is támogatja. És ha mindez nem lenne elég, az előlapon kategóriájában talán elsőként 1db SFP+ modul foglalatot is kapunk, amivel biztosíthatjuk a kellő sávszélességű uplinket max. 10 gigabitig.
RB4011iGS+RM
RB4011iGS+5HacQ2HnD-IN
A wifis modell természetesen 2,4 és 5ghz sávokban is egyidejűleg használható, utóbbi esetében akár 1730 Mbps átvitelt is elérhetünk! -
Cirbolya_sen
aktív tag
Szia, kaptam infót a szervizből. Megtudod nézni, nálad milyen ROS verzió és milyen firmware fut a routerben?
"nálunk is produkálta az alaplap a jelzett hibát. Egyeztettem a Mikrotikkel, akik szerint a BIOS-ban van egy bug ami okozza a galibát és dolgoznak a kijavításán. Feltettem a 6.42.7-es verzót, ami 5 napos működés után stabilnak mutatkozik összeszerelve. Mellékeltem képeket. Az 5 napban van egy hétvége, ami a log-ban látszik is, mert nem léptem be. Napi 8 órában tudtam 30% -on terhelni az alaplapot. Nem indult újra, nem szakadt meg a link."
szerk:
/köszi, látom gyorsabb voltál mint én
/ -
Cirbolya_sen
aktív tag
Fejlemény van:
Wireless-Bolt
"nálunk is produkálta az alaplap a jelzett hibát. Egyeztettem a Mikrotikkel, akik szerint a BIOS-ban van egy bug ami okozza a galibát és dolgoznak a kijavításán. Feltettem a 6.42.7-es verzót, ami 5 napos működés után stabilnak mutatkozik összeszerelve. Mellékeltem képeket. Az 5 napban van egy hétvége, ami a log-ban látszik is, mert nem léptem be. Napi 8 órában tudtam 30% -on terhelni az alaplapot. Nem indult újra, nem szakadt meg a link.
Most leállítottam, kivettem a házból, visszatettem a házba és rátettem a fedelet. Ha a mai nap végéig nem jelentkezik a hiba, akkor holnap visszaküldöm GLS futárral."----
Ezek szerint sikerült belehúznom, vagy több probléma is van, mert itt a fórumon is használja a lapot /Shkiz0/ és neki hiba mentesen megy.

-
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Ősöknél szintén UPC, 2 hónapja vihar volt, tv és számítógép kihúzva a villanyból, de még így is a kár 2tv, upc cb, számítógép alaplap, vga kártya
Lehet ha van router, a gép megússza

-
Cirbolya_sen
aktív tag
-
Cirbolya_sen
aktív tag
Elvéreztem rajta, poe-ból csak a mikrotikes injektor van, ahhoz meg ez a táp /kimértem a 24V-ot kiadja/ amivel 20 percet bírt, másik táp meg túl erős neki, 2 percet bírt vele.

szerk: Utolsó ötletem, kiszedem a dobozból és csak úgy csupaszon megnézem
-
Cirbolya_sen
aktív tag
a táp is /elvileg/ vadi új, semmin nem látok sérülést, beállítottam varázsló nélkül
és most várom, hogy mi lesz.
A nagyobbik gyerkőc neten játszik, úgy hogy terhelést is kap, és ha újraindul a router, gyorsan meg fogom tudni
Letiltottam a telnet és a 80-as szervizeket is, a logolást is fájlba küldtem, ha most is megadja magát, és a poe sem segít, tényleg csak a hibás lap marad

kiegészítés:
5 órán keresztül nem indult újra, amikor a wan kábel ki volt húzva /digi ont/ míg korábban 40-60 perc körül megadta magát -
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
Cirbolya_sen
üzenetére
éjjel megint egyszer újra indult, mintha terhelés függő lenne, mert napközben nem bírt 1 óránál többet.
Lehúzom a wan-ról, megnézem így mit csinál. -
Cirbolya_sen
aktív tag
javítva:
[admin@MikroTik] > sys rou print
routerboard: yes
model: RB450Gx4
serial-number: 8D8808904446
firmware-type: ipq4000
factory-firmware: 6.42
current-firmware: 6.42.6
upgrade-firmware: 6.42.6jöhet a teszt megint
-
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
Core2duo6600
üzenetére
ezek szerint nem:
[admin@MikroTik] > sys ro print
routerboard: yes
model: RB450Gx4
serial-number: 8D8808904446
firmware-type: ipq4000
factory-firmware: 6.42
current-firmware: 6.42
upgrade-firmware: 6.42.6hmmm, nem is tudtam, hogy külön van, megint tanultam valamit

-
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
Cirbolya_sen
üzenetére
Másik konnektor, ahogy vártam, nem oldotta meg a problémát, az újraindulás után az idő szinkron előtt, most fél órával van elcsúszva. Jöhet a reset.

-
Cirbolya_sen
aktív tag
Igen, az idő szervert már beállítottam a kfki-ra, ez nagyon szúrta a szemem

Nincs mit tenni, megyek lépésenként.
Most szünetmentesbe dugtam bele, nehogy a villany szórakozzon velem /igaz pontosan ezen a helyen már több router remekül működött/
A következő lépés a reset és a varázsló kihagyása, kénytelen voltam a "quick set"-et is kipróbálni, képbe akartam jönni a Digi1000-hez mennyire kezesbárány a kicsit hozzáértőbb felhasználóknak.
Ha ez sem segít jön a downgrade, ha még így sem, akkor már a többire kevés a jelenlegi mikrotik tudásom.

-
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
Core2duo6600
üzenetére
Ehh, csak nem húztam bele egy rosszba? Milyen lap, és milyen beállítások futnak rajta? Melyik RouterOS?
A korábbi logokat alapból lementi valahova, vagy be kell rajta állítani?
/ennyire mélyen nem vagyok benne a Mikrotikben
/ -
Cirbolya_sen
aktív tag
Folytatódik a kavar, csupasz varázslós beállításokkal is rosszalkodik, egyszer csak elmegy a LAN kapcsolat, se az ip-re, se a MAC cím-re, nem válaszol a WinBox-nak, és a ping sem megy.
Tapasztalt valaki hasonlót a 6.42.6 RouterOS-nél?

-
Cirbolya_sen
aktív tag
-
Cirbolya_sen
aktív tag
Mióta része az alapkonfignak az offload? Most szembesültem vele a RB450Gx4-nél.
A másik érdekes, hogy az alapkonfigot állítgatva nagyon instabil lett és újra indulgat. Jók ezek a varázslók, nahhh
-
Cirbolya_sen
aktív tag
Alapbeállításokkal leteszteltem az RB450Gx4-et DIGI 1000Mb-en,
2 GB letöltés:
[admin@MikroTik] > system resource monitor
cpu-used: 0%
cpu-used-per-cpu: 0%,1%,1%,0%
free-memory: 986776KiBspeedtest is futtatva mellé:
[admin@MikroTik] > system resource monitor
cpu-used: 10%
cpu-used-per-cpu: 17%,10%,7%,9%
free-memory: 986652KiBA többit majd folyamatában.

-
Cirbolya_sen
aktív tag
Sziasztok
Néhány napja üzemel egy alap beállításos /a beállítást nem én csináltam/ mikrotik 3011 router, vannak oldalak amik nem jönnek be /www.ubnt.com, google driver stb/ ezt csak most vették észre.
Most hajkurászom a belépési adatokat, szerintetek mit nézzek elsősorban, mert ilyen hibával még nem találkoztam mikrotiknél.köszönettel
Új hozzászólás Aktív témák
- Elgato Stream Deck 10GBD9901 (Bontatlan)
- új aktiválatlan Apple Watch Series 10 GPS 46mm kozmoszfekete alumíniumtok fekete Apple 1 év garancia
- szinte új Apple Watch Ultra 3 GPS + Cellular 49 mm-es titántok 1 év garancia
- szinte új iPhone 17 Pro Max 256GB deep blue mélykék független Apple 1 év garancia
- új iPhone 17 Pro 256GB cosmic orange kozmosznarancs független Apple 1 év garancia
- Bomba ár! Dell Latitude E5440 - i5-4GEN I 4GB I 320GB I 14" I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- HIBÁTLAN iPhone 14 256GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3534
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3431, 100% Akkumulátor
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÚJ akku! Lenovo ThinkPad X1 Extreme Gen2 i7-9850H 16GB 512GB GTX1650 500nit UHD 1 év teljeskörű gar.
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

etinstall