-
LOGOUT.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hi!King
őstag
válasz Shadowbull #84696 üzenetére
Ha nem a piacot akarod megverni, hanem a betéti kamatot, akkor miért nem jobb egy világindex követő ETF, mint az egyedi részvény? Hiszen előbbi sokkal nagyobb eséllyel fogja megverni a betéti kamatot, mint egy néhány részvényből álló csomag. Utóbbiban meg persze több potenciális növekedés van, ha jól választasz, de sokkal nagyobb a szórása is, hogy mi lehet a jövőbeli eredmény.
-
Hi!King
őstag
válasz bulikavagyok #84684 üzenetére
Szerintem arról van szó, hogy ez a várjunk még a vétellel majd ha fordul a trend taktika, szemben a folyamatos vétellel és B&H-al kockázatos stratégia. Ha majd újra bika piac lesz a medve piacbóly ami nem tudjuk mikor következik be, akkor jó eséllyel az elején gyors lesz a növekedés, lesznek ilyen napok (elméletben a tegnap is lehetne ez), és aki nem veszi folyamatosan, arra hivatkozva, hogy hulló késbe nem áll bele, csak majd ha növekvő lesz a trend, az erősen kérdéses hogy ezzel jól járj, tényleg jól tud időzíteni.
A covid kezdetén is sokan mondogatták, hogy hulló késbe ne, közben meg sokkal egyszerűbb volt az eső trendbe belevásárolni (nyilván nem all in, hanem mint írtam folyamatosan), mint megvárni míg újra emelkedik, mert utóbbi nagyon gyors volt, már visszament az esés előtti szintre, mielőtt megállapítható lett a trend.
-
avl
senior tag
válasz stingy2 #84689 üzenetére
"itt vagyok full kp-ben, és látom, hogy béka feneke alatt vannak az árak (20+ % DD) de nem jelez vételt a rendszer"
ez szó szerint értendö ????
hogy ennyire próbálsz idöziteni ?emiatt ? "csak maradjak ki a nagy esésekből"
itt inkabb masnak interpretalhato amit irsz: #84642stingy2 "vicces, hogy 20% körüli esésnél félsz a részvényektől"
én inkább ezen utóbbi beidézésed felé hajlok, csakúgy mint Ö: [link]
"What I do know is that when the S&P 500 is down more than 25%, you buy it no questions asked"én (is) várok jó beszállót, vennék leginkább ZPRV-t, ül a szamlan hozzá a szabad €
...de cash-em < 1.5% (5% csak igen rövid ideig volt barmikor is), likvid cash-hez = "emberi léptékü" váratlan kiadáshoz meg joval kevesebb is elég lenne -
Shadowbull
addikt
válasz stingy2 #84679 üzenetére
"ezt nem értette a kolléga, nem az volt a lényeg, hogy az OTP magyar ő meg daxozni akar"
Tévedni méltóztatol, értettem én. Az nem ment át, hogy én nem a piacot akarom megverni, engem nem zavar ha vannak jobb üzletek. Én a jelenlegi nulla betéti kamat környezetből akarom kivenni a pénzem egy részét, mert ekkora infláció mellett már zavar az értékvesztés. Ha hosszú távon kijön egy stabil 4-5%os hozam, akár úgy is hogy a részvény amit vettem pont ugyanannyiba kerül 5 év múlva mint ma, az nekem már jó.
Hogy ez mennyire reális elképzelés az megint más kérdés.Szóval én nem a piacot akarom megverni, hanem a nullás betéti kamatot.
https://marharepaszerint.blogspot.com
-
nort_on
senior tag
Kriptó, ez új hír, jönnek a csontvázak, ledger, trezor, safepal, exodus, kinek mi van.
-
j0k3r!
senior tag
válasz PredatorZoli #84692 üzenetére
Tudom, de még nem tartunk itt (szerintem). De mielőtt félreértene bárki is, a mostani alkalom DCA-ra tökéletes, ha ez az alap stratégiája valakinek
some men just wanna watch the world burn...
-
PredatorZoli
Topikgazda
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz j0k3r! #84691 üzenetére
A tőzsdei árfolyam, ha megnézed a múltbeli példákal, nem akkor indult növekedésnek 1-1- válság igején amikor az általad említett mutatók szempontjából kitört az öröm és a boldogság. Ennek egyész egyszerűen az az oka hogy a tőzsde az nem a gazdaság.
Hanem a tegnapihoz hasonló váratlan fordulópontok voltak mindig, és mint mindig, nem lehet majd csak utólag beazonosítani hogy ez volt-e a fordulópont, de az ilyen az a fordulópontok iskolapéldája. Nagy általánosságban a tőzsde sokkal előbb fordul, mint azt kisbüfi logikával kikövetkeztetné az ember különböző fundamentális és érzelmi mutatókkal. És pont ez az oka annak hogy lemaradnak...[ Szerkesztve ]
-
j0k3r!
senior tag
válasz PredatorZoli #84681 üzenetére
Csökkenő EPS-ek, emelkedő kamatok, 0% vagy az alatti GDP növekedés. Nem látom realitását ATH-nak, de tudom, hogy ezzel én is spekulálok valamilyen szinten. Kisbüfi és kisbüfi között is van különbség, azért ezt lássuk be.
-
törölt tag
-
stingy2
senior tag
"Nem amiatt lettünk ilyen gazdagok, hogy mindig megtaláltuk a legjobb befektetéseket, hanem amiatt, hogy a legrosszabbakat elkerültük." WB
Aztán hogy ezt fundamentális elemzéssel, technikaival vagy időzítéssel éred el, az mellékes. Eleinte én is a hozamra mentem, aztán mindig beleragadtam az esésekbe. Most nem érdekel (annyira) a hozam, csak maradjak ki a nagy esésekből. Nekem ez jobban működik, mint megtalálni, mi hoz majd többet a piaci átlagnál. Ha kimaradok az esésből, akkor a következő bikapiacon nagyobb befektethető tőkével indulok. Ez vastagon kompenzálja, ha kimaradok egy két ilyen 'sokszázalékos emelkedő napból.
Amúgy tényleg fájó, hogy itt vagyok full kp-ben, és látom, hogy béka feneke alatt vannak az árak (20+ % DD) de nem jelez vételt a rendszer, és csak ülök a kezemen.[ Szerkesztve ]
INTJ
-
Vesa
veterán
válasz stingy2 #84667 üzenetére
Erről nekem ismét a rulettkerék jut eszembe. Utólag megmondom, hogy a pirosra kellett tenni mert az nyert és milyen menő, aki arra tett, mert kaszált egy nagyot. Csakhogy mindenkinek előre kell megtenni a tétet, és aki azt mondja, hogy képes a jövőbe látni és megmondani a tutit, annak javaslom a zárt osztály felkeresését mert valamiféle zavarban szenved. Tuti befektetés nincsen. Maximum a múlt alapján próbálnak meg előre kalkulálni a jövőt illetően, ami a jó befektetés esélyeit némileg növelheti, de erre semmi garancia nincsen.
Leginkább a Totó-hoz hasonlítanám ezt az egészet. A full szerencsén múló lottóhoz képest annyiból van több esély a nyerésre, hogy itt ismerhető a csapatok teljesítménye és győzelmi esélyei, ugyanakkor a nagy nyereményt éppen ezért az hozza, ha nem a papírforma szerint tippel az ember.
A tőzsdén abban kell észnél lenni, hogy mikor mit vesz az ember és mikor száll ki az egyes papírokból.A tudomány a valóság költészete!
-
attiati
veterán
válasz PredatorZoli #84678 üzenetére
top 10-ben van ez a napi emelkedés
rajta kívül csak covid időszaki csapkodások vannak és egy 2008as felrántás + 2018as emlékezetes Karácsonyi emelkedés.
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz bulikavagyok #84684 üzenetére
Annak, hogy ne időzíts, mert kimaradsz a legjobb napokból/emelkedésből.
-
nagyúr
Bocs de nem értem, minek az iskolapéldája ez? Kimaradni a legjobb napokból? Hogy lehetett volna realizálni ezt az 5-7%-os emelkedést? Az S&P-t nézem, tegnap méretes zakó, ma réssel nyitott felfelé. Ezt hogy tudod lekereskedni? Tegnap bele kellett volna venni az esésbe? Mi alapján? Nekem eléggé no man's land volt... Ha meg hosszútávon gondolkodsz (ülsz benne), nem teljesen mindegy, h mennyit megy napon belül? Úgy sem realizálod ezt a nyereséget.
j0k3r! : Pontosan, ez is lehetséges forgatókönyv.
Élni és élni hagyni
-
stingy2
senior tag
khm...
"The results are based on the total return of assets and assume that all received dividends and distributions are reinvested." Portfolio Visualizer[ Szerkesztve ]
INTJ
-
j0k3r!
senior tag
Lesz ez még lejjebb, semmiből nem maradt ki
-
stingy2
senior tag
válasz opeter87 #84676 üzenetére
Ok, nézzük az Exxont, mert az extrém nagyot ment mostanában. [kép] Hosszú távon meg... attól függ mikor vetted meg. A XOM 2020. októberben kevesebbet ért, mint 2005.decemberében. 15 éve van benne a pénzed és nem kerestél egy büdös petákot sem. Pszicho dolgozik keményen... (ezt nem értette a kolléga, nem az volt a lényeg, hogy az OTP magyar ő meg daxozni akar ) Gondolj bele, 2009-ben a nagy vérengzés alján bevásárolsz Exxonból, és 10-12 év múlva látod, h x@rt nem kerestél vele, sőt...minden száguld, a papírod meg stagnál/esik. Mikor dobod? Dobod egyáltalán? Mibe mész át? Ezért kell egy stratégia, ami hosszú távon is működik, nem elég, hogy megveszem 'azt majd lesz valahogy Önmagában a B&H is lehet masszív bukó, ha vki rosszul csinálja, pl rosszul választ egyedi rv-t, nem használ semmilyen stop-ot, csak ül és néz. Szóval nem olyan egyszerű ez.
INTJ
-
PredatorZoli
Topikgazda
Szokták mondani hogy te timold a marketet mert pislogsz kettőt és kimaradsz a legjobb napokból és oda a k. sok hozam amit be is néz a kisbüfik java. A mai nap talán az iskolapéldája ennek, 5-7%-os emelkedések az indexekben.
-
Lex Icon
senior tag
Hová tedd a pénzed? Kezdő befektető ABC (Bence Balázs)
-
opeter87
senior tag
válasz stingy2 #84675 üzenetére
Most néztem a saját osztalék részvényeim, 2 szélsőéges példa:
1. Intel (INTC) -38%
2. Exxon (XOM) +36%Mivel jól diverzifikált a portfólió, így egyikből sincs több, mint a teljes osztalék portfólió 5-6%.
Az Intel-től kapott osztalék nem kompenzálná az árfolyam veszteséget és az Exxon-tól kapott osztalék elenyésző az árfolyam nyereséghez képest.Ehhez kéne nézni egy SXR8 ETF Y/Y -9%-át.
Szóval alapvetően én is ETF párti vagyok (pl. a QDV5 ETF idén is +7%) és a portfólió nagyobb része abban van, de az osztalék részvényekbe is látok lehetőséget hosszú távon, mert ott meg sok a value részvény, ami most igén jó vétel (volt).
-
stingy2
senior tag
még egy utolsó, és befejezem: a fenti Indexes fórumban az volt a téma, hogy milyen részvényt venne az ember, és meg azt mondtam, hogy vegyen Index ETF-et, mert azzal jobban jár. (ahogy itt is ajánlották fentebb). Nos én ott azt mondtam, hogy QQQ legyen a benchmark, a másik oldalon meg ott volt a Meta, intc. Nos az eredmény: QQQ -28%, INTC -40%, META -66% (ahogy kivettem az írásából, abból vett volna legtöbbet). Tanulságot mindenki szűrje le magának
INTJ
-
stingy2
senior tag
Részvénykiválasztáshoz egy adalék: kb. egy éve beszélgettem az Index fórumon [kép] egy taggal, aki ha nem is osztalék, de stock picking-gel próbálkozott, és elég határozottan. Az eredmény magáért beszél.
Ezt meg csak úgy:
"Az alapkezelők túlnyomó része alulteljesíti a rájuk vonatkozó indexeket.
Ez megint egy olyan tény, amit a világ fejlettebb felén már régóta vizsgálnak, és széles körben bebizonyítottak. Azt jelenti, hogy például egy részvényalap általában rosszabbul teljesít, mintha a befektetési területéhez tartozó részvényindexet vásároltuk volna meg. Célszerűbb az indexeket leképező alapok vásárlása, mint rábízni magad egy menedzser döntéseire a megfelelő részvények kiválasztásában. Szerinted, ha a menedzserek nem tudnak az indexeknél jobb teljesítményt elérni, akkor te képes leszel rá? Nem. Ne vásárolj egyedi részvényeket!!!!!!!!"[ Szerkesztve ]
INTJ
-
stingy2
senior tag
válasz opeter87 #84670 üzenetére
ok, bocs, kicsit szarkasztikus hangulatban vagyok, de mindjárt kinövöm
Még egy klasszikus:
"Időnként kereshetünk egy részvényen, vagy akár a részvények egy csoportján, de a piacot legyőzni nem lehet!" Ha ezt vki megérti, már sokkal többet tud, mint a tőzsdei kisbüfik 90%-aINTJ
-
opeter87
senior tag
válasz stingy2 #84667 üzenetére
Tudom és igazad van, ezért írtam, hogy...
"Tudom 34 év, infláció, vehetett volna mást is, ami azóta csődbe ment stb."Az alap hozzászólás arra vonatkozott, hogy az osztalék alapú részvényeknek van egy másik nézőpontja is, minthogy "okosabb vagyok, mint a piac és megverem a piacot".
-
Shadowbull
addikt
-
stingy2
senior tag
válasz opeter87 #84662 üzenetére
Na neee... hasonlítsuk már össze Shadowbull és WB részvénykiválasztási, meg úgy általában tőzsdei szakértelmét. Meg Buffett körül azért "ólálkodik" néhány erre szakosodott fizetett szakember is, szóval nem egy liga. A másik, hogy tök jó, hogy a KO ilyen szépen teljesített, de csapd mellé azt a több száz rv-t, amit azóta WB kisebb nagyobb bukóban adott el, mert nem jött be. Pl. Te is "veriprofi" vagy, mert utólag jól meg tudtad mondani, hogy ez a befektetés bejött. Az megvan, hogy ez kb egy képzettebb páviánnak is megy? Nekünk azt kell kitalálni, hogy pl. holnap délután mit vegyünk, ami 30+ év után majd annyit hoz, mint WB-nek a 'kóla.
#84653Shadowbull
"Magyar tőzsde nem érdekel, nem Magyarországon élek. Dax, esetleg néhány US részvény. És nem az árfolyamnövekedés érdekel első körben hanem a stabil osztalék." OK. Értem, hogy nem érted.#84668Shadowbull
"Kár hogy a 2020as korona pánikról lemaradtam " - ööö, nem tudom, észrevetted-e, hogy a SPY nagyobb DD-ben VAN MOST mint akkor? Ha akkor lemaradtál és most sem veszel, akkor mire vársz? 20% os esés az spy történetében '94 óta 3x volt 2000, 2008 és most. Csakxólok[ Szerkesztve ]
INTJ
-
Shadowbull
addikt
válasz PredatorZoli #84658 üzenetére
Érdekes volt, de azért sok újdonság nem volt benne. Nyilván nem csak az osztalék a lényeg, van azon kívül néhány más szempont is.
-
félisten
válasz Shadowbull #84657 üzenetére
Most képzeld el, hogy valaki elkezdi magyarázni neked, hogy ő csak simán azt az egy értéket szeretné átírni a motorvezérlő programban, nem akar mindennel foglalkozni.
Hidd el, hogy nem akarunk neked rosszat, itt többen eltöltöttek már pár évet ebben a műfajban, akár professzionális szinten is.
Vegyél ETF-et.
while (!sleep) sheep++;
-
bandus
veterán
válasz Kukipapa_rr #84639 üzenetére
nagy segitsegemre van, hogy a maradek 10k eur likvid penzem nagy resze kell a koltozeshez, igy ezek az impulzusvasarlasok most ki vannak love
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
opeter87
senior tag
válasz Gigicuci #84660 üzenetére
Azért az osztalék részvényeknek van egy másik megközelítése is.
Pl. Warren Buffet 1988-ban vett Coca-Cola (KO) részvényt 2,45$ áron, mai árfolyam kb. 60,8$.
De az éves osztalék 2022-ben 1,76$, azaz 72%-os az osztalék hozam azon a részvényen, amit 1988-ban vett.
Tudom 34 év, infláció, vehetett volna mást is, ami azóta csődbe ment stb.De ezzel azt akartam mondani, hogy hosszú távon az osztalék hozam az azért lehet igen jelentős is. És ebben nincs benne a részvény értékének az emelkedése.
-
nagyúr
Kriptovadnyugat (Zsiday)
Élni és élni hagyni
-
Gigicuci
senior tag
válasz Shadowbull #84652 üzenetére
Ha nem vered meg a piacot, akkor nincs értelme egyedi részvényt venned mert velük együtt hatalmas kompenzálatlan kockázatot vállalsz. Ha rosszul választottál akkor ott ülsz egy olyan részvényben ami lehet soha nem fog visszaemelkedni. Ugyan lehet, hogy nem realizalod de megis kicsit igen mert közben a tozsdeindexel/atlaghozammal többet hozott volna a befektetésed. És az osztalék sem fog kárpótolni téged.
[ Szerkesztve ]
-
opeter87
senior tag
válasz Shadowbull #84634 üzenetére
Ha osztalék részvény a cél, akkor csak US részvény. EU-ban évente 1x fizetnek osztalékot, USA évente 4x.
És USA-ban ennek sokkal nagyobb múltja van.Elsőként én ezt a könyvet ajánlom, aztán ezt. (ennek biztosan van eredeti nyelvű verziója is)
Ha ez a két könyv megvan, de nem úgyhogy elolvastad, hanem érted is, akkor lehet neki kezdeni egy próba excelnek, hogy milyen portfólió legyen és annak mennyi lenne a valós hozama.
Itthon pl. elve levonnak 15% adót, tehát az USA részvény osztalék 85%-át írja csak jóvá pl. azRCErste, és abból lejön a jóváírás díja, ami az Ersténél pl. 1$ vagy 1€ (ez külföldi brókernél lehet olcsóbb is, de adó ott is van).
Namost a fentiek után a szépnek tűnő 3-4-5% osztalék hozam / év arány itt az EU-ban inkább 1,5-2,5% lesz. Igaz az dollárban.Szóval szerintem sokat kell tanulni a témában, sokat kell számolni, nagyon számít a bróker költsége és az adózás, ha ez mind megvan, akkor lehet belevágni.
Én 2020-ban kezdtem a témát és idén 2022 tavaszán kezdtem el építeni az osztalék portfólióm, de nekem az RC->Erste váltás is bekavart kicsit.
Most érzem kb. 80%-os állapotúnak a dolgot. Eddig nekem +os a történet dollárban is, de ahogy #84641 PredatorZoli írta én sem tudom megverni a piacot (nekem nem is volt cél, ezért nincs ebbe minden befektetésem).Egyszóval ha van kedved hozzá és tetszik a téma, akkor sokat lehet vele tanulni és mellé még +os a dolog, de ha nem akarsz ezzel folyamtosan foglalkozni, akkor ETF és kész.
[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
-
Shadowbull
addikt
válasz PredatorZoli #84656 üzenetére
Félreértesz. Nem akarok kereskedni, ki akarok választani egy marék céget, akik hosszú távon stabil nyereséggel és osztalékkal működnek, és várhatóan a jövőben is ezt teszik majd. Azokba akarok pénzt tenni, és várni az osztalékot
"Sokan kiválogatnak cégeket amik fizetnek osztalékokat, de az árfolyamon többet buknak ez alatt"
Feltéve ha eladod a részvényt és realizálod a pillanatnyi veszteséget.
[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
Alul szeretnéd múlni? Miért lennél saját magad ellensége? Ha nem akarod megverni, akkor választhatod te magad is az átlagos piaci hozamot. Vagy úgy tervezel hogy dolgozol vele, jól elfáradsz és még vesztesz is a piachoz képest?
az osztalékról: az, hogy kapsz-e osztalékot vagy sem, azt teljes mértékben irreleváns. A hozamod az árfolyamnyereség és az osztalék kombinációja. Sokan kiválogatnak cégeket amik fizetnek osztalékokat, de az árfolyamon többet buknak ez alatt. Az pedig hogy egy osztalék mennyire stabil, előre nem lehet megállapítani, mint ahogy az árfolyamoknál sem megy ez a dolog.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Nem érted, mit mond Zoli. A kérdésed azzal ekvivalens, hogy "miért ne dobnék ki pénzt az ablakon".
while (!sleep) sheep++;
-
nort_on
senior tag
Akkor vedd meg. Hosszútávon alul fogod teljesíteni. VWCE, jó lesz.
-
Shadowbull
addikt
-
Shadowbull
addikt
válasz PredatorZoli #84641 üzenetére
Miért akarnám megverni a piacot?
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz SOAD19 #84649 üzenetére
350-es euro? Bilibe lóg a kezed. Előre megyünk nem hátra. Hosszú távon is csak fel az irány.
Ha sokat fikkantgatunk meg vétózgatunk, azzal nem sok szimpátiát váltunk ki az EU-ban. Ők az itteni hatalom bukását szeretnék, ugyan miért támogatnák az itteni rezsimet?
Egyébként meg nincs rá szükség, ugyanis forintból annyit nyomtatnak, amennyi kell.[ Szerkesztve ]
-
SOAD19
addikt
válasz Shadowbull #84629 üzenetére
Valóban, de csak nem hagyná az EU az út szélén az egyik tagországát, nem, mégha nem is tagja az euro zónának?!
#84632 ngaba
Köszi! Részvények... Nekem, csak kis összegű megtakarításom van, kicsit több, mint 2M-ról van csak szó...#84645.mf Csak lesz valamilyen szintű megegyezés, és akkor várhatóan csak vissza fog erősödni a Ft 350-es értékekre az euro, dollár vonatkozásában. Vagy ne legyek ennyire optimista? Kriminális, ez az ország.
-
nort_on
senior tag
válasz Kukipapa_rr #84639 üzenetére
Szerintem az én voltam, bocsesz... Csak aztán nehogy rossz vége legyen.
Ez az FTX crash szépen megmozgatta a piacot, tegnap/ma tankoltam is egy kis BTC+ETH-t VWCE-ből.
Meg ebből a mai ETH/BTC 10%-ból is sikerült lecsippenteni egy 6.5%-ot (kék behopp-lefelé, narancssárga TP). Mázli volt. Megint.
Geller72 szerintem mindenhol csak ETF van, hodlira jó. Kereskedni meg Binance (FTX-et most nem ajánlom...RIP ).
[ Szerkesztve ]
-
Krugszvele
senior tag
mobilkincstárba belépek, legörgetek a főoldalon az értékpapírok aljáig, ott van, hogy "további értékpapírok" és rányomva kidob a főoldalra. Másnak is csinál ilyet? ios.
-
Catman
aktív tag
válasz Kukipapa_rr #84644 üzenetére
Köszi, megvan. Hosszú nyomással próbálkoztam. Kézikönyvben is azt írták...
-
.mf
veterán
válasz lianna0219 #84627 üzenetére
"Mai fejjel már lehet eurót, vagy dollárt vettem volna a háború kirobbanása napján vagy még előtte, de az a hajó már elment."
Egy ideje nem volt olyan alacsony az euró, mint most: 430+ volt pár hete, most 400. Az eddigi trendvonalat figyelembe véve jelentősen alacsonyabb már nem lesz, inkább a 400 feletti szintek állandósulása várható. Szóval messze nem ment még el az a hajó, ha most akarnék diverzifikálni, most vennék eurót (nekem már a bő fele eleve abban van, a forint is csak azért annyi, mert lakásfelújításra kell).
Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
Catman
aktív tag
Netbroker GO-ban ti sem tudtok törölni a watchlistből? Illetve a george-ba hogyan tudok belépni, ha csak értékpapír számlám van az ersténél?
[ Szerkesztve ]
-
stingy2
senior tag
"Ha félsz a részvényektől - perpill én is félek "
"Emberi dolog reménykedni és félni is, de ha ezeket hagyod belekeveredni a spekulációba, nagy veszélybe sodrod magad. Nem fogod tudni megkülönböztetni, hol lenne e két érzés valódi helye, és reménykedni fogsz, amikor pedig félned kellene, és fordítva." Csak azért jutott eszembe, mert vicces, hogy 20% körüli esésnél félsz a részvényektől, mikor pedig reménykedni kellene, a csúcson meg mindenki reménykedik, mikor félni kellene#84640Shadowbull
"Tehát jó pár évig meg is tartanám a részvényeket." Az megvan, hogy az OTP árfolyama most annyi, mint 2005-ben? #buyandhold[ Szerkesztve ]
INTJ
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Shadowbull #84640 üzenetére
Több éves tapasztalattal rendelkezők, ezzel foglalkozó alapkezelők sem tudják megverni a piacot.
Mi az oka annak, hogy úgy gondolod, te leszel az akinek ez menni fog? Tisztában vagy vele, mennyire borzalmasak az esélyeid már csak valószínűségi oldalról is megközelítve? -
Shadowbull
addikt
válasz PredatorZoli #84635 üzenetére
Nyilván kell tanulni hozzá, de nekem mégis ez az út a szimpatikusabb. Meg aztán talán az alapfogalmakkal vagy talán többel is tisztában vagyok.
Nem a trédelés érdekel, hanem a hosszú távú befektetés. Tehát jó pár évig meg is tartanám a részvényeket.Persze tudom hogy rengeteget kell hozzá tanulni.
-
Szal BÉT-et mondjuk el lehet felejteni, hiába van gigamega Q3-ad, semmit nem jelent, lásd OTP/RICSI/MOL..etc..viszont közben meg BTC-ben rommá keresheted magad. . Amúgy KBC-ben nincs clean BTC vétel, csak ETF?
-
-
félisten
Emiatt sok szempontból bonyolultabb kimenteni.
while (!sleep) sheep++;
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Shadowbull #84634 üzenetére
Kezdőként elkezdeni egyedi részvényeket válogatni, hát mondjuk úgy hogy nem nagy esélyed van a sikertörténetre.
Legegyszerűbb egy egyszerű piaci kapitalizáció súlyozott ETF, pl VWCE. -
Shadowbull
addikt
válasz PredatorZoli #84633 üzenetére
Ki milyen ETFt preferál? Én is most határoztam el magam hogy a megtakarításaink egy részét valamilyen piaci alapú eszközbe kellene tenni.
Mondjuk én első körben olyan részvényekre gondoltam amik fizetnek osztalékot."Forintban nem lesz csőd"
Ha nem kapják meg az EU pénzeket akkor SZVSZ bármi lehet.
[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
Hosszabb távon a kötvények (nagyon)magas kockázatúak (pl az állampapírok), mert az infláció ellen nem védenek, nincs rajtuk érdemi reálhozam, ha már az értékét megőrzi az már szerencsésnek mondható de nem valószínű. Ennek az az oka hogy nem reáleszköz.
Ezért van az, hogy a rövid távon szükségessé váló pénzt tesszük kötvénybe így például állampapírba, a hosszabb távon nélkülözhetőt viszont a tőzsdére visszük ETF-ekbe.Forintban nem lesz csőd, viszont hogy amit visszafizetnek pénzt fog-e bármit is érni, arra már nincs garancia...
[ Szerkesztve ]
-
ngaba
aktív tag
Pedig a diverzifikáció pont azt jelentené esetedben, hogy valamilyen befektetésed van euróban/dollárban. (Ha félsz a részvényektől - perpill én is félek -, akkor akár valami kötvény. A PEMÁP sem rossz egyébként, de épp diverzifikálni akarunk.)
Eladó a valóban orvos nagybátyám által vett, vidéken használt 1.4 T-Jet Fiat Bravo: https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/fiat/bravo/fiat_bravo_1.4_t-jet_active-21401982
-
ngaba
aktív tag
Azt én sem hiszem, hogy csődbe megyünk. Ha lerántod a propagandát (és pár propagandaintézkedést), a korrupciót a gazdaságpolitikájukról és a szociálpolitikájukról, akkor láthatod, hogy valójában keményvonalas neoliberálisok (akiket ugye szidni szoktak): Egykulcsos adók alacsony kulcsokkal, fogyasztási adók, és (termelő) multinacionális cégek bőkezű támogatása; emellett az állam szociális szerepe és a klasszikus állami feladatok teljesen leépítve. Ugyanezeket szorgalmazták az ellenoldali közgazdászok 2010 előtt. Csak míg ők ugyanezekre a dolgokra azt mondták, hogy "fogyasztási típusú adók" (meg kiadáscsökkentés), addig a jelenlegiek azt mondják, hogy "adócsökkentés". Ez a barbatrükk, a tojás árának a befagyasztása csak a látszat.
Azért nem ez OFF itt, mert előbb löknek ők egy társadalmi csoportot az árokba, mint hogy itt államcsőd legyen... Kevésbé sarkosan fogalmazva, a makroszámokra figyelni szoktak stb., még COVID alatt is ez volt a fő szempont.
[ Szerkesztve ]
Eladó a valóban orvos nagybátyám által vett, vidéken használt 1.4 T-Jet Fiat Bravo: https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/fiat/bravo/fiat_bravo_1.4_t-jet_active-21401982
-
Shadowbull
addikt
"a görögöket is megmentették."
Görögország Eurózóna tag.
-
-
SzGee
aktív tag
válasz pictigjis #84622 üzenetére
Áh, 56,61 az átlagom, ha az alatt veszek, akkor csökkentem
Akkor egész szép pakkod van, és még engem vádoltatok azzal, hogy felvásárolom a készletet
Tényleg jó dolog a türelem, sajna nekem nem sok jutott belőle...
A stratégiai készletet már felhalmoztam belőle, ezek a havi/heti rávételek már nem igazán osztanak/szoroznak, pár tized/század százalékkal tudom az átlagot levinni egy 50% alatti vétellel márIf you leave me, can I come, too?
-
pictigjis
senior tag
-
avl
senior tag
"tanács": nagyon áttételesen (lett volna) az
az 1ben nagy vétel nem az én világom, semmilyen vételböl sem (másban sem); inkább nyugodt, alkalomra várogató, ahol alkalom tünik, abból csipegetö (ha €-ra valtas, ha epp a kiszemeltek közül valamely ETF, ha allampapirokbol ez-az, ..) a nekem "kedvesebb" (mert objektiven nem tudom, hogy tenyleg tutti melyik nyerö);
nyilván több nyerhetö úgy (1 nagy vetel a "legjobbkor" ..na de: mikor ??), de nagyobb lehet a bukovári / "szuboptimálisság" is
az 1ben nagy vétel is egyfajta idözítési kísérlet, és rv. ETF-ek esetén van az a kb. 2/3 arányban jobb a lump sum, mint DCA ...söt: talán a tanulmányban kötveny vagy vegyes ETF is volt ...de nem unortodoxiában, ahol ismeretlen szabályok és ötletek alapján alakulnak az árfolyamok
valaki (tudjuk ki :-) megálmodik valamit, aztán 2 perc múlva törvény(szerü) lesz belöle; az allamkötvenyek alakulása meg ennek megfelelö
én a kiszállást nem tervezem 2051/G-böl (csak ha irrealisan nagy nyerö lenne mostansag, annak meg nincs érdemi esélye)
-
SzGee
aktív tag
Lehet lesz most egy jó kiszálló a következő pár napban szerintem az 55%-ot elérheti simán
Megfogadom a tanácsot, decemberben nem egyösszegben fogok invesztálni bele, hanem hetente veszem meg a pakk 1/4-ét
Mondjuk én továbbra sem tervezem eladni, csak 100%-on, nekem így a névértékre fizetett 4%-al sincs gondom hosszú távon
65% alatt nálam vétel[ Szerkesztve ]
If you leave me, can I come, too?
-
avl
senior tag
válasz Yellow73_a #84596 üzenetére
-
SzGee
aktív tag
Úgy látom vége az inflációnak az USÁ-ban, kitörik a világbéke és mind meggazdaxunk
If you leave me, can I come, too?
-
avl
senior tag
$ gyengülesböl (is) adodo rövidtavu HUF erösödest gyorsan HUF-> € konverziora hasznaltam az aktualisan elerhetö HUF-omból, hogy menjen ETF-be
...
csak nem dölt még el, hogy JPGL, ZPRV vagy AW1R ...
pl. majd amelyik jobb áron lesz,
leginkabb ZPRV-t kellene meglevö mennyisegek miatt vennem,
de multkor kb. 1 honapja mikor 48€ alatt volt, akkor nem azt vettem (mert akkoriban 5MVL még olcsobb volt - az elmult evehez kepest - talan) -
whited
addikt
Ma sikerült a DKJ vétel, és meglepődtem, mert 12.75 jött ki a 231018ra
Köszi mindenkinek a tájékoztatástHa nem válaszolok a PM-re, elképzelhető, hogy nem kaptam meg, ilyenkor kérlek küld el újra, köszönöm
-
bandus
veterán
válasz HussarF #84613 üzenetére
akkor az értelmezésem jó. csak eddig minden vörös volt a finviz térképén, bár marketwatch adatokatnézve látni, hogy egész nagy ralli lehet ma felfele. eth is szépen visszaugrott. kár, hogy nem sikerült ezt a swinget (sem) meglovagolni
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
nafikra
tag
mi történt a dollarral ? 2 oraja meg 403 volt most meg 394.
nem voltam net kozelben. elore is koszi a valaszt -
US October CPI +7.7% y/y vs +8.0% expected, prior +8.2%
-
tlac
nagyúr
én is egyben vettem meg kb. 2 hete
de gondolkoztam, hogy majd csak csipegetek belőle, de mikor kiírta egy este, hogy nincs elég névérték, akkor ezt gyorsan felülbíráltam és elkezdtem automatizálni a vásárlás próbálgatását
aztán végül a scriptem is vette meg délelőtt amint ismét elérhető volt, délutánra már drágább is lett -
.mf
veterán
Benéztem most a WK appba, és az előző napok-hetek trendjével szemben a rövid DKJ-k hozamai emelkedtek: asszem tegnap vagy tegnapelőtt még 10.95% volt a következő pár lejárat, és 12.85% a 0517 (amit még 13.05-ért vettem); most újra 11.10% ill. 13%-ra emelkedtek. Szóval még lehet, hogy emelkedik az 51G hozama, legalábbis én is ebben reménykedek, mert míg én is arra vártam, hogy az egyik rövid DKJ-m lejárjon, és majd abból veszek, közben elindult felfelé az árfolyama...
Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
titetoyz
tag
OTP-n vásárolt BMÁP mikor jelenik meg a megbízás után a netbankban?
pénzt levonta cca 5 órája de a netbankban nem látom, se webes felületen, sem értékpapír számla alatt. rossz helyen kutatom? -
ngaba
aktív tag
válasz fokukac #84600 üzenetére
Utólag könnyű okosnak venni. Akkor én sem vettem, mert azt látta az ember, hogy pár hét alatt 400 ft-ról elmasírozott az EURHUF 430-ig, és egyáltalán nem látszott, hogy ezzel akarnak-e valamit kezdeni, vagy beprópálkozunk a török úttal. Pont ezért volt olyan alacsony az árfolyam, mert nem csak én gondoltam így.
-
Dare2Live
félisten
válasz Xanders #84594 üzenetére
"Nézem az "ellenzéki TV-t"" "egymás médiáját talán még elvétve se nézik"
Ez úgy indul, hogy nincs ellenzéki TV. Nincs ellenzéki rádió. Az "ellenzéki"nek mondott médiumok amiket az "ellenzékiek" néznek/hallgatnak valójában az állampárt tulajdonában, ellenörzése alatt vannak. Imádom amikor vki a pl index.hu, népszavával... jön. Igen azok totális állampárti médiumok egy fő céllal. Innen azt látod te is amit mutatni akarnak.
2022re a "független" médiumok is gondban vannak. btw van pl független rádióadó? Megyei lap? (vagy akár ellenzéki?)"Ahogy visszatekerem magamban eddigi rövid életem filmjének politikai lemezét, ellenzékben mindenki emelni akarta a pedagógus béreket, nem akarta bevezetni/el akarta törölni a tandíjat, rendbe akarta hozni az egészségügyet stb"
Pl pedagógusok bér: [link]
Tandíj? És 2008ban nekiestek az EÜ reformjának. Zseniálisan kaszálták el. btw mivel tényleg bedőlt az oktatás szerintem majd az oktatásnak is dobnak pénzt. Jobb lesz tőle az oktatás? Nem. Az iskola fő célja továbbra is a kulturkampf lesz. Ahol azonos képességű magyar gyerekek dimenzióval lejjebb teljesítenek szövegértés, logikai, matek készségekben mint egy német, spanyol... de azt beseggelik, hogy néz ki egy 17.századi magyar parasztház. De legalább ha lesz fizetés vmivel kevesebb lesz a melegedő matekóra.Mivel nagyon off a téma én itt befejeztem, privátba, más topikban esetleg mehet bár....
[ Szerkesztve ]
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
Új hozzászólás Aktív témák
- Óra topik
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Facebook és Messenger
- Gitáros topic
- NFL és amerikai futball topik - Spoiler veszély!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Nintendo Switch 2, vagy amit akartok (találgatós topik most még)
- Diablo IV
- További aktív témák...
- CNC Fémmegmunkálás és AWI, MIG hegesztés
- Akció! Dell Latitude E6320 laptop (14/i5-G2/8GB/320HDD) - 1 év garancia, 27 % számla
- CNC Forgácsolás / 3D tervezés / Műszaki rajzolás / CNC program készítése, modernizálást
- 256GB 2400T (8x32GB) SAMSUNG DDR4 RDIMM ECC memória - 10e Ft / modul!
- 3D Nyomtatás, 3D tervezést - PETG, PLA, TPU, ABS, PC,