-
LOGOUT.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hi!King
őstag
válasz Lex Icon #85495 üzenetére
Pedig hiába magyarázod, olyan szinten védhetetlen, amit írtál, hogy jóhiszeműen csak erős kormánypárti elfogultsággal magyarázható.
Nem azzal van a probléma, ha a piaci szereplők kihasználják a legális arbitrázs lehetőségeket, hanem azzal, hogy az állam a piacba eleve erősen belenyúlva lehetővé tesz ilyeneket, majd további belenyúlásokkal igyekszik kompenzálni, aminek persze további negatív következményei lesznek. Hiába adod elő a gazdaságilag racionálist, erősen elfogult vagy, és akkor enyhén fogalmaztam.
-
Lex Icon
senior tag
válasz forumpista #85496 üzenetére
A sajtót megfelelő szemüveggel kell olvasni, mert nem feltétlen az arányos és pontos tényközlés a céljuk, hanem az olvasottság és kattintásszám növelése. Emiatt olyat írnak, amire ugranak az emberek. A kormány és csatlósai szidása mindig is kifizetődő bevételi forrás a média számára. A negatív hír 10x jobban eladja a "lapot", mint a jó.
-
Attis7
tag
Hiteltelen vagy, kapzsi bankozás előtt a kúrmány 12 éve alatt 10. alkalommal szivatta meg őket és közvetve bennünket. A gazdasági oldalról is vicc ez a kiszámíthatlanság, úgy lenne hiteles ha a kúrmány kapkodását is szóvá tennéd.
Na majd 1 hónap múlva meglessük hogy változott a lakossági papírok állománya, tartok tőle tovább fog csökkenni, pedig emlékeim szerint 2022 végére 11000 mrd-os állományt jósolt vargamiska...
[ Szerkesztve ]
-
Lex Icon
senior tag
válasz favagoJoska #85494 üzenetére
Az erkölcs és a jog két külön dolog. Ezt tudják a bankok is, de itt nem svájci szemlélettel működnek.
Sok hülyeséget csinálnak az MNB-nél, de a 18% pont egy normális megoldás volt és az is, hogy kipicsázták az illetékteleneket. -
forumpista
aktív tag
Szvsz amikor a legtobb hiteles szakember elmondja mekkora okorseget csinal a kormany (aminek raadasul eleg kezzelfoghato “eredmenyei” is vannak peldaul a 40%os inflacio kepeben), te meg mindig nekiallsz ezeket a lepeseket megvedeni, akkor picit (de csak egeszen picit) ketelkedni kezdek a te fuggetlensegedben…
-
Lex Icon
senior tag
válasz forumpista #85493 üzenetére
A fenti logika hogyan passzol a lakossagi 20 millios limithez?
Írtam, hogy cél volt a lakosság és kisbefektetők támogatása. Az nem akkora pénz, mint a pb. ügyfelek és alapkezelők által betolt pénz.
Mar persze ha valaki ki tudja huzni a fejet a fidesz seggebol
Na, látod, itt van az egyik probléma. Mindegyik politikus bagázst egyformán utálom. Pusztán gazdasági oldalról és lehetőleg realistán próbálom nézni a folyamatokat függetlenül attól, hogy ki "követi el". Bármelyik oldal fanatikusai meg rögtön jönnek a "ki tudja huzni a fejet a xxxx seggebol" szöveggel, mert nem az ő kedvencüket nyalogatom vagy az ellenségüket köpködöm. A politikai fröcsögés helyett inkább gazdasági oldalról kelle4ne megközelíteni a történéseket ebben a topikban.
[ Szerkesztve ]
-
favagoJoska
tag
válasz Lex Icon #85491 üzenetére
De értékelhetjük annak fényében is, hogy dilettánsok vezetik az országot... és tökéletesen megállják a helyüket a linkelt cikk állításai, hogy az egyre jobban bonyolított ár, kamat stb szabályozások vége ugyanolyan bukta lesz mint a törököknél, vagy Latin-Amerika vonatkozó országaiban. És akkor nem azok erkölcsi tartásán kellene morfondírozni akik nem csináltak semmi törvénytelent...
-
forumpista
aktív tag
válasz Lex Icon #85491 üzenetére
A fenti logika hogyan passzol a lakossagi 20 millios limithez?
Egyebkent pedig ha figyelembe vesszuk hogy milyen amokfutast muvel a kormany, akkor teljesen ertelmetlenne valik barmifel moralis ertekitelet masok felett,mint peldaul hogy “kapzsik” a bankok. (Mar persze ha valaki ki tudja huzni a fejet a fidesz seggebol).
-
Lex Icon
senior tag
Ahhoz képest, hogy már hónapokkal ezelőtt tudtad a tutit, meg mindent kimenekítettél ebből az országból, azért a zsigeri gyűlöleted legyőzte a kapzsiság és csak adtál az államnak kölcsön egy kis pénzt, ahogy korábban is már más megjegyezte. Ez se jobb, mint amit az ország szemére hánysz.
-
Lex Icon
senior tag
válasz mauimagic #85487 üzenetére
fokukac, Vesa,...
Nem a linkeléssel van a baj, hanem azzal hogy itt sokan okoskodnak, meg köpködnek mindenre amit látnak, anélkül, hogy értenék a mögöttes folyamatokat. Emiatt nem írok már senkinek semmit és inkább linkelni se fogok ezután, mert fölösleges. Az elvakultak tömege se nem tudja, se nem akarja értelmezni, megérteni a gazdasági folyamatok miértjét.
A mostani esethez: bő 1 hónapja a jegybank azért vezette be a 18%-os O/N betéti kamatot, hogy a piacon lévő túl sok Ft likviditást felszívja. Ezt csak a bankoknak vezette be, mert ott kellett a likviditást csökkenteni. Tehát szó sincs arról, hogy ez bármilyen más szereplőnek szólt volna. Legfeljebb annyiban, hogy a bankok továbbadhattak volna ebből valamennyit a lakosságnak és nem 1-2%-os betétekkel szúrják ki a szemüket. Hibáztak a jegybanknál, mert nem korlátozták le, hogy honnan gyűjthetnek forrást ehhez és milyen kamattal. Jó magyar szokás szerint az ügyeskedő privát bankárok és alapkezelők megint más tányérjából ettek, és a mi pöcsünkkel verték a csalánt, ahogy a MÁP+ esetében. Erre jött a mai tiltás, ami az államadósság finanszírozáson lévő lyukat foltozta be. Ha a ker. bankok tisztességesen gazdálkodnának és volna erkölcsi tartásuk, akkor nem lenne szükség ilyen intézkedésekre. De a kapzsiság mindent felülír. Ennek fényében célszerű értékelni az esetet.[ Szerkesztve ]
-
-
Vesa
veterán
"Egyébként kíváncsi leszek, hogy megjelennek-e a 20 millió alatti betétekre magas kamatú konstrukciók. Ha igen, akkor lehet, hogy kisbefektetői pénzkiáramlást érnek el az állampapírpiacról."
Haha, akkor majd leviszik 3 millióra a határt egy újabb hátfő reggel, #meragenyagazdagoknyerészkednek
Eszem megáll, és ennek még sokan tapsolnak is.[ Szerkesztve ]
A tudomány a valóság költészete!
-
Vesa
veterán
válasz PredatorZoli #85452 üzenetére
"Én jelenleg ha állampapírokba fektetnék, több félét vennék a diverzifikáció jegyében"
Kivéve, hogy ezzel mindent rájuk bízol és hiába darálod szét különböző papírokra a befektetést, mert végeredményben mindegyik ezeknek a dilettánsoknak a kezében fog összefutni és az eddigi lépéseiket elnézve, nem jósolok nagy jövőt ennek az országnak és az itt tárolt befektetéseknek sem.
-
Vesa
veterán
válasz Lex Icon #85437 üzenetére
"Nagyon helyes, hogy nem az én pénzemből nyerészkednek a nagykutyák, bankhaverok 18% közeli kamattal."
Örülök, hogy örülsz, de tulajdonképpen miért is? Ez megint a rendeleti diktatúra egy állomása, úgyhogy köszönöm, megint igazam lett! Nem szabad ezeknek pénzt adni. 2 nap múlva lejár az egy szem 10-es DKJ-m, innentől viszem ki azt a pénzt is devizába. Ezek meg kenjék a hajukra a baromságaikat. Mert ha ezt megtehetik, akkor bármit megtehetnek. Álmodik valamit a kézivezérlő hétfőn, és kedden már törvény lesz belőle. Ez kb. nem piacgazdaság és nem kiszámítható gazdasági környezet, hanem kommunizmus. Jó reggelt!
-
peetie1
aktív tag
válasz temporello #85483 üzenetére
Köszi az infót! Megneztem most nekem is ott van a tabletrol. Akkor lehet hogy a Firefox hülyült meg a laptopon.
-
bigdady
nagyúr
válasz Ringman #85472 üzenetére
Bank már nem ad nagyon Széchenyit ha a cég szàmai nem indokolják szeréncsére, nem hogy utána betétbe tudja rakni a cég. Azért sem mert a Széchenyi már nem éri meg a banknak alapból mivel a kamat is csak 12.5% a hitelre és minek rakná ki a hitelt annyiért ha jegybankban többet hoz mint banki o/n betét. Meg lassan forrást sem tud szeretni 12.5%-ért ha nincs elég likviditása az ügyfelei betéteiből (vagy ha a eszköz forrás aránya 1:1) . Nem véletlenül emelkedik fél évente a program kamata
[ Szerkesztve ]
-
fokukac
nagyúr
válasz aujjobba #85475 üzenetére
"nem teljesen tisztességes, legalábbis nem etikus. "
egy normális országban, normális piacon ezek eleve nem történnek meg, mert az az alap, hogy a hitel kamata mindig magasabb, mint a betété...
de nálunk ez már évek óta nincs így, és már oly mértékben torzították el a piacgazdaságot és a pénzpiacot is, hogy nem is tudom, hogy lehet ebből visszajönni.[ Szerkesztve ]
Pleased to meet you - hope you guess my name
-
attiati
veterán
Politikailag lehet azt kommunikálni, hogy csúnya bankok. Megszüntettük a nyerészkedést (wtf )
A tőkepiacon meg úgyis annyit tudsz vágni, amennyit a risk on/off hangulat és a jegybank hitelessége enged. Ez utóbbinak nem tesz jót, hogy meglovagolunk egy pár hetes jó hangulatot. Mnb-nél spekuláció ON, bubor O/N off
[ Szerkesztve ]
-
bigdady
nagyúr
válasz PredatorZoli #85469 üzenetére
Tévedés, minden olyan betéti kamat ami nem hirdetmény szerinti az egyéb jövedelemnek minősül és adózni kell utána!
[ Szerkesztve ]
-
ngaba
aktív tag
válasz PredatorZoli #85476 üzenetére
De mi az O/N betét szellemisége?
Egy támogatott hitelnél még én is megértem az erkölcsi aggályokat: Ezért kell megnézni, hogy kinek adjuk oda, és mire használja; vagy hogy egyáltalán van-e értelme ennek a támogatási formának.[ Szerkesztve ]
Eladó a valóban orvos nagybátyám által vett, vidéken használt 1.4 T-Jet Fiat Bravo: https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/fiat/bravo/fiat_bravo_1.4_t-jet_active-21401982
-
PredatorZoli
Topikgazda
Erre azt szokták mondani, hogy "nem felel meg a szabályok szellemiségének". Mindennek van egy célja, hogy miért csinálják. Ha különböző kiskapukkal kihasználják egyesek a rendszer előnyeit, miközben ezzel nem járulnak hozzá ahoz mai az eredeti cél volt, akkor nem kívánatosak lesznek egyesek. Ilyenkor ennyi történik.
Nem ezzel van a gond. Azzal, hogy eljutottunk oda, hogy olyan intézkedéseket kellett behozni, amiket ki lehetett "használni". -
aujjobba
addikt
válasz Ringman #85472 üzenetére
Sáros itt mindkét fél azt gondolom.
Valahogy én nem találom etikusnak az eredetileg más célra szánt eszközök alternatív, kiskapukat kihasználó felhasználását.
Ilyen ez is, a Széchenyi hitel DKJ-ba forgatása is (miközben ezt a pénzt fejlesztésre használhatná és jó lehetőség arra), a babaváró/diákhitel visszaforgatása állampapírba, kicsit elkanyarodva a közkórházi eszközök használata magánpraxisban, stb.
Persze a lehetőség megvan ezekre, de szerintem nem teljesen tisztességes, legalábbis nem etikus.Folyton ez az ügyeskedés, okosba megoldás, kiskapuk, kerülőutak, ez olyan magyarosh, évtizedek beidegződését nem sikerült máig kinőni.
[ Szerkesztve ]
-
ngaba
aktív tag
Egyébként kíváncsi leszek, hogy megjelennek-e a 20 millió alatti betétekre magas kamatú konstrukciók. A piaci (LOL) logika azt diktálná, hogy megpróbálják a kisbefektetőktől beporszivózni azt a pénzt, amit a privátbanki ügyfelektől szereztek eddig. Ha igen, akkor lehet, hogy kisbefektetői pénzkiáramlást érnek el az állampapírpiacról.
[ Szerkesztve ]
Eladó a valóban orvos nagybátyám által vett, vidéken használt 1.4 T-Jet Fiat Bravo: https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/fiat/bravo/fiat_bravo_1.4_t-jet_active-21401982
-
attiati
veterán
válasz bernel #85457 üzenetére
Azért lehetett látni, hogy az első hangulatjavulásra ft gyengítés / kamatcsökkentés jön.
Kb két hete írtam.Az mnb gyakorlatilag egy percig sem akar több kamatot fizetni, mint ami indokolt a global risk off vagy a hazai döntési hibák miatt.
A napi O/N bevezetésével jelezték előre, hogy átmeneti intézkedés, amit minden nap felül lehet bírálni. Vártam, hogy majd hogyan kommunikálják, hogy elrakják a mézes bödönt.
Hát íme: "vége a nyerészkedésnek"Zseniális húzással egy 2 hetes (!) risk on hangulatot / hátszelet meglovagolva bejelentették, hogy kiterelik az O/N állomány jelentős részét.
Van is magas kamat, meg nincs is. Elfogyott Élt egy hónapot.Ha megint el találna romlani a global hangulat, akkor érdekes lesz a kommunikációs kihívás.
Több 100 bp kamatot vagdosunk és emelgetünk pár hetente (azzal azonos hatású).Kíváncsi leszek, hogy egy eszközzel van e kiskapu a banki háttérrel rendelkező szereplőknél.
Szerintem van. -
Ringman
nagyúr
válasz aAron_ #85470 üzenetére
ez már a kanyarban előzés?
a békekölcsönt és téglajegyet még hiányolom.
btw azt mondjuk megoldhatnák hogy ne lehessen egyszerre egy cégnek kedvezményes széchenyi hitele és mellé dkj-e
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
ngaba
aktív tag
válasz PredatorZoli #85469 üzenetére
Én alapvetően nem értem, hogy mi köze van az államnak ahhoz, hogy a bank honnan szedte össze azt a pénzt, amit berak 18%-os kamatra. Ne akarjanak már mindent kontrollálni. Az ilyen eszmefuttatásokból jön ki az, hogy tulajdonképpen kívánatos lenne a devizaváltást korlátozni, mert az tulajdonképpen most nem jó az országnak, ha sokan váltogatnak. (Talán még itt a fórumban is lenne, aki helyeselné.)
-
aAron_
őstag
válasz aujjobba #85465 üzenetére
Szerintem meg ez egy Banánisztánhoz méltó intézkedés megint. Komolyan, lassan már én sem látom át a hazai kamatrendszer, annyira abszurd az egész.
Van az MNB-nek jelenleg bármilyen aktív eszköze ezek után a 18%-os egynapos betéti kamaton kívül, ami jelen állás szerint kb. a forint short drágítására és a banki hitelkihelyezés lassítására alkalmas? Hogy lehet így prudens monetáris politikát vinni?
What is your ikigai?
-
PredatorZoli
Topikgazda
Igen. Az a baj hogy ugye azt már betiltották, hogy állampapírt fogadjanak el a bankok lombardfedezetnek, de a náluk elhelyezett betéteknél ezt nem tiltotta semmi. Így megtehették hogy betétet gyűjtsenek és a begyűjtött betétre adjanak mondjuk 13%-on lombardhitelt, és az egészet megforgatják az MNB-nél 18%-on, a hasznon megosztoznak.
-
fokukac
nagyúr
azért egy picit több ez ennél.
"Kikre vonatkozna kamatplafon és kire nem? Vonatkozna:
a befektetési vállalkozásokra, a pénztárakra, a lakástakarékpénztárakra, a biztosítókra, a befektetési alapokra és a legalább 20 millió forintot elhelyező lakossági ügyfelekre."Effektíve reszeltek a pénzpiaci alapoknak, pl.
úgy érezték, hogy túl sok lóvé áramlott ki állampapírokból az alapokba.@NGaba: szerintem az amcsi inflációs adatra adott eufórikus válasz is egy csalóka dolog lesz. Ezt már egyszer eljátszották júliusban, úgy emlékszem...(jó, akkor nem volt ekkora az eufória)
Aztán 1-2 hónap múlva ki fog derülni szerintem, hogy mégse lett megfékezve az infláció... és akkor megint pánik lesz, hogy a fed még tovább emel....[ Szerkesztve ]
-
ngaba
aktív tag
válasz fokukac #85463 üzenetére
"Amúgy én hosszabb távon továbbra is hozamemelkedést várok."
Ha a nemzetközi környezet nem változik érdemben, akkor én is. De az is lehet, hogy globálisan lenyugodnak a kedélyek (véget ér a háború stb.), és akkor magasabb országkockázati felárral is kibekkeljük hozamemelkedés nélkül.
-
aujjobba
addikt
Jól értem?
Tehát az eredetileg kizárólag intézményeknek szánt 18%-os betétet az említett cégek továbbadják a magánbefektetőknek (gondolom privát banking ügyfelek sok pénzzel).
Ezt zárta le most ezzel az intézkedéssel Marci.
Szóval ez olyan mint a MÁP+ lombard volt?Kövezzetek meg, de ha így van, én nem látom ezt olyan problémás intézkedésnek, na persze nyilván előre kellett volna gondolkozni és eleve kizáró feltételeket szabni.
Igen, az problémás, hogy Marci meg az MNB így összefonódik, vagyis inkább felülírja az egyik a másikat. -
peetie1
aktív tag
válasz Yellow73_a #85439 üzenetére
Azt hiszem nekem ez a 2025/C lesz az első papír amit eladok,hogy legyen miből még több eurót váltani... Ez nem jött be, most meg azért minimális haszonnal ki is lehet szállni belőle. Szerencsére csak egy kevés pénzt tettem bele.
-
fokukac
nagyúr
magam sem tudom, hogy mit akarok.... legszívesebben talán elköltözni valahova messzire, ahol euróval fizetnek...
Amúgy ez a cash amit ma kaptam, ilyen játékpénz összegű csak. HOlnap pedig jön még egy nagyobb adag DKJ mellé. persze azzal holnap estig már nem tudok rendelkezni.Amúgy én hosszabb távon továbbra is hozamemelkedést várok. Az ilyen mai akciók megmutatják, hogy miért akkora itt az országkockázat, amekkora...
MArciminiszter mondja meg, hogy mekkora lehet a kamat, hát az eszem megáll, de tényleg.
[ Szerkesztve ]
-
Lex Icon
senior tag
-
ngaba
aktív tag
válasz fokukac #85453 üzenetére
Pont most akarsz arbitrálni egy kis apróért, amikor kiszálltál az 51/G-ből? Nekem erre most az extra hosszúakon kívül a 29/A lenne a szimpatikus, de az ilyen húzások után túl sok kedvem most épp nincs forintban megtakarítani...
-
neophyte79
tag
Mennyire fog nőni a 2022-es infláció a jelen adataira támaszkova? PMÁP miatt a kérdés.
-
fokukac
nagyúr
na mit vegyek a csodás 2029/B ma fizetett kamatából?
egy jó kis egy napos hozam-arbitrálásra?
pont holnap jár le amúgy egy adat DKJ-m is... nagyon jól időzített Nagy MarciUi. ez a 2029/B is hatalmas biznisz volt, most kifizették a 3 havi kamatot, és pont most vagyok ott vele, ahol augusztusban. Amikor beszálltam, úgy gondoltam, hogy 5-6 hét alatt kitermeli a marzsot, de nem sikerült neki (kitágult a marzs 2% fölé, és a nettó eladási árfolyamát is a mélybe taszították...)
[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz bulikavagyok #85451 üzenetére
Ráadásul nem csak a nominális kamat illetve hozam a mérvadó, hanem nagyon nem mindegy hogy az most akkor fix vagy fáltozó azaz hogy változik a szitu ha nő vagy csökken a kamatkörnyezet (mennyi a hátralevő idő és ez ezeket a paramétereket hogy érinti), melyik hogy függ az inflától, stb.
Nagyon nem 1-2% a különbség végeredményben se éves se összesített eredményben.
Ráadásul ez a fórum azért van hogy a lehetőségeket maximalizáljuk és ne elnagyoljuk.Én jelenleg ha állampapírokba fektetnék, több félét vennék a diverzifikáció jegyében. Vennék 40% infláció követőt (szerintem vegyesen 20% forintos, 20% euros), 20% rövid fixet(DKJ), 20% középtávú fixet (valamilyen 8-10 éves fix államkötvény), és 20% hosszút (51G pl), és akkor függetlenül hogy mi lesz, mindig lesz amivel jól jár az ember.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Krugszvele #85424 üzenetére
"20% az infláció, nem mindegy hogy 7,9,vagy 11 százalékot kapsz?" - bocs de nekem abszolút nem mindegy. 50 milliós befektetésnél (én ennyire saccolom az átlagos állományt) 1.550.000 HUF a kamatkülönbség évente. Ennyiért talán már érdemes lehajolni, nem?
Egyébként nem mindenki vagyonát eszi meg az infláció! Tételezzük fel, h valaki a fent említett összegért értékesített idén egy ingatlant és arra spekulál, h az elkövetkező egy évben nem nőnek az ingatlanárak (vagy tovább esnek). Ez esetben simán előfordulhat, h 12 hónapon belül 30-35%-kal olcsóbban jut hozzá egy ugyanolyan adottságú ingatlanhoz. Szóval szerintem csalóka egy kicsit az inflációs téma. (Aktív) befektetőként pozitívan is ki lehet jönni belőle.
[ Szerkesztve ]
Élni és élni hagyni
-
ngaba
aktív tag
válasz Lex Icon #85446 üzenetére
Te hetente leírod itt, hogy ide milyen ostobák írnak. Rendben van, de olvasd el még egyszer, amit írtam. (Hint: Itt most Nagy Mártont szidtam, nem az MNB-t.)
[ Szerkesztve ]
-
[CS]Blade2
addikt
válasz [CS]Blade2 #85426 üzenetére
Akkor valszeg a legfrissebb állás szerint jobb, ha még ma veszek egy kis DKJ-t és PMAP-ot?
-
ngaba
aktív tag
Valószínűleg voltak jólértesültek. (De ez hosszú távon még nem lefutott meccs. Alapvetően nem rajtunk, hanem a külső környezeten múlik.)
[ Szerkesztve ]
-
ngaba
aktív tag
Mi az a nyerészkedés? Ha az MNB nem akar 18%-os kamatot adni, akkor ne adjon.
Rögzíthették volna a kamatplafont az alapkamatban is, ha már van alapkamat. (Egyébként azzal sem nagyon értenék egyet.) Ez az intézkedés a "kötelező állampapírban megtakarítani" (vagy legalábbis másban nem éri meg) körmönfont formája.
Már csak a forintárfolyamra leszek kíváncsi...[ Szerkesztve ]
-
SzGee
aktív tag
Nem kell piaci kamat feletti hozamokat adni senkinek, és nem lesz nyerészkedés
Én is betettem volna a pénzem a 18-25%-os napi kamatos kamatra, sajnos engem nem kérdeztek meg, hogy szeretném-e? Hülye lettem volna nem kihasználni
Elegem van már az unortodox baromságokból, kiszámítható, befektetőbarát környezetet szeretnék, nem pedig olyat, hogy minden délután gyomorideggel kell az indexet megnézni, hogy már megint mi történtIf you leave me, can I come, too?
-
Lex Icon
senior tag
válasz merqree #85434 üzenetére
Látom, nem sikerült mindenkinek helyesen értelmezni a cikkeket.
ngaba: Kamatsapka / államkapitalizmus
Nagyon helyes, hogy nem az én pénzemből nyerészkednek a nagykutyák, bankhaverok 18% közeli kamattal. A baj csak az, hogy induláskor megint nem gondolt az MNB a nyerészkedőkre, ahogy a MÁP+ indulásakor se.[ Szerkesztve ]
-
ngaba
aktív tag
válasz Lex Icon #85430 üzenetére
Kamatsapka / államkapitalizmus.
Most vagy még érdemes gyorsan bevásárolni hosszúból (a referenciahozamok azt mutatják, hogy holnap akkora árfolyamugrás lesz a 3-5-10 éveseknél, hogy kitermeli a marzsot), vagy nem, és hagyni a francba.
-
peetie1
aktív tag
Azt nem tudja valaki, hogy a frankfurt börse oldaláról miért tűnt el a tick datából a xetra? Már csak frankfurtot lehet választani.
-
SzGee
aktív tag
-
[CS]Blade2
addikt
2026J-m van (93,95%) és D230823 (6,05%) eddig.
Vettem közben kocsit, és maradt pár 100-as. Úgy gondoltam, hogy a 2026J kamata miatt megosztanám a lét, és 2 fajtában gondolkodnék, ha van úgy ajánlott cucc. Jövő márciusba kell majd alufelni+(talán)szenzor+nyári gumi+csavarok egyben ami remélhetőleg a legközelebbi komoly tétel.
Szóval a megmaradt kis pénzből kellene nekem valami, ami kb. 2023.03 visszajön (DKJ? D230222 ?), a maradékot pedig betenném bármibe ami most ajánlott vagy ígéretes szerintetek MÁK vonalon. Maximum a 2027-es lejáratúig, de, ha többször rövidebb jobb, akkor abba.
D230517 ?
D231018 ?
2027J? -
Krugszvele
senior tag
Kb. ugyanígy rástresszeltem az állampapírokra hogy melyiket, hogy, hány év... Ne tegyétek!
20% az infláció, nem mindegy hogy 7,9,vagy 11 százalékot kapsz? Az állampapír arra való, hogy az infláció ne zabálja szét a pénzt, ebből plusz pénz nem lesz, ebből vagyont nem lehet építeni!
Ez csak egy biztonsági játék, nem szabad túldimenzionálni... Take it easy
Minimális kockázat = minimális hozam
(mellesleg reggel elfogyott a 230517-e s zéró kupon kötvény az árjegyzőnél) -
attiati
veterán
Igen, sok torzítás van a hazai (lakossági) piacon.
Ha fundamentális oka lesz a hozamcsökkenésnek (pl eu megállapodás, háború vége, stb) vagy csak túlzott előnyben lenne a pmáp, akkor úgyis hozzányúlnak a kondijaihoz.Az igazi kérdés és kihívás az, hogy megállapítsd az inflációs pályát 2027-ig és ebből kifolyólag a YTM hogy alakul? Illetve a jegybankok mit helyeznek előtérbe (a növekedést vagy az infláció leszorítását?), amikor majd látszik az infláció tetőzése.
Egymás ellen dolgozik a fix vs. inflációhoz kötött, úgyhogy nehéz összehasonlítani.
[ Szerkesztve ]
-
ngaba
aktív tag
Teljesen igazad van, de én még tartanám (szubjektív vélemény).
Most nehéz eldönteni, hogy 5 és fél éves távon melyik a jobb választás. Neked ugye a 9.78% eladási hozamot kellene megverned PMÁP-pal. A PMÁP a következő két évben nagyot fog menni, kérdés, hogy a fix kötvényed ezt beéri-e. Nekem az az érvem a tartás mellett, hogy PMÁP valószínűleg lesz 3 év múlva is, 10% körüli kamatú hosszú fix nem valószínű. Ráérsz szerintem akkor váltani, ha egyértelműen jobb a PMÁP. Ez valószínűleg akkor lesz, ha lemegy a hozamszint, de akkor a fix kötvényed is többet fog érni, tehát időarányosan 9%-nál jobban hozott addig.Eladó a valóban orvos nagybátyám által vett, vidéken használt 1.4 T-Jet Fiat Bravo: https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/fiat/bravo/fiat_bravo_1.4_t-jet_active-21401982
-
félisten
válasz attiati #85417 üzenetére
Szerintem a PMAP arazasa nem tokeletes, mert a piac nem tudja arazni. Tehat ha mondjuk (elmeleti pelda) holnap van egy 3%-os hozamcsokkenes az AK piacon, akkor meg fogok tudni PMAP-ot venni ugyanolyan feltetelek mellett. Ez azert van, mert csak a lakossagnak elerheto.
Tehat az a feltetelezesem, h a PMAP lehet aranytalanul jol arazva (ahogy a mult evtizedben a PMAP volt aranytalanul jol arazva).
Lex: ne vicceljuk el
[ Szerkesztve ]
while (!sleep) sheep++;
-
ngaba
aktív tag
PS. Én nem szállnék ki.
Szerk Lex Icon jogos hozzászólása után: ... ha hosszú távú befektetés a cél.[ Szerkesztve ]
-
ngaba
aktív tag
válasz Lex Icon #85416 üzenetére
De ha kiszáll belőle, akkor 11%-nál jobb hozamot realizál (feltéve, hogy az eladási hozam 11% alatt van).
A kérdés az, hogy talál-e jobb alternatívát, mint a mostani 9%-os hozam. Aaron mondása szerint, ha a piac jól áraz, akkor nem (a nemlakossági papírok között).
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz PredatorZoli #85400 üzenetére
Van az ellen bármilyen indok, hogy ha vettem pár hónapja fix államkötvényt, aminek csökkent már a hozama, és mondjuk még tovább csökken, akkor átforgassam PMÁP-ba? Pl. a 2028/B-t kb 11%-on vettem két hónapja, most 9%; ha mondjuk lemegy 8-ra akkor már érdemes lenne, nem?
Biztos legalább egy nappal előre megmondják, hogy nincs több 2029/J például.
[ Szerkesztve ]
while (!sleep) sheep++;
-
nyul105
senior tag
válasz Yellow73_a #85409 üzenetére
ugye akkor érdemes a pmap ha arra tippelunk hogy az joval magasabb lesz jovore a pmap kamat (es nem is lesz kaphato) mint a jovobeli dkj-k kamata .
[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Morgenstern #85410 üzenetére
Egyszerű all world etf kell neked, pl VWCE, erre jó az Erste és a KBC is. Én Erstét preferálom (mindkettőnél van számlám) de ízlés kérdése.
-
Segal
veterán
válasz Morgenstern #85410 üzenetére
Vegyél pár kiló cukrot 1 közértbe. Pár év múlva többszörös áron tudod eladni
"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
Morgenstern
tag
válasz PredatorZoli #85401 üzenetére
Igen, óvatos játékos vagyok, valami buy and hold típusú dolog érdekelne első körben.
-
Yellow73_a
tag
Ez igaz, de ha emelkednek a kamatok, a májusban lejáró DKJ-t egy magasabb kamatú DKJ-ba (vagy bármi másba) is be tudja majd forgatni, ha nem lesz akkor értelmes PMÁP.
-
nyul105
senior tag
Köszi, ez a "lehet, hogy jövőre nem lesz ilyen feltételű PMÁP" meggyőzött.
-
ngaba
aktív tag
válasz szabi__memo #85403 üzenetére
A topic hangulatát próbáltam visszadni (túlzással).
(Személy szerint az EU-pénzek érkezése esetén sem várom tartósan 400 alá az eurót.)
-
ngaba
aktív tag
válasz Stanlee #85396 üzenetére
Jó, mindenhol ez van, pl. a portfolio eurhuf vagy otp topicjaiban is mindig az aktuális trendnek megfelelő a hangulat. Most nem az 500 ft-os eurót várjuk, hanem a 360-ast, kis túlzással. (Vagy csak azok a hangosabbak, akiknek az elképzelései / érdekei szerint alakulnak a dolgok.)
[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Morgenstern #85394 üzenetére
Gondolom nem egyedi részvényeket akarsz venni hanem ETF-et?
Igazából ennyi pénzből egyedi papíroknak nincs értelme.
Erste vagy KBC közül kell választani, hasonló költségűek.
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- Politika
- Milyen videókártyát?
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- ASUS notebook topic
- Magyarországra jött a Honor szuperzoomos mobilja
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Akció! Dell Latitude E6220 laptop (12,5/i5-G2/4GB/128SSD/AkkuX) - 1 év garancia, 27 % számla
- CNC Fémmegmunkálás és AWI, MIG hegesztés
- Akció! Dell Latitude E6320 laptop (14/i5-G2/8GB/320HDD) - 1 év garancia, 27 % számla
- CNC Forgácsolás / 3D tervezés / Műszaki rajzolás / CNC program készítése, modernizálást
- 256GB 2400T (8x32GB) SAMSUNG DDR4 RDIMM ECC memória - 10e Ft / modul!