- Asszociációs játék. :)
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Egy újabb érdekes eset [Update HSZ-ben]
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Windows 11 24H2
- AMD RX6300 kisteszt
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- NASsoljunk: ZyXEL NSA-310 és az FFP
- Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sztenly
tag
válasz aujjobba #129759 üzenetére
Ezzel teljesen egyetértek. Az összes ilyen kifejezés meg h kb úgy írják le mintha random a nemlétező Mikulás megajándékozná a pl PMÁP tulajokat elég bicskanyitogató. Mintha nem pénzügyi döntés eredménye lenne a kamat...
Ráadásul ez egy kozmetikázott inflációs adat +kis százalék hozam. Én most néztem meg histórikusan h a mi kosarunkba az a "mesés" 19% nagyjából elég messze van a valódi 30-40% élelmiszer inflától amit 2023-ban érintett.
De a teljes 2021-2024horizonton nagyjából duplázódtak átlagban a kosarunkba lévő termékek árai.[ Szerkesztve ]
-
AMD Power
titán
Sziasztok!
Android telefonra milyen olyan alkalmazást ajánlottok ahol ki lehet rakni widget-be az ETF árfolyamokat?
Köszönöm szépen!
-
LaySoft
tag
válasz PredatorZoli #129758 üzenetére
Köszönöm a választ!
-
PredatorZoli
Topikgazda
-
[CS]Blade2
addikt
27km-re lakom a határtól, 31km-re van szlovák kaufland. Egy kolléga kijár, hogy mennyit spórol. Ránéztem az árakra, már korábban, nekem nem éri meg. Most újra átfutottam ezt:
[Itt egy akciós újság]
Edámi 45% - 2676Ft kilója, én 2190-ért vettem itthon.
Kenyér 1103Ft, én a pékségben 850Ft-ért veszem. (kenyér ált. teli áron megy, ritkán akciós. Másik oldalon van konzum kenyér 484Ft teliáron, de hát ki tudja, hogy milyen ennyiért)
Fürtős paradicsom 1474Ft most féláron. Hát ennyiért a nagy forgalmú zöldségesből hozok.
Alma teli árban 660Ft kint. Én abból zöldségesből veszek bazi jó minőségűt, épp ma is hoztam 750Ft-ért teli áron ugyanezt.
Péksüteményt én egyáltalán nem eszem, ez lehet egy eltérés. Akciós kenyérért, legolcsóbb kenyérért, meg péksütiért érdemes lehet kimenni, de ezekből mennyit tudsz behozni egyszerre? Fagyasztva sem ugyanolyan, anélkül meg már aznap este sem ugyanolyan, mint a friss. Én nem a legolcsóbb cuccokat keresem itthon sem, vannak bevált márkáim, helyeim.
Sertés comb 2657Ft a teli ára, akciósan 1643Ft /Lidl, spár árral lenne érdemes összehasonlítani, de húst pl. 80%-ban hentestől hozom, annak a színe is más, de van ami drágább pár 100ft-al, de lesz*rom. (1700-ért volt spárban múltkor)
Csirkemell filé 2734Ft a teli ára, és 1972Ft az akciós újságos. (Spárban 2000Ft)
3500-ért van kolbász, de ez is olyan, hogy ki tudja, hogy milyen ízre, milyen minőségre, mi van benne azon felül, hogy 120g hús van 100g-ban. 4838Ft egyébként a teli ára.
2230Ft 20db M-es tojás. 1627Ft akcióban.
Én a lidl-ből teli áron hoztam múltkor L-est, de az M-es aszem 85Ft volt. Az 1700Ft akció nélkül.
Pick téli szalámi ott van 250g-os. 6871Ft kilója. Én 400g-ost vettem Intersparban akcióban ilyen 2800-2900Ft körül volt. Lidl-ben olyat hoztam a hosszabbíkból amihez zokni járt dobozban, az is e környéke. 6800-7200Ft körül lehet otthon is kifogni akciósan. A teli ára tud lenni 10.700-11.xxx Ft körül. 10233Ft a szlovák teli ára.
Papírzsebkendő 10db 10-es 449Ft. Itthon Lidl-be most volt applikációban kupon, 15db 10-es volt valami 610Ft amiből lejött aszem 33%, így 410Ft volt 15 csomag 10-es, de már a teli ára is olcsóbb.
Burgonyaszirom 60g - Szlovákia a márkája. 366Ft. Milánó Marketből helyben ilyen kiszerelésű -+pár gramm ilyen áron Lay's van.
Vénusz étolaj 1 litykó - 1131Ft a teli ára, és 695Ft az akciós. 950Ft-ért volt intersparban teli árban. Ha fontos, hogy 700Ft-ért vedd, akkor Spar-os saját márkást kapsz csak, a Vénusz szerintem ritkán van akciósan.
Pom-ber 110g az is jó, mert ilyenek ugye ott is vannak, meg itt is, ezért nincs az, mint a kolbásznál vagy a szlovákia feliratú chipsnél: 1217Ft-ról van akciózva 819Ft-ra.
Tarja teli ára: 2931ft akciósan 1972Ft+ oda-vissza egy jó 4 liter benzin ára még beépülne ugye vásárlásonként. Nem tudom, hogy Ft-al lehet-e fizetni, mert az eurót 410Ft-ért kellene váltani ezekhez az árakhoz.
Ott vannak az árak, aki számára ezek alacsonyak, lehet menni. Nyitásra érdemes, meg előtte megnézni, hogy mikortól ennyi, mert máskor, ha nem is teli árban, de magasabb árban van, ahogy itthon is.
[ Szerkesztve ]
-
LaySoft
tag
A max. 280 ezer forintos adóvisszatérítést a NAV mindig az adott befektetési forma számlájára (NYESZ, nyugdíjbiztosítás, egészségpénztár, stb.) utalja, vagy lehet kérni egyéb saját számlára is?
-
-
Sztenly
tag
-
tisn
addikt
válasz Dare2Live #129748 üzenetére
nekem is van par szaz k a szamlamon altalaban, a tranado es a visszavaltasi koltseg miatt nincs sok ertelme atrakni 1-4 hetre allampapirba. ezt szorozd fel 3-4M emberkevel, akinek van bankszamlaja.
OFF
ezt eleg jol korbejartak nemreg a telexen. nem igazan eri meg kimenni, sem romaniaba, sem szlovakiaba (sem szerbiaba).
nincs valos sporolas.(sporolos topikban is felmerult parszor, de semmi hasznosat nem raktak be ami szlovakiaban olcsobb volt (sor, kutyakaja nem erint))
itt lakom a harmashatarnal, de nem jarok ki semmiert. kulfoldi webshopok (alza, allegro, emag) azert elofordul, de az is soxor kenyelem inkabb, mint valodi sporolas.
-
[CS]Blade2
addikt
válasz ngaba #129741 üzenetére
Nem aggódnék miatta, a többi is hasonló pályát jár most be, az EU és az USA is. Pont ez a lényege, hogy éppen azt teszik meg, amit meg kell, lehetőleg nem többet. Ha sok, vissza vesz, ha kevés, akkor még tesz rá.
Lakossági állampapír ugyanez. Ha elegen veszik, akkor, csak hosszabbítgatva lesz, vagy ugyanezekkel a feltételekkel jönnek az új papírok.
Ha kell, akkor tesz rá egy kicsit, ha kevés, akkor még egy kicsit, ha pedig belefér a csökkentés, ami volt tavaly nagyrészt, akkor azt lépkedik meg.Előre nem tett rá, be is jött, mert fogyott rendesen. Egyik eshetőség, hogy később fog tudni csökkenteni pár hónappal, a másik, hogy esetleg virítani kell valami kicsit jobb kamatot 1-2 papírnál, aztán ennyi.
0,25%-okról beszélünk szerintem. A 6,5-es papír fogy rendesen, de most nem bírja meg a 6,25-re csökkentést, hanem minimum tovább kell árulni, és lehet, hogy kell egy kicsit jobb PMÁP.
Pár hónap múlva kiderül. -
Dare2Live
félisten
Ki a franc? Nagyságrendileg 10.000milliárd Ft!!! áll folyószámlán... ~0.1%os kamaton.
"okos ember tartalekol ilyenkor, ki tudja meddig lesz munkaja, mikor lesz szukseg arra a penzre."
Az okos lehet. De "Nagyságrendileg 10.000milliárd Ft áll folyószámlán... 0.1%os kamaton.""Intő példa lehet(ne) a pénzügyi kormányzat részére az ÁFA bevételek fokozatos "eltűnése"
Amit írsz meg ennek azért nincs nagy köze egymáshoz mert a kijárók nagybevásárlást csinálnak. Másik topikban vki nagyon akurátusan írta a magyar-szlovén árakat, bevásárlásait. ~25%ot sporol avval, hogy kijár. Bevásárló csoportok szerveződnek.
Szlovéniának, Romániának.... fizetuk/jük az áfát. Elsősorban nem TVt vesznek kint az emberek hanem ugyanazt mint amit a magyar LIDLben vennének.szerk:
Ami nekem nagyon durva, hogy a "hanyatló" "éheznek" Németországban is olcsobb egy bevásárlás mint MOon.[ Szerkesztve ]
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
ngaba
aktív tag
Közben kijött az új MÁP Plusz nyilvános ajánlattétele. Ott sem változik a kamat.
Eladó 1.4 T-Jet Fiat Bravo: https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/fiat/bravo/fiat_bravo_1.4_t-jet_active-21401982
-
tototos
őstag
Milliárdok allampapirban [link]
-
Segal
veterán
válasz Czimby #129742 üzenetére
Február 7 az inkább bő 1 hét, tehát messze nem 1 hónap. Persze semmi garancia nincs rá, hogy egyáltalán jön valami, arra meg végképp nincs hogy ezekkel a feltételekkel érkezik, csak gondolkodunk. A döntés persze a tiéd. Mivel az enyém bent maradt egyelőre a jelenleg kemény 3.95%-ot hozó pmapban (nem túl nagy összeg), ezért nekem megéri kivárni az 1 hetet. Utána sokkal jobban letisztul a kép hogy pmap/bmap/fixmap legyen.
"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
tisn
addikt
válasz Jolida #129739 üzenetére
Intő példa lehet(ne) a pénzügyi kormányzat részére az ÁFA bevételek fokozatos "eltűnése"
18%-os kamatnal ki a franc kolti el a felesleges penzet vacaksagokra? (mikozben gazdasagi valsag, haboru is van.)okos ember tartalekol ilyenkor, ki tudja meddig lesz munkaja, mikor lesz szukseg arra a penzre.
-
ngaba
aktív tag
válasz [CS]Blade2 #129736 üzenetére
Nem csak az ÁKK fizet kamatot...
A 18%-os kamat idején azért fizetett az MNB rendesen kamatot a külföldnek, hogy legyen szíves forintot venni. (Akik amúgy duplán jól jártak, mert erősödött a forint, őket alapvetően a devizában mért haszon érdekli.) Abból a buliból a lakosság éppenséggel ki volt zárva.
[ Szerkesztve ]
Eladó 1.4 T-Jet Fiat Bravo: https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/fiat/bravo/fiat_bravo_1.4_t-jet_active-21401982
-
SpamRulez
újonc
válasz Blaymoira #129710 üzenetére
"2023 szerintem valamilyen kereslet terelés történt a kormány irányábóll"
2023 június:
https://www.portfolio.hu/befektetes/20230602/jon-a-kotelezo-allampapir-tartas-a-befalapoknal-honnan-lesz-500-milliard-erre-618934(google-ben "Jön a kötelező állampapír-tartás a befalapoknál"-re keresve ingyen olvasható)
-
Jolida
tag
válasz [CS]Blade2 #129736 üzenetére
"Az állami kamatfizetés mintegy háromnegyede belföldön marad"
Ez ugye a kötelezőpropagandaszöveg, semmi sem garantálja, hogy ez (és esetleg a tőke) többségében itthon marad és visszaforgatják, vagy pörgeti a fogyasztást (elköltik).Más az országkockázati felár megítélése 17.6+ % kamat esetén (belefér az 1% .. ha növekszik, esetleg még az is, lehet kockáztatni az árfolyamveszteséggel ...stb.), 5.2%-nál ez már jobban húsba vágó lehet.
Intő példa lehet(ne) a pénzügyi kormányzat részére az ÁFA bevételek fokozatos "eltűnése" (az "emberek" a pénztárcájuk/kal/ra szavaznak -többnyire-).
-
Paxker315
addikt
válasz erdey_a #129735 üzenetére
Néhány hete bennem atfutott hogy akár szabad felhasználású kölcsönt felveve a piacra tegyem, aztán torlesztgetek amíg kell. Nem feltétlenül lepnek ilyet, de teljesen legit megoldásnak tűnt. Na talán később. Meg hát nem garantált hogy a következő 10 év is olyan lesz, mint az előző
-
[CS]Blade2
addikt
válasz Jolida #129732 üzenetére
Én nem olyan régen másztam bele, de a logika azt diktálja, hogy mindig arra kell menni, amerre a legjobb. Már tízen éve elindultak ebbe az irányba, hogy legyen lakossági, meg sok helyi Ft-os, és kevesebb legyen a külföldi. Tehát a családtagtól kérsz kölcsön, nem a szomszédtól.
Ha van olcsón külföldi, akkor le kell rá csapni, ha meg nincs, akkor ez a legjobb. Ez a kamat házon belül marad, ami megér egy kis kamatfelárat szerintem.Az állami kamatfizetés mintegy háromnegyede belföldön marad
A többlet kamatkiadás számottevő része belföldre, főkent a lakossághoz kerül. Az elmúlt években az államadósságkezelési stratégia egyik fő célja a belföldi finanszírozás erősítése volt. Az államadósságon belüli belföldi tulajdon arányávalpárhuzamosan fokozatosan nőtt a belföldiek részesedése az állami kamatfizetésből. Míg korábban az adósságnak csak
a harmada volt hazai kézben, addig 2023-ban ez az arány már közel kétharmadra nőtt. 2023-ban az összes állami kamatkiadás több mint harmadát a háztartások (a GDP 1,9 százaléka), mintegy ötödét a hitelintézetek (a GDP 1 százaléka),11 százalékát (a GDP 0,5 százaléka) más pénzügyi vállalatok kapták. A külföldi szereplők részesedése a teljes állami
kamatkiadásból kismértékben, 26 százalékra (a GDP 1,2 százaléka) emelkedett.
A felét fizettük külföldnek, most a negyedét. -
Segal
veterán
válasz [CS]Blade2 #129724 üzenetére
Szerintem ezt nem merik hosszabitani.
Viszont jelenleg mindenkepp erdemes kivarni hogy mi lesz a megfejtes mert ha 1 evig adnak valami 7.2% korulit, utana meg infla koveto lehet akkor nagyon nem mindegy mekkora az extra kamat.
0.25%-nel ugye tobbet kene adni mert abban az esetben rosszabb lenne a helyzet mint a jelenlegi pmap-nal.
Ha viszont dobnak ra 1%-ot mar eletkepes lehet.
Meglatjuk az akk hogyan gondolkodik majd."Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
Jolida
tag
válasz [CS]Blade2 #129730 üzenetére
Ha esetleg a távozók -tömegesen, elég sokan, elég sok pénzzel- végleg távoznak a "forintbirodalom"-ból, akkor meg jön a fülvakarás (lásd marci reakciói ÁFA ügyben).
[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
válasz aujjobba #129729 üzenetére
Inkabb arra kell gondolni, aki a fix magas kamat miatt olyan penzt is berakott PMAP-ba, amit amugy nem megtakaritasra szant volna, ha mas a kondicio (extrem esetben felvett hitelt hoyg berakhassa, azok nyilvan egybol kiszedik). A 7.9%-os kamatu pmap ilyeneket mar nem vonzott be, az mar csak a folyoszamlakon 0.01% kamaton elegu erteku forintokat.
-
[CS]Blade2
addikt
válasz aujjobba #129729 üzenetére
Valamennyi extra beáramlás volt a két évi magas kamat miatt amiből csak egy kevés fog bent maradni, de ez a velejárója. A többi csak átcsoportosul másik papírba, és hát itt sem teljes lesz a váltás, mert van aki nem nyúl hozzá. Lesznek 5,2-vel futó papírban, 4,2-vel futó papírban is emberek, és ez nekik is jó, mindenki boldog.
Ha a távozó fogyaszt, akkor helyben vagyunk. Ha fialtatja, az is jó. Ha marad 6,5%-ért, az is jó, pláne, hogy az eladás miatt 5,5 az a 6,5. -
aujjobba
addikt
-
Vesa
veterán
válasz nexvital #129727 üzenetére
Nekem az a tippem, hogy most még a lakosság azon része pörög ki főleg, akik a plakát/propaganda hatására vettek PMÁP-ot. Őket nem nehéz betekerni egy rossz papírba sem, mert nem értenek semmihez. A későbbi sorozatok, főleg a 1,5% prémiumosak még akkor lettek értékesítve, amikor a pénzügyekben kicsivel tudatosabb emberek vettek bele, na ott én már nagyobb kiáramlást várok a tőkéből is, ti. hülyék lesznek ott hagyni 5,5% körül.
[ Szerkesztve ]
A tudomány a valóság költészete!
-
nexvital
újonc
válasz [CS]Blade2 #129724 üzenetére
Nagy kérdés, hogy tesznek-e rá.
Én nem tennék, vegyék a +5,75-%-os PMÁP-ot a +6,5 %helyett.-
-
Paxker315
addikt
válasz bigdady #129723 üzenetére
esetleg kereső? Igen, van néhány
-
[CS]Blade2
addikt
válasz Drizzt #129714 üzenetére
Az értékesítés kezdő és várható záró időpontja:
2024. február 7. – 2025. február 7.
Jövő hét péntek.
Tehát azt is mostanság kellene közölni, hogy hosszabbítják.FixMÁP-ra ez a +250 milliárd pillanatok alatt el fog fogyni. 20.-ra szerintem rá lehet tenni egy 1000 milliárdot is.
Csak a kamat és a lejáró papírok ennél jóval több, és akkor jön még PMÁP tőke is, ami falja a keretet.Ha nem akasztanak le valahonnan egy csomó pénzt, pl. az EU-tól, akkor még jobban emelni kell a kamatokat a globális kamatszinthez képest. (Ebben a pontban az idő nekünk dolgozik. Mi ráérünk.)
Az állam is a miénk, az is mi vagyunk, az adósság is a miénk, és a lakossági befektetők szintén mi vagyunk, szóval mindkettő nekünk fontos végül is. -
nexvital
újonc
https://www.allampapir.hu/allampapirok/BMAP/
BMÁP 2029N meghosszabbítás!!!!!!!!
Az ÁKK Zrt. tájékoztatja a befektetőket, hogy a Kibocsátó a Nyilvános Ajánlattételben
meghirdetett értékesítés várható záró időpontját 2025. január 31. napjáról 2025.
április 30. napjára módosítja-
-
gedikart
aktív tag
válasz PredatorZoli #129713 üzenetére
Nem ismerem ezt a csomagot, de nálam pl 5 MFt-ra korlátozták alapból (biztonsági okokra hivatkozva) a napi utalási limitet. Nincs egyéb beállítás/view, ahol látszódik?
-
Segal
veterán
válasz Drizzt #129714 üzenetére
Tippre azért azt mondanám februárban érkezik egy új pmap. Most még nyilván be lehet hülyíteni a 7.9%-os kamattal a januári kamatfordulós pmap tulajokat (és ahogy látszik ez részben sikerül is nekik), de a februárban kamatfordulós tulajok már sokkal tudatosabbak lesznek. Ők ki fogják röhögni a 0.25% extra kamatos pmap-ot...
A bmap és a fixmáp hajó viszont tényleg elúszott. Ott maradnak ezek a lehetőségek februárban és márciusban is.
Viszont kizártnak tartom hogy holnap kamatot vágna a FED, pedig az MNB tutira imádná. Ez most olyan húzzuk a dolgot ameddig lehet, aztán ha nagy a baj akkor max adunk egy csontot a népnek, a lényeg hogy előtte minél többen válasszanak valami jelenlegit."Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
Peetey91
senior tag
válasz PredatorZoli #129713 üzenetére
Bankszámlás topikban most eléggé ajánlott lett a CIB BM-os Eco plus, 5 évig teljesen 0-s számla (plusz Mastercard gold, utasbiztosítás,stb) én is váltottam miután elkaszták a Rafi Gold 2.0-t. 5 évig így nincs emelés, meg tranzakciós adó, stb legalább ez letudva.
-
Drizzt
nagyúr
válasz bandus #129707 üzenetére
Jelen esetben ez a megfogalmazás nem túlzó. Valóban többszörösére nőtt a kereslet, abszolút értékben is igen nagy szám az a 168 mrd huf értékesítés 1 hét alatt.
Viszont a fixmáp állomány növelés és a 2029/N meghosszabbítás is azt mutatják, hogy erősen lecsökkent az újabb fajtájú, vagy kamatozású állampapír kibocsátás esélye. A PMÁP esetén még lehet várni némiféle újításra, de az még hónapokra is lehet.
Végülis előzetesen azt mondták az okos népek, hogy 7-8% körüli kamat esetén nagyon szívesen maradnak a PMÁP tulajok az állampapíroknál, a BMÁP meg most befigyelt ennek a sávnak az aljára. Az 5 és fél éves eredeti hosszú papír most még 4 és fél évvel a lejárat előttt is kapható, így hamarabb eljön az extra kamatprémiuma, ami megvéd attól, ha túlságosan beesnének a kamatok.
I am having fun staying poor.
-
PredatorZoli
Topikgazda
Többen voltunk itt, akik úgy utaltak ingyen, hogy az erste kolléga csomagban az állandó utalás ingyenes, így az ember nagyobb egyszeri utalásra is állandó utalást állított be egyszeri ismétlődéssel.
Ma próbáltam beutalni IB-re ezzel a módszerrel 4 és fél M forintot, és kiírta, hogy állandó utaláshoz ez az összeg túl magas. Nem kezdtem el játszani vele végül hogy hol a határ, de egyértelműnek tűnik, hogy ezt a kiskaput igyekeztek bezárni. -
bigdady
nagyúr
Ersteben nem találom ezt az etf-et. Lehet nincs?
Invesco Global Water ETF (PIO) ISIN: US46138G7041. -
ngaba
aktív tag
válasz CragON #129694 üzenetére
"szerintem nem lesz olyan nagy, hogy kijöjjenek egy 7%-nál nagyobb hozamú papírral."
Hát, alapvetően azon múlik ez, hogy:
1. Milyen lesz az USA kamatkörnyezet (szerintem ezért is várnak ki, hátha csökken).
2. Mekkora lesz a finanszírozási igény: Választási költségvetés + az emberek inkább vonják ki a pénzt a kincstárból. Ha nem akasztanak le valahonnan egy csomó pénzt, pl. az EU-tól, akkor még jobban emelni kell a kamatokat a globális kamatszinthez képest. (Ebben a pontban az idő nekünk dolgozik. Mi ráérünk.)[ Szerkesztve ]
-
Blaymoira
csendes tag
válasz HussarF #129708 üzenetére
Alapvetően erre a részre írtam: "és ha valaki azért tartaná az utóbbit, mert infláció növekedésre számít, akkor azt a BMÁP is le fogja követni valamilyen szinten, ráadásul gyorsabban...".
Nem értek egyet azzal, hogy a DKJ hozamnak köze van az inflációhoz, mert nem igazán van hozzá köze az alapkamathoz és a kereslethez van leginkább köze, ahol mind a kettő faktor erősen befolyásolható.
MNB nem arról híres, hogy hiteles lenne így ezek nem érnek sokat. Valamint a kormány előszeretettel elkezdte manipulálni a DKJ piacot is. És a következő MNB vezetés is valószínűleg még jobban a kormány politikáját szeretné támogatni ezért gondolom, hogy lehetséges megint egy hasonló forgatókönyv mint a 2021-2022-es. Az, hogy most vagy később azt nem tudom, attól függ mennyi mozgást enged a piac az MNB-nek.
Pl.: most csak ide teszek néhány támpontot:
2021 áprilistól infláció: 5%+, alapkamat 0,9% DKJ hozam ~0,5%
2022 június infláció: 11,7%, alapkamat: 5,9%, DKJ hozam ~6%
2022 október infláció: 21,1% alapkamat: 13%, DKJ hozam: ~13,2%
2023 december infláció: 5,5% alapkamat: 10,75%, DKJ hozam: ~6,5%-7,5%Az első részben az MNB lusta volt bármi hatékonyat csinálni és csak rohant az események után. Utána nagyjából úgy viselkedett a hozam, ahogy kell és 2023 szerintem valamilyen kereslet terelés történt a kormány irányából, de ezt most nem tudom pontosan megmondani.
-
donat_sz
senior tag
válasz Paxker315 #128972 üzenetére
Már van az extra ETF-en méret/érték táblázat és analízis az Avantis EM UCITS-re!
Összenézve az FLXE-vel (jobb oldalt az alábbi táblázatban), kissé arányosabb az eloszlása méret szerint / kevésbé nagy tőkés cégekben érdekelt, viszont sokkal inkább a növekedési cégekbe fektet az érték alapú helyett.
Az se szimpatikus, hogy az AVEM többet fektet Kínába és egy cégben lehet közel 9%-os része (TSFA) az FLXE kisebb mint max 1.5%-hoz képest.
Így az AVEM majd dupla annyi cégben való befektetése (776 <-> 356) és a kisebb TER-je (0.35 <-> 0.45) se elég ahhoz, hogy meggyőzzön, hogy egyelőre várltsak. Kivárok, amíg lesz komolyabb mennyiségű történelmi adat hozzá és akkor újra ellenőrzöm, hogy érdemes-e FLXE-ről AVEM-re átterelni az EM részeket.
-
válasz Blaymoira #129701 üzenetére
3% plusz-mínusz 1% az inflációs tolerancia sáv. Legalább 5%-os infla kell ahhoz, hogy a legjobb PMÁP-ok egyáltalán pariban legyenek csak a FixMÁP-pal jövőre. És akkor még mindig bukóban vagy vele az idei év miatt. 5%-os inflánál viszont már rég emelniük kell, mert rendesen a toleranciasáv felett van. Főleg, ha azt nézzük, hogy az 5% az évre átlagolt, tehát ennél vadabb számok is vannak némely hónapoknál.
[ Szerkesztve ]
-
lemusz
addikt
"A kiugró keresletre való tekintettel az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 250 milliárd forinttal 500 milliárd forintra emeli a Fix Magyar Állampapír (FixMÁP) jelenleg megvásárolható sorozatának az értékesítésre meghirdetett mennyiségét."
-
aujjobba
addikt
[ Szerkesztve ]
-
[CS]Blade2
addikt
válasz Blaymoira #129701 üzenetére
Nincs erről adat visszamenőleg, hogy hogy szállt el az infla kb. 3 éve és hozzá a DKJ hozamok?
Akkor látnánk, hogy mikor és mennyivel követi. Én akkor itteni tanácsra már vettem PMÁP-ot, de közben DKJ-kat is, és elég hamar ott voltam, hogy már 2-3x többet hozott a DKJ, mint a PMÁP ami még nem fordult. -
Begi
senior tag
válasz CragON #129694 üzenetére
Hmm, ez igaz, ezen dillemmázom én is. Vissza tudod forgatni a fix-be a kamatot, de milyen kamattal?
Hipotetikusan számoltam egyet 3 évre. Fix kamata első évben 6.5%, aztán 6%, aztán 5.5%
PMÁP kamata 5.2%, 5%, 5%
1.00.000 Ft esetén 1 év után Fix 3.936Ft-tal, 2 év után 16.132 Ft-tal és 3 év után 23.825 Ft-tal hoz többet, ha mindig mindent visszaforgatsz és ha a PMÁP eladásból veszed a Fix-et.
Remélem jól számoltam.[ Szerkesztve ]
-
Blaymoira
csendes tag
válasz HussarF #129695 üzenetére
Szerintem önmagában az infláció növekedése nem hat a DKJ hozamokra. Akkor hat, ha olyan szintű infláció lesz, ami kamatkörnyezet szigorítására kényszerítené az MNB-t.
Ami szerintem kétséges.Abban az esetben igazad van, hogy ha emiatt emelnének kamatot az hamarabb jelentkezne a DKJ homazában.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- Telekom mobilszolgáltatások
- Trump és Altman is reagáltak a DeepSeekre, a fél világ ezzel foglalkozik
- Cuisineer teszt
- PlayStation 5
- Nintendo Switch 2
- Okosóra kijelzőjébe épített ujjlenyomat-leolvasó ötletét védette le a Huawei
- Milyen processzort vegyek?
- A Vatikán szerint az ördög árnyékát hozza magával az AI
- Gaming notebook topik
- További aktív témák...
- AORUS Z370, i7-8700K, GTX 1660 GAMING 6GB, 32GB 3200Mhz, 480GB SSD, MasterLiquid ML240L RGB
- ROG STRIX B450-F GAMING, Ryzen 7 2700X, GTX 1660 6GB, 32GB 3200Mhz, 480GB SSD
- AORUS B550M, Ryzen 7 3700X, GTX 1080 TI 11GB, 32GB 3200Mhz, 512GB NVMe SSD, NZXT Kraken X62
- Ej-ha Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i7-1185G7 4Mag 16GB /256GB FHD IPS
- Bontatlan Új Lenovo ThinkPad X13 G3 13.3" -50% AMD Ryzen 5 Pro 6650U Hexa-core 16GB 256GB WQXGA FHD+
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest