- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
aleister
veterán
válasz
lemmy71 #7295 üzenetére
"Fotóztasd már le a szívokosarat amikor leveszik a kartert. Nagyon kíváncsi vagyok hogy mennyi koksz ragadt bele."
Oksi. Most már fotózni fogok mindent.
"Viszonylag sokat kell menni, átégett tűzkarikával, hogy az eldugúljon"
Kb 155.000-nél (tehát nagyjából 10e km-rel ezelőtt) voltam a veszprémi Mazda szakszervizben (nekik egyébként legendásan rossz a hírük). Ők azt mondták, hogy még rendben van, de tanácsos kicserélni. A szerelőm ezzel szemben azon az állásponton volt, hogy "úgyis észrevesszük majd, ha átég, és ráérünk akkor kicserélni". Azt mondta, hogy ez egy hosszú folyamat, és nem kritikus. Nem tesz tönkre azonnal semmit, nyilván hosszú távon nem egészséges, így javítani kell majd.Szóval statisztikailag van esélye, hogy egy ideje már kokszolt bele a rendszerbe. Viszont láttam a kiszerelt tűzkarikákat (sajnos már kidobta azóta őket), és bár valamennyire megkezdte már őket a hő, egyik sem nézett ki olyan csúnyán, mint amiket neten látni.
lemmy71:
Nem vettem okoskodásnak. Szívesen veszek minden ötletet!
Pontosan azt tapasztalom, amit írsz a szerelőmmel kapcsolatban, pedig egész eddig nagyon lelkiismeretesnek ismertem meg. Igaz az autónak komolyabb baja ...pontosabban semmilyen baja nem volt még.Villa7:
Egy cimborám mondta, és tökéletesen egyetértek vele, hogy manapság nem azért fizetsz egy autószerelőnek, hogy megjavítsák a kocsidat, hanem az idejét fizeted ki. Ha kicseréli a fél kocsit 3 nap alatt, mert nem találja a hibát, akkor annyi pénzed ment rá.Ahogy a jelenlegi történetből látom, az most az üdvös út, ha magadnak utánanézel a hiba kapcsán, és megmondod a szerelőnek konkrétan, hogy akkor ezt-ezt-ezt-és ezt csináld meg ilyen meg ilyen módon.
Vagy marad a szakszerviz, de az esetemben ez egy 150 km-es trailerezést jelent, amit egyelőre még szeretnék elkerülni. -
ParmaBoy
tag
Szerintem sosem felesleges, viszont: nem tudod véletlenül, hogy milyen kritikus értéknél írja be? Mert én jártam egyszer úgy, hogy az egyik céges (flottát kezelek) injektorhiba miatt higította (és a tűzkarika is rossz volt), a szívokosár is szépen-lassan telt, de pont nem írt még hibát, látszólag tette a dolgát, cserébe már fémreszelék volt a turbóban az elégtelen kenés okozta kopás miatt , ott sajnos nem oldotta meg egy egyszerű takarítás a dolgot. Én -közgazdász diplomával, szóval semmi közöm az autószereléshez- tisztítás után is lehet mérnék olajnyomást. Aztán lehet az egyszeri rossztapasztalat miatt (ami egy volt az ezerből és a csillagok állása is rossz volt) túlgondolom a dolgot és olyan vagyok, mint a google a köhögésre: biztos halál
-
lemmy71
őstag
válasz
aleister #7294 üzenetére
Teljesen megértelek és ne érts félre nem okoskodni akartam.
Az a nagy probléma, hogy a maszek szerelők nem képzik magukat. Oké azt aláírom hogy kismillió márka és típus van a palettán és mindhez lehetetlen érteni. De ha már viszek egy autót és ő nem "ismeri" a típust, akkor vagy ne vállalja, vagy nézzen utána az interneten esetleg hivatalos márkaszervizből kérjen némi információt. Ne abból tanuljon hogy te ötödjére viszed hozzá az autódat, ami normális esetben félnapos munka lenne.
Persze szerelőknél is vannak kivételek, akik utánna járnak a dolgoknak, csak sajnos ők vannak kevesebben. -
aleister
veterán
válasz
lemmy71 #7289 üzenetére
Legközelebb már tudni fogom én is.
...de amíg az ember nem találkozik a problémával, addig nem is igen tud utánanézni. Én egyedül az olajpumpa lánc megnyúlást hallottam Mazda 6 hibaként, meg az elektromos tükör beázást, és ezekkel mindig kellő figyelemmel jártam el, de sajna általam ismeretlen problémákra nem tudok felkészülni. Ezért is kérdezlek Titeket.
Egyébként elég gáznak érzem, hogy a topictársaktól kell az ilyet megtudnom, a netet kell bújnom infókért "civilként", és nem a szerelő tudja alapból. Én is hibaelhárítással foglalkozom (IT), és számomra elkéápzelhetetlen, hogy így adjak ki szervizelt gépet a kezemből.
-
aleister
veterán
Köszi a részletes választ!
Laikusként ezek nem tűnnek márkaspecifikus műveleteknek. Gondolom csak emiatt nem kell szakszervizbe vinnem.
Bér most elég rendesen meginogott a bizodalmam a szerelőmben. Ha ennyire triviális a tűzkarika csere utáni szívókosár tisztítás, akkor vajon miért maradt ki? -
nyepi
tag
válasz
aleister #7288 üzenetére
Semmi gond nincs ezzel. Az olajcsere nem volt rossz ötlet és nem volt felesleges. Ha nem mentél sokat, akkor fogjátok fel és mehet vissza bele. Jól tetted, hogy nem mentél vele, amint dobta a hibakódot. Ne aggódj, meg szokta úszni, nem lesz vele gond. De erre figyelni kell. Ez a 3. generációs dízel Mazda motor, ahol ez probléma. Ez nem megy nekik.
Kíváncsi leszek a hathengeresre.
És ismét felhívnám a figyelmedet az injektor megfelelő lehúzására!! -
lemmy71
őstag
válasz
aleister #7285 üzenetére
Már kismilliószór elmondták hogy ilyen esetben, le kell venni a kartert és ki kell takarítani az olajszivattyú, szívókosarát. De lehet hogy az egész szivattyút szét kell szedni mert belül is lehet némi koksz. Amúgy 5 - 10 ezer km-t menni kell, átégett tűzkarikával, hogy eldugúljon a szűrő
-
aleister
veterán
Sajnos nekem erről fogalmam sem volt. Nem vagyok szakmabeli. Az autószerelő tanácsolta az olajcserét, mert dobta a kocsi az olajnyomás hibajelzést és fel volt higulva az olaj. A tűzkarika csere a következő alkalommal volt, de a kettő között nem közlekedtem a kocsival. Most is csak kb 20 km-et, amíg újra előjött a hiba.
-
nyepi
tag
válasz
aleister #7285 üzenetére
Felesleges olajnyomást mérni. Ha akarjátok géppel élőadatban meg lehet nézni. Két olajnyomásnak kell lennie. Egy alapjáraton, ott illik 1.4-1.7 barnak lenni és egy 3.500 felett. Ott 3 bar felett kell lenni.
Az injektor hiba és a kifújás egymástól független. A kifújást a rossz tűzkarika és/vagy a rosszul lehúzott injektor okozza. Mivel láttatok kokszot az injektor kiszerelésekor és olajnyomás hibád van, így muszáj lesz levennetek a kartert. Nem nagy dolog, nem kell tőle megijedni. A gond az, hogy nem igazán lehet kitakarítani a szívókosarat, célszerűbb cserélni. Ahhoz viszont le kell venni az olajszivattyút, mert a szívókosár egyik csavarja a szivattyú felől van.
Le lehet venni úgyis, hogy nem veszitek le a vezérlést. Ha viszont nem volt még olajszivattyú lánc cserélve én javasolnám annak a cseréjével együtt megcsinálni.
Ha a szívókosár el van tömődve, akkor a pedig a takarítás/csere után vegyétek le a szelepfedelet is. A vezérműtengely kis olajzó csöve fog legközelebb eldugulni, ráadásul az a legmagasabb pontja az olajkörnek, és el fog kopni a kip. vez. tengely. Ki kell takarítani azt is. A következő pedig a vákuumszivattyú lesz. -
Uher
aktív tag
válasz
aleister #7285 üzenetére
Hat ez nagyon rossz otlet volt. Rossz tuzkarikanal elso dolog olajszuro kosarat tisztitani. Igy legalabb feleslegesen kifizettel egy olajcseret a semmiert es kockaztattad a motor epseget. Foleg ugy, hogy az olajtekno levetel, szuro takaritas, visszarakas +1 ora mindennel egyutt, meg egy keves paszta.
-
aleister
veterán
Igen, de ugye első körben teszteltük, hogy elegendő volt-e a sima olajcsere + tűzkarika csere. Az volt a terv, hogy ha nem oldja meg, akkor megyünk tovább.
Most jött el ez a stádium.Akkor most már indokolt a porlasztó bevizsgáltatása is, vagy az egyszerűen az elvékonyodott tűzkarika miatt lehetett?
Ha esetleg nézted a linkelt videót, ott is az első injektornál volt tök koksz minden. -
aleister
veterán
válasz
ParmaBoy #7282 üzenetére
Köszi az infót!
És, ha a mi mérésünk eredménye megegyezik az autó által mért adatokkal, ami alapján kidbta a hibakódott?Ahogy nézem más is belefutott már ilyenbe. Ott -ahogy a linkjelt videóban is- kitisztították az olajpumpát és átmosták a motort, valamint kapott egy második olajcserét is. De nem a Mazda szakszerviz oldotta meg a problémát...
"...the strainer was really badly clogged. They gave it a good clean out, soaked the sump in cleaning fluid of some kind overnight, flushed the engine and replaced the oil and oil filter. " -
aleister
veterán
válasz
ParmaBoy #7277 üzenetére
Lehet hülye kérdés, de miért mérjük meg melegen az olajnyomást? Arra gondolsz, hogy a szenzor rossz, és téves paraméterek miatt állatja vészüzembe a kocsit?
A Kakasdi Mazdán is gondolkozom még Korinek Márton mellett. Távolságra kb ugyanaz e kettő. Ez már trailer-es mutatvány lenne. A nagyobbik baj, hogy nincs már szabim az évben, szóval ez már átcsúszna januárra.
-
ParmaBoy
tag
válasz
aleister #7276 üzenetére
Merjetek akkor melegen olajnyomast, lehet meg kevesbe fogsz orulni. (De lehet megnyugszol, bar tippre nem. Ha sokat jarkaltal felhigult olajjal, akkor a fotengely csapagyak elmehettek, hallottam mar ilyenrol 2.2 skynal. Es ott a turbo is kuka volt (illetve a kipu veztengely is csere volt), de ez csak okozat, az ok a hibas porlaszto. Nem akarlak riogatni, de ha tenyleg nincs alapjarati olajnyomas 90-100fok koruli olajnal... merjetek meg!
-
aleister
veterán
Ha leállítom, és kihull valamnennyire az olaj, akkor eltűnik az olajnyomás hiba. Amint felmelegszik, ismét előjön.
-
aleister
veterán
Sziasztok!
Helyzetjelentéssel jöttem.
Röviden: nem örülünk.
Kicsit hosszabban: sajnos az olaj/szűrőcsere után is ugyanaz a hiba. Kb 20 km után kigyullad az olajnyomás lámpa. Mind a hibakódok (P06DE, P055F), mind a jelenség (üzemmeleg motornál jön elő a probléma, nem tiszta olaj, stb) ugyanaz, mint ami ebben a videóban látható.
Ezek szerint elég kitisztítani/átmosni az olajpumpát? Ha jól emlékszem abban található az a mágnesszelep, aminek a beragadását jelzi a hiba (P06DE - motorolaj nyomás vezérlőáramkör megszorulás).Említettem, hogy az egyes porlasztó erősen el volt kokszolódva. Annak a korrekciós értéke -1 hez közelített, a másik 3 egységesen a +1 irányába tolódott el. Nem tudom, hogy ez-e az oka a kokszolódásnak vagy a gyakori regeneráció + EGR.
-
yoogie
aktív tag
Sziasztok!
Autóvásárlás előtt állok és kinéztem egy Mazda 6-ot relatíve olcsóbban (2018-as FL, 2,2 CD184).
Olvastam itt a fórumon korábbi bejegyzésben, hogy ezeknél is előfordulhat a láncpumpa szakadás, mert benn ragadt alkatrészekkel szerelték az újabb facelift-es példányokat?
Ezeknél mi lehet még ami probléma lehet?
Tudom a benzines lenne a legjobb megoldás, de arra most nincs keret.
-
aleister
veterán
Konkrétan a 2 Nm-t még kézzel is húzok szerintem.
Ugyanezt mondta a szerelőm is, valamint megspékelte azzal, hogy volt már ügyfele, aki panaszkodott emiatt a helyi szakszervizre. Szóval feltehetően valóban ez a hivatalos service manual szerint a húzási nyomaték.Skyactive CD175 2.2 egyébként.
-
aleister
veterán
Sajnos (nem sajnos
) már össze van rakva a gépsárkány, így fotót nem tudok küldeni. A kivett tűzkarikák tán még megvannak, ha érdekel valakit. Legalábbis, amikor elhoztam a kocsit, akkor mutatta őket egy zacskóban, meg kicsit megszakértette az egyes porlasztónál lévőt is.
"A tűzkarikán változtattak és más lett a meghúzás. Ezért írtam, hogy nem mindegy, hogy hogy van leírva."
2 Nm húzási nyomaték rémlik, majd 90 fok visszalazítás. Utána meg tán 270. Sajna mire ezt mondtam neki, addigra meghúzta mindegyiket 5 Nm-mel. Ez az én hibám, mert késve jutott eszembe, hogy tolmácsoljam neki a tanácsot.
Okozhat ez gondot? -
nyepi
tag
válasz
aleister #7258 üzenetére
Nem berohad az injektor, hanem kifúj, emiatt kokszolódik le. Viszont ez még nem azt jelenti, hogy rossz is. A tűzkarikán változtattak és más lett a meghúzás.
Ezért írtam, hogy nem mindegy, hogy hogy van leírva.
Fényképezd már le kérlek az injektort szemből és szúrd be ide!
A hengerfejben az injektor furata mennyire volt kokszos? -
aleister
veterán
No...az első injektornál lévő tűzkarika eléggé el volt már vékonyodva. A középső része szépen elégett. Ott egy jó nagy korompamacs volt, szóval ott biztos kifújt. Ez lehetett az oka a porlasztó kokszolódásnak.
Mindig írtam egyébként a regenerációt km pontosan. Ahogy nézem nem is 350, hanem 250 km-ként regenerálódott a DPF. A "Miscellaneous" bejegyzések azok. A szövegbuborékoknál jobbra látszik, hogy melyik volt a DPF.
-
aleister
veterán
válasz
Gustavson #7221 üzenetére
Kis helyzetjelentés a nemrég itt kitárgyalt magas olajszint problémáról.
Bizony az 1-es porlasztó csúnyán be volt rohadva. Kevésen múlt csak, hogy roncsolás nélkül ki tudta venni a tűzkarika csere miatt a szerelő.
A DPF előtt lévő katalizátor láthatóan kormos.Jelenleg azt a kérdés, hogy a porlasztó rossz-e vagy valami egyéb oka volt, hogy az elégtelen égés miatt ennyire elkokszolódott a porlasztó, ami miatt meg hamarabb eltömítődött a dpf...
-
aleister
veterán
válasz
Szatura #7256 üzenetére
Nem vitatkozni akarok, de ez a példa számomra azért volt rossz, mert ha eljutok az olvasásig, csakis a könyv adja meg azt az élményt, amit elvárok. Se a monitor, se egy ebook olvasó nem ugyanolyan.
De minden bizonnyal ez csak az én hülyeségem.Az FB csoportok előnye, hogy több felhasználót tömörít, mint egy ilyen hagyományos fórum. Ez egyrészt jó, mert elvileg több tapasztalat összpontosul egy helyen, másrészt rossz, mert sokkal személytelenebb az egész légköre. Itt ahogy nézem családiasabb a hangulat és az emberek is segítőkészebbek emiatt.
Viszont semmi nem zárja ki, hogy az ember mindkét helyen jelen legyen.
-
Szatura
aktív tag
Sziasztok
Egy üzleti érdekektől mentes Mazda 6 Skyactiv benzin FB csoportot ajánlanék.
[link] -
Radnix
senior tag
Koszi a valaszokat mindenkinek
-
aleister
veterán
A 2016 őszi Mazda 6 modelltől már a korrigált lánc van. Ezek ugyebár a 2. faceliftes gen 3-as hatosok.
A probléma, hogy van átfedés az előző széria között a forgalomba kerülés tekintetében. Szóval ha 2017 első fele szerepel a forgalmiban, akkor alvázszám alapján ellenőrizni kell. Nekem 2017/01 esetén mákom volt, remélhetőleg neked is az lesz! Általánosságban GL-nél már javított a hiba.#7243 nyepi
Anno úgy olvastam, hogy külföldön méltányosságból teljesen ingyen cserélték az érintett elemeket, mert kvázi konstrukciós hiba a megnyúlás. Több külföldön vett és használt kocsi esetén is írták ezt a cartársak. Nekem hála égnek nincs ezzel kapcsolatban konkrét tapasztalatom.Köszi, hogy megnézed a tömítést!
-
mmdms
addikt
Ez erősen attól függ hány éves autót veszel. Részemről a szívás volt csak miatta, 2000 5 havi B5 passatom volt, 8. hóig voltak ezek gyártásba. Alvázszámra keresve se a megfelelő alkatrészek voltak benne, ami hirtelen eszembe jut, a komplett kartergáz visszavezetés, csövek, szűkítők, szűrő. klima szíjfeszítő, generátor. Idegesítő volt h a szerviz előrendelte az alkatrészeket h haladjunk, aztán a felrakáskor szembesülnek vele h nem is olyan ami kell. Aztán pár óra várakozás a normális alkatrészre. Szóval ha már ott jár a kocsi korban hogy javítani kell, legyen inkább a gyártási idő 3/4-e körül. Több hajad marad.
-
nyepi
tag
válasz
snorbi82 #7229 üzenetére
Na, jól felpörgött a topik.
A sűrű regenerálásról itt akkor beszélünk, amikor már 100 alatti km.-ként regenerál. A 350 teljesen rendben van.
Azt azért tudni kell, hogy a márkaszervízben a munkafelvevő (nem megbántva senkit, ha esetleg itt is van köztünk) gyakorlatilag egy eladó. Nem kell készpénznek venni azért, amiot mond. Érdemes inkább megkérni, hogy hadd beszéljen az ember a szerelővel.#7230aleister:
-Az olajszinttel kapcsolatban igazad van. Ez az én beidegződésem, hogy nem töltöm max.-ra. Amikor meleg az olaj, tágul, könnyebben lefolyik mindenhonnan, ergó magasabb lesz a szint, mint olajcsere után és elég ciki, ha szervíz után a tulaj hazamegy és max. felett lesz az olaj. Én ezért csinálom így.-A két anyát nem egyformán kell meghúzni. Először a baloldalit (szemből nézve) 2 nm., visszalazít 90 fokkal, utána a jobb oldalit 2 nm. +210 fok, ha jól emlékszem. De már datában is benne van. Sajnos ha szarul van lehúzva, kifúj, rosszabb esetben felszakítja a lefogatást!
-Nem olcsók. Holnap körbenézek, hátha maradt elfekvőben.
-Szerintem ne bántsd az injektort, amíg nincs tünete.
-Az olajpumpa lánc nyúlást/szakadást nem a márkaszervíz határozza meg, hogy ki fizeti, hanem a Mazda. Ingyen sosem volt cserélve, az nem visszahívás volt, hanem csak méltányosság és a Mazda fizette a munkadíj felét. Az ügyfél a másik felét és az alkatrészt.
A gyári előírás az automata váltóolajra pedig valóban nincs. A Mazda szerint az élettartamos. A CX-60-nál már van pl., de az teljesen más váltó.-Olajszűrőnél én is a Mann-t javaslom, az a legjobb minőségű ugy. szűrő. Sok márkánal az a beszállító is egyébként. Mazdánál azt sajnos nem tudom, hogy ki a beszállító.
-
Radnix
senior tag
2017.03 havi 2.2d mar nem hajlamos az olajszivattyu lanc elromlasra? Kokszosodasra mi a tapasztalat, hany km-nel kell altalaban a diohejas tisztitas? Turbo csappantyu ennel a kesei gyartasnal is hajlamos tonkremenni?
-
ParmaBoy
tag
válasz
snorbi82 #7235 üzenetére
Na ja, én is ismerem őket, vannak beidegződések, pl. Marci állítja, h a 2.2 sky dízelnek mindegy, hogy milyen a gazolaj, ők az auchanost ajánlják.
Az is tény, hogy fiatal srácok szerelnek ott, nem Marci, ő a műhelyfőnök, hiba előfordult, viszont piszkosul ismerik a típust, és nekem árazás tekintetében is pozitív volt. Bár utoljára 2023 elején voltam, akkor 45k volt az kis szerviz. (... lehet számít, hogy kb 100e km-en keresztül oda járt a kocsi, meg ment a haverkodás) -
Uyuarasy
tag
Lassan cserelnunk kellene a GJ FL Mazdat egy ugyanilyen vagy GL kombira, lehet valahonnan tudni hogy mikortol kerult bele a hengerlekapcsolas? Gondolom 2019-es 2.5 SkyActiv G motorok mar igy jottek?
-
-
snorbi82
senior tag
válasz
aleister #7234 üzenetére
Én mindegyik automba MANN szűrőt rakok. Ha jól tudom, MANN elfogadod gyári helyett is.
Korinek Marciékkal összeségében nincs bajom, de volt, hogy többször annyiba vagy többe került volna náluk "garival", mint Kakasdon vagy Pécsen egy javítás.
Plusz láttam Mazda 6 alatt az olajteknőnél annyi pasztát tettek, hogy szomszédok autójára is jutott volna.
Nem beszélek ellenük, de kolléganak ők csinálták a szívósor tisztítást és fél éven belül úgy nézett ki neki, mintha megse csinálták volna. Persze mondták vigye vissza és megnézik és jutányos áron megcsinálja, de ilyenkor már... -
aleister
veterán
Minimálisan más téma. Anno a Korinek Márton említette, hogy csak 3-4 féle olajszűrő, ami valóban jó a Mazdához (annak ellenére, hogy műszakilag felszerelhető rá egy csomó). Sajna arra a kérésemre nem válaszolt, hogy mely gyártók termékei ezek. Én japanparts-ot használok.
Valakinek van erről infója?
-
aleister
veterán
válasz
snorbi82 #7229 üzenetére
Az a baj, hogy idehaza még a GL előtti modellek esetén az olajpumpa hajtáslánc megnyúlást sem ismerte el szériahibaként a szakszerviz. Az EU-ban minden más országban ingyen cserélték tudomásom szerint.
Az automata váltóolaj cserére szintén azt állítják, hogy nem kell, mert lifetime periódust írt rá a Mazda. Ez sem igaz.Szóval kicsit fenntartásokkal kezelem én a honi Mazda szakszerviz véleményét bizonyos esetekben.
-
aleister
veterán
Igen, azzal tisztában vagyok, hogy a DPF regen alatt üzemanyag juthat a motorolajba. Ez is volt az első ötletem az olajszint emelkedésre. Viszont ettől ez még problémát okoz, ugyanis a felhígult olaj miatt pl a turbó kenése sem lesz tökéletes érzésem szerint. Laikusként azzal vitatkoznék, hogy jó megoldás-e az, ha csak félig töltöd a motorolajat. Oké, hogy megnyugtatja az embert a szintemelkedésnél, hogy még nem érte el a maximumot az olajszint, viszont ha az arányokat vesszük, akkor a kevesebb motorolajhoz fog majd így vegyülni az üzemanyag. Igaz tudtommal csak 1-2 dl különbség van a min és a max jelzés között.
Én mindig 10-12.000 km-ként cserélem az olajat. A nem DPF-es G Astra-nál 15.000-ig jónak ítéltem meg. Azzal egyébként is hosszabb távokat mentem."A tűzkarika cserét szerintem érdemes meglépni, de csak, ha szakember csinálja."
Nagyon ügyes és becsületes szerelőm van helyben hála égnek. Cserélt már tűzkarikát más modelleken, de Mazda 6-on még nem. Esetleg van valami, amire különösen figyelni kell?"A résolaj tömítése sima alu tömítés. Szerintem Bárdiban is kapható, mintha használtam volna már onnan is."
A Bárdi és a Kovacs autó is 7100-7300 között adja darabját ennek a tömítésnek, ami 5 db-nál azért kicsit sok, ahhoz képest, hogy egy sima alu tömítés filléres tétel.
Itt a tömítés magassága fontos lehet? Mert, ha nem, akkor veszek egy marokkal.Ha jól rémlik ilyen 10-11 körül volt az eltérés. De ez már kb 2.5 éves történet. Úgy voltam vele, hogy nem kell megjegyeznem, mert azt mondta a szerelő, hogy jók ezek az értékek.
A szívósort ellenőriztük, nem volt koszolódva. Az EGR is rendben volt. -
nyepi
tag
válasz
aleister #7217 üzenetére
Ettől azért nem kell megijedni.
Az egy természetes dolog, hogy az olajszint növekszik regeneráláskor.
Az olajnyomáskapcsoló szelep megragadást a felhígult olaj miatt írta be. Le kell cserélni az olajat, nem kell csak kb. 1/2-ig tölteni a szintet. És a továbbiakban is el kell felejteni a 20 k-s olajcsere periódust. A 2.2 SH-nál 10-12-nél nem szabad tovább engedni. Be kell állítani a flexibilis olajcsere periódust (kijelzőn a százalékos érték). Akkor az autó figyeli az olajnyomást nullázáskor, utána méri magának és abból kalkulálja az elhasználódást.
Én nem hiszek benne, hogy hangra meg lehet mondani a kifújást. A tűzkarika cserét szerintem érdemes meglépni, de csak, ha szakember csinálja. Tudni kell lehúzni az injektorokat. Itt nem úgy kell, hogy fogom és lehúzom mindkét csavart 10 nm.-re.
A résolaj tömítése sima alu tömítés. Szerintem Bárdiban is kapható, mintha használtam volna már onnan is.Ha nincs, jó valóban 10 db. alu tömítés is, azt hiszem 10-esek a csavarok. De, ha minden kötél szakad, visszarakható a régi is, bár én ilyen helyeken mindig új tömítést rakok, nem tétel.
Viszont, ha van kifújás, akkor vegyétek le a szelepfedelet, mert megvan az esély a vezérműtengely kopásra és le kell venni az olajteknőt is és bele kell nézni az olajszivattyú szűrőkosarába.
Az injektor kiszerelést és bevizsgálást szerintem egyelőre engedd el. Biztos lehetsz benne, hogy ha kiveszed és bemérik, akkor azt fogják mondani, hogy cserés mind a négy. Mo.-n tudtommal senki nem tudja felújítani. A legolcsóbb, amit tudok az ~160 k/db.
Ha szerelőnél lesz, akkor meg kell nézni a korrekciós értékeket. Ez nem tökéletes diagnosztika, csak ökölszabály. 20 körüli korrekciós értékek még jók, afelett cserések. Viszont el tudja vinni az értékeket az eldugult szívósor/DPF is. Szerintem, amíg nincs hibakód, ne bántsd. Járj minőségi gázolajjal, 60 ezrenként üa. szűrő csere, 10-12 ezrenként olajcsere. -
aleister
veterán
Köszi a válaszokat Urak!
A héten megleszünk az első körrel, ha nem oldódik meg a probléma, akkor a porlasztók következnek.
-
lemmy71
őstag
-
aleister
veterán
válasz
Gustavson #7221 üzenetére
Köszi az ötletet!
Ha jól emlékszem kb 3 éve, amikor elkezdett zavarni a gyakori DPF regen, akkor vizsgáltuk már a porlasztókat. Igaz csak az ECU-ra kötött diagnosztika értékeit nézte a szerelő. Az alapján minden tökéletes volt. Az egyik injektornál volt egy kisebb eltérés, de még bőven határértéken belül volt.
Nem tudom mennyivel pontosabb/jobb, ha kiszereljük a befecskendezőket és direkt valami injektoros szaki néz rá. Minden más tekintetben tökéletes a motor. Szépen jár, a fogyasztás jó. -
aleister
veterán
A min és a max közötti táv kb 3/4-éig volt alapból. Most simán elérte az X-et.
GL-től már nem jellemző az olajpumpa lánc megnyúlása. Pontosabban azon a szinten nem, mint ahogy a korábbi modelleknél típushiba számba lehetett venni. Ezt az alvázszám alapján visszaigazolta az Alsónémedi műhely. Valamint ilyenkor teljesen elmegy az olajnyomás. Az én esetemben nem ilyen volt a jelenség.#7220 snorbi82:
Kb napi 2x20 km-es távon használom a kocsit. 3/4 táv autóút, a maradék míg kiérek a városból. Egyáltalán nem ideális, cserébe minden körülmények között hagyom végbemenni a regenerációt. Ha beérnék a városba, akkor megyek előtte kint egy kört pluszban, de volt olyan, hogy hajnal 2-kor, hulla fáradtan még nem kanyarodtam le a 8-asról a lakóhelyemen, hanem mentem még +10 km-t. Szóval lelkiismeretesen csinálom ezt. Viszont az FB csoportban 600-800 km-es regen távokról is írnak. Szerintük ez a 300 alatti már problémás.A személyes véleményem, hogy ez az egész DPF egy öngól. Nem látja el a feladatát, mert ha épp beér a ciklus kezdetekor az ember a városba, akkor 100-ból 95 sofőr biztos nem kanyarodik ki. Ergo pont lakott területen megy ki a sok korom. Megnő a regen alatt a befecskendezett plusz üzemanyag miatt a fogyasztás, ezzel a károsanyag kibocsátás.
A mikrorészecskékről nem is beszélve.Mindezt mondom felelős környezetvédőként.
-
Gustavson
tag
válasz
aleister #7217 üzenetére
Szia!
Én bevizsgáltatnám a porlasztókat is.
Esettanulmány, röviden:
Kolléga Toyota Yaris 1.4 D4D -ben, DPF sűrűn regenerál. Magas motorolaj szint. 1. próba: Olajcsere, DPF tisztítás. ~2000Km és a hiba ismét jelentkezett.
2. próba: Porlasztók ki, bevizsgáltat. 4-ből 3 kuka.
Új porlasztó be, olajcsere, DPF tisztítás.
Hiba megszűnt, motorolaj szint normál, üzemanyag fogyasztás szintén. Menetdinamika érezhetően javult.
Néhány százezer forint bánta, de megérte. -
snorbi82
senior tag
Nekem már 210-240 kmént van regen(sok rövidet megyek mostanában
) , párom autójában 180 km-ként és nagyon minimális az olajszint emelkedés. 300-350 az brutál jó. Szinte gyári.
-
aleister
veterán
válasz
lemmy71 #7212 üzenetére
Ugyanezt mondta a szerelőm is anno, amikor szóba került a tűzkarika csere, és lebeszélt róla. Ezt megírtam anno a Korinek Marcinak is, akinek az volt a válasza, hogy még ők sem tudják ennyi év után sem megállapítani "ránézésre" bontás nélkül, hogy átégett-e a tűzkarika. Idézem:
"Itt egyben van a forgattyushaz a veztengelyhazzal a lanchazzal osszekotve. Sose lesz ugy kartergaza."
#7216 lemmy71
Köszi az ötletet!
Ha meg lesz bontva, akkor már látni fogjuk, hogy szükséges-e a csere. Én most hallottam először erről a tömítésről. Szóval nem ismerem az anyagát. Réz vagy alu feltehetően. -
aleister
veterán
Köszi Neked is!
Laikusként nekem is ez volt a véleményem. Annak ellenére, hogy mindig hagytam végigfutni a DPF regen-t, sajna 300-350 km-ként regenerált. Tehát teljesen elképzelhető, hogy ez volt az olajszint emelkedés hátterében.
Mivel ilyen segítőkészek vagytok és tán érdekes lehet másnak a jövőben, leírom az egész történetet a teljes kép miatt.
Kicsivel több, mint 2 évig állt a garázsban a kocsi. Alap karbantartásokat végeztem rajta, de csak évente 1-1 alkalommal hajtottam ilyenkor meg. Most épp műszakiról hozta haza a szerelőm, amikor kigyulladt az olajnyomás lámpa majd 1-2 másodpercre rá a sárga szervizlámpa is. A szerelő azonnal félreállt és hívott. Kimentem a helyszínre és a gyújtás ismételt ráadásakor már rendben tűnt minden (nem volt a műszerfalon hiba, alapjárat szépen ment).
Kiderült, hogy nem az olajnyomás szűnt meg, csak nagyon megemelkedett a szintje. Az állaga alapján felhígult, gázolaj szaga volt. Több, mint valószínű, hogy meleg motornál (pontosabban olajnál) olyannyira megváltoztak a kenési, viszkozitási értékek, hogy már túlestek bizonyos határértékeken. Ezért keletkezhetett hibajelzés.
Nem akartam kockáztatni, így egyeztettünk az Alsónémedi szervizzel. Itt sajnos túl sok lett volna az idő, amire elvállalták volna a kocsi átnézését.Így saját lábán hazavittem a kocsit. Minden a legnagyobb rendben volt. A motor szépen, halkan járt, nem volt rendellenes színű kipufogófüst egyszer sem (a hibajelzések során sem). Azonnal csináltunk egy olajcserét, volt otthon hála égnek még új szűrő is. Most jön majd a tűzkarika csere, aztán viszem a DPF-et tisztításra. Ha megoldódik a probléma örülünk, ha nem, megyünk tovább.
A konkrét hibakód egyébként P06DE00-6C (Motorolaj-nyomás vezérlőáramkör megszorulás).
Elvileg ez egy szelep beragadás lehet. Ez lehet a híg olaj és a hosszú állás miatt is.Röviden ennyi.
-
lemmy71
őstag
válasz
aleister #7213 üzenetére
Gyárilag ez a tömítés réz?
Ha igen és nincs nagyon "összebarmolva" mély karcolás stb. akkor az "ilyen" réz tömítő alátéteket vörösre felmelegítjük. Hagyjuk magától kihűlni, így a fém meglágyúl és újra felhasználható.
Ezt egy "autószerelőnek" illik tudni.
Bár találkoztam már olyan "autószerelő mesterrel" aki azt sem tudta, hogy mi az a zsugorkötés -
aleister
veterán
válasz
ParmaBoy #7210 üzenetére
Beszéltem már korábban a Korinek Marcival emiatt. Segítőkész volt nagyon és ismertem már a munkásságát a Mazda 6 FB csoportból egy ideje. Anno a Mazda szakszerviz is tanácsolta a tűzkarika cserét, viszont ők akkor rá is néztek, és azt mondták, hogy nem érintett még a problémában a kocsim. Ez kb 15e km-rel ezelőtt volt.
Akkor beszéltem a szerelőmmel, és azt mondta, hogy kicseréli szívesen, de azt tanácsolta, hogy várjuk meg, amíg jelentkeznek a tünetek.
-
aleister
veterán
válasz
Robi_73 #7209 üzenetére
Halihó!
Köszönöm szépen a választ!
Az alvázszám egyébként: JMZGL692801515196"Szerintem sima megfelelő méretű alumínium vagy réz tömítőalátéttel kiváltható."
Én is így gondolom, de a sajna nem találtam a méreteire és az anyagra vonatkozó infót. Esetleg azt lehet, hogy kiszedi a szerelő és körbejárom vele a várost.
Elég fura alakja van így ránézésre. Ezt kvázi 2 db hagyományos fém tömítőgyűrűvel tudom szerinted kiváltani?
Idehaza legolcsóbban 3860-ért találtam darabját, amit kicsit túlzásnak érzek. -
lemmy71
őstag
Az egy dolog hogy nincs berohadva, attól még kellhet a fészekmaró, főleg ha már ki is fújt. Utánna meg jöhet a túlméretes tűzkarika.
nyepi 7211
Ha a tűzkarika miatt visszadolgozik az injektor a motorba, azt hallani lehet ha leveszed az olajbeöntő kupakot. Plusz még, jó kis világos szürke, kartergázt is produkál. -
nyepi
tag
válasz
aleister #7208 üzenetére
Az olaj szintje a sűrű regenerálás miatt nő. Nem fog rajta segíteni a tűzkarika csere. Persze, nem árt, ha meg van csinálva.
Nem tudom, hogy ki fogja csinálni, de nagyon fontos, hogy jól legyen lehúzva az injektor! Ferdén kell lehúzni!
Ami Neked kell, pedig igen, az SH01-13-833 cikkszámú alkatrész, összesen 5 db. -
Robi_73
őstag
válasz
aleister #7203 üzenetére
Szia!
Ez az alkatrész kelhet neked és azért írom feltételesen, mert nem alvázszám szerint kerestem rá. (SH01-13-833) Szerintem sima megfelelő méretű alumínium vagy réz tömítőalátéttel kiváltható. A kialakítása csak azért olyan amilyen, hogy szereléskor könnyebben a helyén maradjon a tömítés. [kép]
-
aleister
veterán
válasz
lemmy71 #7206 üzenetére
Ez legyen a szerelő gondja. De azért köszi az infót!
#7204 Uher:
Igen, csak jobb híján ez a videó jött szembe. Ettől függetlenül erre a funkcióra biztos van megoldás a GL-ben is. Sajnos megnőtt a motorolaj szintje, és próbáljuk kiszűrni a lehetséges okokat. Én a DPF-re, pontosabban a gyakori regenerálásra gyanakszom, mert az felhígíthatja a motorolajat, de mivel nem volt még a tűzkarika sem cserélve, így 170.000 km magasságában aktuálisnak érzem már.#7205 Uyuarasy:
Köszi! Ez a robbantott ábra szembejött a Bárdi oldalán is. Sajnos annyi kis mütyür szar van rajta, hogy elvesztem köztük. A bolt válasza alapján nem is tartanak ilyent. -
aleister
veterán
Sziasztok!
Mazda 6 GL-ben cserélnék tűzkarikát. Ebbe a videóban említik a résolajcső tömítés cseréjét is egyúttal. Na ilyet nemigen találtam az autó alkatrészes webshopokban. Milyen néven futhat szerintetek ez?
-
nyepi
tag
válasz
DDaniel #7199 üzenetére
Nem kell semmit állítani. A TPMS-t magától feltanulja az autó. Érdemes cserekor menni egy kört a téli szettel, hogy feltanulja az autó a másik TPMS szettet és csak utána bepakolni és hazavinni a nyári szettet.
Szerintem az emelők márkaszervíz függőek. Ezek nagyrészt csápos emelők.
Nem tudom, hogy mit értesz konvencionális emelőn, de semmilyen emelés nem árt neki, ha jól van alátámasztva.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Külpolitika
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- További aktív témák...
- Suzuki Swift 1.3 2005 GC, 168e km, fapad, Alkuképes
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- ROLLEREK: ÚJ, Újszerű, Használt 30+ db listát tudok küldeni
- Ülőgarnitúra 3-2
- Új, bontatlan Tesla Smart Floodlight Battery Camera + Tesla 5W napelemmel - 1,5 év garival! -
- Samsung Galaxy S23 Ultra 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP X2 210 G1Tablet - Intel Quad Z8300 I 2GB I 32GB SSD I 10,1" Touch I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest