Hirdetés

2021. május 14., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#551) szilvi7


szilvi7
csendes tag

Sziasztok!

Hát jól elrémísztettetek a dologtól. Mármint a mandulaműtéttől. De már nincs visszaút. Ma beszéltem meg a dokimmal, hogy 20-án befekszem és 21-én kiveszi. Igazából nincs választásom. 28 éves vagyok, és 3 hónapja ízületi panaszaim vannak. Szimmetrikusan mindkét csuklóm és kisízületem fáj, reggelente főleg, duzzadtak az ujjpercek, gyűrűt reggelente nem tudok felhúzni. Sok vizsgálatot végigcsinálva erre lyukadtunk ki, hogy góc lehet a mandula, mert ha a fül-orr-gégész doki megnyomja, gennyes váladék folyik belőle. Igazából a mandulám évente néhányszor begyullad, nem vészes, de mivel az ízületeim is így odavannak, és a hajam is elég régóta számomra kóros mennyiségben hullik, reménykedem benne, hogy a műtéttel megoldódik minden problémám.
CSAK BÍRJAM KI!
Amúgy nekem azt mondta a doki, hogy ha kedden megműt, akkor 4 éjszakát bennt kell töltenem, azután enged csak haza. Hát ez ennyire változó? Olvasom, hogy ti sokan már másnap vagy harmadnap hazamentetek.

(#552) tonsila


tonsila
csendes tag

ha olvasgatod a fórumot hamar rájössz, hogy igazából kb minden változó...
egyrészt ahány kórház annyi szokás, másrészt ahány ember annyiféle tapasztalat...
engem is kiengettek másnap, és akiket ismerek szinte mindenki hazamehetett egy éjszaka után, egyre inkább ez az általános gyakorlat ahogy én hallom, ami szerintem nem is baj egyébként, mert otthon sokkal jobb és kényelmesebb szerintem ezekben a napokban...
ugyanakkor meg nem árt a megfigyelés sem, szóval ne aggódj, biztonságban leszel a kórházban, figyelnek majd rád, és ellátnak egy csomó jótanáccsal!

ami meg azt a bizonyos két hetet illeti, hát, az is emberfüggő, mindenki máshogy éli meg, máshogy gyógyul, de erre majd magadtól rájössz mi a jó neked...vannak mélypontok, ez kétségtelen, de akárhogy is, túl lehet élni, és ha muszáj, akkor muszáj...szóval kitartás!!!

ui: én majdnem teljesen gyógyultan most indulok munkába...ez egyrészt :), másrészt :(
azért még nem tökéletes, ha nyelek érzem, és az a fránya ásítás nem megy...viszont tüsszenteni már tudok! nem mondom hogy jó érzés, de legalább az ki tud jönni...

na, szép napot, hetet mindenkinek, és gyógyulást!!!

(#553) kattyenkova


kattyenkova
csendes tag

Sziasztok!

Ez a 3.nap.... Éjszaka többször felkeltem inni , és egyszer vettem be gyógyszert.
Fáj-Fáj , de a fura az, hogy mindíg a rosszab fájdalomra készülök , így nem tudom ez-e a maximum.
Egyébként nekem is hajhullás miatt vették ki a mandulám ,"idült mandigyulladás" címszóval. Nekem is genny jött belőle nyomásra. Amikor kivette a doki , azt mondta jó heges volt és kötött.
Ami érdekes még , hogy műtét előtt semmi inyekciót nem kaptam. Kaptam egy szem gyógyszert , gonolom nyugtatót, és valami iampullás löttyel kelett meginnom. ????? Nem kérdeztem meg , mi volt az mert eléggé be voltam kakálva.

Egyéként 30 éves vagyok , és nem sűrűn volt begyulladva a mandim , de lehet , hogy fájt a torkom, én pedig nem gondoltam a mandulámra. 6 éve nem voltam betegálományban, most ez a 2 hét fura lesz.

Gyors Gyógyulást!!!!!

(#554) bobsys


bobsys
addikt

Akkor en is beallok a sorba. November 12en lesz a mutet, altatasban. Egy ejszakat kell utanna bent toltenem. A kerdesem, hogy a mutet utani masnap fogok tudni autot vezetni vagy jojjenek ertem?

Enterprise Admin? Kirk kapitany leszel? - Ne törődjél semmivel, egyél zsömlét kiflivel

(#555) fanett válasza bobsys (#554) üzenetére


fanett
csendes tag

Szia bobsys!

Attól függ milyen távolságra laksz a kórháztól, de szerintem, az én tapasztalataim alapján, haza tudsz vezetni.

(#556) Palincs válasza bobsys (#554) üzenetére


Palincs
csendes tag

Sziasztok!

No, holnap leszek két hetes :R

Most már egészen szép az élet, bár tompán még fáj a torkom, és jobban örülnék, ha nem tenné. De mindenféle kaja, pia lemegy, és egyáltalán nem zavaró, úgyhogy elköszönök Tőletek. Jó volt társaságban élvezni a mandulaműtét élményeit. Ha esetleg valami romlás állna be, azt elújságolom.

Akik műtét előtt állnak, azoknak azt mondom, amit Chilinek: gondoljatok arra, hogy lehet mázlitok is. Ne úgy készüljetek rá, mint egy inkvizíciós eljárásra, hogy irány a kínzókamra, és nincs mese, nagyon megszívjátok. Lehet, hogy csak egész elviselhető mértékben.

Műtét utánra nagyon okos Sündi listája az 528-ban, ami általános tanácsként erről a remek dologról megfogalmazható, az benne van.

(#557) tonsila válasza bobsys (#554) üzenetére


tonsila
csendes tag

jézus! engem pénteken műtöttek délelőtt, és szerintem még vasárnap se voltam képbe, nehogy autót vezetni! én szombaton mikor kiengedtek kb azt sem tudtam hol vagyok, totál KO voltam, biztos hogy nem tudtam volna vezetni, csk kb néztem ki a fejemből leszedálva :)
mondjuk engem altattak, nyilván azért, ha téged nem altattak lehet hogy haza tudsz vezetni, de szerintem inkább kérj meg valakit, azért akárhogy is, ez egy műtét, és eléggé leszívja az embert...
nekem különben kifejezetten mondta az orvos, hogy ezt oldjam meg másnap, hogy valaki kocsival hazavisz....de mondom, engem altattak, és az azért más...

(#558) bobsys válasza tonsila (#557) üzenetére


bobsys
addikt

szinten altatni fognak, de tudnak ertem jonni ha nem birok magamhoz terni

Enterprise Admin? Kirk kapitany leszel? - Ne törődjél semmivel, egyél zsömlét kiflivel

(#559) Mui válasza bobsys (#558) üzenetére


Mui
tag

Szerintem mindenképpen vitesd magad haza, jobb úgy, én nem ajánlom a vezetést. Föleg sok fájdalomcsillapítóval a szervezetben!

[ Szerkesztve ]

(#560) Csillagzat


Csillagzat
újonc

Sziasztok, engem 10-én műtöttek. Előtte végig olvastam a fórum-hozzászólásokat és rendkívűl meg voltam ijedve. Ezért a doktor "nénimet" mindenről, de mindenről kifaggattam és mivel nekem ez az első műtétem neki pedig legalább a második (nagyon fiatalka), ráhagyatkoztam és nem bántam meg! Elmondott őszintén mindent a műtétről és az utána következőkről. Így tudtam pontról-pontra, hogy mire számíthatok és igyekeztem szót fogadni mindenben. Nagyon fontos a jó orvos, aki partnerként kezel! Én a helyi érzéstelenítést választottam, mert szeretem megélni az éltemet jó és rossz oldalával együtt. Akkor megpróbálom leírni a történteket. 39 éves vagyok, van három lányom, akik már nagyok, de mégicsak gyerekek, tehát nekem erőt kell mutatnom feléjük, nem jó egy gyereknek, ha szenvedni látja anyukáját. Reggel 8-ra mentem a kórházba és kb. 11-kor kaptam egy injekciót a fenekembe, fél óra múlva már a műtőben voltam. A műtős fiú készített elő, tehát befújta a torkomat lidocainnal, ami persze elég szar volt, köhögtem, öklendeztem, de a válasz ez volt rá: nem baj, Csilla ez természetes! Most ezt kétszer megismétljük, csak nyugodtan szóljon ha kellemetlen. (mindezt angyali türelemmel, nyugalommal). Átültettek a műtőszékbe és a dokinéni beinjekciózta a torkomat ez is kellemetlen volt, de nagyon kedvesek, nyugodtak, segítőkészek voltak velem és ettől én is nyugodt és segítőkész voltam. Elkezdődött a műtét, ami szintén nem volt kellemes, de abszolút kibírható. Nem nyeltem vért és mandulát, nem ájultam el, és kb 15 perc múlva már toltak is vissza kórterembe, ahol két nagyobbik lányom várt. Én megnyugodva, hogy túl vagyok rajta és nem is volt annyira rossz, bőszen mosolyogtam rájuk, mint utólag kiderült nem kellett volna, mert olyan volt a szám, mintha vért ittam volna, ezen később jót nevettünk. Ezután elaludam, kb két óra múlva felébredtem és nagyon fájt, de szinte abban a pillanatban jött a nővér és kérdezte kérek -e fájdalomcsillapítót? Naná! Ezután újra elaludtam és mire felébredtem csak egy erős torokgyulladás érzet volt a számban, és hát inni kellett sokszor, hogy a seb ne száradjon ki. Szót fogadtam és éjszaka is ittam, ha felébredtem. Másnap reggel már olyan éhes voltam, hogy a vasszöget is megettem volna, de csak kenyérbelet és húskrémet adtak, amit fél óra alatt meg is ettem, jó volt. Most itthon vagyok két napja, lassan eszek és sokat iszok, sokat pihenek. Kicsit fáj a torkom, de semmit sem eröltetek, fő a türelem.
Hálásan gondolok Dr Olasz Katalin doktornőre, a műtős személyzetre és az osztályon dolgozó nővérekre a Dél-pesti Kórházban. Olyan ellátást kapott ott mindenki, mintha magánklinikán lennénk. Ha nem látom a saját szememmel, el sem hiszem, annyi rosszat hallani az egészségügyről. Köszönöm mindenkinek a türlemét, emberségét, szakértelmét! :C

kanál mézre keserű íz

(#561) kattyenkova


kattyenkova
csendes tag

Sziasztok!
Éjszaka volt az eddigi csúcspont. Kétszer keltem fel vmi írtózatos fájdalomra. Azt hittem, nem élem túl...Végül is már elmúlt , lehet, hogy a cataflam hatott, mert szigorúan betartom a 6 óránkénti szedést. Ugyanis hiába szedem be hamarabb, a hatás úgy sem jön gyorsabban. Ezt már kitapasztaltam. Sokat kell inni , és várni az enyhülést.
Legalább is nekem ez jött be. Eddig ez a nap a legrosszabb , enni sem tudtam még , de hátha délután sikerül. Addig is itthonról dolgozom , amennyit lehet, legalább addig sem figyelek a torkomra.
Ha visszagondolok a szombatra, amikor hazajöttem, az egész olyan könnyűnek tűnt....

Mindenkinek kitartást.

(#562) Sündi


Sündi
csendes tag

Helloka kedves Mandulások/Mandulátlanok!:)

Újra itt. Nos, én már a műtét utáni 15. napon vagyok. Azt hiszem, teljesen sikerült túlélnem, és túltennem magam az egészen. Én is 30 éves vagyok, de szerencsére a szervezetem baromi gyorsan regenerálódott. Lehet ez azért is volt így, mert minden Cataflam mellé bevettem egy 500 mg-os C vitamin tablettát. Köztudott, hogy a C vitamin elősegíti a sejtek regenerálódását, a sebek gyógyulását. Nálam ez bejött. Betartottam az 528 sz. hozzászólásomban felsorolt pontokat és mindent kipróbáltam, amitől nem tartottam.

Azt veszem észre, hogy nagyon sokan vagyunk itt a fórumban 30 körüliek. Úgy látszik, ez az a korosztály, akinek a mandulája mostanában felmondja a szolgálatot...?:)

szilvi7!
Százezer százalék, hogy a mandulád okozza a problémáidat. Ez a tipikus tüneteggyüttes a mandulagyulladásos megbetegedésekre a legjellemzőbb. Ha a mandulád kiveszik, minden bajod megszűnik.

Kedves kattyenkova!
Csak így tovább. Jó úton haladsz, de a neheze kb. motanság jelentkezik. Még kb. 3-4 nap és vége lesz.

bobsys!
Engem édesapám vitt haza a műtét után, de így utólag simán állíthatom, hogy képes lettem volna vezetni saját magam is. Akkor viszont lehet más a helyzet, ha altatásban lesz a műtét. Az ember utána kábultabb és ez egy-két napig lehet el is tart majd a műtét után. Ha nem altatnak, akkor szervezet kérdése. Lehet nem lesz gáz, de lehet tök fáradt és letört leszel. A biztosabb, ha úgy készülsz, hogy viteted magad.

Palincs!
Minden jót Neked és sok sikert. Látom, Te is meggyógyultál. Minket kb. egyidőben műtöttek, és kb, egyidőben gyógyultunk is meg.:)

További üdvözlet kedves tonsila, anicska, fanett, Mui és Mőbiusz!:)

Így utólag a véleményem az, hogy a műtét az semmi. Nem fájdalmas, csak kissé kellemetlen. Számomra az injekciótól, a sok vértől, a fulladásoktól/öklendezésektől, és az ájultságérzettől volt kellemetlen. De simán túlélhető. Saját lábamon mentem be és jöttem ki a műtőből. A kórházban - ahol engem műtöttek - összesen 3 napot kellett eltölteni, a 4. napon délelőtt hazaengedtek. Az első nap a regisztráció, a második nap a műtét és a pihenés, a harmadik a megfigyelés. Akkor van gond, ha a műtét során nem tudják elállítani a vérzést, ill. a bevérzések előfordulásának nagy százaléka a műtétet követő 24 órában jelentkezik. Ha ezt túléled, hazaengednek.

Poén az egészben, hogy eddig még elviselhető a fájdalom is. Én pl. a műtétet követő nap nem is kértem semmiféle fájdalomcsillapítót. Enni és inni kissé nehézkes volt, de kivitelezhető. Megvan a módszer rá.

A harmadik naptól kb. a hetedik napig pokol következik. 4,5 óránként Cataflam-ot szedtem, enni és inni csak a bevétel után 1 órával tudtam. Éjszaka minimum egyszer felébredtem a fájdalomtól, amely az állkapcsomon keresztül egészen a füleimbe sugárzott. A Cataflam segített.

A hetedik napon már sokkal jobb volt. A kilencedik napon lecsúszott az első kiadós és meleg vacsora és az első hideg sör. Semmi bevérzés, vagy fájdalom. Sima ügy volt.

Azóta minden visszatért a régi kerékvágásba. A teljes gyógyulás 6 hetet vesz igénybe. Ezalatt az idő alatt a torok folyamatosan alakul. A sebek leválnak, az egyenetlen felületek vörössé, és vérhenyőssé válnak, de ezek egy idő múlva teljesen eltűnnek. A 4. héttől már lehet fizikai megerőltetést végezni, sportolni.

Mindenki szervezete más és más így mindeki máshogy éli meg a műtét utáni megrázkódtatásokat. Mindent túl lehet élni. Az idő meg csak telik és telik.

Mivel én már szinte totál meggyógyultam, lehet hogy márt nem fogok olyan sűrűn irosgatni, mint a "nehéz napokon", ezért elköszönök. Vigyázzatok magatokra, hamar gyógyuljatok meg, aki meg előtte áll annak csak annyit, hogy NO PARA. Tényleg nem lesz semmi gáz. A hozzáállás talán az egészben a legfontosabb.

(#563) tonsila


tonsila
csendes tag

sziasztok a vége felé járók, hozzátok intéznék most egy kérdést: ez a sebleválás dolog hogy van? meg varratokkal mi lesz? én most vagyok 3 hetes, és olyan fura érzésem van, mintha hátul lenne a torkomban valami, birizgálja a torkomat, de nem két oldalt, hanem középen...ettől még persze lehet hogy tök máshol van, csak középen érzem...

ez normális? mikor múlik el teljesen minden?

(#564) kattyenkova


kattyenkova
csendes tag

Kedves mindenki!
Először is Sündinek minden jót kívánok. Nagyon sok segítséget adtál, tényleg felkészűlve ért minden. Néha azért kerülgetett a sírás. Ma vagyok a 6. napon.
Úgy érzem talán ma már jobb, nem fáj olyan élesen. A beszédben hamar elfárad a torkom , de ezt a párom nem tartja olyan rossznak. Hihihi...
Ma már kimentem a sarki közértbe , és most fő a fini rizseshusi. Majd meglátom tudok-e enni belőle....
Kicsit félek, mert a gyógyszereim fogytán vannak, úgyhogy szerintem íratok fel a biztonság kedvéért.

Jobbulást!

(#565) Sündi


Sündi
csendes tag

Hi tonsila,

Először is csak a tisztázás végett: Nincsenek varratok a torkodban. A műtétet követően általában két eljárás létezik: 1. a sebet magas hőmérsékletű fém eszközzel úgymond elsütik; 2. a szabadon maradt erek végeit cérnával alkötik. Tehát nem varrnak semmit sem. Véleményem szerint Te ez utóbbira gondolhattál. Nos, csak a saját példámat tudom ismét felhozni. A cérna, amelyet használtak bio alapanyagú, tehát miután leválik, az emésztőrendszerben megsemmisül. A leválás a sebekkel együtt történik, a gyógyulás periódusa alatt, az ételek által. Mivel a te sebed ha jól tudom egy pár nappal már régebbi lehet mint az enyém, így szerintem te már nem azt érezheted, hanem valami mást. Én is érzek valami kis birizgát a torkomban, de az már tutira nem a cérna. Szerintem még egy kis sebesedés lehet ott vagy valami ilyesmi. Mivel a teljes gyógyulás kb. 6 hét, így még van 3 hetem nekem is...

Szia kattyenkova,

Szerintem ne merj belevágni a hétvégébe orvosi recept nélkül:) Túl kockázatos;)

Gyógyulj meg mihamarabb...

(#566) szilvi7 válasza Sündi (#565) üzenetére


szilvi7
csendes tag

Sziasztok!

Közeledik a napom. Holnap fekszek be a kórházba, és kedden veszik ki a mandulámat. Az általatok leírtak megerősítettek abban, hogy altatást kérjek. Nem akarom tudni, hogy mi történik a műtőben. Félek. De majd csak túlélem. Én legalább szombatig kórházban leszek, majd jelentkezem, ha megvagyok még. :(

[ Szerkesztve ]

(#567) Reniabc


Reniabc
újonc

sziasztok
elolvastam rengeteg hozzászólást 2006-tól ...és hát el kell mondanom nagyon félek.
Nekem is ki kellene vennem a mandulámat igazából már évek óta esedékes mert évente többször begyullad a mandulám és sírva megyek le a dokihoz (plusz 39-40fokos láz)
Két hónapja is volt most ismét begyulladt nagyon elegem van belőle és elszántam magam h kivetessem.Volt olyan h egy évben 8szor is volt v többször.
Most is pl majd megőrülök de a doki csak délután lesz benn :F
-Nagyon elrettent h a fájdalom nagyobb lesz műtét után mint most pedig ez a mostani se kutya.

21 éves vagyok és én leszek a legboldogabb ember a világon amikor megszabadulok ettől a kíntól.
és amikor a műtét uán 2 hétig a halálomon leszek csak az fog járni a fejembe h csak ezt kell túlélnem és utána soha többé nem leszek beteg!!

A lézeres kezelésről szeretnék érdeklődni.Állítólag rövidebb ideig tart a gyógyulási idő.

Szilvi7 kitartás!!!-aztán írjál nekünk h mi a helyzet! mindenre kivi vok!!
Mindenkinek kívánom h minél elöbb múljanak a fájdalmai.

(#568) susy33 válasza tonsila (#563) üzenetére


susy33
csendes tag

Szia Tonsila,
Én most vagyok 3 hetes, és ugyanazt érzem a torkom közepén, mint te. De azt mondták ez még normális reakció, hiszen igencsak megbojgatták az odabendt lévő dolgokat.
Én még a nyelvemet sem tudom rendesen kidúgni sem, mint műtét előtt. És olyan érzés ténízetyleg, mintha ott középen lenne rajta valami. Nem fáj, csak néha idegesítő.
Egyébként épp tegnap látott az orvosom, és azt mondta szépen meggyógyultam. Viszont a melegvízet, szolizást, tornát még nem javasolja legalább 1 hétig.
Nekem azt mondták,amikor rákérdeztem a varrataimra, hogy altatásban végzett műtétkor égetik, tehát nincs varratom. (én egyébként a 10.napon egy kicsit bevéreztem, de nem volt olyan komoly, annak ellenére 3 napot még bent tartottak a kórházban)

Üdv,
és azért még vigyázz magadra. :)

(#569) tonsila


tonsila
csendes tag

köszönöm a megnyugtató szavakat...
igazából én már szinte tökéletesen jól vagyok...az a kis birizgálás is kezd elmúlni, alig-alig érzem néha...annyi hogy az ásítás még mindig nem oké, meg ha nagy elánnal húzom meg az ásványvizes üveget, akkor a nagyobb kortyok még kicsit nehezebben mennek le, dehát ez már semmi...
én különben már bőven ücsörgök a forró vízben több mint egy hete, és már szoliztam is...a tornát meg jövő héten kezdem...
mostmár ez tényleg a vége! :) :) :)

(#570) susy33 válasza tonsila (#569) üzenetére


susy33
csendes tag

hát nem tudom,
éppen wellnesezni megyünk a kis családommal holnap, de azt hiszem még megfogadom az orvosom tanácsát, és csak a medence szélén a nyugágyban töltöm el ezt a pár napot.
Annál parásabb vagyok, minthogy mégis áztassam magam.
De az tök jó, hogy te már csinálod ezeket a dolgokat, és hál'isten semmi bajod. 30.nap után már azt hiszem én is visszatérek majd a régi kerékvágásba.
Jó hétvégét!!!

(#571) szilvi7 válasza susy33 (#570) üzenetére


szilvi7
csendes tag

Sziasztok!
Megtörtént a műtét kedden. Igaz,egész délelőtt azon izgultam, hogy mikor kerül rám a sor, 4-en voltak előttem altatásos műtétesek, és egy érzéstelenítéses műtétes, és hát én voltam a 28 évemmel a legidősebb, és itt korsorrendben megy a dolog. Így aztán dél lett, mire műtőbe kerültem. A bátorító szuri után már nem igen aggódtam semmin. Az ébredés sem volt nagyon nehézkes, bár utána mikor már délután 3-kor járkáltam kicsit, akkor egyszer csak kijött a gyomrom tartalma, tea + a műtét alatt felgyülemlett vér. Nővérke mondta, hogy nem gond, jobb is, hogy kijött. Azután megittam a Flektor port, mert már fájdogált, amikor nyeltem. Azóta 5-6 óránként iszom egyet, és így nincs gond. Bár már a 6. órában nehéz lenyelni azt a kis pohárnyi folyadékot. A másnapi reggelink a kórházban cukrós briós volt, vajjal, lekvárral. Felét megettem, méghozzá a cukros felét. Szinte hihetetlen, de lecsúszott.

A legnagyobb aggályom az, hogy az étel egy kis része érzésem szerint eltárolódik egy darabig a két gödörben, tudjátok, ott a mandulák helyén. Bocsi, de ez nekem tényleg úgy tűnik, hogy oda is kerül belőle. Ti nem éreztetek ilyet? És igaza van, aki azt írta, hogy az orrába megy néha a kaja, és az innivaló. Fura, de így van.

Amúgy sokkal rosszabbra számítottam. Mint írtam már az első hozzászólásomban, jól elrémísztettetek. Én nem panaszkodom. Éjszaka is többször iszom egy-egy korty vizet, nehem a tea nem vált be, úgy érzem, hogy szárítja a torkomat.Kb beállt egy rendszer, reggel 8, délután 2, este 8 és éjjel 2 körül iszom flektort. Így elvagyok egész jól a köztes időben. Persze fura az érzés, olyan, mintha a hátsó garatfal jól meg lenne vastagodva, fátyolos kicsit a hangom is.

Keveset eszem, nagyon lassan, jó alaposan megrágok mindent. A többiek már rég végeztek a kórházban a kajálással, én még javában ettem. De nekem így jó.
Most itthon gyógyulgatok, kedden kell visszamenni a dokimhoz kontrollra. Akkor leszek 1 hetes.

Amúgy én is azokhoz csatlakoznék, akik mindenkit bíztatnak, hogy ha már kell, akkor igenis csináltassák meg a műtétet, mert nem olyan szörnyű. (Bár megjegyzem még tartok ettől a néhány naptól, hisz itt is azt írtátok, hogy a 4. 5. naptól nehezebb a dolog.) Majd meglátjuk...

[ Szerkesztve ]

(#572) Rékácska


Rékácska
csendes tag

Az élmémyeim a témában egészen frissek. 21-én vették ki a garatmanudálimat a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban. 31 éves vagyok és állandó arcüreggyulladás, illetve mindenféle léguti és izületi panaszok kapcsán keztük a doktornénimmel a vizsgálódást. Az idült mandulagyulladás egyértelmű volt, mivel már nyomásra genny szivrágott a manduláimból, de volt arckoponya CT-től kezdve az allergiaviszgálaton át minden. Végül csak az maradt, hogy az idült mandulagyulladás okoz mindent. Augusztus elején jutottunk oda, hogy vegyük ki a mandulákat, így kaptam időpontot október 21-re, mivel nem életmentő beavatkozás. A műtétet altatásban kértem és még annak ellenére sem okozott problémát, hogy MPS-em (szívbillentyűrenheség) van. Kaptam műtét után intravénás antibiotikumot és ezzel el is volt rendezve. Az eljárás varrat nélküli módszerrel történt, tehát semmi varrat csak kétoldalon jókora seb. Az altatásból felébredni nem volt különösebben rossz, kicsit szédültem és forgott a szoba. Inni kellett jó sok kórházi langyos teát és mivel 5 pohár is lement a dokinénim (Dr Tóta Júlianna egyetemi tanár) meg is dícsért. Másnap reggel vajas-mézes kenyér teával és fájdalomcsillapítóval. A hazabocsátáskor (másnap) a dokinénim mondta, hogy még jól érzem magam mert még nem fáj annyira, de majd a 4-5.[P:L][/P] naptól fog. Kedden műtöttek most szombat van és annyira fáj, hogy a saját nyálam lenyelése után is könnyek potyognak... Flector EP Rapid 50 mg -os fájdalomcsillapítót kaptam. Elméletileg napi 3x1, de max 5-tel ki kell húzni egy napot, de ekkor már allergiás reakciót kockáztatok. Én 4 db-bal húzok ki egy napot, de fájdalomcsillapítótól fájdalomcsilllaptóig élek ( 00-06-12-18 órakor veszem be). Abban a két órában amikor igazán hat (bevételt köbvető 2. és 3. óra) eszem iszom jó sokat, mert a nyelés nem fáj, illetve alig érzem. inni pedig muszály, mert ha keveset iszunk műtét után sokkal jobbán fáj, bár nem tudom, az hogy lehetséges. Szerintem ennél jobban már nem tud...
Ha éppen hat a fájdalomcsillapító akkor beszélek, egyébként füzetem és tollam van. Elméletileg a 8-10. napig lesz ilyen rossz. Bízom benne, hogy tényleg így lesz

(#573) szilvi7


szilvi7
csendes tag

Sziasztok!

Hát ma van az a bizonyos 5. napom. Már az éjszaka bebizonyosodott, hogy ezek a napok tényleg rosszabbak lesznek. A mai nap sem különb. A flector nem hat 6 órán át, csak 3. Fáj a fülem, és mindenem odabennt. Tényleg igazatok volt. Ez rosszabb, mint az elején. Enni nagyon lassan tudok és keveset. Pedig éhes vagyok. Úgy ennék már rendesen. Meddig is tart ez még? Mikor várhatok javulást?

[ Szerkesztve ]

(#574) Chilibors válasza Rékácska (#572) üzenetére


Chilibors
csendes tag

Rékácska! Garatmandula vagy torokmandula műtéted volt??? :) :) :) nem ugyanaz. Mi van a zárón?
Nekem már 2 hete egyfolytában fáj a torkom. El kéne már mennem orvoshoz, mert még a végén emiatt fogják eltolni a műtétemet.

Chili

(#575) Rékácska


Rékácska
csendes tag

Szia Chilibors!

A garatmandula (tonsilla) a torkodban van tehát a kettő egy és ugyanaz.

Jelentem nekem a péntek délután - szombat délelőtt volt a mélypont. (Kedden műtöttek)Én eszem rendesen, amikora Felctor rendesen hat. Tegnap pl. párolt tengeri halat ettem párolt zöldséggel ebédre. A mai ebéd pedig sültkolbászka volt és zsemle. Hogy elegendő folyadékot vigyek be a szervezetembe sok-sok levest (többnyire zöldséglevest) eszem és rengetek teát iszom. Hársfateát és csak úgy kiskanállal mézet eszegetem. Igaz, hogy a méz nem bolti, hanem a párom nagypapájának méhei gyűjtögették. A dokinénim, akit már említettem a lelkemre kötötte, hogy egyek és igyak rendesen még ha fáj is, mert nem szabad kiszáradni és az üres has még jobban rontja az ember közérzetét és még jobban fáj a torok. Azt is mondta, hogy egy korty folyadék ugyanannyira fáj, mint 10 tehát ha egy bögre vagy egy korty tea a mérlegelés tárgya, akkor inkább igyak egy bögrével és azt kell mondanom igaza volt, mivel a bögre végére már nem is fáj/fájt annyira, még akkor sem, ha az első két korty könnycseppekbe került az első 2-3 napban.

Szerencsémre jól és könnyen gyógyulok (korábbi műtét tapasztalatai), de a fájdalmat egyáltalán nem viselem, csoldálom hogy az emberem elviselt az első pár napban, mert valóban kibírhatatlan vagyok, ezért hajlamos vagyok elhinni, amit mindig mondogat, hogy "úgyis ő szeret jobban".

Olvastam a korábbi hozzászólásokban a fürdés és hajmosás kérdésről. Nekem a dokinénim a langyosvizes zuhanyzást "engedélyezte" és a hajmosásra azt mondta, hogy ha lehet és ha kíbírom akkor ne tegyem (befolyik esetleg az orron, szájon a samponos víz és ez nem szerencsés és a hajszárító nagyon meleg, ami ugye kerülendő), persze senki sem úgy indul neki a műveletnek, hogy mmm nyelek egy kis vizet, de balesetek előfordulhatnak... Tehát nálam zuhanyzás van, hajmosás nincs. A fogaimat már a műtét utáni reggelen is mostam. Sajna a rettenetes lepedékkel a nyelvemen sok mindent nem lehet kezdeni, de idővel ez is megszűnik ;) Szerencsére (a nyelvem) már nincs úgy bedagadva, mint a műtétet követő kb. 3 napban. Alig fért el a számban.

Tehát fel a fejjel. Bár a nagynéném, akinek 38 éves korában vették ki a manduláit, azt mondta, hogy inkább szült volna még 8 gyereket és tudja mirőt beszél mivel van neki 3.

És majdnem elfelejtettem. Ma délután már csokit is ettem (Ritter Sport egész mandulás). Nagyon jó volt. Mindig is tudtam, hogy a Ritter Sportnál jobb nincs, de most már biztos. :K

(#576) tonsila


tonsila
csendes tag

mandulás csoki? :D
stílusos vagy... :)

kitartás, és gyors gyógyulást kívánok mindenkinek!

(#577) Reniabc


Reniabc
újonc

irigyelek mindenkit aki ide irogat hisz már nincs mandulájuk én alig várom h túlessek rajta.
Másrészről nagyon félek...volt h el is sírtam magam :O

Rékácska! érdeklődni szeretnék hogy a Te manduládat lézeres eljárással távolították-e el vagy a hagyományos módszerrel.
Most keresek egy megbízható orvost.
Ha jól tudom abban a korházban műtenek amelyiket én választom.- vagy ez meg van határozva mint pl a háziorvos?
:U :U

[ Szerkesztve ]

(#578) tonsila


tonsila
csendes tag

ja, a garat és torokmandula télleg tök ugyanaz, chili te szerintem az orrmandulával kevered, na az tényleg más, de mi itt mind garatosok vagyunk...voltunk :)

(#579) tonsila


tonsila
csendes tag

te választhatsz orvost, a kórház meg nyilván az ahol műt...ideális esetben mindkettő tök jó...

(#580) Chilibors


Chilibors
csendes tag

Hát nem is tudom... Nem az én agyszüleményem. De olvasd csak el:
"Adenotomia , a kórosan megnagyobbodott garatmandula mûtéti eltávolítása, arra alkalmas eszköz (adenotom) segítségével. L. Adenoid-vegetáció. "

A TONSILLECTOMIA=TOROKMANDULA MŰTÉT
AZ ADENOTOMIA=ORRGARAT MANDULA MŰTÉT.

Íme a szokásos kérdés és orvosválasz is:

" Mikor kell kivenni valakinek az orr-, vagy garatmanduláját? Egyáltalán, mi a különbség a kettő között?"

"Orrmandula és garatmandula ugyanaz! A torokmandula páros szerv és visszatérő (évi 5 tüszős) mandulagyulladáskor eltávolítása indokolt! Orrmandula, ha a sok felső légúti fertőzés kapcsán megduzzad és beszűkíti az orrgaratot többet árt, mint használ: váladékot tart vissza az orrban, megakadályozva, hogy a gyermek lenyelje, és így pangást idéz elő. Terelheti a váladékot a középfül irányába középfülgyulladásra hajlamosítva. A fülkürt funkcióját lerontva vezetéses halláscsökkenést hozhat létre. Felelős lehet a tartós szaglásvesztésért is."

Egyébként itt egy link, hogy ne én tűnjek okoskodónak:
http://www.medlist.com/HIPPOCRATES/III/6/384main.htm

Chili

(#581) Chilibors


Chilibors
csendes tag

Nem keverem az orrmandulával, mert sajnos a fiamnak az volt, adenotomiája és az orrmanduláját vették ki. Szoval most még az is lehet, hogy minden orvos mást mond... heheheh de ha a neten is rákerestek, nem az van, hogy torokgarat, hanem, hogy orr-garat mandula. Írjátok csak be a google-be...

Chili

(#582) Chilibors


Chilibors
csendes tag

És még ezt is találtam:
"A tonsillák a torokmandulákat, az adenoid kifejezés pedig a garatmandulát jelöli..."
https://www.doki.net/tarsasag/gyermekorvostarsasag/upload/gyermekorvostarsasag/document/Gyermekgyogyaszat_2002_jun_06_Kronikus_tonsillitis_es_tonsillectomia_Kronikus_adenoiditis_es_adenotomia.pdf
:U :U :U :U :U

Chili

(#583) Chilibors


Chilibors
csendes tag

https://www.doki.net/tarsasag/gyermekorvostarsasag/upload/gyermekorvostarsasag/document/Gyermekgyogyaszat_2002_jun_06_Kronikus_tonsillitis_es_tonsillectomia_Kronikus_adenoiditis_es_adenotomia.pdf
NA EZT A LINKET ELRONTOTTAM, MÁSOLJÁTOK BE.

Chili

(#584) Rékácska


Rékácska
csendes tag

A műtétem nem volt lézeres csak varrat nélküli. Engem azért műtöttek a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban mivel a X. kerületben lakom. A doktornénimmel pedig a normál szakrendelésen találkoztam. És mindenki végig rettentő kedves volt és segítőkész. A műtősfiúk és a beteghordók még a legutolsó pillanatban is megmosolyogtattak. Az aneszteziológus doktornő a műtőben bemutatkozott. Nem sok mindenre emlékszem, de tudom, hogy Ildikó volt a keresztneve. A nővérkék az doktornénim asszisztense... Mindenki végig tündéri volt és végig embernek éreztem magam nem pedig betegnek.

Ami kicsit rossz volt, hogy rövidlátó vagyok és se szemüveg, se kontaktlencse, így mindenki kicsit pacaszerű volt, de a hangja mindekinek kedves és bíztató.

A mandulák száma és helye sok. Sok mindent olvastam róluk. Ha jól emlékszen 7 körül van a számuk és van belőlük páros (garatmandula), illetve páratlan (orrmandula). Mivel nem vagyok orvos nem szeretnék találgatni, hogy mi micsoda. Inkább foglalok állás a német nyelvtan kérdéseiben, mivel én ezt tanultam az egyetemen.

És, hogy tovább vidítsam azokat, azokat, akik még műtét előtt állnak jelentem üvegből ittam ásvényvizet az előbb. Folyamatosan kortyolva levegő bedig bugyborékolt vissza az üvegbe. Mindezt az 5. napon :)

A fájdalomcsillapító mellett eszem multivitamint (Supradin barna kapszulás) folsavat 200-ast és C-vitamint 500-ast, de ebből 2 db-ot, tehát 1000-et. Mindezt reggel és este. És ezt már a műtét előtti hétben is csináltam, valamint igyekeztem 10-11 körül ágyba kerülni, hogy kicsit feltöltődjem a műtét előtt, mivel tipikus éjszaki bagoly vagyok későn, nézőpont kérdése korán fekszem és ugyanúgy 8-ra járok dolgoni, mint a többség. Úgy néz ki ez, mármint vitaminok és pihenés nekem bevált. ;)

(#585) tonsila


tonsila
csendes tag

hát akkor torok, orr, garat témakörbe ne menjünk bele, nekem a zárójelentésemen is az van hogy idült garatmandula gyulladás, és biztos hogy a torokmanduláimat vették ki...az orr-garat, meg a sima garat szerintem nem ugyanaz, lehet hogy a torokmandulát is hívják simán csak garatnak...de hogy őszinte legyek, engem ez már rohadtul nem érdekel :)

Rékácska, jól értem hogy te dolgozol?!?! nem vagy betegállományban két hétig?!?!
igyekszel 10-11 körül ágybe kerülni?!?! én egy hétig nem igyekeztem, hanem kb non-stop ágyban feküdtem, mert annyira gyenge voltam, semmit nem bírtam csinálni...de a második héten se ugráltam mitagadás, sőt, az első munka hetemen (harmadik hét) is nagyon elfáradtam, pedig ülök egész nap a gép előtt...

az orvosról még annyit, hogy az én dokim is az SZTK-ban rendel ahol lakom, de ott vannak többen, én mindegyiknél voltam már párszor, és végül szimpátia alapján őt választottam, és abba a kórházba mentem, ahol ő műt...de szerintem fül-orr-gégészt is sokan úgy választanak mint nőgyógyászt a nők, hogy ajánlás alapján, mert azért ez nagyon nem mindegy, szerintem nem jó csak úgy beesni valakihez...én is lecsekkoltam a dokim miután már hozzájártam, és mindenki áradozott róla, amiben igazuk is lett...

(#586) Rékácska


Rékácska
csendes tag

Jó reggelt! A műtét előtti hétről írtam. Most begsiben vagyok természetesen. Bár hozzá kell tenem, hogy én itthon is tudok dolgozni ugyanúgy, mintha az irodában lennék és miután elújságolom legújabb tapasztalatimat ezt is fogom tenni, persze csak reggeli után...

Kibírtam az éjszakát fájdalom csillapító nélkül. Délután 6-kor bevettem a szokásos Flectort és mivel lefekvés előtt még nem fájt a torkom a párom azt mondta, minek szennyezzem a szervezetem fájdalomcsillapítóval, ha nem kell. Hajnali 4-kor ébredtem fel, hogy most már annyira nem jó és majdnem ki is húztam a szokásos reggrel 6-ig. 6 helyett 1/2 6 lett belőle. :K

Most már lefőtt a finom hársfatea és a mai reggeli banán lesz és csokis coissant na meg a vitaminok. Tehát megyek is! :)) A többieknek kitartás! ;)

(#587) Residum 41


Residum 41
újonc

:O Na sziasztok mandula műtöttek!!!

Képzeljétek engem is megműtöttek másodszor :W kedden vagyis 21.-én de még most is elég szarul vagyok 3x1 Cataflam akkor tűrhető.Negyvenegy éves vagyok először 11 éves voltam mikor altatással kivették nem emlékszem semmire.De most ez nagyon durva volt.
-8 óra 30 szuri ,hogy ne follyona nyálam meg bátor legyek
-8 óra 45 zöld csávó bekísért a tett színhelyére
-Érzéstelenítés sprayvel 3x mindkét oldal ,hogy ne öklendezzek.
-Doki bá nagy fecskendő 3 szúrás mind két oldal ,majd vagdosás madzagos kötés egyik oldalt vágás másik oldalt doki bá szemen köpése :DD Orvostan hallgatók körbe álltak és bámulták a torkomat közbe.
-Műtőböl ki tolókocsi .ágy vesetál túlvilági hangok a torkomból.
Jött a nővér és 3 ujját ledugta torkomba ,majd az alvadt vért papírtörcsivel kiszedte a számból.
Nem tudom ,hogy vagytok vele de a fórum olvavsásakor nekem az jött le ,hogy kórházanként változó módszerek vannak.
Műtét után a 15 percel a nővér teát itatott velem úgy éreztem becsinálok mikor azt mondta
nyeljek nem is nagyon tudtam nyelni az ézéstelenítőtöl.De azt montda nyugodtan azt gondolok róla amit akarok de addig nem megy ki a kórteremből amíg a teát meg nem iszom.
A legszarabb azért az volt ,hogy másodszor vették ki a mandulámat a doki azt mondta hogy 1 x szarul vették ki és a csonkok begyulladtak és ugyanolyan bajt csinálnak mint a fullos méretű mandulák.

Most már a gyógyulás útjára léptem de még fáj nem nagyon tudok enni ,ha valaki tapasztalt.Írjon már egy csomó kaját amit műtött ember ehet mert jó lenne vmi jót enni.

Na üdv Nektek Fel afejjel :C :C :C :C

(#588) Rékácska


Rékácska
csendes tag

Szia Residium! Üdv a klubban! ;)

Szerintem ki, mit eszik és mikor változó. Én már a műtét utáni nap megettem a kórházi ebédet, ami valami krémleves volt (egészen finom) és rizs, borsó + husika. A levest mind megtudtam enni, de rizzsel volt egy kis gondom. Mikor hat a fájdalomcsillapító én mindent eszem, ha egy falat nem nagyon akar lemenni segítek rajta egy kis langyos teával.

Próbálgads, mi az amit meg tudsz enni és mia az, ami nem megy le. :K

(#589) Residum 41


Residum 41
újonc

Szia Rékácsa :P

Szerintem az éjjel levált a seb mert aszittem betojok. :O
a fél fejem le akart szakadni :W :W :O meg folyt a jobb szemem ja meg mellesleg patakokban folyt rólam avíz eddig ez volt alegrosszabb. Tegnap finomat :DD vacsiztam ettem zsíros kenyeret friss sült zsír ajánlom mindenkinek :C :C

Üdv mindenkinek és gyógyuljatok minél előbb :B :B

(#590) adry79


adry79
újonc

Sziasztok!

Most kerestem csak rá a mandulaműtétre. Ha előtte teszem, lehet, hogy nem fekszem kés alá.
29 éves vagyok, és tiszta genny volt a mandulám. Az volt a legrosszabb az egészben, hogy nemcsak magamat, de a gyereket is fertőztem vele.
Tényleg ahány kórház, annyi szokás. Több esetben olvastam, hogy már másnap, vagy harmadnap hazaengedték őket. Nos, engem egy keddi napon műtöttek, és pénteken mehettem haza. Majd vasárnap hajnalban nagyon bevérzett, és visszamentem, de csak hétfőn engedtek haza. Egyébként nekem nagyon sz.. volt (nem tudom finomabban kifejezni magam). A műtét utáni nap tudtam a legtöbbet enni, majd a következő 2 nap, nemhogy enni, de nyelni sem bírtam, többek között ezért vérzett be. Most vagyok 2 hetes, gyógyultnak lettem nyilvánítva, de még mindig eléggé fáj a torkom. A korházban mondták, hogy 4 óránként vehetek be cataflámot. Hát, kb be is tartottam, úgyhogy az első másfél héten a napi adagom 5db volt. Az evés ész tortúra volt, és néha még most is az. Ha többett iszom, bizony nagyon begerjed a helye, vagy ha többet rágok akkor is. Mikorra fog ez megváltozni?

Kitartás mindenkinek, aki még előtte áll. Nagyon rossz, kb 2 hétig, de gondoljatok bele, hogy mennyi bajt előztetek meg vele!

Adry

(#591) angela72


angela72
újonc

Sziasztok.
Angéla vagyok 36 éves
Ma voltam a szakrendelőben és november 26-án műtenek.
Előzmények: Már 3 szor volt tüszős mandula gyulladásom és most az utolsó valahogy nem akart elmulni .Volt pár fulladásos tünetem 1 éven belül.A garat vitorla ugy bedagadt hogy belógott a torkomba elzárva azt.Mentő vitt, szuri be aztán jöhettem haza mondván csak alergia.Ez 2 szer volt .Aztán kezdtem össze rakni a régóta fenn álló bajaimat.
1.haj hullás
2.reumás izületi gyulladás10 éve kb.(akkoriban volt az első tüszősöm)
3.Évente többszöri torok gyulladás
4. 2-szer garat vitorla gyulladás
Most az utolsó mandula gyulladás már kb. 2 hónapja fenn áll.hol jobb hol rosszabb.
Mostanában meg a mandulámból fehér granulát szerű kellemetlen szagu valami jön ki ha
megnyomom.Ezért mentem el a szakrendelőbe.A doktornő azt mondta ne kisérletezzünk többet inkább műtét.Most hogy olvasom soraitokat hol nevetve(mert viccesen fogalmazta) hol majdnem sirva ,kissé beijedtem.Biztos jól döntöttem?? Ja és helyi érzéstelenitéssel lesz a dr. szerint ez biztonságosabb.Szerintetek is?
köszi
Bátorságot sorstársaimnak, és mielőbbi gyógyulást azoknak akik már átestek rajta.
Angela :F

[ Szerkesztve ]

(#592) adry79


adry79
újonc

Szia Angela!

Előre is sok sikert műtéthez!
A helyi érzéstelenítést, ha bevállalod, bátor vagy! Állítólag azért jobb, mert kisebb a szövődmény, és állítólag gyorsabb a gyógyulás. Ezt nem tudom, engem altattak, utána cudar volt. De én nem mertem a másikat bevállalni, mert már a tűnek a látványától is rosszul vagyok. Akármelyik mellett is döntesz, az eredmény ugyanaz lesz: a végére nincs mandulád :D (hú, most nagyon nagy újdonságot mondtam)
Viszont két dolgot fogadj meg, mint egy frissen műtött tapasztalata: Akármennyire is nem tudsz majd nyelni, erőltesd, egyél (már amennyire megy, a fájdalomcsilapító után kb 30-45 perccel könnyebb lesz), nagyon sokat igyál (kegyetlenül fog majd fájni kb a 2. naptól, de akkor is csináld). Ha megfogadod, akkor sokkal kisebb lesz a bevérzés lehetősége.

Jó éjt!
Adry

(#593) kardinál


kardinál
csendes tag

Sziasztok!
Nekem 2008.10.28.-án volt a mandulaműtétem 32 évesen .A műtétet altatásban kértem.A műtét reggelén beszélt velem az altatóorvos elmondta,hogy történik a beavatkozás és előtte milyen injectiókat kapok.Aztán felvettek az osztályra ,kaptam egy kórházi hálóinget amit felvettem,bekötöttek egy infúziót és mielőtt bevittek a műtőbe farba kaptam még egy szúrit.Az altatás után jól ébredtem nem emlékeztem semmire ,fájdalmam nem volt.Műtét után kaptam jégzselét a nyakamra és oldalt kellett feküdnöm .Szerencsére nem véreztem csak a nyálam volt kicsit véres azt papírvattába kikellett köpni,mert nyelni nem tudsz mivel Lidocainnal elérzéstelenítik a torkod.Az én műtétem kb 1 órás volt.Műtét után 2 órával kaptam pár korty vízet majd cataflam tbl-t.Délután csak wc-re kelhettem fel, akkor kicsit furi volt az érzés,de nem lettem rosszul.Mindenkinek ajánlom ha ihat ne haggya abba az ívást,mert különben kiszárad a torka és sokkal nehezebb lesz utána.A műtét napján csak teát ihattam,másnap kaptam reggelit amit megettem simán, igaz kicsit olyan érzés volt mintha félre akarnék nyelni,de belejöttem.Az ebédet is megtudtam enni,nem hánytam.Napi 3x1 cataflam volt az adagom és Aloe Vera First sprayt használtam.Naponta nézegettem a torkom nem volt túl szép látvány,de napról napra szebb lett.Beszélni tudtam csak a nyelvem kicsit megsérült és ha fájdalmam volt a nyálamat nem igazán tudtam lenyelni.A 4.napon hazajöhettem itthon kezdődtek a bajok éjszaka folyt a nyálam ,a fájdalom a jobb fülembe sugárzott a cataflamból általában napi 4-5 az adagom .A lepedék szépen levállt ma van a 8.nap,de nekem ez a fülfájás még mindig megvan.Azt még hozzá teszem,hogy nekem többször volt tüszős mandula gyulladásom,Ez olyan panaszt okozott,hogy folyt a genny a torkomba,elkezdett hullni a hajam és nagyon fájt már a térdem,lázam nem volt.Annak örülök,hogy túl vagyok a műtéten a felkészülést és tapasztalatokat erről az oldalról merítettem.Ui:Ápolónő vagyok ,de mégis tele volt a bugyrom ,de szerintem mindenki így van ezzel!

(#594) matekaaa


matekaaa
újonc

Sziasztok!
Azzal kezdeném ,hogy a műtétem előtt az itteni hozzászólásokból táékozódtam ,hogy mi is fog történni velem és sokat segített. :)

Szóval 17 éves vagyok nyári szünet épphogy elkezdődött fájt a torkom de nagyon kiderült ,hogy tüszős mandula.Soha nem volt még gond a mandulámmal kaptam innen onnan tanácsokat mit tegyek hát oké.Antibiotikum injekciók után pár nap alatt el is múlt.Minden happy volt 3 napig ezután másik oldalt jobb mandula gyulladt be. :C Egész nyáron nyomtam az ágyat mivel folyton begyulladt de mivel úgy nem lehet kivenni megvártuk még végre 2 hétig nyugton volt ki is írtak műtétre.

(az oldalon elhangzottakból úgy ítéltem meg altatásban kéne csinálni de doki azt mondta az olyan mintha ágyúval lőnénk verebet) :DD
Megmondom őszintén bevoltam fosva rendesen de 1* kell az életben ezzel biztattam magam.

Eljött műtét napja go kórház, befeküdtem még viccelődtünk előtte pár haverral akik bejöttek, beadták a bátorság injekciót mint aki be van szívva jókat nevettünk. :DD
Amikor bevittek onnan már homályos a dolog azt tudom ,hogy vagy 6 injekciót kaptam a számba meg műtét közben 1et.Nem volt gáz nem fájt semmi nem éreztem.Amikor kivittek onnan kezdődtek a gondok az első 1 óra a legrosszabb fekszel mint egy darab fa köpködöd a vért és ahogy múlik a csillapító hatása egyre jobban fáj.Én úgy éltem meg ,hogy ezt kell túlélni ez a legrosszabb.
Három óra jön a kiérdemelt fájdalomcsillapítós tea, nekem nem okozott gondot lenyomni bár sokan azt mondják nekik ez rossz élmény, aznap már nem is volt gond.
Másnap reggel már kilyukadt a gyomrom vártam nyisson a büfé lenyomtam 2 joghurtot az első nyelések a legrosszabbak.

Engem 2. nap engedtek ki a kórházból tanácsok: egyél darabos kaját! Jah persze ha bírnék na mindegy ezzel el is rendeztem pundingokon és banánon éltem 1-2 napig. :D

Most vagyok 5. napon itt tartok már nappal nem kell fájdalomcsillapító se viszont éjszaka mindig bedurvul! pedig amikor már a nappalokat kibírom és azt hiszem meggyógyultam, eléggé lelomboz. Ma már mindenfélét ettem még almáspitét is egyedül a kenyértől és a zsemlétől félek azokat nem is merek pedig jó lenne 1 gyros mostmár :D:D:D

Tanácsaim: Műtét előtt 1 hétig egyél amennyit bírsz!! (ha diétázol ugyis mindegy én 3 kilót nyomtam le a 4 nap alatt.)
Műtét után Spagettííííí!! én nagyon ajánlom könnyen lecsúszik és leviszi a sebet is nem fáj úgy mintha zsemlével szednéd le.De ne csípőset én bolognait ettem a kis darálthusik is nagyon jól estek és könnyen lementek. :)
Eszembe jutott még egy nagyon fontos.2. nap barátnőm hozott be nekem teát éjszaka felkeltem kortyolgattam belőle és iszonyatosan égette a torkom azt hittem befog vérezni.Teát csak citrom nélkül nagyon fájdalmas tud lenni!!

Lenne egy kérdésem is ne kövezzetek meg! Cigizni mikor lehet már??? :U :)

Remélem segítek valakinek irományommal ha teljesen meggyógyultam szólok. :DD

(#595) kardinál válasza matekaaa (#594) üzenetére


kardinál
csendes tag

Sziasztok!
Találtam a neten egy oldalt orvostudakozó a neve,bármilyen kérdésetek van regisztráció után tudtok dokiktól kérdezni.(Sebész,F-O_G,stb.)

(#596) tonsillaci


tonsillaci
újonc

Sziasztok!

32 éves vagyok, nekem is több egyéb egészségügyi problémám miatt (izület, psoriasis) javasolták az igencsak csúnyácska mandulámtól való megszabadulást.
Igazából azért írok hogy a SOK ELRETTENTŐ hozzászólás mellett csatlakozzak a kevesebb számú, de mégis itt-ott olvasható BÍZTATÓ SZAVAKHOZ.
Akinek valóban ki kell vetetnie a manduláját az tegye csak meg. Érdemes elovasni az ilyen topikok hozzászólásait, mert én is rengeteg nagyon hasznos dologgal felvértezve érkeztem a kórházba, csak elrettenni, pánikba esni nem szabad! Fel kell készülni lelkileg a legrosszabbra és akkor elviselhető lesz a dolog :)
Persze lehet nekem (eddig) szerencsém is volt. 4 napja műtöttek meg, de én a kezdetetktől egész jól éreztem magam. Én Esztergomban voltam - amely kórházról több rosszat hallani mind jót - de ez a fül-orr-gégészetre biztos nem igaz. (Itt most ne menjünk bele Sólyom Olimpia történetébe és gazdasági problémákba). A most ott dolgozó szakemberek szerintem nagyon jól végezték a dolgukat. Az orvosok és szakápolók kedvesek, értik a dolgukat, a környezet csöndes, tiszta és igen barátságos. (Komolyan, csak egy TV hiányzott a szobából és olyan lett volna mint egy szálloda) Szóval tőlem egy csillagos ötöst kapnak.
Én altatást kértem. Főleg azért mert nem szeretm a tűt, a vért és (bevallom) igen csak beparáztatott néhány itt olvasható hozzászólás. Nekem nagyon kényelmes volt és ami fontos élménymentes :) ! A műtét előtt a megőrzőben a gyerekekkel való együtt készülődés kifejezetten vidám, nyugtató volt. Az ébredést követően az első éményem az volt, hogy bár igen fáj, de tudtam nyelni elsőre. Amit lehetett is mert bár mint mindenkinek nekem is oda volt készítve a vesetál, belőlem ébredés után nem csordogált a vér. Valószinűleg szépen elállították a vérzést a műtőben. A műtét alatt sem mehetett le sok vér a torkomon, mert hányingerem sem volt. A fájdalom is tűrhető volt, mert szerintem az első negyed órában inkább "lebegtem" még :) az altatástól, mintsem a torkommal törődtem volna. Aztán amikor kitisztultam és jött a fájdalom, hozták a teát a fájdalomcsillapítót és azt az instrukciót adták, hogy igyak, nyeljek amennyit csak tudok. Először persze nekem is kínszenvedés volt, de miután hatott a szer (Flector por, amit ajánlani tudok mindenkinek) hát én betartottam az utasításokat és szinte folyamatosan! (4-5 percenként) csak nyeltem-nyeltem a teát :) és nem is volt olyan vészes. Egyébként a folyamatos ivás ( a seb nedvesen tartása tényleg nagyon fontos lehet és én még most is a negyedik napon 5-10 percenként iszom egy-egy korty vizet). No meg nem fáj a nnyira a nyelés mintha hagyod száradni és utána nyelsz. Akkor minden "első" korty rettenetes így meg olyan mintha mindig folyamatosan a másodikkal kezdenél :) lehet hülye a hasonlat, de én így éreztem.
Szóval a Flector és kb. 2 liter tea után 3-4 órával a műtétet követően én vidáman beszélgettem a hozzátartozókkal. Vacsira megittam 2 bögre szűrt húslevest és letoltam rá két gombóc fagyit. Persze ettől pl. a fagyi kanalazása, nyelése rendesen elfáradtam én is.
Az egyetlen rossz élményem első este volt, amikor már nem tudtam visszatartani egy köhögést, és szép véreset köhögtem. :( de szerencsére nem volt vészes felszakadás, mert 1 percel később már vérmentes volt a nyálam. Ebből leszürtem azt a tanulságot (amit egyébként ajánlott is a nővér) hogy ha tudja az ember (akármennyire rossz) próbálja visszatartani a köhögést (ha teheti) ne köszörülje a torkát, ne krákogjon és hasonlók. Hát én ezután egész este úgy éreztem bizony nekem köhögni kell, és belekönnyeztem de visszatartottam. Mivel küzdöttem a köhögés ellen és rengeteg nyálam volt és rossz érzés volt állandó teli szájjal elaludni, így én szinte az első éjszaka majdnem végig fent voltam. Illetve negyed órákra ha elaludhattam. Engem ez annyira nem zavart, mert az izületi gyulladás miatt már sok ilyen éjszakám volt, így megszoktam és legalább éjjel is 10-15 percenként kortyolgathattam a vizet. (az első 24 órában 6 liter folyadékot ittam :) )
A második nap a Flector folyamatos szedése mellett inkább hasonlított egy szanatóriumi napra mint egy műtét utáni rémálomra. A kórházi kaját mind megettem (zsemle, leves, főzelék stb) közben joghurt, fagyi :) és persze rengeteg folyadék.
Harmadik napon hazaengedtek (szépen gyógyuló sebbel). Itthon (persze ugyancsak a Flector hatása alatt) bármilyen kaja amit megkívántam lecsúszott. :) Most a negyedik napon tartok és a Flector kezdeti (legszűkebb) 8 órás (napi 3) szedési időszaka legutóbb 13 órára tolódott ki. Ahogy érzem most is teljesen jól elvagyok (8. óra) de azért éjjelre persze beveszek majd egyet.

Na összefoglalom ezt a hosszú litániát :)
Ha kérheted altatás legyen, biztos hogy sokkal stresszmentesebb. Hogy orvosilag mennyivel veszélyesebb nem tudom, de engem egy percig sem akartak lebeszélni róla és nekem nagyon bejött.
Valóban igyatok minél több folyadékot. Az első napokban akár 5-10 percenként kortyoljatok. Talán ez a legfontosabb!!! Ha fáj akkor is! (legalább tartasz pluszban egy vesemosát-méregtelenítést)
Nekem a Flector Rapid 50 mg por nagyon bejött. Az első napokban is kitartott 6-7 óráig a hatása, a fennmaradó 1-2 órát meg el lehet csalni :) vagy kibírni.
Valóban minél hamarrab egytek ez is nagyon fontos, mert tisztítja folyamatosan a sebet. Ha valaki csak napokig folyadékon él, akkor szerintem egyben, nagyobb darabokban távozik a heg ami persze hogy felszakítja újra meg újra...
Amint teheted ásványi anyag és vitaminbevitel a mihamarabbi felépülés miatt!
Ja és nem kell annyira félni. Bőven megéri, ha valaki ezáltal megszabadul folyamatos mandulagyulladástól, hajhullástól, fülfájástól, izületigyulladástól, psoriasistól és még ki tudja mitől. Hogy én megszabadultam-e ezáltal azt még nem tudom, majd pár hét múlva beszámolok.
Most a sokak által igencsak megviselőnek leírt 6-8. napot várom. Remélem azt is ilyen könnyedén túlélem :-) és KÍVÁNOM EZT MINDENKINEK!
Fel a fejjel és gyógyulást mindenkinek!

(#597) matekaaa


matekaaa
újonc

helobellooo.

Újra itt 8. napon asszem doki aszt mondta gyógyulás felénél vagyok de már a pizzát ugy eszem mint régen. :D :D Már 2 napja elhagytam a fájdalomcsillapítót és elvagyok minta befőtt.Mindenkinek jobbulást aki még szenved erőt annak aki még fog.
Egy problémám van már csak hátra a cigi.Azthiszem nem vagyok vele egyedül ezért elmondom, hogy én azt olvastam azért nem lehet dohányozni, mert a seben megtapad a nikotin meg a kátrány és könnyen szájrákot lehet kapni. :F Ez kicsit elrettentett ugyhogy én várok vele még 1-2 hetet de aki tapasztalta már, hogy mikor szabad az légyszi írjon.köszi :R

(#598) Chilibors


Chilibors
csendes tag

Sziasztok! Egy ideig nem jöttem, mert még kissé messzinek tűnt a műtétem. Hát most már nem tűnik olyan messzinek, ugyanis 13-án műtenek! Be vagyok kakilva rendesen! :Y :Y :Y Tudom, ne izguljak meg ne lássak rémeket, de akármit mondtok, úgysem múlik el! Azért nem rettegek, ez amolyan egészséges izgulás!
Szoval mindenképp beszámolok, milyen volt!
Chili

Chili

(#599) tonsila


tonsila
csendes tag

a cigiről: hát a legjobb lenne leszokni....nekem majdnem sikerült...én 5 hétig egy szálat se szívtam el, azóta meg kb ötötöt...hétköznap semennyit jóformán, szóval max hétvégén engedek meg magamnak egyet-egyet...
igazából 4-5 hétig egyáltalán nem szabad, sőt szerintem tovább se, amig újra nem hámosodik tökéletesen meg minden...különben nem volt túl jó érzés 5 hét után se, és most se az, ugyanúgy szívni még most se tudom, ugyanis ugyanúgy szívni/nyelni se tudok még a mai napig se...szóval nem is tudom miért szívem, mert hülye vagyok, de te ha tudod álld meg, meg simán le lehet róla mondnai, csak akarni kell...

kitartás chili!

(#600) bobsys válasza Chilibors (#598) üzenetére


bobsys
addikt

Hajra
En holnap reggel fekszem be

Enterprise Admin? Kirk kapitany leszel? - Ne törődjél semmivel, egyél zsömlét kiflivel

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.