- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ldave: New Game Blitz - 2025
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sh4d0w: Vigyázz a háttértáradra...
- GoodSpeed: Samsung 980 PRO 1TB M.2 (MZ-V8P1T0BW) vs Samsung 990 PRO 2TB M.2 (MZ-V9P2T0BW)
- hmzs: Fujitsu Futro S920 csúcsra járatva
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Sgr_A: Számítógépeim aktualizálása cseréje
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 2 – Főzés: szabályok, vagy szabadság?
Új hozzászólás Aktív témák
-
*Csibi*
csendes tag
Értem!Köszönöm!! Megpróbálok pihenni...csak sajnos úgy érzem egyre rosszabb...tegnap is rossz volt...ma még annál is rosszabb...remélem holnaptól már csak javulni fog!
csibi -
*Csibi*
csendes tag
Sziasztok!
Nekem csütörtökön - ma 5. napja - vették ki a mandulámat! Eddig a tegnapi nap volt a legrosszabb, de ma éjjel már csak 1x ébredtem fel arra, hogy fáj. Nagyon félek a sebleeséstől, mert azt olvastam kb most lesz...Az milyen???Lehet érezni???Fáj???Vérzik???Vagy milyen?Nagyon félek léccci írjatok, hogy kinek milyen volt!Előre is köszi Csibi -
erdoke
titán
Ismerem a fülorrgépészek többségének sebészeti tudományát és hozzáállását is, nem kell bemutatnod.
Megpróbálom röviden elmagyarázni a kétféle érátvágás közti különbséget:
Ha kautert használnak (egyik pólus valahol a fenekeden, másik a kés), annak a vágás helyétől nagyon nagy terjedelemben van hatása. Éget, szikrázik, ráz, stb. Úgy képzeld el, hogy a műtéti terület környéke tiszta koksz. Némileg jobb, ha bipoláris eszközt használnak, azaz csak az olló két pofája között húz át az áram. It is jelentős azonban az indirekt szövetkárosodás. Ellenben ha pl. egy ultrahangos vágó-koaguláló berendezéssel dolgoznak, a vágás mellett kb. 1-1 mm szövet károsodik, és az is csak "megfő" (kicsapódik a fehérje), nem szétsül. Így a környéki idegeket nem éri trauma, ergo sokkal kisebb a posztoperatív fájdalom.
Az átvágott ereknek egyik esetben sincs gyógyulási folyamata, azért vágták át őket, hogy ne működjenek tovább. A mellékhatásként fellépő rongálásnak kell gyógyulnia, az viszont drasztikusan kisebb a modernebb módszerekkel.
Kérdés, hogy szántékosan nyomják a blablát, vagy tényleg nincsenek tisztában a különbségekkel. Sajnos az utóbbit is el tudom képzelni... -
nat
senior tag
-
erdoke
titán
Pl. megvitattam már ezt a témát több szakorvossal, és betegeket is megkérdeztünk. Ugyanez a különbség van egyébként aranyér műtétnél is a hagyományos vs. bizonyos modern megoldások között.
"szvsz akkor is fájna ugyan úgy."
Na, te ezt honnan veszed? Érdekes, hogy 0 tapasztalattal még te szólsz be nekem...
-
erdoke
titán
Ha lenne pénz korszerű műtéti megoldásra, akkor lényegesen kevésebb fájdalmat kellene elviselni műtét után. Pl. ultrahangos vágó-koaguláló berendezéssel. Sajnos a 60-80e Ft körüli összeget, amibe az ehhez szükséges egyszer használatos eszköz kerül, nem engedheti meg magának egyetlen kórház sem (pontosabban az OEP nem fizeti ki). Sőt, ehhez persze előtte már a berendezést is meg kellett venni.
-
adri2
újonc
Sziasztok,
Nekem március 20-án volt a mandulaműtétem a volt MÁV kórházban, most már ÁEK. 22-én, szombaton már haza is engedtek.
Azzal a tudattal mentem be a kórházba, hogy altatásban csinálják majd, ezért nem izgultam annyira, úgy sem fogok érezni semmit, de a műtét reggelén kiderült, hogy mégis csak helyi érzéstelenítéssel tudják megcsinálni, vagy el kell halasztani az egészet. Nem igazán volt választásom, halasztani nem szerettem volna, mert már folamatosan gyulladt volt.
Én is nagyon sok negatív dolgot hallottam magáról a műtétről, ezért eléggé izgatott lettem, de így utólag visszatekintve fölösleges volt. Az is igaz, hogy nagyon sok múlik az orvoson is, engem Barkóczi főorvos asszony operált, maximálisan meg vagyok elégedve a munkájával.
Az egy kicsit kellemetlen volt, amikor körbeszurkálták a mandulát, de utána már semmit sem érez az ember. Nálam szó sem volt semmi garattágításról, szájszétfeszítésről stb, csupán a nyelvemet nyomta le a főorvos asszony. A műtét maga kb 15 perc volt, a zsibbadási időt is beleszámítva.
Műtét után a legfontosabb, követni az orvos utasításait és nagyon sokat inni, még akkor is, ha fáj a nyelés. A kötelező fagyi is tévhit, én sem nagyon hideget, sem nagyon meleget nem fogyaszthattam.
Műtét után 2 óráig még inni sem szabad, a nyálat is ki kell csurgatni, de ezt követően több liter teát kötelező meginni, lassan kortyonként. Továbbá szigorúan feküdni kell az első napon és beszélni sem szabad, valamint nagyon jó volt a hidegvizes borogatás a torokra, az egyik legjobb fájdalomcsillapító.
Az igaz, hogy az első 3 korty tea iszonyatosan fájt, a fülem is hasogatott, de nem adtam fel, csak ittam és ittam, éjszaka is. Utána annyira jó lett, hogy már az első éjjel sem kellett fájdalomcsillapító, utána is max. napi 1 cataflam, másnap már a vajas zsemlét is meg tudtam enni.
Valóban az 5. és a 6. nap a legrosszabb, akkor nekem is 2 fájdalomcsillapító kellett, de ekkor sem kapartam a falat, majd a 7. naptól kezdve, mintha elvágták volna, minden nap sokkal jobban éreztem magam, a 10. napon pedig, mintha nem is történt volna semmi. Minden éjszakát végigaludtam. Mindent eszem és iszom ugyanúgy, mint előtte.
Szeretnék mindenkit bátorítani, aki még a műtét előtt áll, egyáltalán nem olyan vészes, nekem kellemes csalódás volt az egész.
Adrienn
-
szandisas
őstag
nekem volt vagy 3-4 hete egy mandulagyulladásom, elég komoly volt, és azóta gyakran érzem, hogy megvan, nem olyan mint régen. Szerintem néha picit begyullad. remélem semmi komolyabb nem lesz belőle
-
Rituci
újonc
válasz
barifelhő #151 üzenetére
Sziasztok.
Engem 2008.03.25-én műtöttek a Bajcsi korházban.
Budán lakom egyébként,de azt javasolták,hogy van ott egy jó doki.
Menjek oda műtétre.
Altatásban végezték én azt választottam.
Rutinos voltam már benne mert volt már nyilt lábszártörésem és egyébb sérüléseim is és mindíg altattak.
Azt javaslom mindenkinek aki altatás kér,hogy mikor ébred kérjen infúziót.
Hajlamosak lesporolni pedig az mossa a szervezetet.Bár én nem vagyok orvos és minden altatás után hánytam,de az infúzió segít,hogy elmúljon a hányinger és hát fájdalomcsillapító hatása is van.
Maga a műtét nem fáj hiszen alszol.
Mikor felébredtem háromszor hánytam véreset mire kaptam infúziót.
Utánna jobban lettem.
Nekem az első két nap türhető volt,de egyre rosszabb.
Nem hiszem el,hogy így tud fájni!
Sajnos nekem rosszúl fogták le a nyelvem vagy nem tudom mit csináltak,de tízszer akkora mint kéne lennie
Valamivel ráadásúl bele is vágtak elég mélyen egy hosszú csíkot plussz fertőzést lett a számban ami csomó afta szerű sebbel jár és hát nem nagyon kezelhető mert ezek az oldatok nem mehetnek le a torkomon.A szám széle is szét van repedve még ez is fáj.
Iszonyú nyelni és minden marja a torkomat.
A számra adtak valamilyen speckó vazelines krémet és nem szárad ki kívül.
A fájdalomcsillapítók nélkűl létezni sem birok.
Ha iszom van,hogy az orromon jön ki.
Aludni csak pár órákat tudok.
Megőrülök.
Csak egyszer legyek már túl ezen!!!!!
Mindenkinek kitartást jívánok.
Pusza -
Dabu
újonc
Sziasztok múlthét csütörtökön volt a műtétem és hétőn engedtek ki! Ma már semmi fájdalmam sincs! Ha mindent úgy csinálsz műtét alatt ahogy az orvoc mondja akkor nem vészes! Én csak bátorítok mindenkit! Sok sikert mindenkinek!
-
19681028
újonc
Sziasztok,
sok múlik az orvoson. Nekem 40 évesen volt a műtét. Addig stimmel, hogy szuri (kéj-injekció) majd lidocain öblögetés és végül a műtő. Ott kaptam a helyi érzéstelenítőt.
kb 10 perc alatt vége volt és ami nagyon fontos, hogy mindvégig nagyokat kellett sóhajtozni. Így a FőorvosÚr is tudott dolgozni én sem fulladtam meg, sőt a taccsot sem dobtam ki (persze nem is volt mit, hiszen éhgyomorra kell menni). Nem volt véres a Főorvos úr sem, nem kellett fognom a vesetálat... semmi borzasztóra nem emlékszem pedig nem altattak.
Visszakísértek az ágyhoz, ahol oldalra kellett feküdni és időnként megtörölni a nyelvet. amíg véres volt, addig nem lehetett megkapni az érzéstelenítő teát. Az volt a legborzasztóbb!!!! A fülembe kisugárzott a fájdalom, de ez így leírva nagyon egyszerű és rövid, élőben nagyon más. (Szobatársamnak nem volt, csak másnap) A nyakamat betekerték vizes ruhával, később jeges zselével- ami nagyon jó volt és valószínű hatásosabb, mint a fájdalomcsillapító.
Lényeg, hogy sokat kell inni, illetve folyamatosan kortyolgatni. Aznap már nem adtak enni, sőt fájdalomcsillapítót sem kértünk - elaludtunk. Éjszaka mikor felébredtem mindig ittam - nem mintha kívántam volna, de mondták, hogy fontos, mert a legrosszabb a kiszáradás.
Nagyon féltem a reggelitől, de semmi gond nem volt vele - három zsemle gond nélkül.
Ebéd viszont leizzasztott - igaz ahhoz nem kaptunk fájdalomcsillapítót. Csak utána sajnált meg az egyik nővér és hozott ismét teában egy kis megnyugvást.
A műtét másnapján már húslevest és pörköltet ettem. Egy hétig szedtem cataflamot és antibiotikumot.
Azt gondolom, hogy vannak rosszabb műtétek is, itt csak egyes percek nehezek és a két hét az két hét, de egyszercsak elmúlik.
Ha ki kell venni, ezt a műtétet kár halogatni, de meg kell válogatni, hogy ki végezze. -
vamosdetty
újonc
Sziasztok! Nekem egy hete vették ki a manduláim.(29 éves)Maga a műtéttel nem volt semmi probléma.De ami utána jött az már fájdalmasabb volt.Igyekeztem sokat inni még akkor is ha fáj.Azt mondták akkor gyorsabban fog gyógyulni.Lassan eltelt egy hét de még mindig fáj.De azért eszek és iszok, persze amit tudok.Így most utólag azt mondanám,hogy nem kell tőle félni.Túl lehet élni!Akinek muszáj az vetesse ki,míg nagy galibát nem okoz.
-
Millser
csendes tag
Szia
Ha nagyon meg vagy fázva, el fogják halasztani a műtétet. Amikor én voltam a kórházban, épp volt egy ilyen eset. Előtte mindenképp konzultálj az orvossal!
Egy kérdés: Nektek mennyire volt megdagadva a torkotok a nyelvcsap körül? Nekem a jobb oldal teljesen. Nem fáj meg semmi, de olyan, mintha folyamatosan gombóc lenne a torkomban.
Amúgy 3 hete volt a műtét.
-
Dabu
újonc
Sziasztok! Én 18-at fogom nemsokára töleni, és egy hétmúlva műtenek! Helyi érzéstelenítéssel, és a poén hogy meg vagyok fázva, amire valami oldódó tablettát kaptam! Kérdésem, hogy műtét közben orron veszi a páciens a levegőt? és ha nem tudja orron venni? köszi a választ előre is
-
dalma25
újonc
Nem kell félni mert mindenkinek nem egyforman nyilvanul meg es jobb töle megszabadulni ha kronikussa valt.
Nagyon sok problémat okozhat a szervezetben pl: vese gyulladast , iyuleti fajdalmat , szivhartya gyulladast, leokemiat , tudorakot stb.
A mütét nem faj csak utana a helye meg a fulek, de arra is adnak fajdalom csillapitot.
És utanna kell pihenni. Szerintem nem olyan veszelyes.
-
dalma25
újonc
Sziasztok!
Én 25 vagyok és kb 2 hete volt mandula mütétem .
Hát nem volt valami kellemes az biztos egy hétig nem tudtam enni.
Fogytam 3 kg ot. Nagyon nagyon fajtak a fuleim.
Amúgy a mütét 6 percet tartott. -
Millser
csendes tag
Köszönöm mindenkinek a bíztatást, és a tanácsokat. Reggel már ettem egy zsömit... olyan jó volt
Most már túl fogom élni, bár a Cataflammal még barátságban vagyunk
Kitartást mindenkinek, aki előtte áll!
-
Millser
csendes tag
Még távolinak látom a végét, de ma már egy kicsit bizakodóbb vagyok, hogy fogok még az életben enni egy jó pizzát...
Tegnap elég volt 3 cataflam..
-
Millser
csendes tag
Jaj, már nagyon várom, hogy a régi legyen. Cataflam nélkül még mindig nagyon fáj..
De próbálom tegnap óta betartani a 3 tablettát naponta, mert a végén még a gyomrom készül ki... -
Millser
csendes tag
Sziasztok!
Most nekem is nagyon aktuális ez a téma, ugyanis egy hete kapták ki a torokmandulámat . Én csak altatásban mertem elmenni, annak ellenére, hogy riogattak olyanokkal, hogy utána sokkal rosszabb lesz, meg hogy hányni fogok. Így utólag nem bántam meg az altatást. A műtét napján nagyon rosszul voltam, fájt az egész torkom-fülem-nyelvem hármas. Az altatástól alig bírtam magamhoz térni, este kilencig kába voltam. De legalább addig is aludtam
. Csak inni keltettek fel félóránként, hogy muszáj, nehogy felrepedjen a seb. Az első korty iszonyú volt, de aztán éjszaka óránként megittam egy pohár vizet húzóra, mert csak úgy bírtam. Ha kortyonként próbálgattam volna, tuti beledöglök. Most vagyok a 8. napon. Az elmúlt két nap volt a legrosszabb. A napi három Cataflam helyett ötöket ettem, mert csak úgy bírtam ki. Ma mintha egy fokkal jobb lenne, de ma reggel meg hőemelkedésem volt. Szóval kellemetlen. Ráadásul mindig éhes vagyok, mert a pudingoktól nem lakok jól.
Meddig fog ez még tartani szerintetek? Mennyi idő után tudtatok újra dolgozni/suliba menni?
Köszi előre is a válaszokat!!
-
nat
senior tag
Sziasztok.
Múlt hét csütörtökön volt a műtétem altatásban.Most tartok a nyolcadik napnál,és még mindig fáj,de fájdalomcsillapítóval elviselhető.(Flector)
A Tétényi úti Szent Imre kórházban műtöttek.Reggel be másnap reggel ki.A kórház szép és jó.Az altatóorvos egy csúdapofa.A nővérek rendesek,az éjszakásról ne beszéljünk.Az első éjszaka valami iszonyat,fájdalom csillapítónak Algopirin injekció teába beletöltve.Nem sokat használ.
Magára a műtétre nem emlékszem semmit,csak amikor betoltak és a kézfejembe szúrtak egy vénás valamit.Utána valaki lerak az ágyamra,és már kezd is fájni iszonyatosan.
Egy vagy két óra múlva teáztatás.Mindenki igyon amennyi belefér,nálam minden korty háromszor fájt ezt most sem értem miért nyeltem a kortyot és utána még kétszer nyelnem kellet.Ez volt a legfájdalmasabb.
Egész éjszaka kortyolgattam.Itthon már jobb volt a Flector egy nagyon jó találmány,de még mindig lemegy napi három adag.Enni jobban tudok mint inni.A nyelvem tiszta fehér lepedékes a torkom a mandulám helye is.A legjobban a cigi hiányzik.Hirtelen ennyi,majd még írok.
-
nat
senior tag
Holnap reggel megyek.
Szurkoljatok. -
Angyalka1985
újonc
Sziasztok!
Pénteken volt a mandulaműtétem. Szerencsére altatásban, így abból nem sokat éreztem.
Ma már egész jól vagyok.Nektek is ilyen csúnya sárgás ott belül? Fáj a nyelés, de a fájdalomcsillapító azért segít. Ti miket ettetek a 3.-4. nap körül?
-
Kriszti22
csendes tag
Szia Nat!
Hát igen, ez tényleg nagyon bosszantó. Meg így jóval bonyolultabb is. Nekem annyival volt jobb, hogy én még egyetemista vagyok és ilyen gondom nem volt.
Amikor középiskolás voltam és a bölcsességfogamat mentem kivésetni, nekem akkor kellett herpesz miatt elhalasztani. Mondjuk én akkor nagyon boldog voltam.
De jobb ezen mihamarabb túl lenni.
Kitartás -
nat
senior tag
Elmaradt a műtét,herpesz miatt.
-
nat
senior tag
Mennyi a kotta az orvosoknál mostanság?
-
Fisher80
újonc
Hello Mindenki!
Múlt hónapban kapták ki a mandulámat, hosszas - kb. 10 évig tartó - orvostól orvosig járkálás után, melynek főbb okai a hajhullás és izületi fájdalmak voltak. Az orvosokról annyit, hogy végül a fodrászom súgta meg a tippet: "Talán a manduláiddal van a gond?!". Mint később a kórházban megtudtam, pont egy 10 évvel ezelőtti viszonylag ritka vírusnak (mononucleosis) köszönhetem a manduláim tönkremenetelét. Jó tudni.Szóval rászántam magam és elkezdődött hosszas szenvedéseim netovábbja, kezdve azzal, hogy kb. 5 órát várattak a műtét előtt, majd közölték nem veszik ki őket, mert engem altatni kellene (hiszen saját bevallásom szerint nem szeretem a vért) azt meg Kari előtt nem vállalják már be. Szóval vigyem a kis bőröndömet és jöjjek vissza 1 hónap múlva. Mondtam nem megyek sehova. Erre nagy pofavágások közepette betoltak a műtőbe, kezembe adták a vesetálat és kb. 25 percig matattak a torkomban. Volt kb. 3 csepp vér + egy rakás kellemetlen öklendezés és semmi fájdalom, de mindent éreztem, hogy éppen mikor vágják, tépik...stb. és nekem ez bőven elég volt ahhoz, hogy megbánjam az egészet. Ezt követően elmondták, hogy kellemeset csalódtak bennem, azt hitték ájuldozni és sápadozni fogok, de mint kiderült egy igazi kis hős voltam
Más nap reggel hazaengedtek.Az elkövetkező 4 napom jól telt, farkas étvágy, nemsok fájdalom (mondjuk napi 5 Cataflammal), pihi. Miután senki nem mondta, hogy szilárd ételt is ehetek, toltam magamba tejbegrízt és a pudingokat, aminek az lett a következménye, hogy a 4. nap éjszakáján arra ébredtem, hogy amúgy is fokozott nyáltermelésemet alig bírom nyelni. Felültem és nyeltem párat mire ennek az átkozott lepedéknek egy része levándorolt a torkomon, ezáltal elkezdett ömleni a vér a számból. Halálra rémültem, de a családom is. Barátom helytelenítése (aki olvasta a hozzászólásaitokat és ennek köszönhetően higgadt maradt) ellenére kihívtuk a mentőket. 30 perc múlva érkeztek meg, úgyhogy van egy olyan gyanúm, hogy az életem annak a jégnek köszönhető amit a torkomra szorítottam és ami elállította a vérzést.
A kórházban hitetlenül hallgatták beszámolómat a vér tócsákról és csak nagy nehezen csináltak egy vérvételt, ami másnapra ki is mutatta, hogy majd 1 litert sikerült kiköpnöm és lenyelnem (utóbbit persze kihánytam). Szóval reggel - szánakozó pillantások mellett - beadtak egy pár deci vasat majd ismét hazaküldték, csakhogy én nem mentem, ugyanis először életemben úgy gondoltam a kórházban akarok maradni, hiszen felállni nem tudok és nem akarok mégegyszer frászt hozni a családomra. Közölték maradhatok ameddig akarok, de igazság szerint az elkövetkező 2 hétben bármelyik pillanatban megismétlődhet a történet. Úgyhogy hazamentem. (Egyébként azt tanácsolták, hogy még véletlenül se hívjak mentőt!)
A következő 1,5 hét a fájdalmak különböző fázisáiról szól. Úgy tudnám megfogalmazni, hogy egy csúnya mandulagyuszi+középfül gyuszi (kisugárzik a fülekre)+üvegszilánk. Szörnyen szenvedtem és állandóan attól paráztam, hogy megint bevérzik.
Szilveszterkor pedig - köszönhetően legyengült immunrendszeremnek és a rokoni látogatásoknak - bacis fertőzéssel feküdtem otthon, amire a műtét kapcsán még antibiotikumot sem szedhettem. Így a héten tudtam elkezdeni a munkát.
Tanulságok: Ha még1x választhatnék, inkább kihagynám,
Tanácsok: rengeteg folyadék, szilárd kaja dögivel és jég!
Jó oldal: leszokóban vagyok a cigiről, mert rájöttem az egészség a legfontosabb és egyébként is elfelejtettem rágyújtani -
Mócsing007
újonc
-
Kriszti22
csendes tag
válasz
Mócsing007 #155 üzenetére
Szia Mócsing007!
Ne izgulj a seb leesés miatt, én észere sem vettem.
Nekem 2 hétig fájt, de szerintem te hamarabb túl leszel ezen a macerán, mert a gyerekek sokkal jobban viselik. (Állítólag.) -
Kriszti22
csendes tag
Szia!
Engem is altattak. És "vénás cuccal" csinálták. Tök jó volt.
De most komolyan, ez nem vicc. Én nagyon boldog voltam amikor kitoltak a műtőből. Utánna persze jött a hideg zuhany. Fájt rendesen, meg hánytam is. Jó sok teát meg kellett inni, és az édes nem tett jót a gyomromnak.
Ne izgulj, minden renden lesz.
Persze így utólag már én is okos vagyok, de előtte nagyon féltem.
Sok sikert! -
Mócsing007
újonc
Kedves Nat!
Én gyerek vagyok(13 éves lány). Nekem csütörtökön vették ki mindkettő mandulámat! Ma tartok az ötödik napon...
A műtéti nap így zajlotteggel lekellett zuhanyoznom ami után jött egy ápoló,adott egy gyógyszert és kaptam egy inyelciót a fenekembe ami naon fájt!
Felvittek az örzőbe ahol tűvel oda szúrtak egy műanyag izét ahonnan a vért szokták venni. (műanyag izé=abba adták utána a fájdlom csillapítót szuri formájában...így nem kellett megszúrni mert csak leszedték annak az izének a kupakját és tű nélkül beadták)Aztán amikor bevittek a műtőbe nekem kikellett ezt az izét venni mert odakint nem szóltam,h fáj=nem szoltam,h rosszúl rakták be...ha fáj azonnal szólj mert akkor kikell cserélni. Aztán olyan gáz izét kellett szívogatni...én naon nehezen aludtam el! Debrecenben műtenek? Engem ott műtöttek. Ki műt? Dr.Papp Zoltán csinálta nekem...ő a legkedvesebb doki! Naon odafigyelt rám! Többször is bejött nem úgy mint mások!
Egy kérdés: Meddig fog még fájni a mandulám helye??? Azt hallottam ma(5.nap) leesik a seb ami naon fáj!
-
nat
senior tag
Sziasztok.
Nekem 28.-án hétfőn lesz a műtét,és kérdésem volna.
42 éves vok,és elégé izgulok.
Altatni fognak, és az volna a kérdésem,hogy az altatás hogy müxik,(gázzal ,vagy vénás cuccal)mert rosszul szoktam leni a vérvételnél. -
jojo0420
újonc
Sziasztok!
Sajnos én két tapasztalattal is gazdagabb lettem mandulaműtéttel kapcsolatban és két kórház között is különbséget tudok tenni.
Első műtétemet a Máv kórházban végezték 2004 ben altatásban.Mondhatom ez a legjobb az egészben,mert semmire nem emlékszik az ember.Nagyon féltem tőle,mert 38 éves korban már nem olyan egyszerű ez az egész mint gyermekkorban.Orvosom nagy lazán csak annyit mondott -Ugyan már mitől fél altatásban nem érzi .Persze én az ébrenléti állapottól féltem ami utána következett,és nem is alaptalanul.Ébredés után szerencsére nem hánytam de borzasztóan fájt a helye,belázasodtam .Pár óra elteltével hoztak egy kancsó teát,hogy igyam meg apránként.Fájdalomcsillapítónak első nap még injectiót kaptam,de másnap már egy jókora donalgin kapszulát kellett lenyelnem.Borzasztó nehezemre esett ,olyan volt mintha egy feneketlen kráterbe öntöttem volna a teát.Élesen szúró fájdalmaim voltak minden nyelésnél.Nem is tudtam meginni csak 2 dl-t jól le is szidtak hogy miért nem iszok.Otthonra cataflám drazsét és donalgint írtak fel de hiába vettem be,valahogy nem csillapította a fájdalmaimat.Enni legalább 3 hétig alig tudtam,de az volt az érdekes hogy csak a bal oldal fájt olyan borzasztóan, a jobb oldalon szinte semmit nem éreztem.Minden étel csípte,szúrta marta,hasogatta.Egy év kellett hozzá,hogy nem akadjon el a falat a bal oldalamon,mire teljesen meggyógyultam.(Mivel ezen az oldalon egy kis gödröcske maradt.)Az évek folyamán még kétszer begyulladt a bal oldalam,de olyan fájdalmasan mintha mandulaműtét után lennék.Ilyenkor mindig erős antibiotikum kúrát kaptam.
Most jön a második tapasztalat,amit szívesen kihagytam volna.
2007 karácsony után kezdődött ismét nagyon makacs torokfájással szintén a bal oldalamon.Mivel ünnepek voltak, így csak szilveszter után jutottam orvoshoz,de addig is szedtem septofort tablettát,hátha elmúlik.6 nap után de akkor már a falat tudtam volna kaparnia nagy fájdalomtól,se enni sem inni nem tudtam.Amikor belenéztem a torkomba azt láttam,hogy nagyon bevan dagadva a torkom és már a nyelvcsapom is alig látszik.
A gégészeten rögtön beutaltak a Szigony utcai kórházba azonnali tályog felnyitásra.Mehettem nyugodtan mert nem ettem nem ittam már két napja, ki is voltam száradva.
11 órakor már bevitt a mentő,vizsgálatok stb 13:15 kor már altatásban végezték a műtétet.Mindenki nagyon kedves volt biztattak hogy nem lesz olyan rossz mint az előző.Itt sem hánytam ébredéskor, majd csak egy fél órát kellett köpködni a vesetálba utána már egész jól tudtam nyelni.Csak 20 órakor kértem fájdalomcsillapítót és meglepődtem,hogy folyadékban oldodó cataflámot kaptam,ami ugye emberbarátibb mint rögtön lenyelni egy nagy gyógyszert.(De lehet hogy ennyit fejlődtünk majdnam 4 év alatt??)
Olyan jól hatott a gyógyszer,hogy szinte az egész kancsó teát el tudtam kortyolgatni és másnap még a zsemlét is meg tudtam enni.Az orvosom nagyon barátságos,kedves bíztató,empatikus volt meg sem közelítette az előző orvost.Elmesélte,hogy maradt egy kis mandula darab az előző műtét során és az körül alakult ki a tályog.(Mondjuk azt nem értem milyen megfontolásból hagyta bent azt a kis darabot az előző orvosom!!)Úgyhogy a tályogot is feltárták és a manduladarabot is eltávolították.Most töltöm a10.napomat,de az elején nem fájt annyira mint most.A cataflám nagyon jó,mert teljesen elérzéstelenít,de próbálom csökkenteni az adagomat,mert szédülök tőle.Nekem az ivás megy a legnehezebben mert nem óhajtom,pedig tudom hogy kellene.Most reménykedem ,hogy napról napra könnyebb lesz és mivel eltávolították a gócot,ezután nem lesz vele semmi problémám.Ráadásul ha előlről kezdeném akkor a Szigony utcába mennék!!
Tanulság ha muszáj akkor ki kell venni az ember nagyon sok mindent kibír!! -
Kriszti22
csendes tag
Szia!
Nekem altatásban vették ki. Hidd el sokkal kíméletesebb. Az egészből nem emlékszem semmire.
Utánna egy kicsit kába voltam, mondogattam, hogy milyen jól érzem magam és hogy nem is fájt stb. (ezekre nem emlékszem, úgy mesélték)
Utánna persze ugyanúgy fájt, mint akiknek ébren vették ki. Mert az tényleg igaz hogy nagyon fáj kb 2 hétig, hol jobban, hol kevésbé, de két hét után minden a régi lesz. Ami plusz volt nekem hogy hánytam, de kb ennyi mellékhatása volt az altatásnak. Erre is készülj fel lelkileg, ha ezt választod. De ezt is túl lehet élni. Most, hogy kb 3 hónapja túl vagyok rajta, ugyanúgy az altatást választanám.
Az biztos hogy macerásabb NEKIK, de NEKED semmivel sem jelent több gondot. Sok szerencsét a műtétedhez!
-
barifelhő
újonc
Sziasztok!
Ha vki. hallott már a lézeres mandulaműtétről, legyen szíves írjon róla pár szót... Naggggyon örülnék... ja, és arra is kíváncsi lennék, hol végeznek ilyen műtétet....
Köszike mindenkinek!!
-
sita
újonc
Sziasztok!
Egy ujabb mandulamütetre jelölt vagyok 28 évesen. Az altatasrol szeretnék kérdezni töletek. A dokim azt mondta, hogy nem javasolja, mert az csak bonyolitja a mütetet, es az azutani napok sokkal nehezebbek. En viszont egyelöre ragaszkodom hozza, mert nem hiszem hogy vegig birom nezni az egeszet... tud valaki meselni arrol, hogy milyenek az altatasos mütet utani elsö par orak es napok? Egy tanacs is jol jönne, hogy melyiket valasszam, ti mar utolag többet tudtok...köszönöm!
-
Tímea88
csendes tag
Sziasztok!!
Nagyon boldog vagyok.Mióta a doki körbevágta a sebet olyan vagyok mint régen
semmi fájdalom nagyon jó.Reggel egy Cataflam aztán semmi más nem kell k. jó.Nagyon nagy megkönnyebbülés ennyi szenvedés után még mindíg csak joghurtot eszem de már nem vagyok éhes.Bombasztikus formában érzem magam éjjel alszom nem fáj nagyon jó.Már nem fáj a hátam és nem hullik a hajam sem ami a mandula miatt van és a hangom 1000szer tisztább lett.Úgyhogy Megérte ez nekem nagyon nagyon.Mindenkinek aki elötte ál drukkolok.Sziasztok -
Nekem 30 éves koromban kapták ki a manduláimat . Egy idős doki kuncsaftom javasolta hogy jobb ha nincs
, valamint bíztatott hogy semmiség lesz az egész . Sajnos nem úgy volt .
Első körben lidokainnal telefújta a torkomat egy műtős srác , majd 10-15 perc után jött a doki egy olyan injekciós tűvel , amekkorát én még életemben nem láttam addig . De nem is akarok többet .
Ismét 10-15 perc után pedig egy kis ízelítőt kaptam milyen is lehet a pokolban . Körbevagdosta a doki ott fent, majd jött az ollóval való csavargatás és tépkedés .
A baloldalinál még csak-csak elvoltam valahogy , de a jobb oldali egy kicsit ragaszkodóbb volt , valamint jobban éreztem az ott történteketNem sok kellett hogy elájuljak , pedig nem vagyok egy nyeszlett figura
Megvolt a műtét , jöttek hozzám a szüleim , majd a párom de csak inteni tudtam nekik hogy inkább menjenek , mert használhatatlan vagyok .
Másnap reggel 7kor szinte kifordítottak az ágyból hogy mehetek , mert itt a következő turnus.
2 hét után kezdtem jobban lenni . Addig szinte habzsoltam a cataflamokat . Summa-summárum engem nagyon megviselt , de legalább nem lesz már vele gondom -
Tímea88
csendes tag
Sziasztok!!
Tegnapelött voltam kontrolon és hát semmi sem volt ok.Az orvos közölte hogy túlhajszoltam magam.Na most kérdem én mivel?Az egész napos fekvéssel?Komolyan mondom azt hittem elájulok mikor a rendelőben elővete a kilóméters műtéthez is használt injekciót és vagy 3* teliszúrta a mndulám helyeit.Borzasztó fájdalom volt tudtam hogy valmi nincs rendben mert enyire nem fájhatna .Fogta az ollót
és körbevagdost az egészet ömlött a vér már megint.Aztán közölte hogy ügyes voltam és ne egyek még 1 hétig pudingon kívül semmit.Nagyon jól esett hisz lasan már 2 hete csak azon élek na mindegy.A lényeg kaptam antibiotikumot és egész nap feküdjek.Viszont hogy körbenyírt zóta tudok már bezélni és nem fáj fele annyira sem úgyhogy ez jó.Az első könnyed napom ez most műtét után a 11.nap
és már napi 3 Cataflam is elég csak az antibiotikum nagy és fulladozok a bevétl után de az már lényegtelen,Erről ennyitSziasztok
-
Zozzant
addikt
Akit érdekel feltettem a Logout-ba a mandulaműtétemet. Katt az avatar alá. 1992-es történet.
-
Kriszti22
csendes tag
Helló!
Én is hallottam ezt a borzalmat. Nagyon durva, hogy ilyen megtörténhet. Szegény szülők. Mielőtt nekem kivették, mindenki azzal nyugatott, hogy ez egy egyszerű rutin műtét, nem kell tőle félni, még a portás is megtudja csinálni. Hát köszi, azárt egy pici százalékban fatális kimenetelű a dolog
Mert ugye korábban is hallhattunk hasonló ügyről.
-
m3tr0
őstag
nem akarok pánikot kelteni senkiben,de ma olvastam,hogy egy kisfiú meghalt egy mandula műtét után pár nappal...én ezt nem értem...
-
zlaci80
újonc
Sziasztok.
27 éves vagyok,.és ma vonulok be a korházba,kikapják a garatmanduláimat.
Lehet választanom,úgyhogy az altatás mellett döntöttem,talán így nem lessz annyira kellemetlen.
Kb. egy 2 hónappal ezelőtt észleltem,hogy kissé dagadt a nyirokcsomóm,és tapintásra érzékeny.Nem igazán foglalkoztam vele,de később már fálydalmas volt ha nyeltem.
Szopogattam mentholoscukrot,ittam forró teát,de nem igazán akart szünni a fálydalom.
Akor volt már igazán rossz,amikor a bal fülem is veszett módon kezdett fályni.Mielőtt dokihoz fordultam,már olyan mértékben súlyos volt a dolog,hogy a nyálamat sem tudtam lenyelni.Éjjel kb 10 perceket aludtam,aztán spuri köpni.
Amikor végre rászántam magam hogy elmenjek a dokihoz,mentőt akart hívni mert a légcsövem fele már el volt záródva,akkora tályog volt volt a mandulám körül.
Bementem a kórházba,kicsit már szédültem,amikor persze az emeleten tályékoztattak,hogy ballagjak vissza a földszintre és fizessek 300 Ft-ot.
Ja,hozzáteszem hogy beszélni már csak olyan kis (herélt) vékony hangon tudtam.
Amikor végre megvizsgáltak,a doki közölte,hogy ha már a vizsgálóban vagyunk,fel is nyitja a tályogot.
Emberek.Nem tudom milyen a mandulaműtét után,de ha ezt az érzést,amikor szikével vagdossák,majd görbeollóval csavargatják a felvágott sebet,is felülmúlja,akkor tuti nem birom ki.
Borzasztó volt!
Szerintem azért,mert hiába inyekciózott engem a doki érzéstelenítővel,a genny-ben tudtommal nem sokat ér.
Miután kétszer majdnem lehánytam a dokit,falfehéren véres szájjal kikóvályogtam a folyosóra,majd elkezdték felvenni az adataimat.
Nem tudtam hogy hány éves vagyok,semmire nem tudtam nagyon válaszolni,csak azt a forgó mozgó nővérpultot láttam magam előtt,és hallottam hogy a távolból kérdéseket tesznek föl valakinek.Jó hogy a barátnőm velem volt,így megoldotta helyettem az eszmecserét.
Szóval kivetetem,nem akarok még egyszer ilyen kínzáson átesni.
Írok majd a műtét után.
Hali. -
Márti40
újonc
Szia Timi. ma voltam controllon és minden oké,
hétfőn kell megint visszamenni.Ma volt az első napom,hogy hosszabb ideig kibirtam cataflam nélkül.
Képzeld Timi én egy grammot sem fogytam az itthoni mérleg szerint.
Remélem most már te is fogsz tudni enni mert acataflam elég erős gyógyszer. Egyébként felismertelek irtam is neked privát.
jobbulást kivánok .nagy butaság volt a műtét előtti koplalás.
-
Tímea88
csendes tag
Szijjjjjjjasztok!!
Köszönöm a választ és tanácsot.Úgy tűnik nem korfüggő a fájdalom és a gyógyulás ideje.Az a helyzet h vízben oldodó Cataflamot szedek napi 5 öt de a nyelés így is fáj holnap lessz egy hete hogy műtöttek.Márti te amúgy a szobatársam voltál Uzsokiban örülök hogy itt is látlak.Erről az oldalról meséltem a kórházban.Nekem nagyon fáj még mindíg .Remélem elmúlik mert a végén elfogyok.Ma már 9.5 el mutatott kevesebet a mérleg.Ez van nemtudok mitteni 5 nél töbször nem vehetem be.Doki azt mondta szép.Hát érdekes ő tudja
Márti tudod a Golyó doki
Remélem jól vagy.
Sziasztok
-
7
addikt
Vannak esetek, amikor mindenkepp ki kell venni, mert mar nem vedobastya, hanem a betegsegek gocpontja. Masfel ev szemelyes tapasztalatom mutatja, hogy milyen veszelyes is tud lenni, ha egyszer atvaltozik a betegsegek melegagyava. Ennek ellenere orulok, hogy neked nem volt ilyen problemad.
(amugy hamarosan pont errol a masfel evemrol fogok irni egy bejegyzest)
Timi: MEnnyi ideje nem ettel? Ha masert nem, azert mar lehet, hogy el kellene menned orvoshoz...
-
Márti40
újonc
Sziasztok. 40 évesen én is átestem a mandulaműtéten.
Évek óta halasztottam nekem is góc volt ami úgy jelentkezett hogy a szám és az orrom töve teli volt gennyes kiütésekkel erre kaptam krémet a bőrgyógyásztól de az csak enyhitette de nem múlt el.Nekem maga a műtét nem fájt inkább kellemetlen volt. Helyi érzéstelenitéssel csinálták. A legrosszabb az volt amikor lidocaint fujtak a torokba és az utána következő szurit nem is éreztem.Ma 1 hete hogy műtöttek napi 4 cataflammal vagyok és amig hat a gyógyszer bármit meg tudok enni
persze módjával.Amúgy nagyon tud fájni.Remélem ha már ennyit szenvedek elmúlnak a kiütések is. Mindenkinek jobbulást kivánok.
-
m3tr0
őstag
szia
már majdnem 2 hete a műtétemnek de nálam nem volt sebleválás sem...az orvos azt mondta azért mert nem kellett égetni a sebet...
a vérzéssel vigyázz,az normális ha egyszer véreset köpsz,vagy rózsaszínűt,de utána már el kell menni vele az orvoshoz...még egyszer azt tanácsolom,hogy irass egy folyadékban oldható fájdalom csillapítót...azok sztem hatásosabbak mint a tablettaa milánóit mostanában hanyagold...a gyümölcslevet pedig felejts is el...én megpróbáltam az 5 dik napon inni...és azt hittem sósavat ittam...annyira csípte,marta a torkomat...
kitartás...gyógyul az...de hát nem vagyunk egyformák,lehet nálad lassabban indul meg és majd hirtelen javul
-
Tímea88
csendes tag
Sziasztok!!
Köszönöm a tanácsokat és hozzászólásokat. Ma van a 6. napom nemtudom miért nem javul egyáltalán de tényleg nem. Ugyanaz minden már a Cataflam sem hat egyáltalán a kaját próbálom eröltetni de nagyon kicsit tudok enni csak még inni is nehéz .Tegnapelött éjjel vér ízre ébredtem csak nagyon pici vér jött és levált róla egy pici seb de tényleg nagyon pici.Ti elöttem álltok segítsetek kérlek mior válikle melyik napon ?
És mennyire fog vérezni?Mikor forduljak orvoshoz?Mikor ehetek égre meg egy tányér Milánóit?És mikor ihatok gyümilét?Köszönöm előre is a válaszokat és bocsánat afárasztásért
-
Nekem még megvan, meg is fog maradni.
Többek közt ez az egyik igen fontos nyirokmirigy, gyakolatilag az immunrendszer egyik bástyája. Jól felépített rendszert pedig nem teszünk tönkre
Akkor rohadjak meg, ha hagyom kivenni... -
7
addikt
Attol szerintem ne felj, hogy mindenfelet elkapsz majd... nekem sincs mar mandulam, es nem mondanam epp gyengenek az immunrendszerem.
Ahogy itt olvasgatok egy-ket hozzaszolast, lehet, hogy tenyleg az a legjobb, ha minel hamarabb kiveszik. Nekem gyerekkorban tavolitottak el, akkor meg nem igazan ereztem semmi veszeset, csak kaba voltam par napig.
Ezt tekintve lehet, hogy nagyobb szivas lesz, ha esetleg par evvel kesobbre olyan allapotban lesz a mandulad, hogy nincs mese, ki kell venni (ami persze nem biztos, de konnyen elkepzelheto).
Timi88: Nagyon sok kitartast neked ebben a par napban (hetben?)
-
vtechun
veterán
Nekem altatva volt, 24 évesen. Nem vészes. Ébren tuti nem bírtam volna. De így 3 nap mulva márothon is voltam. Kicsit nehéz volt nyelni, de végre nem volt olyan udorito gennyes....
-
Kriszti22
csendes tag
Szia Timi!
Hát az tényleg nagy butaság volt, hogy éheztetted magad előtte. Én műtét előtti napon bevágtam egy pizzát. Én is alig bírtam kinyitni a számat, de akármilyen fájdalmas is erőltetni kell. Ugyanez volt a szitu amikor a bölcsesség fogamat szedték ki lett egy jó kis szájzáram.
Kitartás!!!! Mostmár napról napra csak jobb lesz. az meg nem igaz hogy a második hét az rosszabb. Én már majdnem 5 hetes vagyok de még nem vagyok 100%-ig a régi, de már alakul. -
m3tr0
őstag
azt tudom tanácsolni,hogy ami nekem bejött fájdalocsillapító az a Flector granulátum...
vízbe de inkább teába kell önteni(por) az íze nem valami kellemes...ilyen mentolos...
de a hatása annál jobb....én csak azon éltem itthon...azt nagyon ajánlom...amúgy bármilyen mentolos cucc javít a fájdalom érzeten....ha találsz valamit amit a szádba tudsz tartani...elsőnek ezt a Flectort ajánlom...
még 1 hétig simán kitart a neheze...aztán majd jobb lesz....
-
Mawyx
őstag
válasz
Kriszti22 #109 üzenetére
Kb olyan, mint egy torokfájás megfázásnál? A közérzet is olyan influenzás, émelygős,semmi se jó lévős?
Az enyémet mindenáron ki akarja szedetni a dokinénink, de én nem engedem,állítólag mindig kicsit gyulladt,gócos?,de félek a kiszedéstől is, meg,hogy utána minden vackot elkapok majd -
Tímea88
csendes tag
Szió!!
Nos engem is ülve műtöttek az orvosom nagyon jó volt csak én 5 napig nem ettem hátha majd hozászokok és nem lessz nehéz éhezni de hülyeség volt mert ezért lettem rosszúl és ennek következtében a műtét leállt és engem lefektettek .Utánna újra felültettek és folytatta.De így útólag az a legkevesebb egyszerűen nem fér a fejembe az hogy ,hogy fájhat napról napra jobban és ma már a Cataflam sem hat a nyelésre -8kg-nál tartok és rohadt gyenge vagyok annyira fáj hogy megőrülök nemtudom mit kéne csinálni de csillapíthatatlan a számat nem tudom kinyitni annyira fáj 22.-én műtöttek ma 26.-a van remélem ennél már csak könnyebb lessz.
-
m3tr0
őstag
hát elolvastam amit írtál...de akkor az orvoson és a kórházon is sok múlik,hogy hogyan élsz meg egy ilyet...nálunk műtét előtt reggel adtak ruhát amiben műtöttek,nem volt baj az öltözködéssel.a másik,hogy engem ülve műtöttek,úgy vettem ki a az írásodból,hogy te feküdtél...sztem az orvoson múlik,hogy milyen a műtét,az enyémet 10 perc alatt kivette és nem kellett égetni a sebet,egyszerűen elkötötte.
a meglepetéseknek még nincs vége,én még csak tegnap tudtam rendesen enni és kb 2 napja nem kell fájdalomcsillapítókat szednem...bár egy kis fájdalom azért még jelen van...
nekem az evéssel volt a legnagyobb gondom...főleg,mert már előzőekben is leírtam,a számon,számban több kis seb keletkezett...és ezek is nehezítették az evést...szóval nem akarlak elkeseríteni,de még kb 1 hét szenvedés elé nézel...
kitartás... -
Tímea88
csendes tag
Szóval most itthon azt hittem már tök jó lessz de tévedtem most jött a neheze 2 hétig nincs séta hajolás köhögés és Cola amit imádok.Amit hiányoltam senki sem írta azt ami velem történt ugyanis másnap minden korty víz ill.tea az orromon jött ki ahogy ittam az orromon ömlött ki minden elég nevetséges voltam.Ezt megírhattátok volna váratlanul ért nagyon.Na meg a popó szuri helyét még most is érzem nagyon fáj de egyre nehezebbek a napjaim ez a harmadik és borzalom .Ajánlom mindenkinek akinek gondja van vele minnél hamarabb vetesse ki ne féljen mert késöbb sokkal rosszabb szobatársam 34volt műtét után 14*hányt egész nap amikor láttam majdnem én is hánytam borzalom ágytáll kelett neki pisilni sem tuott ki menni úgyhogy jobb elöbb mint késöbb bementem 18évesen kijöttem 19évesen és átértékelődött az életem.jNagyon fáj remélem elmúlik hamar.Sok szerencsét mindenkinek és jó gyógyulást
-
Tímea88
csendes tag
Hát ismét sziasztok!!
Szombat van csütörtökön megvolt a műtét és ma hazaengedtek .Sajnos be kelett látnom h erre olvasva titeket sem lehet felkészülni.Ez valami borzalom nem altattak és nagyon rossz volt elötte 3 nappal nem is ettem és 09órakkor betoltak a műtőbe az Uzsoki kórházban egy nagydarab beteghordó fiú ő öltöztetett engem műtős ruhába elég szar helyzet volt nemtudom miért nem lehet egyedül felöltözni mindegy elég szar helyzet.Ja és műtét elötti szuri karba nagyon fájdalmas volt.Szóval öltözés után befujtak Lidocainnal hát elég borzasztó volt és 3*is befújtak utánna jött a doki és kb 10szurit adott manduláimba az fájt a legjobban nagyon csípett az egész.Elkeződött a műtét és hallottam hogy nyisszantja a manduláimat de érezni semmit nem éreztem miután a jobbat kivette elsápadtam a szemem felakadt és le kellett álni a műtéttel fejjel lefelé fordították a műtőságyat 10percig utánna folytatódott mondták köpjek nm tudtam semmi nem jött és vért sem láttam egy cseppet sem egész műtét alatt .A balmandit már nagyon nehezen vették ki és a törléseknél folyamatosan öklendeztem mondta doki lazítsak de nem lehet hiába a sok probálkozás hát persze ezután is elment a kép így megálltunk a hús sütéssel.Tudjátok a hússütés a forrasztás vagy nem tudom de tény hogy hogy nagyon büdös .Kitoltak és majdnem meghalltam a szédüléstől.
-
m3tr0
őstag
egy hete hogy műtöttek...annyira elegem van hogy nagyon
a nyelvem hegyén lett egy seb...az alsó ajkamon is ....eddig nyelés miatt nem tudtamenni,
most ezek miatt...1 hét alatt fogytam 3-4 kg...ez normális? f@sz kivan már az egésszel -
Kriszti22
csendes tag
Helló!
Kitartás nem sokára jobb lesz!
-
m3tr0
őstag
hali
nekem múlt hét csütörtökön vették ki...24 éves vagyok
a műtét nem altatásban zajlott,azt simán túl lehet élni,viszont a műtét után nagyon fáj.
még az ivás is,evésre nem is gondoltam...aztán egészen vasárnapig bent voltam a kórházban,addig egyre jobb volt,bár csak akkor amikor be voltam gyógyszerezvevasárnap engedtek haza,de enni egyre jobban NEM tudok,nagyon kemény fájdalmaim vannak
rágni se nagyon tudok,ha nyelni kell kaját...akár pépes akár nem...szúró fájdalmat érzek...voltam tegnap dokinál...azt mondta szépen gyógyul,és hogy ez a normális...
remélem pár nap múlva nagyot javul..mert már elegem van...
-
Tímea88
csendes tag
Sziasztok!!
Az a helyzet hogy 18évesen odáig jutottam hogy nekem is ki kell venni a mandulámat évente legalább 5*begyullad és most a legutóbi gyulladásnál bárányhimlő szerű kiütések jelentek meg rajtam mindenhol teli volt az egész testem és ez állítólag a góc miatt ajálották sőt inkább köteleznek a műtétre mert van egy 3éves kislányom akit mindíg megfertőzök elég szörnyű de ez van .Sajnos most már nem lehet halogatni és nagyon félek tőle.November 21-én fekszem be és 22-én műtenek ami ebben elég komoly 21-e a szülinapom szép kis szülinap mondhatom.És a hozzászólásaitokat olvasva rendesen parázok nagyon félek nemtudom mi lesz de remélem minden oké lessz.Csak szombaton enged ki az orvos pedig csütörtökön műt.Nem értem mindegy műtét után itthon leírom milyen volt én is segítek kedves sorstársaimnak.
-
alice01
csendes tag
sziasztok!
túl vagyok a műtéten.Ha tehetném biztos nem mennék bele mégegyszer. szörnyű fájdalom, nem lehet felkészülni rá. helyi érzéstelenítéssel csinálták, de a jobb oldalit éreztem!!!!ha van cataflam akkor nincs fájdalom, de éjszaka és reggel így is nagyon szar, hiszen éjjel nem iszol úgy, mint nappal. Én napi 6-7 cataflammal bírom 24 órára elosztva. Bár remélem lassan gyógyulni fog, mert így besokallok a gyógyszertől.ha van benned gyógyszer semmi gáz, ha kimegy belőled az kelemetlen....
Nekem a műtét után egyből kijöttek a hólyagjaim az egész tenyeremen, és ennek örültem én is és a doki is, mert műtét után fokozódnia kell a tüneteknek, ha a mandula okozza. Szóval ha ismét szép tenyerem lesz, akkr megérte a szenvedés.Már alig várom, hogy túl legyek rajta, és ismét egészségesen vessem bele magam az életbe...
Valóban ha fáj akkor sugárzik minden hova, azt sem tudod hol fogd az arcodat. Egy módszer a fájdalomra
ataflam.
-
Petya25
őstag
Nekem pár éve volt mandulaműtétem a MÁV kórházban.
Tulajdonképpen csak jó tapasztalataim vannak róla.Úgy kezdődött, hogy beutalóval mentem pár napi szükséges cuccal felkészülve.
Az előzetes vizsgálatnál kiderült, hogy herpeszes szájjal (már alig látszott a hege) nem operálnak, irány haza. Tehát ha éppen ilyened van, akkor ne is próbálkozz.
Mikor végre felvettek szokásos vizelet és vérvétel, majd kérdés: altatásban vagy matatásban? Csak ajánlani tudom, hogy az altatás legyen a cél én nem lennék kíváncsi, ahogy páran az ember szájában turkálnak. Inkább alszok egy jót.
Mikor az ember felébred csak egy kicsit nehéz nyelni, de ha pl inni kell (márpedig muszáj) akkor elég kellemetlen. Másnap vizsgálat, majd haza. Egy hét pihenő még és többé nincs évente egyszer-kétszer mandula gyulladás. Kb ennyi, szerintem akinek gyakran gyulladt a mandulája annak ez jó megoldás. -
dizabella
újonc
Sziasztok!
Nekem hajhullás miatt kell kivenni a mandulámat. Jövő februárban lesz a műtét Kecskeméten. Valakit esetleg már műtöttek itt Kecskeméten? Milyenek az orvosok?
Köszi a segítséget előre is!
Nagyon beijedtem, hogy elolvastam tapasztalataitokat... -
Kriszti22
csendes tag
Gyógygultnak lettem nyilvánítva!
Annak aki előtte áll, kitartás. Tényleg túl lehet élni. (főleg így utólag belegondolva) De mindenképpen az altatást javaslom, nekem bevált.
Minden jót! -
Kriszti22
csendes tag
Helló!
A mai nap volt a 11. Boldog vagyok.
Szinte alig fájt, persze azért érzem hogy valami megváltozott a torkomban.
Holnap megyek kontrollra, remélem a doki is megdicséri a manduláim helyeit.
Azt nem tudjátok hogy alkoholt mennyi idő múlva lehet inni? Nem vagyok alkesz, csak pénteken lánybúcsúba megyek. -
Kriszti22
csendes tag
Sziasztok!
Ma vagyok egy hetes. Most ebben a pillanatban jól érzem magam. Úgy látom, hogy a bal oldalon már nincs seb, a jobbon van egy kisebb.
Mostmár lassan túl leszek rajta.
Bár tegnap este iszonyatosan fájt, szúró érzés a toromban, hasogatott a fejem, és a fülembe sugárzott. Na ezt nem kívánom senkinek.
Remélem ma este ilyen nem lesz. -
Kriszti22
csendes tag
Sziasztok!
A mai a 4. napom. Borzasztóan fájA Cataflam hatását csak kb 2 óráig érzem, napi 4-nél nem merek többet bevenni
Csak legyek már túl ezen az időszakon. Már herótom van a teától.
-
marquie
csendes tag
Nem, semmi változás nincs
Nekem azt mondták hogy 3 ok lehet hogy nem nő ki a szakállam
1. fog
2. prosztata (férfi vagyok)
3. mandulaEz előző kettőnél minden rendben, a hármas volt rossz állapotban ezért kikapattam.
Állítóleg fél év kell hogy reagáljon a szervezet a változásra. Meglátjuk! Bízok ebben! -
Kriszti22
csendes tag
Sziasztok!
Csütörtökön kivették a mandulám, ÉS TÚL ÉLTEM!!!!
Jó volt az altatás, semmire nem emlékszem a műtétből. Az igaz hogy utánna háromszor hánytam, de ezek tudatában ha újra kellene választanom, akkor is ezt választanám.
Persze tényleg nem egy leányálom, de Cataflammal kibírható. Reggel a legrosszabb. Jó sokat kell inni és nem lesz semmi gáz. Legalább is remélem. Doki azt mondta hogy kb. 5. nap leesik a seb, az egy kicsit rossz lesz. Egyenlőre ennyi. -
-
alice01
csendes tag
Skrabi!
köszike az ötetet, bár kicsit hisztis letem a végtag amputálós résztől. Szóval elvileg június elején egy hétig vizsgálgattak egy kórházban, és ott lett az az eredmény, hogy valószínű mandula a bibi meg a gyomrom. De senki semmiben sem biztos, és senki nem ad semmire garanciát, senki nem tud semmit, a belgyógyász szerint a gyomrom nem nagyon befolyásolja a tenyeremen a hólyagokat, alergiás nem vagyok, maradt a mandula "amputasion"De ha jönne valaki, vagy valami, egy csoda, vagy egy jel, biztos vagyok bene, hogy nem vetném magam a vér, és a szikék alá
alice
-
Kriszti22
csendes tag
Sziasztok!
Holnap én is megszabadulok a garat manduláimtól. Augusztusról lett elhalasztva. Furcsa de most nem izgulok annyira, mint legutóbb.
Mivel altatnak, szerencsére a műtétről nem lesz emlékem, az utánna lévő fájdalomra pedig már felkészültem. Kíváncsi vagyok arra a bizonyos "bátorság koktélra". Remélem minden rendben lesz.
Majd beszámolok az élményeimről. Addig is bátorság annak aki hozzám hasonlóan még előtte áll, és persze kitartás azoknak akik épp a szenvedés időszakában vannak. Holnap átkerülök én is a második táborba. -
marquie
csendes tag
Alicenek:
Némileg hasonló okokból vetettem ki a mandulámat, most már 2 hete...már el is felejtettem hogy szar volt a műtét után
Szintén gócként volt a mandulám, és borzalmasan idegesített, sőt még most is, az, hogy az arcszőrzetem, szakállam nem nő ki az 2 helyen az orcámon és ez mocskosul idegesít. Állítólag fél év simán el kell teljen hogy visszanőjjön, ha egyáltalán a mandulám volt a bűnös. -
skrabi
senior tag
menny el teljes testi átvizsgálásra, lehet h nem olyan komoly a baj, h a mandulád kll kivenni, talán csak amputálják a végtagjaid... na komolyra fordítva... menny el egy híres nevese korházba, és kérj teljes kivizsgálást (napokig eltarthat addig bent kell lenend) és akkor kiderül, mi a bajod... lehet h nem a mandulád, hanem vmi idegi átváltozás
-
alice01
csendes tag
Sziasztok!
Kérlek segítsetek, tapasztalatra lenne szükségem!November 07-én lesz a mandula műtétem. Az számomra is kiderült, hogy nem leányálom lesz, de nekem olyan ember kellene, akinek hasonló problémája volt, van, mint nekem. Szóval ez év márciusában a jobb tenyerem egy kicsi részén sok apró pici hólyag jött ki , ami már ekkor is elég kellemetlen volt. Elindultam orvosról orvosra. Telt múlt az idő, senki nem tudta, hogy mitől vannak a hólyagok, arra gyanaokdnak a mai napig, hogy góc van a szervezetemen.Mára mindkét tenyerem öntve van hólyagokkal, és a lábamon is jelentkeztek, de mostmár fogni sem tudok szinte, mert olyan vékony már a bőr a tenyeremen és lelkileg is megvisel, mert szörnyen néz ki.
most ott tartunk, hogy a szakorvos elmondása szerint ki kell venni a mandulámat, mert gócos, de nem garancia, hogy el is múlnak a hólyagjaim.Ha tudtok hasonló esetről, vagy veletek is történt ilyen várom tapasztalataitokat, és véleményeteket! nagyon parázok a műtéttől, ha nem muszály ki sem vetetném a maundulámat.!!!!
HELP![P
][/P]
Új hozzászólás Aktív témák
- LG 27UP850NP-W - 27" IPS LED - 3840x2160 4K - DisplayHDR 400 - USB Type-C - AMD FreeSync
- Xiaomi Redmi 9T 64GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Xiaomi Redmi 13 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- HATALMAS AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
- AKCIÓ! EZÜST! RITKASÁG! Surface Pro 11 Qualcomm Snapdragon X Elite 16GB 1000GB OLED 120Hz Gar!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest