Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• szilvi7

csendes tag

válasz Sündi #565 üzenetére

Sziasztok!

Közeledik a napom. Holnap fekszek be a kórházba, és kedden veszik ki a mandulámat. Az általatok leírtak megerősítettek abban, hogy altatást kérjek. Nem akarom tudni, hogy mi történik a műtőben. Félek. De majd csak túlélem. Én legalább szombatig kórházban leszek, majd jelentkezem, ha megvagyok még. :(

• kattyenkova

csendes tag

válasz Sündi #548 üzenetére

Kedves Sündi!
    Köszi a tanácsot, már kezdem érteni mire gondolsz.... Mondhatom a műtét tényleg semmi a fájdalomhoz képest, de ez szerintem még csak a kezdet.Valamennyire elviselhető még.
    Amúgy reggel lement egy puding kb. 3/4 óra alatt...De legalább nem csak gyógyszer van bennem.
    Jobbulást mindenkinek!!!

• Palincs

csendes tag

válasz Sündi #540 üzenetére

Sziasztok!

Tegnap csoda történt: az orvos közölte velem, hogy egészséges vagyok. :C Erre eldobtam a Cataflamomat (a Flector közben elfogyott), megittam egy pohár pálinkát, tartottam egy órát, és...

Na, szóval 24 órája nincs bennem Cataflam, és valóban nem őrülök meg a fájalomtól, mert már nem sugárzik át a fülemre. Valóban megtartottam az órát, de utána úgy fájt a torkom, mint a fene. Valóban megittam egy korty pálinkát, és nem ugrott ki a szemem, de azért a csípés a határán volt annak, amit még jó pálesz-élménynek mond az ember. A második kortyra már nem vállalkoztam. Hát, ilyen a 12. nap. Azért számháborúzni még nem megyek el a srácokkal holnap.

A doki egyébként aszonta, amíg lepedék van a torkomban, addig joga van neki fájni, de már nem tart sokáig. Továbbá ne egyek túl sok Flectort/Cataflamot, mert gyomorfekélyt okozhat. Lehet, hogy meg fogok gyógyulni?

• Palincs

csendes tag

válasz Sündi #528 üzenetére

Sündi:
    Magam is áment mondok a listára, talán azzal a kiegészítéssel, hogy aki olcsóbban megússza, és nem kell ágyhoz kötve élnie, mint szerény személyem, annak is ajánlott a nagy tömegű ember kerülése a fokozott megfázásveszély mián (mozi, stb. ellenjavallt. Szentmise, Istentisztelet is :(( ).

• Anicska

csendes tag

válasz Sündi #519 üzenetére

Szia Sündi,

Itt vagyok :)) csak néha dolgozom ;) :K
    Örülök, hogy jól vagy :DD

A levendula tea nyugtató hatását használtam ki, ahogy elkezdtem használni, attól kezdve jobban aludtam.
    Addig nem nagyon aludtam, de ha aludtam is, nem pihentem.
    Illetve ez kihatott az egész napomra is, jobban tűrtem a fájdalmat (előtte volt rendesen falkaparás... :W , éjjel kb. 2 órát hatott csak a Cataflam valamelyest, utána ááááááááá)
    Szóval napközben is nyomtam befelé a levendulát, akkor is könnyebb lett.
    Illetve nekem sokat segitett az is, hogy kimozdultam kicsit, akkor indultam el, mikor bevettem a Cataflamot, és elkezdett hatni.
    Friss levegőn, napon jobban gyógyul minden seb....
    Nekem bejött. Picit kint voltam, utána jobban tűrtem a 4 fal között.

Nekem a levendulateát, a friss levegőt, napsütést (nem tűző napot), nyugtató bogyikat (természetes alapanyagúakat) termésetgyógyász ajánlotta és nagyon bejött.
    Illetve hogy a nyevemről sokszor szedjem le nyelvkaparóval, vagy kanállal a lepedéket, mert ha nem, akkor csak folyamatosan körbe jár a szájban és hát nyelni sem tudnuk...szóval a mielőbbi gyógyulást segíti.
    Illetve most tefaolajos vízzel gargalizálok, ezzel fertőtlenítem a számat.
    Ezt csak a 2 hét utána ajánlott! Míg seb van, addig csak orvos beleegyezésével!!

Jobbulást mindenkinek!
    Csütörtöktől már sportolhatok!!! Letelik a 3 hét "karantén" :C :C :C

Mielőbbi gyógyulást mindenkinek!

• Mui

tag

válasz Sündi #516 üzenetére

Már csak azért sem, mert nekem pl nem mondta a dokim hogy nem moshatok hajat, és nem fürödhetek, így én már 3 naposan hajat mostam, és fürödtem, hangsúlyozom, fürödtem , és nem tusoltam, és itt vagyok, semmi bajom nem lett!
    Nekem egyszer sem vérzett be a seb, és csak egy hétig és 3 napig kellett a fájdalomcsillapító!
    Ja és én nagyon sok fagyit is ettem! :DD

• fanett

csendes tag

válasz Sündi #513 üzenetére

Sziasztok!

Szal, utánaérdeklődtem az antibiotikumos kezelésnek, a válasz elég egyszerűnek tűnt, de még nem nagyon értem. tehát, nekem nem azért vették ki Őket, mert sok problémám lett volna (mandulagyuszi és társai), pl soha nem volt még tüszős mandulagyulladásom...hanem bőrgyógyászati problémák miatt (csalánkiütés) és ezért a szervezetemből minden gennyes gócot ezzel nyírtak ki, én valahogy így értelmeztem a dolgot. Igaz, hogy a tünetek még nem nagyon múlnak, de azt mondták kell majdnem fél év. De azt is mondták a műtét előtt, hogy ez kb 80 százalék, hogy a mandulától van, én mondtam, hogy kapjuk ki, másnap holnap mást veszünk ki :W . Egyszer csak megszűnik.
    Én a műtét után 4 nappal már vezettem, mászkáltam, paradicsomot szedtem :) nem keveset, a nagy befőzések idején műtöttek :) ,a 7. napon mostam hajat először. igazából nekem nem volt semmi fáradtság, kimerültség. A meleg vízzel azért próbáltam vigyázni, de néha csak rosszalkodtam... Szerintem nem kell túldramatizálni, érzi az ember mit bír és ha úgy érzed hogy ezt vagy azt megbírod csinálni, nyugodtan csináld, addig se a fájdalomra figyelsz. Én inkább egész nap társaságban voltam, lekötöttem a figyelmem.

• Palincs

csendes tag

válasz Sündi #505 üzenetére

Sziasztok!

No, van egy szagértő válaszom gyógyszer-ügyben, ideteszem előbb a kérdésemet, utána a választ, utána némi saját kommentárt nektek.

> Megmaradt nálam egy jó nagy adag vízben
    > oldódó Cataflam, most meg a műtét után Flectort kaptam. Alapjában
    > mindkettő hat, szerintetek melyiket érdemes szedni? Naponta mennyi a
    > maximum? A betegtájékoztató 3-mat ír bármelyikből, a kórházban 4
    > Flectort engedtek meg, és tényleg jól esne, de nem merem.

A Flector és a Cataflam egy és ugyanaz a hatóanyag, csak más só formájában.
    Mindekettőnek a normál adagja 3x1, de kivételes esetekben napi 4x-re
    szokták emelni. Egyébként a szakkönyv a Flectort napi 4x engedi meg
    maximálisan. Arra kell vigyázni, hogy hosszú távon magas dózis gyomorfekélyt
    okozhat. Ezt megelőzendő inkább étkezés után vedd be, bármit is ír az
    előírata.
    Úgyhogy a napi 4x-i szedést az előny-kockázat függvényében magad is
    mérlegelheted.

X Mérlegeltem, maradok a napi háromnál, de az étkezésekhez nem tudom igazítani:
    X ha beveszem azt a vackot, akkor félórával utána tudok normálisan enni. Abban bízom,
    X hogy ha már nem lesz ennyire durva a helyzet, akkor meg napi egyetsem fogok bevenni
    X oszt csókolom.

> Van-e olyan fájdalomcsillapító (pl. Algopirin), amit még emellett
    > érdemes lehet beszedni, vagy maradjak a Flectornál? Már úgy értem, 5-6
    > óra után, amikor már megy ki a Flector hatása, nem csak másik Flectorról
    > ábrándoznék, hanem Algopirinről is, vagy igazából akármiről :-)

Szerintem az Algopyrin gyengébb, mint a Flector.
    Tudod mi jutott eszembe? Meg kéne próbálnod a Strepfen, vagy a Tantum Verde
    tablettát. Ezek szopogatósak, és helyileg hatnak a torkon. A Strepfennek
    gyulladáscsökkenző és fájdalomcsillapító hatása van. A tantum verdének meg
    ezek mellett érzéstelenítő is.
    Meg állítólag nagyon jó a sok fagyi (bár tudom már elég hideg van hozzá).

X Az itteni gyógyszerész meg Mucoangint ajánlott szopogatás céljábul, kicsit
    X placebonak érzem, de mintha hatna. Szerintetek mi a különbség a fájdalomcsillapítás és
    X az érzéstelenítés között? Hiába, a szagértelem az szagértelem.

szájzár:
    Nekem az első mandulagyulladásom kapcsán kezdett valami ilyesmi kialakulni tavasszal. Annyira már nem tudtam a számat kitátani, hogy a kanál beleférjen, csak a villa ment be némi főzelékkel vagy kenyérbéllel. Persze másfél órával a Cataflam után, anélkül semmi. Magát a Cataflamot meginni az egy horror volt. Nem nagy élmény, no. Ezek után a mandulaműtét csak könnyed levezetés. Nem is az, hogy fájt, egyszerűen nem nyílt ki a szám. Na a torkom az fájt.

Azt hiszem, akinek mandulaműtét kapcsán alakul ki ilyesmi, az egészen szokatlanul nagyot szív.

• Palincs

csendes tag

válasz Sündi #494 üzenetére

Szia, Sündi,

Durva, amiről Tonsilával írtok, amit én átélek, az nem is hasonlítható ehhez, és valszeg nem a Flector teszi, hanem a torkunk eltérő berendezése. Ezzel magyarázható a sörteszt... Jó, én is szívok, reggel már nagyon vártam a Flectort, meg éjfélkor sem gond fölébredni, hogy a nyolcóránként járó adag meglegyen, de a Flectorral az élmény még mindig csak egy közepes torokgyulladáshoz hasonlítható láz nélkül. Más fájdalomcsillapító nem kellett, most vagyok a hatodik napban. Annyit érzek, hogy közérzetileg nem javulok, fene egye meg, de különösebb romlásnak sem éltem meg a hétvégét.

Cataflam és Flector:
    Van nálam mindkettő, a betegtájékoztató szerint a Cataflamban diklofenág van, a Flectorban meg diklofenág-etil, de kicsit nagyobb mennyiségben. Lehet, hogy az etil teszi... A húgom gyógyszerész, ha kíváncsiak vagytok, kérek egy szaxerű értékelést tőle.

• Anicska

csendes tag

válasz Sündi #494 üzenetére

Szia Sündi,

Mindenki tök másként éli meg a műtét utáni napokat, fájdalmat, a régi hozzászólásokból ezt szőrtem le...
    Én kb. hasonlóan voltam, ahogy te is írod.
    Nekem az 6. napon egyszerre könnyebb lett. Azóta meg kb. ugyanaz. (nem sok változás van)
    De ezt olvastam is a fórumon, hogy a 4-5-6-7 nap a legrosszabb.
    Akkor válik le a sebről a varrat, kinek előbb, kinek utóbb.
    Nekem a 3-4-5 nap volt a nagyon gáz. Szintén csak 2 órát hatott a Cataflam, utána falkaparás. Enyhülést nekem a term. nyugtató bogyik és az ütősre készített levendulatea hozott. Attól kezdve mondhatni hogy pihentem is az a pár óra alatt, amit aludtam.
    Bár most vagyok 18. napos, még nem mondhatni hogy jól vagyok...
    Próbálom leredukálni a gyógyszer adagot, de még Cataflam nélkül nem mernék elindulni itthonról.

Jobbulást mindenkinek!

• Kyra25

újonc

válasz Sündi #491 üzenetére

Szia Sündi.

Én most vagyok a műtét utáni 10. napon,de az a maró érzés még nekem is megvan amit írtál. Kb. a 4.-5.napon kezdődött és a mai napig ha eszem vagy iszom mentes vizet vagy esetleg rosszul nyelek,rögtön elkezdi marni a torkom.
    Azt hiszem még neked is együtt kell élni ezzel az érzéssel egy pár napig.De remélem hogy te majd gyorsabban gyógyulsz. :K
    A legrosszabb,hogy ezt a fájdalmat,még a cataflan sem csillapítja (legalábbis nekem nem). Pedig azt sem mondhatom hogy sok gyógyszert szedtem,és azért nem hatott.Naponta max 2-t vettem be,most meg már 2 napja nem vettem be semmit,mert rájöttem hogy fölösleges szedni ha semmit sem ér.

Mielöbbi gyógyulást!!! :)

• Palincs

csendes tag

válasz Sündi #491 üzenetére

Sziasztok!

Lőn ötödik nap. Kipróbáltam a sört. Ellenjavallt. Két kortyig jutottam. :O

Beszélni én már rögtön a műtét után tudtam, de ez változó. Van ismerősöm, aki két hétig tátogott. Igaz, neki be is vérzett egyszer, az visszadobta a gyógyulásban. Hát, Chili, még mindig csak azzal tudlak biztatni, hogy lehet mázlid is.

A napi 3 Flectorra még szükségem van, és nekem is elég szarok az éjszakáim. Azért a Flector olyan 6 óra hosszat kitart, de utána az utolsó két óra elég rossz: tompa, folyamatos fájás a torokban, fájdalmas nyelés.

De az továbbra is áll, hogy a mandulagyulladás sokkal rosszabb volt. Nem tudom, jobb-e a Cataflam, nálam mindkettő beválik. A levendulateának még nem jött el az ideje...

Halál/életveszély:
    én egy szepszises ismerősről tudok, akik félévig volt a kórházban mandulaműtét utáni vérmérgezéssel. Ez állítólag egyértelmű orvosi műhiba, dehát nekünk, felvágottaknak ez nagyjából mindegy.

Pánikolni semmiképp nem szabad, de egy végrendelet hozzátartozhat a józan szembenézéshez, nálunk, katolikuséknál egy gyónás (a betegek kenetét túlzásnak vélem), és azt hiszem, mindenképpen érdemes a Jóistennel ezt-azt megbeszélni.

• Chilibors

csendes tag

válasz Sündi #463 üzenetére

Helló fiúk-lányok! Egész jó kis topic ez!!! :C :C :C
    Lehet, majd többet jövök műtét után!
    Beszéddel kapcsolatban, nektek kb hány napig esett nehezetekre? Illetve mikor nem szabad beszélni? Olvastam valahol, hogy műtét napján valakire rákiabáltak, hogy fogja be :F
    Mondtam is a férjemnek, hogy majd úgy telefonálunk, hogy Ő beszél és ha kérdez valamit, akkor 1szer nyomom a gombot, ha igen, 2szer, ha nem! :C :C :C Jó móka lesz!
    Szoval akkor azt mondjátok, érdemes előre beszerezni a Cataflamot? Kár, hogy egy nyamvadt receptért nálunk a rendelőben 2 órát kell ülni!!!
    Mandulaműtét utáni halálozással kapcsolatban. Említettem már, hogy az én fiam MAJDNEM így járt augusztusban. De nála még a kórházban történt a dolog. Hála Istennek, teljesen felépült, de nagyon nem sokon múlott. Szintén bevérzés, de még a műtét napján. VISZONT. NEM A VÉRZÉS MIATT KERÜLT ÉLETVESZÉLYBE, hanem amiatt, hogy visszatolták a műtőbe és mikor felébredt, hányt egy hatalmasat és aspirálta a hányást a tüdejébe. Magyarul majdnem megfulladt... Újraélesztés, tüdőleszívás, lélegesztetőgép, stb. Aztán rohammentővel a János kh-ba. Valami brutális volt. Még mindig sokszor ezzel álmodom. De ez nyilván azért történt (mármint a hányás), mert már nem volt üres a gyomra. Mondjuk az előzményekben és a következményekben nem vagyok biztos, de a tény, hogy az aspiráció miatt volt a galiba.
    Igen én is azt vettem észre, szinte nem is hallottam olyat, hogy felnőtt halt meg. Viszont az utóvérzés meg több a felnőttnél, nem??? :( :( :( :( :o :(((

• Anicska

csendes tag

válasz Sündi #482 üzenetére

Szia Sündi,

...és 2 hetesen a mandulaműtött ember még csak 70%-os teljesítéménnyel bír :K
    Legalább is az Anicska ember ;)

Ez az általad ajánlott gyógyszer műxik :C . és sok pozitív oldala van:
    - nem kell receptre kiváltani
    - legolcsóbb gyógyszerek egyike
    - önállóan adagolható (ahogy az adott helyzet megkívánja), illetve mindeki bállíthat megának egy ideális adagot
    - illetve kevés - a fizikai szervezetre gyakorolt - mellékhatása ismert (
    ...és sorolhatnám még tovább.
    egy dologra kell csak nagyon figyelni azért:
    - a túladagolásra :C :Y :DD :)) :)) :)) :))

Mozgás, sport nekem sem jutott eszembe az első héten ;) ;) ;) , örültem hogy élek, vagyis nem örültem neki :((( :O :W
    A második héten, mikor már Ficánka voltam, akkor jött rám erősen a késztetés... :C :C :K

Sör:
    szénsav: még nem mertem megpróbálni a szénsavasat, mert hogy tiltólistán van. Mint ahogy a gyümilé is. Meg is jártam vele. Nagggyon csípett. Pedig csak egy pici ananászlét ittam (volna). Iletve a banán (amiről nem gondoltam volna) okozott kellemetlen perceket. Naívan azt hittem jó kis banánturmix, csak lecsorog a torkomon... :C
    alkohol: azért reagáltam "csak" az alkoholra, mert tanulmányaim szerint a fájdalocsillapító + alkohol = d+r+o+g
    Ezért vénykötelesek tudtommal a komolyabb fájdalomcsillapítók (Cataflam, stb.), mert legolcsóbb d+r+o+g forrás.
    Te döntésed persze, de érdekesen reagálhat rá a szervzeted....és föleg az első héten (kivérzés, stb.) nem lenne olyan szerencsés kipróbálni én úgy gondolom...
    Én megkérdeznék egy orvost előtte, vagy bár a gyógyszertárban egy hozzáértőt.

Jobbulást!

• Anicska

csendes tag

válasz Sündi #476 üzenetére

Szia Sündi,

A műtéttől számítva hanyadik napon kell visszamenned dolgozni?
    Nekem tegnap volt az első munkanapom (2 hét után). A fájással nem volt gond, benyomtam a Cataflamon és elvltam.
    Csak hát még nem bírom annyira a gyűrődést. Lemerültem 1 naptól.
    Nemhiába mondájk hogy 2 hétig no stressz. Mert nem az asztalnál való ülés a lemerítő ;)
    De most itt a szombat vasaárnapom és ráphenek a jövő hétre, mert akkor teljes gőzzel kell már majd tenni a dolgokat.
    Valahogy ma még a nagy görkorizhatnékom és a biciklizhetnékem is alábbhagyott :DD
    inább Cataflam és ágy a programom :K

De már karnyújtásnyira van a vége :)) :)) :)) :C :R :P :K :DDD :DD :D :) :K :K :K

Nekem azt mondják a "régen" műtöttek, hogy egyszer csak egyik napról a másikra elmúik eljesen a fájdalom, mint ahogy a nagyon nehéz 5-6 nap után is egyszer csak könyebb lett egy csettintésre.

Jobbulást mindenkinek!

• Anicska

csendes tag

válasz Sündi #465 üzenetére

Szia Sündi,

Nem tudom most hogy érzed magad....gondoltam írok, hátha tudok segíteni.
    Nekem is nagy fájdalmaim voltak (falat kapartam, úgy éreztem nem bírok már több napot ki), esetleg olvasd vissza a hozzászólásaimat.

De ami nekem segített - természetes nyugtató szerek: levendula tea, nyugató bogyók. :R
    Mikor elkezdtem szedni, könnyebben tudtam aludni, stb. nem fájt annyira, ill. ha fájt is, jobban tűrtem. Már 2 héten túl vgyok, de még mindig szedem... :)
    Nekem szüskégem volt még kicsi friss levegőn való tartózkodára, pici mozgásra, sétára is.
    Ettől is érezhetően jobban voltam.

Jobbulást!!! Kitartást!!

• Chilibors

csendes tag

Sziasztok!
    Jó ez a fórum, legalább nem lepődök majd nagyokat! Sündi, nagyon jó volt olvasni ilyen részletesen. Én nem úgy fogom fel, hogy jobban beijedek, sőt. Legalább tudni fogom, hogy ami most történik, az mással is így volt és nem ijedek meg annyira.
    Mondom ezt most, egy bő hónappal a műtét előtt... :U :U :U :U :U aztán majd bekakálok a félelemtől aznap. Azt nem tudom, hogy előre kell feliratni jó erős fájdalomcsillapítót, hogy legyen a kh-ban? Tudom ott adnak, de mi van, ha az nem hat? Sokan írtátok a Cataflamot, hogy az jó. Demalgon meg ha jól tudom, kicsit morfium tartalmú, nem? Az akkor ütősebb, nem? Nekem Flector volt az omü ciszta műtétem után. Az is jó volt.
    A 4-5-6. naptól már most fofok. Brutál lehet... ajjajjj

• Palincs

csendes tag

Sziasztok!

Harmadnapos mandulaműtöttként inkább bátorítani szeretnélek Benneteket. Aki ilyesmin rágódik felnőtt fejjel, az bizonyára már a műtét előtt is megtanulta saját tapasztalatból, hogy a "nyálamat lenyelni is elfelejtem"-mondat a Szentírásban korántsem csak költői kép.

Én két brutális mandulagyuszi után szántam el magam a műtétre, amelyek négy hónapon belül követték egymást. Az elsőről a kivett mandula alapján aszonta a gégemetsző doki, hogy rendes, lezajlott mandulatályog volt, mázlim volt, hogy egyáltalán fölszakadt, mert nem szokott. Akkor gyulladt mandulával kellett volna műtétre mennem már tavasszal.

Na, szóval a műtétről: simán fölajánlották az altatást, azonnal elfogadtam. Nekem ott a torkomban ne kotorásszanak, amikor látom! :O

Ahhoz, hogy eltassanak, előtte volt egy vér- és vizeletvizsgálat, EKG, mellkasröntgen, majd mindennek alapján egy konzultáció az altatóorvossal.

Ennek megfelelően a műtétről semmit nem tudok, itt olvasom némi tisztelettel a helyi érzéstelenítettektől az intim részleteket. Hát, nem bánom, hogy aludtam.

Való igaz, ébredés után az első tea rothadt szar volt. De azért össze sem hasonlítható azzal, amikor a mandulagyuszik idején a Cataflam-ot erőszakoltam le a torkomon. Összességében is azt mondom, a mandulagyuszik sokkal rosszabbak voltak.

A kórházban Flectort kaptam, az is használt. Az első teától kezdve lassan javult a helyzet. Csak egy-egy kortynyi teát töltöttem magamnak, de a mobilomat beállítottam, hogy tízpercenként jelezzen, és akkor azt az egy-egy átkozott kortyot legyűrtem az első napon. Ezt nektek is javaslom, jóval kevésbé fájdalamas, mint több korty egyszerre. Talán még egészségügyileg is jobb, ha egyszer az a koncepsön, hogy nedvesen kell tartani. Az mindenesetre nyilvánvaló, hogy minél nagyobb korty, annál jobban fáj, viszont az ember túl akar lenni rajta, ezért ha sok tea van a pohárban, az arra indítja, hogy nagyot kortyoljon.

Az éjszaka elég vacak volt. Az első kifejezetten, a másodikon is fölébredtem két Flector között.

A második naptól megtanultam lenyelni a nyálamat, ill. a reggeli két zsömlémet is megettem. Most hazazavartak, aszongyák, tömegbe ne menjek, merthogy jól megvagyok most egy influenza nélkül, de egyébként szellemi munkát végezhetek. Rendbetettem az emiljeimet, megírtam egy halom levelet, ilyesmik.

Ja, a kórházba érdemes bevinni valami nagy orosz regényt, vagy ilyesmit, ill. nekem bejött Maurice Druontól az Elátkozott királyok. Kb. 2000 oldal, marhára olvastatja magát, és addig sem a torkommal foglalkozom.

Hát, ennyi. Olyan ez, mint a halál és a wécézés: ha menni kell, hát menni kell.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés