Hirdetés
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- VHS digitalizálás
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Szevam: ChatGPT: Bizonytalansági jelölés funkció bekapcsolása
- Oldman2: A KOReader ebook olvasó program
- Gurulunk, WAZE?!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- WireGuard VPN a mindennapokra
- Ketogén étrend
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Akkor itt most elakadtunk, mivel sem Winx-et sem az UEFI-t nem ismerem. Mégis olyan érzésem van, mint ha a Windows UEFI-ben lett volna feltelepítve.....
Live-ból indítva csinálhatnál egy screenshotot Gparted-ról, hogy milyen a partició kiosztás.
Vicces, mert lehet már nincs fenn alapból, így azt rakd fel live-ban, egy perc az egész.
Az Eszközinformációk is legyenek baloldalt behozva, így:
Szerintem informálódásra kezdésnek elég lesz. Mindkét meghajtóról kéne.
-
válasz
üzenetére
Szia!
Most megfogtál! Nem tudom, én még kiadás előtti bétát raktam fel és abban még ez szerepel 07.17-én: (megnézem azért.....)
ubyegon@ubyLMCin192HP:~$ inxi -Fxxx
System: Host: ubyLMCin192HP Kernel: 4.15.0-54-generic x86_64 bits: 64 compiler: gcc
v: 7.4.0 Desktop: Cinnamon 4.2.2 wm: muffin 4.2.1 dm: LightDM 1.26.0
Distro: Linux Mint 19.2 Tina base: Ubuntu 18.04 bionic2019-07-18 14:41:48 ---- ekkor már viszont frissült a kernel, szóval a stabil már
valószínű, hogy ezzel is jött ki. (inkább biztos ez, azért húztam át)Aktiválók feldolgozása: linux-image-5.0.0-20-generic (5.0.0-20.21~18.04.1) ...
/etc/kernel/postinst.d/dkms:
* dkms: running auto installation service for kernel 5.0.0-20-generic
...done.
/etc/kernel/postinst.d/initramfs-tools:
update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-5.0.0-20-generic
/etc/kernel/postinst.d/zz-update-grub:
Sourcing file `/etc/default/grub'
Sourcing file `/etc/default/grub.d/50_linuxmint.cfg'
GRUB beállítófájl előállítása…
Megtalált linux lemezkép: /boot/vmlinuz-5.0.0-20-generic
Megtalált initrd lemezkép: /boot/initrd.img-5.0.0-20-generic
Megtalált linux lemezkép: /boot/vmlinuz-4.15.0-54-generic
Megtalált initrd lemezkép: /boot/initrd.img-4.15.0-54-generic
Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.elf
Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.bin
Megtalált Linux Mint 19.1 Tessa (19.1) ezen: /dev/sda1
Megtalált Chakra (2019.03) ezen: /dev/sda3
Megtalált Ubuntu 19.04 (19.04) ezen: /dev/sda5
Megtalált Debian GNU/Linux 10 (buster) ezen: /dev/sda6
kész
Log ended: 2019-07-18 14:41:48 -
Igazán nincs mit!

(vagy itt nem úgy van, hogy nagyobb a rendszerkövetelmény minél újabb a rendszer?)
Nem, ráadásul épp a Mint az, legalábbis Cinnamon DE esetén, ami fürgébb lett 19-től!

Egyébként nő a rendszerkövetelmény természetesen, de nem feltétlenül az oprendszer okozza, hanem a növekvő igények az alkalmazott programok, böngészők, etc. miatt. Ezek után fut a rendszer is. (szerintem)Szóval úgy látom sok szükséged nincs a külön /home-ra.

Akár már felteheted a 19.2 verziót is, Mate esetén is fürgébb lett szerintem 19-től.
-
GRUB-ot alapból meghajtóra teszünk, nem particióra, ilyen esetben arra célszerű, amin a rendszer is van. Amúgy meg a rendszer csinál magának swap fájlt jó ideje.
Ha van helyed az SSD-n inkább növeld meg a / méretét és legyen automatikus /home. Vagy a régi disztrók /home-jait használtad már újratelepítésekkor valaha?
Ha nem növeled a / helyét, az se baj, csatolhatod a HDD erre létrehozott particióját FSATB-ban és oda mennek a nagyobb letöltött fájlok.
Most telepítenék linuxmint 18.3 mate-t w10 mellé.
Miért nem raksz fel friss disztrót, 19.1 vagy 19.2....?
Telepítés végén elszállt, hogy a grub telepítése meghiúsult.
Ennek amúgy nem kéne ilyenkor se elszállnia.
-
Meg vagy áldva ezekkel a galád Mint-esekkel ott is , itt is!
Még szerencse, hogy a Mint szó elfelejtése esetén is milliónyi help van, ha már Ubuntu alap! (ahogy ez ravaszul kilogikáztad a hibajelentésed elküldése előtt)Nekem inkább a CPU-kkal vannak fenntartásaim
Ez már inkább valós probléma lesz, de azért még el lehet böngészni ezekkel a CPU-kkal is, csak célszerű legalább ublock origin-t felrakni. De a kolléga ezzel a 3 géppel rendelkezik, nincs sok választása.
Ja igen, a linuxmint.hu közösség, nagyon jó és segítőkész hely ám az, rengeteg jó leírás is van és egész mélyen is belemennek a segítésbe sok esetben, sajnos amit írtam másik topikban, az megvan. Neked nehezebb, meg nekem is, mert elég kekecek vagyunk, így ha hülyének néznek bennünket, nem örülünk neki.

No de itt a PH-n van 3 kezdőknek való topik is, nem kell elszontyolodni.........(mármint a kezdőknek)
Ja és ott a Látóasszonyok topikja is!

-
válasz
Cirbolya_sen
üzenetére
Ja kérem, úgy sokkal könnyebb!

-
válasz
Cirbolya_sen
üzenetére
lásd mint fenn, a Tomato az jó lesz, de a hw verziót pontosan meg kell nézni, mert van verzió amire nem lehet feltenni semmit, és biztos a téglásítás
Sok kockázata nincs a dolognak, gyakorlásnak meg pont jó!
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
A Sziomi 3G nagyon jó cucc az árához képest, érdemes vele ismerkedni, csak vigyázni kell, mert kikupálódsz hálózatosan is
Ár/érték arányban verhetetlen a Xiaomi, remélem lesz még belőle, mert a 4G-ből már hagytak ki dolgokat, például az USB csatlakozót is.....ez a hálózati kikupálódás jól is jönne, mert kezdem unni az USB-s SSD-ről filmezést, főleg okosTV meg Mediabox mellett.

-
válasz
Frawly
üzenetére
A net szerint a Asus RT N12 D1 tudja a Client módot, de nem a gyári Asus szoftverrel, hanem alternatív firmware-rel, DD-Wrt, Tomato.
Super, köszi! Ezzel sokat segítettél, mert beugrott, hogy amikor vettem, ajánlották a Tomato-t és ahhoz itt PH-n van is jó leírás!
Akkor először ennek állok neki, legalább lesz tapasztalatom, mielőtt a Xiaomira felgyógyítom a Padavant.Persze nem meglepő, az alap szoftverrel nem tudja, a gyártói firmware csak a legminimálisabb dolgokat szokta tudni, és a gyártó nem törekszik arra, hogy a fizikai eszköz tudása ki legyen használva.
Ezt olvasom a routerekről én is és nem értem, miért.....na mindegy, akkor operáció lesz.

Egy darabig jó lesz így, ha majd megérkezik a gigás net, úgyis kell változtatni, mert az Asus nem gigás, csak a X3G-s.(#11120) Cirbolya_sen
Neked is köszi! Persze, régi már ez az Asus, ezért nem is kár érte, de arra jó lesz, hogy begyakoroljam a fw telepítést meg egyáltalán ezt az átvitelt wireless módban, nem vagyok egy hálózati zseni, finoman szólva!
Ja és köszi a felajánlást, nagyon rendes tőled, de mint írtam, mindenképp gigás kell majd vevő oldalon is. Remélem a Xiaomi 3G alkalmas lesz erre, mert akkor abból lesz még egy. Sajnos a többi gigás router árban nagyon messze van a Xiaotól. -
válasz
Frawly
üzenetére
Nagyon gyanús vagy te nekem, hogy mostanában mindenkinek terminálos megoldásokat kezdesz ajánlani. Szegény Cinmanó meg sírhat, hogy csak egy szál terminál megy rajta. Azért jó vagy ám!
Szinte az elejétől kezdve használtam sok dologra terminalt, már Debian 7 is volt fenn Mint mellett anno, abban nem is volt Cinanmonnak Frissítéskezelője, az update & upgrade sokkal áttekinthetőbb volt nekem azon, mint Synapticban. Csomagokat jórészt a Synapticból raktam fel, mivel ott több infó volt róluk én meg nem ismertem túl sok Linuxos programot.
Most is többnyire az van, hogy mivel nem inaktiváltam a Frissítéskezelőt Mint-en, jelez a kis zöld pajzs, ráfrissítek, végignézem, mik vannak és terminalból frissítek. Biztos, hogy már az elején felszenvedett Debian szokatott rá erre, mert ha csak Mint-em lett volna, talán ma is a zöld pajzsot használnám. De például az ilyen Szoftverboltokat soha nem használtam, a legelején valamit vacakolt egy csomaggal és már olvastam is utána milyen lehetőségeim vannak.
Egyébként ilyen SSDID lefedettségnél nem muszáj semmi ilyet felrakni Linuxra, akár telefonos (androidos vagy iOS-es SSDID) app is feltehető telefonra, táblagépre, és azzal még kényelmesebben végig lehet járni a háztömböt, udvart, emeleteket, hogy melyik csatorna az, ami a legkevésbé használt.
Ugyanez járt a fejemben, hogy ezt akár telóval is meg lehetne csinálni, de nem akartam piszkálni a kollégát azzal, hogy az Apple termékeivel nem sok mindent tud kezdeni!

ahol a laptop vagy Wi-Fi AP használva lesz, ott meg egy másik lesz jó.
Erről jut eszembe, mennyire vagy wifi mágus? Meg kéne valahogy állapítanom, hogy az Asus RT N12 D1 routerem AP-s ugyan, de azt nem tudom, alkalmas-e AP kliens módra!? Erre tudsz valamit, hogyan tudnám megállapítani? A lakás egyik sarkában van a kábel és az egyik routerről akarom átküldeni a desktopra a netet vezeték nélkül Asussal összekötve.
-
Az igazság az, hogy egy ideje nem használok Linuxot (vindózt sem).
Tudom, de most azt is megtudtuk, hogy a MEki erre sem jó!
már vásárláskor Mint-et raktam és azóta is szépen működik vele. (Tesóm hordja magával - kamionozik)
Na ezt nevezik igen bölcs döntésnek! És nem én mondom most, hogy csak felrakod és múködik évekig!
(fel is használom alkalomadtán ám ezt az infót) 
Köszönöm neked is az ajánlást. Viszont a pálcák nem kellenek

Igazán nincs mit, de majd kéne még a jó kis pálca, ha jönnek a grafitbombával az orosz Bear-ek!
Igaz utána a pálca se találna sok wifit.(#11106) herdsman12
Na ez az! Tudtam, hogy nemrég szóba került ez a linSSID, de valahogy olyan lágy az agyam már meló után, hogy nem esett le, hol is olvashattam!
Syl kollégát nem is akartam megbántani azzal, hogy Asus routert kéne kidobni, egy jó Xiaomi-val nem lenne ilyen gondja.
-
Szeva!
Ezer éve hallottunk felőled, de látom végül csak az igazi disztrót részesíted előnyben! Ehhez kellett a Unity kampeca.
Anno milyen jókat hasonlítgattuk a Cinnamonnal, mindig nagyon békés hangulat járta át eme párbeszédeket. ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
végigjárjam a házat és az udvart, és feltérképezzem a wifi lefedettséget,
Olyan leszel, mint a modernkori pálcás ember!
Nekem anno egy reikis koma adott egy réz derékszögű pálcát, az ha meglenne, kölcsön adnám neked, tuti mindent megtalál, amit ember szeme nem lát!Amúgy a Kismet elég profi és benne van a tárolóban, van külön plugin csomag is. Ha már egyszerűen telepíthető kell.

Végre kicsit félbeszakítottad a kollégák edge rolling frissítési gyakoriságáról szóló közös áhítatot!
Mer'amúgy az nagyon kell a bigottan LTS MInt topikjába.nmcliis egész jónak tűnik, ahogy nézem! (fogalmam se volt, hogy erre is jó)
-
válasz
üzenetére
Már el is kezdte, amit beszéltünk minap? fasza.....

Nem akartam írni, hogy előre szóltam......

Mindenki lehurrog rollingerektől, hogy én mennyire Archklón-ellenes vagyok......pedig nem.
Nekem legutóbb határozottan bejött volna amúgy a Manjaro, meg is csináltam amit kellett vagy 20x, de egyszer gyorsan kellett volna átbootolnom és elszakadt a cérna.........
-
válasz
üzenetére
Remélem nem a 19.1-re gondolunk most!

Én nyíltan kérdeztem és direkt, mert sejtettem, mit akarsz! Az alverziók előző alverziókból frissítését mindig jó pár héttel később teszik lehetővé. Most is így lesz, akár egy-mésfél hónap i lehet....
Gondolom valamennyire így is le kell tesztelni a stabilitást és mindeddig csak az új verzió kiadásával voltak elfoglalva. 3-4 évvel ezelőttig nem is volt ilyen upgrade lehetőség a Mint-nél.
-
válasz
Frawly
üzenetére
Mondjuk úgy, hogy nem tudom fékezni a haladást eléggé....ha ezt dobja már a gép, mit tegyek?

Sajna ez a régi 2,7s bootidő nem nagyon akar már összejönni. Akkor leszek bajba, ha valami új gépet kell rendszerbe állítanom, mert akkor már ez UEFI-t se úszom meg, de talán a rollingot sem!
Azért az öreg HP 8570p még túlél jó pár vadiúj consumer notebookot.(#11070) growler
Utóbbi jó pár verzióm mind így lett, hogy kb 2 héttel hamarabb felraktam és utána beállt, sose bírom ki a hivatalos kiadást. Debian 10 meg a Mint 19.2 is ilyen most. Most az Archklónoknál várom a végleges kiadást......
Mama laptopja bevadul majd rendesen, ha Win7 helyett felraksz egy 19.2-t.

-
válasz
growler
üzenetére
http://ftp//ftp.heanet.ie/mirrors/linuxmint.com/stable/19.2/
http://ftp.heanet.ie/mirrors/linuxmint.com/stable/19.2/Jó a linked, csak valahogy duplázódott az elején az ftp
Itt már stable van írva, le van maradva a hivatalos oldal szerkesztése.
Most néztem rá, már kapja is a frissítést a 17-én felrakott béta (volt már amúgy frissítve pár nappal ezelőttig)
-
válasz
growler
üzenetére
Hivatalos oldal linkje?
Amúgy pár perce toltunk le valakit, miért nem a hivatalos 19.1-et használja, amikor láttam, hogy már kinn van az oldalukon, viszont kicsit megzavart ez a kép most....
Mondjuk én már felraktam két hete notebookra, nem sokat használtam még. Nincs semmi, amire emlékeznék, ez is Mint, felrakom és működik....
Megint az az érzésem amúgy, hogy smoothabb lett az egész, egyre finomodik. Csak ne KDE-sedne ennyire a Cinnamon......Mesa verzió ugrott a kernel mellett csak, amúgy főleg a DE meg a Nemo és az Xapps változott.
ubyegon@ubyLMCin192HP:~$ inxi -Fxxx
System: Host: ubyLMCin192HP Kernel: 5.0.0-20-generic x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 7.4.0
Desktop: Cinnamon 4.2.2 wm: muffin 4.2.1 dm: LightDM 1.26.0
Distro: Linux Mint 19.2 Tina base: Ubuntu 18.04 bionic
Machine: Type: Laptop System: Hewlett-Packard product: HP EliteBook 8570p v: A1029D1102
serial: <root required> Chassis: type: 10 serial: <root required>
Mobo: Hewlett-Packard model: 17A7 v: KBC Version 42.38 serial: <root required>
BIOS: Hewlett-Packard v: 68ICF Ver. F.62 date: 04/07/2015
Battery: ID-1: BAT0 charge: 43.6 Wh condition: 43.6/43.6 Wh (100%) volts: 12.6/10.8
model: Hewlett-Packard Primary type: Li-ion serial: 33254 2013/03/12 status: Full
CPU: Topology: Dual Core model: Intel Core i7-3520M bits: 64 type: MT MCP
arch: Ivy Bridge rev: 9 L2 cache: 4096 KiB
flags: lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 23145
Speed: 3385 MHz min/max: 1200/3600 MHz Core speeds (MHz): 1: 1902 2: 2164 3: 1859
4: 1822
Graphics: Device-1: Intel 3rd Gen Core processor Graphics vendor: Hewlett-Packard
driver: i915 v: kernel bus ID: 00:02.0 chip ID: 8086:0166
Display: x11 server: X.Org 1.19.6 driver: modesetting unloaded: fbdev,vesa
resolution: 1600x900~60Hz
OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel Ivybridge Mobile v: 4.2 Mesa 19.0.2 compat-v: 3.0
direct render: Yes*************************************************************************
ubyegon@LM191Cin-8570p:~$ inxi -Fxxx
System:
Host: LM191Cin-8570p Kernel: 4.15.0-46-generic x86_64 bits: 64
compiler: gcc v: 7.3.0 Desktop: Cinnamon 4.0.10 wm: muffin 4.0.7
dm: LightDM 1.26.0 Distro: Linux Mint 19.1 Tessa base: Ubuntu 18.04 bionic
Machine:
Type: Laptop System: Hewlett-Packard product: HP EliteBook 8570p
v: A1029D1102 serial: <root required> Chassis: type: 10
serial: <root required>
Mobo: Hewlett-Packard model: 17A7 v: KBC Version 42.38
serial: <root required> BIOS: Hewlett-Packard v: 68ICF Ver. F.62
date: 04/07/2015
Battery:
ID-1: BAT0 charge: 40.7 Wh condition: 43.2/43.2 Wh (100%) volts: 12.3/10.8
model: Hewlett-Packard Primary type: Li-ion serial: 33254 2013/03/12
status: Unknown
CPU:
Topology: Dual Core model: Intel Core i7-3520M bits: 64 type: MT MCP
arch: Ivy Bridge rev: 9 L2 cache: 4096 KiB
flags: lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 23147
Speed: 1233 MHz min/max: 1200/3600 MHz Core speeds (MHz): 1: 1601 2: 1573
3: 1805 4: 1944
Graphics:
Device-1: Intel 3rd Gen Core processor Graphics vendor: Hewlett-Packard
driver: i915 v: kernel bus ID: 00:02.0 chip ID: 8086:0166
Display: x11 server: X.Org 1.19.6 driver: intel resolution: 1600x900~60Hz
OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel Ivybridge Mobile v: 4.2 Mesa 18.2.8
compat-v: 3.0 direct render: Yes -
No ez az egy eset kivétel az előbbiek alól, ez így már meg tudja akadályozni a bootot! 😀
-
válasz
bringasisti
üzenetére
Ennyit arról, hogy a Linux nem felhasználóbarát. Remélem online vetted a Windowst, mert akkor 14 napon belül elállás keretében visszaküldheted.
A Linux Mint még mindig vár.

épp egy perce írtam ezt másik topikban:
pont a Mint Cinnamon volt az, amit sok embernek felraktam már, 40-50+ korúaknak és gyakorlatilag nekik úgy tökéletes volt, ahogy feltelepült és csak használták. A legjobb, ha valaki a Winhez is tök kuka, mert az csak leült a géphez használni és nem jutott eszébe sem, hogy elkezdje kutyulászni.
Nálad nem a Mint használatával volt a bajod, hanem annak telepítése körül voltak számunkra sok esetben megfejthetetlen anomáliák.
Azt csak halkan mondom, hogy 3 nap alatt azért ne akarj elsajátítani egy új rendszert, ha nem csak használni akarod home userként. Win telepítés könnyebben menne? Na ugye. Az más kérdés, hogy Linuxos topikban nem fog senki levezényelni neked egy Win telepítést. Kizárt.
-
válasz
bringasisti
üzenetére
Írtam a telepítő lemez problémáról ahol kijelölöm hogy mit akarok csinálni a letöltött fájl - al és bedugtam a pendrive a gépbe de az indítás nem aktív mert kell egy megerősítést nyomni ami sehol nincs feltüntetve.
Fenti kérdésedre is kaptál két hsz-es választ, ennél részletesebben nem lehet elmagyarázni valamit:
https://logout.hu/tema/linux_mint/hsz_11025-11025.html
https://logout.hu/tema/linux_mint/hsz_11028-11028.htmlRaktam be két képet is, hogy érzékeltessem az amúgy teljesen nyilvánvaló különbséget. Ha a Linux működését logikátlannak tartod, az baj, mert épp a fenti kérdés is bizonyítja, hogy nem az. Nekem a múltkor volt egy USB-s HDD meg egy pendrive a géphez csatolva, amikor beraktam a Linux iso-nak szánt pendrive-ot. Qrvára örültem neki, hogy én választhattam ki, a 3 közül melyik meghajtóra írja ki az iso-t. Másrészt a Mint lemezképírójánál egyszerűbb program nem nagyon van.
Azt is írtuk többen, hogy a 12.04-es Ubuntut ne rakd fel, attól függetlenül folyamatosan azt próbálgattad.
Ezek miatt írtam, hogy válaszolgathatunk itt mi, ha nem veszed figyelembe, miket írunk.

-
válasz
bringasisti
üzenetére
Engem kicsit elszomorít, hogy a kapott válaszok 95%-át egyszerűen nem vetted figyelembe.

-
válasz
bringasisti
üzenetére
Nehezen képzelhető el, hogy egy adott modell a későbbi verziós hplip-pel már ne kezelné a már addig supportált nyomtatót. Ami ismét gyanús, az a szükséges plugin, mivel azt minden esetben fel kell rakni annál a tipusnál! Említettem már? Ja, jó sokszor, feltelepítetted a plugint?
Erről jut eszembe, a Linux Mint 19.3 Cinnamon verzióra feltelepítetted a plugint? Sikerült futtathatóvá tenned előtte?
-
válasz
bringasisti
üzenetére
Ahhoz, hogy megértsd, miért fontos úgy lennie, ahogyan leírtam, csatlakoztass több USB-s eszközt a gépbe és utána akarj kiírni egy iso fájlt. Bizonyára lesznek még logikusan működő dolgok a Linuxban, amit szarvashibának gondolsz, de a jelenlegi ismeretszinteden még nem látod át a Linux felépítését, működését, ami viszont talán mégis logikátlan benne, azzal soha nem fogsz találkozni.
Annyit javasolnék, hogy figyelj mindenre, az említett roppant egyszerű program is jelzi a lapos lebegőgombbal, hogy még valamit tenned kell, hogy az a gomb lekerekítetté váljon. Kb 500 %-kal lassabban és 500%-kal figyelmesebben már lehetett volna pár lépést haladni ennyi idő alatt.

No de talán majd most......
Örülök, ha csak egy parányit is, de tudtam segíteni!

-
válasz
bringasisti
üzenetére
A pendrive neve még csak egy legördülő választómenü része. Ha viszonylag határozottan ráböksz a Cruzer 'e' betűjére, akkor lesz kijelölve a most még csak választható meghajtó és ekkor alul is megváltozik az írás gomb (aktív lesz). Mindkét ablaknál ezt célszerű tenni.
Vizuálban is kilóg a lóláb a két egymás melletti kijelölő panelnél.
Innen a képen látható pendrive 4GB-osnak látszik!
-
válasz
Dhampir
üzenetére
Köszönöm, le is cserélem dd-re a meglévőket.
Windows alól írod ki ezeket az iso-kat amúgy? Azért kérdem, mert Linux alól kicsit értelemszerűbb.
Be kell tallózni törléshez a pendrive-ot, utána az íróval ugyanezt plusz az iso-t a megfelelő ablakba. Nem sok egyszerűbb program van ennél a Mintstick-nél. dd alapon dolgozik, nekem 5 év alatt mindent jól írt ki.
a katedrális és a bazár utáni homályos sikátor végén céltalanul héderező, filozófus kinézetű csudabogár súgta meg
Érdekes helyeken lófrálsz Te is!
Picit félrehall a füled, de annyi belefér.... -
válasz
Dhampir
üzenetére
Ha MBR partíciós sémára írom ki, az nem fog megjelenni UEFI boot során emlékeim szerint, de lehet, hogy tévedek.
Nem használok Rufust, de az tuti, hogy a GPT sémát pendrive-ra nem alkalmazza semmi, ami csak simán kiírja az iso-t, dd alapú Mintstick például.
itt egy kiírt Debian iso pendrive-ra:
Disk /dev/sde: 28,7 GiB, 30752000000 bytes, 60062500 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0x43442432
Eszköz Indítható Start Vége Szektorok Size Id Típus
/dev/sde1 * 0 4816895 4816896 2,3G 0 Üres
/dev/sde2 1484 7371 5888 2,9M ef EFI (FAT-12/16/32)Ennél a HDD-nél láthatod, hogy gpt-t ír az fdisk -l:
Disk /dev/sdc: 1,8 TiB, 2000398934016 bytes, 3907029168 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
Disklabel type: gptA Legacy/UEFI választás meg majd akkor lesz nálam terítéken, ha a hw-ek már nem kezelik a Legacy-t.
-
Köszi, ezt nem tudtam ill nem is vettem észre, ha egyáltalán írja a 8570p BIOS-a, de nem baj, elég sokat elszórakoztam rajta UEFI-vel, persze ez is közrejátszik, hogy nem vagyok UEFI barát.

(#10996) mAtech
Én a végén már megkedveltem a kékhalált, főleg az azt imitáló screensaver miatt, ami nagyon jó szolgálatot tett az idióta főnök gépén!

-
válasz
Dhampir
üzenetére
Lehetnek ennek még mindig hátulütői a "Legacy" beállítással, telepítéssel szemben?
Igen, lásd előbbi hsz-t. A többire kaptál választ, egy iso van, nincs külön UEFI-s. Bennem az szokott ilyenkor felmerülni, hogy adott hw-környezetben, ha nem a legújabb és minden jó legacy-ban, akkor......
No de miért pont te ne szívnál UEFI-vel!?
Tapasztalatokra meg szükség van, majd írd meg miként alakult az első UEFI-s kalandod. -
válasz
Frawly
üzenetére
Nem minden gépen lehet vele időt nyerni, de van, amelyiken lehet vele 1-2 másodpercet spórolni.
Ez így van. Sőt!
Gépe válogatja. -

Nem írok UEFI témához, ahogy megfogadtam, de azért amit már leírtam, csak belinkelem, első UEFI-s tapasztalat Manjaro-n!
UEFI bootidő - 21.120sLegacy bootidő - 7.424sHP Elitebook 8xxx sorozat
(#10992) Frawly
Néha előfordulhatnak gikszerek persze, inkább gyorsan javítsák ezeket, mint inkább kiírják az oldalukra. Többnyire azok olvasgatják a disztrók saját oldalain az ilyen jellegű bejegyzéseket, akik nem fagynak le, ha valami problémával találkoznak. A frissítésnél mindig áll fenn némi kockázat, mondjuk nem rolling rendszernél ritkábbnak kéne lenniük ezeknek, értelemszerűen.

-
Látom, ezért is írtam milyen kompozitort használtam, mert XFCE-ről lévén szó, gyanús volt, hogy nem mindegyiknél áll fenn a jelenség.
Egyszóval nem a Mint és nem az XFCE rogyott meg, csak az egyik kompozitor akadt össze a mesa frissítéssel. De legalább hamar javításra került.

-
Ha nem piszkáltad a cégest, akkor ott valami más prücök lesz, mert tényleg nem szokott gond lenni egyik Mint-tel sem. Nekem is nagy bánatom, hogy a 17.3 lejár, mert ha minden kötél szakadt, csak az működött, például a Digi nat-olt IP-jével csak az hozta be a szükséges weboldalakat.
[link] -
Nem akarlak idegesíteni, de a desktopon volt egy XFCE, amit február óta nem frissítettem, most megcsináltam és tökéletes minden. Az is igaz, hogy gyári állapotú, compiz van beállítva kompozitornak. Az általad leírt jelenség valami utólag felrakott dolog miatt lehet, nem tudom milyen témákkal kapcsolatos csomagokat raktál fel......
ezen fut:
Machine: Type: Desktop Mobo: ASUSTeK model: F2A85-M v: Rev X.0x serial: <root required>
BIOS: American Megatrends v: 6404 date: 08/13/2013
CPU: Topology: Quad Core model: AMD A10-5800K APU with Radeon HD Graphics bits: 64
type: MCP arch: Piledriver rev: 1 L2 cache: 2048 KiB
Graphics: Device-1: AMD Trinity [Radeon HD 7660D] vendor: ASUSTeK driver: radeon v: kernel bus ID: 00:01.0 chip ID: 1002:9901Timeshift nálam is inaktív, de a munkára használt disztrót nem is nagyon cicomázom össze, de soha nem kellett még a Timeshift amúgy, mert Mint-et használok. Ez nem szokott összeomlani, még a HP 8570p-n lévő 19.1 Cinnamon is stabil, amire felraktam ügyesen a legújabb plasma-t! (direkt plasma-t írtam, nem KDE-t)
a mega tárhely így is megeszi az ssd-t.
Kéne oda egy normális méretű SSD, a floppy méretű SSD-k lassan kimennek a divatból.

Igaz nekem egy 5 éves Intel 520 120GB van a desktopban, de csak oprendszerek futnak róla még vagy 10 évig. -
válasz
Dhampir
üzenetére
Egy idő után már a "user panic" sem az igazi! Nekem néha hiányzik is, mert legalább az felpörgette a punnyadt agysejtjeimet.

Tegnap is csak unottan néztem, hogy a Debian 10.... nagyvonalúan kihagyja a network- managerből a wifiket. Gondolom rutinosan nem a nonfree iso-t szedtem le......
-
válasz
gregory91
üzenetére
Én 5 év alatt nem emlékszem Mint-nél kernel panicra, más disztróknál előfordult, olyan is volt, mikor menetrendszerűen történt. Hardverfüggő is lehet, de nálam ez a helyzet, még az sincs kizárva, hogy emiatt használom 5+ éve a Mint Cinnamont fő disztróként több gépen.
(néha megtörténik a csúnya kikapcsolás, biztosíték lecsapás, mikró miatt)
No de inkább kp, mint bd.
-
válasz
mAtech
üzenetére
Igazán nincs mit!
Amúgy ha a 18.3 elég jól ment a gépen, a 19.x akár még jobban is futhat, annyival gyorsabb lett ez a kiadás, szerintem XFCE-vel is! Én csak a legrosszabb eshetőségre gondolva említettem, hogy talán sok lesz neki, viszont ha fut elfogadhatóan, akkor nem érdemes alább adni, mert a MInt még XFCE-n is elég komfortosra van megcsinálva. 
(persze a live futtatása sok esetben csalóka, de a 2GB memória alapján a telepített verziónak talán még jobban kéne futnia)
Meglátjuk. Kíváncsi vagyok mi lesz a tapasztalatod vele.
-
válasz
mAtech
üzenetére
Szia!
Magához a VGA-hoz úgy viszonyul a Mint 19.1 is, hogy fenn van radeon driver alapból, ami kell hozzá, itt a balról második oszlopban R200 látod is, mi támogatott a kártyán. Ettől függetlenül talán még az XFCE is elég erős ennek a konfignak, LXDE lenne az igazi, de már Lubuntuban sem az van.
Azért egy próbát tegyél vele, nekem ennél is gyengébb gépeken futott a Mint XFCE, persze az még a 17.3 verzió volt!
-
válasz
gregory91
üzenetére
Ezt a hőség miatt írhattad........amúgy nehezen tudom elképzelni, hogy egy Debian alapú disztróban ne lenne csomagkezelés, de ha mégis, akkor csomagkezelőt is le lehet tölteni.apt 1.8.2 csomag amúgy van benne alapból. Amúgy az ezelőtti hsz-ben linkeltem is a csomagok listáját, az még ma is működik!

-
válasz
CsengődiGeri
üzenetére
-
válasz
Frawly
üzenetére
Forgasson kernelt a ragya meg a szamárpingvinesek!

Már tök nokedli kezdő koromban is valami wget-es módszerrel tudtam felrakni a kész kerneleket. UKUU-t így a fene se fogja használni, nem is értem miért tette fizetőssé a koma.......
Nekem meg bőven jók a Mint alapkernelei is, az SSD-ken kívül minden elég idős már a hardevparkomban. (nem panaszként mondom, mert például a HP 8570p-t nem cserélném el egy új csililaptopra)
-
válasz
lev258
üzenetére
Igazad van, de csak a tulajdonságokra kattintva írja, hogy edge! (mindig tanul az ember)

A mezei home user erre simán lecsap, mint gyöngytyúk a takonyra, ha meglátja, mert ugye mi a ragyának kerül be teszt verzió, meg ha mégis, miért nem írják oda..... (én is lecsaptam volna rá, ha lenne értelme 5-ös kernelt használni....)
-
válasz
lev258
üzenetére
Jogos, az is ott van valóban.
A lényeg, hogy valamikortól bekerült a HWE 5-ös kernel is. Régebben biztosan kiszúrtam volna, de mára a kollégák rávezettek, hogy inkább csak használjam a rendszert, ne okoskodjak bele a hozzáértők dolgába. Ez is azt erősíti, hogy igazuk volt. 
-
válasz
Cucuska2
üzenetére
Jogos, már fenn van a HWE-kernel az Ubuntu alap 18.04.2-es kiadása óta itt is saját tárolóban (ami ugye Ubuntu-Bionic tároló), Synapticból lehetne telepíteni, nem is nézegettem mostanában ezeket. A normál frissítés viszont a 4.15-öst frissíti.
Akkor viszont a kolléga is egyszerűen meg tudja oldani a dolgokat, nem kell Windows-hoz visszatérnie.sudo apt update && sudo apt upgradeparancs nálad az 5-ös kernelt frissíti? -
-
válasz
Phobion
üzenetére
redshift-gtkEzt írd be a terminal ablakába és Enter határozottan lenyom.
Nem is tudtam, hogy nekem ez fenn van alapból, beírtam és halvány tepertőszínű lett a képernyő.

De a lényeg, hogy ha terminalból indítasz programokat és valami gubanc van vele, a terminal kimenet tartalmazhat hasznos információkat a hibával kapcsolatban.
-
válasz
kislaci
üzenetére
De az az igazság, hogy csak használni akarom, nem szarakodni, nincs rá időm/kedvem.
Sajna a kettő között van némi összefüggés.
Nem szarakodsz vele, nem használod.
Rohadtul szeretnék Hawaion pocolni nyáron, de qrvára utálok utazni, repülni főleg. Konklúzió - nem leszek Hawaion.Ha olyan ősöreg gép, hogy nem lehet rajta netezni, bootnál válaszd az előző még működő kernelt, ha netezni is képes, akkor akkor hozd helyre a javasolt módon. Vagy dobd ki.
-
válasz
Cucuska2
üzenetére
Értelek, ezek szerint terminalból telepítesz, de nem apt-get, csak apt használatával, remélem.

Nekem bejön a Synaptic, ha valamit keresek vagy függőségeket, hasonló csomagokat akarok kiválasztani, persze a mostani formája kicsit herélt, külön be kell kapcsolni a kereséshez a xapian-t.Bizonyos műveletek könnyen elvégezhetőek innen is, például verzió zárolás.
Ezeket a Szoftverbutik és hasonló nevű förmedvényeket én sem használtam soha. A Mint Frissítéskezelője viszont tényleg jó.

-
válasz
Cucuska2
üzenetére
A terminalos telepítésnél update/upgrade-nél is az apt-ot, Advanced Packaging Tool-t használja az éppen telepített konzol/terminal emulátor, a Synaptic pedig egy grafikus frontend az APT-hoz.
A
mintinstall(Szoftverközpont) a fejlesztők által készített programcsomag, amiben leírásokat találsz az adott programhoz, telepítheted, etc. Gondolom célszerűen ez is az APT-ot használja.Egyébként frissítéseket célszerűbb a
Frissítéskezelőbőlvégezni, ha nem terminalból teszed.A Szoftverközpont nagy hátránya, hogy rengeteg felesleges vackot is felraknak a felhasználók, mert látják magát a csomagot és ezhűdejó, felrakom gyorsan.
(legkárosabb innen a Flatpak felrakása)autofrissítéseketis tudsz aktiválni a Frissítéskezelőben, írtad ugyan, hogy ezeket is te végzed, de biztosan nem arra gondoltál.

-
válasz
üzenetére
- telepítés során nem kérdezte, hogy normál vagy minimál rendszert szeretnék-e
Ez Ubuntunál van, Mint-nél nincs
- a frissítéskezelő nem kérdezett rá, hogy milyen szintű frissítéseket keressen (régebben vagy a cinnamonban rákérdez az elején)
Mint 19 verziótól már ez sincs nem is kell vele foglalkoznod, az előző megoldást sok kritika érte.
- a frissítés után is vannak elavult szoftverek (pl. firefox 66.0.2, a libreoffice is régi, stb.)
Ubuntu alapúaknál, ha a tárolóban lévőnél frissebb kell, célszerű PPA-t használni, Firefoxnál nem tudom van-e, de LO-hoz van
- ha már szoftverközpont.. most akkor mi a helyzet ezzel? onnan telepítsen az ember, vagy keressen más forrást?
Felejtsd el, használj Synaptic-ot csomagkezelésre, telepítésre ill. terminalból végezd ezeket!

Maradjak xfce-n vagy menjek mate/cinnamon kettős valamelyikére inkább?
Az alapvető tárolók az összes DE-nél ugyanazok.
-
válasz
üzenetére
ha az egyik legacy-s a másik meg uefi-s környezetből jön.
Na ez lehet az, amire nem nagyon lehet megmondani, miként fog működni, nagyon gépfüggő maga az UEFI kezelés. Az sincs kizárva, hogy Legacy-s Linux betallózza a GPT-s UEFI-vel telepített oprendszert, mivel Windows-zal ellentétben MBR rendszer alól is kezeli a GPT sémát.
-
válasz
üzenetére
Igaz, a
sudo update-grubis elég lenne elméletileg ilyenkor, de előtte nem árthat, ha új GRUB-ot generálunk, az a biztos, legalábbis én régebben gyakran használtam, mivel több disztró volt a meghajtókon és ha nem a fő disztró frissített kernelt, át is vette a GRUB-ja a hatalmat és az indult elsőnek, ami frissült. -
válasz
Petya XT
üzenetére
Szia!
Szerintem ha a Linux alól kiadod a sudo grub-install /dev/sda parancsot a terminalban, akkor be fogja tenni a másik meghajtón lévő oprendszert és utána már boot-kor az is ott lesz a GRUB választó menüjében.
Az sda-t nézd meg, hogy nálad is az-e a Linuxos SSD betűjele. Ha nem vagy biztos a dolgodban, a
sudo fdisk -lparancs kimenetét nézd meg. Vagy azinxi -dkimenet még egyszerűbb. -
válasz
Doky586
üzenetére
x686 a 32bit, az amd64 a 64bit, desktop distróknál így különböztetik meg általában, de letöltésnél már egyértelmű a dolog, vagy 32bit vagy 64bit
Egyre több disztrónál megszűnik lassan a 32bites kiadás. A Mint XFCE 32bites kiadást is érdemes lenne megpróbálnod.
termial parancs akár Linux alatt is található a cpu-ra: (gondoltad volna?)
cat /proc/cpuinfolscpu -
válasz
Frawly
üzenetére
Sok disztro még az új kiadásaiban is támogatja a non-PAE procikat, például a Linux Mint is ilyen:
Booting with non-PAE CPUs
To boot Linux Mint on CPUs which do not officially support PAE (Pentium M processors for instance), please use the "Start Linux Mint with PAE forced" option from the boot menu.
forrásPersze, ahogy írod is, a mai DE-k futása ezeken a non- PAE gépeken már más kérdés.
-
válasz
KFeri22
üzenetére
How to Reset the Root Password in Linux
Talán azon a Cinnamonon épp működik még a GUI-s jelszó változtatás is.
mi annak az alkalmazásnak a neve, ami egy olyan tálca, amire kedvenc alkalmazásokat lehet rakni és csak akkor jön elő ha a kurzort a képernyő aljára húzom
Ez gondolom valami docker, docky lehetett, keress rá így a synapticban vagy a Szoftverközpontban a
docky,dockerszóra. (szerintem benn van mindkettő a tárolóban alapból) -
válasz
Necronom
üzenetére
Értem, ha TB-okról van szó, akkor valóban nem. Nem ismerem a MS dolgait, de xls-t már jó régóta online szerkesztgetnek a népek.

Csak asambamarad akkor neked, esetleg kérdezz rá a Haladó topikban, hátha van jobb ötletük a hálózatos kérdésedre. De arra készülj fel, bármit is mondanak nem úszod meg azt a szintet, amit a linkelt leírásokban látsz.
-
válasz
Necronom
üzenetére
Ezek nem olyan vészesek méretben, meg tudnád oldani a gmail-címes 15GB felhővel Drive, Fotók simán elérhető (ha más küldi, akkor email csatolmányban is sok elfér) vagy a Mega 50GB-os free tárhelyével is. Hirtelen ezek jutnak eszembe meg a kis tárhelyűek, Dropbox, Box.....
-
válasz
Necronom
üzenetére
Elsőre talán kacifántosak, de a samba talán a legegyszerűbb és legáltalánosabb erre a célra. Hacsak valami online felhős dolgot nem eszelsz ki, amiknek vannak mobil és Linuxos kliensei is vagy böngészőből használható, persze ez nem media fájlokhoz való értelemszerűen.
-
válasz
KFeri22
üzenetére
Super! Örülök, hogy sikerült, igazán nincs mit.
Most már lesz egygombos verzió frissítés a Frissítéskezelőben, de csak alverziókra, főverzió frissítése úgy tudom nem megy innen továbbra sem. Az még persze odébb van, de 18.x-re tudsz frissíteni, ha akarsz, de ígyis-úgyis 2021-ig lesz jó. -
válasz
Frawly
üzenetére
Nem tudom, furcsa, amit írsz.
Furcsa volt valóban és két klónnál is ugyanez volt. Egyébként igazad van, hogy Archot kell megtanulni, mert aki nem tudja, annak ott a Manjaro és a Chakra, épp ezért is raktam fel ezeket, utóbbi jobb. Etől még a lustaság arra visz mindig, hogy tegyek fel egy Mint-et 6 perc alatt és utána semmivel ne vacakoljak csak használjam. Ha valakinek Linuxot telepítek a gépére, értelemszerűen nem Arch telepítéssel fogok molyolni és akiknek Mint-et raktam fel, nem nagyon hívogatnak, hogy valami gubanc van.
Meló unalmát enyhítendő próbálgattam ki más disztrókat meg írogattam értelmetlen blogokat, de elment a kedvem ezektől. Érdekes egy közösség ez, ami itt van amúgy, sok esetben úgy érződik, mint ha sokan csak akkor bújnának elő, ha valaki ír/válaszol valamit, hogy abba belekössenek. Na meg, hogy nem elég finom a stílusom......
Ez van. -
válasz
zoltanz
üzenetére
Persze, épp ezt elemezgettük itt.

(#10665) Frawly
Itt a probléma, amúgy nem kellett külön semmi hozzá, de valami fw gond volt. Nem tudom ki mennyire hamar jön rá, hogy úgy használja a gépe a wifit, ha az egyébként soha nem használt vezetékes kapcsolatot törli a netmanagerből. Nekem időbe tellett ez.
# iwlwifi -
válasz
zoltanz
üzenetére
Azt már menet közben olvasva se nagyon értettem, miért kellett külön fordítani, ha benne van magában a nonfree repoban/fw fájlban, de nincs igazán tapasztalatom ilyesmivel.
A lényeg, hogy sikerült és jónak találtad a Bustert.Ha lesz kis időm, felrakom én is, de egyre inkább nagy különbség van a Debian és a Mint belakásának ideje között, főleg Cinnamonnal. Na de mindkettőnek megvan a saját szépsége.

-
válasz
Necronom
üzenetére
Ha ez a jó megoldás a problémára, azt a kis kép felett is leírják, panelon jobbgomb, keresel egy app-ot, aminek Ablaklista a neve és hozzáadod a panelhoz.
A Cinnamon étvágya sokat javult, de gyengébb gépeknél valóban a Mate és XFCE az, ami jól fut.
(#10655) zoltanz
Látom kezd összeállni a Bustered! Milyen verzió múködik a wifi driverekből, csak nem a cu végű? Ezer éve olvastam valamit ezekről, de sose volt ilyen dongle eszközöm.
Na meg a pontos verziót leírhatnád a Busterből is, mert ezt már nem tudtam több topikon keresztül lekövetni.
Van egy változat a laptopon, ami Buster, de most Mate live alatt nem tudom megnézni és csak ennyit ír:
debian-live-testing-amd64-cinnamon+nonfree.iso -
válasz
zoltanz
üzenetére
https://cdimage.debian.org/images/unofficial/non-free/images-including-firmware/weekly-builds/amd64/list-dvd/ 03.18. kiadás
a testing fw-ben jóval újabb például a libx265, mint a Mint 19.1-ben
firmware-realtek_20190114-1_all.debvan például ebben is már, ez csak fw csomag, ez is benne van, nem valami ilyet kerestél? (nem néztem most rá, csak erre emlékszem)Realtek RTL8192EU Bluetooth firmware (rtl_bt/rtl8192eu_fw.bin)
Egyébként a Debian különböző oldalain elég nehéz most eligazodni, mert van, ahol már küön írják a Buster-t és van külön testing is, máshol meg még a testing a Buster.
-
válasz
Necronom
üzenetére
Nos tudod probaltam hallgatni az okosokra es nagyon sok helyen azt olvastam, hogy a Mate jo gyerek kezdesre, atallasra winrol...
Ez igaz, de ha még többet olvasol, azt is látod, hogy ahol a gép hardveresen bírja, ott a Cinnamon még jobb.
Aki nem próbálja ki, meg is érdemli, hogy ne ismerje meg.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Mint-nél az a fő felület, ezzel foglalkoznak értelemszerűen a legtöbbet, mivel saját fejlesztésük. -
válasz
zoltanz
üzenetére
A buster média kodekjei frissülhetnek még a végleges verzióban?
Nem tudhatjuk, nem is azért, mert freeze állapotban van, hanem mert a multimedia repo teljesen különálló a Debian saját repoitól. Ha valaki mélyebben ismeri, talán tudja, de az is lehet, hogy az a külön weboldallal rendelkező repo tényleg csak összegyüjti csomagokban a kapcsolódó multimedia csomagokat, így a codec csomaggal sem hiszem, hogy külön foglalkoznának. De hátha tévedek.

-
válasz
Necronom
üzenetére
Majdnem ugyanaz minden topik sokszor.
(direkt ilyenek miatt csináltam a nevezett topikot!) ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Sajnos a Mate felületet nem ismerem, a Cinnamonnal nem tettél még próbát? Szerintem kezelhetőbb panel appok és program ikonoik kérdésében. Mondjuk a Cinnamon 4-et nem annyira bűvölgettem még, de az előzőeket jócskán.
Mate tweak-ot használod? Nem tudom ebben a panel kezelés dologban mennyire számít, de egy próbát megér, legfeljebb még jobban összekutyulsz mindent és kipróbálod a Cinnamont is.
-
válasz
zoltanz
üzenetére
Igazán nincs mit!
Mondanám, hogy ezt a media-codec csomagot próbáld felrakni a Buster-re, de szerintem függőségek kezelésére lenne szükség, azt nem tudjuk milyen mélységig.....úgy általánosságban azt írta a Mint-es Clem, hogy nem kompatibilis a LMDE 3 a Debian 10-zel, csak a 9-cel. Ha azelején vagy a Busternek, megpróbálhatod azért, én anno felraktam Debianra a LMDE repoját, abból frissítettem a Nemo-t és Cinnamont.(#10629) Necronom
Azok alapján, amiket leírtál, csak a Látóasszonyos topikban tudnának segíteni.

-
válasz
zoltanz
üzenetére
A helyzet nem egyértelmű, inkább kaotikus. A LMDE 3 frissebb csomagjai azon kívül, hogy a Debian 9-re épülnek a Mint Xapp csomagjai vannak benne pluszban, de elég sok saját Cindy-s csomaggal rendelkezik, amik régebbiek a Mint 19.1 csomagjainál és nincsenek meg Strech-ben :
példa
timeshift
18.6+cindy
18.9.1.2+tessa
buster, sid 19.01+ds-2 (előtte nincs)core
Xwayland, xorg is egyezik gyakorlatilag a Debian 9 csomagjaival, ez jellemző a core csomagokra.non-free helyzet még érdekesebb:
példa
nvidia-vdpau-driver
LMDE 3 384.130-1_amd64.deb (ez a jessie-backport verzió)
Strech 390.87-8~deb9u1Ahol előnyben van a LMDE 3, az a
[L:http://packages.linuxmint.com/pool/main/m/mint-meta/]mint-meta-codecs[/L], ez azonos a Mint 19.1 kodekcsomagjával, így egyértelműen frissebb a Debian 9meta-codecs-nél és a multimedia repoban lévőknél is.Minél többet mazsolázol a különböző csomagok összehasonlításával, annál inkább fenti véleményed fog kialakulni.

Nehéz PPA szerűen frissíteni?
Nem, nem nehéz. A fenti igencsak nem egyszerű összedrótozás miatt és a várhatóan felmerülő függőségek miatt gyakorlatilag értelmetlen lenne próbálkozni. (ez saját véleményem persze)
-
válasz
0xmilan
üzenetére
Milyen bugjai vannak a 19.1-nek?
Ne tőlem kérdezd, nálam nincs vele gond egyik gépen sem, de annyian írták már, hogy bugos, így aztán jobb a békesség alapon.....

Az sincs kizárva, hogy a Cinnamon 4 okoz náluk valamit vagy csak az új features-t vélik többen hibának. Például a panelen a KDE pines megoldása okozhat zavart, ha valaki megszokta az előző verziókat.
Persze a kérdező Mate-t használt eddig. (egyébként, ha jól emlékszem, a legújabb kiadást sokáig nem szoktam javasolni, de az a pár hónap lassan letelik) -
válasz
BMizutani
üzenetére
Ha jól tudom a Dell Ubuntu barát leginkább, sok gépet azzal telepítve is adnak el, még ha módosított is az oprendszer, a driverek alkalmasak mindenképpen. Itt egy pillanat alatt látod te is a linkeknél, mi a helyzet.
Emiatt nyugodtan megveheted. Szerintem azzal a DE-vel telepítsd fel a Mint-et, amit eddig használtál, de akármelyik jól fog futni rajta. Célszerű a Mint 19-nél maradnod, ne a 19.1-et rakd fel.
Biztonság kedvéért letöltheted a wifi drivert hozzá, ahogy kollága javallotta!
Ez is Ubuntu 11.10-zel is választható volt anno.
-
válasz
üzenetére
Persze, meg lehet oldani, de nem hosszú távra tettem fel a disztrókat, így nincs jelentősége, de mikor először futottam bele, eléggé bosszantó volt és ugye ott van a kezdő, aki kipróbál több disztrót is, nem live-ban.

de ahogy nézem a 19.1 bugjait és problémáit. Erősen hajlok az Antergos-Manjaro-Arco irány felé.
Érdekes ez, mert az én gépeimen inkább az Archklón vonalon jönnek elő problémák, Antergos konkrétan eltüntet mindent a meghajtóról már második esetben. Arco/Merge meg annyira változik folyamatosan, hogy sok idő kisilabizálni, mit is kéne most nekem letölteni vagy felrakni és honnan? Manjaro KDE-vel már kiegyeztem, az ottani, vélhetően KDE-s bugot kiküszöbölve akarom most megnézni a KDE-s kedvencemet, ami amúgy Kapitány és még valaki kedvence Mo-n. Chakra RC3 most még.
-
válasz
üzenetére
Dehogy töröltem, ahogy nézem, az elején abbamaradt......ezt látom a végén:
(valami tutira elvette a kedvem vagy más jutott eszembe......) Mindegy, nem való nekem az ilyesmi.
.......................................................................................
Miért a Linux Mint-ről írok?Egyszerű, mert ezt használom és leginkább ezt ismerem. Kezdőknek érdemes átfutni a blogot, ami lehetett volna egy címlapos írás is, de a kötöttségek miatt sem lett az.
A Linux Mint az Ubuntu mindenkori LTS (hosszú ideig támogatott) kiadásaira épül, nincsenek az Ubuntura jellemző köztes kiadásai, így a 18, és a további 3 kiadása (18.1-18.3) is LTS, tehát stabil kiadás. Van a Mint-nek LMDE verziója is, ami közvetlenül a Debian-on alapul, értelemszerűen ez gyakorlottabb felhasználók számára készült.
----úgy látom, még volna mit írnom--------- (ezt most írom)
Később modulárisra akartam szabni, mint itt. Ennél meg elhatároztam, hogy megvárom a Cinnamon 4-et, de az nem annyira tetszik, már a KDE koppintáson elakadtam, a panel pin vagy mi volt az.
-
válasz
üzenetére
Valóban ez a normálisabb út, hogy ott van, elérhető akár a grafikus Szoftverközpontból is a dolog, ha valakinek ez az egységes dolog kéne, a Mint ezt szerintem jól csinálta. Engem ez a Snap nagyon zavart, mikor felraktam valamelyik Ubuntut, már az elején bootkor elkezdett a háttérben ügyködni.....
A Manjaro.....na igen, nagyon népszerű lett, sokan használják, de akik csinálják, kicsit belefulladtak az elvárásokba. Wifit nem ismeri fel már több esetben is, akkor ott egy régebbi bug, amivel 2 napja is összefutottam, a Mint kernelt frissített és utána a Manjaro kernel hibával nem indult. Eddig azt hittem, ha utoljára telepítem a Manjaro-t, akkor egy apt rendszerű GRUB nem rontja el a Manjaro GRUB-ot, de elrontotta. Egy kezdő ezzel mit fog kezdeni?

Írtam egy blogot(végül nem fejeztem be), aminek ugyan nem ez volt a témája, de a bevezetőben feltettem egy-egy kezdőképet a Manjaro KDE-ről és a Mint Cinnamonról.....10-ből 8-an a képek alapján a Manjaro-t akarnák.
Ja, madarakról esik szó, mert a cím :

Ja a Manjaro-t követő képek.....
Szóval ebből flame lett volna, így ment a többi okos blogom mellé.........
Amúgy a Snap is hasznos lesz, csak ki kellene találniuk a végső használati módját, mert így nem az igazi.....de az irány ez, nem véletlen vannak már hárman is az Appimage-val együtt meg az említett Flatpack-kal.
Nekem akkor se rakjon fel majd egy gigányi adatot egy kis program miatt, még ha ezt később már nem is teszi. -
Vannak LTS disztrók, vannak rolling disztrók, dönteni kell, mit akartok használni.
Snap, Flatpak, Appimage meg csomagkezelő-független semirollingozó módon hozza mindenhová a friss áldást. Van, aki ezt akarja?
Biztos benne? 20MB-os csomagot 980MB-ból megoldja? köszi
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Becsszó, még mindig készül a Half-Life 3!
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Óra topik
- Sega, Nintendo - retro konzolok
- PlayStation 5
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- VoIP - mélyvíz (Asterisk és társai)
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10400F 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
- Apple iPhone 12 64GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / 100% akku
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3887, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Még szerencse, hogy a Mint szó elfelejtése esetén is milliónyi help van, ha már Ubuntu alap! (ahogy ez ravaszul kilogikáztad a hibajelentésed elküldése előtt)
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Akkor először ennek állok neki, legalább lesz tapasztalatom, mielőtt a Xiaomira felgyógyítom a Padavant.

Azért az öreg HP 8570p még túlél jó pár vadiúj consumer notebookot.

Ez jó hír! Ezek szerint az XFCE még mindig jó lightos gépekre.

Rowon