- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- hdanesz: Elektromos autózás - Hyundai Ioniq 28 kWh - 2018
- hdanesz: Hyundai Ioniq 28kWh - Első benyomások - második felvonás
- Lalikiraly: SÜNI energiaital.
- Gurulunk, WAZE?!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: MárkaLánc
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
King Unique
titán
Nekifogtam annak, amit javasoltál. A virtuális gép kiesett, mert a CPU miatt eleve csak 32 bites rendszer virtualizálható és annál nem EZ, hanem EZ az indítóképernyő van. Szóval fogtam az Arch ISO-t és kiírtam pendrive, majd bebootoltam róla, illetve csak akartam... kapásból a már fentebb említett Secure Boot hibaüzenet fogadott. Ezen a notebookon egyébként Win7-nél is most ugyanez van UEFI-ben [link].
Tehát az Arch esetében sincs meg a Secure Boot digitálisan aláírás
-
King Unique
titán
Nem, most a belső HDD-ről van szó. Azon a Windows lett elsőnek telepítve, ami UEFI-ben a FAT32-es EFI partíció mellett létrehoz magának egy helyreállítási és valami más (MSR) partíciót is. Gondolom részben ezek miatt is tud elindulni ilyen problémásabb esetekben is.
Van letöltve friss Arch ISO-m, de az nekem kínai...Először kicsit emésztenem kell, mielőtt élesben ráengedem.
-
King Unique
titán
Most a Windows elindul, de ami a vicc, hogy az F12 boot menüben nincs "Windows Boot Manager", csak az első helyen a "grub" bejegyzés.
Windowsnál gondolom a HDD-re rakott valamit, vagy ott megmaradt a helyreállítási partíciója, illetve megvan az eredeti 100 MB-os FAT32-es EFI partíció is.
Azt próbáltam korábban, hogy a Windowst újratelepítem és akkor első helyre kerül a "Windows Boot Manager". De azután sem tudok belépni a BIOS-ba. Szerintem lehet az is az oka, hogy másodikként az ubuntu / grub bejegyzés még ott figyel a menüben, úgy hogy nincs is Linux a gépen. Mert, amikor még korábban nem volt, akkor egymagában a Windows + UEFI esetén be lehetett lépni. Lehet valamit letilt ilyenkor, illetve erre mondtam, hogy nem lehet kiirtani a menüből. Ezt akartam az
efibootmgr
megoldással kitörölni, de az meg nem működik... -
King Unique
titán
Igen, másik gépen használható lenne talán UEFI-ben, de most jól megkevertem, gdisk ráment stb.
Nálad legalább működik azefibootmgr
ésLinux Boot Manager
opció is van. Én eddig akármilyen disztrót raktam arra a gépbe, csak azubuntu
bejegyzés szerepelt..."Azt javaslom neked hogy a win melletti ubuntu grubjat rakd ujra, abba konnyen berakod a win-t is"
Ezt egyelőre inkább kihagynám... pont fentebb említettem, hogy amikor Ubuntu 16.04 került a gépre, ugyan berakta a GRUB-ba a Windowst, de ha kiválasztottam, akkor nem indult el és hibaüzenetet dobott...csak az F12-es boot menüből indítva (HDD) tudtam működésre bírni. Korábban, amikor a Mint 18-nál a GRUB az sda5 partícióra került és EZT sem jelöltem be partícionálásnál, csak akkor indult a GRUB-ból a Windows. Érdekes...
-
King Unique
titán
Secure Boot az kb. eddig is volt valamilyen formában, a BIOS / UEFI-ben benne volt az opció és
enabled
értékkel. De ki volt szürkítve és nem lehetett be / ki kapcsolni. Szóval, ha még be is tudnék lépni, akkor sem tudnám kikapcsolni.
Nem tudom ez a chainload rendszerbetöltés mit takar pontosan. Én csak annyit vettem le az UEFI-s telepítésből, hogy az adott rendszer betöltőjét eleve berakja a boot listába és azt onnan nem nagyon lehet kiirtani. Max. ha telepítek egy új OS-t, akkor annak a rendszerbetöltője kerül az első helyre és az lesz az alapértelmezett.
Szóval a problémám az továbbra is fennáll és mivel nem tudom átállítani, így a másik HDD-n lévő rendszereket sem tudom használni. Másik gépbe meg hiába rakom át, mert az akkor másik alaplapot is jelent. A Windows meg úgy tudom nálam nem retail verzió és alapból az alaplaphoz van kötve a licence. Tehát, ha továbbra sem tudom megoldani a problémát, akkor nem marad más, mint az újratelepítés. Aminek kifejezetten örülök... -
King Unique
titán
Megcsináltam, amit írtál és sikerült végigvinni. A legutolsó parancs jól jött, mert anélkül chroot alatt az
apt-get install grub-efi-amd64
folyamatosan hibaüzenetet dobott. Viszont utána jött a feketeleves...Amikor újraindítottam a gépet és rá volt dugva USB-n a külső SSD, akkor az alábbi hibaüzenetet kaptam:Secure Boot
Image failed to verify with *ACESS DENIED*.
Press any key to continue.Majd leokézva továbbugrott és betöltött a Windows, de az is már javítással kezdett. Az F12-es boot menüben most sima "grub" bejegyzés van az első helyen a korábbi "ubuntu" helyett. Hiába megyek az előbbire, nincs GRUB és az Ubuntu sem indul. Csak a Windows működik, az túlélte.
Amúgy még a teljes művelet előtt rápróbáltam és ha Ubuntu alatt nyomtam egysudo update-grub
parancsot, akkor felismerte és berakta a külső SSD-n lévő rendszereket a menübe. Utána booltoltak MBR alapon is, illetve agdisk
átkonvertálás után is. Viszont utóbbi művelet után ugyanaz a hiba jött elő, ami korábban említettem a másik topikban [link].
Szóval, ha újratelepítem a helyi lemezre a Linuxot / GRUB-ot, akkor vsz megint működésre bírhatók a külső meghajtón lévő rendszerek is. De a fentebb említett megoldást viszont jobb, ha nem erőltetem.Azért köszönöm a segítséget!
-
King Unique
titán
Nyomtam a GRUB-nál egy Esc billentyűt, annál bejött egy alapszintű konzol. Majd beírtam az
fwsetup
parancsot, aminél újraindult, pár másodpercig fekete képernyő és villogott a kurzor. De utána az F12-es boot menübe dobott, ahol az "ubuntu" a legelső bejegyzés, második a HDD. Amúgy jól csinálhattam, mert kb. ez történik Windows esetében is, ha az említett opciót választom.Szóval ez sem jött össze...
-
King Unique
titán
válasz
King Unique #6184 üzenetére
Hát ez megint negatív:
~$ sudo systemctl reboot --firmware-setup
Cannot indicate to EFI to boot into setup mode: No such file or directory -
King Unique
titán
Azt már próbáltam és nem engedi...
Itt ilyen téren csak az újabb verzió jelentene megoldást, de az meg nincs hozzá a gyártó oldalán. Köszönöm a linket, majd megnézegetem, főleg a
systemctl
módszert, az tűnik egyszerűbbnek. De igazából sok reményt nem fűzök hozzá.
Igen, nyilván vastagon az övék is, ez nem vitás. De az érdekes, hogy már a korábbi esetnél is pont a Linux UEFI-s telepítése után volt ugyanilyen hiba, ami általában a többi netes találatnál is szerepel. És most a Windows telepítése után meg semmi, működött F2-vel a belépés. Majd miután felraktam a Mintet is, utána megint eltűnt a belépési lehetőség.(#6183) colomb2: hát mivel lövésem sincs hozzá, illetve most idegzetem és türelmem sem belemélyedni, ezért kb. az lenne a legjobb. De persze a fentebb javasoltat még megpróbálom, hátha.
-
King Unique
titán
Tehát átkonvertálom, majd a külső SSD-re csinálok egy X 100 MB-os FAT32-es partíciót. Utóbbinál valamit kell pluszba jelölni, állítani? Aztán
sudo apt-get install grub-efi-amd64
, majd a másik parancs. Utóbbit gondolom nemcsak be kell másolni, hanem az egyedi azonosítókat beleírni, amiket viszont nem tudok. Illetve, mivel ezen a gépen az UEFI külön állatfaj, így ki tudja ez mit csesz el rajta megint...Ez az UEFI shell Linux alatt nekem megint kínai, pontos instrukciók nélkül nem nagyon fog menni.
Köszönöm az eddigieket!
-
King Unique
titán
Akkor ezek szerint adatvesztés nélkül átkonvertálja és utána rendesen bootol is UEFI-ben
A korábban kérdezett dologra itt a válasz:
~$ efivar -l
89f023ba-b516-4dd3-976b-6c145fb043db-OilSetupDefaults
c3eeae98-23bf-412b-ab60-efcbb48e1534-SMBIOSELOGNUMBER
c3eeae98-23bf-412b-ab60-efcbb48e1534-SMBIOSELOG000
c4975200-64f1-4fb6-9773-f6a9f89d985e-SaPegData
8be4df61-93ca-11d2-aa0d-00e098032b8c-PlatformLang
4fee3d67-18f4-4217-ba7b-bc538148382a-OemVariable
e6c2f70a-b604-4877-85ba-deec89e117eb-PchInit
af9ffd67-ec10-488a-9dfc-6cbf5ee22c2e-AcpiGlobalVariable
8be4df61-93ca-11d2-aa0d-00e098032b8c-DIAGSPLSHSCRN
8be4df61-93ca-11d2-aa0d-00e098032b8c-PK
8be4df61-93ca-11d2-aa0d-00e098032b8c-KEK
d719b2cb-3d3a-4596-a3bc-dad00e67656f-dbx
d719b2cb-3d3a-4596-a3bc-dad00e67656f-db
c2873663-b2cb-4f7a-8548-a60411f5ec86-SFRM_NVRAM
0ec1a7f5-4904-40a0-8eab-4bcc4666da45-PbaStatusVar
8be4df61-93ca-11d2-aa0d-00e098032b8c-SecureBoot
8be4df61-93ca-11d2-aa0d-00e098032b8c-SetupMode
b84a95d8-3592-4e3c-a02e-3b474a1f1dab-IffsHashData
180093b0-12a5-4a96-9eb7-2510afdf39a5-IffsConfig
5073de12-a4c1-457d-ba99-f16fb0e3ce97-IffsFlag
23771b23-e15a-4805-920a-4f1e84b54abc-AoacWakeStatus
0382f3df-35d3-4716-8219-3f6f8275848e-CpuOnlyReset
f31bce44-4db9-40fc-93ab-4de140657b91-CpuCmpSmt
320c081f-b8ca-40ad-a6bf-30211e51ec0e-CpuRatio
8be7835f-ade6-4bed-9777-3ec4ce1f6044-ScramblerSeedCmosLocation
6403753b-abde-4da2-aa11-6983ef2a7a69-TpmAcpiData
5e724c0c-5c03-4543-bcb6-c1e23de24136-TpmSaveState
8be4df61-93ca-11d2-aa0d-00e098032b8c-SimpleBootFlagIlletve a korábban említett cikk végén lévő
efibootmgr
megoldás nem működik:~$ sudo efibootmgr
No BootOrder is set; firmware will attempt recovery~$ sudo cd /boot/efi/EFI
sudo: cd: command not found -
King Unique
titán
Igen, az is benne van, de az is nyilvánvaló, hogy a Linux telepítése okozta a problémát... ugyanis UEFI-s Windows telepítés után még nem volt semmi gond. A Windowsban valóban van olyan opció, amivel be lehet lépni a BIOS-ba, de esetemben jelenleg nem működik. Kis gondolkodás után jön egyből a GRUB...
A BIOS-t illetően az enyémen eredetileg a 62CN40WW volt, azt frissítettem a 62CN97WW-re. Újabb nincs, illetve előzőre visszaflashelni sem engedi és kétlem, hogy a 62CN37WW működne, ami hivatalosan már fent sincs a gyártó oldalán. Szóval ismételtem jól megszívtam... -
King Unique
titán
Ok, majd holnap megnézem.
(#6171) nemurea: elvileg nem szabadna ilyennek előfordulnia, de a neten több találat is van hasonló problémára. Illetve itt nem is a HDD partícióstílusa a lényeg, hanem hogy a Linux telepítés után kezdődtek a gondok, azóta nem tudok belépni a BIOS-ba. Amikor UEFI-ben elsőnek a Windowst felraktam, akkor még be lehetett.
USB-ről tud bootolni a gép, a boot menüben volt korábban "USB HDD" opció és működött is. Viszont itt az a gond, hogy most alapból a GRUB tölt be Ubuntuval és pendrive-ról max. F12-t nyomva és onnan kiválasztva tudok bootolni. Próbáltam az akku ki, elem ki, HDD ki és bekapcsológombbal ilyen-olyan reset opciókat, de nem használt egyik sem. Korábban is csak a BIOS frissítés segített, de az most nem járható út, mivel már a legújabb van rajta. -
King Unique
titán
válasz
fradi81 #6166 üzenetére
A GParted az biztosan törli, de ennél a fentebb
gdisk
megoldásnál nem tudom. Azzal nyilván nem érek semmit, ha legyalulja, akkor már inkább én magam célirányosan.
Amúgy Windows alatt a külső partícionáló programok megcsinálják adatvesztés és hiba nélkül, legalábbis pl. NTFS-nél. Elvileg aktív az opció külső SSD-n is, de szerintem csak elcseszné az Ext partíciókat. Korábban már játszadoztam ilyennel és utána az Ext4 = Kifogástalan elsődleges partíció RAW lett Windows alatt... -
King Unique
titán
Emlékszem a BIOS beállításokra, de ilyen opció nincs benne az fix. A korábbi Mint telepítés is nyilván belerakta a saját bejegyzését és annál csak annyi különbség volt, hogy nem jelöltem be a fenti módon, illetve sda5-re ment a GRUB. De annál indítható volt utóbbiból a Windows is. Viszont Ubuntunál mégis elcsesződött valami nagyon...
(#6161) colomb2: tehát inkább ne próbáljam?
Illetve az egy dolog, hogy jó esetben adatvesztés nélkül átkonvertálja GPT-re, de pusztán annyi elég neki, hogy utána fullosan működjön UEFI-ben és nem kell semmi mást átállítani?
(#6164) sonar: azt korábban próbáltam és meg is oldotta, de most eleve a legújabb van rajta. Viszont downgrade-elni nem lehet, de ezt fentebb talán már említettem is.
-
King Unique
titán
válasz
kislaci #6159 üzenetére
Nem tudom most melyikre gondolsz, de nálam fastboot eleve nincs, illetve a Secure Boot is inaktív, mert ezen a xar kis notin valami egyszerűbb UEFI van. A fast startup meg alapból ki van kapcsolva a Windowsban.
De az jó, hogy korábban a Mint telepítése után még volt az F12-es boot menüben Windows Boot Manager és a GRUB-ban kiválasztva is indult. Majd most az Ubuntu telepítése után nincs és utóbbiból már nem megy...igaz korábban nem, de most telepítésnél bejelöltem ezt. Ez elvileg nem formázza a meglévő efi partíciót, de valahogy mégis belerondított. A fene enné már meg... -
King Unique
titán
válasz
King Unique #6156 üzenetére
Hát szívás ez az egész...most a GRUB az alapértelmezett, Ubuntu betölt, de a Windowst kiválasztva hibaüzenetet dob...Utóbbi szerencsére elindul, ha F12-vel kiválasztom a HDD-t, de az elején nyomott egy diagnosztikát és javítást. Vagyis most csak F12-vel indul a Windows, f@sza...
-
King Unique
titán
~$ sudo gdisk /dev/sdc
GPT fdisk (gdisk) version 1.0.1
Partition table scan:
MBR: MBR only
BSD: not present
APM: not present
GPT: not present
Found invalid GPT and valid MBR; converting MBR to GPT format
in memory. THIS OPERATION IS POTENTIALLY DESTRUCTIVE! Exit by
typing 'q' if you don't want to convert your MBR partitions
to GPT format!
***************************************************************Ez amúgy csak simán átkonvertál adatvesztés nélkül??
Továbbá megpróbáltam még ezen cikk végén található leírás alapján a bejegyzést törölni UEFI-ből, hátha azzal helyreáll a BIOS-ba való belépés. Mert ugye alapból ott virít az "ubuntu" bejegyzés, úgy hogy nincs is Linux telepítve...vsz a korábbi telepítés után maradt ott. Most telepítettem gyorsan egy Ubuntu 16.04-et, de nem működik a parancs....
~$ sudo efibootmgr
No BootOrder is set; firmware will attempt recoveryVannak a neten ilyen hibaüzenetre találatok, de nem tudom mit kéne csinálnom és hirtelen kedvem sincs hozzá...tripla szívás.
-
King Unique
titán
A másik lemez a Legacy boot módban való telepítés miatt nyilván MBR. De ott amúgy is az EasyBCD-s megoldással lettek felrakva, szóval az még bekavarhat. Viszont van egy külső SSD-m is, amire normál módon lett telepítve több Linux és szintén MBR. Utóbbit már rápróbáltam, de nyilván nem indultak. A GParted meg csak a lemez törlésével tudna GPT-re konvertálni. A Windowsra való külső partícionáló programok tudnak oda-vissza adatvesztés nélkül, de azok meg azt Ext fájlrendszert nem nagyon kezelik. Bár utóbbit majd még meglesem jobban.
-
King Unique
titán
De, most bootol a Windows és korábban, amikor GRUB volt, akkor indult a Mint + Windows is. Csak a BIOS-ba nem tudok belépni és visszaállítani Legacy bootra. Mert nyilván nem akarom a másik HDD-n lévő rendszereket (több Windows + Linux) mind újrapakolni + beállítgatni UEFI-ben, mert az nagyon időigényes lenne.
-
King Unique
titán
Próbáltam már azt is, meg egyebeket, de eredménytelen...akkor sem tudok belépni a BIOS-ba.
Igen, valóban vannak az UEFI-s telepítésnek előnyei, az is frankó, hogy a GPT nincs 4 db elsődleges partícióra korlátozva, mint az MBR stb. Viszont előbbivel rengeteg szívás is akadhat és van amikor a sima Legacy boot problémamentesebb. Legalábbis dual-boot megoldásnál az én esetemben mindenképpen. -
King Unique
titán
Mondjuk a problémát okozó telepítésnél nálam az sdax-re volt rakva a GRUB és azt hittem, hogy utána a Windows rendszerbetöltője marad az alapértelmezett, de restart után egyből indult a GRUB és kiválasztható volt mind2 OS. Tehát az UEFI-s telepítés ilyen téren kicsit más. Az az EasyBCD-s megoldás meg mint kiderült, csak Legacy bootnál működik. A másik HDD-n úgy vannak telepítve a Linuxok és ott nincs is vele semmi probléma.
Szóval nem tudom pontosan mi okozta a hibát, de a BIOS-ba nem tudok belépni és ez nagy szívás... korábban is csak a BIOS frissítése oldotta meg, de már a legújabb van rajta és nem tudom tovább frissíteni. Valamint ennél a típusnál downgrade-elni sem engedni. Dupla szívás... -
King Unique
titán
Értem, tehát akkor csak kijelölöm és leokézom a meglévőt, mint amikor már van swap partíció?
Pedig esetemben biztos, hogy van köze hozzá, mivel a Windows UEFI-s telepítése után még jó volt, be tudtam lépni a BIOS-ba, váltani a boot módok között. A Linux telepítése után kezdődtek a problémák...Az eredeti HDD-n meg minden OS Legacy módban lett telepítve és cseszhetem. Hiába rakom vissza, nyilván nem indulnak el, mivel nem tudok boot módot választani és átállítani... -
King Unique
titán
Hogyan is van ez az UEFI telepítés és EFI partíció pontosan
Ha pl. Windows - Linux dual-boot van és előző létrehozott már egy ~100 MB-os EFI partíciót, akkor nem kell a Mintnek külön még egyet csinálni, hanem az előbbit használja? Esetleg azt partícionálásnál ki kell így jelölni, még ha nem is formázza? Igaz, formázni nem is kéne, mert akkor vsz a másik OS fog elindulni. Csak mert én nem csináltam neki külön és az egyik laptopot sikerült félig-meddig hazavágnom...
A Linux telepítése után ugyan volt GRUB és indult mindkét rendszer, de utána sehogyan nem tudtam F2-vel belépni a BIOS-ba és azóta hiába lett ledózerolva a lemez, újrarakva a Windows, de most sem tudok és az F12-es boot menüben továbbra is ott szerepel másodikként az "ubuntu" bejegyzés. Végső ötletem, hogy újratelepítem a Mintet / Ubuntut és ezen leírás végén lévő efibootmgr módszerrel teljesen eltávolítom.
De az biztos, hogy még egyszer nem fogok azon a gépen Linuxot UEFI-ben telepíteni... -
King Unique
titán
válasz
kislaci #6118 üzenetére
Nekem is van My Passportom és pont annál villog standby állapotban / leválasztás után a LED 2 másodpercenként. Viszont ez egy gyári, firmware szintű beállítás, amivel nem nagyon lehet mit kezdeni.
A Disks (Lemezek)—►
meghajtóbeállítások USB HDD-nél nem feltétlen aktív, mivel nem minden vezérlő támogatott. Illetve akad ilyen téren a Mint 17.3 vs. 18 között is van különbség, amiről nemrég az új cikkemben is írtam. Továbbá, ha aktív is a beállítási lehetőség, az USB HDD-nél nem feltétlen lesz eredményes [link]. Max esetleg a gyárinál kisebb értéket megadva működik. -
King Unique
titán
válasz
kislaci #6104 üzenetére
Ez leginkább a külső merevlemeztől, illetve annak firmware beállításaitól függ. Nálam a rendszert alvó módba kapcsolva (felfüggesztés) leáll benne a merevlemez & a LED kialszik Linux és Windows alatt is egyaránt. Viszont van, amelyiknél csak a LED alszik ki, de a HDD pörög tovább, vagy mindkettő aktív marad. Aztán olyan is akad, amelyiknél leáll a HDD, de a LED 2 másodpercenként villog stb.
Nem adtad meg, hogy pontosan milyen modellről van szó, de amúgy nem nagyon tudsz vele mit kezdeni. Illetve, ha egyes típusoknál lehet is firmware-t frissíteni + ezt-azt beállítani, általában az is csak Windows alatt kivitelezhető. -
King Unique
titán
Na ez jól jött, mert nálam Windows, de akár Linux alatt is mindig elállítódik az óra...
Nekem korábban még ezt ajánlotta valaki, de továbbra is elállítódik az óra, főleg Windows alatt.(#6084) hódmaci: a normál MSO 2010 az megy, meg talán esetleg a 2013, de utóbbi nem biztos. Viszont a O365 tudtommal nem...
(#6085) lev258: az O365 = offline + online. Amire te gondolsz az az Office Online, de az eleve korlátolt tudás terén.
-
King Unique
titán
válasz
Dr.FantastiK #6055 üzenetére
Azért ilyenkor jó lenne megadni, hogy pontosan milyen hardverekkel, mert gondolom SSD lehetett alatta. Én múltkor a 17.3-at telepítettem USB 3.0 pendrive-ról
—►
külső SSD-re, de az nem 3 perc volt, hanem több(szöröse). De az igaz, hogy tényleg elég hamar feltelepülnek és utána a rendszer lefrissítése is gyorsan megvan.(#6057) ubyegon2: órákig a Windows szimpla telepítése sem tart, főleg az újabbaké nem.
Ott, ami igazán időigényes, az a frissítés, ami terén messze a 7-es a legxarabb és a 2 újabb rendszer abban is jobb. Főleg a X-es, aminél eleve mindig kb. az aktuális up to date ISO-t lehet lehúzni és a drivereket is kapásból letölti + feltelepíti.
-
King Unique
titán
válasz
kislaci #6053 üzenetére
Én felraktam és nyilván az, a telepítőben is eleve kiválasztható a magyar nyelv. Bár a Firefox nálam angol maradt, de ez mondjuk a 17.3 MATE kiadásnál is így sikerült...
Igaz utóbbinál aszem utólag leszedte automatikusan a magyar nyelvi csomagot hozzá, de a helyesírásellenőrzőt nem állította át.
-
King Unique
titán
Feltoltam pendrive-ra a 18 Cinnamont és megy szépen. A korábban említett kontráknál az első kettő megszűnt, vagy legalábbis nem tapasztaltam. A frissítéskezelő azért kicsit trükkös, mert első indításkor alapból a második opció van bejelölve, ami ezt eredményezi. Tehát célszerű inkább az elsőt választani, vagy manuálisan átállítani. Valamint kicsit fura volt, hogy az alap háttérképnél lehagyták a számozást (18), azt hittem, hogy csak a béta verzióban ilyen.
(#6046) Dhampir: igen, ezeket is szokták, + még az itt lévők is megold(hat)ják. De annyira nem érdekel, amúgy sem kedvencem a 7-es és otthon csak ritkán használom.
-
King Unique
titán
válasz
donmackó #6027 üzenetére
Ez nem Windows.
A grafikus frissítéskezelő is fel fogja ajánlani, illetve ki lehet választani. -
King Unique
titán
Most a későbbiekben csak Mint lesz azon a gépen, vagy Windows 10 - Mint dual-boot? Mert, ha utóbbi, akkor nyilván az adott spec. programokat is előbbi rendszeren tudod majd futtatni és nem kell bonyolítani a dolgot. Ilyen igényeknél én amúgy is a dual-boot megoldásra szavaznék.
Amúgy rövid távú használatnál azért bírja a pendrive Ext4 fájlrendszerrel is, illetve szükség esetén kikapcsolható a naplózás: [link], [link]. Bár mondjuk utóbbit még nem próbáltam és nem tudom okoz-e ez esetben valami problémát?
-
King Unique
titán
válasz
Mtbsrác #5968 üzenetére
Igen, én linkeltem. Újra nekifutva már nekem is sikerült telepítenem Mint 17.3 Cinnamonra. Korábban a
sudo apt-get -f install
le akart szedni egy csomó mindent [link], de most lefutott "rendesen".Viszont a kiírt Win7 x64 ISO továbbra sem akart bebootolni... A program igazából csak NTFS-re formázza a pendrive-ot és rámásolja az ISO fájl tartalmát. Viszont a partíciót nem teszi aktívvá (boot flag). Márpedig, hogy egy Win7 Legacy módban bebootoljon, ahhoz általában ez is kéne. Ha GParted segítségével teszek rá boot flaget, utána már ok.
Szóval ez így elég gány megoldás és azért elvárná az ember egy ilyen programtól, hogy ezt automatikusan megcsinálja...
Egy Rufus az ilyet kapásból beállítja. Valamint ennyi erővel ugyanott vagyok, ha magam formázom NTFS-re + rámásolom a fájlokat + boot flag.
-
King Unique
titán
válasz
Mtbsrác #5964 üzenetére
Nálam a WinUSB a deb fájlos és a terminálos telepítésnél is függőségi hibákat dobott...a szoftverközpontban meg eleve nincs is benne. + A ráadás, hogy Voyager remaster alól kiírtam vele egy Win7 Professional & Win10 Pro ISO-t és nálam egyik sem akart bebootolni, se Legacy, se UEFI módban. Ez jó...
A Mintstick meg eleve a Mint része és szintén semmit nem ért... FAT32 / NTFS fájlrendszerre formázva sem bootolt be egyik Windows sem.
Egyedül az UNetbootin (494) működött, de az is aszem csak NTFS + Legacy boot esetén. Illetve a korábban említett manuális fájlmásolás + xy beállítás volt még eredményes.Szóval egyik sem egy Rufus...
-
King Unique
titán
válasz
Mtbsrác #5959 üzenetére
Így: [link], [link].
Bár a WinUSB lehet nem fog menni, mert korábban én is rácsesztem vele: [link].Illetve akár az is elég lehet, ha felcsatolod az ISO fájlt és a tartalmát manuálisan rámásolod a pendrive-ra + beállítod előtte a megfelelő fájlrendszert, aktívvá teszed a partíciót, ha szükséges stb.: [link]. Persze, ha UEFI boot, akkor Win7 esetén problémásabb a dolog...
-
King Unique
titán
A 18-as MATE beta kiadását még nem próbáltam, de lehet itt-ott jobban működik, mint a Cinnamon. Már ezt a fényerő dolgot sem értettem, hogy 17.3 alatt előbbinél mért ok, utóbbinál mért nem...
Nálam fent van az Ubuntu & Ubuntu MATE & Kubuntu 16.04, de pár kisebb bugtól eltekintve viszonylag jól működnek. Hát igen, az eltérő hardveres környezet. -
King Unique
titán
Linuxoknál nem mélyedtem bele, de ott korábban a Secure Boot támogatása is problémás volt. Nem kell semmit manuálisan bütykölni, ha Windows alól a Rufus nem csinálja meg jól, akkor kb. semmi. Persze azt nem tudom, hogy a pendrive és az ISO ok-e (nem mókolt)? Illetve, ha jó opciót választottál és bebootol rendesen, akkor vsz jól írta ki. Ha restart után elhasal, akkor ott lehet más probléma lesz. Amivel kapcsolatban pedig az itteni topikjában kéne érdeklődni, illetve akár a javítást is meg lehetne próbálni a telepítővel.
-
King Unique
titán
"Az uefi-s usb-s windows 7 telepítőt a "másolgatós " módszerrel csináltam, a rufusz megoldással nem indult el a telepítő, hibakóddal leállt."
Az UEFI-hez való opciót állítottad be neki [link], jó a pendrive? A Rufus eddig mindenkinél megcsinálta jól, még NTFS-re formázva is működött bizonyos gépeken. Win7-nél pont a manuális másolgatós módszer problémásabb, mert a rendszer eleve elavultabb és korlátoltabb UEFI terén, mint az újabbak... De elvileg a gyári DVD lemezről is telepíthető. Az említett hibaüzenettel meg a másik OS topikjában kéne érdeklődni. Illetve meggondolni ezt az egész UEFI-s telepítést, mert eleve inkább az újabb Windowsok profitálnak belőle.
-
King Unique
titán
Ubuntu / Ubuntu MATE 16.04 alatt nem. Illetve ott max. csak néha fordul elő, hogy kicsit lassan épül fel a kapcsolat, vagy szakadozik. De Mint 18 alatt ennél rosszabb a helyzet...szóval ez szerintem inkább Mint specifikus probléma. Fentebb már megadtam a típusát, illetve egy TP-Link TL-MR3220 router.
-
King Unique
titán
Telepítés után, amikor először megnyitottam a frissítéskezelőt, akkor felajánlott 3 opciót. A második volt az alapértelmezett, hagytam azon.
ITT nálam is ki van kapcsolva, de a fentebb lévő helyeken viszont be van jelölve. Tehát igen, valóban az volt a gond.
(#5896) lev258: mivel új főverzió, azt hittem kicsit több újdonság lesz, de ezek szerint nem. Na mindegy, azért így is ok és legalább vannak a 18-asnak pozitívumai is. Bár a Wi-Fi az eléggé (sz)akadozik, remélem a végleges kiadásban ezt javítják.
-
King Unique
titán
válasz
gery2123 #5886 üzenetére
Én tegnap feltoltam a Mint 18 Cinnamon 64 bit béta verzióját egy USB 3.0-ás pendrive-ra ezen leírás alapján. Laptopról van szó, Intel alapú (Sandy Bridge), Intel HD Graphics 2000 VGA, Atheros AR9285 WLAN stb. Rövid idejű használat után első körben az alábbiakat tudnám hozzáfűzni.
Pro:
• Stabilitással nem volt gond, nem borult meg a rendszer, vagy ilyesmi.
• Megszűnt a korábbi fényerő beállítási probléma [link].
• A bejelentkezéstől számított "lassú" behozatala az asztalnak is mintha javult volna.
• Jók az új fekete alap háttérképek és az újak közt is akad néhány cool.Kontra:
• A Wi-Fi kicsit nehezen éledezik...a rendszer felállása után is van egy kis fáziskésés, vagy épp kapcsolateldobás.
• Firefox alatt, ha egy hivatkozásra jobb klikkelek, akkor egy rakás felesleges dolog is benne van a menüben.
• Frissítéskezelő kicsit fura, pl. az 5-ös szintű frissítéséket is megjeleníti, holott nincsenek bejelölve.
• Számomra érdekes és komolyabb újdonságokat (felület, működés) nem véltem felfedezni, egy kicsit többet vártam volna. -
King Unique
titán
Akkor mért nem DVD-ről telepítesz, tán nincs optikai meghajtó? Illetve nem értem minek ilyen átalakításokkal szórakozni, ha az ISO-k eleve letölthetők az MS olaláról is [link]. Ha UEFI-s (?) telepítőt akarsz pendrive-ra csinálni, akkor meg eleve a Rufus-t érdemes használni. Az megcsinálja rendesen. Illetve a Win7 ilyen téren amúgy is korlátolt [link]...
Kérlek használd alul a "Link" opciót, mert ez így kissé zavaró! Illetve a képek mehetnek a PH! saját tárhelyére (Képfeltöltés a szöveghez), ahol később is megmaradnak!
-
King Unique
titán
Amúgy lehet külső HDD-re is elkészíteni a Linux telepítőt, sőt magát a rendszert is lehet oda telepíteni. De, ha van kéznél egy pendrive, akkor érdemesebb inkább azt használni. A telepítő kiírásához Windows alatt pedig eleve a Rufus javasolt [link].
Illetve döntsd el, milyen módban telepítesz (Legacy | UEFI) és a lemez is annak megfelelő legyen (MBR | GPT). Valamint lehet nem feltétlen szerencsés GParted által piszkálni, ha már Windowst telepítesz először, akkor ott a diskpart, grafikus tool a partíciók létrehozásához stb. -
King Unique
titán
Itt az a kérdés, hogy ha tényleg Legacy boot, akkor mért volt GPT a partíció? Illetve hogyan törölted, mert GPartedben nem elég csak a partíciókat törölni, hanem msdos (=MBR) partíciós táblát kell rá tenni. Szintúgy a Windows telepítőben sem elég grafikus felületen törölni a partíciókat, hanem eleve diskpart módszerrel kell legyalulni a lemezt és esetleg átkonvertálni. Windows telepítőben a Shift + F10 gyorsbillentyűvel is megnyitható a parancssor.
A Win7 visszaállítása felől meg legjobb, ha a topikjában érdeklődsz. -
King Unique
titán
-
King Unique
titán
válasz
y510problema #5450 üzenetére
OK, megnézem majd és kipróbálom.
Köszönöm! -
King Unique
titán
Üdv!
Azt, hogyan lehet beállítani Mint 17.3 Cinnamon és MATE alatt, hogy más rendszerek partíciójának ikonjait ne pakolja ki állandóan az asztalra
Egy külső SSD-ről van szó, amire több Linux van felrakva és minden egyes alkalommal automatikusan felcsatol minden partíciót és az asztalra is kirakja mindegyik ikonját. Sőt, a meglévő többi (saját mappa, FF, LO, terminál stb.) ikonra is rápakolja őket, ami kicsit zavaró... Az Ubuntuban be lehet állítani, hogy vegye ki az indítóból (oldalsáv), de Mint esetén nem találtam ilyen opciót. -
King Unique
titán
Nálam a W-ből 7/8.1 egyelőre az etalon, főleg utóbbi a kedvenc. A X-es csak próbálgatni van fent, de ilyen alvó módból felébresztéses hibát nem tapasztaltam. Vagy, ha a kikapcsolt gépet kapcsolja be éjjel, az elég extrém lenne...de olyat sem vettem észre. Igaz nálam a muli-boot miatt alapból ki van kapcsolva a fast startup, mert azt rendszertől függetlenül ki kell ilyenkor.
Ha már az Ubuntunál lesz Unity 8, akkor Mintben is elférne egy KDE 5. Utóbbi lehet bugos itt-ott, de a 4-es már elég uncsi és manapság úgyis a flat dizájn megy.(#4871) Syl: gondolom hardveres oka van főleg, mert lehet másik gépen meg jól működne.
-
King Unique
titán
Ja, nálad meg felébreszti a gépet, ahogy olvasgattam. Én ilyet nem tapasztaltam, max olyat, hogy ha rendesen leállítom a rendszert és ezzel kikapcsolom a laptopot, akkor újra bekapcsol...bár ezt nálam már eljátszotta párszor az Ubuntu 15.10 is. Jó kis fícsör ez is.
Windows alatt nem csinált ilyet soha.
Amúgy ez a fényerő azért is bosszant, mert a 17.3 Mate kiadásnál meg simán működött. Csak annál a felület nekem túl puritán és a beállítási lehetőségek is korlátoltak. A Cinnamon meg pont a kedvenc, de azért csak megszívat ilyen hülyeségekkel...
Majd kipróbálom pendrive-on a KDE változatot is, de nekem a KDE 4 nem tetszik annyira, inkább már az 5-öst szoktam meg. Viszont az csak a 18-as verzióban fog debütálni, ha jól tudom.
-
King Unique
titán
Ha jól olvasom, akkor Linux Mint 18 május/ június környékén fog megjelenni [link]. Remélem abban már meg lesz oldva ez a laptopos fényerő probléma, mert 17.3 Cinnamon esetében sehogy nem tudom beállítani, hogy megjegyezze az adott értéket...
holott ugyanaz korábban 17/17.1/17.2-nél simán működött.
(#4863) lev258: már megvolt [link]
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #4860 üzenetére
Pontosítás végett másik topikban a szaki sem erősítette meg az íráskímélés szükségességét és a megszólításnál inkább ő kívánt helyesbítést... Az "egyesekben" nincsen semmi negatív, gyakorta használatos szó, de volt itt más téves értelmezés a korábbi szavak kapcsán is [link].
END
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #4855 üzenetére
Viszont még mindig nem teszel különbséget bizonyos dolgok között és összemosod őket. Nem fogom még egyszer leírni, hogy mi az xy funkció működéséhez szükséges optimalizálás és egy manapság nem feltétlen létszükségletnek számító íráscsökkentés között a különbség.
A fórumtárs eredeti felvetése az volt, hogy pl. a sleep és hibernálás tönkreteszi-e az SSD-t? Hát vsz nem, mert nem fog rá pár év alatt X 100 TB írást generálni. Ha egy jóval terebélyesebb Windowsnál nem okoz gondot, akkor egy Linux esetében sem fog. Mi ebben a felelőtlenség, talán vannak tesztek, beszámolók, amik ennek ellenkezőjét alátámasztják? Nem találkoztam még ilyennel, itt a fórumon sem. Ráadásul abban a topikban az illető, aki engem is kiokított, pl. SSD-re torrentezik és még úgy sincs gond a meghajtóval.
Szerintem ezzel ki is van vesézve a téma. Aki akarja, persze követheti a leírást és beállíthat aprólékosan mindent A-Z-ig. De, aki nem, vagy csak A-G-ig, az övé sem fog csak úgy tönkremenni. Előbb fog közbeszólni inkább a tervezett elavulás, programozott élettartam.A KU olyat nem írt, nem kell kiforgatni és mártírkodni...
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #4852 üzenetére
A HD Sentinel linuxos verziója elég basic, nem hiszem, hogy ezen adatokat mutatná.
amúgy meg szerintem ez a stílus és kifakadás már kicsit sok, gyerekes...
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #4835 üzenetére
"Ti ketten meg azt mondjátok erre, hogy mind értelmetlen marhaság. Ezzel nincs baj, csak az aggaszt, hogy ezt a véleményt hangoztatjátok, holott ezek azért hasznos dolgok. szerintem"
Mese... nem ezt mondtuk. Pusztán azt, hogy nem létszükséglet a kímélő beállításokat alkalmazni, ha egy jóval erőforrás igényesebb rendszernél sem okoz különösebb gondot ezek hiánya. Amit a gyakorlat, itteni SSD topikok megint igazolnak. Azok a beállítások és optimalizációk, amelyek bizonyos funkciók megfelelő működéséhez kellenek, azok természetesen szükségesek. Valamint a tesztben bemutatott olyan durva terhelést sem fog vsz a felhasználók többsége pár-néhány év alatt elérni, ami gondot okozna írásmennyiség tekintetében. Előbbire visszautalva a gyorsítás kapcsán, ha egy kategóriákkal hardverigényesebb rendszer nem lassul be natúr beállításokkal használva SSD-n, akkor egy alapból jóval kisebb erőforrás igényű sem nagyon fog. Aki mindezen állításokat annyira firtatja, mutasson példákat, teszteket az ellenkezőre! Én tovább nem ragozom, aki nagyon be akar állítani xy dolgot +ba, tegye.
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #4830 üzenetére
A discard parancsnak Linux alatt tudtommal a TRIM működéséhez van köze. Annál nyilván az az ideális, ha működik. De úgy tudom, az újabb Ubuntu alapú disztróknál már a TRIM beállításával sem kell mókolni. Windowsnál meg alapból nem kell. Valamint én csak megemlítettem, hogy TRIM nélkül sem tapasztaltam lassulást, meg a másik fórumtárs sem külső meghajtón. Azt nem mondtam, hogy az az ideális. A sok írás megint más téma. Nem kéne összemosni a dolgokat!
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #4823 üzenetére
Megmondták a tutit a linkelt hsz-t tartalmazó topikban, de máshol is itt a fórumon. A tesztek eredményivel én meg nem fogok vitatkozni.
Az egy laptop, 2,5" WD Blue...nyilván egy 3,5" Black jóval gyorsabb, de az SSD-vel az se ér fel. Persze Linuxnál kevésbé érezni, mint Windowsnál, az is igaz.
Amikor csináltam azt az általad is ismert tesztet külső SSD-vel, akkor azt mondták itt a fórumon, ha 2x fullra teleírom, akkor utána be kell lassulni. Hát nem lassult, de még mostanra sem tapasztaltam semmit.X év múlva lehet, de addigra már annyira lemegy az ára, hogy vsz újat veszek. Amúgy egyáltalán nem lassú USB 3.0-án, ha láttad a méréseket. Toltam én már arra fel Linuxot, Windows, de nem éreztem a nagy különbséget a normál SATA-s használathoz képest.
ok, ez még on és elfér, de tovább itt nem ragozom.
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #4816 üzenetére
Én használok OS-t HDD-n is, van rajta egy Linux Mint Cinnamon. Bizony érezni annál is (nem csak a gyorsabb boot), amikor SSD-ről megy, tehát nem feltétlen annyira nem mindegy.
"HDD meg adattárolásra nagyon jó"
Talán azt írtam, hogy kizárólag arra való? Mert szerintem nem.
Adattárolásra a legjobb, mert nyilván nem sokan vesznek (még) ilyen célra x TB-os belső/ külső SSD-t. Sőt, ennyi adatot a legtöbben a felhőbe sem fognak csak úgy feltolni.
Amúgy nem értem én ezt a kirohanást? Korábban még én is kb. hasonló véleményen voltam, de az új infók + ésszerű érvek alapján be kellett látnom, hogy ilyen számok mellett felesleges ezt annyira túlmisztifikálni. Te nem, ok. De attól még nem feltétlen kéne így reagálni. Illetve lehet linkelni egyéb teszteket, ahol a fenti állításnak az ellenkezőjét bizonyítják.
Ha már TRIM. Engem okított ki múltkor egy kolléga, hogy USB3-as külső SSD-ről Linuxot futtat olyan fájlrendszerrel, ami még nem is támogatja eme funkciót. Már több éve probléma nélkül működik nála. Csodálkoztam rajta, de ha nála nem okoz gondot, akkor én sem fogok annyira parázni, hogy az én USB 3.0 külső SSD-m esetében sem megy...
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #4812 üzenetére
Itt eleve arról van szó, hogy sokan azért kímélgették / kímélgetik az SSD-t, mert attól félnek, hogy a sok írás idő előtt tönkreteszi. Viszont, ha a tesztek alapján kibírnak 700 TB-ot is a manapság kaphatóak, akkor eleve nem kell ezt túlparázni. Mivel a ~700 TB-ot vsz 0-24 torrentezéssel sem fogom elérni, akkor egy kis lapozófájl, vagy egyéb művelet miatti írás meg pláne nem fogja.
Ettől természetesen lehet pár optimalizálást alkalmazni (pl. swappiness), ha valaki nagyon akar. Viszont nem feltétlen létszükséglet. Illetve akkor érdemes, ha az SSD-re megadnak egy alacsony, x időtartamra vonatkozó íráslimitet. Viszont sokan még azt sem érték el. Volt, ahol napi 20 GB limit volt megadva, de általános rendszerhasználatnál vsz az sem lesz túllépve, optimalizáció nélkül sem. Vagy netán van statisztikád arról, hogy xy kis íráscsökkentő optimalizálás kihagyása miatt mennyi SSD ment tönkre idő előtt?Ha tönkre akar az menni pl. a programozott élettartam miatt, akkor úgyis tönkre fog. Vsz függetlenül attól, hogy van rajta lapozófájl, hibernálás és egyéb, vagy nincs.
"Azt viszont mondjátok már el, hogy ebben az esetben mi a fészkes fenének raktok SSD-t a gépetekbe, a HDD ugyanazt tudja sokkal olcsóbban."
Nem értem az összefüggést? Azért SSD-t mert alapból sokkal gyorsabb vele minden, a HDD meg adattárolásra nagyon jó. Kímélgetni a külső (mechanikai) behatások, túlmelegedés miatt kell inkább, főleg az utóbbit.
-
King Unique
titán
válasz
cs.nalaya #4783 üzenetére
Ha a #4785 alapján alul a panelra / fájlkezelős eject gombra kattintasz, akkor az csak sima partíció lecsatolást csinál. Elvileg az is elég, de teljes leválasztást (pl. Windows tálcán), csak úgy lehet, ha az asztali ikonon, vagy fájlkezelőben jobb klikkelsz. Illetve parancssorból az udsiks | udisksctl parancsokkal, amiknek gyorsbillentyűt is be lehet állítani adott sdx azonosító(k)ra. Adalék: [link], [link].
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #4684 üzenetére
Azért néha van miért piszkálni...a bejelentkezési képernyőtől számított lassú asztal behozatal se a legjobb, nálam a 17.3 a laptop fényerő beállításokat sem akarja megjegyezni, ellenben a 17.3 MATE igen. Szóval lehet a Cinnamon a legtetszetősebb és legjobb, sokak kedvence (enyém is), de vannak benne idegesítő bugok az tény.
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #4681 üzenetére
Mi a bajod vele / ezzel?
Ha már Mint, akkor a Cinnamon a tuti, nem? Nekem MATE nem fekszik, Xfce se annyira, a KDE még ok.
Amúgy live-ot azért nem ajánlotta senki, mert a telepítésen már túl volt. Ha meg kész az elhatározás, hogy felrakja, akkor legjobb rendesen feltelepíteni. Esetleg először egy pendrive-ra, az is jó kezdésnek. -
King Unique
titán
válasz
gabikiraly2 #4679 üzenetére
OK.
Jó a Mint, Windows után könnyen szokható rendszer.De pl. a Mint Cinnamon kiadásban vannak apró, de zavaró bugok, igaz nem mindenkinél jönnek elő.
-
King Unique
titán
válasz
gabikiraly2 #4677 üzenetére
Mármint nem volt WBM helyreállítás, hanem egyszer csak magától helyreállt minden és bekerült a Grub listájába a Windows? Az jó és érdekes...
Lehet aztán a fast startup kavart be, fene tudja...? Mindenesetre dual-boot megoldásnál azt alapból ajánlott kikapcsolni. Tehát, miután belépsz a Windowsba, első dolgod legyen onnan kivenni a pipát és rámenteni!
-
King Unique
titán
válasz
gabikiraly2 #4675 üzenetére
-
King Unique
titán
válasz
gabikiraly2 #4672 üzenetére
Linux alól Windows telepítő kiírására winusb-t ajánlották, keress rá.
A fentebb linkelt fixmbr leírás BIOS-MBR esetében tuti működik, de UEFI-GPT párosnál már kicsit hosszadalmasabb lehet a dolog. Arra is vannak leírások.(#4673) lev258 v: igen, nyilván jó / jobb az a megoldás is.
Ilyenkor sdb-re rakja a Grub-ot és akkor nem kavar bele az sda partíción lévő WBM-be gondolom. Bár én laptop miatt inkább befogok ilyen célra egy USB 3.0 külső HDD/ SSD-t, arra megy a Grub, aztán kész. Teljesen jól működik ez a megoldás is.
-
King Unique
titán
válasz
gabikiraly2 #4670 üzenetére
Nem kell azt feltétlen újrarakni, elég lehet ha bebootolod a telepítőjét és nyomsz neki egy rendszerbetöltő javítást [link]. De van egyéb más leírás is a neten, külön GPT-re is. Persze, ha be volt kapcsolva a fast startup, akkor nem tudom müxik-e, de egy próbát megér. Ha sikerül, akkor viszont a Linux nem fog indulni.
Amúgy ez a külön meghajtós telepítés eleve tartogat buktatókat... ha van az SSD-n szabad hely, érdemes lenne akár oda is feltolni. Csak ismerkedni 10 GB is elég neki. Illetve, ha ott sda-ra kerül a Grub, akkor el kell tudni indítania a Windowst is. Persze az előbb említett gyors rendszerindítást dual-boot esetén előtte alapból érdemes kikapcsolni [link].
-
King Unique
titán
Ha belegondolunk, akkor dual-boot esetén egy friss Windows telepítés alapból elcseszi a Grub-ot, ahogyan fordítva a WBM-et is lecseréli a Linux. Mivel ez a build upgrade is egy ehhez hasonló nagyobb volumenű dolog, így nem meglepő. Én is csináltam ilyen nagyobb frissítést, de ott az EasyBCD-nek hála nem volt ilyen problémám. És mivel én meg a Grub-ot nem komálom, nekem az előbbi megoldás szimpibb.
Külső SSD-n Grub van, ott szaporítva is van több Linux, de majd testre kell szabnom, mert a default listája elég keszekusza 3-4 db OS esetében. Na meg lehet inkább GPT-re kellett volna csinálnom, mert az MBR csak 4 db elsődleges partíciót engedélyez...akartam létrehozni kiterjesztettet is, hátha arra is telepíthető a rendszer, de azt már nem engedte a GParted. -
King Unique
titán
Sima frissítés ilyet nem okoz, vsz nagyobb build upgrade lehetett (10240 ---> 10586). Annál előfordulhat, hogy a Grubot felülírja stb. De nem sikerült az összefoglalóban leírt módszerrel helyreállítani?
Amúgy nálam pont ezért van Windows Boot Manager és EasyBCD-vel hozzáadva a Mint, mert így nem okoz semmilyen problémát. -
King Unique
titán
válasz
King Unique #4595 üzenetére
Ötlete valakinek a fenti problémára
Netán könyveljem el (ezt is) Mint Cinnamon bugnak, amivel nem lehet sok mindent kezdeni?
Na meg, várhatok a 18-as verzióra, annál talán meg lesz csinálva normálisan... -
King Unique
titán
Üdv!
Van egy idegesítő problémám a Cinnamon változattal: a laptop fényerőt már lehet állítani 17.2 óta az Fn billentyűkkel, de a beállított értéket nem jegyzi meg és minden restart után max fényerőt tol a képembe...
korábban működött ez a 2 beállítás [link], [link] és megjegyezte. Viszont frissen telepített 17.3 Cinnamon alatt hiába állítom be, indítom újra / kapcsolom be és ki stb., nem akarja az igazat...a 17.3 Mate alatt meg simán működött, sőt ha jól emlékszem nem is kellett hozzá ezeket se piszkálnom. Ubuntu 14.04.3 és 15.10 alatt is ok.
Valami ötlet -
King Unique
titán
válasz
King Unique #4444 üzenetére
Mivel válasz egyáltalán nem jött, időközben próbálgattam google találatokat, illetve a Mint fórumon lévő wifi probléma leírásokat. Egyik sem használt...nem tudom mért makacsolta meg magát és elég érdekes, hogy a többi rendszeren van net. De pont le***rom... nekem nem ér ennyit szívni a bugok miatt, inkább marad a jól bevált windowsos megoldás: újrarakom.
-
King Unique
titán
Üdv!
A fentebb olvasható próbálkozás után, végül újraraktam a 17.3 Cinnamont. Működött is rendesen, de ma délután egyszerűen elment net, nincs wifi...ilyenkor mit lehet tenni
Viszont a szintén a helyi meghajtókon lévő Windows rendszereken van net, sőt a külső SSD-n lévő Ubuntut 15.10 és Mint 17.3 Cinnamont bebootolva, azokon is van. A helyi lemezen lévőnél nem ír ki semmi csatlakozási hibát, csak épp Firefoxot és akár frissítéskezelőt elindítva sincs net...Csak a fényerő beállításokkal játszadoztam ezen 2 cikk alapján [link], [link]. Ugyanis még mindig bosszantó hiányosság, hogy bár lehet az Fn billentyűvel növelni/ csökkenteni, de nem jegyzi meg a beállított értéket.
Többszöri restart/ leállítás ---> x perc várokozás kell neki, míg valami csoda folytán működik a dolog. De nem hinném, hogy ez okozna net problémát, mert 17.2-nél is ugyanazt kellett beállítani és ott sem volt gond. Valamint a külső SSD-n lévő rendszernél is meg kellett csinálnom (ahol még nem állt be az értékre), de ott is van net.
-
King Unique
titán
Pontosan nem emlékszem, de azt láttam, hogy hosszú volt a lista és dolgozott javában...
Viszont lefutott, restart és betöltött a Mint probléma nélkül. Most is az alól pötyögök, eddig nem vettem észre semmi rendellenességet. Pedig még a kernelt is lecseréltem 4.2-re.
Jelenleg így festenek a fentebb nézett összetevők:
~ $ uname -a
Linux ku-lenovo 4.2.0-19-generic #23~14.04.1-Ubuntu SMP Thu Nov 12 12:33:30 UTC 2015 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux~ $ glxinfo | grep "OpenGL version"
OpenGL version string: 3.0 Mesa 10.5.9~ $ Xorg -version
X.Org X Server 1.17.1
Release Date: 2015-02-10
X Protocol Version 11, Revision 0Amúgy a linkelt leírás, "desktop" részét csináltam meg. Lesz ennek bármi hátránya a későbbiekben, továbbra is a Mint saját üteme szerint mennek majd a frissítések, vagy már Ubuntu LTS alapján?
-
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #4424 üzenetére
Lefutott, de csak a kernel frissült...
~ $ uname -a
Linux ku-lenovo 3.19.0-32-generic #37~14.04.1-Ubuntu SMP Thu Oct 22 09:41:40 UTC 2015 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux~ $ glxinfo | grep "OpenGL version"
OpenGL version string: 3.0 Mesa 10.1.3~ $ Xorg -version
X.Org X Server 1.15.1
Release Date: 2014-04-13 -
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #4420 üzenetére
sudo apt-get dist-upgrade -s
Az alábbi csomagok el lesznek TÁVOLÍTVA:
virtualbox-guest-x11
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
linux-headers-3.19.0-32 linux-headers-3.19.0-32-generic
linux-image-3.19.0-32-generic linux-image-extra-3.19.0-32-generic
Az alábbi csomagok frissítve lesznek:
grub-common grub-pc grub-pc-bin grub2-common linux-firmware
linux-kernel-generic linux-libc-dev virtualbox-guest-dkms
virtualbox-guest-utilsAkkor nyomjam le -s nélkül?
(#4421) Bohus: megtaláltam, frankó.
Látom a 3.19.0-32 verziót ajánlja fel, de van egy rakás 3.19-es, illetve elérhető a 4.2.0-19 is. Utóbbit fel lehet tenni, vagy nem ajánlott (instabilitás stb.)?
-
King Unique
titán
Üdv!
17.2-ről frissítettem én is 17.3-ra, de nálam is "Se a kernel, se a mesa, se a xorg nem frissült." állapot van.
Ez később fog frissülni, vagy manuálisan kell mindenképpen felhegeszteni? Ha igen, lenne szíves valaki elárulni (pontosan leírni) hogyan?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Renault, Dacia topik
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- iPad topik
- Három éven belül megelőzheti a szerverprocesszorok piacán az Intelt az AMD
- Milyen házat vegyek?
- Lexus, Toyota topik
- iPhone-t használók OFF topikja
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Google Pixel topik
- További aktív témák...
- 15,6" Dell Latitude laptopok: E6540, E5550, E5570, 5580, 5590, 5500, 5501, 5510/ SZÁMLA + GARANCIA
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
- DUPLA XEON GOLD 6134!!! HP Z8 G4 LEGNAGYOBB WORKSTATION 64GB 2x8 mag 2x16 szál gamer, szerver, munka
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- DELL PowerEdge R730xd 16LFF+2SFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H730 RAID v ZFS
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest