Új hozzászólás Aktív témák

• Frawly

veterán

válasz #20749568 #12368 üzenetére

Igazából ez az LTS meg régi verzió csak hamis biztonságérzet. Valaha minden verzió új volt, mikor kijött. Az LTS 5.4-es kernel is. A felfogásbeli különbség csak abban van, hogy mikor vállalod be az új verziót, mennyit vársz vele, míg használatba veszed. Egyébként évek óta rollingozok és el tudom neked mondani, hogy semmivel nem instabilabb, mint a kiadás alapú meg az LTS. Igaz nem is stabilabb, tapasztalatom szerint egy szintben van a kettő. Tudom miről beszélek, anno használtam én is Ubuntu 12.04-et, meg Mint 14 Mate-et és Cinnamont, ezeket még nem fő rendszerként, később fő rendszerként Debian 7-et KDE4-es időkben, aztán Mint 15-öt KDE4-gyel, meg Kubuntu 14.04-et, ezekkel kezdtem, és az első 1-2 évben ezeket használtam főleg, ezek akkor már mind LTS verzió volt, és épp úgy voltak bugok apránként itt-ott, mint ahogy rollingon is előfordulhatnak.

Igazából a friss verziókat azonnal megéri feltenni, ahogy stabilnak minősítik őket. Vedd észre, ez sokszor csak hivatalos minősítgetés, meg időkivárás, mert az esetek 99,9%-ában az utolsó béták, az RC és a tényleges végső stabil kiadás között nem szokott különbség lenni lényegében. Egyedül a másik véglettel érdemes vigyázni, pl. van, aki annyira frisségmániás, hogy ha egy git tárolóban megjelenik egy új dev master verzió, már pattintja is fel, még azelőtt, hogy béta vagy release lehetne, na, az tényleg kockázatos, pl. Archon is így bukott meg tavaly a GCC 10.

Vegyük példának az Ubuntu 20.04-et. Már kb. január óta sokan tesztelik, használják bétában. Lényegében alig változott a végleges 20.04-es kiadásig, most pár napja jelent meg. Lényegében csak az Installerhez nyúltak hozzá, mert bugos volt RAID kötetekre telepítéskor, de ez azt nem érinti, aki már telepített rendszert frissítget csomagkezelőből, csak azt, aki friss installt csinál, és őket is csak RAID-nél érintette. Na, most már, a Mint várni fog vele még fél évet, mire az ő felhasználóik is használhatják.

Ugyanez volt az 5.4-es kernellel, az is valamikor január környéki, Mint-en majd csak fél év múlva teszik hivatalossá. Persze, a tárolókból gondolom kézzel jó ideje feltehető, de hány Mint user teszi fel? Gondolom nem túl sok. Én csak azt mondom, hogy felesleges valamivel plusz 6 hónapot várni, az túl hosszú idő egy olyan szoftverre várásnál, ami már az 1-2 hétben bőven elég stabil.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés