Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- bambano: Bambanő háza tája
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Apollyon
Korrektor
válasz
bambano
üzenetére
A kevesebb tanulás alatt azt értettem, hogy desktop szinten egy Wheezy vagy egy Jessie már sokkal kulcsrakészebb mint pl a Lenny volt.
Lenny-n gnome2 alatt még a gnome browsere volt a default és vagy le kellett külön tölteni az iceweaselt, vagy csak a backports repóban volt benne már passz, de ehhez is ugye hozzá kellett nyúlni a sources.list-hez terminálból.
Ma már nem kell mert eleve ott van, és egy csomó minden más is a default repóban. Alapból egy csokornyi DE van már most hozzá és az LO is felmegy hozzá a beállított nyelvvel stb.
"debianból is lehet egy elég minimalt felrakni, a taskselben kiveszed az összes jelölést és akkor csak annyit rak fel, hogy legyen hálózat meg apt."
na ez igaz, és még az advanced telepítést sem próbáltam

-
F34R
nagyúr
válasz
bambano
üzenetére
Majd a Red Hat tovabb kepez
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
persze, hogy elter minden csak megszokas kerdese, es allitolag vannak olyan szolgaltatasinditok is amik jobban mennek systemd alatt mint sysvinit-nel. Az egyik ilyen ha jol tudom a postfix.
Mikor visszavanszorogtam parszor init-re akkor en is elbol irtam be a jol megtanult D-s marhasagokat.
Masik amihez turni kell az udev. Hiaba van egy csapat melyen mogotte es forkoltak egy eleg jol hasznalhato fuggetlenitett udevet formerly eudev-t, ha sajnos ugyanaz a kod amit a systemd-hez igazitanak. 1.10 utan meg gyakorlatilag ugyanaz mint a systemd-s udev. Es a legszomorubb az egeszben, hogy erdemi alternativaja nincs. Consolekit-et sok ev hanyagolas utan kezdik pofozgatni, ugyan csak egy fork csapat systemd-logind-bol probalnak kodot kifaragni, megtartva a regi hierarhiat. Kb a systemd mindent felrug amit regen ugy jol megszoktak. Helyette tamogat minden uj hardvert, megy minden szolgaltatas, ahogy OK elkepzelik (persze atirhatot ha nem tetszik vagy krealhatsz magadnak masikat) hal istennek azert ebbe nem szoltak meg bele.
Epp ezert tartja a RedHat tabora ugyan olyan mobilisnak es attekinthetonek mint a Sysvinitet. Csak azt felejtik el hogy kibaszottul hardcoded egy halom olyan dolog ami eddig kulonallo volt. Hiaba van ra funkcio nem mukodik, ami be van olvasztva es indul a systemd-vel azt nem tudod kiloni.akkor nezd at a journalctl-t egyseges hardcoded naplozo.

-
válasz
Apollyon
üzenetére
"Az egyszerű hardver itt most a gépemre": a gépedre. gondolom desktopnak nem használsz olyan vasat, mint amit én szervernek és bonyolítja az életet. gondolom nincs 5 percig bootoló adaptec raid vezérlőd, nincs firmware nélkül nem induló szerver hálókártyád, stb.
"Az biztos, hogy sokkal kevesebb tanulás kell egy mai Debianhoz, mint egy régihez.": pont nem, mert újra kell tanulni.
"csak azt a minimált telepíthetem fel": debianból is lehet egy elég minimalt felrakni, a taskselben kiveszed az összes jelölést és akkor csak annyit rak fel, hogy legyen hálózat meg apt.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
bambano
üzenetére
Szerintem félreértettél, nekem nincs szükségem nextnextfinishre, hanem pont ellene vagyok, csak azt nem szeretem, ha már valamit megcsináltak, akkor miért akarják megcsinálni mégegyszer.
Az egyszerű hardver itt most a gépemre vonatkozott, vagy a biológiai hardveremre?

Nekem amúgy nem pálya a csilli-villi, hiába vagyok most KDE-n. Itt a legtöbb a beállítás és testreszabhatóság, na és itt nincs tearing. Mondjuk most legutóbb kipróbáltam az iceWM-et is és az is tetszett.
Az biztos, hogy sokkal kevesebb tanulás kell egy mai Debianhoz, mint egy régihez. Viszont ha átmegy a Debian is Mint-be, meg Ubuntuba, akkor nem lesz többé professzionális disztró. No offense.
Értem itt azt, hogy pl. az tök jó lenne, ha úgy lehetne összelegózni egy Debiant, mint egy Arch-t, hogy csak azt a minimált telepíthetem fel, amire valóban szükségem van. Mindemelett meg megmaradna az "akkor adjuk ki, amikor elkészült" tendencia.
-
válasz
Apollyon
üzenetére
még kimerítőbb volt végigtekerni, ráadásul pont mentem volna kicsit szabira, meg ünnepek meg család...
"Nos én mint desktop user nem olvasom ezt örömmel, mert a leírásodból úgy tűnik kezd elbutulni a téma.": pedig lehet, hogy te, mint egyszerű hardverrel rendelkező nextnextfinish desktop user jól jársz.
-
"tobbnyire amiket irsz azokra van megoldas, amikhez turni kell.": igen, pontosan ez az egyik legnagyobb probléma az egész systemd-s kócerájjal a három közül.
1. hogy túrni kell a netet hozzá, magyarul azt a tudást, amit eddig szabványos rendszeren megszereztél, dobhatod a kukába, és erőlködhetsz, hogy legyen helyette másik
2. kidobják a legalapvetőbb unixos tételt: kiss. keep it stupid and simple. a nagy böszme hulladék program az a microsoft világa.
3. a módosítások soha nem sikerülnek elsőre, abból mindig bugok lesznek. ezt fényesen bizonyította ez a hajcihő.miközben semmilyen érdemi előrelépést nem hoz. ez egy agyhalott hülye marhasága, aki nem bír megülni a seggén.
"tty login is mukodik csak nem default, ezert egy service fajlal be kell allitanod azok maximalis szamat es mikentjet.": hibaüzenetet dob bootkor, tehát nem az van, hogy szerintük elég egy tty és állítsam be magamnak, ha több kell, hanem szerintük is több kell, csak nem sikerült nekik. mint kb. semmi a systemd környékén.
"azt nem hiszem hogy van alapbol web forntedje, de tarokbol biztos fel lehet rakni ra egyet.": nem is kell webes frontend, mit kezdenék vele? szerverüzemeltetéshez a webes meg grafikus frontend az teljes tévedés, nem használok semmi ilyet.
"ha erdekel es meg mindig szopni akarsz vele". 1. nem érdekel. 2. nem akarok foglalkozni vele, én nem szakmai önkielégítésként használom a debiant. azt szeretném, hogy azt a pár feladatot, amit az elmúlt 15-16 évben pikkpakk meg tudtam oldani vele (tényleg nem sok, töredék programot használok egy desktophoz képest is), azt ugyanúgy pikkpakk oob meg tudjam csinálni. konstans fizetés mellett a melóra ráfordított munka minimalizálása az értelmes cél.
A melóban pedig az az alaptézis, hogy olyan vagyok, mint az orvos. addig jó, amíg nem látsz. ez nagyon viccesen hangzik, pedig véresen komoly. Ha nekem dolgom van, akkor baj van, vagyis az előfizető nem kapja meg a megfelelő minőségű szolgáltatást. Tranzitíve mindenki akkor jár jól, ha én nem dolgozom.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
bambano
üzenetére
Hmm ez kimerítő válasz volt, köszönöm.
Nos én mint desktop user nem olvasom ezt örömmel, mert a leírásodból úgy tűnik kezd elbutulni a téma. Amúgy már tényleg az a tendencia, hogy ha valami bevált azt is megváltoztatjuk, mert hogy kell, persze indokolatlanul. (Lásd M$ és termékei is majdnem ugyanez, csak sokkal súlyosabb)
(#3491) F34R: Nem szeretnék tolakodó lenni, csak kíváncsi vagyok
Mire használod általában a gépet, ha ilyen szinten belementél a rendszerek mélyismeretébe? -
F34R
nagyúr
válasz
bambano
üzenetére
tobbnyire amiket irsz azokra van megoldas, amikhez turni kell. tty login is mukodik csak nem default, ezert egy service fajlal be kell allitanod azok maximalis szamat es mikentjet.
systemd nek van sajat logolos rendszere a journalctl, azt nem hiszem hogy van alapbol web forntedje, de tarokbol biztos fel lehet rakni ra egyet.
Mind olyan dolgot hasznal amit te evekig hasznaltal azzal szembe megy. Noha nem nehez csinalni, modositani a service fajlokat, es kompatibilisek a regi init scriptek is vele csak irni kell ra egy jo inditio mechanizmust (ha erdekel es meg mindig szopni akarsz vele akkor a systemd-sysvcompat debianon systemd-sysv csomag.)
En abszolut meg vagyok systemd nelkul is desktopon, illetve systemd-tol sem volt annyira borsodzas a hatamon. Egyszer sajnos nem lesz majd valasztas es systemd-t kell felrakni majdnem mindenhova, ez a pillanat lesz nekem is nehez, igaz kovetem upstreamen de jelenleg nem hasznalom es nem is fogom egy jo darabig.
Rajtam kivul meg nem hiszem, hogy van olyan mazochista aki egy szimpla rosszul felrakott programnal csinal tobb oras forgatast. Mindennek megvan a helye, debian is megy a divat utan, a linux is kezd fekasodni, valakinek jo es innovacio, hogy mindent out-of-box megkapsz, valakinek bebortonzes hogy nem azt es ugy hasznal amit akar.
Kernelhez: amit a kernel.org-n talasz es abbol sajat magad forgatsz kernel-t abba igazabol az lesz meg amit te akarsz, nekem a genkerneles modszert is mindig felul kell vizsgalnom, nehogy kimaradjon valami modul..
3.17 kornyeken meg eleg erdekes dolgok mennek vegbe, pont ezert maradt nalam is longterm 3.14 cucli. -
-
-
válasz
Apollyon
üzenetére
én annyira alap dolgokat használok a szervereimen, hogy igazán nagy durranás lenne, ha annyi se menne rajta. postfix, dhcp szerver, levelezésből a szerveroldal, svn meg iptables. nagy durranás is...
ezek szerintem mind olyan dolgok, amik évtizedek óta készen vannak, ezért is dühítő, hogy minek barmolják el. testingtől lenyelem, hogy rossz a függőség a csomagban és ezért nem települ fel, ez nem egetverő probléma. de hogy leállítok egy programot és visszapofázzon a systemd, hogy ne aggódjak, attól még fut, azért rendes helyen golyó jár. például ha külön partícióra vagy lvm-re teszed a /var/log-ot (amit általában minden rendszergazda megtanul az első olyan eset után, amikor valami telef.ssa a logját és ettől lefekszik a rendszer), akkor nem tudod lemountolni, mert az rsyslogd továbbra is fut, hiába állítod le. ez viszont nem csomagolási probléma meg nem testing jessie, hanem systemd tervezési ökörség.
azután vannak ilyen érdekes dolgok, hogy nem bírja a konzolokon elindítani a bejelentkezést a systemd. annyira jól sikerült nekik, hogy tty2-6-on nincs login. muhaha. ezért érdemes volt a jó öreg sysv initet downgrade-elni systemd-re... meg régen beírtam fejből, hogy indítson logint a soros porton, ami igen hasznos találmány olyan szervereknél, ahol nincs se klavi, se monitor, viszont a hálózati és/vagy tűzfal konfigját el lehet barkácsolni, most meg kotorjak a weben, hogy megtaláljam azt a két parancsot, amivel ez megy. értelme nulla, csak a rendszergazdák idejét pazarolják vele, de legalább nem működik.
az tény, hogy hihetetlen gyorsan elindul, főleg az üres jessie, amire még nem telepítettem semmit. ez annak fényében különösen fontos és értékes (nem), hogy maga a vas vagy 5 percig bootol, mire a raid vezérlője is összeszedi magát, meg a többi is, majd amikor felhúzom az interfészt, még eltelik vagy 25 másodperc, mire a cisco switch bekonfigurálja magát és lehet forgalmazni. Ilyen környezetben abszolút fontos, hogy normál esetben 2-3 évenkénti rebootból lefaragtak vagy 10-15 másodpercet. muhahaha.
hogy átlag usernek jó lesz-e a jessie desktopra, az kérdés. szerintem nem, mert természetesen nem bírnak mindent elsőre rendesen leprogramozni, főleg systemd környékén. az az egy tetszik, hogy a telepítőben egy halom desktop benne van gyárilag, választhatsz.
hogy profi usernek szerverre jó-e a jessie az egyértelműen nem. óriási visszalépés, hogy még többet okoskodik a rendszer, és hülyének néz, és nem a kezed alá dolgozik, hanem ő el akarja dönteni, ki akarja találni és ezt rendszerint rosszul teszi, némi egyéb marhasággal fűszerezve. egy nagy szívlapáttal agyon kellene csapni az összes marhát, aki beleengedte ezeket az "innovatív" új "technológiákat" a rendszerbe. ettől kezdve nem arról szól a történet, hogy felrakod oszt megy, hanem arról, hogy kitaláld, mire gondolhatott a költő, mikor azt az atomf.ságot beleírta a szkriptekbe és kitaláld, hogy hogy kerülöd meg.
ilyen vicces dolgok például, hogy letöltöd a cd telepítőt, és mit csinál értelmes ember 2015-ben? kiírja pendrájvra. szépen bebootol róla, fel is tudod telepíteni magát a jessie-t, de az agyhalott grub installer megtalálja a pendrájvon az efi partíciót (mert a cd installer rak rá), elfakad az agya, így hagyományos biosos gépre nem lehet felrakni ezzel a módszerrel. akkor letöltöd a boot.img-t, kiírod pendrájvra, arról bebootol, de hiányol egy cd image-t, a pendrájvon, teszel rá egyet, akkor az is elfekszik az efi miatt.
ezután az ember nekifog, csinál hálózati bootot, de nem lehet így telepíteni, mert a hálózati image-ben más kernel van, mint ami a repókban, ezért nem tud kernelt felrakni telepítéskor (ami önmagában rotfl, mi a francot érdekli a telepítő, hogy milyen kernelt telepít).
tehát 2015-ben az marad az egyetlen működő telepítési módszer, hogy kivésed cd-re a telepítőt, és arról. és akkor már csak minimálisan szívat meg az, hogy a debianban az opensource nácik kiirtották az összes firmware-t a kernelből, így rendesebb hálókártyánál nem fog elindulni a hálózat, ennek következtében fél telepítést csinál (nem rak fel minden hálózati konfigot). de legalább pendrájvról betöltheted a firmware-t, amitől elcsúszik az scsi eszközök sorrendje, amitől megint érdekes műsorok keletkezhetnek.
szóval olyan emberek fejlesztik a debiant, akik nem a való életben élnek, de legalább nagyon szorgalmasak és viszket a tenyerük, ha nem programozhatnak. akkor is programoznak, ha értelmetlen.
forkolni kell, mondom rég.
-
-
jaja, most ébresztettek, nyilván hülyeséggel...
az egyik diszket lementettem, a másik üresnek nézett ki, nem tudom, hogy miért. utána full gyalu, és újraraktam az egészet nulláról úgy, hogy mindkét diszk benne volt a gépben. így összejött, bár a systemds hülyeségek nyilván maradtak, de legalább működik és nincs ügyfélpanasz.
viszonylag hamar hazaértem, kb. két órára, utána jött a többi meglepi. amikor 30-án először újraraktam, akkor a postfix azzal emelte a hangulatot, hogy nem volt hajlandó postgres mapeket használni. egy nap guglizás után derült ki, hogyha proxiztatom a map hozzáféréseket, akkor jó lesz. állítólag ismert bug.
ma azzal emelte a hangulatot, hogy nem rakta fel magának a libsasl2-module-t (a három szükséges sasl2 deb-ből kettőt felrakott), ezért nem működött. de hogy a bánatba sikerült nekik egy hét alatt újabb bugot belerakni a csomagba, az nem tudom. dependelnie kellene rá.
egyébként most az a gyanú, hogy a kavarodás jórészt azért volt, mert a sas vezérlője hülye a gépnek. A nullával jelzett diszk-trayt teszi sdb-nek és az 1-gyel jelzettet sda-nak. Így te hiába is tudod, hogy melyik diszken mi van, melyikről kellene szinkronizálni a másikra, benyomod a parancsot, az meg néz bambán, hogy mi a francokat akarsz üres diszkről syncelni konfiguráltra. meg a grub is vakarja a fejét, nem bír bootolni.
hajnalban már kevés kedvem volt írni, mikor megláttam, hogy fórumtársunk nagy hanggal osztja az észt, de még azt sem bírja eldönteni, hogy ő komcsi és a kapitalistákat utálja vagy fordítva. ebbe már nem szállok bele, öreg vagyok már bohócnak.
summa summárum éjfél után pár perccel ültem kocsiba, kettő előtt értem haza és fél hat körül mentem aludni, mert addigra lett kész minden, aminek muszáj mennie.
-
-
az volt a terv, hogy veszek egy diszket, feltelepítem rá egy másik gépen az új debiant, berakom, átmásolok mindent, újraparticionálom a régi diszket és összerakom a köteteket.
na ez hasalt akkorát, mint ólajtó, mivel desktopon raktam volna össze és a szerver raid vezérlőjével kellett volna inicializálni a diszket. ezt még lenyeltem, mondván: ennyi eszem lehetett volna.
na ezután indult a kanossza. inicializáltam a diszket. remek. letörölt mindent. remek. felparticionáltam, ugyanolyan méretekkel. ettől összehányta magát, mert megtalálta a partíciókon belül a régi adatokat. remek. legyalultam, újraparticionáltam más méretekkel. szokásos szopásos: firmware.
lényeg a lényeg: egy diszkkel összeraktam, betoltam a helyére, hogy majd lementem a másikról a cuccot, particionálom, belerakom, stb. és boldogság. hát nem. amikor úgy akartam újraindítani, hogy volt rajta maradék, elszállt a grub 17-es hibával. Amikor legyalultam, nem volt hajlandó bootolni a gép. initramfs-nél megállt. akkor átvertem a fejét, 1 diszkkel beindítottam, beletoltam a második diszket. akkor lehetett particionálni, meg egy partíciót szinkronizált. kíváncsiságból utána újraindítottam, hogy fog-e bootolni, mert a második partíció nagy, azt nem akartam megvárni.
erre talált a régi diszken valami szemetet, első lendületből szétrúgta a raidet, második lendületből fejbecsapta az lvm-et. csak megkérdezném: mi a francnak teszi el az uuid-eket, ha nem az alapján szereli össze a konfigot? úgyhogy ejtettem pár szót a fejlesztők felmenőiről, mint ősi foglalkozás művelőiről nem annyira a katolikus liturgia szerint, ismét kitéptem a gépet a rackből, hazahoztam és most megy a diszkekre a gyalu.
csak 140-150 perc/diszk a teljes törlés, azt nem bírom kivárni úgy, hogy még ma vissza is kellene vinni a gépet, mert holnap reggel 8-ig üzemelnie kell. Lehet, hogy a szél nem fújja le a szekeret az országútról.
oké, jessie, testing. de ezeket a dolgokat nem a jessie-ben csinálták, hanem régebben, a jessie-ben csak elrontani volt módjuk. minek rakták bele?
-
leállítom az rsyslogd-t. erre azt mondja, hogy ő leállította, de ne aggódjak, mert más úton elindult újra...
szépen összerakja a raid köteteket. de nem ám úgy, ahogy én mondtam, hanem ahogy talált valamit...
négyszer ülök összesen feleslegesen kocsiba miatta, furikázom el a szerverszobáig és kétszer cibáltam haza a vasat. a szomszédoknál biztos népszerű egy pizzaszerver hangja éjjel...tényleg komolyan hiszek benne, hogy vagy a debian fejlesztőknek nincs közük ahhoz, ahogy ennek üzemelnie kellene vagy nekem.
-
két hét alatt nem tudtam felupgradelni egy szerveren egy debiant jessie-re.
ez most vagy engem minősít, vagy a debiant. -
Vladi
nagyúr
Nézegetem a linuxos cad programokat. brlcad... hm... az amerikai hadsereg fejleszti.

x86_64 fedora rpm felpattan centosre. Elég érdekes. Asszonnya: wizard - tank wizard...
mia?
erre rajzol nekem egy alap tankot. 
-
_Dumber_
őstag
Az openbox fejlesztéséről tud valaki valamit?
Nem mintha nem működne, de a hivatalos oldalon mégis 2010-es az utolsó bejegyzés.... -
kispx
addikt
-
válasz
joecontra
üzenetére
Gondoltam, mer' akkor nem írnál semmit. Nekem nincs ezzel a dologgal problémám.

Értem, köszi, de direktbe rákérdezni így ebbe a thread- be olyan kekeckedős lett volna.

Így már értem a reszponzívet is, régebben olvastam, hogy a MINT- ről írtak ilyesmit, Cinnamonnal kapcsolatban talán, de akkor azt gondoltam, hogy a DE- re vonatkozik. Akkoriban ráfigyeltem és volt benne valami, most így SSD- n nem tűnik fel.
Amiatt kérdeztem, mert mobillal kapcsolatban hallottam ilyesmit anno, weblap megjelenés vagy hasonló... -
joecontra
addikt
válasz
ubyegon2
üzenetére
Megértelek, én se bírom mindenkinek a képét!

Az iróniád néha fárasztó, de hogy nem bírom a képed az erős és csúsztatás is.
Érdekes, hogy általában beugrik ki mit használ, nálad most nem ugrik be.

Akkor miért nem kérdezed meg?
Egy ideig Ubuntu 14.04 minimal install + XFCE most éppen Xubuntu 14.04.Itt mit jelent ez a reszponzív? Nem jöttem rá.

Reszponzív: milyen gyorsan reagál a felhasználói inputra/inputokra (billentyűleütés, kattintás stb.).Üdv,
J -
válasz
joecontra
üzenetére
OK! Leesett lassan, nem a MINT- tel van bajod (Linux Mint)!

Megértelek, én se bírom mindenkinek a képét!
Igaz hirtelen csak egy ilyen ft. jut eszembe meg még egy.Érdekes, hogy általában beugrik ki mit használ, nálad most nem ugrik be.

Linux Mint XFCE érzésre nem volt olyan reszponzív mint
Itt mit jelent ez a reszponzív? Nem jöttem rá.
-
joecontra
addikt
válasz
ubyegon2
üzenetére
Eddigiek alapján nekem úgy tűnik, hogy nem ismered a Linux Mintet sem!

De-de, használtam sokáig. A Linux Mint 13 MATE kiadás volt az első amit próbáltam.
szokásos MINT utálat
Tudom, hogy nem nekem szól de WTF? A MINT nevű disztrót nem ismerem, de a Linux Mint szerintem is jó (bár nekem a MATE felülettel sajnos akadtak gondjaim). Ha tavaly nyári fórumhozzászólásokat is elolvasol, akkor látod hogy ajánlgattam is szépen.
Mint DE nekem az XFCE jön be -lehet kövezni- de nekem a Linux Mint XFCE érzésre nem volt olyan reszponzív mint pl. egy Xubuntu vagy Ubuntu minimal install + XFCE.
Üdv,
J -
F34R
nagyúr
válasz
Apollyon
üzenetére
Nos nalam sincsenek olyan friss csomagok fent, de azert van valasztasom, ha akarom akkor a developer kapcsolot hasznalom. Igy is van olyan csomag ami az aktualis stabiltol is vissza van tartva, mert eppen tudom hogy az a csomag ugy jo ahogy van, nem kell belole uj mert csak bekavar. Jonehany van igy.
-
Apollyon
Korrektor
A Debian fő szempontja a stabilitás. A legújabb verziójú DE-k meg programok még testingbe se biztos hogy bekerülnek, az unstable (sid)-be valószínűbb. Ha nem fekszenek a régebbi csomagok, akkor nem a Debian a jó választás.
Inkább arra van, hogy amit összeállítasz adott feladatokra, az működjön és kész többet szinte ne is kelljen foglalkozni vele amíg ki nem rohad alóla a gép.De jó hogy ezt bambanonak mondod, ő régebbi kernelt használ mint a többéves routerem

-
F34R
nagyúr
válasz
DittyCat
üzenetére
Nalam sincs olyan amit elegedettsegel hasznalok, A Gentoo, Arch ami kozel all hozzam. A tobbi is ki volt provbalva, hasznalva is de nm igazan jottek be.
Bambano-hoz:
A heten en is kiprobaltam a Debian-t jessie taroloval, ahhoz kepest hogy development nem a legfrissebb csomagok vannak rajta. Azt nem is tudtam, hogy a consolekit-et levaltottak sysetemd-logind-vel.
Udev + systemd service erdekes megoldas. legalabb a consolekitet meg fejlesztik mashol.
-
-
(#3443) ubyegon2 válasza joecontra (#3439) üzenetére
Szerintem nem ital senki, senkit...Ez jórészt verbális galádkodás, nem komoly ám annyira, mint ahogyan az látszik.

Néha persze felkapja a vizet, akinek hevesebb a vére, de az meg állítólag jót tesz!
ne kekeckeggyé, mer kitolok az egyik szemeddel!
-
spammer
veterán
válasz
DittyCat
üzenetére
"Pl. a politikai párt, amelyikre szavazok, a legjobb, na meg persze a mi szavazóink a legjobbak.
A ruhamárka, amit kedvelek, a legjobb, na és persze a legjobbak viselik.
A zenei ízlésem a legjobb a világon. Az étel, amit szeretek, a legfinomabb.Nincs ezzel semmi baj. Milyen jó, hogy a csajom/pasim az enyém... és CSAK az enyém. Ne tetsszen már mindenki másnak az, aki nekem!"
Hát szerintem nagyon nem.
Nem mondom sosem, hogy az a legjobb disztró (vagy oprendszer), amit én használok. A politikát leszarom, ugyanolyan senkiházi az összes. Ruhát nem márka alapján választok (nem követem a divatot), csak álljon jól és jól érezzem magam benne, de nem mondom, hogy ez a legjobb, nem is akarom megmagyarázni (magamnak se, másnak se). Ízlés témában meg nem létezik olyan, hogy legjobb, az ízlésről még vitatkozni sem érdemes, tartja a mondás is. A csaj/pasi meg nem a tied, hanem csak veled van, együtt vagytok, örüljetek neki, de nem birtoklod a másik embert. Egyáltalán nem biztos az sem soha, hogy "csak a tied" (azaz hogy hűséges)
Persze lehet ilyeneket hinni meg képzelni, de kicsit szűklátókörű és/vagy önző jellemre vall. Persze no offense, nem személyeskedésnek szántam, csak jeleztem, hogy egyáltalán nem mindenki van így vele. 
-
N0zer0
senior tag
Annak adhatsz egy esélyt, de a Gnome3 szerintem elég erőforráséhes, lehet nem jársz vele a legjobban. Először azt kéne kitapasztalnod a gépen, hogy milyen ablakkezelővel/asztali környezettel érdemes használni. Maradhatsz az LXDE-nél is, ha az vált be, de kipróbálhatsz valami nagyobbat is. Utána kéne ahhoz disztrót választanod az elterjedtebbek, támogatottabbak közül.
-
tvamos
nagyúr
válasz
DittyCat
üzenetére
Bocs! Kicsusztam a szerkesztesbol...
Szerintem tök jó, hogy ennyiféle Linux van
Ezt nem tudom. Neha jobb lenne egy licsit nagyobb szinergia, akkor talan lenne tobb fizetos, de jobban mukodo CAD program. (Mar csak a szakmamban gondolkodva.) Vagy nem tudom... persze, ez a felhasznalok marginalis hanyada. A tobbseg office-ozik, netezik, meg jatszik. Ja, es persze a programozok... gondolom...(#3443) ubyegon2 válasza joecontra (#3439) üzenetére
Szerintem nem ital senki, senkit... -
válasz
joecontra
üzenetére
Persze, hogy feltünök, bár próbálok ritkítani ezeken, itt azért írtam, mert 09. hóban pontosan ezekről a dolgokról esett szó és nagyrészt ugyanarra a következtetésre jutottam, mint köp- pel fizető ft- unk!
Eddigiek alapján nekem úgy tűnik, hogy nem ismered a Linux Mintet sem!

Szerintem pedig te nem értetted az én iróniámat és jó szokásodhoz híven nem bírtad ki hogy ne tiéd legyen az utolsó szó.

Ez tetszik, bár valótlan, mert ugye most is tiéd az utolsó szó, minaddig, amíg ezt a hsz- t el nem küldöm!
most újra az enyémIróniát nem szeressem vagy legalábbis csak egyoldalúan!

(#3440) DittyCat Nincs itt sok gond, szokásos MINT utálat mindíg kijön az Ubbancsokból! Tudjuk az okát is.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Pl. a politikai párt, amelyikre szavazok

-
tvamos
nagyúr
válasz
spammer
üzenetére
Izee... Gubuntu?
(#3440) DittyCat válasza tvamos (#3418) üzenetére
Nincs ezzel semmi baj. Milyen jó, hogy a csajom/pasim az enyém... és CSAK az enyém. Ne tetsszen már mindenki másnak az, aki nekem!
Hat... ugy emlekszem, annak orulok, ha masnak is tetszik a csajom, de csak az enyem legyen!
A Linuxom meg... tessen is, meg hasznaljak is masok, mert ugye akkor fejlesztik, ha van felhasznalo bazis. Nem? -
DittyCat
tag
Semmi gond.
Szerintem tök jó, hogy ennyiféle Linux van (bár pár hónapja még fogalmam sem volt róla és még most is csak kapiskálom). Mindenki megkaphatja, amit szeretne.
Az pedig emberi tulajdonság (szükséges az önbecsüléshez, de még akár az életben maradáshoz is), hogy minden ember azt gondolja, hogy a csoportok, ahová tartozik, azok a legjobbak (de legalábbis megpróbálja megmagyarázni, mindenki).
Pl. a politikai párt, amelyikre szavazok, a legjobb, na meg persze a mi szavazóink a legjobbak.
A ruhamárka, amit kedvelek, a legjobb, na és persze a legjobbak viselik.
A zenei ízlésem a legjobb a világon. Az étel, amit szeretek, a legfinomabb.Nincs ezzel semmi baj. Milyen jó, hogy a csajom/pasim az enyém... és CSAK az enyém. Ne tetsszen már mindenki másnak az, aki nekem!
Így vagyunk a Linuxszal is, nem? Persze, hogy az a legjobb disztró, ami én használok. Na de más igényekre meg más disztró felel meg. Nem is szólva a "kalandvágyról" (bár mostanában ennek a szónak lett némi negatív felhangja).

-
joecontra
addikt
válasz
ubyegon2
üzenetére
Senki nem is említett engem
Erről beszélek.
Mondjuk lehetett sejteni hogy a kérdés kapcsán te biztosan fel fogsz tűnni.Mivel MINT- et (így nagybötűkkel) használok
Én MINT nevű disztrót nem ismerek, de ismerek egy olyat hogy Linux Mint.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
nem tudtam, hogy valaki majd ki lesz jelölve, hogy válaszolhat!
Ezt nem tudom honnan szedted, ezek szerint a smiley-t nem láttad. Irónia rulz.Persze a lényeggel most sem sikerült foglalkoznod!

Szerintem pedig te nem értetted az én iróniámat és jó szokásodhoz híven nem bírtad ki hogy ne tiéd legyen az utolsó szó.
Üdv,
J -
válasz
joecontra
üzenetére
Senki nem is említett engem, MINT- esekről volt szó mindkét hsz.- ban szerintem.

(#3418) tvamos Mar bocs, a mintesektol!
(#3422) ubyegon2
Mintesként ezt neked! (itt volt egy link beszúrva)Mivel MINT- et (így nagybötűkkel) használok szinte egész Linuxos időm kezdete óta, így válaszoltam tvamos- nak, nem tudtam, hogy valaki majd ki lesz jelölve, hogy válaszolhat!
utólag engedélyeznéd amúgy a hsz- t, ha már így alakult?
Persze a lényeggel most sem sikerült foglalkoznod!
-
Vitass, de akkor elő a számokkal. Nekem nem zavaró, hogy desktopon a Fedora népszerűbb, mint a híresen szerverben erős Debian. Kapásból hasonló ingyenes webes látogatóstatot nem tudok, ahol a Linuxokat szétdarabolják...
Minden más szám is ezt az eltérést mutatja, az oldalak (legyen IT vagy nem IT), a cikkek, a socialnetwork és a socialmedia is. Hiszen arról érdemes írni, ami bárkit is érdekel, és az ember azt lájkolja, amit valamikor is használt (többnyire, bár szintén nem biztos).De vehetünk simán olyat is, hogy hány CD mirror van, hiszen a népszerűeket megosztani is jobban szokták, talán ez logikus, mégha nem is lineáris a felhasználókkal. Ubuntunak 329, bár a Mintnek is elég szép (<100 tippelnék) számmal van.
Nekem ezek mind elég döntőek, összességében akár a 2 nagyságrendhez is.
Sajnálom, ha nem értünk egyet.
-
-
N0zer0
senior tag
válasz
lionhearted
üzenetére
Ebben a cloudstatisztikában nem is szerepel a Mint. A wikimedia statja is torz és az adatok csoportosítása is. Nem tudni, hogy pontosan mit takar a Linux Other (Ubuntut mindenképpen), továbbá nekem hihetetlen, hogy a Fedora nem csak a Mintet előzi be, de a Debiant is. Valami nem kóser vele, torzak a számok. Szerintem az user agent torzít, és ezt támasztja alá, hogy nálam pl. ezt küldi a böngésző:
Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64; rv:36.0) Gecko/20100101 Firefox/36.0
Ebből aztán nem derül ki, hogy pl. ez Kubuntu. Pedig nem is állítottam rajta semmit, minden alapértelmezett értéken van. Gondolom ezt a wikimedia Linux Othernek okoskodná ki.Ráadásul lehet elbeszéltünk egymás mellett, mert én az egész népszerűséges dolgot PC desktopon értettem. A szerver egész más lapra tartozik. Bár a wikimedia a desktopjellegű felhasználást méri (de nem a desktopokat), hiszen szerver nem téved fel a Wikire, de mondom, valami nagyon nem kerek azzal a statisztikával, és nem csak azért, mert nem engem támaszt alá. Desktopon nagyon erősen vitatnék fél vagy egy nagyságrendnyi eltérést is, nem hogy kettőt.
-
válasz
lionhearted
üzenetére
És nyilván én sem tértem ki, de nem is férek hozzá, minden stathoz, és nem is akarom ezt felmérni, mert nem érdekel ennyire. Csak annyit akartam kihozni, hogy minden jel azt mutatja, hogy a felhasználói bázisuk nem egy nagyságrendet képvisel, így a "picit" szó használata - bár relatív, de legalább - félrevezető.
És az erős korrelációt sem látom így. A minta nagysága és homogenitása pedig szintén nem összetévesztendő. Tudni kell, hogy kik voltak a megkérdezettek, és miről. -
Engem hidegen hagy a Mint, és te sem vagy "nem szimpi". Egyszerűen csak túl szűk minta alapján próbálsz valamit megállapítani. A distrowatch felfogható egyfajta keresési népszerűségnek, de ha veszek egy példát: az FB-re, gmailre, googlere ki keres rá, és hányan használják... én is ismerek olyat, aki googleben keres a gmailre, de ettől még talán nem ez az alap
Tehát én ebből max egy potenciális új user növekedésre tippelnék (főleg egyéni és nem vállalati szinten), nem jelenlegi felhasználóbázisra.Cserébe viszont vannak olyan mutatók, mint a web látogatóstatisztikák (pl). Vagy VPS, Cloud (de már maga a tény, hogy az OpenStack referencia OS is az Ubuntu), webserver statok, amik a szerver verzió népszerűségét mutatjaák amiben a Mint ugye nem is játszik.
Aztán ki lehet térni az egyszerű szakmai/community oldalakra, mint az OMG! Ubuntu, az AskUbuntu, ILoveUbuntu, az UbuntuForums, amik nevükben hordozzák a hovatartozást, de mások (most főleg a Mintre gondolva) mögött nem sok ilyen van. Akármelyik nagy tech (de nem linuxos) oldalt olvasom, ha van linuxos hír, szinte biztos, hogy az Ubuntu közte van (akár magyar ITCafe, HWSW). Vagy a közösségi oldalakat (FB, G+, Twitter) is nézhetjük.
Esetleg a kormányzati, hivatali áttéréseket, illetve azok alapjait.Ezekhez nem kell szavazás. Ezek tényleg lehetnének a használati, népszerűségi mutatók alapjai. Itt sem érdemes azért 1-1et kiemelve nagy konzekvenciát levonni, és megannyi gép van, ami neten sincs, más a rendeltetése, de az nem lehet véletlen, ha általában nagyságrendekkel előrébb van leveles társánál.
És nekem se kellett volna hosszú perceket erre a posztra pazarolni, ha nem jelennél meg 100 évente az elcsépelt csúsztatásaiddal.
-
N0zer0
senior tag
Arra alapozom, amit írtam: a distrowatchra és a korrelációra. Nyilván pontosan nem lehet tudni, de nagyságrendileg így is megsaccolható. Vannak használati és preferenciális statisztikák, de azok mögött kisebb minta van. Azokon is ki szokott jönni az Ubuntu elsősége, a Mint népszerűsége, de ezeken az Arch pl. még a distrowatch-beli helyénél is jobban szokott szerepelni, a Unity pedig rosszabbul. Egyébként tényleg megérné mérni, jó visszajelzés lenne a fejlesztőknek.
Még mielőtt belekötne valaki, hogy ez ellentmondás, mert ha az Ubuntu olyan jól szerepel, akkor a Unitynek is legalább úgy kéne, annak csak úgy mondom, hogy sok helyen egy kalap alá veszik az Ubuntu-variánsokat is, meg Ubuntura is tesznek fel sokan másik wm/de-t, meg ilyen szavazásokon, statisztikában nem minden Ubuntus vesz részt.
@lionharted: már megint ugrassz erre a mintes témára, mikor most még csak arról sem volt szó, hogy valamiben is jobb lenne, tisztán a népszerűségről beszéltünk. Komolyan, semmi szükség nincs arra, hogy 1000 évenként egyszer megjelenj csak azért, hogy egy ilyen epés benyögést produkálj egy másik fórumozónak, aki nem szimpi.
-
-
tvamos
nagyúr
válasz
lionhearted
üzenetére
En vettem egy Susu Enterprajszt. De mar lejart a support. (Meg amugyis a gephez volt, ami szinten nincs mar meg...
)(#3422) ubyegon2 válasza tvamos (#3418) üzenetére
Hmm... no igen... win... Nem hiszem, hogy az emberek a "szeretem" miatt hasznaljak. Inkabb muszalybol, vagy mert nem is tudnak masrol, hogy letezik. (Anyamnak a szamitogep az a vindoz. Es mar en is tul oreg vagyok, hogy kimozditsam a komfortzonajabol. Nem meg o...) -
-
Vladi
nagyúr
válasz
lionhearted
üzenetére
Igen, ezek előfizetésesek. De van róluk nyilvános statisztika?
-
-
Vladi
nagyúr
-
-
-
tvamos
nagyúr
Olvasgatom most a distrowatch-ot... es az tunt fel, hogy a listaban Mint csak egy van, (na jo, ott a Peppermint, de annak elvileg semmi koze a Mint-hez,) nincs kulon Cinamon, meg Mate, meg LMDE, meg ilyesmi. Az Ubuntuknal viszont kulon van Ubuntu, Lubuntu, Xubuntu, Kubuntu, Ubuntu Gnome. Ha a kulonbozo DE-s Ubikat osszeadom, akkor azert az szignifikansan lehagyna a Mintet. Mar bocs, a mintesektol!
-
DittyCat
tag
Azt úgyse tudjátok überelni, amikor a Fresh nevű lányegyüttes tagjai meséltek úti élményeikről, miszerint: "New Yorkban BKV-val utaztunk"...

-
válasz
üzenetére
egyrészt nem vagyok tájékozott dkv ügyekben, másrészt nem tudom, mert a debreceni városi buszközlekedést nem a helyi közlekedési vállalat csinálta nagyon sokáig, hanem a hajdú volán.
a következmény az, hogyha mennék a szüleimhez, akkor egy jeggyel ki kell buszoznom a pályaudvarról oda, ahol jár a busz anyámék felé, ott két jeggyel elmehetek hazáig, majd visszafelé jövet dettó. és ha nem tudom elővételben megvenni a jegyet 300-ért, akkor 400-ért veszem a buszsofőrtől, ami 2400 forint, ami most majdnem hét liter benzin, amennyivel egy kisebb fogyasztású autó a komplett utat megteszi háztól-házig. És ez csak a miskolci helyi tömegközlekedés része a tripnek. Ha hozzászámolom a debreceni részét is, az már majdnem 9 liter benya, annyiból már én is megjárom kis önfegyelemmel...
-
válasz
üzenetére
A Miskolci Közlekedési Vállalat indít járatokat a környező településekre is, de azokra a miskolci városhatártól kezdve a városi bérlet/jegy nem érvényes. Pedig nem távolsági busz megy, mert az a Borsod Volán hatásköre, hanem rendes városi kék busz.
aminek az is a következménye, hogyha tömegközlekedéssel mennék (esetleg családostul) a szüleimhez, akkor az ottani helyi közlekedés 6 buszjegy lenne/fő.
-
-
tvamos
nagyúr
válasz
Apollyon
üzenetére
Hat... en SL-lel utazom tobbet, es nem panaszkodhatom. Eg es fold a kulonbseg... De az ottaniak arra is panaszkodnak, pont ezeket monsdjak az emberek. Mondjuk ott kitalaltak a belvarosba a behajtasi dijat, meg ilyenek, ugyhogy... sokan hasznaljak.
Sajat autoval mindig jobb utazni.En most lattam eloszor koncsita vursztot.

-
-
-
-
N0zer0
senior tag
Persze hogy. A tömegközlekedés nem éri meg, már egyedül autóval is ugyanott vagy, ha meg osztozni lehet valakivel a költségen, akkor tiszta nyereség. A tömegközlekedési cégek kihasználják, hogy sok embernek nincs autója, és kénytelenek igénybe venni a szaros szolgáltatásukat. Lesz ez még rosszabb is, mikor benzinár fölé emelik a jegyárakat, a kedvezményeket pedig egyre inkább nyirbálják.
Bár mondjuk az autónál nem csak a benzint kell beleszámolni, hanem az egyébköltségek osztalékát is (kopás, adók, kötelező, most már autópályadíj, stb.), de tény, hogy akkor sem lesz érdemben drágább, és nem kell szaros Volán/MÁV birkás vagonokban nyomorogni, miattuk késni, és átszállásokra várni fél napokat.
-
törölt tag
válasz
Apollyon
üzenetére
Az tényleg nem. De ő ezt írta: "szerk: az csak az egyik, hogy többe kerül. a másik, hogy mekkora hajcihő. menj el tömegközlekedéssel az állomásig, vonat, majd tömegközlekedéssel a célig... akkor, amikor a máv akarja."
És nem pestről megy pestre. Szóval igaza volt amikor azt írta, hogy sok ember szerint tömegközlekedés=BKV.
Új hozzászólás Aktív témák
- Acer TravelMate Spin B311RNA- - Érintőképernyős
- Blue Coat AV510 A - Network Security Appliance - tűzfal
- Albis ULAF+ Acceed 1104 DT 4WP- SHDSL Carrier Ethernet CPE
- BIG-IP Single AC PSU for i2X00 (250W)(F5-UPG-AC-I2XXX) - új bontott dobozos
- Black Box ServSwitch Wizard DXS Digital ACR101A DVI - IP Gateway
- Jackson elektromos gitár
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Mini 128GB Purple-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3630
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro 128GB Graphite - 1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3258,100% Akkumulátor
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3972
- 187 - Lenovo LOQ (15IRX10) - Intel Core i7-13650HX, RTX 5070
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Mire használod általában a gépet, ha ilyen szinten belementél a rendszerek mélyismeretébe?

erre rajzol nekem egy alap tankot. 

Amiatt kérdeztem, mert mobillal kapcsolatban hallottam ilyesmit anno, weblap megjelenés vagy hasonló...