- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Tóth Olivér: VGA... Avagy honnan és hová?!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ldave: New Game Blitz - 2026
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
Új hozzászólás Aktív témák
-
N0zer0
senior tag
Elég nagy baj, hogy Linux alá nincsenek ilyen frankó ransomware-ek, sérti a linuxosok esélyegyenlőségi és a kártevőírók és vírusvédelmi szoftverek íróinak bevételtermeléshez fűződő alkotmányos jogait, maj' minnyá' szólok az ohmbucigörlnek. Már az ókori görögök is megaszonyták (Melveripidész és követői), hogy nincs értelme a létnek, ha nem vírusozhatod össze a gépet.
-
N0zer0
senior tag
Ha már nosztalgia. 1988-ban ismerkedtem meg a C+4-gyel, aztán jött a C64, C16, újra C64, persze ültem ZX80 és valami magyar mikrokoppintás előtt is, valami Alba vagy milyen BASIC-es gép, aztán jött '91-ben a 8088-as XT, nem is emlékszem mennyi memória volt benne, 1992-ben a műszertechnikás 286 20Mhz-es gép 1MB RAM, 1993-ban Philips 386SX 25Mhz 4MB RAM. Az első saját gépem egy Amd 486DX4 volt 4MB RAM-mal 1995-ben, majd onnan 5x86 8MB RAM, P1 120Mhz-es gép 16MB RAM, és szépen felfele P4-ig, meg mindenféle mobil celeroncsig, i3-as is volt, most egy ilyen atomos netbookszarom van itt az albérletben.
Linuxozni először '96-ban linuxoztam, azt hiszem a CHIP magazinnak volt az egyik CD melléklete a Mandrake Linux valamelyik korai verziója. Futni futott, érdekes volt telepíteni és használni, tetszett a KDE grafikus felülete, de nem annyira fogott meg. Komolyabban Linux felé kacsintgatni csak 2004-től kezdtem, de nagyon sokáig csak tesztelgettem, és nem fő rendszerként használtam, hobbiberhelésre tartottam. Fő OS-ként 2012-től használom, Mint Cinnamont, bár volt benne megszakítás, meg mellette fent volt a Windows. Majd Mint KDE és Kubuntu, jött, de ekkor már nem volt se Windows, se NTFS/FAT32 partíció a gépen, de volt egy kis ideig Debian és most Arch is, ezután erre az atomos hulladékra LTS Ubi minimal megy, miután Archra nincs driver, a Debiant és a Win7-et meg utálom. Most pár napja még XP-vel is szopattam magam, de miután nem lőtt le senki, és nem volt jó alatta a hardveres videógyorsítás, így most Win7-ezés marad, amíg nem lesz időm feltelepíteni a 14.04-es LTS uborkát, minimalból még sose telepítettem, csak Debiant.
-
N0zer0
senior tag
Rosszul mondják az ismerősök. iPad eleve nem kell sehová, az Apple sehol nem tananyag. Nagyon Windows sem kell. Esetleg középsuliban, érettségire, ECDL-en, OKJ-s képzésen el tudom képzelni, hogy MS Office-t tanulnak, de az meg felhegeszthető Wine-ra, vagy virtuális gépre.
-
N0zer0
senior tag
Szerintem nem. Nem csak az, hogy a proci gyenge, és a buszsebesség kicsi, hanem a VGA is hulladék, pl. általában nem tud hardveres dekódolással segíteni a procinak. Max. 720p-ig jó csak lejátszásra, és legfeljebb csak letöltőgépnek, és mikroszervernek jó az alacsony fogyasztása és a relatív olcsósága miatt, bár ebben meg a stick PC-k verik.
-
N0zer0
senior tag
Azt mindenki tudta, hogy a Win szar, semmi nincs benne alapból normálisan megcsinálva, mindenhez külső program kell, nem kivétel ez alól a csomagkezelés sem. Nem azt mondom, szerintem is drágán adják a linkelt programcsomagot, főleg úgy, hogy vannak rá normális freeware alternatívák.
Azt kell megérteni, hogy ez nyugaton akkor sem tétel, elkényelmesedett nyugati fogyasztó nem fogja a netet túrni ingyenes alternatívákért, hanem megveszi az első neki szimpatikus terméket, ami szembejön. Jó, egy oprendszert vagy drágább irodai programcsomagot, vagy nagyon drága szoftvert (pl. Adobe-termékek, *CAD, nyomdai programok) lehet nem vesz meg gondolkozás nélkül, de ilyen kisebb fingóprogramokat, fingóappokat, játékokat, filmeket 20-50 dolláros szintig sokan nem fontolják meg. Persze ez a nyugat, a keleti ember, közöttük a magyar ember árérzékeny, mindenből a legolcsóbbat veszi, vagy warezol vagy használ ingyeneset, még 3 dollárnak megfelelő forintot is jól meggondol, hogy mire ad ki. Ámbár a magyarok között is vannak sokan, akik szakembernek az OS+egyéb programok telepítéséért 5-10 ezreket simán kifizetnek alkalmanként, ha újra kell telepíteni egy összevírusozott gépet.
Mondjuk én Windowson sosem használtam ilyeneket, mert eleve gány programokat sem teszek fel, amiknek a maradványait nehéz lenne kivakarni a rendszerből, ha telepítek is ismeretlen programot, akkor is portable vagy hasonló valahová kibontós verzióhoz folyamodok, plusz nagyon ritkán uninstallálok. Általában megvan, hogy milyen programok kellenek, és csak azokat teszem fel hosszútávon. Azokat meg normálisan eltávolítja a windowsos uninstaller is, ha kell, vagy 7 éve nem volt ilyen téren gondom.
Igaz már jó ideje nem is windowsozok, most csak átmenetileg használom a Win7-et driverprobléma miatt ezen a hulladék gépen, de ha megoldódik, menni fog vissza rá a Linux azonnal. Kínszenvedés windowsozni, mintha az ember Lamborghiniből kispolkába ülne vissza.
-
N0zer0
senior tag
Nálam meg egy Atom N2600 van, igaz két magos és HTT-s, de nem erősebb, mint a 455. Teljesen használható böngészésre, torrentezésre, még retro játékra is, és még Win7 is elfogadhatóan megy rajta, a Flash is csak indításnál röccen meg 720p-ben, de utána már nem, mpv, mplayer meg szépen viszi a 720p-t is. Pláne, ha még Linux van rajta sovány ablakkezelővel, mert akkor hasít.
-
N0zer0
senior tag
Ó, ez még semmi. Én ismertem olyan ELTE-s progmatos csávót, akinek humán diplomával nekem kellett segíteni feltenni a Visual Studiót, meg beállítani, plusz megmutatni hogyan működik (windowsos C++-os fejlesztéshez kellett neki), mert az egyetemen papíron (!) tanították csak őket programozni, gyakorlat szinte semmi nem volt, alig láttak gépet, akkor is valami géptermi előtelepített és szétgányolt szart használtak, amiről fogalmuk nem volt, hogy micsoda

-
N0zer0
senior tag
Na, nem mondod, hogy javai szcsrépör is voltál. Gondolom szép lassan szabadultál meg a leopárdbőrös toptól, meg körbetáncoltad a neandervölgyi furkósbotot, de a küklopszos napszemcsi maradt, esetleg kiegészült egy jó kis Village People sityakkal
Mondjuk a bölcsész meg a jogász szakok ilyenek, szinte nincs is fiú. -
N0zer0
senior tag
válasz
bambano
üzenetére
Szerintem ilyet nem fogsz találni. Csak amatőr és kísérleti szarok vannak, kb. semmire sem jók, és csak formázás alapján dolgoznak. Értem mit akarsz, hogy a wordös stíluslap alapján alakítsa ki a LaTeX-es struktúrát. Esetleg Wordön belül regexpes cserét meg lehetne próbálni, hogy LaTeX tagekkel látod el a stílushoz tartozó szöveget keresés-cserével, majd kimásolod plain textként.
-
N0zer0
senior tag
Na, mert a phálszaaaadiou is olyan jó, hogy kell belőle védiou is

Fun story: könyvtárba nyomatom a laptopozást, a netezést egyelőre innen tudom csak megoldani. Frissít a Kubuntu, ezért addig KDE-s KPatience-es kártyajátékokat toltam. Erre nem egészen 10 perce jön egy idősebb fószer, és gyorsan, segítőkészen megállapítja, hogy ez a játék már a vindóz tízben nem lesz benne
Nem mondtam neki semmit, szegényke azt hitte, hogy vindózeres pasziánszt nyomatok, erre mondják, hogy nem tévedett nagyot. -
N0zer0
senior tag
Kipróbálom ezt a NoScriptet újra. Régen használtam, de akkor nem vált be, most kap egy újabb esélyt. A reklámokat hogyan kell tiltani benne? Gyenge gépen netezek, és az Adblock Plus túl combos.
-
N0zer0
senior tag
Ha már háttérkép. 93-ban volt nekem egy olyan 640x480-as jpg háttérképem Windows 3.1-en, amelyen egy San franciscoi villamos volt látható, ahogy megy fel egy meredek utcán, és a jobb oldalon, az utcasarkon valami hatszögletes fehér pavilonház állt. Szerettem azt a képet, feltúrtam utána a netet, de nem találom sehol.
-
N0zer0
senior tag
válasz
spammer
üzenetére
Ez a wallheaven.cc tényleg mocsok zsír, repült is a kedvencek közé. Talán annyi, hogy hiányolom róla, hogy letöltésszám vagy értékelések alapján lehessen képet keresni, de amúgy fasza.
Tervezek én is átállni vim-re és vim-szerű kiosztású progikra, de hosszú ideje csak halasztódik a projekt. Legutóbb ott akadtam meg, hogy a vim gombjai, parancsai angol billentyűzethez lettek kitalálva, és a magyarhoz idomítani kéne, hogy rendesen lehessen használni.
Így nekem a Double Commander még elengedhetetlen. Kipróbáltam ezt a rangert, de nekem még túl fapad, ha mindenképp konzol, addig maradok az mc-nél. Pedig tényleg tervbe van véve, hogy lightosabb WM-re váltok, meg minimálfelületű progikra.
-
N0zer0
senior tag
válasz
spammer
üzenetére
Ennél van jobb GTK-s Luna XP-s téma is, amit az Antix is használ. Egyébként nem értem, így 14 év múltán miért ragaszkodnak sokan az XP-s témához, mikor az a hányingerkék bumszli Luna-téma azzal a bzui ződdombbal már a maga idejében is nagyon gáz volt.
Ha már feltesz valaki egy modern Linuxot, használjon szép asztali témákat, pláne, hogy a Linuxnak ez kifejezetten erőssége, ebben is kenterbe veri bármelyik Windowst. Linuxra kb. akkora baromság XP-s témát ráadni, mintha Trabant után beszerzett Ferrarira vagy Lamborghinire szerelné vissza a trabanttükrőket, kerekeket, felnit, meg a No Fear és Kappa matricákat és a prémes meg fenyős lógókákat a visszapillantóra.
Ahhoz a ződdombhoz meg végképp nem kell ragaszkodni, hiszen ingyenes wallpaper oldalakon jobbnál jobb háttérképek vannak, akár HD és UHD felbontásban. Én leginkább az interfacelift.com-ról válogatok, de sok jó van még.
-
N0zer0
senior tag
Jó, ha neked ennyire nem jó semmi, mindenben reklám van akkor bámuld a crow mignoni barlangrajzaidat, bár ezt is félve ajánlom, mert nem hiányzik sok, hogy a jogvédők ne grafitiztessenek arra is reklámokat, meg ne fizettessenek rá Artisjus matricát, nehogy valami jogvédett művet diszperzitezzél rá
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
N0zer0
senior tag
Szerintem azért nem jött be a mozizás neked, mert ilyen egyszemű 3D-s jávai szemüveged van a bunkósbot mellé, és nem működött. 20 perc reklám még a hülyének is megéri 5 rongyért. Nekem mondjuk az IT Crowd jut eszembe az otthon mozizásról, mikor a DVD elején megy a szerzői jogvédő you wouldn't download a car és a rendőr kalapjába szarós szlogenek, erre feloltják a villanyt, és hátrahúzzák a srácok kanapét, majd nézik tovább a filmet
Persze az egész sorozat klasszikus, a vistás bombakezelős robottól, a francia IT supporton át az if you type google into the google, you can break the internet beszólásig. -
N0zer0
senior tag
válasz
Apollyon
üzenetére
Faxa, ha már a KDE5-be is bekerült ez a f0shadék flat design. Agyonlőném, aki kitalálta, ha majd felteszem újratelepítéskor, akkor meg is van az első dolog, amit kikapcsolok. Az a baj, hogy apjának a f***a nem volt flat, mikor megcsinálta ezt a flat designer trendgyökeret. Szerencse, hogy egyelőre még a KDE4-et használom, abban nincsenek benne ilyen elmés dolgok.
Egyébként nem is magával ezzel a flat koncepcióval lenne a legnagyobb gond, hanem hogy rosszul vitelezik ki, és mindenki azt másolja. Még régebben csiholtam LXDE/Openbox alá témát, ami ultraminimalista volt, keret nélküli ablakok, szögletes ablakgombok, Comptonnal pedig átlátszó ablakfejlécek és átlátszó tálca. Na az is flat volt, de én nem a Windowst utánoztam, azt sem tudtam, hogy ezt flatnak hívják. Igaz én erőforráskimélés miatt kísérleteztem ilyennel. Egy KDE5-ös disztróba merénylet ilyen flat hülyeséget beletenni, ráadásul default. Weboldalnak meg az életben nem csinálnék flat témát.
-
N0zer0
senior tag
válasz
Apollyon
üzenetére
Nem csak az oup(ö)nszórsz/öup(ö)nszósz sajátja. A M$ is régóta csinálja a kódnevezést, Whistler, Longhorn, Vienna, Blue, stb., csak a nyilvánosságot nem hülyítették vele. Bár valamilyen szinten már az XP, Vista is kódnév volt, és azt sem komáztam. Nem mintha az évszámos verziózás kedvencem lenne, de egy fokkal jobb, legalább látszik rajta, hogy mikor jött ki.
-
N0zer0
senior tag
Ezek a híresztelések hülyeségek. Ennyi erővel a tizeniksz verziókat is átugorhatták volna, hogy nehogy valami lekérdezőx4r 1.x-nek nézze, sőt, akkor a többi verziószám sem jó ilyen alapon (v2X -> v2.x), stb.. A Májkrérmszaft ahhoz is hülye, hogy rendes nevekkel lássák el a terméküket. Mi a p5sért nem lehet a kernelverzió alapján számozni azokat a nyomorult Nyílászárókat? A linuxdisztróknál is utálom ezt a dszeszizést, petrázást, meg a hülye ubis állatneveket. Azt írják oda a hülye barmai, hogy hányas verzió, mi a tökömnek becézgetni, feleségül ne vegyem? Már az is elég gáz, hogy sok ember a farkát becézgeti.
Jó, a disztróknál nem jó a kernel verziószámát követni, mert gyakrabban cserélődik, de attól még nem kéne elhülyülniük. Egy marketinges, öltönyös-nyakkendős retardált kitalál egy óriási hülyeséget, a többi rohan utána fejvesztve

-
-
N0zer0
senior tag
Annak adhatsz egy esélyt, de a Gnome3 szerintem elég erőforráséhes, lehet nem jársz vele a legjobban. Először azt kéne kitapasztalnod a gépen, hogy milyen ablakkezelővel/asztali környezettel érdemes használni. Maradhatsz az LXDE-nél is, ha az vált be, de kipróbálhatsz valami nagyobbat is. Utána kéne ahhoz disztrót választanod az elterjedtebbek, támogatottabbak közül.
-
N0zer0
senior tag
válasz
lionhearted
üzenetére
Ebben a cloudstatisztikában nem is szerepel a Mint. A wikimedia statja is torz és az adatok csoportosítása is. Nem tudni, hogy pontosan mit takar a Linux Other (Ubuntut mindenképpen), továbbá nekem hihetetlen, hogy a Fedora nem csak a Mintet előzi be, de a Debiant is. Valami nem kóser vele, torzak a számok. Szerintem az user agent torzít, és ezt támasztja alá, hogy nálam pl. ezt küldi a böngésző:
Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64; rv:36.0) Gecko/20100101 Firefox/36.0
Ebből aztán nem derül ki, hogy pl. ez Kubuntu. Pedig nem is állítottam rajta semmit, minden alapértelmezett értéken van. Gondolom ezt a wikimedia Linux Othernek okoskodná ki.Ráadásul lehet elbeszéltünk egymás mellett, mert én az egész népszerűséges dolgot PC desktopon értettem. A szerver egész más lapra tartozik. Bár a wikimedia a desktopjellegű felhasználást méri (de nem a desktopokat), hiszen szerver nem téved fel a Wikire, de mondom, valami nagyon nem kerek azzal a statisztikával, és nem csak azért, mert nem engem támaszt alá. Desktopon nagyon erősen vitatnék fél vagy egy nagyságrendnyi eltérést is, nem hogy kettőt.
-
N0zer0
senior tag
Arra alapozom, amit írtam: a distrowatchra és a korrelációra. Nyilván pontosan nem lehet tudni, de nagyságrendileg így is megsaccolható. Vannak használati és preferenciális statisztikák, de azok mögött kisebb minta van. Azokon is ki szokott jönni az Ubuntu elsősége, a Mint népszerűsége, de ezeken az Arch pl. még a distrowatch-beli helyénél is jobban szokott szerepelni, a Unity pedig rosszabbul. Egyébként tényleg megérné mérni, jó visszajelzés lenne a fejlesztőknek.
Még mielőtt belekötne valaki, hogy ez ellentmondás, mert ha az Ubuntu olyan jól szerepel, akkor a Unitynek is legalább úgy kéne, annak csak úgy mondom, hogy sok helyen egy kalap alá veszik az Ubuntu-variánsokat is, meg Ubuntura is tesznek fel sokan másik wm/de-t, meg ilyen szavazásokon, statisztikában nem minden Ubuntus vesz részt.
@lionharted: már megint ugrassz erre a mintes témára, mikor most még csak arról sem volt szó, hogy valamiben is jobb lenne, tisztán a népszerűségről beszéltünk. Komolyan, semmi szükség nincs arra, hogy 1000 évenként egyszer megjelenj csak azért, hogy egy ilyen epés benyögést produkálj egy másik fórumozónak, aki nem szimpi.
-
N0zer0
senior tag
Persze hogy. A tömegközlekedés nem éri meg, már egyedül autóval is ugyanott vagy, ha meg osztozni lehet valakivel a költségen, akkor tiszta nyereség. A tömegközlekedési cégek kihasználják, hogy sok embernek nincs autója, és kénytelenek igénybe venni a szaros szolgáltatásukat. Lesz ez még rosszabb is, mikor benzinár fölé emelik a jegyárakat, a kedvezményeket pedig egyre inkább nyirbálják.
Bár mondjuk az autónál nem csak a benzint kell beleszámolni, hanem az egyébköltségek osztalékát is (kopás, adók, kötelező, most már autópályadíj, stb.), de tény, hogy akkor sem lesz érdemben drágább, és nem kell szaros Volán/MÁV birkás vagonokban nyomorogni, miattuk késni, és átszállásokra várni fél napokat.
-
N0zer0
senior tag
B.Ú.É.K. minden linuxernek!

-
N0zer0
senior tag
Egyetértek. Ilyet Linuxnak nem lenne szabad csinálni, hogy rootként is láthatatlan fájlokkal operálni, ez olyan windowsos hozzáállásnak tűnik.
Egyébként meg én is jártam így, FF-nál becachelt videót kerestem, és néhány ott volt a profilom cache mappájában, de néhány meg nem, és se a /tmp-ben, se sehol nem találtam meg. Gáz, szerintem ilyenekben a jogvédők keze van benne.
-
N0zer0
senior tag
válasz
DrojDtroll
üzenetére
Backtrack linux?
-
N0zer0
senior tag
válasz
DrojDtroll
üzenetére
Nekem nem volt muszáj csinálni, tényleg csak időkitöltés volt.
Egyébként ha már OFF topik úgy is: Dunántúlon keresnék albérletet, nagyon olcsón. Lehet lepukkant vagy szobabérlet is, de rezsistől bele kell férnie 30k-ba, ami abszolút felső plafon. Ha valaki tud ilyet, mindegy melyik megyében, akkor írjon rám priviben. Előre is kösz.
-
N0zer0
senior tag
válasz
Jim Tonic
üzenetére
Nagy klasszikus ez a kép. Meg nosztalgikus is, 84 gombos billentyűzet, bögre a fekvő gépházon, mellette két oldalt egy-egy csomag 5,25"-es floppy. A CRT itt már talpas, előtte talpatlanok voltak, meg gyanús, hogy túl színes. Gépház jellegzetesen süllyesztett, fekete előlapos. Erősen archaikus már az a csomag cigi is. Alul a bazi nagy mátrixnyomtató, bár azt nem értem, hogy a csávó lába hogy fért be, mikor odaült a géphez, meg abba papírt is fűztek mindig. Még úgy sincs elég hely a lábának, ha kihúzza a billentyűzetet.
A monitor tetején az a kék doboz modem akar lenni? Meg abba az RJ aljzatos dobozból kiinduló fekete kábelről sem lehet megmondani, hogy micsoda, de táp nem lehet, telefonkábelnek pedig vastag. A gépet nem raktam volna ennyire a fal mellé, odaülve egyik oldalt szűk a hely, nincs hely a bal kéznek/vállnak.
@DrojDtroll: én meg simán XeTeX-et toltam. Arch-telepítésre való időm nem volt, de jó szakbarbár módjára elütöttem az időből, amit lehet

-
N0zer0
senior tag
válasz
DittyCat
üzenetére
Az eredeti forrásban is először Office 10-et írnak (más néven az Office XP), de aztán pár bekezdéssel odébb 2010-et. Én már azt is lecsuknám, aki Office XP-t használ, nem érdekelne, hogy adott esetben legálisan teszi. Már az Office 2003-at és talán még a 2007-et is veri a LibreOffice, ráadásul a szalagmenüre sem kényszeríti a felhasználót. A hab a tortán, hogy Win7 alatt NEM támogatott az Office XP, kicsit néztem is volna, tényleg ilyen régi Office miatt kockáztat még valaki.
Azt még értem, hogy Windows 7-et warezelnek, mert a 8.x nem tetszik a delikvenseknek. A régi Office-okat nem érdemes használni, sem az új formátumokat nem támogatják (docx, dotx, odt, ott), plusz az idő is elment mellettük (se OpenType-támogatás, se semmi). Az Office XP talán még az UTF kódolásokat sem támogatja rendesen.
-
N0zer0
senior tag
Igen, a wéndouz az ilyen. Mondjuk a Vista/Win7-nek nagy a helyigénye, főleg, ha 64 bites, a Win8.x esetében kicsit javítottak rajta. Egyébként sem érdemes túl kicsi partícióra tenni, mert az NTFS nagyon hajlamos a töredezésre, és a töredezettségmentesítőnek is kell min. 20% szabad hely (igaz SSD-n ki van kapcsolva a defrag), meg ilyen telepítéskor és frissítéskor is kell a szabad hely, plusz ha be van kapcsolva, akkor a rendszer-visszaállításnak is.
Elvoltam azzal is 19 évig, de nekem sem hiányzik a Win, semmi pénzért nem tenném fel, hogy újra szopassam magam, mikor nem muszáj. Mint írtam már, 1-2 windowsos program hiányzik, de azok nem értek annyit, hogy miattuk Windowszal és Wine-vel szopjak, megoldom más alternatívákkal. Ha kell, akkor a problémát részproblémára bontom, és mindegyik részt külön natív linuxos szoftverrel oldom meg. Cserébe kimaradok az igen zseniális metrózásból, az EGA szintű ablakkezelőből, redmondos szopatásból, a kékhalálokból, driverekkel szívásból, a balfasz memórialapozgatásból/fájlrendszerből, szar hálózatkezelésből, kártevőáradatból.
A windowszos megmondóemberrekkel, trolltamásokkal és fórumjancsikkal nem érdemes foglalkozni, agyilag elzsibbasztotta és elhülyítette őket a MS. Ha egyszer fel is tettek Linuxot, az is min. 10 éve volt, és azóta is szidják, hogy milyen szar, milyen használhatatlan, mert nem Windows, meg nem mentek rajta out of the box a windowsos szarjaik, meg nincs C: meghajtó. Pedig a lelkük mélyén ők is tudják, hogy szarok a Májkrémszaft Nyílászárók, csak megszokták már a hülyeségeivel együtt, és elnézik a hibáit azért cserébe, mert azon minden fut, és mindenhol az van. Meg azon röhögök, hogy leszólják a Linuxot a terminálban vagy konzolon bűvészkedés miatt, mikor a Registryvel és a windowsos Helyreállító-konzollal szívni sem jobb semmivel.
-
N0zer0
senior tag
Nem, mert csak egyes weboldalakat kell nagyítani. Ha a betűméretet növelem, akkor a többi weboldalon lesznek szükségtelenül túlzottan lóméretűek a betűk. Ez a FF-nak egy nagyon király funkciója, a többi böngészőnek már 10-14 éve nem sikerül implementálni.
Pl. itt a prohardveren is nagyítok. Nem azért, mert nem látom, mert kiváló a szemem közelre, hanem keskenyek és talpatlanok a betűk, meg kevés helyet foglalnak el a képernyő szűk, középső hasábjában.
-
N0zer0
senior tag
-
N0zer0
senior tag
válasz
bambano
üzenetére
Robokutyságod nem írta a 4-5. helyezetteket

VMS-ről még csak hallottam, de soha nem láttam működni, még virtuális gépen sem. Solarist már igen, de az irtó szar volt, kínszenvedés volt vele bármit csinálni, igaz desktopként próbálgattam, és nem arra találták ki, na meg virtuális gépen futott, ami megint csak plusz hibaforrás.
A BSD-re mindig is éreztem késztetést, de sajnos rosszakat olvastam róla a neten, se driver, se Flashplayer, alkalmazás is kevés van hozzá, sem FreeBSD-n, sem PC-BSD-n nem jobb a helyzet. Bár azóta a Chrome-ban pl. van Pepperflash, de ez nem sok mindenen változtat.
Mondjuk én nem futhattam be ilyen unixos karriert, mert hosszú évekig mindig megosztva használtam a gépet a családdal, és ők frászt kaptak volna, ha nem DOS, aztán később Windows van rajta. Iskolában meg melóhelyen mindenhol Windowsok voltak.
Mondjuk azt bánom, hogy 2007-2008 táján kezdtem csak el Linuxszal is foglalkozgatni (persze korábban is próbálgattam néha disztrókat, de teljesen tesztelési célzattal, nem használtam a mindennapokban), és csak ebben az évben léptem meg, hogy a laposomon átálljak rá kizárólagos mindennapi használatra. Már sokkal hamarabb meg kellett volna lépnem. Nekem olyannyira nincs már fent Windows, hogy nem hogy dual bootban nincs, de még csak virtuális gépben sem, sőt, a windowsos telepítő-CD/DVD-k sincsenek már meg. Csak egy XP és egy Win7 lemezképem van a HDD-n, seedelem vissza még régről, és megtartottam, ha gyorsan kellene valami jövőbeni munkához, de erre nem sok esélyt látok. Wine-t is alig használok, csak egy programot használok benne rendszeresen, az pedig a GIB szótárprogram, meg 1-2 régebbi windowsos játék figyelt be, de azokat már kitoltam.
Windowst csak akkor teszek fel, ha esetleg lesz egy ultrabrutál játék-PC-m, amin a legújabb AAA címeket tolom ki, vagy grafikus kiadványszerkesztéssel (Photoshop+InDesign) vagy CAD-del kezdek foglalkozni, de ezek sem fenyegetnek. Ebből most csak a kiadványszerkesztést használom (plain XeTeX), de az nem grafikus munkákra való, inkább csak szövegre, képletekre, de nekem csak szövegre kell, és arra meg is felel, prospektusokat és fényképes magazinokat nem szerkesztek. Nem is hiányzik a Windows, 1-2 windowsos alkalmazás igen (Total Commander, foobar2000, Goldwave, mp3DirectCut, uTorrent, Subtitle Workshop), de ezek nélkül is megvagyok, még Wine-ben sincsenek feltéve (helyettük a nem 100%-osan helyettesítő Double Commander, DeadBeeF/Clementin, Audacity, mp3split/merge, qBittorrent, aegisub van fent).
A Windowsból meg kifejezetten nem hiányzik sem a FATakárhányas, sem az NTFS, hogy kerregjen, lassuljon, töredezzen miattuk a HDD, nem hiányzik a Windows balfasz memóriakezelése és -kilapozgatása, az alig testreszabható grafikus felület, sem a Registryvel baszakodás (húúú, azt de utáltam világ életemben), sem az állandó kártevőveszély. Bár az általam használt gépek aktív vírusirtó nélkül sem voltak soha vírusosak Windowssal, de a tudat is megnyugtató, hogy eztán még annyira sem lesznek. MS Office nélkül is nagyon faszán meg lehet lenni, nekem pl. bőven elég a LibreOffice is, igényes szövegekre meg ott a XeTeX, ami kenterbe veri bármelyik Wordöt, igaz nem egy kategória a kettő.
Azt én nem is nevezem igazi Linuxra való átállásnak, mikor a gépen ott figyel a Windows, a háttértárakon a FAT/NTFS partíció, meg a Wine tömve van windowsos programokkal. Az csak illúzió, állandó felesleges csábítás és menekülőút. Egy felmentést tudok csak egy linuxostól elfogadni a Windows gépen tartására, ha a munkájához/tanuláshoz kell egy olyan program, ami Wine alatt nem, csak Windows alatt fut, vagy másik felhasználó Windowszal használja ugyanazt a gépet. Rendesen Linuxra átállni csak úgy lehet, hogy kicsit sem csábulunk vissza Windowsra, hanem mindent anélkül oldunk meg, mert bizony meg lehet. Igazából még AutoCAD, ArchiCAD, Photoshop és InDesign nem a legújabb verziója is felszögelhető Wine-re, de nagy szopás, na meg mazohizmus és istenkáromlás is szerintem, mindenesetre kivitelezhető. Mindegy, a lényeg, hogy Linuxra váltani csak a Windowstól való gyökeres szakítással érdemes.
-
N0zer0
senior tag
válasz
DrojDtroll
üzenetére
Igen, mert jó. Több előnye is van:
1) használatával nem lesz sallang a rendszereden, nem lesz feleslegesen telepített csomag vagy szoftver, ezzel a gépigény is jelentősen csökkenthető, igaz ez akármelyik distro netinstalljával szintén elérhető
2) nagyon frissek a csomagok, nem kell ezer millió éves programokat használni
3) mivel roulin' rö lísz, ezért soha nem kell újratelepíteni (hacsak önként szét nem barmolja valaki a telepítést), mindig a legfrissebb rendszered lesz.Hátrányai:
1) nem kezdőbarát a telepítése, bár ha nincsen spéci igényed, akkor nem is olyan nehéz, és vannak leírások, wiki, install scriptek is hozzá
2) mivel nagyon frissek a csomagok, néha történhetnek érdekes dolgok, bugok, amik rendkívüli javítást igényelnek. Ez bármelyik disztrón előfordulhat, de azért kisebb valószínűséggel.Azoknak ajánlható, akik nem kezdő linuxosok, már tudják, hogy milyen programok kellenek nekik. Kezdőknek viszont jobb lehet egy Mint- vagy Ubuntu-variánst, mert azokba alapból minden be van készítve, még a Flashplayer is, így azokkal kell a legkevesebbet vergődni új felhasználóként. Illetve nagyon hasznos akkor is az Arch, ha gyenge gépre lesz (P3, vagy SD-kártyás régi netbook), de akkor a programok megválasztásánál is figyelni kell az erőforrásigényre.
-
N0zer0
senior tag
válasz
Jim Tonic
üzenetére
Nálam a top5 nem sorrendben Arch, Kubuntu, Mint, Lubuntu, Crunchbang. Én is mindig csak egyet használok. Előtte Mint KDE volt fent, most egy ideje Kubuntu, mindegyikkel meg voltam elégedve. Tervezek áttérni Archra (de mivel beleállt az életem a földbe, ezért most jó pár hónapig kisebb gondom is nagyobb lesz a Linuxnál). Ezek normális gépre ajánlhatók. Gyenge gépre szintén jó az Arch (legfeljebb nem KDE-t kell rá feltenni), Crunchbang és Lubuntu.
Számomra a top3 ablakkezelő szintén nem sorrendben: KDE, LXDE, Openbox, a KDE csak normálisabb gépekre, a másik kettő inkább gyengébbekre.
Egyébként szubjektív, kinek mi jön be. A legtöbb elterjedt, népszerű disztró használható, egyedül a Debian stable-t utálom a konzervativizmusa és régi csomagjai miatt, meg a sima Ubuntut, de azt csak a Unity miatt. Esetleg még a tiling és hasonlóan nem egérre építő ablakkezelőkkel nem tudok megbarátkozni, de ezek is bejönnek pár embernek, főleg a nagy linuxosok között van sok használója ezeknek.
Kezdőknek régebben mindig az Ubuntut ajánlottam (és ha a Unity nem zavarja, vagy nagyon Mac-hatást akar, akkor most is ajánlható), mostanában inkább Mintet, az ablakkezelőt meg a gép erősségétől, memória méretétől függően szoktam hozzá ajánlani. A másik, amit mostanában nem szoktam ajánlani, az az Xfce, már vagy két éve nem fejlesztik, és a video tearinges bugja idegesítő, de állítólag van arra is megoldás, úgyhogy a fene tudja.
-
N0zer0
senior tag
Nektek is boldog karácsonyt!
-
N0zer0
senior tag
válasz
Fritz Teufel
üzenetére
Már régóta felhegeszthető telókra az Ubuntu, aki kipróbálta, ők azt írják, hogy bugos és lassú. Ez csak annyiból lesz más, hogy alapból a gyártó adja ki Ubuntuval.
-
N0zer0
senior tag
válasz
Jim Tonic
üzenetére
Valóban, részben nem teljesen igaz, bár elég nehéz úgy kihúzni használat UTÁN, hogy a cache csak félig íródjon ki. A fájlkiosztási tábla viszont nem visz magával minden adatot, javítható, csak az érintett fájlok vesznek el, azok sem teljesen, mert fájltöredékekként azok is előkeríthetők.
-
N0zer0
senior tag
válasz
Fritz Teufel
üzenetére
Attól nem mehet tönkre, mert leválasztás nélkül vetted ki. A leválasztás csak arról gondoskodik, hogy a cache-ből az adatok kiírása kerülnek fizikailag a meghajtóra, ha hamarabb lehúzod, akkor legrosszabb esetben csak nem íródnak rá az adatok.
Simán elfáradt valamelyik tárolócella, azért nem lehet írni, de olvasni igen.
-
N0zer0
senior tag
válasz
Fritz Teufel
üzenetére
Mindegy, a 25 ezres kategória is meg tud feküdni. Akkor küldd vissza garba. Bár, azért a rendes boltban vett, hosszan garanciás darabok általában tovább bírják.
-
N0zer0
senior tag
válasz
Fritz Teufel
üzenetére
Ezek ilyenek, filléres kínai szarok, gyorsan meg tudnak feküdni, főleg, ha ilyen ebayről vagy hasonló helyről rendelted. Bebuktad, veszel helyette másikat.
-
N0zer0
senior tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Nem baj az. Legalább kék luficet meg gyurmafigura tisztában lesz vele, hogy milyen tárolókat kell felvenniük, a pacmant hogyan kell beállítani, stb..
Egyébként ha már Arcs: a JúThúbon pont tegnap néztem egy brit csávó videóját, aki a teljesen laikus anyját ültette oda egy konzolos Archhoz, aztán diktálta, hogy mit írjon be. Mikor a pacmanhoz értek, a nő azt hitte, hogy ilyen pöttyzabálós, szellemelkerülős játékot fognak játszani, aztán csalódott, mikor megtudta, hogy a package manager, és újabb telepítések fognak következni

-
N0zer0
senior tag
Simán felmegy akármelyik disztróra a 8-as FF bináris, csak elő kell kotorni a tar.gz-jét a Mozilla FTP-jéről. Függősége nem szokott lenni.
Mondjuk én csak annak a híres neves, megélhetést biztosító programot használnám a régi verzióban, a normál böngészésre meg befognék friss FF-ot, megfér a kettő, csak külön profilt kell hozzájuk rendelni.
-
N0zer0
senior tag
válasz
bambano
üzenetére
Ha tényleg rossz a RAM, akkor vagy fagy, vagy nem csak az ÁFÁ-t számolja el, észre fogjátok venni. Ráadásul azért ECC-s a szerver RAM, hogy a hibázásoknak elejét vegye, és ez egymagában nem garancia persze semmire, de nem fosnék ettől helyedben. A szerver hibamentességét, és hibázásmentességét még maga Isten sem garantálja neked, még akkor sem, ha létezik.
Nem tudsz mit tenni. Ha rossz is, bevéded magad a 4 hete futó Memtest eredménnyel, legfeljebb tolj le rajta valami nagy szótárméretű tömörítést, azok még jól ki szokták buktatni a memóriahibát. Mondjuk azt sem futtatnám nagyon 1 napnál tovább, időpocsékolás.
A memóriahibára utaló logbejegyzések pontosan hogyan néznek ki? Mármint mi a szó szerinti szövegezésük.
-
N0zer0
senior tag
válasz
bambano
üzenetére
Az a NÉGY!!4!!! hét memtest meg eulerezés robokutyosan nagyon durva. Memtestből szerveren sem kell 10 menetnél több, vagy max. fél nap, amelyik hamarabb bekövetkezik. Ennyire felesleges paranoiásnak lenni. Ha jó a RAM, nem kell ezen vergődni, ha meg szar, akkor úgyis ki fog derülni más okból.
Bár lehet ez ilyen enter
prisetainment server, hogy nem webes és más kéréseket szolgál ki, hanem ha valaki unatkozik, akkor távoli konzolból memtestezést nézhet rajta, facepalmozhat, meg csodálhatja azt, hogy van, aki ilyen Memtest Servert tart fenn, még egy Memtest Server Editiont is kiadhatsz, aztán szedheted utána a pénzt
-
N0zer0
senior tag
válasz
_Dumber_
üzenetére
Az talán jobb teszt, mint a memtest. Bár a mai gépeknek már nem tart olyan sokáig a kernelfordítás. A memtest megbízhatatlan, de nem azért, mert rosszul lenne megírva, hanem mert az eredménye nem garantál semmit. Attól hogy 100 passból egyszer vagy egyszer sem dob egy hibát, nem jelent semmit, meg ha talál is hibát, akkor sem feltétlenül a memória rossz, vagy ha valami rossz, akkor nem feltétlenül a memória. Persze, arra jó, hogy egy frissen beszerzett hw-nél ideje előtt kibuktassa a hibát, de sok információértékkel nem bír. Ha meg annyira szar a RAM, akkor már az első pass közben dobálja tömkelegével a hibákat, meg a teszt is lefagy rajta, stb..
-
N0zer0
senior tag
válasz
bambano
üzenetére
Én semeddig nem tesztelek egy új gépet, legalábbis kifejezetten teszttel nem. Bekapcsolom és telepítek rá OS-t, plusz alapprogramokat, hacsak ezt nem nevezzük tesztnek, mert én mindennapi használatnak nevezem. Esetleg még le lehet tolni rajta egy 3D-s gyorsítást használó játékot, meg egy videót a hw-es kódolás tesztelésére, ezek a videokártyát is izzítják. A mindennapok használatánál nincs jobb teszt.
Memtestet csak akkor nyomatok, ha a gép csinál valami furcsát, lagol, indokolatlanul belassul, lefagy, kikapcsol, hibás archívumokat gyárt, de a hőmérsékletek és táp rendben van. Ilyenkor sem csinálok 2-3 passnál többet Memtestben.
Ultramájer és overclocker arcok betolnak persze új gépnél Memtestet, benchmarkokat, Prime 95 stress testet, AIDA64 teszteket, meg minden szart, lehet azt is. Bár ezek egy része kiesik Linux alatt, de Memtest, benchmark Linuxra is.
-
N0zer0
senior tag
válasz
Fritz Teufel
üzenetére
Az Archra átállós projekt nálam is áll. Előbb 3 műszakoztam, aztán költöztem, aztán nem volt netem 2 hónapig (a Kubuntum sem frissült), aztán nagyon begyűlt a meló. Most meg lett netem, de ilyen mobilstickes szar, és ezzel nem merek nekiállni az Arch telepítésének, mert lehet a stock Arch nem tudná kezelni a mobilsticket, plusz ha még kezelné is, parancssorból elég nehéz kezelni, és ha nem sikerül, akkor nem tudok telepíteni, mert a rendszer nem tudja honnan lehúzni a csomagokat.
Ha lenne rá időm, és rendes netem, tuti megcsinálnám, virtuális gépre már sikerrel feltettem, még a titkosított LVM is működött kék luficethal segítségének jóvoltából.
-
N0zer0
senior tag
válasz
Fritz Teufel
üzenetére
Gyurmafigura is azzal tolja az ipart. Meg én is azzal fogom, ha lesz rendes netem, most kevés megás mobilneten sínylődök átmenetileg, ezzel nem lehet Linuxot telepíteni, meg több gigányi csomagot lehuzigálni mindenféle tárolóból

-
N0zer0
senior tag
Na, majd gyurmafigura is kap egy taslit, vagy tovább ritkítom a már most is szépen zárt fogsorát

A kettészakadás: eljött már rég az ideje, sőt, mindig is így kellett volna lennie. Mások az igények asztali gépen és szerveren (nem kell bele ablakkezelő, más csomagok kellenek rá, más beállítások kellenek alapértelmezettnek). Némelyik nagyobb disztrónál nem véletlenül van már egy ideje külön Server kiadás.
-
N0zer0
senior tag
válasz
bambano
üzenetére
Onnan gondolom, hogy nem érvekkel nyitottál. Egyébként meg nyilván arra az esetre írtam, hogy ha van bash a gépen, és a zsh alatt indított bash scriptben hivatkozva van a #!/bin/bash vagy ennek megfelelő sor. Akkor le kell futnia, mindenféle forkolástól és zsh-tól függetlenül, ahogy egy Perl-script is lefut akárhonnan, ha meg tudja hívni a Perl-interpretert. Rohadtul nem olyan bonyolult téma ez, mint amennyire feltünteted.
-
N0zer0
senior tag
válasz
bambano
üzenetére
Értem. Tehát semmit nem tudsz felhozni ellene, de azért a másik írását fikázod ilyen-olyan indokkal, kínos beköhögéssel társítva. Szerintem abbafejezhetnéd ezt a stílust, mindenféle kötözködés nélkül mondom. Persze, nem kötelező egyetérteni velem, de akkor azért írhatnál konkrétumokat is. Nem mintha kíváncsi lennék rá, de mégis csak így lenne fórumhoz méltó korrektségű a szakmai szempontból.
-
-
N0zer0
senior tag
válasz
Apollyon
üzenetére
Menthetetlen, de nem azért, mert nem érdekli, csak teljesen átlag felhasználóként (ők a rendkívül alacsony színvonalú ECDL-es szintet sem ütik meg) nem ért hozzá.
Tőlük Linux alatt sem nagyon kell elvenni a root jelszót, egyrészt azért, mert pl. frissíteni nem tudnának nélküle, másrészt úgyse termináloznának.
Ráadásul az ő rendszere még nem is átjáróház, mert vírus és botnet nem volt, csak ilyen adware-ek, meg legalább rendes Windowsa frissítve és friss vírusirtója van, sok embernél a rosszul tört, vagy buherált editionös Windows dívik, frissítések nélkül, vírusirtó nélkül, vagy buherált, nem rendesen frissíthető warez vírusirtóval (tipikusan NOD32).
-
N0zer0
senior tag
Az egészben az a legszomorúbb, hogy már olyan normálisabb programok is adware-t tartalmaznak Win alatt mint az Audiograbber, SMPlayer, PDFCreator, Oracle Java. Az utóbbi háromnál ki lehet szedni a pipát (átlag felhasználó viszont sose veszi ki), hogy ne telepítse a SpeedUpos vagy Ask Toolbaros szarját, de az Audiograbbernél ez sincs, ott mindenképp adware-t tol fel a gépre. Audiograbbert persze rég nem használtam, mert az EAC jobb, de az Audiograbber kezdő felhasználóknak könnyebben kezelhető, eddig ezért ajánlottam nekik, a továbbiakban viszont feketelistára kerül nálam.
Vicc lett az egész Windows-platform, egészen a Win8.X-es minimáldesktopos (se rendes Start Menü, se Gyorsindítás, jó ezek 3rd party szoftverrel pótolhatók, de az Aero sehogy nem hozható vissza) megoldásig és csempékig bezárólag. Tényleg csak akkor indokolt már a Win használata, ha annyira elkerülhetetlen egy olyan Win only alkalmazás miatt (profi alkalmazás, AAA címes játék), ami Wine-ben nem fut, vagy nem megfelelően.
-
N0zer0
senior tag
Most nyújtottam távsegítséget egy Windows 7-es gépnek. Tragédia! Spyware, adware, toolbar hegyek, még prüntyögnek (!), zenélnek is, kitakarják alway on top az egész képernyőt, bezárás gomb nem működik, lehet kínlódni registryvel (és azok ágaival), msconfiggal (aminek az ablaka nem átméretezhető), Program Files és C:\Programdata mappákkal, és ez a sok szemét frissített, legális Windowsra ment fel, frissített Microsoft Security Essentials mellett. Órás kínlódás után lehetett csak legyalulni őket. Aztán még a Linux bonyolult a terminálozással és a csomagkezelőzéssel, meg az ördög műve. Persze-persze.
Mondjuk a gép gazdája használ Windows only programot, azért nem linuxozik, de azért durva, hogy átlag felhasználó mennyivel jobban járna egy linuxszal az esetek 99% százalékában, ha driverhiány nem akadályozza meg a Linux telepítését.
-
-
N0zer0
senior tag
válasz
Apollyon
üzenetére
A HTTP User-Agentöt küldi el a böngésző, abban csak a böngésző típusa, verziója, és az OS verziója van (az sem mindig pontosan), nem alkalmas arra, hogy azonosítsanak, csak statisztikai célokat szolgál. Meg persze a webszerver az IP-d is megkapja, esetleg a referört (melyik oldalról látogattál oda). MAC címet nem valószínű, hogy ki tudnak halászni, de ha emiatt aggódsz, akkor a MAC címet és a User Agentöt is lehet hamisítani. Plusz még az IP címet is, ha proxy-n vagy VPN-nen keresztül netezel. Esetleg a sütiket is letiltod. Mondom, nem kell fosni, megvan mindenre a megoldás, bár nem értem, hogy miért aggódsz ennyire.
-
N0zer0
senior tag
Meg a MS is tesz közzé 30 napos telepítőlemez-képeket, bár egész kis trükközéssel (rearm) 180 napig lehet használni (bár ez már illegális), illetve még 180 nap után is, ha loaderrel megtörjük. Sokkal jobb ezekekkel tesztelni, mint Pistike Editionös warez Windowszal. Mondjuk én sem vagyok normális, hogy Windowst ajánlgatok egy Linux-topikban
Nekem a hátam közepére nem kell az a szar, nem is teszem vissza. -
N0zer0
senior tag
A bs=4M kapcsolót nem muszáj használni. Azt csak azért érdemes beleírni, hogy ha a pendrive ír annyit másodpercenként, akkor gyorsítja a lemezkép felírását, de ha lassabb a pendrive, akkor bs=1M-et is megadhatsz, vagy el is hagyhatod ezt a kapcsolót.
Ha a megírt pendrive bootja eljut odáig, hogy a Linux felkínálja a telepítős menüt, akkor jól van megírva (esetleg kiegészíthető egy telepítős önellenőrzéssel, ha van olyan a telepítőben). Ha viszont eleve meg sem kezdi a bootot, meg hülye karaktereket írkál, vagy ilyen rescue-s szarokkal jön, akkor nem jól van megírva. Még az is lehet, hogy lassú pendrive-ról csinálod, és sok neki a bs=4M, vagy a pendrive készül kifingani.
-
N0zer0
senior tag
válasz
Fritz Teufel
üzenetére
Nem a konzervek területe, mert 1) nincs androidos telójuk (hanem még őskőkori Windows Mobile-os), 2) még Windows alatt sem tudok ROM-ot cserélni, 3) parancssorból (Linux és *x rendszerek alatt terminál és konzol) sem vagyok még a legesleg, de még gyúrok rá. Ahogy a neten olvasom, mindenki Heimdall-lal küldi az androidozást, sikerrel, nem tudom, hogy nálad mi lehet a baj, talán a Heimdall nem komázza a telót.
BSD: ajánlott mindig a legfrissebbet letölteni, a legújabb RC-t töltsd. Sok sikert hozzá

-
N0zer0
senior tag
válasz
Fritz Teufel
üzenetére
Ha már BSD, akkor a Ghost helyett a PC-BSD-t ajánlom, bár én desktop gépen nem vállalnám be a BSD-t. Csak a Chrome-ban lévő Pepperflash működik BSD alatt, kevesebb drivert ismer, kevesebb alkalmazás és csomag van BSD-hez, nem ismeri a linuxos fájlrendszereket és titkosításokat. Elvileg a linuxos binárisokat megeszi a BSD, gyakorlatilag nem biztos.
-
N0zer0
senior tag
Mindegy mi alól csinálod. Teljesen jó az Ubuntu alatt a dd. Ha az lenne a hibás, akkor meg sem kezdené a bootot a rendszer a pendrive-ról, ki sem lehetne választani a telepítést. Esetleg, ha telepítesz a pendrive-ról, akkor sok telepítő tudja magát ellenőrizni, azt megcsináltathatod vele.
dd if=/elérési/út/iso-file.iso of=/dev/s-eszköznév bs=4M
A 4M nem feltétlenül kell bele, lehet 1 vagy 2M is az pendrive sebességének függvényében, akár el is hagyható. Fontos, hogy az eszköznév után NE írj számot.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Filmvilág
- Automata kávégépek
- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S21 Ultra 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Thermal Grizzly Aeronaut paszta 3,9g /BONTATLAN/Több darab/Számlával!
- iPhone 13 Pro 256GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4383, 100% Akkumulátor
- LENOVO ThinkPad P50 - 15,6", E3-1505M v5, 16GB RAM, SSD, Quadro M2000M 4GB, jó akku, számla, 6 hó
- 15" MacBook Air M3 16GB RAM/ 512GB SSD - 27% ÁFA (0424AB)
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)