- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Lalikiraly: Astra kalandok @Harmadik rész
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Zolaash: Ford Galaxy gázpedál csere
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #61514 üzenetére
ZRAM... ez technikailag nem azonos a swappal. A zram egy kernel modul, amivel LZO vagy inkább L4Z tömörített ramdiszket hozhatsz létre, de ezek is helyileg a ramban jönnek létre.
A normál ramdiszkhez képest a tömörítésük jelent előnyt, így /tmp meg /var és hasonlók hatékonyabban tárolhatóak.
Szóval ez egy jó dolog, de nem a swap partíció kiváltására. Ha kevés ram van a gépben vagy pl. kódot fordít az ember, akkor továbbra is kellhet swap partíció, akár 16GB mellett is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #61492 üzenetére
A Mint KDE 18.3-at még jó ideig támogatják, addig maradhat. Azt nem tudom, hogy ez idő alatt kap-e KDE csomagfrissítéseket is, de azért jó lenne bár pl. a KDE debug csomagjainak a verziója most sem stimmel az aktuális elérhető KDE csomagverziókkal a Mint tárolóiban, ami miatt fel sem lehet őket tenni, ami érthetetlen...
Viszont KDE-s 18.3-ról frissíteni azt úgy tudom nem lehet, de a Mint Cinnamon 19-re fel lehet varázsolni a KDE-t, vagy legalább is lesz rá mód.
*Egyéb repókkal való mixelés járhat nem kívánt gondokkal. -
-
_ _ _ _ _2 3
tag
válasz
ubyegon2 #61470 üzenetére
Karácsony körül befejezem
-jól fest __nem kötelező ,de szeretnék érteni hozzá___ végülis tök szívesen lennék Linux rendszergazda....
---köszönöm a gyors és intelligens válaszokat ,ha van valami azért még lehet ,hogy kérdezek... amúgy persze lassult mióta teliraktam programokkal ,de még így is százszor gyorsabb ,mint egy Windows.
http://tparser.org/
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #61443 üzenetére
De szerintem pont azért szív, mert csak WM-et használ. Míg ha Mintet tenne fel rendes DE-vel, ott tudná használni az alapból fent lévő grafikus csomagkezelőt. Persze azt itt is feltehetné, de oh wait, pont ez a gond, hogy ahhoz tudnia kéne csomagot telepíteni, ami meg jelenleg nem megy. Szóval kezdőknek igenis fontos, hogy DE-vel kezdjenek. A WM általában haladóbb szint, akkor is, ha fullosítva van.
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #61444 üzenetére
Annyi a difi, hogy az ubuntu nem kérdez rá, hogy legalább a /home-ot nem-e teszed külön partícióra. Ha nem tudja a választ, csak nyomkodja, hogy next, next, finish, ugyanúgy megkapja az alap sémát mint ubuntu-n. Persze lehet ,hogy csak nem tudok "kezdő" fejjel gondolkodni. És ezzel véletlenül sem azt akarom sugallni, mennyire profi vagyok, sőt. Csak én már tisztában vagyok vele mennyi mindent nem tudok.
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #61440 üzenetére
A Debiannal nincs olyan, hogy felrakod next next módszerrel
Ez tuti? Mi kell hozzá még?ha függőségek kezeléséről van szó, azt simán ráhagyja a felhasználóra már úgy érted a Slackware.
Ha ubuntu (származékon) adod ki az apt update/install xy parancsot, az mitől kezeli jobban a függőséget?
Lehet, csak egy sima apt update hiányzik, hogy lektöltse/frissítse csomagválasztékot.
-
SwissAirplan
aktív tag
válasz
ubyegon2 #61440 üzenetére
Nagyon látszik rajtam hogy láma vagyok hozzá?
Nincsen ok ami miatt a Debiánnál "kellene" maradjak, igy akkor lehet tényleg megnézek egy Mint-et!
Nekem össz vissz 3 dolog kell rá Torrent kliens egy vpn kliens (Linuxra van) és egy SMB
Gondolom ezek azon is elmennek!
Köszönöm az eddigi türelmet.. kicsit keresgélek "Mint" terén.. aztán jövök!
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #61405 üzenetére
A tweak-tool gyakorlatilag egyik problémára sem nyújt megoldást.
Úgy látom kizárólag szöveget tud méretezni, grafikus elemeket nem, emiatt más lesz a gfx-szöveg méretarány, ami sajnos nem megfelelő esetemben.
A keyboard delay-rate állításokat nem is találtam benne.Az xrandr scale kicit másképp működik, mint vártam és sajnos ez sem ad jó megoldást.
Arra számítottam, hogy xrandr --output DP-0 --scale 1.5x1.5 hatására az eredeti skálázás x1.5 értékre növekszik, azaz nagyobbak lesznek a képi elemek, de gyakorlatilag osztást jelent, emiatt kisebbek lettek.
Próbálkoztam xrandr --output DP-0 --scale 0.75x0.75 értékkel, de ezzel a nagyítás homályos lett, még akkor is, ha beállításokban eredetileg 200%-ot állítottam be és úgy adtam ki ezt a parancsot. Az eredeti 100%-ot veszi alapnak a méretezéshez.Tehát egyelőre ott tartok, hogy azt a két funkciót amit egy Ubuntu 16.04 felrakása esetén be szoktam állítani (nagyítás, billentyűzet ismétlés) Ubuntu 18.04 felrakása esetében nem tudom.
Csak egy "buta user" vagyok, de funkcionalitásban nem visszalépés ez így a Unity-hoz képest?
Remélem jóval kisebb az erőforrás igénye és a gyenge gépek tulajdonosainak megfelel, mert nekem eddig nem jött be(#61406) Sonja: Oké, köszi, de ha Wayland-hez jó csak ... LTS esetén szívesebben maradnék az öreg xorg társaságában. (Jól tudom, hogy Unity (Ubi16.04) esetében is xorg volt még?)
Update: Teszek egy próbát Ubuntu 16.04-el ezen a gépen (i5, gtx1050ti)
-
herdsman12
őstag
válasz
ubyegon2 #61272 üzenetére
Muszáj volt valamit csinálni, mert Sylvia csak az otthon használt FHD monitorral működött, saját kijelzőn rajzolt pár sor vonalat és tovább semmi.
Frissíteni nem tudtam, mert a Frissítéskezelő nem dobott lehetőséget, így a friss telepítést (sda2) választottam. Előtte bővítettem 20GB-ra a helyét és a swap is változott. Ettől az sda1-en nem háborgatott Debian + 30 sec-al indult. Már kezdtem volna itt sírni, de beugrott, hogy volt már hasonló gondom az fstab/resume UUID-k átírása miatt, az update-initramfs -u megoldotta a problémát.
De, hogy ne legyen felhőtlen a hétvége, mi a frászért kell birizgálnom a tapipadot vagy rángatnom az egeret, hogy betöltődjön a rendszer? Piszkálás nélkül villan néha az SSD használatot jelző LED és fekete képernyő van csak.
Elindítottam Recovery módban, ott Rendszer infónál látok egy fura bejegyzést:=== LVM állapot ===
Fizikai kötetek: nem ok (ROSSZ)
Kötetcsoportok: ok (jó)Megköszönnék némi segítséget.
-
-Ben-
veterán
válasz
ubyegon2 #61268 üzenetére
Kipróbáltam a kernel cserélgetést UKUU -val. Sikerült a 18.04 -et is munkára bírni 4.4 -gyel és 4.17.5 -tel egyaránt. Sajnos nem hozott semmiféle pozitív eredményt, ugyanúgy akadozott, vacakolt. Tehát valószínűleg nem (csak) a kernel a ludas...
Feltettem a 14.04 -et, onnan frissítettem 16.04 -re. Így most van egy 16.04 LTS -em 4.4 -es kernellel. Teljesen jó minden, még jobb, mintha tiszta 16.04 -et telepítettem volna. Átmeneti megoldásnak jó lesz, de azért nem bánnám, ha a jövőben feltehetném a 18.04 -et is. Kíváncsi vagyok, hogy 1-2 év múlva mi lesz a helyzet.
(Azért az is érdekes, hogy amennyiben tisztán telepítem a 16.04 -et, akkor 4.13 -as kernelt használ, ha frissítem 14.04 -ről, akkor marad 4.4)
Szerk.: Nagy köszönet mindenkinek, aki segített, segíteni próbált!
-
lev258
veterán
válasz
ubyegon2 #61268 üzenetére
Nvidia-nál csakis olyan kernellel (és xorg-gal) szabad próbálkozni, ami hivatalosan is le van írva. Minden más esetben fekete képernyőt fogsz kapni. Ez nem próba-szerencse kérdése.
Ha a 18.04-et írják támogatottnak, akkor annak hivatalos kernele és xorg-ja számít referenciának, nem más.
Használható tipp. Használjon régebbi rendszert, ha azzal jó neki, a frissebbekkel meg még várjon. Esetleg keressen a térképen közeli hozzáértő segítőt. -
-Ben-
veterán
válasz
ubyegon2 #61255 üzenetére
Sajnos ez nem nagyon működött.
Hiába tettem fel különböző verziószámú kerneleket, a vége mindig az volt, hogy 1. el se indult, 2. elindult, de valamiért nem akarta használni az nvidia drivert (driver reinstall után se), így pedig nem tudtam tesztelni.
Végül úgy döntöttem, hogy felrakok tiszta telepítéssel egy 16.04 -et és marad ez..... Jelenleg a 4.13.0-45 -ös kernellel jól működik. Szerintem a 14.04 LTS/4.4 -es kernel ennél is jobban működött, de már ez is fényévekkel jobb, mint a 18.04 és a 4.15.0-23-as kernel, úgyhogy marad.Ekkora szívásban még nem volt részem és remélem, hogy nem is lesz egyhamar. 4 hete szívok folyamatosan, kb. 50-55 teljes újratelepítés volt ez idő alatt. A felesleges VGA vásárlás jobb, ha nem is jut eszembe.
Az viszont nagyon nyugtalanít, hogy mi lesz a jövőben. Sajnos a hiba valódi okára nem derült fény és előbb-utóbb frissítenem kell majd, nem maradhat örökké a „jó öreg” 16.04.
A kilátások nem jók, mivel minél újabb/frissebb a kernel, annál több gondom akad vele. Legalábbis jelenleg így néz ki a helyzet....
A hiba javításán se dolgozhatnak valami gyorsan (ha egyáltalán tudnak róla és dolgoznak rajta), mert az összes 4.15 -ös kernellel szívtam... A 4.13 meg nem rossz, de azért a „100” éves 4.4 volt az igazi. -
aprokaroka87
nagyúr
válasz
ubyegon2 #60556 üzenetére
htop az itt az én telefonomon nincs
Nyilván tisztában vagyok vele, hogy az Android féle linux rész eltér valamelyest.
Viszont pl van olyan amikor egy shell parancs a megoldás.Van Droidon Tasker nevű progim.
Na ott pl van olyan hogy az mv parancsot kell használnom áthelyezéshez, mert a gui részen megtagadja a dolgot. -
válasz
ubyegon2 #60562 üzenetére
Persze, en csak terminalos jatekokkal jatszom.
Nekem jo a sleep is, csak ne porogjon.
GUI megoldas is erdekel.Igen, onnan szedtem a -Y parancsot, es valoban sleep-et jelent, de visszajonni mar nem akar a bestia.
mod: WD Gold, akkor megnezem azt a progit is. A kepen lathato GUI ehhez van, vagy kulso GUI?
-
0xmilan
addikt
válasz
ubyegon2 #60492 üzenetére
Ez nem az a szint, amit atlag userkent piszkal az ember.
Ha megvaltoztatod a header fajlt, akkor mindent ujra kell forditanod, ami azt a .h fajlt hivatkozza.Ez nem bash vagy python vagy nemtudommi, itt a # nem kommentet jelol. C-ben igy deklaralsz konstanst.
szerk. a google masodlagos dns szervere 8.8.4.4, nem 8.4.4.8. afaik
-
gabaly
tag
válasz
ubyegon2 #60470 üzenetére
Bizonyára én nem írtam világosan: 2 napja tettem fel újból a 18.2-őt HDD-ről váltottam SSD-re, eddig nekem ez az első (SSD). Azonban mint írtam, a Mint 18.2-t azóta használom mióta kiforrta magát, mivel nem szoktam azonnal váltani amikor kijönnek.
Nos, az új SSD-n megy mint az álom. Ez a pontos leírás, elnézést ha nem jól fogalmaztam.Az iménti felhasználónak azért ezt ajánlottam mivel ez nagyon szépen, simán muzsikál.De ahogy olvastam azóta látom nem kezdő szerintem azt tesz fel amit akar.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #60453 üzenetére
A fast boot elvileg mindegy neki, ha SSD-ről akarsz bootolni. Lehet a Mint telepítője hányja el az UEFI bootot. Az EFI FAT32 partíció létrejött? Milyen fájlok vannak rajta?
Legjobban úgy tudod megérteni, hogy hogyan működik az UEFI boot, hogy az Archot telepíted a systemd boot Wiki-cikk alapján. Tehát kézzel létrehozod neki az EFI partíciót GPT-s táblával rendelkező lemezre, és végrehajtos a cikkben leírt bootctl-es utasításokat, meg szerkeszted a loaderben a entries conf-jait. Ha valahol elakadsz, jössz kérdezni, leírva milyen parancsokat adagoltál be neki, mik voltak a kimenetek, mi a hibajelenség. Érdemes ezt végigjárni, mert ha megtanulod, az nem csak Archon fog működni, hanem ilyen Mint-es telepítést is meg tudsz vele javítani, hogy bootoljon. A Mint/Uborka csak annyiból bonyolít, hogy az UEFI és az induló rendszer közé még odaékeli a GRUB-ot is, ami persze teljesen felesleges, de a GRUB a legjobbabb, azt nem lehet elengedni, mert az orrunkat is tisztíccsa.
Ha használsz MBR-es lemezt is bootolásra, vagy régi OS-t, akkor UEFI Hybrid-en hagyd. Ha csak UEFI-GPT-t tervezel használni, akkor meg UEFI Native. Esetleg még arra tudok gondolni, hogy a Mint telepítője MBR módban bootolt valami miatt, és MBR módban csinálta meg a telepítést, az UEFI boot meg ezért nem találja.
-
-
válasz
ubyegon2 #60452 üzenetére
Most, hogy beléptem, azt láttam, hogy a fastboot opció viszont be volt pipálva, ami azelőtt nem.
Már bootol minden penről szerencsére, köszi a tippeket, éljen a legacy!
Amúgy volt már erre telepítve több disztró is, ment úgy is, hogy a régi laptobból csak áttettem a SSD-t, nem kényes semmire, kivéve.......
-
válasz
ubyegon2 #60451 üzenetére
Ezredik alkalommal is csak a HP hardverdiag jön be, nem tudok a biosba újra belépni.
Szedjem ki az SSD-t szerinted és desktopban telepítsek rá valamit? Kérdés, hogy legacy v UEFI módban......******************
Na valami csoda folytán csak bejött újra a bios, de hogy éppen mitől........ -
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #60444 üzenetére
UEFI Native-ot válaszd, ilyenkor meg sem kísérel hagyományos BIOS-MBR módszerrel bootolni. Ezzel a CSM-mel nagyon túlbonyolították. A Legacy a hagyományos BIOS-MBR boot, az UEFI Hybrid az pedig a vegyes, amikor BIOS-MBR és UEFI-GPT módban is megpróbál bootolni, ezt az én UEFI-m „Both”-nak nevezi, más rendszereken meg általában „UEFI + Legacy”.
Az sem baj, ha mégis Hybrid-en hagyod, épp úgy fog akkor is UEFI-vel bootolni, de lehet néhány tizedmp. veszteség, míg az MBR-es eszközöket keresi.
Ami az Arch-leszármazottakat illeti: sose voltam róluk rossz véleménnyel (pl. Manjaro). Az Archnál mondtam csak az, hogy ha valaki arra fanyalodik, akkor ne szkriptből telepítsem (Archmerged, Antergos, stb.), hanem akkor maradjon a sima Archnál és kézzel telepítsen a Wiki alapján. Ha az túl magas, akkor meg Manjaro.
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #60444 üzenetére
A CSM még lehetővé teszi a hagyományos Legacy módot.
CSM booting
To ensure backward compatibility, most UEFI firmware implementations on PC-class machines also support booting in legacy BIOS mode from MBR-partitioned disks, through the Compatibility Support Module (CSM) that provides legacy BIOS compatibility. In this scenario, booting is performed in the same way as on legacy BIOS-based systems, by ignoring the partition table and relying on the content of a boot sector. -
Slownz
senior tag
válasz
ubyegon2 #60431 üzenetére
Igazából beletrafáltál. Mindenhol Gnome-ot használtam, szóval a környezet ugyanaz volt. Az Ubuntu alatt a szoftverközpont egy tragédia, szvsz használhatatlan. Ez a ppa-zás egy idő után fárasztó volt, még nem érzem előrelépésnek Win10-hez képest, hiszen itt is keresgélni kell a neten, csak itt nem exe hanem parancs után. Szoftverfejlesztőként is dolgozom, fontos, hogy up-to-date legyen a program, amit használok, úgyhogy testhez áll az Arch filozófia. Egyébként meg baromira tetszik, hogy van egy GUI felület, ahol csak beírom a program nevét és már telepíthetők is (Pacman). Kb 0 terminált kellett hasznalnom eddig Arch-nál, ráadásul ezt is hirdetik magukról, hogy kezdő-barátok (Antergos, Manjaro).
-
gordonfreemN
addikt
válasz
ubyegon2 #60346 üzenetére
Köszi
Az utolsó linkre.
Aki ebből kihámozza, hogy miről szól ez az egész annak vagy ez a munkája, vagy ez a hobbija. Én meg szerintem keresek win alól használható programot inkább, nincsenek további napjaim elpocsékolni arra, hogy vagy sikerül vagy nem (ugyanis nem látom ebből a katyvaszból a kiutat, elment 2 napom a semmire és csak bonyolódik ahogy olvasok utánna Alsa-pulseaudio-esd-portaudio).Nagyon köszönöm, hogy segíteni próbáltatok, de megint csak eltávolodtam attól, hogy valaha is legyen linux rendszerem.
-
-
growler
őstag
válasz
ubyegon2 #60304 üzenetére
Az egyik régi belakott rendszeremről csináltam egy .ISO képfájlt (Kb. 2.6 GB) a Systemback-el.
Ezt az Unetbootin-al kiírtam egy 8GB-os pen.-re.
A pen.-en fennmaradó szabad területen, létrehoztam egy másik "Adatok"-nak elnevezett Fat32-es
partíciót. [link] [link]
A Firefox-ban a letöltések helyének, ezt az Adat partíciót adtam meg.
Minden FF. letöltés, és erre partícióra másolt adat, egy új indítás után is megmarad. [link]
Kicsi, gyors, és rajta van minden program amit használni szoktam.Ja ! - és a FF. beállítások, az összes könyvjelző megvan - a Tomboy jegyzeteimmel együtt.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #60280 üzenetére
Én is autodidakta módon tanultam, nem csak a linuxozást, de előtte az egész windowsozást, dosozást, programozást, előtte mikroszámítógépekkel foglalkoztam. Nincs ennek limitje, ha érdekel, életre szóló tanulás és fejlődés. Csak annyira kell törekedni, hogy mindig hajlandó legyél kicsit kívül menni a komfortzónádon, meg új dolgokat megismerni. Meg hogy élvezzed, érdekeljen.
Valószínű, hogy ha bevállt, sem a Minttel, sem a Mubuntuvel nem jársz rosszul. Főleg, ha tényleg nem okozott soha gondot, hogy a csomagok nem a legfrissebbek. Archnál csak azt nyernéd, hogy frissebb lennél, meg felszednél mélyebb ismereteket, meg gyorsabb bootidővel, kisebb memóriafoglalással lenne fent a disztró. Az az igazság, hogy nem az Archot, meg az UEFI bootot, és hasonlókat akarom propagálni, de a Linuxban több van, mint amit a Mint, Ubuntu kínál, sokkal többet ki tudsz belőle hozni hatékonyságban, egyszerűségben, erőforrásügyileg, meg technikai újdonságokat tekintve. A Mint, Ubuntu akkor jó, ha nem akarod a rendszert mélyebben megismerni. Igazából, ha megismersz egy haladóbb disztrót, megérted a dolgok működését, akkor fogod látni, hogy a Mintbe, Ubuntuba mennyi felesleges dolog belekerül, amire igazából semmi szükség, meg a grafikus telepítő mennyire túl képes bonyolítani a dolgokat, ahhoz képest, amennyire egyszerű is lehetne. Persze ezt nem kicseszésből csinálják, hanem hibakizárás miatt, hogy a kezdő ne fusson rá hibákra, meg hogy nem megy valamelyik hardvere. Próbálják hülyebiztosra megcsinálni, ez pedig bonyolításokat kíván, a kicsit régebbi csomagverziók is azért vannak, mert erősen a biztonságra játszanak. Ami egyébként ennek hiányában sem lenne veszélyes, de a kezdőket frusztrálhatná, meg feladásra késztetné.
Az egész szintek szerint épül fel. Ahogy az archerek röhögnek a minteseken, hogy fostos kezdők, úgy a gentoosok is mosolyognak az arch-osokon, hogy azt hiszik nyomik, hogy tudnak valamit, közben meg közelében nincsenek a témának. Persze amit a gentoos nem tud, hogy a BSD-s meg rajta röhög, hogy az amatőr hülyegyerek megtalálta magának az újságmellékletes Linuxot, mikor unix-utánzat noob OS helyett eredeti Unix leszármazottal tolják az igazi férfiak, abakuszon a biteket tologatva, de min. SPARC alapokon, nem ilyen háztartási x86-os kávédarálókon meg játékkonzolokon.
Persze mindig lehet egy olyan szint, ami a te felhasználásodra már nem érné meg, meg csak az idődet pocsékolnád vele, de ez érdeklődésfüggő, alkat kérdése is.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #60276 üzenetére
Az új laptopot arra értettem, hogy ez azokhoz a vasakhoz képest, amit eddig írtál, sokkal modernebbnek tűnik. Azt értem, hogy nem akarsz szakmailag fejlődni, csak azt nem, hogy miért nem. Nyilván nem kötelező, csak nekem úgy jön le a topikokból, hogy mindig próbálkozol vele, aztán feladod, valahogy mintha te magad sem tudnád eldönteni.
A Mint az most menjen fel, ne várj rá 2 hónapot, majd frissítesz az új verzióra. Ubuntuból tehetsz fel más spint, ha nem jön be a Unity vagy a Gnome. Archnál nem tudom értelmezni, hogy nem élt sokat, frissítésnél összeszarta magát? Én tovább kísérleteznék vele, de úgy, hogy most nem scriptből telepíted az Archot, hanem Wiki alapján, hogy tanulj belőle. Ha nem is erre a gépre, hanem egy másodhasználatú gyengébb gépen kísérletezz vele, de úgy, hogy használgatod is a mindennapokban minél többet, hogy szokjad, meg megtanult a felmerülő gikszereket magabiztosan megoldani.
2021-ig tervezni szerintem is hülyeség, addigra az LTS disztrókban lévő progik úgyis a használhatatlanságig avulnak.
Nekem, ha lenne másik gépem (jelenleg a második laposban még mindig nem jó az alaplap), akkor arra kipróbálnék valami újat, új disztró (pl. Gentoo), esetleg TrueOS vagy FreeBSD, új grafikus felület. A mostani Archot is azért tettem fel Gnome-mal, hogy használjam ezt is, még sose volt a fő rendszeremen Gnome Shell 3, bár virtuális gépeken tesztelésből, már Live-ozásból ismerem azért a felületét. Ha most másik gépre tennék fel valamit, arra tuti más menne fel. Ezzel nem vagyok egyedül, nemrég Gyurmafigurát kaptam azon, hogy KDE5 helyett Gnome3-azik, ő is azt írta lényegében, hogy nem dobta a KDE-t, nem volt vele baja, de ki akar próbálni mást is, megismerni meg csak úgy lehet, hogy használod éles rendszernek. Ha más nem azért is jó új dolgokat kipróbálni, hogy ne unj bele a régibe. Monoton mindig ugyanazt a felületet, témát, progikat, stb. használni. Ezt nem értem sok XP Matyiban is, azt használják már ~17 éve, értem, hogy megszokták, de még mindig azt erőltetik orrvérzésig, ha véletlenül Linuxot tesznek fel, oda is erőltetik a ződdombos hátteret meg a Luna-témát, mert Wine-ben a jegyzettömböt Winamppal és Total Commanderrel, meg NTFS partíciókat, mert ennyi év nem volt belőle elég, annyira nem lehet vele betelni. Erre mondanád, hogy túlságosan belakták, erre meg azt szoktam mondani, hogy ki lehet lakódni belőle
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #60238 üzenetére
Nem térítek, csak megemlítem, hogy ha ilyen csilivili új notija van valakinek, akkor nem jöhet az a kifogás, hogy be van lakva a rendszer. Ha már úgyis új disztrót próbálnál ki, azzal együtt megismerhetsz új dolgokat. Nem vagy szemellenzősen a régi dolgokhoz kötve.
A kötözködésed miatt utánaolvastam megint, a GPT alapból 128 partícióra van felkészítve default táblamérettel, de ez bizonyos particionálóprogikkal növelhető akármennyire. Tehát valóban nem voltam pontos, de teljesen fal dolgot sem írtam.
MBR-nél minden forrás mást ír. Van, aki 3 elsődleges, 1 kiterjesztett partíción belül 126 logikai partíciót említ, van, aki sikerrel használt 128-130 logikai partíciót is. OS-től és particionálóprogramtól is függ, hogy hány logikai partíciót támogat, enged létrehozni. A kiterjesztett-logikai partíció mindenképp szükségmegoldás, mivel ha annak kárára elsődleges partíciót akarsz átméretezni, az nagyon pain in the ass kategória. GPT-nél ez jóval egyszerűbb, ott csak sima, sőt, tükörsima partíciók vannak csak, nincs sem elsődleges, sem kiterjesztett/logikai, nem kell ezzel szórakozni. Partíciótípusok továbbra is vannak (fájlrendszerek, felhasználási cél szerint, mindegyiknek van kódja, ahogy az MBR-nél is), de a modern OS-ek már nem támaszkodnak erre, azt látják partíció, és hogy tudják értelmezni a rajta lévő fájlrendszert. Emiatt nem baj, ha egy partíció a rossz típussal van létrehozva, már csak tájékoztatási célt szolgál, hogy lássad a partíciós tábla kilistázásakor, hogy az adott partíció eredetileg mire lett szánva.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #60251 üzenetére
Szerencsére a kezdőknek szánt disztrók túlkínálata téged nem zavarhat össze, régi motorosként te már mindenképp valami haladóbbat terveztél kipróbálni, ha más nem azért, hogy szakmailag is fejlődhess. Arra a gépre bármi mehet, kellően erős, jól támogatott hardverekkel. Ha az Arch vonal (szkripttel telepített Arch, Manjaro) annyira nem jött be, próbáld be a Fedorát, egy neked tetsző grafikus felülettel. Ha csak mindig Deb/Ubuntu alapú disztrókat használsz, akkor sose fogsz mást megismerni.
Ez az új laptop arra is jó lehetne neked, hogy elmerülhetnél kicsit a EFI-GPT boot és Wayland világában
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #60249 üzenetére
Egyenlőre erről nem írnék tanulmányt. A vinyókettyegettetést csak ez a döglött solus csinálta újra bootolási próbálkozás közben. Ebbe a hp250-esbe pedig a fiam sony waiojából megörökölt 750gigás vinyó került ami eddig hibátlan volt.. A flexelt kis keskeny kliensemen már egy refurbished win 10 pro és egy manjaro kde dübörög békés egymás mellett élésben.
-
válasz
ubyegon2 #60249 üzenetére
Annyira túlkínálat van már kezdő disztróból, hogy már egy hete nem raktam semmit a HP 8470p i5 3340m / 4Gb / HD 7570m-re. Mondjatok már valami tippet, mi legyen rajta?
A jelenlegi Mint-et már nem rakom fel, bár nem rolling rendszerű, de bő hónap és kinn van az új verzió. Amik fenn voltak az SSD-n a másik laptoppal, azokat leszedtem a két halott Arch klón miatt, egyébként a Mubuntu 18.04 beta2 jól működött rajta így gépcsere ellenére is. -
b3Ro
senior tag
-
BoB
veterán
válasz
ubyegon2 #60241 üzenetére
"olyan disztrót ne telepíts, aminek számodra ismeretlen csomagkezelése van"
Akkor aki még soha nem használt linuxot, ne is telepítsen semmit, ha meg már az ember kipróbált valami, soha ne is használjon másikat
eopkg parancsokra nem fórumbejegyzést kell linkelni ahol beraknak egy eopkg --help, et, hanem
man eopkg
-t. -
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #60196 üzenetére
Pedig Atommal horgászni lehet hatékonyabb, mint gondolnád. Ha nem jön a kapás, akkor atomot nekik felkiáltással bevágod vízbe, úgyis oda való, mire kiugrik belőle az összes hal, hogy ők ezzel a sz@rral egy tóban csak azért sem
(#60205) berojocy: swap arra a felhasználásra már 8 giga mellé sem kéne, annyinál átlag felhasználásnál (hacsak nincs túl sok füles böngészés, meg masszív párhuzamos virtuálgépezés, vagy ilyesmik) bele sem nyal a swapba. Amúgy a 16-os Ubi helyett, a 18.04-est ajánlanám neki, ha nem volt nagyobb gondja, és azon a vonalon akarna maradni, a Mint nem rossz, de az előrelépés úgyse lenne neki. Ha meg váltani akar disztrót, akkor Manjarót, Fedorát ajánlom, a Mintet ilyenkor sem (szegény Cinmanó megint), az meg nem lenne eléggé más az Ubuntuhoz képest.
Ha már sok RAM + swap, pont pár órája futottam bele egy elég haladó unixos-linuxos faszi videójába, sokmagos AMD FX procis gépében ott figyelt a 32 giga RAM, amiből 30,3 giga ott állt kihasználatlanul a top szerint, de ott figyelt felcsatolva a teljesen üresen kongó 16 (!!!) giga swap pluszban. Facepalm erősen. Még jó, hogy nem a MS ajánlásait olvasta, hogy a fizikai memória kétszerese legyen a swap
Ráadásul Xfce-vel meg twm-mel nyomja minimalistán, majdnem csak terminált használ, mellette csak egy szintén minimalista videórögzítő szoftvert (azt sem túl magas felbontáson) meg egy max. 1-2 gigás emulátoros környezetet (simh-ban OpenVMS és egyéb legacy rendszert, azt is csak teszt erejéig). Pedig nem is tűnik idiótának, fejből vágott mindenféle OpenVMS-ses, solarisos meg ultrixes parancsokat, nem bénázott, elég veteránnak néz ki. Lehet valami régi rossz beidegződés, amit még kicsi memóriás gépek korszakában szokott meg, mikor a RAM felét adta swapnak automatikusan, különben nehogy instabillá váljon a rendszer. Vagy valami telepítő oldotta meg neki így automatán, amit azért kétlek. Teljesen megértem, igaz, hogy a 16 gigát sem tudom kihasználni az enyémben, de állandóan rettegnék, hogy 32-ből bármelyik másodpercben kifuthatok
Bár ki tudja, lehet van pár tera tárhelye, és poénból tett be swapot, „ezt használd öcsém, ne anyád kenyérpirítóját” felkiáltással. Sose tudni
A RAM-nál meg lehet úgy volt vele, hogy Linux boxnak nem kell annyi, de ha már úgyse nagy pénz amerikai fizetésekhez mértek kimaxolni, akkor megteszi, nem akart további bővítgetéssel, meg alkatrészrendeléssel tökölni a jövőben. Ekkora RAM-ra már tényleg áll az az ősi kínai mondás, miszerint ought to be enough for anybody © ®
-
-
kovaax
őstag
válasz
ubyegon2 #60169 üzenetére
Itten írja (lentebb):
https://docs.fedoraproject.org/f28/install-guide/install/Installing_Using_Anaconda.html#sect-installation-gui-manual-partitioning-recommendedA
inst.gpt boot option
-t nem próbáltam ki, hanem gparted-del csináltam 1 megásBIOS Boot
particiót a többivel együtt, és kézi particionálást választottam telepítéskor, és fel is ismerte a BIOS boot particiót szépen.Szerk.: A probléma az, hogy eredetileg is gpt-t csináltam, de hagytam, hogy kihagyja az 1 megát a lemez elején, külön partició nélkül. Na így elnyeklett a telepítő a grub telepítésekor.
-
Flowtation
őstag
válasz
ubyegon2 #60171 üzenetére
Akkor ok. Azt nem tudom miért van két swap, illetve de, mert csináltam mindkét disztrónak. Azt gondoltam kell külön-külön. De valamelyik telepítőben láttam, hogy pl. két 5 Gb-os swapet egy 10-esnek jelzett. Akartam is kérdezni, hogy ezek szerint nem kell csak egy és azt használja mind? Mármint, hogy a swapnak jelölt területet minden disztro felismeri és használja?
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #60149 üzenetére
Az Arch ilyen, nem valami felhasználóbarát. Ott neked kell utánanézni dolgoknak, meg Wiki-t nyálazni. Grafikus csomagkezelés sincs. Ezért nem szoktuk kezdőknek ajánlani, ők jobban járnak Arch-vonalon a Manjaro-val.
Nem rossz az Arch, csak minimalista, hogy karcsú állapotban tartsák, meg ne kelljen nagyon belehekkelni csomagkészítéskor a csomagokba, azok minél közelebb legyenek a git-es upstream forráshoz, azaz az eredeti vanilla állapothoz. Mint kiderült, nem is az Arch hibájából szívtam mostanában dolgokkal, hanem a systemd, kernel, Xorg fejlesztőkkel szaladt el a ló, és adják ki megfelelő tesztelés nélkül a bugos szarokat legújabb verzióként. Az Arch meg mivel bleeding edge-ezésre, meg eredeti állapotban tartásra megy rá, így elsők között ezt ők szívják meg, meg az Archerek. Nem baj, ahogy te mondanád, legalább visszavesznek az Arch-ukból
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #60147 üzenetére
Nem tudom, még nem használtam azt a parancsot. Már egy ideje nem apt-ozok egyáltalán, pacman megy helyette.
A csomaglista mindenképp segítség, nem csak az, hogy mit kell feltenni, hanem hogy pl. pontosan hogyan hívják a csomagot. Arch alatt rendszeresen szívok ezzel, pl. most nemrég egy játékhoz szükséges sdl2 image csomag szopatott meg, emlékeztem rá fejből is, hogy kelleni fog, össze-vissza írogattam egybe, kötőjellel, mikor kiderült hogy alsókötjellel kell írni. Vagy pl. a wine-nál kiegészítésnek ott van a wine-mono csomag, bezzeg a wine gecko már _-jellel van összekapcsolva. Ezeket mindig felteszem, mert enélkül minden Wine-frissítés után elkezdené külön letölteni ezeket a komponenseket, míg ha fent vannak ezek a csomagok, akkor csak akkor frissíti őket, ha van belőlük újabb, ami sokkal ritkább. De hogy a kedvencedet említsem, az inxi-t, annál meg kiírta a pacman, hogy error: target not found: inxi, de így jártam a scite-vel is. Mondom mi az any*d, utána kellett ennek is nézni, és kiderült, hogy az AUR-ban van, és emiatt yaourt-tal kell felnyomatni. Ez elég genya volt, a csomaglistából sem derült ki, hogy melyik tárolóból ment fel.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #60145 üzenetére
A dpkg -l (Archon pacman -Qq) paranccsal az a probléma, hogy elvileg az összes csomagot kilistázza, azokat is, amik az alaprendszernek részei, meg azokat is, amik függőségként kerültek fel. A askubuntun azt írják, hogy erre a apt-mark showmanual parancs való, az kilistázza, amit te kézzel tettél fel, függőségek nélkül.
Erre Archon, Manjaro-n a pacman -Qetg való, de talán könnyebben megjegyezhető -Qget formában, persze semmi köze nincs semmilyen get-ezéshez, a groups, explicit, rövidítései, a t-nek nincs jelentése, az csak egy kapcsoló, aminek épp csak ez betű maradt (és az alaprendszerhez tartozó csomagokat szűri ki).
(#60145) ubyegon2: de, a csomaglista segít, mert új rendszeren lehet nem fog emlékezni elsőre minden programra, ami a régi rendszeren fent volt. Így meg nem kell memóriából tolni, hanem egy listafájlból ki tudja nézni, ami tényleg kell neki, és nem felejt ki semmit.
-
Dave™
nagyúr
válasz
ubyegon2 #60139 üzenetére
Persze, minden frissítésnél lehetnek problémák, csak logikailag szerintem nincs különbség a folyamatos és az eseti között, mivel nincs függőség.
Jó hír, hogy nemrég csendben frissültek bizonyos KDE alkalmazások (Dolphin, Konsole, Okular stb.) - csak hogy érdemi mondandóm is legyen
-
Dave™
nagyúr
válasz
ubyegon2 #60137 üzenetére
Azt én sem látom be hogy miért kellene problémát okoznia, ha később frissítesz. frissítés után ugyanaz az állapot lesz, mintha folyamatosan frissítettél volna, gond maximum akkor lehetne, ha több lépcsőben jönnének a frissítések és egymás függőségei lennének (mint a Windowsnál). De nem így van, szóval nem látom a problémát. Hiba persze csúszhat a gépezetbe, ahogy bármi másnál is, ilyen szempontból még jobb is lehet nem azonnal frissíteni, hanem kicsit kivárni (2-3 napot mondjuk). Én nem szoktam, eddig sosem volt belőle problémám.
-
lck
senior tag
válasz
ubyegon2 #60129 üzenetére
A roling disztrókra szinte naponta kijönnek a frissítések.
Manjaro-ra ugyan a Distrowatch rolling-ot ír, de hetente, néha 10-14 naponta - általában a hétvégén - jön ki csak a frissítés. ( gondolom tesztelés után )
Én ezt semi-rollingnak tekintem. Persze lehet hogy fogalmi zavarban vagyok. -
BoB
veterán
válasz
ubyegon2 #60124 üzenetére
"de nem a lánykori nevén Archmerge, hanem az ArchmergeD. ArcoLinuxD most már"
Leírtad hogy az Archemerge nevet váltott, és a D-s lett belőle. Nem váltott, a neve D nélküli. Csak kettő lemezt kínál, ennyi.
Ez olyan mint a Debian. Ott is van netinstall lemez pl.
Attól még nem Debian-netinstall a neve.
-
BoB
veterán
válasz
ubyegon2 #60122 üzenetére
Ránéztél te már valaha az ArcoLinux honlapjára?
https://arcolinux.info/
Amit írtál az a D-s verzióra vonatkozik. A sima telepít mindent.
-
bhonti
aktív tag
válasz
ubyegon2 #60110 üzenetére
Arra céloztam, hogy ha minden frissítés után használod az előbbieket, akkor nem fogy el a hely hirtelen, a /boot alatt sem.
Amúgyis, hétköznapi embernek minek több mint 2 kernel?! (1 amit használ, 1 amit éppen felrak, vagy utána ebből lesz az 1 régebbi, bevált + az új...)
-
válasz
ubyegon2 #60109 üzenetére
Ha a Mint telepítése mellett döntesz, azt ismerem már valamennyire, a saját topikjában tudok segíteni a többiekkel együtt. Ez már annyira mindentbele topik lett, bármihez szólok hozzá, kiderül, hogy teljesen másról van szó, legyen ez a terep azoké, akik így szeretik. Nincs áttekinthetőség, a thread-ek össze-vissza vannak itt és a saját céltopikokban....lassan visszacsorgok a Mint/Ubuntu/Debian topikokba. (utóbbiba persze inkább csak érdeklődés szintjén)
(#60111) bhonti
Persze, hogy nem, ezért is raktam be anno az Összefoglalóba az alábbi linket, de ettől még sokan belefutnak a problémába.
-
csixy
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Humble megmaradt kulcsok Frissítve 06.05
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 32/64GB RAM RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- DELL Precision 7540 - Intel Core i9-9980HK, RTX 3000 (nagyon erős GPU-val)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest