- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- hdanesz: Hyundai Ioniq 28 kWh - Újabb tapasztalatok - fogyasztás és hatótáv
- sziku69: Szólánc.
- NASsoljunk: ZyXEL NSA-310 és az FFP
- MasterDeeJay: Natív 3Dfx Glide Windows11 alatt Voodoo1 és Voodoo2-vel.
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
drup
junior tag
válasz
CPT.Pirk #64090 üzenetére
Mar a live is fekete kepernyon par soros hibauzenetek utan indult be, a telepito inditasa utan sokaig fekete a kepernyo, majd gyorsan vagy tucatnyi, vagy meg tobb sornyi hibauzenet jott, a tobbseg ERR!-akarmikkel kezdodott, de volt time out vagy over time vagy hasonlo szoveg, de mintha 4-5 szobol allt volna es alahuzasok lettek volna a szavak kozott, de az biztos, hogy azok nehany sor vegen voltak, nem volt idom megjegyezni es nem is volt jol olvashato. Mintha lett volna atomic szo is egy vagy ket sorban, mondat elejen levo szavak kozott. Nemcsak betuk, hanem furcsak karakterek is szerepeltek koztuk.
Majd a telepites elejen lealt, hogy nem sikerult a fajlok masolasa, es utana tobb oldalnyi hibauzenetet irt ki a kepernyore, mire elindult a leallasi folyamat.
Gondolom ez a szitu, amikor jo lenne egy speci program, ami rogziti a kepernyore irott szovegeket, de sajna ilyenem nincs, meg kamera se, es az angolom es a szemem se tul profi.Ja, ha ez segit, hasonlo tortent a live linux (?) 4.2 verziojaval is azzal a kulonbseggel, hogy ott mar a live se indult el. (nem emlekszem pontosan a nevere, csak a 4.2-re, a megdoglott pendrajvon volt, azt probaltam eloszor.)
-
válasz
CPT.Pirk #64125 üzenetére
A vita abból állt, hogy mi lesz, ha nem adsz meg root felhasználó jelszót a Debian telepítőjében, és a telepítő így magától beállít sudo jogot a te felhasználódnak.
Ez nem vita tárgya, ott van képekkel alátámasztva. Amúgy pontosan én sem értettem mi a vita témája, csak azt tudom, hogy az előbbi kérdéssel lett tisztázva az, amikor a kérdező nem értette, miért nincs sudo-ja!? (nekem meg ugye mindig van, emiatt próbáltam segíteni a tisztázásban, mint lelketlen laikus)
Ez a cikket direkt nem linkeltem, mert annyira még innen sem pofoneccerű.....
-
-
drup
junior tag
válasz
CPT.Pirk #63879 üzenetére
A kerdeseimre nagyjabol valaszt kaptam, - kiveve a tuzfalat es diagnosztikai programokat, mert arra csak ertetlenkedes jott a mintes forumon is, - amiket meg beirtam informaciokent, nem erdekelt senkit, csak par huledezes volt.
Amugy hetfo ota ugy tunik, mindenki at akar verni vagy levegonek nez, hazudnak ahatam mogott, vagy ures boritekot kapok es bizonyitsam, hogy nem kaptam meg a hivatalos indoklast - inkabb megyek pihenni, sok minden van most a levegoben, es a jol megerdemelt meggyes piteim is csak foglaljak a helyet a hutoben.Amugy kozbe megjott az eszem, ha leiratkozok, es megis vissza kell jonnom, megint par hetes szenvedes varna ram, inkabb hagyom a talonban a regisztraciot, elfer, plane, hogy nem az en gepemen foglalja a helyet.
-
-Ben-
veterán
válasz
CPT.Pirk #63864 üzenetére
Egyébként mennyivel lenne jobb a nonfree verzió? Csak annyi a különbség, hogy nem kell hozzáadni a sources.list -hez a contrib/nonfree -t?
Synapticban az i18n -re ezeket találta:
Ezek közül melyikre lenne szükségem?
Telepítve van az SDDM.
„Btw a Debián sajátosságai miatt nem feltétlen javaslom asztali disztrónak, mert a DE-ket érintő javítások csak lassan csordogálnak le és nem is ugranak fő verziót.”
Nem jó hír. Ezek frissítését valahogy meg tudom oldani a jövőben?
Más: Nem tudom, hogy minek köszönhető, de hihetetlenül smooth és gyors ez a Debian 9. Utoljára 3-4 évvel ezelőtt volt ennyire gyors ez a gép, azóta időről időre egyre inkább csak szenvedtem vele. Az Ubuntutól is ezt vártam, mivel 100%, hogy nem a hardver kevés.
-
-
Victor Súgó
tag
válasz
CPT.Pirk #63829 üzenetére
Nagyon nem értek egyet.
Egyrészt nem mindenki éli itt az életét, épp tegnap láttam valaki sok éves regisztrációval és talán 100-200 hozzászólással, még mindig újonc státuszban.Másrészt a fórummotor nem ad lehetőséget arra, hogy egy hozzászóláson belül többre tudj válaszolni, viszont kulturált fórumozó igyekszik a "válasz" linket használni, hogy könnyen követhető legyen kinek írt.
Harmadrészt előfordul olyan, hogy valaki csak egy konkrét probléma kedvéért jön ide, esetleg valami kisebb forgalmú témába. O.K., azt megértem, ha x óránként egyszer írhat, de hogy ha egyszer írt, akkor amíg utána valaki nem ír valamit, addig egyáltalán nem írhat... hozhatom a saját példám: segíteni próbáltam valakinek, egy hét múlva meg ugyanott kérdezni akartam, csak azöta se szólt hozzá senki. Megoldottam más fórumon és megjegyeztem magamban, hogy ez vagy "szakértő" műve vagy rosszindulat az alkotó részéről. Elnézve, hogy az ittlétem óta ez hányszor került elő és milyen reakciók születtek, hajlok rá, hogy a rosszindulat mindenképp benne lehet.
Volt még negyedik is, de most nem jut eszembe. -
drup
junior tag
válasz
CPT.Pirk #63604 üzenetére
Koszonom mindenkinek, aki segitoleg szolt hozza, egy hetes szenvedes soran, legalabb harminc telepites alatt erdekes tapasztalatokra tettem szert, remelem, masnak is hasznos lesz:
Eloszor a hibas, vagy nem mukodo esetek:
Szep hibauzenetben kozli, hogy a videokartya hiba miatt leallt:
slacko 6.30A telepites elejen, legfeljebb a felenel leall, hogy hdd hiba vagy tul meleg kornyezet - nyilvan egyik se, kar, hogy nincs egy normalis hibakezeles, minden disztribucio ugyan azt a semmitmondo sablonszoveget hasznalja:
xubuntu 14.04
xubuntu 18.04
Lubuntu 16.04
Linux mint xfce 17Telepites nem lehetseges, mert olyan syslinux-ot hasznal, ami bug-os egy eve, igy hivatalosan nem adtak ki:
fedora xfce live 20181029
MX-17.1
Lubuntu 18.04Teljesen kilove a Fedora es MX, mert nem talaltam korabbi verziokat, (illetve MX eseteben kulonbozo weboldalakrol van letoltheto korabbi verzio, de azok mar buheraltak lehetnek)
A sikeresen telepitett verziok, es a felallasi idejuk:
(4 sec bios azt jelenti, hogy a kepernyon 4 mp-nel villan fel a bios uzenet a setup-olasi lehetoseggel)
mindenhol ugyan az a teszt jelszo volt beallitva es kotelezoen meg kellett adni, igy a kb 2 sec-es begepelesi ido mindenhol ugyan annyi lehetett.Ubuntu 18.04 (eredetileg ez volt rajta)
4s bios
1p 41s jelszokeres
3p 11s munkara keszubuntu mate 16.04
4s bios
1p 23s jelszokeres
2p 35s udvozlokepernyo
2p 51s munkara keszKubuntu 14.04
4s bios
33s jelszokeres
1p36s munkara keszLinux mint mate 17
4s bios
1p2s jelszot ker
1p32s udvozlo kepernyo
1p34s munkara keszJelenleg ugy tunik, hogy a legutolso lett a nyertes, ugyhogy a kovetkezo kerdeseim arrol szolnak majd, hogy milyen tuzfalat es diagnosztikai programokat erdemes hasznalni es hogan, mert egyet se talaltam az indulo programok kozott.
Osszehasonlitaskent beirom a win7 30 napos telepito indulasi adatait (ami persze csaloka, mert minimalis telepites tortenik rola, es a "munkara kesz" a linuxok eseteben valoban teljes felallast jelent, mint a win eseteben a hatterben meg jo ideig dolgozik a merevlemezen, es az is koztudott, hogy amint csak az office telepitesre kerul, lenyegesen hosszabb ido lesz a felallasa, de viszonyitasi alapnak, vagy meresi ontnak jo lehet:
win7
4s bios
33s jelszot ker
53s munkara keszRemelem, mindenfele telepitot kiprobaltam, amit ajanlottatok (a MX valahogy az utamba kerult, mar nem emlekszem, hogyan es miert, eddig nem is hallottam rola).
-
csixy
addikt
válasz
CPT.Pirk #63767 üzenetére
A hdparmos parancsokból kellene egy biztonságos scriptet írni erre a célra , azt már akár egy Slax distróba is bele lehetne rakni és akkor fuccsba mehetne a Parted Magic üzlete.
(#63775) Doky586:
Hát ez érdekes, mert a leírásokat olvasva azt gondolná az ember , hogy a hdparm utasításokat egy működő linux rendszerben hajtják végre. Tehát mondjuk a /dev/sda -ról van elindítva és üzemelve az OS és például a /dev/sdb SSD-t bizgerélik vele. Azt viszont olvastam, hogy csak alaplapi SATA portra dugott kütyüt lehet vele gyógyítani, USB-s kütyüt nem , mert ha ott elindulna a folyamat , akkor féltéglát, vagy levélnehezéket csinálna az USB-s kütyüből. -
Doky586
félisten
válasz
CPT.Pirk #63767 üzenetére
Sajnos ez nem grafikus, a parancsokat se vágom fejből, papíron se akarok magammal cipelni segédletet hozzá. Azt se értem milyen jelszavakról beszélnek a linkjeiden, ilyen PM-ban nem kellett.
Ezért írtam a kezdők topikba. Ugyan találtam a boot/syslinux könytárban config fileokat de bennük a vga=auto beállítás van, így gondolom tévesen 4K vagy 100Hz beállítást választ pedig nem mehetne 1024x768 @60Hz fölé, se alá (mert az SD TV felbontást sem bírja). Azt hittem meg tudjátok mondani melyiket kell 'auto' beállításról manuálisra kapcsolni, vagy legalább kérdezne. Kár hogy ezt nem tudja a linux. (2013-ban már volt win8, így ezen PM azzal egyidős)
-
Doky586
félisten
-
válasz
CPT.Pirk #63743 üzenetére
Háááát, ez Mint Cinnamon! Talán gondolatolvasás is megy már neki.....
Nekem az imént meg a teljes SSD tűnt el, amikor a telót rácsatlakoztattam az előlapi kábelre és átváltottam USB adatátvitelre. Simán GRUB rescue ablak jött elő boot után, aztán live alól indítás előtt bios sem látta az SSD-t, live-ot indítva se a disks se gparted, semmi, nyoma veszett. Utána nem lehetett 4seces gombnyomással se lelőni a desktopot, végül kikapcsoltam live alól, kihúztam a házb előlapból az USB kábelt, aztán a live boot-kor kiválasztottam az indítás meghajtóról,....no akkor már ott volt az összes SSD-n lévő disztró. Megint boot, megint GRUB rescue....
Következő live-ból meglévő rendszer indításával bootoltam és újratelepítettem a GRUB-ot majd update, most elméletileg újra jó.....Ezt csak amiatt említettem, hogy ne lepjen meg, ha egyszer csak már működik valami!
(#63744) csixy
Engem a Slax elcsábított!
Én már láttam ezt pár napja!
Manjaro undorod lett? Gratula a buildedhez!
De jó lenne most azt mondani, hogy holnap kipróbálom.......sajna ez a fura SSD-s eset! Rá kéne jönnöm, milyen hardveres hiba van, remélem csak az előlapi kivezetések.
-
válasz
CPT.Pirk #63741 üzenetére
Ennek örülök, amúgy nem láttam én se még, hogy ez az opció ide van elrejtve. Kezd KDE-sedni a Cinmanó is!
Sajna a login képernyő kicsit korán van a Cinnamonnak....de ha azt nézzük, hogy tabletről van szó, amire nem igazán van optimalizálva egyik desktop Linux sem, nem is olyan rossz az eredmény, amit összehoztál.
Onboard....na igen, most esett le, hogy ha tablet, akkor elég kevés a billentyű rajta.....
-
válasz
CPT.Pirk #63728 üzenetére
A Szövegméretezés a Betűtipusoknál, vagyis a dpi-nek megfelelő beállítás nem jó? Ezt lehet variálnod kell valamelyik betűméret állításával, címsor....
Tabletra Mint Cin-t raktál!? Tényleg varázsló vagy!
(#63729) Shyciii
A kifejezetten mediadisztrókban latency kernel van. Tárolókban is ott van minden verzióhoz, ha nagyon kell.
-
Shyciii
veterán
válasz
CPT.Pirk #63726 üzenetére
Ha jól látom ő Latencyt emlegeti, arra viszont a "sima" linux kevés, de vannak olyan disztrók akik erre mennek rá. Latency pl akkor fontos, ha valaki mondjuk gitározik, hozzá effektek, és ezt nyomja rá a gépre. Ilyenkor a nagyon alacsony latency alapkövetelmény. Főleg hogy ha az effektezéseket magával a szoftverrel akarja megoldani.
-
válasz
CPT.Pirk #63695 üzenetére
Értem, tehát logikával kell rájönni, hová rejtették! Ez most nem trollkodás ám, rögtön meglátod miért:
Mi van ha egyszerűen így rejtik el a beállításokat? Megmondom én, nyer a felhasználó 10-15 percet.
A billenytűzet ikonra bökésre ez ugrik elő:
Persze, nem logikus....csak egyértelmű. Na, mit szólsz ehhez?
-
válasz
CPT.Pirk #63692 üzenetére
Regionális beállítások - Aham, tényleg nem bonyolult ez, csak én kerestem volna a beviteli eszközöknél a beállítását egy billentyűzetnek. Lehetőség az van, ahogy a kolléga is említette, ebben nehéz lenne vitázni!
beviteli beállítások
van itt is, persze avatatlan szemek elől elrejtve.... -
-
válasz
CPT.Pirk #63643 üzenetére
Te sokkal nagyobb szakértelemmel bírsz, mint én, ha nekem sikerült......😉
Szerencsére kéklufi idézte, amit lehetett, nekem mobilról ez se jött össze.
Ettől függetlenül nem egyformán kapja minden Tg a jogosultságokat, de esetedben ez gondolom exszagértőként ki lett maxolva. -
kismokesz
tag
válasz
CPT.Pirk #63560 üzenetére
kismokesz@kismokesz-Aspire-E5-511G ~ $ cd Letöltések
kismokesz@kismokesz-Aspire-E5-511G ~/Letöltések $ wine mtasa-1.5.6.exe
err:winediag:SECUR32_initNTLMSP ntlm_auth was not found or is outdated. Make sure that ntlm_auth >= 3.0.25 is in your path. Usually, you can find it in the winbind package of your distribution.ezt irja felraktam a winbind-et
utána ezt írjafixme:shell
rsFolder_OnCreate flags BIF_NEWDIALOGSTYLE partially implemented
fixme:shell:SHAutoComplete stub
err:setupapi:do_file_copyW Unsupported style(s) 0x144
err:setupapi:do_file_copyW Unsupported style(s) 0x144
fixme:insengllGetClassObject {6e449686-c509-11cf-aafa-00aa00b6015c} {00000001-0000-0000-c000-000000000046} 0x33d0c8
errle:apartment_getclassobject DllGetClassObject returned error 0x80040111
errle:create_server class {6e449686-c509-11cf-aafa-00aa00b6015c} not registered
errle
oGetClassObject no class object {6e449686-c509-11cf-aafa-00aa00b6015c} could be created for context 0x5
fixme:insengllGetClassObject {6e449686-c509-11cf-aafa-00aa00b6015c} {00000001-0000-0000-c000-000000000046} 0x33d0c8
errle:apartment_getclassobject DllGetClassObject returned error 0x80040111
errle:create_server class {6e449686-c509-11cf-aafa-00aa00b6015c} not registered
errle
oGetClassObject no class object {6e449686-c509-11cf-aafa-00aa00b6015c} could be created for context 0x5
fixmele
oInitializeSecurity ((nil),-1,(nil),(nil),0,3,(nil),0,(nil)) - stub!
fixme:wbemprox:client_security_SetBlanket 0x7d7892c4, 0x165680, 10, 0, (null), 3, 3, (nil), 0x00000000
fixme:wbemprox:client_security_Release 0x7d7892c4
fixme:service:SERV_QueryServiceObjectSecurity 0x1ee718 4 0x33f440 0 0x33f434 - semi-stub
fixme:service:SERV_QueryServiceObjectSecurity 0x1ee718 4 0x1c60c8 28 0x33f434 - semi-stub
fixme:service:SetServiceObjectSecurity 0x1ee718 4 0x33f40c
wine: Unhandled page fault on read access to 0xfffff78000000320 at address 0x457034 (thread 003a), starting debugger...
fixme:service:SERV_QueryServiceObjectSecurity 0x1c6018 4 0x33f708 0 0x33f6fc - semi-stub
fixme:service:SERV_QueryServiceObjectSecurity 0x1c6018 4 0x1b1248 28 0x33f6fc - semi-stub
fixme:service:SetServiceObjectSecurity 0x1c6018 4 0x33f6d4
wine: Unhandled page fault on read access to 0xfffff78000000320 at address 0x457034 (thread 001e), starting debugger...
kismokesz@kismokesz-Aspire-E5-511G ~/Letöltések $ fixmele
fixme:wbemprox:client_security_SetBlanket 0x7d7842c4, 0x15c658, 10, 0, (null), 3, 3, (nil), 0x00000000
fixme:wbemprox:client_security_Release 0x7d7842c4
fixme:service:SERV_QueryServiceObjectSecurity 0x108e808 4 0x33f530 0 0x33f524 - semi-stub
fixme:service:SERV_QueryServiceObjectSecurity 0x108e808 4 0x1b2d70 28 0x33f524 - semi-stub
fixme:service:SetServiceObjectSecurity 0x108e808 4 0x33f4fc
fixme:service:SERV_QueryServiceObjectSecurity 0x1c6920 4 0x33f440 0 0x33f434 - semi-stub
fixme:service:SERV_QueryServiceObjectSecurity 0x1c6920 4 0x1c6370 28 0x33f434 - semi-stub
fixme:service:SetServiceObjectSecurity 0x1c6920 4 0x33f40c
wine: Unhandled page fault on read access to 0xfffff78000000320 at address 0x457034 (thread 0039), starting debugger...
wine: Unhandled page fault on read access to 0xfffff78000000320 at address 0x457034 (thread 002e), starting debugger...
fixme:service:SERV_QueryServiceObjectSecurity 0x10b1fc0 4 0x33f268 0 0x33f25c - semi-stub
fixme:service:SERV_QueryServiceObjectSecurity 0x10b1fc0 4 0x1fca98 28 0x33f25c - semi-stub
fixme:service:SetServiceObjectSecurity 0x10b1fc0 4 0x33f234
wine: Unhandled page fault on read access to 0xfffff78000000320 at address 0x457034 (thread 0035), starting debugger...
fixmele
fixmele
fixme:service:SERV_QueryServiceObjectSecurity 0x1c7c60 4 0x33f4e4 0 0x33f4d8 - semi-stub
fixme:service:SERV_QueryServiceObjectSecurity 0x1c7c60 4 0x1ed998 28 0x33f4d8 - semi-stub
fixme:service:SetServiceObjectSecurity 0x1c7c60 4 0x33f4b0
wine: Unhandled page fault on read access to 0xfffff78000000320 at address 0x457034 (thread 0018), starting debugger...
fixme:service:SERV_QueryServiceObjectSecurity 0x109c7b0 4 0x33f21c 0 0x33f210 - semi-stub
fixme:service:SERV_QueryServiceObjectSecurity 0x109c7b0 4 0x167538 28 0x33f210 - semi-stub
fixme:service:SetServiceObjectSecurity 0x109c7b0 4 0x33f1e8
wine: Unhandled page fault on read access to 0xfffff78000000320 at address 0x457034 (thread 0025), starting debugger...
fixme:win:EnumDisplayDevicesW ((null),0,0x33efd4,0x00000000), stub!a végén bejön az ablak mint ha indítaná közbe meg nem hanem CL25-hibát ír
Információ(CL25)
GTA: San Andreas nem indult el megfelelően. Szeretnéd ezt megszüntetni?ha arra nyomok hogy igen akkor bezárja a Wine-t ha meg arra hogy nem akkor megnyitva hagyja a Wine-t
-
Frawly
veterán
válasz
CPT.Pirk #63459 üzenetére
Az „újabb” inteles GPU-kat úgy kell érteni, hogy i965 és attól újabb, azok azért már jó pár évesek. Ennek az az oka, hogy a Xorg Intel drivert már alig fejlesztik egy ideje, majdnem teljesen magára hagyott projekt, csak némi folt készül hozzá, minden fejlesztő az Intel modesetting kerneldriver fejlesztésére állt át.
Gond úgy szokott lenni belőle, hogy a Xorg Intel driverrel elkezd a kernel ilyen atomic DRM helper/flipping lófütyi hibákat dobni, meg a login manager vagy a Xorg fagyni. Random. Van, akiknek bizonyos nem használt GPU csatlakozók (S-VIDEO, HDMI, stb.) letiltása segít, nálam Intel HD3000-en nem segített.
-
-
tonyrulez
őstag
válasz
CPT.Pirk #63443 üzenetére
Intel-microcode telepítésre jelzi hogy a legfrissebb már fent van.
Ha terminálban a fájlt is megadom smplayer-nek, akkor sem ír ki semmit, ugyanazt mint az előző hosszászólásomban isvdpauinfo kimenet:
tonyrulez@acerpc:~$ vdpauinfo
display: :0.0 screen: 0
Failed to open VDPAU backend libvdpau_i965.so: cannot open shared object file: No such file or directory
Error creating VDPAU device: 1smplayer-ben video kimeneti meghajtónak vdpau-t választva ugyanúgy szaggat a videó, ha nem rosszabban.
Még mplayer és smplayer üzenetnaplóval tudok szolgálni amit smplayer GUI-ban leltem.
-
tonyrulez
őstag
válasz
CPT.Pirk #63434 üzenetére
Szia!
Feltettem az Ubuntu MATE-et. Ugyanúgy szaggat a videó, pontosabban alig megy. A beépített "További ilesztőprogramok" app szerint "Nincsenek elérhető illesztőprogramok."
Feltettem a vainfo-t, itt a kimenet. Terminálból indított smplayer semmit nem ír ki, ez is szerepel a fenti paste-ben.vdpau-ból fent van: libvdpau1, mesa-vdpau-drivers, vdpau-driver-all
vaapi-ból pedig: gstreamer1.0-vaapi, i965-va-driverPlusz info:
tonyrulez@acerpc:~$ lspci -nnk | grep -i VGA -A2
00:02.0 VGA compatible controller [0300]: Intel Corporation Atom/Celeron/Pentium Processor x5-E8000/J3xxx/N3xxx Integrated Graphics Controller [8086:22b1] (rev 21)
Subsystem: Acer Incorporated [ALI] Atom/Celeron/Pentium Processor x5-E8000/J3xxx/N3xxx Integrated Graphics Controller [1025:100f]
Kernel driver in use: i915Mi lenne a következő lépés?
Sajnos így használhatatlan a gép videonézésre, pedig Win10-en simán menne.
-
tonyrulez
őstag
válasz
CPT.Pirk #63432 üzenetére
Igen, így már végigment. TLP system startup/shutdown-on túljutottunk, most az azt követő "Started Load/Save RF Kill Switch Status"-nál állt meg a boot
És a következő újraindításnál megint a TLP-nél... Szerintem ennek itt véget vetek, és felteszem holnap az Ubuntu Mate-et. Neked pedig köszönöm a kitartó segítséget
-
tonyrulez
őstag
válasz
CPT.Pirk #63427 üzenetére
Haladok, első kettőt sikerült lefuttatni, majd
sudo mkinitcpio -p linux
után kijött ez a hiba:/usr/bin/mkinitcpio: line 261: /etc/mkinitcpio.d/linux.preset: No such file or directory
==> ERROR: Failed to load preset: '/etc/mkinitcpio.d/linux.preset'ubyegon2 Szeretek szenvedni
Bár nem tudom mi volt az én hibám, fogtam a Manjaro beépített kernel letöltőjét, listában rányomtam adott kernelnél letöltésre, majd grub-ban kiválasztottam, nem ment, akkor vissza az eredetire, és már az sem. Még egy ideig próbálkozok, különben reinstall, de azt már csak holnap
-
tonyrulez
őstag
-
anorche1
őstag
válasz
CPT.Pirk #63406 üzenetére
Ja igen, bocs, lemaradt.
A gep egy dell E6440, integralt gpu val (hd4600).
Es igen, csak teamviewer alatt jon elo (de lehet, hogy pl. kepernyo video rogzitesnel is elojonne, meg nem probaltam).Szerk.: Nem igazan toredezes, inkabb ablak reszletek eltunese, felvillanasa. Olyan szinten, hogy ha le van zarva a gep, teamviewerrel akkor is be lehet latni a gepbe
-
válasz
CPT.Pirk #63326 üzenetére
nincs vele baj, úgy a programod saját library készlettel tud működni, nem fog függni a rendszerben meglévőktől.
Akkor rakj fel egy Ubuntut!
A Flatpak a Mint-en is elérhető, de aki nem használ Szoftverközpontot, nem is találkozik vele, nem ügyködik a rendszerben, ellentétben a snap-pal.
(#63328) Shyciii
Ez a leírása az egésznek viszont érdekel, átküldheted emailben. (priv go now)
-
-
cattus
addikt
válasz
CPT.Pirk #63319 üzenetére
20% max, de nyitva van mellette jópár böngésző tab, a memóriafogyasztás is azért annyi, amennyi.
ubuntu-drivers
csomaggal próbáltam keresni hátha van amit nem rakott fel, de szerinte minden up-to-date.A hálózattal bitzos nincs semmi gond és nem is az a bottleneck, mert szimmetrikus gigabites.
-
válasz
CPT.Pirk #63319 üzenetére
vazze, inkább igyál. A sörben legalább van vitamin és nem büdös.
Igazad van, akkor legalább kába leszek, fel sem tűnik, ha megfulladok a jó városi levegőtől!
amúgy ezek micsodák? A snap csinálja?
/dev/loop0 196M 196M 0 100% /snap/vlc/555
/dev/loop1 88M 88M 0 100% /snap/core/5742Amúgy nem hiszem, hogy networkmanager probléma lenne a kollégánál, de elég harapófogós nála a hw-környezet/terhelés, az is fura, hogy 4GB-ot mi eszi meg nála.
ez viszont kemény: - feltöltés 900Mbit
-
cattus
addikt
válasz
CPT.Pirk #63316 üzenetére
Partíciók:
Filesystem Size Used Avail Use% Mounted on
udev 3,9G 0 3,9G 0% /dev
tmpfs 786M 1,6M 785M 1% /run
/dev/sda2 234G 18G 204G 8% /
tmpfs 3,9G 222M 3,7G 6% /dev/shm
tmpfs 5,0M 4,0K 5,0M 1% /run/lock
tmpfs 3,9G 0 3,9G 0% /sys/fs/cgroup
/dev/loop0 196M 196M 0 100% /snap/vlc/555
/dev/loop1 88M 88M 0 100% /snap/core/5742
/dev/sda1 511M 6,1M 505M 2% /boot/efi
tmpfs 786M 44K 786M 1% /run/user/1000Ezt a Xubuntu telepítője csinálta magának ilyenre.
1db 256-os M.2-es SSD van benne. RAM-ból van 8GB össz, szabadon 4GB volt.
-
válasz
CPT.Pirk #63312 üzenetére
Lehet, hogy ez is számít, de amúgy az Infinality viszont nagyon tetszett, az pengeéles volt. Elképzelhető, hogy a 20"-os monitoron nem jött át a képed. Abból is gondolom ezt, hogy KDE-n általában alapból jók a betűk, emlékeim szerint sokkal jobban tetszettek, mint máshol. (ha nem utálna a KDE, már rég megkedveltem volna én is)
(lehet, hogy cigifüstös a monitorom.....)
-
válasz
CPT.Pirk #63275 üzenetére
A Bionic kiadásra akarod a Cosmic csomagjait felrakni, azokból is a git-es úgymond nem végleges csomagokat. Biztos ezt szeretnéd?
Én feltelepítettem a Steam-et. Ő szeretné frissíteni a csomagokat, nem én. Én csak próbálom ezt a kulimászt összelapátolni, ha már a Steam telepítője képtelen erre.
Cosmic alatt 18.2-es Mesa van, ami már bőven jó hozzá és akkor nem kell kézzel összeborítanod a csomagadatbázist.
Ó, miután önmagától nem képes a Steam megoldani a problémát, illetve a különféle próbálkozásaim az apt-get-el sem vezettek eredményre, gondoltam majd google hoz valami eredményt. Hát találtam egy fórumbejegyzést, ahol egy nagy tudású azt mondta, hogy semmi gond, törölni kell a lib32stdc++, aztán letölti magának, és az jó lesz.
Én marha meg követtem, és rögtön utána szembesültem vele, hogy a lib32stdc++ nélkül nagyjából semmi sem működik. Még újraindítani se lehetett GUI-ból a gépet, nem megy az apt-get, sőt, még a Konsole (a kubuntu konzolja) se futtatható. Szerencsére a böngésző, az X console és a dpkg működött, így sikerült végbéltükrözéssel visszavarázsolnom a lib32stdc++ fájlt a gépemre, alig fél óra szenvedés árán.
-
válasz
CPT.Pirk #63261 üzenetére
Ez a frissítés service inkáb azoknak jó, akik nem terminalból intézik a frissítéseket, de ugye az Ubuntu ebbe az irányba megy értelemszerűen, hogy a totál laikus is ellegyen a desktop Linuxon.
A gyakorlottabbak meg ki tudják kapcsolni, amire nincs szükségük, akár GUI-ból is.A gyors FF is azt igazolja, hogy nem csak az számít a rendszernél, hogy milyen proci, mennyi memória, milyen VGA, sokszor gyengébb gép is pörgősen megy, ha szerencséje van az embernek, az általad említett optimalizálás miatt.
Sokszor olvasom még most is, hogy úgy tudják, az AMD nem túl szerencsés Linuxon, közben meg utóbbi időben rendkívül jó lett a nyílt driver.
(#63260) Shyciii
Az a külön nVidia nem szerencsés szerintem, főleg olcsóbb gépekben.
-
válasz
CPT.Pirk #63249 üzenetére
Tudja a manó, de szerintem először lefut és a nulla órai időzítés miatt és utána aznap már nem fut le a daily cron. Ezek időzítését még soha nem baráltam(vagyis de, viszont már nem emlékszem miért), de gondolom lehet ezt finomítani, ha hourly, weekly, etc. cron-okba ki/berakosgatod őket.
(#63258) Shyciii
11.5sec !? Az még elmegy. Tegnap a HP8570p-n ki akartam próbálni egy Antergos OB-t, milyen gyors lesz.....hát ugye a szokásos. Arch klónok, azóta se kép se hang, még csak a meghajtót se akarja látni a laptop, pedig volt már pár Ubuntu alapú rajta gond nélkül. Szerencsére nincs időm most a HP-vel vacakolni......de a gyors bootidő nem jött be!
-
-
Silεncε
őstag
-
Frawly
veterán
válasz
CPT.Pirk #63159 üzenetére
Ezt igazából a driver okozza, nem az S-video kimenet. Az Intel driverek egyre x@rabbak sajnos. A Xorg-Intel drivert nem nagyon gondozzák. A kernel modesetting drivert meg nem szereti a Xorg újabban. Én is ezért váltottam Waylandra, abból is a Gnome tűnt a legműködött alternatívának, de talonban van tartva a Sway (i3wm-klón Waylandre). A Wayland teljesen jól elvan a kernel modesetting driverrel.
Nálam a Wayland is szórakozik egy ideje, néha nem áll le a GDM, 1 perc 39 másodpercig tart, mire leálláskor néha lelövi a rendszer, ilyen A stop job is running jeligével számol vissza. Ezt sajnos meggyorsítani sem tudom, pedig átírtam a systemd konfigjában (DefaultTimeoutStopSec értékét levettem az /etc/systemd/system.conf-ban), de nem segít, állítólag ezt csak a systemd újrafordításával lehet rövidíteni. Be kéne vezetniük erre egy billkombót, aminek a lenyomása után azonnal lelőlné az adott folyamatot. Mert így is kilövi, szabálytalan leállítással (sigterm helyett sigkill), csak sokat kell rá várni. Pöcstering dolgozhatna még ezen.
Még az is lehet, hogy a GDM Xorg-emulációt használ, nem Waylandet, és ez amiatt van. Az biztos, hogy driver gond, de más baj nincs vele, a képi megjelenés tökéletes, fagyások sincsenek, sem más anomália, csak néha leragad ennél leállításkor.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Sorozatok
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Lassan tálalható a hardverpecsenye
- Nagyrobogósok baráti topikja
- Simbin topic (GTR, Race07, GTR Evolution, RaceRoom Racing Experience, stb.)
- Napelem
- Milyen autót vegyek?
- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32 RAM RTX 5060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte AORUS B550M R7 5700X 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Zalman i3 NEO Gigabyte 850W
- Bomba ár! Dell Latitude E6230 - i5-3GEN I 8GB I 320GB I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Bomba ár! Dell Latitude E7450 - i5-5GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest