Hirdetés
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Évente csak egyszer látod! 11 11 11 11 11
- Szólánc.
- Mindent a StreamSharkról!
- Asszociációs játék. :)
- Digitális Állampolgárság Program
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GPU-k mindörökké - a kezdetek?
- Milyen mosógépet vegyek?
-
LOGOUT.hu
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rimuru
veterán
válasz agy73p #35437 üzenetére
Lényegében csak a DE más rajtuk. Igazából mindegyik Ubuntu, csak előretelepítve más DE van, más a bootsplash téma, más alap programok vannak és kb ennyi. A nem felület specifikus dolgok ugyan azok az összes alatt, tehát igazából Ubuntut használsz és ha felraksz egy másik DE-t attól az még Ubuntu lesz.
Vigyázat, csalok!
-
agy73p
senior tag
válasz agy73p #35641 üzenetére
Lenne pár kérdésem (Korora21), pár finomítás, ha lehet:
1. hogyan lehet megoldani, hogy az automatikusan induló Teamviewer ne legyen külön ablakban megnyílva minden bekapcsoláskor, hanem csak a tálcán jelezze, hogy fut (mint a Windowsban),
2. minden bekapcs után első indításkor a Google-Chrome felajánlja a lehetőséget, hogy "visszaálítás", pedig előtte szabályosan volt leállítva,
3. fájlkezelőben alapértelmezett megjelenítésnek szeretném beállítani, hogy részletesen lássam a fájlokat, ne pedig ikonokként. Nem találtam erre vonatkozó beállításokat. Hol keressem?
4. A Korora rolling, half-rolling vagy egyik sem? Nem ajánl fel frissítéseket, de a Yum extender bekapcsolásakor minden esetben talál frissíteni valót. Nem zavar, csak kérdezem. -
Fenyő
őstag
válasz agy73p #36350 üzenetére
Ubuntu az nem csak, ill. nem elsődlegesen vinyó miatt szaggat, Unityhez az a gép nagyon karcsú, elsődlegesen Xubuntuban esetleg Lubuntuban gondolkodnék (ill. max a Mate-t még elbírja talán), bár megpróbálhatod átírni fstab-ban relatime-ot noatime-ra ami javít a vinyó sebességen, márha alapból relatime-on vagy opció nélkül lenne.
Gugli amúgy a hdparm-ot dobta ki elsőnek mint Linuxos hdd bench, Win-re meg kismillió van (pl Aida-ban, Hdsentinel-ben is van ilyen opció ha jól rémlik).[ Szerkesztve ]
Nem küldhetsz privát üzenetet saját magadnak!
-
Tonyk
veterán
válasz agy73p #36352 üzenetére
Szerintem nem olyan nehéz begépelni még egy kezdőnek sem, hogy pl,
dd if=/dev/zero of=/.../valami.dat bs=10M count=512
vagy igen?És mennyivel lesz egyszerűbb a kezdőnek kikeresni és feltenni a megfelelő csomagot?
Vagy akkor írd azt, hogy kattingatósat szeretnél mindenképp.
[ Szerkesztve ]
Nincs tökéletes ember. Például belőlem is hiányzik a hiba!
-
Fenyő
őstag
válasz agy73p #36355 üzenetére
Unity a legerőforrásigényesebb DE, ne várd, hogy egy cca 11-13 éves vason jól fusson, komolyabb DE-khez (KDE4-5, Cinnamon, Gnome3, Unity) kell legalább egy combosabb Core2 2Gb rammal és egy értelmesebb vga-val, hogy gördülékenyen fusson, inkább keress vmi Xfce -es disztrót (pl Mint, Korora, Manjaro, Xubuntu, OpenSuse stb is elérhető Xfce-vel) az való kb arra gépre, maximum a Mate-val is tehetsz még próbát, de az már határeset lesz, ezesetben pl. LMDE2 Mate vagy Korora Mate jó választás lehet...
[ Szerkesztve ]
-
Lathronos
őstag
válasz agy73p #36357 üzenetére
UBUNTU MATE is elfuthat rajta. Én tennék vele egy próbát.
[ Szerkesztve ]
Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733
-
Fenyő
őstag
válasz agy73p #36362 üzenetére
Csak arra figyelj, hogy a Fedora/Korora-ból a 22-es lesz az utolsó 32 bites verzió (ami e hónapban fog kijönni vmikor), tehát max egy évig lesz rá támogatásod, ha hosszabb távban gondolkodsz, érdemes ezt is számításba venni, ill ha nem akarsz screen tearinget Korora/Fedora 21 Xfce-hez szükséged lesz a compiz-xfce-re (és a compizconfig-ra) és az emeraldra (ill az emerald-themes-re keress rájuk a yumexben), ui. az xfce 4.12 majd csak a 22-es verziókba kerül bele, amiben alapból van rá opció, comptont meg nem találtam 21-es Fedora alá, ugyanakkor a Fedorás betűsimítási nyűg Korora alatt alapból meg oldva, azzal legalább nem kell foglalkozni.
-
Fenyő
őstag
válasz agy73p #36366 üzenetére
32bitnek mint mainstreamnek lassan annyi, Fedora/Korora/Centos (Redhat alapúak) mellett az Ubuntunál sem lesz már újabb a 32bites verzió (mondjuk a 14.04 LTS alapúak még sokáig támogatottak), de Debainnal még biztos marad egy ideig, tehát pl egy Mint 17.x Xfce-vel (vagy bármilyen xfce-es 14.04 alapúval) vagy Debian 8 alapúval el leszel egy darabig, Arch/Manjaronál nem tudom mik a tervek ezügyben.
supreme7: Milyen vas? Hardveres videógyorsítás pl nem része a live rendszereknek alapból, de pl Ubuntu alapúakat ki lehet úgy írni live-ként, hogy lehessen rajta változtatásokat eszközölni (persistent).[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz agy73p #37079 üzenetére
Milyen asztali környezetet használsz? Azokban szokott lenni jelszó kezelő, abban kell beállítani, hogy jegyezze meg a jelszót. - csak nem tudom, miért nem jegyzi meg alapból.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Fenyő
őstag
válasz agy73p #37082 üzenetére
Én főleg xfce-t használok, annak alapból meg kéne jegyeznie a wifi jelszót ha már egyszer beírtad, szóval nem találkoztam még ilyennel, max ha több hálókártya vagy kapcsolat van, akkor azok között lehet prioritást állítani, esetleg Opensuse topikban lehetne még érdeklődni.
[ Szerkesztve ]
-
Fenyő
őstag
válasz agy73p #37105 üzenetére
Az beállításbeli különbség lesz, Xfce-es disztrók közül a Manjaro indít el automatikusan a legtöbb dolgot, ill. a panelre is elég sok alkalmazás kerül ami egy gyengébb gépen simán érezhető, de ha ugyanúgy állítgatod be őket és a kernel, X és egyebek is ua, akkor szinte mérhetetlen a különbség az egyes disztrók között, egyedül talán a Debain stable alapúak esznek egy leheletnyivel kevesebb ramot, viszont cserébe a vga-t meg kicsit rosszabbul kezelik, de kb ezek is alig érzékelhetőek, inkább a DE az alkalmazások és beállításik számítanak.
CityBoy007: +1 az antiX-ra, abból is icewm-es verziót nézz, 13.2 (Debian7 alapú) vagy 15 beta3 (Debian 8 alapú) ilyen.Nem küldhetsz privát üzenetet saját magadnak!
-
agy73p
senior tag
válasz agy73p #37174 üzenetére
Közben okosabb lettem:
- az OpenSuse indításkor csak késleltet valamit: LSB:AppArmor initialization,
dev-disk-by\x2duuid-a.....(itt rneget betű-szám...device (42, 43...s/1min30s) és megvárja, amíg eltelik a 1perc 30mp és aztán enged indítani.... ezt hogy lehetne kiiktatni?- letöltöttem ez alapján a firmware-eket, de meglepődtem, mert ezek már a lib/firmware könyvtárban voltak.... és mégsem telepítette magától....
[ Szerkesztve ]
-
herdsman12
őstag
válasz agy73p #37174 üzenetére
Szenvedtem vele én is, az itt leírtak alapján csináltam.
lsusb kiírja, hogy mi a tipusa.
Az enyém (TP-LINK TL-WN725N)
Bus 005 Device 006: ID 0bda:8176 Realtek Semiconductor Corp. RTL8188CUS 802.11n WLAN AdapterNálam csak úgy kezdett működni, hogy a Wicd - Beállítások - Általános fül - Vezeték nélküli adapter beírtam - wlan0 és utána reboot.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz agy73p #37277 üzenetére
Miért? Mert nem olyan tredni...
*szedd ki az /etc/apt/sources.list fájból a DVD1-et mint SW forrást. Ez azt hiszem akkor marad ott, ha pendriveról telepítesz. Majd kell egy sudo apt-get update.
*még több csomagot. Nyilván a kevésbé gyakran letöltötteket rakják azokra a lemezekre.
*a melóhelyes Jessire minden nap jön pár frissítés. Először csináld meg a sources.list fájlt, hátha csak bekavart a DVD1.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz agy73p #37281 üzenetére
Nem, a Mint. Ubuntu, Mint, ezek jönnek ki, ha beírod a google-be a Linuxot.
Tud olyan dolgot a többi disztro, amit a Debian nem? - nem.
Ja, és milyen a Debian világa? - ezt csak a beavatottak tudhatják. Érdeklődj Bambano-nél.Amúgy nem tudom melyik DE-vel használod, de KDE-n az apper szól, ha van frissítés. Én mondjuk be is állítottam az unattanted frissítéseket, így magától fel is teszi őket.
bob.zxr, kovaax: na azt nem ismerem közelebbről, de itt úgy is csak Vladi használja...
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
kovaax
őstag
válasz agy73p #37317 üzenetére
Sok éve próbáltam utoljára, de tetű lassú volt, és voltak dolgok, amiket nem lehetett vele beállítani (ne kérdezd mit, mert már régen volt nagyon). Kézzel persze bele lehetett mókolni a konfigba (mint minden linuxnál), de mindig stresszeltem, hogy összeomlik tőle a yast, úgyhogy egy idő után kézzel csináltam mindent. Majd váltottam Fedorára.
Persze mindkettőt csak szórakozásból tekerget(t)em néha, szóval igazán nem is tudtam kihajtani őket, hogy milyen hibáik vannak még. De van aki kevesebből is review-t gyárt a netre, mindenki okulására...
-=- There's no place like /home -=-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz agy73p #37367 üzenetére
Szerintem átlépted azt a lépést, mikor megkérdezte, hogy szeretnél-e hálózati tükör szervert használni. Azt mondjuk ami alapból bent volt neked, azt nem tudom honnan jött.
wopi: az LXDE az nagyon keveset eszik a Debianon. Azzal még a régi gép is szalad.
Ha az Arch vonal érdekel, nézd meg a Chakrát. Igaz az KDE, de attól még megnézheted.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz agy73p #37409 üzenetére
A legegyszerűbb, ha kézzel beleírod az /etc/apt/sources.list fájlba azt a sort, amit bemásoltam neked. Kell hozzá sudo jog.
Utána a következő frissítés kereséstől fog élni amit beírtál.
-
Apollyon
Korrektor
válasz agy73p #37414 üzenetére
nano /etc/apt/sources.list
A nano egy terminálos szövegszerkesztő, full fapad, majd mögé az elérési útvonallal megadod mit akarsz megnyitni.
Alul vannak a parancsok. Szerkesztés után Ctrl-O a ment, Ctrl-X a kilép.#-ként ofkorsz.
[ Szerkesztve ]
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz agy73p #37413 üzenetére
Majdnem mindent törölj ki abból a fájlból, és ez helyett:
# deb cdrom:[Debian GNU/Linux 8.1.0 _Jessie_ - Official i386 DVD Binary-1 20150606-13:00]/ jessie main contrib
# deb cdrom:[Debian GNU/Linux 8.1.0 _Jessie_ - Official i386 DVD Binary-1 20150606-13:00]/ jessie contrib main
# Line commented out by installer because it failed to verify:
deb http://security.debian.org/ jessie/updates contrib main
# Line commented out by installer because it failed to verify:
deb-src http://security.debian.org/ jessie/updates contrib main
#Debian 8 "Jessie"
deb http://httpredir.debian.org/debian/ jessie main contrib non-free
# deb http://ftp.hu.debian.org/debian stable main contrib non-freeEz legyen mindössze:
deb http://ftp.hu.debian.org/debian stable main contrib non-free
deb http://http.debian.net/debian jessie-backports mainHa jól tudom, már nincs külön security tároló, de majd a melóban ránézek. A szerkesztésre meg kövesd Iscariah tanácsát. A nano-ban működik a jobb gomb, beilleszt dolog is.
[ Szerkesztve ]
-
Apollyon
Korrektor
válasz agy73p #37423 üzenetére
Ugyanaz mint a terminál. Nem igazán lehet használni grafikusan, tehát az egérrel csak kijelölni tudsz, másolni, meg beilleszteni, kattintgatni nem. Szöveges fileban (mint a sources.list) a nyíl gombokkal irányítod a kurzort.
Továbbá a billzetes kopipészt is megy, csak nem simán kontrolvé, hanem Ctrl+Shift+C a copy, Ctrl+Shift+V a paste.#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
spammer
veterán
válasz agy73p #37429 üzenetére
Ezeket a leírásokat olyanok írják, akik nem gondolnak a kezdőkre. Ugyanis a vi/vim nem kezdőknek való editor. Illetve nem is az, hogy nem kezdőknek való, hanem egy kezdő, aki még nem hallott róla, nem olvasott utána, annak halvány lila gőze sem lesz arról, hogy mi a fenét kell nyomkodni, hogyan lehet írni, menteni, kilépni stb. Szóval ha bármikor látsz egy leírást, amiben vi/vim parancs van, nyugodtan írj helyette nano-t, azzal nem lesz problémád (a használatát meg már írták előttem).
[ Szerkesztve ]
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
herdsman12
őstag
válasz agy73p #37414 üzenetére
Nem vágom, hogy Te most valami egyszerűbb, vagy esetleg bonyolultabb megoldást keresel?
Root terminálba beírom:gksu leafpad /etc/apt/sources.list
(már, ha az alapértelmezett Leafpad a szövegszerkesztő)
A megnyíló ablakban működik minden általános beviteli mód, megszerkesztem, mentem és kilépek.
Ez volt a kérdés, vagy félreértettem? -
gery2123
őstag
válasz agy73p #37440 üzenetére
Először is tényleg válassz ki egy distrot ami tetszik, és azon gyakorolj. Mondjuk a legtöbb nagyobb distron szerintem már grafikus felületen is meg lehet minden oldani szinte.
Én egy ubuntu alapú distro ajánlanék első sorban. Utána jöhet majd más is. Esetleg egy fedora alapú korora. Nagyon kezes az is.
A parancsok pedig.... Sokkal könnyebben érthető nem is tudom van e.-- PSN_ID: GerY2123
-
herdsman12
őstag
válasz agy73p #37440 üzenetére
Én ezt nézegetem, ha keresek valamit. Nem túl vicces, de volt már, hogy segítség vagy találat nem működött valami miatt, ez legtöbbször elírás, de javították vagy megtaláltam a pontos választ.
-
spammer
veterán
válasz agy73p #37473 üzenetére
Hogy érted, hogy így jó-e? Amit én írtam, az az eredeti fájlról történő mentés készítése, semmi több. Az, hogy az adott fájlban te milyen módosításokat végeztél, milyen tárolókat vettél fel, hogy azok működnek-e, ahhoz nincs köze.
A hibás sorokkal kapcsolatban (backports) majd a debianosok segítenek, hogy azokkal mi a helyzet, én nem Debiant használok. Ezt leszámítva látszólag rendben van.
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz agy73p #37473 üzenetére
Na, csak kihagytam a secu repót.
Egészen pontosan így néz ki a sources.list, tedd még azt be:
deb http://ftp.debian.org/debian/ jessie main contrib non-free
deb-src http://ftp.debian.org/debian/ jessie main
deb http://security.debian.org/ jessie/updates main
deb-src http://security.debian.org/ jessie/updates main
deb http://http.debian.net/debian jessie-backports mainA "stabel" az a jessie-t jelenti, azokat nem kell kicserélned.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz agy73p #37483 üzenetére
Mi elé? A # az a kommentet jelenti, az ezzel kezdődő sor olyan, mint ha ott sem lenne.
Mármint arra gondoltam az előbb, hogy ezt még írd be a fájlodba:
deb http://security.debian.org/ jessie/updates main
deb-src http://security.debian.org/ jessie/updates mainAztán akkor megvan.
[ Szerkesztve ]
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 2990 Ft-tól!
- AMD Game Bundle: Warhammer 40,000: Space Marine 2 és Unknown 9: Awakening - LEGOLCSÓBB!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- PC játékok
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest