- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Gurulunk, WAZE?!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- <Lacy85>: Időmilliomosok előnyben - Játékfejlesztés #1
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- urandom0: Kicsit most elfáradtam...
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: Bye PET Palack, hello SodaStream
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
mzx
senior tag
válasz
Fritz Teufel #24759 üzenetére
Ne hari, de nem értem, mire gondolsz - hol kell megnyitni és mit?
Valahogy folyton félreértjük egmást.
(#24755) Decepticon
"Igen, az lehet a probléma. Ha nagyon nem tetszik, akkor a 'windows_names' törölhető onnan, minden más marad."Oké, törlöm, még ma fogok reboot-olni, és akkor meglátom, mi lett.
Köszi.
(#24752) CPT.Pirk
Na igen, de nálam folyton rá kellett kattintani az ntfs paritcióra, Nautilusban, minden boot-oláskor, hogy csatolja.(#24754) ubyegon2
Nálam, Mint9-ben, ami még gnome-os, udisks néven van, tud mount-olni is, de parancssoros. Legalábbis graf megfelelőját nem találtam még meg, ha létezik.(#24761) Penty
"Igaz, ez a külső meghajtóm nem NTFS, hanem EXT4-es. Nem tudom, ennek van-e jelentősége ez esetben..."Van! Pont ez volt a problémám!
-
Fritz Teufel
addikt
Ugyan ez van Ubuntu alatt is alapértelmezett partíció kezelőként. Valóban fel lehet vele csatoltatni a partíciót, de éppen ez okozta az a galibát, amit mindennek az elején írtam. Az fstab-ba nem írta be a felcsatolt partíciót, így például az arra a partícióra irányított torrentek állandóan elakadtak. Illetve bármi elakadt, ha onnan volt futtatva. Tényleg jó dolog az az alkalmazás, csak nem oldja meg a problémát. Legalább is Ubuntu alatt nem. Csak az fstab manuális szerkesztése segített, ami meg pofon egyszerű. 2002-ben használtam utoljára Linuxot, két hete nyüstölöm és nekem sem okoz problémát.
Még egyszer: ennyi az fstab szerkesztése:
1. gksu gedit /etc/fstab <- nyitja az fstab-ot szerkesztésre
2. sudo blkid <- itt meg tudod nézni a felcsatolandó partíció UUID-ját vagy a pontos helyét...
3. egy újabb sorba bemásol:
UUID=6FC979640AE2E767 /media/Windows ntfs-3g defaults,windows_names,locale=hu_HU.utf8 0 0
4. ment, kilép rebootMegjegyzés: csak az első kép oszlop szerkesztendő - vastag betűvel jelöltem a 'nem piszkáljuk részeket'
tehát az UUID és a csatolási pont, a többihez nem nyúlunk, ahogy azt colomb2 korábban már írta.mzx
Igen, az lehet a probléma. Ha nagyon nem tetszik, akkor a 'windows_names' törölhető onnan, minden más marad.Egyébként mások nem is szokták a 'windows_names' -t beírni, de itt is lehet sokféleképpen csatolni, ez csak egy példa, nem akarom túlbonyolítani. Akár így is nézhet ki:
/dev/sda1 /mnt/Kutyafüle ntfs-3g defaults,locale=hu_HU.utf8 0 0Ha valakit érdekel a téma, úgy is utána tud olvasni, mint ahogyan én tettem.
Ennél egyszerűbben nem lehet csinálni, ha már bootoláskor fel akarom csatoltatni.
-
mzx
senior tag
válasz
Fritz Teufel #24750 üzenetére
Közben felmerült egy gond az fstab műveletet követően:
a csatolt ntfs particio (ami home alá raktam) nem enged semmit mozgatni a kukába, hanem jelzi, h nem lehet oda, és akarom-e véglegesen törölni - igen válaszra véglegesen törli, más további opció nincs, csak cancel.Előre is köszi a leendő választ, bocsi, de csak felugrani volt most időm, holnap majd visszanézek.
Egyébként nem lehet, h ez okozta?:
itt, hogy
ntfs-3g defaults,windows_names,locale=hu_HU.utf8 0 0
a windows_names helyett HALANDZSA_names -t adtam meg; ez nem gond? Mire utal ez a X_names sor?A többit köszi neked és a többieknek.
(#24749) CPT.Pirk:
oké, köszi a választ. -
mzx
senior tag
válasz
Fritz Teufel #24746 üzenetére
Kész, siker, köszi még egyszer nektek colomb2 és Decepticon.
(Egyébként mielőtt boot-oltam és leválasztottam, az után se engedte a gparted a címkét megnézni...)
Egy apróság:
itt, hogy
a windows_names helyett HALANDZSA_names -t adtam meg; ez nem gond? Mire utal ez a X_names sor? -
mzx
senior tag
válasz
Fritz Teufel #24741 üzenetére
Értem, bár furcsálom, h itt a file rsz típusaként "windows" van megadva, mivel az ntfs, bár ntfs-sel kezdődik... de még mindig nem tudom, hogyan adjak meg címkét. Azt írtad, kötelező.
-
mzx
senior tag
Decepticon:
Tippem - ezen belül, hogy
a címke név ez?:
windows_namesTehát ha ehelyett mondjuk azt írom:
JAJDEJOCIMKE_names
akkor JAJDEJOCIMKE lesz a cimkenév?
És ez lesz a mappa neve is az alatt, ahova felcsatolja boot után az fstab? -
Fritz Teufel
addikt
Igen, válaszd le a partíciót.
Aztán a gParted-ben nézd meg az NTFS UUID címét, mert az azonosítja a maghajtót a rendszer számára.
Nálam ez: UUID=6FC979640AE2E767gksu gedit /etc/fstab - ez a parancs root joggal, szerkeszthető módban nyitja meg az fstab-ot a gedit texteditorban.
Itt több sort fogsz látni, az enyémhez hasonlóan. Ugorj az utolsó sor végére és egy enterrel hozz létre egy új sort.
Ide kell bemásolni, azt az egy sort, amit megadtam:
UUID=6FC979640AE2E767 /media/Windows ntfs-3g defaults,windows_names,locale=hu_HU.utf8 0 0Itt írd át a UUID-t a tiedre.
Most jutott eszembe, hogy kell címkét is adni az NTFS partíciónak. Nálam ez a Windows. Ezt a gpertedben egy pillanat alatt el lehet végezni. Kell, mert így adod meg a felcsatolás útvonalát:
/mnt vagy /home vagy /media ami tetszik és az NTFS címkéje
vagyis: /mnt/Windows vagy /home/Windows vagy /media/WindowsAz utánuk lévőket nem kell módosítani, azok pár más dolgot kódolnak: írás/olvasás és a fájlrendszer lokalizációját - ezt már magyarra állítottam.
Elnézést, az eredeti sorokban zavaró módon volt vastag betűs rész, ez zavarhatott meg
-
Fritz Teufel
addikt
1. gksu gedit /etc/fstab
2. Bemásolod, mint nálam, az aljára:
UUID=6FC979640AE2E767 /media/Windows ntfs-3g defaults,windows_names,locale=hu_HU.utf8 0 03. módosítod a UUID-t és megadod a létező útvonalat, ahova fel akarod csatolni (vastagon kijelöltem a módosítanivalókat)
4. Ment
5. Reboot és örül...
-
Fritz Teufel
addikt
Pontosan így jártam és is. A Ubuntu felcsatolta nekem az NTFS-t, de nem osztotta ki a jogosultságokat. akár csak neked. A torrent letöltéseket az NTFS partícióra irányítottam, így amikor elindítottam bármelyik torrent klienst, volt több órás konzisztencia teszt, majd elakadt. Majd megőrültem vele, mire rájöttem arra, abban a pillanatban megy a mount, amikor az NTFS partícióra megyek. Mivel a torrent kliens nem férhet hozzá, így az indításakor ő elvesztette a letöltési helyet. Aztán ráakadtam a leírásra: az etc/fstab-ot kell mósodítani gedit-tel, így: ez az én példám
UUID=6FC979640AE2E767 /media/Windows ntfs-3g defaults,windows_names,locale=hu_HU.utf8 0 0Neked csak a vastag részt kell személyre szabnod. Az UUID-t megtalálod a gParted-ben.
-
Fritz Teufel
addikt
Linux telepítését mindig szabad partícióra kell indítani. Én elkövettem azt a hibát, hogy a C: meghajtót szántam az Ubuntunak és össze is borította nekem a partíciós táblát (a Windows nem kellett, azt akartam kiváltani). A két másik Windows meghajtómat egybe vette, és hiába láttam foglaltnak (látszódtak az adatok vagyis, hogy mennyire foglalt a meghajtó) hozzá férni már nem lehetett.
Ma már így csinálnám: a C: meghajtóból lecsípnék 10-15GiB-et a Windows partíciókezelőjével és csak utána indítanám az Ubuntu Windows mellé telepítését. Ha nem kellene a Windows, akkor pedig a 'Más' opciót választanám és a partíció kezelőben a particionálatlan területre indítanám a telepítést és tenném a '/'-et valamint a boot-ot. Aztán amint felment az Ubuntu, a gParteddel megszüntetném a C: meghajtót és ide terjeszteném ki az Ubuntu meghajtóját egyrészt, másrészt meg a Windows partíciót terjeszteném ki szintén erre a területre. Az NTFS partíció automatikus felcsatolása bootoláskor, picit sem macerás, tudok benne segíteni.
A Swap érdekes kérdés: amikor utoljára használtam Linuxot, akkor még az ökölszabály a fizikai memória kétszerese volt (10-12 évvel ezelőtt). Ma már vagy nem szükséges, vagy ha memóriaigényes alkalmazást kívánunk a későbbiekben futtatni, akkor a fizikai memóriával megegyező (bár 4GiB-nél többet szerintem akkor is értelmetlen adni) területet kell választani.Én így csinálnám, talán nem írtam túl nagy marhaságokat.
-
mzx
senior tag
válasz
eastsider #24662 üzenetére
Még 10 GB is elég, bár biztosabb a 15 GB. Ha nagyon csupasz verzióval is megelégszel, 4 GB-ból is kijön - csak viszonyításképp mondom. (Van, aki bátorított arra, h 4 GB pendrive-ra telepítsek ubit, bár határeset.)
Igényfüggő. Gondold végig, csak alapcélra kell-e neked linux, vagy teleraknád app-okkal.
Arra javaslom, ügyelj, gyökérnek legyen legalább 4 GB particio, az a biztos; és javasolt külön home particio, bár kinek hogyan... ha csinálsz, legyen az is legalább 4 GB. Szívtam már kicsire méretezettel. Szóval összesen jobb, ha van 10 GB a teljes linux-nak. Több nem muszáj, csak ha telepakolod utólag.
Ja, és file tárolásra is csinálhatsz külön particiot - én pl jobb szeretem így, elkülönítve a rendszertől. De mivel már van rajta nálad windows, a linux látja az ntfs file rendszert is, tehát az elég. Bár egy miimum ext4-es file rendszerű particio még gyorsabb a linux számára (és azt a windows is, megfelelő segdéprogival, látja szintén).
-
mzx
senior tag
Én még a cpu kímélő Transmission torrent kliens-t ajánlanám.
DC-zni meg nyugodtan rakd fel a wine-t (Windows "emulator"), az alá meg a windows-os APEX DC-t. Tökéletesen fut.(Alá úgy tudod telepíteni, hogy simán csak letöltöd az exe file-t és enter / dupla jobbegérgomb; nem kell ehhez elindítani a wine-t , legalábbis alap esetben linux boot-tal indul, nem zavar sok vizet, nem igazán terhelő, régi gépet használok, ebből tudom).
Sok más előnye miatt is megéri wine-t telepíteni: vannak windows progik, melyek tökéletesen futnak így linux alól is, de persze sokuk tökéletlenül, vagy egyáltalán nem fut némelyik (játékok többsége pláne nem, és vigyázz a média alkalamások nagy részével is wine alatt).
(#24654) eastsider :
Ahogy hallottam, a win 8 eléggé terhelő. Nem használtam sose, de saccra egy mai ubuntu verzio is esélyesen gyorsabb. Ráadásul 16 GB RAM-od van. Én régi gépet használok, bő 10 évest, P4, 1 GB RAM-mal, és Linux Mint illetve Ubutnu is futott már rajta, remekül.
Win már fent van? Az jó, mert egyszerűbb, ha előbb az kerül fel, a grub (boot-olásnál oprendszer választó) miatt. Szerintem egyszerű a telepítés, én kezdőként elboldogulok egy ubi (ubuntu) telepítéssel. Értelemszerű, írja, amit kell, grafikusan megadhatod a partíciókat, figyelmeztet, ha meglevőt jelölsz be törlésre stb. De ha elakadsz, kérdezz. Ha itt vagyok, reagálok, ha tudom esetleg a választ, vagy más, aki épp itt van.
-
|DavidWoody|
tag
Sziasztok !
Olyan problémám lenne , hogy csináltam egy bootable LM16 Cinamonn disket ( USB Image Writerrel ) egy LM16 MATE alatt egy 8gb-s pendrive-ra és most az alap rendszerem nem is látja a pendrive-ot , a windowsom pedig formázást kér rá , de a formázás utáni kapacitásra 1,13 gb-t ad meg. Kérdésem , hogy hova lett a maradék 6 giga , illetve , hogy miért nem látom a driveot linux alatt. Előre is köszönöm.
-
tvamos
nagyúr
válasz
Rimuru #24539 üzenetére
Nem nagyon ertek hozza, ha valami nem megy magatol, megprobalom kiguglizni, es/vagy megkerdezem itt. Nem ilyedek meg a terminaltol, de fejbol nem tudok semmit.
Regen azert alltam ra a Peppermit / Lubuntu-ra, mert a netbook a Windows alatt nagyon rosszul teljesitett.
Most azert hasznalnam, mert a Windows meghal a sok felinstallalt programtol. Linux alatt kellemes a bongeszes, egy-ket dokumentumot gyorsan ossze lehet dobni. Kis Eclipse, PCB tervezes... Ha kell a Windows, akkor meg vagy dual boot, vagy virtualis gep. Ez utobbi azert tetszik, mert csak azt az egy alkalmazast telepitem, es futtatom alatta, ami vegkepp nem megy Linux + Wine alatt.
Jatekra nem nagyon hasznalnam, de azert szeretnem az RC repulo vezetest gyakorolni a gepen. -
törölt tag
Sziasztok!
most telepítettem debian 7.4-et a gépre (amd apu, amd64), a végén azt írta vegyem ki a cd-t, hogy az új rendszer indulhasson el, de a windows indult helyette, semmi bootloadert nem dobott fel
3 winyó van a gépemben, 1 ssd meg 2 hdd. A win7 az ssd-n van, a debiant a második winyóra raktam. Ezen a második winyón más partíciókon még volt pár windows, ezek közül egy windows vista-t talált a debian, a win7-et nem. Vmi GRU-t az első meghajtóra rakott
Szóval hogy tudom elindítani a debiant? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
gery2123 #23968 üzenetére
Ez azért működhet így, mert Win alatt ha formázod a pendriveot, akkor rögtön aktív partíciót hoz létre, ami azt jelenti, hogy a boot flag be van kapcsolva.
A boot flag is a 1-byte value in a non-extended partition record, within a master boot record. Its primary function is to indicate to a MS-DOS/MS Windows-type boot loader which partition to boot. In some cases it is used by Windows XP/2000 to assign the active partition the letter "C:".[1] The active partition is the partition where the boot flag is set. [link]
-
gery2123
őstag
válasz
MasterMark #23964 üzenetére
Hát ha nekem bebootolt akkor másnak is. A win -es telepítő is csak leformázza ntfs-re és rámásolja a dolgokat. Hidd el én így nem egy gépre raktam már fel Win7, és 8-at is. Ha jól tudom az NTFS-re való formázással a windows eleve létrehoz egy boot sektort, és akkor a Linux is. Próbáld ki, nekem megy minden gond nélkül, de a Linux nem, ahhoz kell az Unetbootin, vagy más
Hát ezt nem tudom, de az tuti hogy nekem a a volt laptopjaimon, és a párom laptopján is ugyanígy csináltam, és annó az asztalin is. Mondjuk nem 2004-es gépek voltak de már egy 4-5 évesek tuti.
-
válasz
CPT.Pirk #23559 üzenetére
A Linux- fa inkább érdekességnek tűnt számomra, de tetszett, 20 percig biztos nézegettem.
Volt fenn LMDE is, de sok óráig frissítette magát pár kb- al, így nem volt hosszú életű. Most már legalább értem az LMDE létjogosultságát, legfeljebb a többiét kevésbé. Debianhoz még vissza fogok térni, csak nem a Gnome3 felülettel.Tudtam volna hasznosítani ezt a fordítást, mikor először áttértem Linuxra, ha értek hozzá. (no, ez jó kis paradoxon volt)
Egyébklnt nekem ez a MINT 16/64 elég stabilnak tűnik, bár minap valamivel megöltem
, de 2, bootnál feljött egy ablak pár betűválasztó opcióval, nyomtam egy F- et (ha jól emlékszem) és 2 perc múlva visszaállt egy előbbi működő állapot kb fél órával azelőttről.
Csak pislogtam.
Ilyesmi a Windowsban nem 5 perc szokott lenni három gombnyomással. -
Mr.C
őstag
válasz
CPT.Pirk #23501 üzenetére
Lehet nekem is ez lesz a véleményem az almáról, de mindenféleképp ki fogom próbálni, és cak utána vonok le következtetéseket. Most a manjaroval küszködtem, egyszerűen telepítés közben állandóan lefagyott, vagy ha sikerült is, utána vagy nem indult újra (mert ott lefagyott) v ha újraindult akkor meg bebootolni nem tudott. 2 lehetőség van, vagy rosszul töltöttem le, vagy mivel linux alatt csináltam a bootolható USB-t az unetbootin segítségével ezért azt nem szerette (mondjuk nem volt jó tapasztalatom eddig, mindig windows alatt csináltam az ilyet). De mondjuk az is lehet h egy nagy user-errorról van szó, dehát csak így lehet megtanulni-
-
kodmen
aktív tag
Win nem kezeli az ext partíciókat, de állítólag vannak programok amik igen.
Igen, használtam régebben ilyet, de azt írták, hogy inkább csak Read only módban érdemes használni, mert az írással elronthat valamit.
Adat csatolás tiszta sor, eddig is a /mnt-n belül voltak csatolva. Ezért vagyok gondban, mert a /home/user/.program típusú tartalmakat az SSD adott külön home partícióról szeretném csatolni, a /home/user/dokumentumok típusúakat meg a HDD külön "kvázi home" partíciójáról. Ha a user csak simán a /home/user/-be ment valamit (mert az az alapértelmezett), akkor az az ssd-re kerül, holott én a HDD-re szeretném. Méghozzá úgy, hogy ez a user-nek ne okozzon bonyodalmat, plusz odafigyelési kényszert stb. És azt még nem is mondtam, hogy vannak közös fájlok is természetesen (a képek mehetnek adat partícióra végül is), amelyeket közösen szerkesztünk (ezt hard linkkel csináltam eddig, hogy ha ez egyikkel baj van, ott legyen a másik, bár ha "szinkronizál" és elrontja a másikat, akkor csak a helyet foglalja).
Claude Leon: igen, ezt használtam korábban.
you can force this if you really have to write on EXT4 partitions from Windows (this is not recommended)Megfontolom az NTFS-t, bár ritkán használnánk. Lehet, írok egy rsync scriptet, ami a win partícióba szinkronizálja a fájlokat kikapcsoláskor, így meg vannak ott is.
-
Mr.C
őstag
Üdv!
Segítséget kérnék mert egy picit össze kókányoltam a merevlemezem (user error volt belátom, még csak most ismerkedem linux-szal).
Adott egy 500 GB-s HDD, egészet töröltem, csináltam rá 2 partíciót (250-250) és az egyikre felraktam a Win 8.1-et. Eddig oké, ment, minden rendben volt. Csináltam egy bootable USB-t linux mint Cinnamon 16 Petrából, boot, majd felraktam úgy hogy az első lehetőséget választottam (kiírta hogy Petra felrakása Windows mellé). Nem sikerült, megállt. Újraindítás, boot USB-ről és ott már úgy raktam, hogy Petra lecserélése. Fel is rakta szépen ahogy ő akarta, de win már nincs rajta.
De elölről akarom kezdeni mert windows-t is akarok mellé
Viszont.
USB Image writer-rel USB-re kiírom a windows iso-t de nem bootol
így nézne ki a HDDHogyan tudnám a windows-t feltenni? úgy szeretném, hogy MINDEN törlődjön és ne legyen nyoma semminek ami eddig a HDD-n volt.
-
kodmen
aktív tag
Sziasztok!
Nem sokára érkezik a Samsung 840 EVO 120Gb SSD-m, és a jövőbeli belakásával kapcsolatban érdeklődnék előre.
Egy windows 7 home premium -ot szeretnék telepíteni, mellé egy Linux Mint Petrát, UHU UBK MATE-et és még lehet, hogy kipróbálnék más disztrót.
A partíciókkal vagyok bajban. Arra gondoltam, hogy a windows-é lenne olyan 40 GB, ami nem fér rá, annak a HDD-n csinálok egy NTFS partíciót (az EXT-et látja normálisan a win valamilyen programmal, vagy a zenéket inkább az NTFS-en tároljam továbbra is a közös elérés miatt?). A Linux-oknak gondoltam egy egy 15 GB rendszerpartíciót, kivéve a tmp és a var mappákat a leírás szerint ramdisk-re (érdemes még valamit HDD-re pakolni?). A home-om külön hdd partíción van. A több linux verzió miatt (eltérő programverziókat használhatnak) nem lenne szerencsés mindegyikhez ezt csatolni, de nem is szeretnék mindegyiknek külön-külön partíciót. Továbbá úgy gondolom, hogy a programok könyvtárai, fájljai jobb helyen lennének az ssd-n. Ezért arra gondoltam, hogy a /home-ot nem venném külön, maradna a 15GB-os partíción, és a konkrét, nagy helyigényű tartalmat szoftlinkelném ( lenne egy fájljaim mappa a/home/user-en belül) a meglévő partícióról, így bármelyikről elérhető. Vagy fstab-bal kellene operálni és azzal felcsatolni valahogy?Másik dilemmám a fájlrendszer. Érdemese több partíciót készíteni, hogy ha az egyikkel gond van, akkor a másikat továbbra is be lehessen vetni, vagy jobb egybe rakni az azonos típusú (ntfs, ext) területeket? SSD-re eddig ext2-4-ig mindent olvastam, melyiket érdemes? És a HDD-re? Sima otthoni használat mellé gondoltam, jelenleg ext3-at használok.
Előre is köszönöm!
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #23266 üzenetére
Azért nem tudok, mert Windows alól ezeket használom: MPC-HC nightly, madVR, LAVFilters, ReClock, VSFilter, Unified Remote for Android. Itt a madVR a legeslegfontosabb. De ezek mondhatni mind kellenek. Illetve a játék is Win alatt megy (BF3 multi, néha Dota2), szóval mindképpen kell egy Win 8.1 is.
/home egyenlőre akkor nem kell, de később ha megtetszene úgy a Linux, akkor majd lesz külön /home. Egyenlőre valóban jó így.
Ha később új distrot tennék fel, vagy csak ezt tenném újra, akkor fogom a 30 gigás Linux partíciót és törlöm, majd mehet rá az install? Ez nem fogja összekutyulni a most tökéletesen működő boot menüm, a másik partíción lévő Win-t vagy bármi egyebet?
Firefox vagy Chromium?
Ha ez ízlés kérdése és nem egyértelmű, akkor elkzedem mindkettőt használni, aztán meglátom. Win alatt Chrome-s vagyok és van egy Nexusom, tehát nem hátrány ha PC-n is azt használom sync miatt.
Ez lehet noob question lesz, de Linux alatt használ valaki vírusírtót?
-
Rimuru
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD #23251 üzenetére
Már felraktam jó "régen" a Windowst, ebben az Acer gépben nincs valami okos cucc, pendriveról csak UEFI-s telepítés akar indulni (Linux is), és inkább Linux segítségével intézem a dolgokat Windows mindenáron létrehozva minimum +1 partíciót bootnak (annyira nem ismerem hogy tudjam ezt hol kéne kilőni) inkább megcsinálom előre a particionálást biztos ami biztos alapon. Plusz amikor megvettem a gépet nem is volt még elérhető számomra Windows a Linux meg evidens úgyis ezt használom.
Milyen hibát kellene tapasztalom utólagos Windows telepítés során? Nehogy már bepánikoljon szegény hogy nem ő az elsődleges rendszerem és nem élvezhet előjogokat.
-
válasz
#59070464 #23243 üzenetére
Először mindig Windows-t telepítünk és csak utána Linuxot. Ha nem akarod Magad nagyon szivatni, akkor a gépet átállítod BIOS-módra, a Secure Boot opciót pedig kikapcsolod.
Ubuntu alá tehetsz ext4-et, de nézz körül itt a fórumon, hogyan kell SSD-vel használni - minden megvan itt vhol leírva, csak keresni kell. /-nek ha adsz 15 gigát, az sokáig elég lehet, swap area attól függ, mennyi memóriád van (4 giga fölött sokan nem használnak swapot), többi mehet a /home-nak.
Ubuntuból 12.04, ez egyértelmű. A 9 hónap support nem a telepítéstől számít, hanem a kiadástól, tehát július végéig tart - ezután nem lesznek frissítések a rendszerhez és arra sincs garancia, hogy a repository-k megmaradnak.
-
bobalazs
nagyúr
Windows particiom grub2ből kiválasztás után meg se nyikkan. Tegnap még jó volt.
sudo ntfsfix /dev/sda1 -re ezta választ kapom:
Refusing to operate on read-write mounted device /dev/sda1.
sda1 a windows particiom.
mit csináljak hogy jo legyen? -
válasz
joecontra #23199 üzenetére
1. Igen, a leamortizálni szócskát épp ezért tettem macskakörmök közé, mert valóban nem küldi el az örök vadászmezőkre(mint egyes low-level flash formatterek), csak épp Windows rendszerben egy használhatatlan pendrive marad utána... És nem, a Windows partíciókezelőjével nem lehet rendbe rakni azt a pendrive-ot, amit a Win32DiskImager + Arch Linux Hybrid ISO "szétbarmol", csak parancssorból. (Már ha a Windows partíciókezelőjére gondoltál)
2. Windows-ban RAW partíció nem létezik(nem is látszik), pontosabban ha egy partíció stílusa RAW lesz, akkor lehet menteni a menthetőt és újraformázni vagy újra kreálni a teljes partícióstruktúrát. Unallocated részt nyilvánvalóan nem látja a Windows, szóval az a 31MB-os rész, amit lát a Windows az egy FAT-es EFI rendszerindító partíció
3. Windows esetén pendrive particionálása alapjaiban tér el a Linux-tól, mert
Claude Leon
Windows csak egy partíciót enged létrehozni pendrive-okon vagy ha pl Linux alatt/egyéb módon többet is létrehoznak rajta, akkor is csak az elsőt látja... Szóval Windows alatt nem lehet "széjjel particionálni" egy pendrive-ot. -
Azért nem alkalmasak, mert az Arch-ban V6-os Syslinux leleldzik, ezek az USb creatorok meg lecserélik V4-esre általában, ezért a "Not a COM32R Image" üzenet.
A Win32DiskImager valóban esélyes lehet, de szvsz (anélkül, hogy megnéztem/kipróbáltam volna) még sem lesz az (persze ki kell próbálni)
Windows alá is telepíthető a dd, azzal kellene operálni vagy egy másik Live Linux lemezről bootolva legyártani a pendrive-t (szintén dd-vel pl)
-
Ryle
tag
Sziasztok!
Windows alól szeretnék ki írni pendrivera egy archlinux iso-t és mikor végig futnak a programok amivel lehet készíteni install pendriveot akkor a következő hibába ütközök mindig amikor bootolnék a rendszerre:
Programok amivel készítettem a pendrivokat:
Uniboot
Rufus
Linux Live Usb Creator
Universal Usb CreatorEzt a hibát szeretném ki küszöbölni....
Válaszokat előre is köszönöm
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Angelotti #23164 üzenetére
Ahogy írtad az oprendszereket, abban a sorrendben kell telepíteni őket, úgy a végére lesz egy Grub rendszerindítód benne mindhárom rendszerrel.
A Linuxnak 1 darab root partíció kell, a többi (swap partíció, külön /home) igény kérdése.
Windows (7-ig bezárólag) után mindenképpen KDE-s disztrót néznék, az olyan felület, amilyen a Windows lehetett volna.
Innen töltsd le a gépednek megfelelő, "zárt" Debian iso-t: [link] Ennek a képfájlnak a bootolásakor választható a kívánt felület, pl. az említett KDE.
szbalogh: lehet jó lenne frissíteni, de ahhoz meg kellene net... Amúgy add ki az lsusb parancsot mikor be van dugva az új pen és nézd meg mit ír ki rá. Az ad némi támpontot.
TAKÍÍ: gyakran része a Libreoffice a disztróknak alabpól. Ha nem, ott a csomagkezelő és felrakod belőle, pár kattintás. A Wines Realplayer helyett meg sok alternatíva van, pl. Smplayer, Vlc, DrgaonPlayer.
MS office Linuxra meg azt hiszem idén fog kijönni.
Driverekkel nem igen lesz dolgod valszeg. -
Angelotti
tag
Sziasztok!
Szeretnék megismerkedni ezzel a rendszerrel.. régebben próbálgattam már az ubuntut, hát annyira nem ízlett a dolog. Most úgy döntöttem neki megyek még egyszer.
A Debiant akarom majd kipróbálni. Ebből melyik verzió a leginkább user barát?
Milyen felületet érdemes választani? (melyik ésszerűbb, átláthatóbb?) windowsos fejjel3 rendszert szeretnék majd egyszerre használni.
WinXP SP3
Win7 SP1
Meg ugye a DebianMilyen sorrendben kéne felnyalni a rendszereket? Vagy tök mind1 (gondolom mindegyikben van boot manager)
Linux hány partíciót használ?köszönöm előre is a válaszokat!
-
MKLS
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #22676 üzenetére
No offense!
Igen, konkrétan szerintem utoljára én panaszkodtam a 15-ösre boot probléma miatt, mivel csak GRUB menüből tudtam bootolni, különben black screen volt, de teljesen problémamentes volt a 13 LTS és ez a mostani 16-os is, 1 among many fenti kívánalmainak szerintem abszolút megfelelő a Mint, egyszerűbb feltelepíteni, mint egy windows-t és egy deka parancssort ne kell begépelni, terminalt akár el is felejtheti, főleg amilyen jellegű használatban lesz a gép.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
canniball #22624 üzenetére
Ilyen régi lapnál valszeg semmi kezelési gondod nem lesz.
"a Windowsnál: minden GUI alapú és kb. kimerül a next - next - ok gombok nyomogatásából." - a GUI még oké, de minimalista rendszernél jellemzően több dologhoz kell terminál, mint egy energiaigényesebb disztrónál, de ez igazából csak a telepítés utáni beállításokra vonatkozik, azok után már lehet kattintgatni. Viszont next-next-finish elv szerencsére nincs, ez nem Windows.
-A 4-5G tárhely kb. stimmel, a leírtak alapján kb. semmire sem lesz használva a gép.
-pendrive: mit szeretnél? Live rendszert, vagy prezisztens rendszert, esetleg penre telepíteni egy komplett rendszert? Utóbbit nem javaslom, a flash memória nem az aktív használatra való.
-ntfs: persze alap, ntfs-3g csomag ott figyel kb. minden disztróban.
Igazából egy csomó disztró van ami teljesíti az igényeidet, a kérdés az, hogy mennyire értesz hozzá, vagy mennyire szeretnéd megtanulni az alap dolgokat. Mert ha nem vagy ismeretlen Linux világában (pl. láttál már apt-get csomagkezelőt), akkor azt mondanám, hogy fogj egy Debian netinstall imaget, tedd fel belőle csak a karakteres alap rendszert, majd húzz fel rá mondjuk egy xfce-t minimál kiépítésben és akkor az igényeid teljesültek.
-
canniball
nagyúr
Tiszteletem a topiklakóknak!
Egy olyan OS-re lenne szükségem ami tudja az alábbiakat:
- nincs nagy hw-igénye, elfut az Intel D945GSEJT lapomon 1GB RAM társaságában. A topiknyitó szerint ezzel elvileg nincs probléma, azt esetleg lehet valahol ellenőrizni hogy a lap teljes körűen támogatott-e?
- beéri 4-5GB tárhellyel. Irodai csomagra, médialejátszóra és egyéb extrákra nincs szükség (lehet ezek nélkül telepíteni?), csak magára a rendszerre és pár kisebb progira.
- fut pendrive-ról (is), ezek szerint elvileg ez megy - esetleg valakinek tapasztalat?
- a telepítése és a(z alapszintű) működtetése is óvodás szintű értelmet igényel mint a Windowsnál: minden GUI alapú és kb. kimerül a next - next - ok gombok nyomogatásából.
- kezeli az NTFS fájlrendszert, nem tudom ez alap-e.Létezik ilyen Linux disztró?
-
tfalcon96
aktív tag
Helló, újra szeretném telepíteni a Windows 7 rendszeremet, és egyben levágnám a helyet a később felkerülő Linux számára. Jelenleg egy 100 gb-s partíción van a win, ezt szeretném törölni és feldarabolni, hogy a Linux-nak is legyen hely. A kérdésem az, hogy szerintetek mennyi helyet hagyjak a rendszereknek, hogy mind a kettő megfelelően működjön? Én 70 gb windows - 30 gb linux elosztásra gondoltam, ezt jó? Egyébként ahogy már korábban írtam, van egy NTFS D partícióm, amit Linux és Windows alatt is el szeretnék érni, mivel ezen tárolom a zenéket, filmeket stb. Az érdekelne, hogy a D partíciót alapból látni fogja a Linux (ubuntu)? Külön partíciók esetében mennyi az esélye, hogy összeakadjon a két OS?
-
törölt tag
válasz
lionhearted #22479 üzenetére
Mini iso-bol telepitettem, de akkor sem lett jo, mert a desktop telepites utan a unity-ban nem latszott egyetlen program sem. Aztan nem volt tray resz sem ahol mondjuk kilepes/ leallitas/ora stb. lenne. A desktop isobol telepitve pedig ujra es ujra a hibat produkalta. Vagy 10x telepitettem mar, frissitettem, tettem ra raring-backport kernelt, de ugyanaz elojott. 12.04.1-bol indulva meg Compiz is csinalt vicceket. Eskuszom egyszer felveszem az egeszet videora. Egy operacios rendszernek csufolt valami ilyet nem csinalhat. Raadasul egy relativ modern laptoprol beszelunk, ami akkor mar letezett, mikor kiadtak a distrot. Ugyhogy lehet nyugodtan az Ubuntut vedeni, de programozokent van fogalmam mit varhatok el egy OS-tol, de ezt nem mernem hasznalni. A windows ennel nagysagrendekkel stabilabb. Jelzem ujra, a hiba kizarolag ubuntuval jon elo. Meg X/K/L-ubuntuval sem. Tehat valahogy elbenaztak azt a verziot. A vicc az, hogy meg az OSX is hibamentesen fut ezen a laptopon. Ha ez nem egy rendszer lejaratasa az ubi reszerol, akkor mi? Arrol mar nem is beszelek, hogy kizarolag ezen a distron okoz malort, ha telepitem a privoxy-t. Ekkor boot utan kell egy enter, hogy mukodjon a belepteto resz. Weather indicator telepites a tarolobol szinten nem oke, mert beallitani nem lehet. Uj verzio telepitese a weboldalrol ugyanugy nem javit a helyzeten. Valami baja van a python-al. Privoxy mas distroval hibamentesen fut. Es friss telepitesrol beszelunk tobbszor is leprobalva a dolgot.
-
tfalcon96
aktív tag
válasz
#68216320 #22205 üzenetére
Akkor jó, programokat csak a rendszerpartícióra szoktam rakni. Egyébként letölteni tudok majd az ntfs-re?
Ha esetleg vissza akarok majd térni a Windowsra, akkor a windows telepítőjével elég majd csak legyalulni a linux partíciókat? Utána Winen is normálisan fog működni az ntfs partíció, a linux nem piszkál bele? -
tfalcon96
aktív tag
Sziasztok, bocs ha rossz helyre teszem fel a kérdésemet. Kezdek érdeklődni a Linux iránt, főleg a Windows balgaságai miatt, és lenne néhány elég alap kérdésem.
1. Jelenlegi gépemben egy 500 gb winyó van három partícióra felosztva, egy 100 mb-s windows partícióra, amit a win 7-es hozott létre, C-re (100 gb) és D-re (365gb). A C-n csak a Windows és a rátelepített programok vannak, ezt a 100 mb-sel együtt teljesen törölni szoktam win telepítéskor, a D-n pedig személyes dolgok, ezeket nem szeretném piszkálni. Ha a Linuxot telepíteném, első blikkre az ubuntut néztem ki, akkor a C és a 100 mb-s partíció helyén, a törlésük után létrehoznám a Linux számára a partíciókat, ha jól tudom kettő kell (egy az oprendszernek, egy pedig a cseretárhelynek), akkor mivel azt nem bántanám, a D-n található dolgokat továbbra is egyszerűen el tudnám érni, tehát a rendszer látná azt a partíciót (ami ugye ntfs)?. Ugye nem hoznék létre home partíciót, hanem a személyes dolgokat továbbra is a D-n tárolnám, ezt tudná kezelni az ubuntu?
2. Ubuntu magyar oldalán látom, hogy a legfrisebb verzió 2014 nyaráig tartalmaz frissítéseket. Ha ez lejár, akkor leáll az oprendszer?
Válaszaitokat előre is köszönöm. -
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #22032 üzenetére
Nem sikerült megcsinálni. Grub promt jön csak be bootoláskor. Közben változott is a dolog picit.
A jelenlegi helyzet:
Az SSD-n két partíció van, mindegyik EXT4. Az sda1 a / mountpoint alatt, az sda2 a /home alatt. Ez rendben működik is.
Acronis mentés is van róla, a mostani állapotot is abból tettem vissza.
Acronis mentés van a Windows7-ről is, ez 1 partíció.Amit szeretnék:
A jelenlegi helyzetből szeretném megoldani, hogy legyen egy NTFS és egy EXT4 partíció az SSD-n. Ezekre menne a win ill. linux. A win-t visszatenni nem gond, de a linuxban 2 partícióból (/ és /home) kellene egyet csinálnom és azt feltennem a második partíció helyre az ntfs után. Aztán Grub2-t varázsolni loadernek.
Szívesen elhagynám a win-t, de pár játék miatt kénytelen vagyok meghagyni, mert virtualbox alatt lassú, wine alatt macerás a használatuk. Photoshop-ról nem is beszélve. Gimp sajnos nem játszik.
A fentebb leírt célt segítene valaki megvalósítani adatvesztés nélkül? Nagyon szépen összehoztam már az Elementary OS-t, nem szívesen telepíteném újra.
-
törölt tag
tegnap "untam" magam és fel akartam rakni a Manjarot. (legyalulva az SSD-t) wikit olvasva EFI módban láttam neki a telepítésnek. grubnak is se híre se hamva... több próbálkozás után se. na akkor BIOS mód, szintén wiki szerint telepítve. grub már bejött, de egyből emergency mód. kösz.
úgy tűnik nem leszünk egyhamar barátok.
na jó, akkor menjen egy Xubi LTS install, felment szépen, bootolt is, de egy frissítés / kernel frissítés után az nvidia driver megszűnt menni, folyton azt írja ki, hogy futtassak nvidia-xconfigot majd indítsam újra az X servert. megtörtént, többször is, majd komplett driver reinstall után se akart menni. beleuntam, majd végül visszaraktam a Windowst. úgy látszik erre a gépre vagy nem lehet Linuxot rakni, vagy engem utál a Linux. -
dodopek
addikt
Sajnos a dual boothoz ragaszkodnom kell, két okból.
1 Nős vagyok, és a nejem windows alapú...
2 Ahogy korábban írta valaki, kell egy menekülési útvonal, ha valamit nem tudok az új, még csak tanult rendszeren megcsinálni.A gép kifogástalan, bármi mást csinálok, minden fut csodásan, semmivel nincs semmi (akadás, vagy lassulás) gond, csak a kikapcsolással.
sh4d0w!
Tényleg mondtad, csak valószínűleg félreértettelek. Azt gondoltam, hogy ha Win alatt megadok minden jogosultságot a mappának, akkor itt is működni fog. Tévedtem? Nem kivitelezhető?CPT.Pirk!
Sajnos az nekem nem jó, megint csak azért mert nős vagyok. Megígértem az oldalbordámnak, hogy ha nem nyúl hozzá, akkor windows fog indulni...
És hogy egy új kérdést is tegyek fel. Adott a serviio nevű program, amivel az LCD tv-t kötöm hálózatba. Win alatt is ezt használom, szeretem.
A tv-n megjelenítendő mappákat kézzel kell beírni a progiba. Ha külön partíción vannak a mappáim, akkor hogyan kell leírnom az elérési útvonalat?Köszönöm!
Korobi!
Köszönöm, máris próbálom... -
McSzaby
őstag
Nos, milyen disztróról is beszélünk? Fogtad, leszedted és újra felraktad a mozzilát, illetve törölted a softlinket is? Mert akkor áj dont nó.
Amennyiben Ubuntu/ vagy debian alapú a disztró, akkor:
apt-get --purge remove firefox
Miután ezt megadtad, nézd meg, hogy létezik a ~/./.mozilla. Ezt úgy tudod megnézni, hogy a saját usereddel a következőt adod ki:
ls -lahrt ~/./.mozilla
Amennyiben kiírja, hogy No such file or directory, akkor jó vagy. Ha nem, akkor:
rm -rf ~/./.mozilla
Ezekután terminálból mehet az újrarakás:
apt-get install firefox
Aztat csóóókolom,hejj!
Külső meghajtó: Attól függ milyen rendszereken akarod használni. Ha Windows-n is, akkor legyen ntfs, ha csak linuxon, vagy Mac-n, akkor inkább ext3 vagy ext4.
-
-
evilskati
aktív tag
válasz
dodopek #21712 üzenetére
Windows alól, pl. ezzel az egyszerű kis programmal. Kitudod választani, hogy pendrive-ra vagy DVD-re szeretnéd, betallózod az iso-t, pendrive esetén leformázza, majd megcsinálja bootolhatóvá, és felrakja rá az iso tartalmát.
Ezután BIOS-ban a boot sorrendet meg kell változtatnod USB-HDD-re, vagy USB-FDD-re, persze ezek az elnevezések alaplapgyártónként változhatnak.
Esetleg ha az elözővel nem ment volna pendrivera, akkor még itt van ez is, ezzel még eddig soha nem volt gondom.
-
-
-
Vladi
nagyúr
"ost win alól nem látom a 40 gigás partíciót"
Mert a win nem ismeri a fájlrendszert. A total kommanderhez mondogatnak valami pugint, ami már tudja olvasni."vagy a grub nem ment fel tökéletesen"
De. A grub tökéletesen ment fel. A hdd-re.
biosban tedd csak át mint 1. boot eszközt. Nyomban elindul.2 dolgot tehetsz:
- rábeszéled a win rendszerbetöltőjét, hogy betöltse a linuxot.
- rábeszéled a lin rendszerbetöltőjét, hogy betöltse a windowst. -
persnongrat
tag
válasz
King Unique #21249 üzenetére
Igen, bár általában a telepítő rákérdez, hogy akarsz-e grub-ot is telepíteni.
Viszont nekem még nem sikerült a windows loaderével linuxot bootolni.
Szóval párhuzamos létezésre eddig kizárólag grub(korábban lilo) volt nálam használatban.
Illetve újabban egyszerűen felrakom a windows-t és a linuxokat virtualbox-ban futtatom.
Kevesebb macera és egyedül a linux virtualizációs és 3D képességeit nem tudom így használni, de azokat egyébként sem használom túl gyakran. -
persnongrat
tag
válasz
McSzaby #21212 üzenetére
Azért ez így nem kerek: ha a /boot tartalmát eltávolítod egy grub-os gépről, akkor jön az, hogy
GRUB loading.
Welcome to GRUB!error: file not found.
Entering rescue mode...
grub rescue>Ha valaki meg akar szabadulni a grubtól és a linuxtól egy olyan gépen, ahol windows melllé lett telepítve a linux, akkor be kell bootolni a windows telepítőt, rescue/helyreállító módban elindítani és kiadni egy fixmbr vagy fixboot (nem emlékszem, melyik) parancsot.
-
McSzaby
őstag
válasz
King Unique #21222 üzenetére
Hát, egy vinyón 3-4 rendszer azért az már sok. A windows bootloadere a "Rendszer számára fentartott" part.-n van, szóval egy külön parton, amibe nem fog bezavarni. A grub békén hagyja a wint, nem lesz gáz vele. A partíciónálásnál 20 giga elég lesz, de ext3 vagy ext4 legyen a fájlrendszer.
-
McSzaby
őstag
válasz
King Unique #21199 üzenetére
Amikor telepíted majd a disztrót látni fogod (vagy nem), hogy különböző felcsatolási pontok vannak. Ezekközött ott van a /boot. Ez a "mappa"' tartalmazza magát a GRUB-t, amit ha törölsz (ezzel együtt a disztrót is, partíciót is), akkor olyan lesz a géped látszólag, mintha nem is lett volna rajta semmi. Mint mikor egy jó buli után nem tudja meg a csajod, hogy más csajnál aludtál, mert megfürödtél utána
A lényeg, hogy ezt elég bonyolult elmagyarázni (nekem az, hidd el, nem vagyok ebben jó). Amikor telepíted a linuxot a win mellé, egy külön partícióra, akkor win megmarad és lesz egy szép kis menüd, amikor elindítod a géped. Ugyan ez van 2 win esetén is. Hasonló menü jön fel, amiben kiválaszthatod melyiket akarod bootolni. Ha 2 win esetén törölsz egyet "rendesen", akkor ugyanúgy nem jelenik meg többet az a menü. Most mélyebben nem mennék bele, hogym i történik az MBR-ben, ebben meg abban...
Röviden a Te teendőd:
Ha rendesen bepartolod a vinyód (legyen 1 vagy 2 part. külön a linuxnak), akkor semmi más dolgod nincs, mint a megfelelő part.-ra telepíteni a linuxot, a többit megoldja magától, nem fogja legyalulni a windowsodat. -
King Unique
titán
válasz
McSzaby #21182 üzenetére
Hát ja, karcsú ez a noti neki lehet, kipróbálom 6-ossal is (6.1 update, magyarítás?) állandóra meg egyelőre nem akarom feltenni, bár akkor vsz nem lenne ilyen gondja...ez is létrehozza saját boot menüjét - grub - windows-okéba nem kavar bele?
Esetleg tudnál helyette más karcsúbb disztrót ajánlani, Bodhi is kicsit olyasmi tálca dokkolós ahogy néztem -
weinmaker
őstag
válasz
BluEyes #21023 üzenetére
Nemá. Milyen user error. Amikor meg működik az nem az?
Amúgy az Lubuntu sem ismerte fel az új wlan kártyát.Kismilló windows-t telepítettem, és a linuxon kívül elég sok mindennel foglalkoztam. Nem vagyok szakértő, de nem ma láttam először gépet elhiheted.
De továbbmegyek, mi lenne, ha most látnék. Azt mondanám, hogy (le se írom, mert olyan cifra).
Sterintem a dolgoknak manapság nem így kell működni, és kész. Nincs ezen mit magyarázni. Miért jó, ha valamit csak kínszenvedés árán tudsz működésre bírni? Te ezt pl. élvezed, vagy sok időd van, vagy miért?Én inkább a gyerekeimmel játszanék, vagy sok más egyéb.
Nem személyes senkinek, de ez akkor sem királyság, és fantasztikum. Számomra nagyon távol álltőle.
Egy pillanatig elvarázsol, hogy gyorsan bootol, meg majdnem minden működik, de aztán jön a majdnem minden, és véget is ért a varázs. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Neked meg nekem igen, bár a logokban turkálást mindig is utáltam mert ált. nem formázzák meg átláthatóra, csak behánynak mindent egy fájlba hogy nesze neked ott a log, aztán kész. Viszont nézd meg mi a divat, nyomkodós tablet, nyomkodós okostelefon, nyomkodós Windows, stb. Egy ilyen világban a logfájlok olvasása már nem nyerő dolog.
Nem mondom, hogy rossz dolog, csak nem igazán felel meg a KISS filozófiának, pedig ebben a topicban a felmerülő kérdésekre adott válasznak jó lenne a KISS szerint megszületnie.Ez olyan, mint hogy kolléga szopott párt kört a szopó rolleren Debiannal, terminál terminál hátán, aztán mégsem ért célt egy nyamvadt Skype telepítéssel. Kicsivel felette másik kolléga meg azt írja, hogy a Debian nyugodtan való kezdőknek is. Most erre a kérdésre nem tudnék egyértelműen válaszolni, de a véleményem inkább a nem felé billent el.
PeachMan: Burg bootloadert nézd meg.
-
weinmaker
őstag
Sziasztok! Eljött az idő, hogy kérdezzek, mert a hajam már kihullott.
Az alap, hogy adva van egy amilo pi1505 (talán korábban írtam). Sikerült meghergelni a kijelzőt, már az is műxik. Sajnos bootolni csak pendriveról bootol (usb hdd-ről nem), így adott, hogy valami pendrivelinuxot tegyek fel.
Az utóbbi két napban letöltöttem vagy tízféle disztribúciót.
Legjobb valami puppy lenne (ajánlották is a puppy xp-t), de azokon nem működik a wifi. Egyedül ubuntun megy (ott simán kapásból)Hogy a manóba tudnék összehozni egy olyan rendszert, ami fut pendriveról, elmenti a beállításokat, és még flash támogatása is van (a gyerekeknek a kizi-hez).
Tud valaki segíteni (windowson szocializálódtam, úgyhogy csak finoman ha kérhetem).
Köszi!
-
-PLevi-
senior tag
-
válasz
McSzaby #20384 üzenetére
"Maximum volume size
In theory, the maximum NTFS volume size is 264−1 clusters. However, the maximum NTFS volume size as implemented in Windows XP Professional is 232−1 clusters partly due to partition table limitations. For example, using 64 kB clusters, the maximum Windows XP NTFS volume size is 256 TBs minus 64 KBs. Using the default cluster size of 4 kB, the maximum NTFS volume size is 16 TB minus 4 kB. (Both of these are vastly higher than the 128 GB limit lifted in Windows XP SP1.) Because partition tables on master boot record (MBR) disks only support partition sizes up to 2 TB, dynamic or GPT volumes must be used to create NTFS volumes over 2 TB. Booting from a GPT volume to a Windows environment requires a system with UEFI and 64-bit support.
Maximum file size
As designed, the maximum NTFS file size is 16 EB (16 × 10246 or 264 bytes) minus 1 kB or 18,446,744,073,709,550,592 bytes. As implemented, the maximum NTFS file size is 16 TB minus 64 kB or 17,592,185,978,880 bytes. With Windows 8 and Windows Server 2012, the maximum NTFS file size is 256 TB minus 64 KB or 281,474,976,645,120 bytes."
Ezek a limitek még odébb vannak, legfeljebb a teljesítmény lehet ösztönző. Azt azonban leszögezném, ahogyan eddig, úgy ezután sem fog ismerni a Windows más féjlrendszereket, csak ami a saját működéséhez kell.
-
matata!
csendes tag
Mire érdemes formáznom egy 16GB-os USB3-as Pendrive-ot?
Fat32 kilőve mert ott a 4GB-os korlát
Ntfs szintén kilőve, mert 55MB/s helyett csak 15-18MB/s körül írok rá.
Ext4 szintén mert windows alapjáraton nem ismeri fel (7től felfelé sem?).Ami maradt:
ReiserFS
XFS
Minix
Nilfs2
btrfsEzeket egyáltalán nem ismerem, és nem tudom mennyire kompatibilisek a Windows rendszerekkel.
-
törölt tag
Virtualbox nekem is okoz némi galibát. amint feltelepítem Windows 8.1 Previewra, köv. bootig működik, utána lehal a komplett hálózat.
"Nem tudom. Próbáltam a Mintet, de a gépemen lassabb volt mint a unitys 12.04."
hát valamit, valamiért. ha a Ubuntu user-friendly, akkor a Mint user-friendly^2. amihez sok minden kell...
yay, találtam egy újabb Arch-alapú user-friendly disztrót, lehet teszek vele egy próbát: Bridge Linux distrowatch
-
h1ght3chzor
őstag
Sziasztok!
Remélem tudtok segíteni nekem grubbal kapcsolatosan. Eddig tökéletesen indult a Windows 7 prof a gépekem 3 vinyo van benne, egyiken van Windows csak, viszont most szerettem volna indítani es nem indult, azt írja ki, hogy boot failed, es grub jön ki utána. Nagyon nem értek sajnos ehhez. Mit kellene tennem, hogy elinduljon a gép, es ne jöjjön elő ez?Köszönöm!
-
McSzaby
őstag
Szokásos napi baromságommal jövök vissza.
Ma kollégámmal arról beszélgettünk, hogy vajon melyik a leggyorsabb OS. Abban egyetértettünk, hogy Windows 8 gyors, de sz@r (még?), a mac pedig elég elérhetetlen számunkra, szal ezek kiestek. A chrome os rettenet gyors, az lenne a leggyorsabb, amit valaha használtam, de az most még használhatatlan opensource változatban. Chromebook-t meg ezért nem fogunk venni.
Szóval kis idő múlva linux körül kezdtünk el kutatni. Kikérném a Ti véleményeteket akkor, hogy ha az ember csak egy gyors disztrót akar, amit használni is tud mit válasszon? A boot idő elég rövid legyen, a felhasználhatóság pedig kényelmes. Szerintetek melyik disztró a legjobb ebből a szemszögből?
-
Jim-Y
veterán
válasz
CPT.Pirk #20056 üzenetére
Semmi, egy tök normális hardverhiba mentes gépem van, amin a windows jól futott. De a Mint 15,14,13LTS,LMDE,Debian 7 wheezyvel is vannak gondok.
Utóbbi már egész jó, ennek annyi baja van, hogy 5 bootbol 2x elhasal. Boot process egyszerűen befagy, semmire sem reagál, és mindig mást ír ki. Legtöbbször valami modprobe-ot. De értelmezhetetlen az összes, ahol megáll :/
Már a gépet kitakarítottam, ujraépítettem, vezetékeket megmozgattam.. de nem tudok rájönni a problémára.
A rendszer SSD-n van, az adatok egy külső usb3-as merevlemezen. Utóbbit lekötve is jelentkezik a hiba. Az SSD kitűnő állapotban van.
Majd ha sok időm lesz, akkor futtatok memtestet.
-
válasz
Siriusb #19864 üzenetére
Nincs, mert már a Linux sincs meg.
(#19865) CPT.Pirk: A disztró probléma kilőve.
A gépednél amúgy nem biztos, hogy maguk a Windows telepítések rendben vannak.
2 windows és mind a 2 rossz lenne?! Érdekes lenne, mikor gyári iso-ból lett feltéve, főleg úgy hogy még fizettem is érte, és pont baj van velük. Amúgy meg a partícionálást lehetne eltolni, de az sincs. Mert 7 alatt is mondtad ezt, de hiába javítottam ki, semmi problémát nem talált a rendszer. Ha meg a 350/100 megás parícióval van baja, akkor ott rohagyjon meg a Linux, mert azért nem telepítem újra a 8-at, hogy legyen egy linuxom. Bár itt írták is, hogy másnak simán megy vele, szóval nem hinném hogy ez lenne a baj. De a szabadidőmet nem akarom ezzel a szenvedéssel tölteni, de hát úgy nézki hogy nem lesz belőle Linux, windows mellé. Majd ha nem kell a 7 a laptopra, akkor egy Linux majd felmegy rá. Bár szeritnem az sem fog működni, amilyen szerencsém van vele.
De volt rajta korábban Debian, azzal mi volt a helyzet a boot terén?
Pendrive-on volt fent, de 20 perc után kukáztam is, mert kusza volt részemről.
(#19867) EarL 007 : Az udvaron van egy medence.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sub-ZeRo #19862 üzenetére
Az első probléma szerintem a disztró maga, a többségünk nem is hallott még róla, a weboldala is kínai, jobb lenne valami ismertebbet használni. Itt sokaknak jó tapasztalatai vannak a kicsi és könnyű, Arch alapú Manjaroval, letöltheted a neked tetsző felülettel.
A gépednél amúgy nem biztos, hogy maguk a Windows telepítések rendben vannak. De volt rajta korábban Debian, azzal mi volt a helyzet a boot terén?
Annyit még megnéznél, hogy mi van az /etc/fstab fájlban? Szedd le a plusz vinyót, bootolj be, majd add ki ezt a parancsot: nano /etc/fstab
Az lenne a kérdés, hogy számsorokat látsz benne, vagy /dev/sd... kezdetű sorokat.MacCaine: nekünk is legalább egy jó sör kellene. Még ahhoz is meleg van, hogy strandra menjünk
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sub-ZeRo #19850 üzenetére
Ez a külső rack milyen? Meg kellene próbálni, hogy miután bebootolt a a Linuxod, utána dugod rá a gépre.
Satás vinyóknál már nem szokott gondot okozni az ilyesmi. Ekkor te neked is ki kellene adni a sudo update-grub parancsot, ez kb. azt fogja csinálni, mintha újraraknád, meg fogja találni a Windowst és csinál egy boot menüt, frissítve a grub-ot.
Hogy most miért nem megy, azt nem tudom.
-
Lacces
őstag
Na most eljött a 8 év utáni nagy kérdés, hogy mi legyen tovább nálam linux fronton...
A jelenlegi 12.10-em átlagos használat mellett troppára ment. És bootolható usb-t sem tudok csinálni a 13.04-hez. Úgyhogy úgy tűnik a Ubuntu vérvonal kihal nálam.Érdekelne, hogy melyik disztrót érdemes kipróbálni, aminek nincs a következő "gyermek betegsége":
Amikor képeket tartalmazó mappában vagyok (legyen az 1000db) az Ubuntu mindig szépen memória zabálásba kezd (max 730mb-nál megállt a nautilus fájlkezelő) és mindig a fényképek elejéről kezdte el a thumb-ok generálását... ami lassú és idegesítő.
Nekem olyasmi kellene, mint a Windowsos megoldás, hogy ahol épp vagyok, ott kezdi el a rendszer thumb képeket generálni, és nem pedig a mappa elején lévő képekkel!Melyik disztrók jöhetnek így szóba?
-
MacCaine
őstag
válasz
King Unique #19431 üzenetére
1. Passz, nincs tapasztalatom vele.
2. 2GB, 2 mag (ha van), 12-15GB hdd.
3. Ja, 15-20GB elég. A Grub úgy fog feltelepülni, hogy benne lesz a windows is, bootkor választhatsz, mit akarsz indítani. A wines bootloader (ha esetleg leszeded a linuxot, bár remélhetőleg inkább majd a windowst törlöd) visszaállítására van jópár leírás neten, keress rá.
-
King Unique
titán
válasz
MacCaine #19430 üzenetére
Köszönöm!
Még annyit:
1.Amúgy előzőre, linket nézve látom megoldható a VHD dolog , VMLite-ot kell felrakni [link], bár azt nemtom ezzel hogyan, milyen stabilan menne...
2.Másik megoldásként VB-ben mennyi RAM, mekkora hdd méret kell egy 32 bites Mint-nek (proci 64-es virtualizáxciót nem támogatja) ?
3. Ha külön partícóra fullosan felrakom, mekkora kell neki (15.20 GB), windows bootmenüjét nem cseszi széjjel a Grub, szükség esetén normálisan eltávolítható? -
King Unique
titán
Egy dualbootos rendszerhez (win7+8), nemrég windows beépitett virtuális diszk - VHD - megoldásával hozzáadtam a win 8.1-et, ezen leírás szerint [link[. Kérdésem az lenne,h ezen módszerrel egy Ubuntu, v egy Mint is hozzáadható, a leírt parancssoros megoldással bootmenühöz is hozzáadja kiterjesztést megfelelően, v összegányolja egészet (a Grub) és felejtős
Mert azt nyilván nagyon nem szeretném...
korábban wubiztam, nem volt ok-s, win 8 kékhalál, maradt még virtualbox, de ha VHD menne, akkor inkább azt választanám. Live CD, usb pendrive tés nélkül.kipróbálás már volt, de szeretnék majdnem állandóra rakni végre egy linuxot, egyelőre normál, külön partíciós telepítés nélkül. -
joecontra
addikt
válasz
Sub-ZeRo #19361 üzenetére
Nem tudom, hogy hova tetted a GRUB-ot, de elegendő a Linux particióra tenni és nem az egész lemez elejére.
Telepítés után pedig live módban (azért live-ban, mert ha nem a lemez MBR-be teszed a GRUB-ot, hanem a linux particióra, akkor még csak a Win indul) a terminálból készítesz egy futtatható mbr.bin-t, majd azt áthelyezed a Windows C:\ gyökérkönyvtárába majd megszerkeszted a boot.ini-t.
blkid
dd if=/dev/sda(megfelelõvel kiegészíteni) of=mbr.bin bs=512 count=1
chmod 777 mbr.binA blkid megmondja, hogy mi a pontos neve a linux particiódnak, a dd és a chmod parancs pedig létrehoz egy futtatható mbr.bin-t a linux-os saját mappádba.
Ezt áthelyezed a Windows partició főkönyvtárába (gondolom ez a C:\ nálad) majd megszerkeszted a boot.ini-t a következő sor hozzáadásával:
C:\mbr.bin="ide a disztród nevét írhatod vagy amit akarsz"
Mented és rebootolsz. Ezután a Windows loader felkínálja a Linux-ot is, mint lehetőséget. Legalábbis akinél láttam, annál így működött (XP mellett).
Üdv,
J -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sub-ZeRo #18945 üzenetére
Szóval ha felraksz egy disztrót, akkor legalább van GRUB, de csak a disztrót, meg a recovery-t írja? Ha igen, ebben az esetben indítsd el a Linuxot, nyiss egy terminált, majd add ki a:
sudo update-grub parancsot, ez fel fog deríteni minden oprendszert, és hozzá fogja adni őket a boot menühöz. Amennyiben itt sem látja a Windowst, akkor ott valami mélyebb gond van. (a parancs kimenetét bemásolhatnád ide, meg egy sudo fdisk -l kimenetet is)pushalias: nekem sajnos a semmiből előjött a 490-es kék halál, azóta sem tudni az okát, de lehetetlenné tette a bootolást Win7-en és iszonyat szenvedés árán tudtam csak helyrehozni, miközben a Chakra meg vígan futott a gépen, szóval nem HW probléma volt. [link]
T_chris: UHU még van? Arra a gépre egy kis fogyasztású Debiant javasolnék.
-
pushalias
addikt
válasz
CPT.Pirk #18942 üzenetére
3-4 perc volt egy átlagos boot.
Tény egyébként, hogy az amúgy nem gyenge vason megbízhatóan futott, csak hát néha olyan malmozási idők voltak közben, amik méltatlanok voltak az egyébként élhető rendszeren.
Előtte egy a megvásárlásakor elég erős vason, szépen karbantartott XP-m volt, 40 másodperc körüli bootokkal, igen ritka malmozásokkal, szóval sejtheted.
Windows meg az adatbiztonság, nézd ez olyan, ha ésszel használod, nem lehetetlen, sőt. Idejét se tudom, mióta használom, és csak a saját hibámból veszítettem adatot. Október vége óta legalább 7-10-szer újrarántottam a lapost, és az adataim köszönik szépen, amit valóban tároltam, mind megvannak, és a telepítés után pár perccel úgy használom a dokumentumaimat, mintha nem is lett volna full újratelepítés. A legszebb élményem az utolsó W7-ről W8-ra upgrade volt, zökkenőmentesen lement, és minden ott volt fél óra után, ahol a telepítés előtt volt. Hihetetlen szívásokba futottam már bele Windows upgrade-ek során, tehát volt bennem félelem, nem is kevés, de ez mocskosul profin ment le. Úgy érzem, a legtöbbek örömére a Linux és a Windows is töretlenül fejlődik. Microsoft például végre csinált egy jó, egy tényleg használható böngészőt, és azért az nem semmi a kataszrofális IE 5-6-7-8 vonal után, amiben az IE9 volt a pislákoló remény, de sajnos több nem lett belőle.
-
válasz
CPT.Pirk #18927 üzenetére
100 megás partíció, C a windows 7 100gigán , d az adatnak, egy 600 gigás, egy a rootnak 15gb, egy a swap-nak 2 gb, 1 a home-nak 83 giga, meg egy oem partíció ami a rendszervisszaállításhoz kell.
Linux teleptőnél meg is adom melyik milyen csatolási pont legyen, formázva, ext4-nek. A boot-nak meg a dev/sda-t adom meg. SDA1 a 100 megás, ha oda rakatom, akkor nincs 7-em, de van linuxom. Kétszer let már javítva a boot és még sem jó. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sub-ZeRo #18898 üzenetére
A Windows bootloadere nem az sda1-en van, hanem a vinyó bootszektorában, vagyis az sda-n. Egy Linux telepítéskor annak kellene történnie, hogy ebbe a bootszektorba bekerül a grub, ami magába foglalja a korábbi wines loadert is.
A 100MB-s sda1 partíció ilyen szempontból érdektelen, nem vesz részt a bootolási folyamatban.Az Ubuntut sem javaslom, mivel abból készül a Mint, a probléma ott is fennállhat. A Fedora18-ra meg itt is olvastam több embertől, hogy nem lett olyan jó, mint a 17-es.
Nálad azzal kezdeném, hogy Win7 lemez be, és indítás helyreállítás, még akkor is, ha egyébként bootol a Win, mert elég keményen hozzá lett nyúlva a dolgokhoz. Ezután meg egy masszív Debian. Vagy esetleg személyes kedvencem, a Chakra.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sub-ZeRo #18896 üzenetére
Mikor elsőre nem sikerült a grub felrakása, akkor valószínűleg nem jól adtad meg az sda-t mint telepítési helyt. Ha viszont mégis jól adtad meg az sda-t, akkor valszeg belefutottál egy bugba a telepítőben. Lásd korábbi postomban írtakat.
A mostani esetben meg legyalultad a Win7 saját bootloaderét, így nem is lesz dualboot. W7 lemezt elő, csinálj egy "indítás helyreállítást" amíg meg nem kapod a működő Windowst, majd aztán mehet újra a Linux. Erősen javaslom másik disztró használatát.
-
Felraktam a mintet a laptopra. Kiválasztom hogy melyik hova kerüljön, /, swap, home. Meg is volt, a rendszerbetöltőt meg adtam neki, hogy az SDA-ra rakja, ami az 1 terás vinyó. Na mikor végez nincs dual boot, egyből a windows 7 jön be. Mintha nem is csinált volna semmit a telepítő. A partíciók okés, csak a boot nem. Ha meg megadnom neki, hogy a 100 megára rakja, akkor meg a 7 nem indul el. :/
-
törölt tag
Ja igen! Kalibrált a monitorom, az ICC profilt csak simán hozzáadom a monitoromhoz és az mindig betölt automatikusan. A Windows erre is buta volt, biztos nem én voltam a nerd, mindent úgy csináltam ahogy Oázisos srácok leírták (Windows hülyeség). LUT Manager programmal minden indítás után nekem kellett be kellett töltenem. 1+ év után is idegesítő és kényelmetlen volt. Volt, hogy a gép azonnal kellett és azt a pár kattintás kihagyva, a betöltött kalibrált profil nélkül használtam a monitorom. Volt, hogy 1-2 nap múlva tűnt fel (valami nem stimmelt), hogy nem töltöttem be. Annoying! Ez itt is automatikus. Kezd egyre kényelmesebb lenni a Linux?
Eddig gyakorlatilag minden programot megtaláltam a számításaimhoz. Van, ami jobb, felhasználóbarátabb. És mondom még egyszer: ultra fast! Egyedül HTPC-s nagy igényeimet nem elégíti ki (filterek, pluginok) és játszani sem lehet alatta (pld. BF3), igaz most nincs is diszkrét VGA-m.
-
törölt tag
Köszi srácok, minden cool!
Ez a GIMP elég komoly.
gThumb mellett viszont szerintem még nagyon jó a GNOME image viewer (Mint 15 alatt szerintem mind a kettő fent volt, szerintem nem telepítettem külön egyiket sem). Ez a kettő simán hozza az ACDSee-t, amire azt használtam.
Shutter pedig jobb, mint a HyperSnap képlopó Windows alatt, ingyen.
Kurzor mozgató nyilakkal olyan precízen be lehet állítani a lopni való kép szélét. Állat! Van még egy képlopó, most nem jut eszembe a címe (talán KSnapshot), amivel azt a részt lopom ki, ahova húzom az egeret (akár egy kört is kivághatok). Chrome-ba már rájöttem, hogy mivel mit tudok csinálni, hogy minél kevesebbet kelljen használni az egeret. Pld a tab-ok között tudok lépkedni a ctrl+pgdn/pgup gombokkal. Cltrl+R-el frissítem az aktuális lapot, alt+kurzor jobbra/balra gombokkal előre/hátra lépegetek a weblapok között, stb stb. Thunderbird-t is imádom, iszonyat gyors! Startup programokat is sikerült beállítani (usr/bin mappa). Iszonyat gyors a rendszer. Login után azonnal az arcomba vágja ezeket a programokat. Nem tudja valaki, hogy lehet úgy indítani ezeket a programokat, hogy az a start menü sorra minimalized induljanak? Pld. Skype, Thunderbird, Viber, etc. Imádom, hogy a frankó kis Linux-om mellett, ott a Windows 8-as mentőövem, amit bármikor elindíthatok. Egyébként a Mint szerintem gyorsabb, mint az Ubuntu, pedig jó gépem van: Z77, Intel G840 @ 2.80 GHz, 8GB 1866 MHz CL9 RAM, Samsung 830 64 GB SSD. Nem tudom, hogy fogalmazzak. Fluid. Állat ahogy el tudom tüntetni az ablakokat a ctrl+alt+0 gombokkal. Érdekes, hogy csak a numerikus "0"-ra cselekszik. Baromi jó, hogy boot menu-ben van egy memtest86 is és nem kell pendrive-ra bootolható indítót csinálni, ha szükség van rá.
-
pushalias
addikt
válasz
#59070464 #18855 üzenetére
1. Úgy, hogy a Windows partíció (NTFS, ellentétben a Linux partíciókkal) elég jól felismerhető, nem véletlenül ajánlja fel neked a telepítő, hogy majd ő megoldja neked a particionálást.
2. Csak egy tipp volt, nem voltam ott, nem tudhatom.
4. A méret alapján az bármi lehetett, de ha pontosan 2 partíciót hozott létre, akkor a második 99% eséllyel a swap lehetett, ami elvben most is létrejött. Persze itt is igaz, hogy nem láttam, tehát ismét csak tippelhetek, ilyen ez a popszakma.
Ha kiadsz egy sudo mount parancsot, akkor biztosan kiderül.
+ Az automatikus indítás egy jó kérdés. Nemigen foglalkoztam mostanság desktop Linuxszal, tehát bevalom, nem tudom, grafikus környezetben mi a megoldás. Szerver esetén nyilván azt mondanám, hogy erre való az rc.local.
Figyelmetlen vagyok, most látom, ViZion már válaszolt.
-
törölt tag
Feltettem a Windows 8-t először, aztán a Linux Mint 15-t. Windows felment az üres SSD-re (64 GB), aminek 35 GB-t szántam (még van 14.5 GB szabad hely). Maradék területet particionálatlanul hagytam. Utána ment fel a Linux. Telepítésnél én az első menüt választottam. "Windows 8 mellé", vagy valami ilyesmi. 1. Kitalálta magától vajon, hogy a partionálatlan területre kell telepíteni és azt ő úgy formázta és olyan file rendszerre ahogy kell? Végigment a telepítés, majd reboot. Nem akart újraindulni, szóval power gomb hosszan nyom.
2. Ez mennyire nem normális? Valamit nem jól csináltam? Miért nem indult magától újra?
3. Majd boot után ez a boot menu fogadott:
Linux Mint 15 Cinnamon 64-bit 3.8.0-19-generic (/dev/sda5)
Linux Mint 15 Cinnamon 64-bit 3.8.0-19-generic (/dev/sda5) -- recovery mode
Memory test (memtest86+)
Memory test (memtest86+, serial console 115200)
Windows 8 (loader) (on /dev/sda1)Ez így rendben van? Elindul mindkét OS. Örülök, hogy a Linux került az első helyre, telepítés közben ettől tartottam, hogy hogyan lesz. Windows csak a saját partícióját látja, a Linux mindent lát. Utóbbi esetében még 14 GB szabad helyem van
4. Linux: My Computer alatt Home és File System mappára is 14.1 GB szabad helyet ír. Ennek így egyben(?) kell lennie?
-
válasz
pushalias #18812 üzenetére
Úgy, hogy megy mindkettő rendszer, de a 7 behal és vissza kell állítanom és a boot nem megy. Akkor ha a 7-et működésre bírom, akkor a mint megmakkan, mert a windows boot nem ismeri a linuxot. Akkor meg a linux nem megy. És ha fent állna ilyen probléma, akkor hogyan tudnám újra megoldani, hogy a 2 rendszer menjen újra. Azért kérdezem, mert próbálok felkészülni, mert a 7 kell nekem a melóra, ha meg nem lesz gépem, az kicsit necces lesz.
(#18814) Siriusb: Hát az nem jó.
-
válasz
ViZion #18769 üzenetére
Tegnap nem raktam fel, mert elkezdtem gondolkozni azon, mi van akkor, ha a 7 beadja a kulcsot és megáll és netán vissza kell állítanom, vagy ilyesmi és a boot-ot szétvágom. Akkor hogyan tudom megoldani, hogy a linux mint is menjen utána? Mert ha elmegy a boot, akkor a linuxot sem tudom elindítani. De gondolom erre a windowsos parancsok nem jók, mert a linuxot nem tudja helyre rázni.
-
válasz
ViZion #18760 üzenetére
Nekem így volt.
A (1) rendszerbetöltő, a 7-nek, (2) windows 7, (3) adat kb. 880 giga.
A 880 gigából vettem le 3 partíciót. Lett egy (4) gyökér meghajtó, kb 5 giga, (5) egy swap (bár igaz 4 giga ramom van, de csináltam, meg (6) egy mindenes, amire menne a linux többi része.Az ubuntu telepítőnél a betöltést a windows 7 (1)-re raktam így nem bootolt be a 7. Akkor a betöltőt hova kell raknom? Az SDA jelölésűre, ami legelöl van mindig?
Gondolom amit írtál 1. 100 MB, 2. 40 GB, 3. 15 GB ezek az én felosztásomat jelölné igaz?
Amúgy laptopra menne és abban csak egy hdd van. -
ViZion
félisten
válasz
Sub-ZeRo #18759 üzenetére
Alegegyszerűbb verzió, ha előre elkészíted a partíciókat.
1. rendszernek fentartott, 2 Win7 (ezeket win megoldotta már), 3. Linux, 4. adatok (azért ajánlom így, hogy win és linux alól is meglegyenek a cuccok, a rendszer meghajtók megnyitása nélkül).1. 100 MB, 2. 40 GB, 3. 15 GB, 4. ami marad, NTFS-re formázva.
Ubuntu telepítésekor kiválasztod a valami más opciót (lehet más a neve, egyedi, vagy ilyesmi, az utolsó általában), ahol kézzel állítod be a partíciókat. 1 és 2 nem piszkál, 3. -nak formázás ext4 fájlrendszerre, csatolási pont / azaz minden ide kerül. Ha kellene swap is, akkor a 3. és 4. mellé kellene egy 5. is, ami a swap, ehhez viszont a windows utáni partíciókat logikaiként kellene létrehozni. Swap akkor kell csak, ha kevés a ram, vagy hibernálni szeretnél, amúgy jórészt már felesleges. A telepítőben a partíciók állítgatásánál alul pipa kell a grub telepítése opcióhoz, a rendszerbetöltő helye SDA (elvileg ez az első merevlemez) legyen, a partíció megjelölése nélkül. Ha van másik HDD a gépben (pl. adatokkal), akkor azt húzd le amíg telepítesz, kevesebb hibalehetőség, a partíciók birizgálása veszélyes üzem -
Carasc0
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD #18717 üzenetére
Mi az a CSM? Nem találtam ilyet. még olyat se, aminek ilyen rövidítése lenne. Betöltöttem az alapbeállításokat, az Advanced-on belül minden Enabled, de nem változott semmi.
Mondom én hogy furcsa dolgok vannak itt. Egyszerűen az UEFI bootmgr totál szétveri a BIOS-t. Pedig ezt a laptopot azért vettem hogy for only linux.
Mondjuk ezt külön leírja a linlap oldal hogy:
Turning off UEFI boot
If you do not wish to use Windows 8 then you may be able to turn off UEFI booting and switch to BIOS/Legacy booting. There is no standard way of doing this so it's not possible to explain the process here, but typically there is an option to enable/disable certain types of booting from within your computers UEFI settings. Look for an option relating to booting methods. Unfortunately not all computers allow you to switch modes, some newer computers may only support UEFI booting.
Forrás (érdemes belenézned) : [link]
-
Carasc0
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD #18709 üzenetére
Szia!
Nem szoktam tévedni ilyesmiben de hidd el hogy Secure boot nincs. A Security menün belül a következők vannak:
- Supervisor password is: Clear
- User password is: Clear
- Set supervisor Password: Enter
- Set user password: Enter
- Password on Boot: DisabledHard Disk security >> ezen belül 3 opció van amihez nem is tudok hozzáférni. Ilyesmi van ami érdekes lehet hogy Password Entry on boot: Enabled. De kétlem. Ehhez amúgy sem tudok hozzáférni.
Fast boot opció sincs. Most néztem végig az összes létező menüt. De leírom mik vannak az Advaned menüben
- Legacy USB support
- Anytime USB charge
- Serial ATA controllel
- Internal camera
- USB3. controller
- Virtualization Tech
- Wake on LAN
- FAN control
- ODD Powermanagement
- Intel (R) AT suspend modeBIOS update viszont kijött rá de még nem tettem fel. Az ezt javítja:
Current BIOS V. 2.09:
Solved problems:
- Support WOL function for Windows 8
- Support F2/F12 in the post screen when system resume from Hybernation.
- Support AES (Advanced Encryption Standard) function for Intel CPU.
Known errors, problems and restrictions:
- None
Additional information:
- Fix the issue that can’t boot from USB stick when system resume from
Hybernation for Windows 8 WHCK certification.
- Fix security logo test failed for Windows 8 WHCK certification.
- It is the same string between Panel ID in the BIOS setting and
Type 143 in the SMBIOS tool for panel information.
- Correct "Copyright 1985-2011 Phoenix Technologies Ltd." string display in
BIOS diagnostic screen. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
robagp #18694 üzenetére
A Chakrával jól választottál.
A csomagkezeléséről itt olvashatsz: [link], a cikkem többi része is érdekes, bár már nem minden része friss, pl. már nincs külön bundle manager, egyszerűsítettek a helyzeten.
MurdR: A Debian telepítőből kell majd csatolnod a kívánt partíciót, ráértél volna ott formázni. A Windows nem kezel semmilyen másik fájlrendszert, de nem is javaslom, hogy ebbe az irányba menj el. Léteznek EXT olvasást, akár írást is lehetővé tevő driverek Windowsra, de nem igazán van erre szükséged. A Linuxok fstab fájlában bármikor felcsatolhatod az ntfs-es partícióidat.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Diablo IV
- A Motorola is Air mobillal készül
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- iPhone topik
- Gyúrósok ide!
- VGA kibeszélő offtopik
- Autós topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- További aktív témák...
- LG 35WN75C-B - 35" Ívelt VA - 3440x1440 - 100Hz 5ms - USB Type-C 60W - AMD FreeSync - HDR 10
- iKing.Hu - Honor 400 Pro Black Stílusos csúcsteló, nagy tárhely 12/512 GB,3 hónap gari!
- Bomba ár! HP ProBook 450 G3 - i5-6G I 16GB I 128SSD I HDMI I 15,6" HD I Cam I W10 I Gar!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro 256GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3281, 100% akkumulátor
- Frederick Forsythe: Isten ökle (nem olvasott)
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest